• Masam Manis "Life"

    Iklan paling berbaloi adalah …..

    Zaman sekarang, henset ada di tangan semua orang. Mana lagi sempat melayan tv atau nak beli surat khabar pagi-pagi. Hujung jari semua. Sepanjang pemerhatian dalam MRT, 70% semua pegang telefon. Facebook, IG , sah kegunaannya. 🌎Website google dan apps seperti Lazada dll tidak terkecuali. Ya la, lama juga dalam MRT 30-40 minit. 🚄🚄🚄 Sempat juga cari info. Mak ayah pun masa ni lah nak mencari barang anak. Nak tahu, Ummi pun sekarang masa salam MRT pun sempat beli pampers. Murah di Lazada. Kadang tu scroll nampak jer pelbagai barang. Ada juga barang keperluan wanita yang terbeli. Contohnya , Hijab Spray Arora. Klik-klik➡️ bank in settle. Jadi, apa lagi, nak iklankan…

  • Umminani

    Along dah dapat port pancing!

    Rutin kami ke Sg Long untuk hantaq anak kelas membaca sejak 2014. Tapi sebab malam, jarang la nak explore kawasan sini. Tahun ini Cikgu Ani tukar lokasi, daripada rumah ke premis kedai. Semasa sedang tawaf kawasan, nampak kolam udang. Biasa kami hanya tunggu di dalam kereta sahaja selama sejam. Ehmm, Along kan memang kaki pancing. Kalau balik kampung memang kena turut kehendak dia nak memancing. Biasa Tok la dengan Tok Njang yang melayan. Malam ni dia pujuk Ummi nak cuba memancing udang. Ummi survey harga kanak-kanak sejam Rm10.00, umpan Rm3.00. Jadi pikirkan masa ada sejam, Ummi pun bagi jer dia masa untuk bersendirian. Adik-adik ini teman sekejap je, memancing mana…

  • Umminani

    Anak ikut teladan ayah.

    Selamat pagi. Setiap kita ingin hidup lebih baik daripada sebelumnya. Cuma, apakah tindakan yang kita buat? Dalam gambar ini adalah adik. Pantang nampak nasi atau sebarang sampah. Cermat sangat orang kata. Nak dikatakan pandai menyapu tidaklah. Yer la baru nak masuk 2 tahun. Tetapi, dia mencuba buat yang terbaik. Dan ‘result’, mungkin dia akan jadi serajin abah Muazam Nawawi 😚. Untung wife adik esok😄😍. #teladanayah

  • Umminani

    Cerita anak lelaki yang boleh harap!

    Ini cerita minggu lepas hari Sabtu. Suami kena bertugas pada hujung minggu. Hari Jumaat kira dia off duduk di rumah la. Jadi kami sahaja anak beranak berpakat untuk pergi ke kenduri kahwin dan juga untuk memenuhi masa mereka kami pilih untuk ke perpustakaan. Bangun seawal pagi, semua dah semangat untuk berjalan. Oleh sebab kenduri kahwin ini di Felda D’Saji Tasik Titiwangsa jadi kami singgah ambil suami untuk keluar lunch. Sampai disitu kami pilih untuk parking valet, RM10.00. Parking valet ini menyenangkan dan memudahkan kami. Kami berjumpa dengan Tuan Ramlee. Tuan Ramlee ini bantu kami suami isteri dan bantuan dia akan kami kenang sehingga akhir hayat kami. Orang kata, bila orang…

  • Kerjaya

    Melawat orang sakit menginsafkan dan bawa diri sedar untuk syukur

    Lawatan ke Hospital bukan sekadar tugas. Tetapi kurniaan Allah swt kepada team saya yang terdiri daripada SI Noriah dan KPL Mohamad Yusri Marzuki. Kami di tugaskan pada 18 Januari 2018. Seawal jam 10.00 pagi kami ke Glenegles Ampang dan seterusnya ke IJN, HKL dan hospital Tawakal. Kami bukan sekadar melawat atas dasar tugas. Kata En Yusri, “Puan, kita ini direzekikan bertugas dan melawat orang sakit ini 70 malaikat mendoakan kita”. Setuju.Seperti saya melawat Adik Arissa, sebenarnya Allah swt sedang menjentik saya supaya lebihkan kasih sayang kepada anak-anak. Syukur atas kurniaan Allah.Jom kita doakan semua yang sakit kembali sembuh untuk beribadah. InsyaAllah. Ini ceritanya Adik Arissa : 18/01, 18:53] KONST NASRULHAQ MAD…

  • Masam Manis "Life"

    Ter”offer” diri kerana rasa bersalah!

