Month: April 2017

Lawatan  Kerja Perkep Ke Langkawi 

Lawatan  Kerja Perkep Ke Langkawi

Hi kami hari ni mulakan Lawatan  Kerja Perkep Ke Langkawi. Perjalanan bermula dari jeti Kuala Perlis ke Langkawi pada jam 330 petang.

Kami menaiki bot marin untuk Lawatan  Kerja Perkep JSPT Ke Langkawi tahun ini. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam.

JOM LAYAN GAMBAR KAMI:

Bagi lawatan kerja PERKEP JSPT kali ini Ummi bawa jurufoto bertauliah untuk snap gambar-gambar kami sepanjang lawatan kali ini.

Mak, terima kasih atas doa mak😍

Alhamdulillah syukur sangat bila kita masih ada mak, dan Allah beri kita rezeki lebih masih sempat untuk berbakti untuk dia. Mak ni, doa dia sangat mustajab untuk anak.

Jadi, rugi sangat bila kita ada mak tapi abaikan dia. Serius rugi dalam kealpaan. Ummi bercuti seminggu dan kebetulan mak datang untuk konvokesyen adik di UiTM Shah Alam, Ummi ajak mak stay kat rumah dan rumah abang di Putrajaya.

Semalam kami bertolak balik ke Utara. Ummi plan nak stay di Sungai Petani, dah booking hotel guna Booking.com. Tapi ada isu ! Hampeh betul hotel Seri Malaysia sini. Nanti sambung cerita bab hotel ini.

Lepas Check In, kami solat jamak dan mandi. Rehat seketika sebelum kami semua keluar shopping.

“Mak nak baju ke kasut?” Kami tanya mak. Nak tahu mak jawab apa?  ” Tak yah la , semua ada lagi.. baju semari ada..” Dengan nada biasa jer.. “Jom la mak siap-siap kita p beli blouse kat tesco…”
Akhirnya , mak akur dengan pilihan anak… “mak pilih 3 helai, nah kain selai”- Ujar Ummi.

Nak cuba sehelai demi sehelai… di akhirnya ummi hanya cakap pada mak ” Mak, doakan kami kaya dan berjaya apa kami buat naaaa”. ” Aku ni duk doa kat hampa semua, Nabila nak periksa , anak cucu bagi cerah hati perut.nak belajaq…bal bla blaa..”

MasyaAllah syok sangat dengar. Inilah yang mahal, bila dengar sendiri doa mak.. serius terharu..

Yang tak terkecuali 4 beradik. Adeh.. ummi tekena dengan budak-budak ni. Daripada haga Rm15.00 dah kena beli 4 pasang , dah cecah Rm60.00 !! Anak owh anak😂Malamnya, lokasi makan malam.kami secara bajet di area Jam besar. Serius, nampak kedai biasa-biasa tapi marvellous..Merenung ke dalam sudut hati mak, mak pasti seronok jika di usia senja ini dapat berehat, menikmati usia dengan anak-anak. Setiap kedutan urat diwajah mak terdapat 1001 rahsia. Mak tetap di hati kami, sehingga selamanya..mak, semoga kakak tabah seperti mak😍

Selesai makan malam, kami duduk berehat di dataran jam besar. MasyaAllah, syukur diberikan kesempatan masih dapat memberi. Semoga kebahagiaan ini terus jadi milik mak, selamanya.Amin. Terima kasih atas doa mu mak..Tanpa mu  tanpa doaMu, kami bukan siapa-siapa di muka bumi Mu ya Allah.

Buffet Ramadhan 2017 bertemakan International IFTAR di PICC

Tahun ini nak berbuka di luar? Tapi di mana? Nak cuba buffet ramadhan 2017 di Restoran Pot & Pan PICC Putrajaya? Mesti tak menyesal punya lah! Mai sambung baca, apa ada di PICC Buffet Ramadhan. PICC menawarkan Buffet Ramadhan 2017 bertemakan International IFTAR.

Tahun ini PICC menawarkan Buffet Ramadhan 2017 bertemakan International IFTAR iaitu hidangan antarabangsa dan juadah Melayu. Kaki Lembu Panggang dan Ikan Bakar  adalah hidangan yang julung ali di hidangkan pada tahun ini.

Nasi briyani buloh adalah hidangan istimewa di sini tahun ini. Ummi dah cuba , memang best sangat. Chef maklumkan bahawa, cara masak nasi briyani buloh ini special sebab ianya di masak separuh dahulu sebelum di masak sepenuhnya.

Ikan Bakar istimewa ini berasal dari mediteranean. Ikan di salut dengan garam kasar dan masih mengekalkan rasa ikan yang sedap dan manis. Serius menyesal jika tak cuba. Fuh, sedap sangat rasa ikan yang masih juicy.

Ada juga grill , boleh pilih pilihan makanan kesukaan kita. Dan selain grill ada juga cucur udang dan cucur sayur di sini. Masakan lain yang di sediakan di sini adalah  , Rendang Tok , Daging Hitam Manis, Nasi Dagang, Nasi Kerabu, Aneka Sup , Ayam Percik  dan Makanan Arab.

Pengat pisang adalah menu yang antara menarik perhatian. Rasa masih mengekalkan rasa pisang yang sedap dan tidak terlalu manis. Rasa kuah yang berlemak dan sedap, memang mengimbau suasana macam berada di kampung.

BUFFET RAMADHAN 2017

Putu Mayam dengan gula melaka, antara makanan kegemaran dan kesukaan Ummi. Diletakkan pula dalam bekas kukus traditional , sangat menarik dan membuatkan sesiapa sahaja nak merasa keenakkan rasa. Ada juga wajik durian, talam keladi dan talam cendol. Boleh datang da cuba banyak lagi juadah disediakan untuk pilihan kita.

Selain itu ada buah-buahan yang pelabagi enis di sediakan di Buffet Ramadhan 2017 di PICC Putrajaya ini.

Harga Buffet Ramadhan 2017 di PICC 

PICC menawarkan harga berpatutan iaitu RM98.00 untuk dewasa dan RM49 bagi kanak-kanak 6-12 tahun.  Bermula 13 April – 15 Mei 2017 , promosi buffet Ramadhan dengan potongan 15% bagi pelanggan terawal dan 20% pula di ticket online  (www.ticketonline.my/picc) bermula pada 21 April – 15 Mei 2017.

Tempahan boleh juga di buat bermula 21 MEI dengan harga biasa. Dan menariknya PICC sediakan pakej menarik untuk berbuka puasa korporat . Boleh la melayari www.picc.com.my atau facebook www.facebook.com/piccmalaysia untuk maklumat lanjut.

Maklumat lain:

Restoran Pot & Pan

Putrajaya Catering Services

No tel: 03-8887 6000

Faks : 03-8887 6499

Email : enquiry@pcs.my

Jangan ketinggalan datang kesini, sebab sepanjang bulan Ramadhan pengunjung akan dihiburkan denan Rosma AF. Jadi jangan lepaskan peluang ini ya.. Jom booking untuk berbuka di sini.

Sessi Photoshoot Raya 2017 KBBA9 Meriah

Syukur Alhamdulillah , hari ini selesai sessi photoshoot raya KBBA9 tahun 2017. KBBA9 ini adalah Kelab Blogger Ben Ashaari yang di mulai sejak 2009. Kami adakan photoshoot di Muzium Warisan Melayu, Universiti Putra Malaysia . Seawal jam 7pagi kami geng KBBA9 dah tiba di lokasi. Serius teruja!

Yang mana satu Ben Ashaari? Ala tak payah nak kenalkan, bukan asing lagi di mana-mana media. Ben Ashaari tu yang berbaju oren. Nak kenal rapat – Terjah blog Aben. Seronok yang amat, bukan sekadar nak photoshoot raya, tapi merapatkan silaturrahim sesama kami. Serius, kami ada yang tak pernah jumpa tapi macam adik beradik. Jumpa baru sekali , tapi mesranya bagaikan bertahun lamanya.   Encik Amin Jamri dari K.Rogers Butter Cookies Distributor – Center sponsor biskut untuk kami beraya hari ini.. Eh awalnya, bukan beraya tapi nak ceritanya K. Rogers Butter Cookies ini sangat sesuai untuk di hidangkan semasa hari raya nanti. Serius uols takkan menyesal. Harga berpatutan dan yang penting rasa tu sedap. Jimat masa ooo nak bua cookies.
Ini wanita blogger KBBA9 yang terlibat dengan photoshoot Raya KBBA9 tahun ini. Ramaikan? Memang ramai, secara tak langsung inilah family kami di serata negeri. Pergi  mana-mana pun tak sunyi sebab setiap negeri ada jer adik beradik Blogger. Ini kehebatan KBBA9 – Kelab Blogger Ben Ashaari. hehehe ada yang nak join ? Pm BEN ASHAARI ye.. serius semua orang ada peluang nak join KBBA9.
Ini sahabat Ummi, Yanie Yusuf seorang wanita hebat. Bekerja dan juga berniaga. Mula-mula kenal memang tak mesra, sekali bila kami semua dah rapat, serius manis orangnya dan baik budi. Best sangat kawan dengan Yanie. Heeheh kononnya berposing gaya Datin gitu
photoshoot raya

Persahabatan tidak mengira siapa , pangkar dan darjat. Abang Ben Ashaari biasanya akan kerap tekankan bab kesetiaan dan kejujuran dalam bersahabat. Serius , sebab tu kami bukan sekadar suka-suka tapi ukhwah kami berpanjangan sehingga pasangan kami dan juga anak-anak. Ini yang buatkan Kelab Blogger Kbba9 utuh . Lagi teringat akan pesan Ben,  “Nak dapatkan sesuatu kena usaha, kena konsisten. Selepas tu, bersedia untuk dapatkan hasilnya… “. Semoga seua geng KBBA9 terus cemerlang. Bye.

Buffet Ramadhan Best Di Shah Alam 2017 @ Grand Blue Wave Hotel Bertemakan Masakan “Utara”

Bulan puasa dah nak sampai kembali tahun ini. Dah ganti puasa ke belum? Cepat-cepat ganti, puasa tahun dah nak dekat. Kalau uols duduk Shah Alam , Buffet Ramadhan Best Di Shah Alam adalah di Grand Blue Wave Hotel Shah Alam bawa kelainan pada menu pada tahun ini dengan tema  “Istimewa Citarasa Penang”. Huuuuu, serius rindu kampung weh bila menjamah makanan di sini.

Buffet Ramadhan Best Di Shah Alam 1

Salah satu menu best di Penang adalah mee, tak kira mee rebus ke mee kari ke orang Penang memang suka mee. Betul kan? Tambahan kalau ada mee goreng mamak..fuh marbelesss rasanya! Kecur air liur rasa…umphh!

Buffet Ramadhan Best Di Shah Alam 2

Menu Buffet Ramadhan Best di Shah Alam 2017

Antara menu di sini yang bakal di sajikan di Buffet Ramadhan Best Di Shah Alam 2017 di Grand Blue Wave Hotel Shah Alam adalah : Kari kepala Ikan, Kambing Panggang, Nasi Kandaq, Daging Masak Hitam, Ayam Golek Serai, Rendang Mamu, dan ada juga Mee Udang Hookein… adehhh, semua ni memang menyelerakan.

Tips berbuka puasa kat luar, ambil nasi kuantiti sikit jer, lepas tu ratah lauk pauk yang sedap-sedap. Barulah rasa berbaloi bayar mahal. Ini kalau dah makan nasi “sepinggan boq” mesti perut cepat penuh…  hahaha bahasa utara ni, faham dak? Mai try di sini tau – Buffet Ramadhan Best Di Shah Alam.

Buffet Ramadhan Best Di Shah Alam 3

Ketam ini satu sebab utama Ummi layan terextra. Ketam masak pedas di Buffet Ramadhan Best di Shah Alam  2017 serius membuka selera Ummi. Kalau kat rumah, Mr Suami tak boleh bau ketam rebus, heheh pernah cakap kat Mr Suami “B, kena sumpah dengan ketam ke? Hahahah rugi tau tak makan ketam, isi dia… fuhhh maniss!”

Dia wajab apa tau ” Tak palah, tak makan ketam tak mati pun!” hehehe bahasa kasar nampak.. jelous la tu tak dapat makan ketam.. erlkkk(menjelir manja gituu).

Kari kepala ikan kat mana-mana pun sah dah jadi rebutan . Macam kami makan di Bawal Sempoi lah, Dauz siap ketuk-etuk hisap lagi …fuh. Siapa tak suka kepala ikan tu rugii, ada nikmat rasa lemak dia. Kalau di rumah, Angah favoutire mata ikan..ini kalau dia ada sah mata ikan ni kena Korek..hehehe

Sotong kangkung ini menang kat kuah, serius memang rasa manis tu sesuai sangat. Bagi 5 bintang. Ini bukan mudah nak buat bagi kena gaya rasanya. Serius, semangkuk mana cukup.. sedap sangat. Sotong pun di rendam cukup masak. Bestlah.

eheheh nampak selera abang kita makan yerk! Tapii…Ummi halang daripada habiskan Sotong Kangkung , heheh my favourite i kot! Sorry Dear!

eheheh nampak selera abang kita makan yerk! Tapii…Ummi halang daripada habiskan Sotong Kangkung , heheh my favourite i kot! Sorry Dear!
Tak patut, snap curi-curi..heheeh mujuq muka tak sememeh..

Pemanis mulut semua sedap, rasa lemak semua cukup bagi kuih muih. Memang boleh touching, menitis air mata rindukan air tangan mak ini kalau makan dengan di tambah “feeling “… mak… cek rindu mak!

Kek dan kuih-kuih muih moden pun sedap, Ummi makan kek berulang juga. Sebab rasanya tak manis sangat, memang awesome gitu! Heheheh siapa yang macam Ummi, bila lepas makan mesti nak makanan manis, cer angkat tangan, samalah kita… (give me 5) .. heheh

HARGA BUFFET RAMADHAN  BEST DI SHAH ALAM 2017 DI GRAND BLUE WAVE HOTEL :

Buffet Ramadhan 2017
Lokasi : Royale Songkek, Ground Floor

Harga : RM115+ dewasa RM65+ senior citizen dan anak-anak 4-11 tahun

10 hari pertama Ramadhan : 1 dewasa RM90+ dan 1 kanak-kanak RM50+

Hujung Minggu : rm155+ untuk 1 dewasa dan 1 kanak-kanak

Harga untuk minimum 100 orang : RM75+ seorang.

Buffet Ramadhan Best Shah Alam

Kalau dah ada planning boleh buat reservations di Sales & Marketing Dept 03-5511 8811 ext : 2801, 2804 atau 2806 . Email : dosm@bluewavehotels.com atau website : www.bluewavehotels.com Instagram : www.instagram.com/grandbluewave_shahalam

Debaran merisik dan meminang buat hati jadi gundah , ini keputusan besar dalam hidup !

Korang pernah mimpi tak nak dapat barang idaman? Ummi serius rasa nak menangis pun ada bila tarikh 18 April jadi saksi Ummi buat satu pelaburan besar demi minat. Owhhh..rasa pilu di hati, tambahan lagi dengan sokongan Mr Suami dan juga Abg Ben Ashaari.

Hari dijanjikan tiba…

Hari dijanjikan tiba, kami berjumpa di KLCC jam 10.00 pagi. Rasa berdebar yang amat sangat. Bawa cash, tapi kononnya nak mudah masukkan cash ke dalam Maybank KLCC. Nanti Sambung kat bawah..hehehe

Sebelum abg Ben sampai, Ummi dah usha usha barangan nak dipinang. Tapi macam kucing tengok besi. Tahu tu besi, tapi tak tahu kegunaan. Serius blur dan yang tahu nak hasilnya menawan mata memandang. Bila abg Ben sampai…

Satu-persatu di soal, kalau Ummi memang tak tahu nak soal apa..ehhe. Bayangkan , nak meminang gadis jelita, atau jejaka idaman depan mata… heheh uols rasa apa? Eh..mesti debaran tu kencang kan? Yer kannn?

Samalah tahu tak bila dah buat keputusan nak meminang dan terus menikah ni! Hahaha walaupun gajaet, bukan sebarang gajet okay! Ummi buat keputusan penting  , untuk melabur kali ini. Seriuss, macam keputusan nak kahwin..heheh

Okay, back to story… abg Ben pun cerita satu-satu function,daripada body , hinggalah accessories..huhuu, seriuss bertambah kencang..hehe berpeluh wei dalam aircond!

Hantaran ada masalah!

Bukan satu tapi dua , tiga..akhirnya .. mereka semua di pinang dan mereka juga bersetuju . Mas kahwin pula ada masalah! Erghhh… apa ni, unsuccessfull.. ya Allah cubaaan apakah ini? Haishh..rupanya, teknologi tak benarkan hantaran melebihi RM5K.

Alhamdulillah ada singa kuning di bawah, mengatur langkah..mengira langkah..berdebar..dan bertambah debar. Mana tidaknya.. dah pinang nak nikah..tapi hantaran taka da! Wowww…serius bederau darah!

15 kemudian, syukur..rupanya perlukan hantaran secara cash! Baru puas hati. Ehm… akhirnya, transaksi berjaya. JADILAH DIA milikku selamanya.

Hilang debaran di jiwan..hati bergelora rasa syukur tak terkata. Hantaran keseluruhan RM6733.50, Jumlah yang besar bagi Ummi. Belum ditambah kos lain dipinang di Low Yatt RM596. Syukur tak terhingga. Bagaikan mimpi, ini hasil usahaku bertahun lamanya. Bukan mudah, tapi demi cita-cita dan minat ku redha. Paling touching, suami menemani  disisi.. rasa bahagia tu masyallah buat air mata bertakung.

Bila pegangan pertama, rasa berdebar..suka dan hiba.. hasilnya disini : Bawal Sempoi

Malam pertama kami, ku usap..ku pegang, dan belai..kau kini milikku. Kau jiwaku… bukan Ummi sahaja rasa seronok, tapi kegembiraan ini Ummi kongsikan dengan Suami dan anak-anak. Mereka semua menyokong Ummi, support Ummi ..serius rasa diri dikasihi bila minat dihargai. Terima kasih sayang dan anak-anak.

Kini hari kedua kami bersama, Ummi masih lagi rasa syukur dan seronok. Sehingga pergi kerja dan juga kegunaan rasmi ku bawa dan peluk seeratnya. Syukur… selamat datang dalam hidupku  Sony Alpha A6000 – Sebuah CAMERA .

Thank you abg Ben Ashaari banyak bantu , daripada blog jiwa kacau kini sehari ke sehari makin bertambah baik. Halalkan ilmu dan tenaga yang dikerahkan. Tiada mampu dapat dibalas. Semoga keluarga aben dimurahkan rezeki.

Doakan Ummi success dalam bidang dan minat Ummi. Doakan minat berubah menjadi mesin cetakkan duit untuk kami sekeluarga . Ummi doakan uols boleh capai apa juga hajat uols, yang penting ada matlamat dan minat, kena usaha selepas tu. All the best untuk kalian yang ada impian juga. Semoga tercapai.

Bawal Sempoi Lokasi Wajib Singgah Bila Duk Dekat Unikl Atau Sekitar Chow Kit!

Hi semua, tengahari nak makan di mana, kalau duk dalam kawasan KL? Ummi semalam dah cuba makan di Restoran Bawal Sempoi di depan Unikl Kg Baru Kl. Fuh, saiz ikan bawal, keli dan Sotong Megatron amat tidak mengecewakan.

Serius, kedai biasa-biasa jer tapiiii mak aii orang keluar masuk. Kami sampai belum jam 1 tengahari, waktu tu baru jam 12tengahari gitu.. tapi kena booked meja owhh! Sorang jaga meja, sorang beratur ambil makanan.
Nak ikan keli dan bawal panas-panas kena la tunggu. Yang best… fuh..ranggup gila ikan bawal dan keli di Bawal Sempoi Kg Baru Kl ni.

Ummi pula, tak sah kalau makan ikan panas-panas ini tapi tak ambil sambal. Kena pula aneka sambal ada.. menyengat wehh! Kiranya semua pencicah try semalam..semua sedap.Ini yang paling menawan qalbu..sebut qolbu keh.. 😁 Kari kepala ikan.. huhhhh! Bukan setakat mengiurkan, tapi boleh buat tak tidoq malam yooo😆

Ada kos bajet jer, Kalau nak makan kat sini cukup. Air oren dan sirap free jer, refilp pun free, minumlah sampai penuh perut. Serius segelas memang tak cukup.

Serius ,kuah kari walaupun cair tapi berbisa. Rasa dia , marbeles. Susah nak gambarkan.. apa yang dirisik risik, nak buat kuah kari sedap macam ini sebenarnya gunakan rempah giling. .. patutlah..

Menariknya, Dauz makan sampai ketuk-ketuk kepala ikan nak makan otak ikan.. hehhe adeh, memory ini tapi tak sempat nak merakam. Mana tidaknya, tangan bergelumang dengan kuah kari. Lepas makan nasi, hirup pula sup kosong oanas-panas. Heehe minta maaf ya, selera yang amat besar, mujuq orang dia tak membesar dengan jayanya juga😉

Bawal Sempoi
Sotong MegaTRON sangat menggugat jiwa! Maaf i punya, makan sorang jer ni!


Aah, lupa nak bagitau, kos makan nasi dan ayam rempah serta air hanya Rm5.00 sahaja. Baca entry Ben Ashaari, ada harga di sini – Kos nasi dan ikan bawal Rm10.00 , dan lain-lain lauk pauk boleh tambah ikut kehendak perut..hahaha perut nak, mata pun nak ..semua nak..balik jangan menyesal kalau jadi macam Ular Sawa keh😅😅🐍

www.lancareno.com

Ummi dah cuba, secara jujurnya makan disini tak puas jika sekali datang. Wajib ulang lagi. Dan lebih menarik, jika sambil makan hujansikit-sikit renyai…fuh nostalgia macam duduk di kampung. Tak caya cuba serbu ke Bawal Sempoi Kg Baru Kl.

Masuk sini jangan termenung ! Pilih jer nak makan apa..ehehe
Nak cari lokasi tapi tak tau? WAZE jer,  bawal sempoi atau UNIKL Kg BARU.. dah tu nanti tengok betul betul depan UNIKL, ada juga pusat Jualan PERODUA. Senang je…
ALAMAT RASMI :
Bawal Sempoi Kg Baru KL
No. 49A, Jalan Raja Abdullah,
Kg Baru, 50300 Kuala Lumpur.
No. HP / Whatsapp : +60172520031
.
Kalau nak mudah wasap jer terus klik link nie www.wasap.my/60172520031 . wassap tak rugi , mana tau dapat diskaun ..hehehe . Okay, jangan Pergi KALAU TAK NAK RASA MAKANAN BEST.hahahaha

Lego menyambung sel-sel otak anak, untuk lebih kreatif

Hi semua, assalamualaikum…huh! Dah petang baru sempat nak ketuk laptop ini. Its okay, ibarat nak tulis diary la. Demi anak-anak ada rezeki lebih daripada tm sebab pulangkan duit, dapat Ummi belikan depa set City Lego. Tq TM… susah payah nak terminat hari tu , mujuq untung juga kan… ni buat sayang kat TM Net ni. tapi apakan daya , coverage tak cukup untuk menampung penggunaan di rumah.

Ummi belikan Along dengan Angah lego City, satu penrompak curi duitt  dengan polis. Ini Angah punya, sebab dia suka sangat watak polis. Along pula nak ATV, sebab pernah main ATV Adam di kampung Perlis. Cuma nak baa yang betul-betul tu Ummi tak bagi. Adam even 9 tahun, mak dia harap boleh la bawa…tapi Ummi tak harap oooo anak bawak! Bahaya .

Ini koleksi lama dan baru. Sebelum ini pun Ummi dah pernah belikan, cuma beli sekali sekala. Itupun kena buktikan yang anak-anak Ummi boleh buat sesuatu dengan bagus. Angah Ummi hadiahkan sebab dia dah berjaya baca buku bacalah anakku buku ke 4.

Kiranya Angah dah berjaya gabung 2 suku kata dengan baik. Syukur, Angah buktikan Angah boleh berjaya. Kini Angah 4 tahun dan 2 bulan. Bagi Ummi tak sia-sia Ummi dan abah hantar Angah sekolah malam. Tahniah Angah.. 2 more books to go!

Koleksi polis ini Angah punya minat. Tapi Ummi nak Angah jadi ustaz tau! hehehe , tak follow Ummi dengan Abah pun tak per.. harap Angah dan Along dapat jadi pendidik agama di masa depan.

