Isu,  Umminani

Perlukah tadika untuk ke darjah1? Bagaimana nak pilih untuk anak?

Tahun 2010, bulan 9 Ummi lalui masa yang best melahirkan Along. Kini anak kecil dah nak naik darjah 1 tahun 2017. Kira tahun  2010-2016 huissh cepatnya masa berlalu. Bukan mudah lalui saat membesarkan Along, terutama masa 2010-2011, perkahwinan jarak jauh.

2017, Bakal catat sejarah permulaan Along bersekolah secara formal. Masa hari pendaftaran semalam Ummi duduk di luar kelas  1 Bestari saja nak dengar apa cikgu tanya pada anak-anak dalam kelas. Dan buatkan Ummi menitis air mata apabila Cikgu tanya ;

Siapa dalam kelas ni dah kenal satu sama lain, ada kawan yang dah kenal? Angkat tangan. (Dekat 10orang angkat tangan). Okay siapa yang dalam kelas ini, langsung tak ada kawan?

Bila dengar soalan kedua, Ummi yang sebak. Along angkat tangan. “Awak tak kenal siapa-siapa tak apa, semua dalam kelas ini kawan awak”- kata Cikgu. Yerla, selepas berhenti tadika C.I.C di Semenyih tahun 2013 bulan 31/8 sejak tu Along tak bersekolah secara formal. Ummi hantar Along untuk mengikuti kelas malam belajar membaca bahasa melayu dan English menggunakan keadah read easy dan bacalah anakku di rumah Cikgu Ani. Maknanya, Along hanya lalui masa seperti homeschooling. Bagi Ummi, tadika ini tak perlu yang vogue, biar biasa-biasa tapi kualiti ada.

Berkaitan : Persediaan anak ke darjah 1

Belajar Di Rumah Dengan Ummi

Matematik Ummi ajar sendiri, menggunakan buku latihan yang Ummi beli di kedai buku. Apa yang Ummi lalui adalah bukan mudah, tapi Ummi ada fokus untuk anak-anak Ummi.

Untuk Along berjaya masuk ke Sekolah Rendah Agama Integrasi, Along perlu lalui ujian kelayakkan. Dan membanggakan Ummi bila Along akhirnya berjaya dengan usaha Along sendiri tanpa perlu ke mana-mana tadika yang mahal bayarannya. Along juga berjaya menghafaz surat-surah lazim dan juga bacaan dalam solat dengan mudah. Ummi bangga dengan Along.

Bagi Ummi nak anak cerdik dan pandai bukan diukur pada nombor 1 atau nombor keberapa dalam kelas. Ummi fokuskan apa yang Along dan adik-adik nanti nak jadi pada masa depan. So kalau nak jadi ustaz dan ustazah, matematik sekadar boleh mengira dan cukup. Bagi Ummi , jika anak-anak Ummi mampu jadi penghafaz hadis dan alquran itu lebih membanggakan. Ini kerana saham kebaikkan itu Ummi dan abah akan dapat walaupun setelah kami pejamkan mata. Tapi untuk capai impian ini, Ummi akan teruskan berikan anak-anak makanan tambahan terbaik. Lagi satu, Ummi memang ada ambil insurans untuk anak-anak, tapi bab belajar Ummi memang simpankan untuk mereka di SSPN-i PLUS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge