• DESS / UM

    Hari ke-3 Induksi DESS 2019/2021

    Hi semua, alhamdulillah hari ini hari ketiga aku dah lapor ke Maktab Cheras. Hari kedua semalam, lepas taklimat oleh Supt Pozlan, kami ada ice breaking dengan Cikgu Billy. Dan selepas kami dibahagikan group dengan satu teknik yang amat unik, kami di kehendaki melukis bendera team kami. Tapi kami juga diberikan peluang untuk warna…

  • PELUANG SAMBUNG BELAJAR DESS UM
    DESS / UM

    Peluang sambung belajar ; DESS / UM

    Syukur… impian aku nak sambung belajar akhirnya jadi kenyataan. Dulu aku pernah belajar di USM , tetapi rezeki tidak memihak kepada aku. Kerana isu yang tak dapat dielakkan aku terpaksa berhenti pengajian pada tahun ke-3. Rupanya keperitan yang aku rasa, terbayar dengan lebih indah. Aku sebenarnya tak plan untuk sambung belajar Diploma Eksekutif…

  • Kursus PHYSCOLOGICAL FIRST AID 2019 akrab pdrm inspektor asp nooraini ali bukit aman
    Kerjaya

    Kursus Psychological First Aid Malaysia ; ‘must’ bersedia!

    3 hari Kursus Psychological First Aid Malaysia telah berlangsung di Institut Sosial Malaysia. 77 peserta terdiri daripada Kaunselor, Kaunselor PDRM dan AKRAB. Selama 3 hari kami pelajari teknik, kesan dan persediaan menghadapi PFA. Tragedi boleh terjadi pada bila-bila masa. Sebagai ‘petugas’ PFA, mestilah bersedia pada setiap masa. Tuan Hj Hairol berpesan, “Sebagai petugas…

  • hobi bela ikan laga
    Umminani

    Hobi bela ikan – tapi dah mati 1

    Semalam 9/9/2019 bermula hobi baru anak-anak aku. Selepas kami ke PETROSAINS KLCC, kami diajarkan untuk bela ikan kena ada pokok dan jaga air. Jadi semangat nak cipta hobi baru, guna bekas sedia ada yang pernah dibeli satu ketika dahulu. Beli seorang seekor ikan Guppy. Guppy pregnant dah meninggal Along beli juga ikan guppy,…

  • Isu

    Touch ‘n Go eWallet: Pay direct toll di Klang Valley

    Touch n Go eWallet – pengguna boleh menambah tiga kad fizikal Touch ‘N Go (TNG) dalam aplikasi tersebut. Ini membolehkan pengguna menguruskan kad dan mengemas kini baki secara atas talian pada bila-bila masa. Dan pengguna boleh setkan jumlah baki minima dalam kad tersebut. Apabila telah mencecah baki minima, secara automatik, boleh disetkan untuk auto reload…

  • Cara hilangkan karies gigi anak
    Umminani

    Cara hilangkan karies gigi anak; apa itu florida

    Karies gigi anak aku terutama angah terjadi sebab kesilapn aku ketika itu. Ya, aku masa tumemang harapkan bibik 24jam sehari uruskan anak-anak. Sebab tengok anak terjaga rapi, then dah tak ambil tahu lagi pasal anak,. Aku minta maaf sangat pada angah, itu juga mengajar aku supaya bijak didik anak selepas kejadian ini. Cara…

  • Cara beli tiket wayang online
    Review

    Cara beli tiket wayang online : GSC

    Ini kali pertama aku beli online tiket tau guna Apps GSC. Lepas register , pengguna akan dapat email. Korang klik je email tu. Lepas tu boleh log in terus ke apps GSC di telefon korang. Okay jap, sebelum ini aku pun blur bab cara beli tiket wayang online gsc, jadi semalam aku redah…

  • review sangkar Khabir Bhatia
    Review

    Review Sangkar ; tidaklah seteruk yang diwar-warkan.

    Hi guys, hari ni aku dengan.suami layan Sangkar. Aku dah cuti.ni ha…nak lapor ke Maktab PDRM tak lama dah. Suami aku pula, masih Mc. Kami pilih nak layan dan review Sangkar. Tak puas hati tengok review orang teruk sangat di you tube.. hahaha baik kita tonton sendiri. Lain orang lain pandangannya. Sebab dia…