Month: March 2017

Forum Perdana Sempena Hari Polis ke – 210

Selamat malam, hari ini nak throwback acara semalam. Semalam Forum Perdana live kat Maktab PDRM Cheras sempena hari polis ke – 210.

Ummi dan rakan-rakan yan segak bergaya ditugaskan sebagai penyambut tetamu VIP. Kebiasaannya menyambut dan maklumkan kepada VIP tempat duduk, tempat makan. LO la lebih kurang.

Seawal 9pagi dah ada di Maktab Cheras untuk majlis raptai. Lepas tu, balik sekejap ke pejabat untuk Mesyuarat PERKEP jam 230 petang.

Masa mesyuarat PERKEP , dapat jumpa Puan Aya, Puan Habsah, Puan Ain dan Puan Mas. Lain-lain ajk terdiri daripada KTA .

Habis sahaja meting, Ummi bergegas solat asar dan gerak ke Maktab Cheras. Pakai pereman jer, sebab mudah nak naik motor.

Taklimat tepat jam 530petang. Hehehe sempoi betul, Ummi sorang sahaja pakai pereman. Lain-lain penyambut tetamu dah siap pakai uniform.

Jam 615ptg, Ummi cepat-cepat salin pakai uniform. Lepas tu, pergi ke masjid. Lain-lain pegawai wanita dan ramai juga Dato-Dato PDRM dan pegawai kanan lain di masjid.

Sebabkan tugas, Ummi ,Insp Rosnina kami solat maghrib seawal azan berkumandang. Bukan apa, bila pakai Uniform ini , nak siap tu ambil masa. Siap jer solat terus kami ke dewan.

Lepas solat, makan malam di dewan banquet dan selesai ker makan, dalam 10 minit je makan..😁, semua di minta masuk kedewan. Live ini kena banyak persediaan.

Settle uruskan tetamu dan semua yang hadir. Dewan pun penuh, terus kami yang bertugas ni gerak “stand by” kat luar.

Beberapa ketika , Ummi , ASP Her, dan ASP Mariam terus beransur balik. Sambug menonton live di TV 1.

Nanti ada satu lagi siaran untuk FORUM PERDANA PDRM tau.. jangan lupa tonton ya.

Haqqi .Com portal online untuk shopping kelengkapan umrah dan fesyen islamik.

butik umrah

Hi semua, nak tanya orang perempuan ni sama ke kita? Ummi atau mama yang baca blog Ummi ini suka shopping? Elehh, yer la tu…Ummi nampak duk mengangguk tu ūüôāNak tahu? Ummi memang pantang! Hahaha pantang kalau ada internet, lepas tu mula la macam gatal jer tangan nak google! Hahahah aduii, penyakit yang sentiasa menyelubungi jiwa. Hati meronta-ronta kalau tak dapat google atau search baju baru, fashion muslimah terkini. Yang geram tapi suka tu , terjumpa lah pulak ¬†website¬†http://www.haqqi.com.my. Cuba teka, ada ke Ummi¬†ter “shopping”?

Minggu lepas “tershopping” koleksi baru daripada Aidijuma. Terbeli masa online sebelum tidur. Adus! Tapi puas hati tau, bila dah dapat rasa nak lagi jer. Aktiviti sama berlaku lagi selang beberapa hari! Hahahaha ampun mak!!

Selain produk Umrah, Haqqi juga menyediakan pelbagai keperluan dan koleksi untuk Muslim Dan Muslimah bergaya.

Ummi mencari-cari baju muslimah. Tengok juga koleksi untuk Umrah, sebab ada plan nak ke sana beberapa bulan lagi. Ingat nak buat persediaan awal. Umrah antara impian Ummi tahun ini.

Itu yang semangat nak shopping dan buat persediaan awal. Bila dalam duk belek instagram, Ummi terjumpa dengan website www.haqqi.com.my. Mula la view satu persatu, sebabkan la ni trend pakai sut. Maka terus tekan butang “Wanita”. Yes! Website ini ada jual sut.

Apa lagi, screenshot la dan wassap kat Mr Suami. Hahahah walaupun duk bersebelahan guna juga aplikasi wassap. Senang , Ummi dah berkenan dengan satu sut ini. Cuma tanya suami warna pilihan jer.

Ummi minta suami pilihkan samada maron atau biru. Nak tahu apa pilihan Mr Suami? Purple! Eh mana ada , last pilih Maroon.

Ada juga baju lain Ummi berkenan. Tapi untuk kali ini Ummi terus pilih Jubah Seluar Medina. Senang sangat belian guna portal ini, terus pilih dan klik add to chart. Pilih la berapa banyak yang suka. Nanti keluar details untuk kita penuhkan, seperti alamat dan juga nombor telefon.

Serius mudah sangat. Ummi suka shopping online, mudah dan sambil baring pun boleh membeli. Opss, ampunlah bahaya sangat ada duit dalam bank ini! Asyik ter¬† “beli ” jer… Rupanya henset bukan sahaja bahaya sebab radiasi, tapi rupanya henset mampu hisap duit dalam bank! Arghhh

Haqqi .com portal online yang selamat dan mudah

Serius, sehari jer sampai tau! Buat online banking dan dalam masa 1 atau 2 hari sampai. Terus boleh pakai . Nak mudah kenal pasti saiz kita sendiri, bahu berapa dan lain-lain ukuran. Jadi lepas ini ada jer majlis dah tak risau, layari www.haqqi.com.my dah ada baju baru nak pakai. Tak lah bosan nak OOTD kan..hehehe biasalah wanita kan! Opsss… ootd pun jangan sampai dedah aurat tau. Peringatan untuk diri sendiri dan sahabat wangi sekalian.’

umrah
Haqqi menyediakan pelbagai jenis baju yang selesa untuk di gayakan di pelbagai majlis
Haqqi menyediakan koleksi baju yang selesa dan mudah untuk wanita bekerjaya dan juga mudah digayakan. Zip di tangan bagi koleksi ini amat mudah untuk kita berwuduk.
Koleksi Haqqi boleh digayakan untuk Umrah. Mudah dan selesa dengan sut ini.

Barangan keperluan Umrah

Selain baju keperluan Umrah dan fesyen terkini ada juga di sediakan keperluan lain untuk haji dan umrah. Contohnya cream, shampoo dan lain-lain produk yang dijual secara loose dan juga set. Kiranya lengkap lah jika nak shooping disini.

Berkaitan  : Gaya Muslim Dengan Fesyen Daripada  Haqqi

haqqi
Butik Haqqi di Shah Alam

Ummi dah jumpa koleksi kesukaan dan juga portal yang menarik serta mudah untk shopping. Jika uols jenis suka pergi ke kedai, boleh jejaki alamat Butik Haqqi . Maklumat lanjut seperti di bawah.

Butik HAQQI
No 13 & 15, Jalan Plumbum S7/S, Seksyen 7, 40000, Shah Alam , Selangor
(Sebaris dengan JAKEL Shah Alam)
No. Telefon: +60 3-5523 4798

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/haqqi.com.my/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/haqqi.com.my/
TWITTER: https://www.twitter.com/my_haqqi
WEB : http://www.haqqi.com.my

Bila off day, tapi kena hadir kerja… apa cerita?

Hii..sebelum lelap mata, nak coretkan catatan hari ini. Pagi-pagi lagi dah siap sedia nak hantar Along. Abah off day, jadi Ummi ambil kesempatan ambik off day, sebab penat sangat semalam balik jam 8 lebih sampai rumah.

Letih yang amat sangat. Balik mandi terus solat. Pagi ini bangun jer, terus decide nak ambil off day.

Dah bagitau boss, nak ambil off hari Rabu tapi sebab letih yang amat terpaksa off hari ini. Nak jadi cerita….jeng jeng jeng…

Tengah sarapan pagi kat area Beranang, tengok wassap group kerja. Hahahaha, boss suruh pergi office sebab ada meting jam 10pagi di Menara 2.

Akur dengan arahan tugas, minta Mr Suami hantarkan ke Pejabat. Nak bawa motor rasa tak kemampuan. Sampai office terus salin baju dan turun semula pergi ke motor.

Ni nak marah ke nak senyum tak pasti. Masuk bilik meting, sembang dengan Supt Rusbaini. Beberapa ketika , mesyuarat dah nak di mulakan.

Dan!! DSP Asri masuk…hahaha dah ada 2 wakil dalam meting. Adoi, ini kali ke dua jadi macam ini. Bidan terjun ke kena PRANK!

Adeh…jadi lagi.. agaknya terus stay kat pejabat ke macamana?? esok lah update😁

Selamat Malam

Keperluan servis motor ikut masa yang ditetapkan, tapi kenapa?

Keperluan servis motor ikut jadual.

400i. Berat tapi selesa untuk pemanduan jauh.

Uols suka naik motor? Heheh Ummi memang peminat motor. Boleh kata “rider wanita”.

Cuma keperluan nak ride jauh tu masuk tidak berkesempatan. Ye la, anak-anak kecik lagi kan. Takkan nak tinggal. So, ride pergi dan balik kerja jer la pilihan yang ada.

Perlu ke servis motor Sym VTS 200  dan motor lain ikut masa?

400i. Berat tapi selesa untuk pemanduan jauh.

Ini ramai yang tanya. Jawapannya, mestilah bagi nak pastikan keadaan motor yang terbaik. Nak pastikan motor dalam keadaan yang tip top.

Servis pada masa yang ditetapkan sangat penting. Yer la, kita bukan pakar dalam penjagaan motor. Jadi, perlu sangat hantar ke kedai untuk servis. Ummi biaaa servis motor Sym VTS 200 Ummi kat Cheras, FZS Motor.

Kat sini memang tempat ahli motor berkumpul. Kira kalau pengguna skuter dah tau sini port untuk baiki motor. Harga pulak, kalau dah jadi member serius berbaloi. Kali pertama servis dulu dapat jimat RM50.00. Siapa nak bagi RM50.00 for free kan?

Penunggang dan peminat SYM daripada VTS200 sehingga 400i semua berkumpul disini. Kira sini tempat lepak la. Depa siap buat ride ke Penang , Krabi dan banyak lagi tempat lain. Respect sangat pada penunggang motor ini.

Ummi yang naik setiap hari sejam pun dah rasa letih. Inikan pula nak pergi jauh-jauh.. huh! Tak dapat nak banyangkan. Yang pasti mesti menyeronokkan.

Ingat servis motor ikut jadual satu keperluan tau! Jangan pandang remeh keperluan servis motor. Sekali terlepas pandang bahaya dan boleh bawa padah kepada penunggang.

Kenapa Penting Servis Motor Ikut Masa:


1) Tukar minyak bagi melancarkan aliran motor.
2) Minyak break di cuci, penting untuk make sure break berfungsi dengan sempurna.
3) Filter kena tukar bila sampai masa yang dah ditetapkan. Motor akan jadi lancar tanpa semput.
4) Balancing motor jadi lebih sedap untuk bawa setiap hari. Selesa dan selamat.
5) Servis baik, motor baik, pemanduan selamat. 😍

Okay, selamat menunggang semua. I love VTS 200 and 400i.

Cuti sekolah dan aktiviti anak-anak sepanjang seminggu ini.

Penutup cuti sekolah kali ini, Ummi bawa anak-anak jalan-jalan ke IOI City Mall. Kebetulan ada pameran daripada Caliph dan juga Didi and friends.

Cuti sekolah seminggu Along habiskan masa dengan Ummi kat pejabat. Ummi bawa Along, dan biarkan dia duduk pejabat Ummi takkala Ummi ada kerja lain nak buat.

Awal cuti sekolah lepas, kami dan ke Melaka dan sempat jalan ke Pantai Klebang. Kami kesana sebab keluarga besar berkumpul untuk majlis akad nikah dan sanding Naim.

Aktiviti lain, sempena cuti sekolah ini tak ada yang istimewa. Cuma jalan-jalan Melaka, duduk rumah dan sekitar KL ini jer.

Kebetulan Sabtu lepas Hari Polis ke – 210, kami sekeluarga dah habiskan masa di Pulapol KL untuk sambutan Hari Polis tahun ini. Rasa seronok dapat turun sekeluarga dan meraikan bersama.

Anak-anak Ummi masih kecil ,jadi tak lah demand nak kemana-mana. Nak mandi di Bangi Wonderland Resort And Theme Park pun dah dua tiga kali pergi. Anak-anak nak suasana lain dah kalau tanya.

Lagipun, seminggu sebelum cuti sekolah, dah bawa mereka ke Lost Lagoon Nickoledeon Sunway Lagoon dah. Sana pun dah seronok dan penat main air.

cuti sekolah

Penutup acara …hahaha yer la, esok dah sekolah, Ummi layan kebosanan mereka dengan window shopping di Toy R’us di IOI Mall City , layan ice cream dan balik.

Itupun dah buat anak-anak happy. Kami pergi berlima je. Abah kerja. Ada yang tertanya ke , macamana Ummi urus depa ini ? Hehehe, mudah je sebab Ummi dah install mind depa sebelum pergi. Jadi semua behave la. 😄

Bawa anak-anak jalan juga satu terapi. Tak caya, cer buat.

Selamat menjalani hari biasa dan rutin harian seperti sediakala. Parents yang turut bercuti, selamat bekerja ya. Jom rancang nak kemana pula cuti sekolah akan datang.

Rancang awal, banyak kelebihan. Jimat wang dan rezeki baik dapat hotel dengan harga lebih murah. Okay, jumpa lagi. Ada lokasi best, tingalkan link ya. Tq

😍😍

Selamat Hari Polis ke – 210 tahun PDRM

Hari polis ke – 210 disambut semalam di Pulapol KL. Setiap 25 Mac akan diraikan hari polis. Dah lama pun pasukan PDRM ini. ummi bersyukur sebab antara yang terpilih berada dalam PDRM.

hari polis ke - 210

Sambutan Hari Polis ke – 210 tahun ini diadakan di Pulapol KL dan dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia.Ummi dan anak-anak bangun seawal jam 4.30 pagi. Kami siap dan terus ke Pulapol KL. Sampai di Pulapol KL kira-kira 6.15 pagi.

Kami solat di surau di bangunan akademik. Tepat 6.30pagi, selesai solat terus ke Padang Kawad Pulapol KL.Abah hantar Ummi dan anak-anak ke khemah sebelah kiri pentas dan abah ke pentas di sebelah kanan. Ummi tak terlibat secara langsung, sebab tu tak pakai uniform.

Tepat jam 8.00pagi, pengarah semua jabatan serta IGP, DIG dan Menteri Dalam Negeri sampai.Kira-kira 815pagi, Perdana Menteri dengan isteri sampai bagi merasmikan HARI POLIS KE – 210.Acara di mulakan dengan penuh istiadat. Tapi, saat ini air mata mula membasahi pipi bila menyanyikan lagu Polis Sedia Berkhidmat.

Ummi teringat arwah ayah. Tahun 2008, semua keluarga Ummi dan kawan-kawan Ummi datang hantar Ummi ke Pulapol KL. Mereka hantar dengan penuh harapan dan kasih sayang.

Saat tu bagai muncul semula. Tahun 2009, mereka datang lagi bagi acara tamat latihan. Setahun berlalu , banyak perkara yang Ummi belajar di Pulapol KL.

Sekarang, bila tengok padang kawad ini. Ummi terpikir, sampai bila akan aku datang dan berada dalam pasukan PDRM. Adakah sehingga usia 60 tahun? Biarlah masa yang menentukan. Jika ada rezeki, pasti Ummi akan teruskan dalam PDRM.

Anak-anak Ummi boleh ke jadi Polis?


Ini soalan cepumas. Tapi, bagi Ummi biarlah mereka ada rancangan masa depan mereka sendiri. Ummi tidak harapkan mereka berada dalam pasukan PDRM.

Ummi ingin fokus anak-anak jadi pembimbing agama. Tapi jika rezeki mereka dalam Polis, mungkin Allah dah tentukan mereka dalam pasukan untuk sebab-sebab tertentu.

Hari Polis ke – 210

Berbalik kepada Sambutan Hari Polis ke – 210. Selesai lintas lalu dan juga pertunjukkan gimik, kami pun beredar balik.Walaupun kerjaya kami dicaci dan dihina, tapi Ummi tahu sebab tu kami dipilih jadi polis. Kerana kami ada perjuangan belum selesai.

Sepanjang berada dalam pasukan PDRM, Ummi dapat belajar banyak perkara. Dan Ummi juga ingin berterima kasih kepada pucuk pimpinan JAB. SIASATAN DAN PENGUATKUASAAN TRAFIK kerana sehingga kini masih menerima bakti murni daripada pegawai seperti Ummi yang serba kekurangan.

YDH Pengarah Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik Bersama Isteri – Dato’ Mahamad Akhir Bin Darus & Datin Sharifah Zanariah. Kedua insan ini menjadi inspirasi Ummidan suami untuk terus maju dalam Pasukan PDRM

Kadang kala, disaat bekerja apabila menjadi terlalu jujur dan lurus Ummi terpaksa berhadapan dengan fitnah. Ummi yakin dan percaya suatu hari kebenaran akan timbul. Sikap berdiam diri Ummi , adalah demi ukhwah kerana Allah swt.

Biar sekalipun Ummi di fitnah oleh rakan seperjuangan, bagi Ummi tindakan “rakan” tersebut hanya untuk kepuasan dan motif diri sendiri. Jadi, jika kita berada di jalan yang benar Insya Allah, Allah pasti lorongkan sesuatu.

Gamba Kenangan Hari Polis Ke 205 tahun 2012

Sebelum berakhir, Ummi nak ucapkan selamat hari polis ke – 210 kepada pegawai atasan dan juga kawan rakan Ummi. Tak lupa kepada ayah mertua yang besarkan Mr Suami dengan gaji seorang anggota polis.

SELAMAT HARI POLIS KE – 210. SEMOGA KITA JADI INSAN YANG MEMUDAH CARAKAN ORANG LAIN.

Ucapan daripada sahabat Facebook

Berkaitan  :

Ucapan daripada Ben Ashaari

Ucapan daripada Shiqeen Sattar

Happy birthday Adik Mudzakkir Yang Pertama

Mengimbau kenangan setahun lalu, masyaAllah ada juga cabaran melahirkan adik. Paling tak tahan, operation di tangguhkan kerana “katil patah atau katil operation problem”. Tapi untuk case Ummi jer la yang boleh pospone, masa tu kes kecemasan lain still on seperti biasa.

Masa sessi photoshoot adik usia 9 hari

Ummi dengan baby dalam kandungan masa tu keluar masuk ward. Huh, masa masuk kelas k3-3 sebelum dapat pindah tu yang sikit terganggu. Panas lain macam . Dan biasalah hospital kerajaan ini toiletnya ada class lain-lain. Tapi tetap bersih.

Tiba 16.3.2017 masanya tiba untuk masuk bilik OT. Jam 1.30tghari nurse dah panggil dan siap sedia. Ummi sempat solat zuhur sebelum bergerak ke bilik OT. Suami sempat sampai dan menunggu kat luar bilik OT.

Nak menunggu masuk bilik OT tu sejuk  yang amat. Menggigil oooo masa duk menunggu tu. Bila nurse cakap, okay kita dah boleh masuk ye Puan. Fuh rasa berdebar-debar.

Masa masuk bilik OT Ummi sedar macam biasa. Doktor pun jalani kerja mereka dengan baik. Ada staff bilik OT semua baik-baik. Seorang kat bahagian kepala, jaga tekanan darah Ummi. Operation berlaku dalam masa yang singkat. Selepas 30 minit macam tu kalau tak silap, Ummi dapat dengar doktor cakap “Lelaki Puan, tahniah”.

Usia adik 9 bulan dah boleh berjalan. Semoag adik capai impian adik di masa depan dengan cepat juga seperti mana adik berlatih dan berjalan.

Dalam kegembiraan tu hilang rasa penat mengandung. Heheeh, kenangan setahun lalu, kini dah jadi kenangan. Adik membesar dengan sihat dan alhamdulillah mudah di bentuk. Setahun berlalu , Ummi bertuah masih ada rezeki nak susukan adik. Syukur.

Ummi harap adik jadi insan berguna dunia dan akhirat.  Adik Ummi doakan adik jadi insan berjaya dunia dan akhirat. Adik menjejaki Along , Angah dan kakak menjadi Ustaz Billionaire . AMIN

Ummi , Abah dan abang-abang serta kakak sayangkan adik.

HAPPY BIRTHDAY ADIK MUDZAKKIR . Kami sayangkan Adik hingga hujung nyawa. Be good boy ya sayang.

Berkaitan :

Tangguh bersalin kerana …. ?

Hari kelahiran Adik

Hari Pertama Di HKL

Jeragat dan bintik hitam pada usia 30an, bagaimana nak hilangkan?

