• Muzium Samudera Melaka
    Kisah Cuti/Travel

    Muzium Samudera Kota Melaka

    Memandangkan percutian kami memang nak jalan-jalan ke Melaka, jadi aku sebagai planner kena setkan lokasi terbaik untuk berjalan-jalan. Kali ini kami bergerak seakan back packers gitu. Yer, makanan macam aku cerita pada entry awal – Oceanarium Melaka – yang kami memang makan makanan dari rumah. Pagi nya pula pada hari Sabtu, kami sarapan simple yang anak-anak suka. Even kalau kat rumah pun, malam hari menu sama jer kami makan. Apa menu itu? Roti Gardenia, Sos Prego dan Sosej. Sosej aku jerang air dalam kettle dan masak kat dalam kettle je. Lepas tu makan beramai-ramai. Memang berebut. Air, aku bawa susu tin 1 tin dan nescafe. Memang aku bancuh untuk kami…

  • Review

    Dewan Perkahwinan Putrajaya | Pakej perkahwinan lengkap

    Salam sejahtera. Salam bahagia. Korang mencari event hall atau dewan perkahwinan Putrajaya lengkap dengan pakej jurugambar dan pelamin? Di Ambassador Putrajaya, Persint 15 ada disediakan apa yang korang cari. Selain majlis perkahwinan, event hall ini juga boleh ditempah untuk sebarang event lain, seperti majlis perpisahan, atau majlis cukur jambul dsbnya. Ambassador Putrajaya | Sale Merdeka Malaysia Bagi meraikan bulan kemerdekaan ini, Ambassador Putrajaya juga menawarkan promosi menarik tempahan dewan dan pelbagai lagi. Harga dan senarai menu disertakan dalam pamplet kat atas. Korang boleh juga ambil pakage sekali dengan photobooth. Boleh la lekatkan gambar dalam guest book dan bagi pada tetamu sekeping. Bagi promosi dewan, catering , hall decoration, tea corner,…

  • harga tiket masuk oceanarium melaka
    Travel

    Oceanarium Melaka; pilihan tepat bawa anak-anak

    Buntu kan, kalau anak-anak asyik tanya, “Umi/Mama/Ibu lepas ni nak p mana?” “Esok cuti kita nak pergi mana?” dan macam-macam soalan lagi menjelang hari minggu. Terus, minggu lepas memang sekolah banyak cuti sebabkan jerebu melanda Selangor.Jadi last minit aku decide nak bawa anak-anak ke Melaka dan salah satu tempat pilihan untuk bawa anak-anak aku pilih The Shore Oceanarium Melaka. Aku pernah baca yang Huda Halid ada ke sana, jadi daripada review Huda macam sesuai sangat bawa anak-anak kan. So aku pun tanya Huda sekali lagi. Huda cakap okay, then…apa lagi dari Semenyih pada pagi Jumaat 20/9/2019 kami gerak awal pagi ke Melaka. Dan lokasi pertama kami tuju memang ke The…

  • sutra maya wellness
    Review

    Bertanggas, berurut dan bertungku di Sutra Maya Wellness

    Korang… stop! Bila last korang pergi spa? Dan nak tahu juga, korang tak pergi spa, sebab harga ke atau masa? Ehmmm…kalau aku tak pergi spa, one of the main reason sebab masa. Serius masa aku terhad sangat. Tapi, baru ni aku curi-curi masa ke Sutra Maya Wellness, akibat penangan Ben Ashaari la ni.😁 Aku terus booking by call je. Memandangkan hari Khamis lepas aku free, dan aku pergi ke Sutra Maya Wellness sebagai rewards diri sendiri juga. Rewards sempena birthday aku  ke 34 tahun, 22 Sept. Sutra Maya Wellness – service pelbagai. Kalau aku, yes…i really really need massage. Then, Puan Sherry advice sebab dah lama tak maintenance diri, so…

  • Umminani

    Genap usiaku 34 tahun

    Semalam genap saya ke usia 34tahun. Lahir dalam sebuah keluarga, bukan keluarga senang. Tapi atas kurnia Allah swt, atas didikan mak ayah dan adik beradik, saya menjadi saya pada hari ini. Syukur sepanjang 11 tahun ini, suami sentiasa menjadi tiang penyokong takkala hampir rebah. Masih mencari peluang, menapak untuk mendaki tangga kejayaan dunia dan akhirat. Masih mencari guru dan mentor pada usia ini. Doa saya, semoga masa hadapan lebih bersinar terang dengan rahmat Allah swt. Terima kasih pada rakan-rakan yang menitipkan doa pada hari ulangtahun kelahiran saya. Tegurlah andai saya salah, tegurlah andai nampak saya tidak terarah. Terima kasih pada semua yang sudi menjadi rakan-rakan saya di alam maya dan…