    Assalamualaikum. Apa khabar semua. Nak tahu, sejak memasuki bidang blogging secara serius secara tidak langsung saya tahu beberapa perkara yang bukan dalam bidang saya sebenarnya. Sejak 2016 saya aktif blogging di bawah kepimpinan blogger BEN ASHAARI. Kami disatukan di bawah Kelab Blogger Ben Ashaari. Sejak daripada itu, saya kenal ramai PR dan ada juga hadir event mereka. Masa mula-mula dulu hadir majlis orang sopan jer. La ni pun sopan takkan nak tantrum depan orang. Cuma lebih berani keluar daripada dunia kebiasaan. Satu demi satu dipelajari secara tidak langsung. Sejak itu dah nampak bagaimana blogging juga dapat bantu menaikkan nama jabatan tempat bertugas sekarang. Namun begitu apa yang kita rancang belum…

  • Kisah Cuti/Travel,  Umminani

    Apa yang syok di Perlis?

    Apa best di Perlis? Wah tajuk bukan main lagi kan? Dua minggu lepas kami balik kampung. Sebenarnya adalah untuk hantar mak balik ke kampung setelah dia datag ke sini selama hampir dua minggu. Tiap-tiap tahun mak secara tidak sengaja mesti ada disini pada tahn baru. Rezeki mak sambut birthday dengan anak-anak disini. Kali ini nak cerita berkenaan negeri kelahiran saya dan kampung kesayangan anak-anak. Apa ada di Perlis tahun 2018? Tahun 2018 banyak juga perubahan di Perlis. Antaranya dah ada Hospital KPJ. Satu pembangunan mampan juga. Lepas ini tidak lagi perlu ke Alor Setar. Jika sebelum ini pasti dari Perlis akan mencari hospital seperti KMC dan Putra Medical Centre. Syukur…

  • Kerjaya

    Perjumpaan Perdana Menteri Bersama Pesara-pesara Polis

    Ya Allah , rasa rindu dengam blog sendiri sebab telah beberapa hari tidak ada kesempatan untuk log in serta mencoretkan nukilan istimewa di paparan media blog Umminani ini. Namun, bersyukur hari ini ada kesempatan untuk update blog ini. Ini cerita seharian semalam kami berkampung di PWTC sejak jam 630 pagi. Seawal 5pagi dah keluar rumah okay. Rasa kesejukkan menunggang motor tu sampai ke Dewan Merdeka. Kali ini tugas saya adalah sebagai penyambut tetamu. Ya, tugas yang penting untuk memastikan PDRM di segani dan event berjalan lancar. Bukan apa, apabila majlis besar dan memerlukan semuanya dalam keadaan teratur, maka penyambut tetamu memainkan penting untuk mengatur urus kedudukkan juga. SARJAN Azlina, orang…

  • Review

    Kitsui Generation Two Collagen dan Stemcell Mixberries saling melengkapi

    Tahun 2018 umur Ummi secara tidak rasmi telah mencecah 33 tahun. Selama 33 tahun ini pelbagai asam garam kehidupan telah dihadapi. Bekerja sebagai pegawai kanan polis bukanlah setiap masa berada di pejabat. Malah kenderaan rasmi ulang alik dari rumah adalah motorsikal SYM Vts 200. Kulit jadi kusam, letih dan mula menampakkan tompok. Ada baca tentang Kitsui Generation Two Collagen. Tergerak hati untuk mencuba. Kelebihan Kitsui Generation Two Collagen [su_box title=”Kitsui Generation Two Collagen” style=”glass” box_color=”#ef5e12″ title_color=”#ffffff” radius=”4″]✔ Merangsang pembentukan kolagen kulit yang akan menjaga keanjalan, kelenturan serta kehalusan kulit. ✔ Mengatasi masalah “stretch mark”. ✔ Mengatasi masalah kulit berminyak. ✔ Mengatasi masalah tona kulit tidak sekata. ✔ Mengatasi masalah kedutan…

  • Review

    Minyak kelapa dara ibu bantu selesai masalah kembung dan susah berak!

    Hi semua, rasa rindu pula lama menyepi kan. Apakan daya ada pelbagai isu di sekeliling. Ada tetamu datang ke rumah dan wajib disantuni dahulu. Cuma, hati ini duk menyanyi-nyanyi tak sabar sudah nak share tentang kelebihan Minyak Kelapa Dara Ibu ini. Sebulan sudah Ummi mencuba, memang terbaik. Ingat lagi lepas bersalin anak pertama dulu. Masa tu bersalin normal, cuma bila bersalin normal rasa sakit itu mengerikan. “Terasa bagai dihiris-hiris!” Uhhhhh! Terasa sangat! Sampaikan satu tahap tu, sanggup ‘simpan’ kerana tidak mahu merasa sakit akibat dijahit! Serik. Tapi dulu orang lama memang bagi minum minyak kelapa buatan sendiri. Minyak Kelapa Dara Ibu Mudah dan senang la ni. Tak perlu lagi merasa…