Jeragat satu masalah besar bila umur dah masuk 30 series. Masa 20series tak risau,sebab wajah ni masih ada collagen. Macam2 ikhtiar dah cuba nak hilangkan bintik hitam dan jeragat.

jeragat
Selepas kukit.muka dah pulih, nak apply make up jadi mudah. Diri rasa lebih yakin dan bersedia dalam apa juga keadaan.

Kulit wajah Ummi tak la teruk lagi jeragat, tapi dah mula menampakkan bintik-bintik hitam kat bawa mata.Lebih sedih lagi kesan facial hari tu masih ada. Tapi i still move on okay! 😀

Jeragat hilang dengan 3-5 kali penggunaan.

Ummi dari dulu pakai krim ini. Opss, lupa nak bagitau , Ummi pakai Luminious Pearl Cosmoderm, Dark Spot Corrector.

Kesan Awal
Kali pertama dan kedua pakai, kita jarang dapat rasa kesan. Tapi masuk kali ke tiga, kulit muka akan mula menggelupas. Bila dah mengelupas, bermakna sel kulit mati dan lama dah terhapus. Lepas tu ,hanya nak tunggu kulit baru jer naik semula.

Masa mengelupas, kesabaran sangat la diperlukan. Sebab apa ? Yer la, kulit muka jadi kering. ummi nak elakkan kukit muka jadi kering, Ummi pakai cosmoderm Vit E 30000iu. Dan juga roseship oil. Memang berkesan tau. Kulit jadi lembab lepas pakai.

Okay, dalam beberapa hari ini lepas kukit mengelupas bermakna ianya effective pada kulit wajah. Tapi lepas 4/5 kali pakai ,stop dulu. Teruskan pakai vit E, bagi kulit stabil semula.

Repeat penggunaan Dark Spot Corrector ini bersama Vit E Cream. Selama sebulan, lepas apply uols akan nampak kesan. Tak caya? Cer cuba, masih sempat ini untuk lebih berseri nak beraya tahun ini.

Lepas dah pakai cream vit E dan dark spot corrector, dah yakin nak berselfie semula.

Saja nak share tips ini, sebab ramai yang search cara guna yang berkesan. Harap Ummi membantu cik yang sedang cari info ini ya. 😘😘😍

Bagaimana nak urus perbelanjaan bulanan keluarga?

Hi semua, apa khabar? Tengah bulan ni ada yang dah berkira-kira duit dalam tangan baki yang ada. Sebenarnya, apakah cara efisen nak berbelanja setiap bulan? Siapa ada jawapan?

Bagi Ummi, setiap sen yang ada mesti direkodkan. haaa! Jangan terkejut, bukannya kedekut, tapi dengan amalan ini selama beberapa tahun kebelakangan tahap kewangan keluarga makin baik.

Tapi jika rezeki masih tersekat, apakah sebabnya ?

Bagaimana urusan perbelanjaan bulanan keluarga?

Ummi dah buat jurnal kiraan bulanan. Kiranya gaji suami dan juga gaji Ummi, mestilah % perbelanjaan sama. Dan baki yang ada di tangan juga sama. Ini baru adil.

Kami hanya berbelanja sebulan sekali bahan wajib ada. Contohnya, pampers ,susu anak dan makanan kering serta mandian dan sabun. Setiap bulan perbelanjaan bahan seperti ini mencecah Rm600.00 dan ini cukup untuk 1 keluarga kecil kami selama sebulan.

Baki setiap minggu hanya Rm100.00 sahaja untuk di belanjakan bagi makan dan minum setiap hari 3x sehari. Cukupkah? Ini ramai yang bertanya. Ya cukup, sebab kami rancang perbelanjaan. Setiap hari makan dan minum Ummi dan suami kalau di pejabat mesti tidak lebih Rm15.00. Atau, kaedah lain kami makan makanan yang kami bawa bekal dari rumah. Sangat menjimatkan duit belanja dapur.

Bagi makanan harian di rumah, cukup sekadar nasi ,ayam goreng, atau ikan dan sayur. Ada kala, malam hari kami hanya makan bihun goreng atau roti bakar. Cukuplah sekadar makan untuk kenyang.

Itu bab makanan, bagaimana pula perbelanjaan untuk fun? Kami hadkan sebulan sekali atau 2x jika perlukan belanja besar. Fun atau bersuka ria seisi keluarga tak perlukan belanja besar.

Amalan melimpah rezeki

Jika tak perlukan belanja besar? Antara aktiviti boleh dilakukan bersama keluarga adalah:

Beriadah di kawasan taman rekreasi.