  • ayam bismi agent di selangor
    Food Review

    Ayam Bismi ; pelbagai pilihan untuk ibu masak

    Hi korang, hari ini aku tak der kelas. Yer boleh rehat seketika. Tapi aku jenis tak boleh duduk diam owwh.. so aku nak share dengan korang resepi ayam mayonis yang aku gunakan adalah ayam Bismi bahagian paha (drumstick). Balik kerja , nak singgah kedai ambil masa juga. Hello jer…agent ayam bismi, terus dihantar ke lokasi yang dijanjikan 😁 Okay, korang kalau cuba ayam jenama ayam Bismi ini korang toksah risau bab halal dsbnya. kat bawah ini komen toke arnab – Minggu Keusahawanan SME Cop 2019 Ayam Bismi sama jer saiz nya – drumstick cara salutan ayam : salut ayam guna tepung segera yang famous tuu 🙂 , lepas tu lapisan pertama…

  • DESS / UM

    Hari ke-3 Induksi DESS 2019/2021

    Hi semua, alhamdulillah hari ini hari ketiga aku dah lapor ke Maktab Cheras. Hari kedua semalam, lepas taklimat oleh Supt Pozlan, kami ada ice breaking dengan Cikgu Billy. Dan selepas kami dibahagikan group dengan satu teknik yang amat unik, kami di kehendaki melukis bendera team kami. Tapi kami juga diberikan peluang untuk warna dan menconteng pada 4 lari bendera kumpulan lain. Dalam gambar kat atas inilah rakan-rakan sepejuangan UN sepanjang DESS 2019/2021. Dari Kiri – ASP Richard, Insp Coltilda (Jenn), Insp Farid, ASP musa , ASP Faurizan, Insp Norraini , Aku dan Insp Siti. Hari ke-3 – kami diberikan peluang untuk touch u p bendera kami dan pasang pada batang…

  • PELUANG SAMBUNG BELAJAR DESS UM
    DESS / UM

    Peluang sambung belajar ; DESS / UM

    Syukur… impian aku nak sambung belajar akhirnya jadi kenyataan. Dulu aku pernah belajar di USM , tetapi rezeki tidak memihak kepada aku. Kerana isu yang tak dapat dielakkan aku terpaksa berhenti pengajian pada tahun ke-3. Rupanya keperitan yang aku rasa, terbayar dengan lebih indah. Aku sebenarnya tak plan untuk sambung belajar Diploma Eksekutif Sains Siasatan DESS/UM ini. Langsung tak plan. Ada terbaca di portal PDRM (esiar) tetapi tak tergerak hati nak mohon. Sehinggalah entah bagaimana, aku nekad nak mohon. Tapi ketika itu tarikh dah tutup. Aku cuba mohon juga, sebab pada sejarah yang lalu ada nama yang tak dapat sambung belajar, akan dicari penganti. Akhirnya, pada hari aku interview… betul…

  • Kursus PHYSCOLOGICAL FIRST AID 2019 akrab pdrm inspektor asp nooraini ali bukit aman
    Kerjaya

    Kursus Psychological First Aid Malaysia ; ‘must’ bersedia!

    3 hari Kursus Psychological First Aid Malaysia telah berlangsung di Institut Sosial Malaysia. 77 peserta terdiri daripada Kaunselor, Kaunselor PDRM dan AKRAB. Selama 3 hari kami pelajari teknik, kesan dan persediaan menghadapi PFA. Tragedi boleh terjadi pada bila-bila masa. Sebagai ‘petugas’ PFA, mestilah bersedia pada setiap masa. Tuan Hj Hairol berpesan, “Sebagai petugas PFA, sarapan wajib ambil. Sebab kita tak tahu, bila akan berlaku disaster. Dan jika berlaku, risau jika sarapan tadi adalah makanan terakhir yang sempat dijamah.” Sepanjang 3 hari ini, aku dapat berjumpa dengan Supt Noriha Mohamed, isteri kepada Supt Mohd Hafiz Bin Samsudin, bekas KBSPTD (April 2019-Jun 2019) UN. Sepanjang 3 hari, selain berlajar PTSD dll ilmu…

  • hobi bela ikan laga
    Umminani

    Hobi bela ikan – tapi dah mati 1

    Semalam 9/9/2019 bermula hobi baru anak-anak aku. Selepas kami ke PETROSAINS KLCC, kami diajarkan untuk bela ikan kena ada pokok dan jaga air. Jadi semangat nak cipta hobi baru, guna bekas sedia ada yang pernah dibeli satu ketika dahulu. Beli seorang seekor ikan Guppy. Guppy pregnant dah meninggal Along beli juga ikan guppy, tapi guppy yang mengandung. Malangnya, hari ini 10/9/2019 , dalam 10.00lebih tengok si ikan along dah nyawa-nyawa ikan. Along kata ada darah kat bawah ikan. Ehm… kesian, dia nak bertelur tak lepas agaknya… sakit sendirian. Maka, tamatlah riwayat ikan pertama Along Ikan yang lain masih semangat dan masih aktif bermain.. nanti dan lihat hobi terbaru ini akan…