Kami seisi keluarga suka berada di Taman di Bandar Tun Hussin Onn berdekatan dengan AEON BIG. Kat sini ada kawasan jogging dan taman permainan kanak-kanak. Ummi dengan anak-anak suka kesini, sebabnya banyakkk sangat ikan besar melompat sakan! Baling jer roti, penuh berkerumun ikan besar dan kecil berebut makanan. Meriah sangatt!!

Bermain Badminton Di Court Semenyih.

Kat area rumah ini ada court badminton. Sejam Rm15.00 untuk 1 court. Ini pun dah cukup untuk pecah peluh.Anak-anak pun seronok. Yang penting badan sihat keluarga pun happy.

Jadi perbelanjaan bulanan keluarga boleh diuruskan dengan baik, jika setiap belanja di rekodkan dan ditulis. Mudahkan? Boleh mulakan sekarang?

Ini doa yang diamalkan supaya rezeki yamg diperoleh berkat dan sentiasa cukup. 😄

Doakan rezeki yang di peroleh adalah berkat dan dari sumber yang halal

 

Selamat Pengantin Baru Naim dan Mira😍😍

Reunion family besar sebelah mak kali ini di Melaka buat kali ke dua. Dulu ramai-ramai datang untuk majlis bertunang. dan hari Jumaat lepas, semua berkumpul untuk majlis bertandang dan akad nikah.

Gambar di Port Dikson masa dah otw balik.

Kami masih lagi menetap di Nur Homestay, di Taman Pokok Mangga. Memang tip top stay kat homestay ini. Tahap kepuasan hati diberi 5 bintang.

Ummi dengan family gerak ke Melaka petang Jumaat. Sampai je Melaka dalam 415 petang, kami terus ke Homestay. Sampai jer kat sana, pengantin lelaki dan ready nak berangkat ke rumah pengantin perempuan. Sebabkan tadi suami masih tak solat , bila rombongan dah masuk ke rumah pengantin kami pula ke rumah jiran pengantin.

Orang kampung ini istimewa bila mana, semangat kekeluargaan sangat tinggi. Jadi nak tumpang toilet dan juga nak tumpang solat bukan masalah.

Selesai solat, Naim dah selesai akad nikah. Katanya 2 /3 kali juga akad nikah baru imam dan saksi puas hati. Ala, ini bukan sebab Naim tak lancar, tapi mungkin sebab saksi nak lebih jelas sebutan. Pengantin la gelabah 😁

Selesai akad ada sessi photshoot dan juga sessi batal air sembahyang. Kami pula dah keluar, dan ada sikit jamuan ringan. Jamah kek coklat dan juga bulihun yang sedap.

Menariknya, sambutan majlis disini amatlah meriah. Angah pula, tak sabar nak posing dengan kereta antik milik bapa saudara pengantin. Memang lawa dan masih ada nilai. Apa lagi… posing laaa.. 😍

Selesai majlis akad nikah dan makan-makan , kami balik berehat. Yer la dah penat sangat.Anak-anak dah letih.

Balik mandi dan rehat. Malam pula, ada majlis berinai. Dengan sambutan bunga api yang meriah menang lain sangat majlis ini. Dah macam sambutan gilang gemilang.

Pengantin di Malam Majlis Akad Nikah

Pengantin bersanding lagi dengan persalinan songkek hijau. Lawa sangat pelamin dan baju pengantin. Sama lawa dan sama padan gitu.

Majlis Akad Nikah
Malam Berinai

Ummi terpikat kat pelamin hahaha dah kenyit mata dekat Mr Suami, nak pelamin macam tu untuk anniversary ke – 10 nanti.

Tahniah Pakcik dan Makcik Nah atas kehadiran insan baru dalam keluarga

Balik jer dari rumah pengantin, semua rombongan singgah makan durian kat Pantai Klebang. Kak Cik Ja, (Yb Asmaiza) belanja. Ini sessi paling best, duduk satu keluarga besar semeja, dari generasi kedua sampai generasi ke -4. Meriah dan seronok sungguh.

Balik jer rumah masing-masing dah penat dan terus berehat untuk majlis pada pada hari Sabtu pula. Untung Naim, dapat mertua yang berada, majlis gilang gemilang. 😊