Ummi suka bila anak-anak main Lego, bina motor skill. Harap rezeki Ummi lepas ni bertambah banyak , untuk Ummi dapat hadiahkan lebih untuk anak-anak Ummi. Suka bila sel-sel otak anak bersambung dan dapat buat dengan baik setiap ciptaan lego. Proud of you Along. Tunggu Angah besar pulak dia buat dan bina Lego ini. Nanti kita pecahkan dan minta Angah buatkan yer, okay kan Angah?

Okaylah, Ummi nak pergi ambik Angah , Cik Sarah dan Adik kat rumah mama, bye.

Tahniah Adik dan Dik Na, korang dah berjaya!

Tahniah adik Hafiz dan adik iparku Dikna, syukur akhirnya korang dah officially graduate! Alamak, punya la sibuk dengan suasana panas dan orang ramai, rasa letih yang amat lupa nak tengok adat konvokesyen ke berapa..hehehehe sorry.

Kami dari Semenyih jam 10 pagi, sampai dalam jam 1110 minit..ya Allah panasnya. Mujur naik motor jer dari Semenyih, dapat masuk terus ke bawah Dewan. Park jer terus boleh naik atas. Kalau naik kereta, menapak jauh juga nak parking..mau pecah peluh.

Heheeeh dalam masa duk menaip ini, Mr Suami bgtau “Adat ke 26!!!” Baca dengan nada tegas okay!. hehehe adeh memang tak sempat dan tak terfikir nak ambil tahu …

“Hello, hang dah kat mana?” “Aku kat dewan ini, pintu lobi A” “Aku kat laluan B” “eH…laluan B dah dekat, sat-sat aku cari…mana ni tak nampak pun..hang pakai baju warna apa?” “Aku dengan mak baju merah” – abg cik…sampai last tak jumpa..sebab ramai sangat orang.. tak ada rezeki nak bergambar beramai-ramai.

Jam dah kul 1 petang, adik dengan Dik Na nak masuk dewan. Kami pun dah lapaq, cepat-cepat ambil gambar dan angah dah sibuk nak makan.. lepas bergambar sikit, kami terus gerak.

Owh ya, ni hadiah kami. Kami beli jer dari rumah kos kedua-dua Pooh ini hanya RM70.00 sahaja. Heheheh maafkan kami dik , kalau nak beli yang berbunga-bunga tu mahal dan bunga tu layu. Bear ini nanti jadi kenangan selamanya. Simpan lek lok tau!

Adik dan Dik Na,

“Kami doakan keduanya mudah mendapat rezeki pekerjaan yang mana rezeki berkat, halal dan korang akan lebih berjaya di masa depan. Bangga sebagai kakak dan abang kedua-dua adik berjaya dan korang satu-satunya dalam family kita kedua-duanya graduated1 Bangga… tahniah.. Kakak terpaksa stop di tengah perjalanan kerana ada sebab tidak mengizinkan, tapi doakan kakak dan abang-abang semua berjaya juga. Doakan anak-anak kami , dan juga keluarga kita, KakLong, KakNgah , Adik Najla, Danial, Zakwan, Along, Angah , Cik Sarah dan adik Zakkir ikut jejak korang berjaya dunia dan akhirat. Semoga kita semua dalam lindungan Allah. Love all of you”

Tahniah!

Drama Along cabut gigi , last warning No Drama!

Rabu lalu , Ummi ambil off sebab dah bertungkus lumus kerja hari Sabtu. Lepas cabut gigi Along kami keluar makan kat Kenny Rogers Roaster , bak kata orang family day la kononya.

Gigi Along memang dah rosak , beberapa bulan lepas abah dah bawa ke Klinik untuk buang gigi yang longgar dan dah tak elok. Masa tu okay jer, masuk bilik doktor duduk elok jer, abah tunggu kat dalam la. Tak ada drama tragis pun.

Kali ini , Ummi temankan sebab Ummi off. Abah Rabu lalu masih kat office , sebab kerja 24jam , habis kerja jam 9pagi. Ummi dengan Along seawal 730 pagi dah sampai klinik gigi Semenyih ini.

“Along, kita pergi awal tau, cepat cabut gigi , cepatlah dapat balik rehat.Kalau Along okay , nanti boleh ke sekolah ” – Ummi bagitau Along.

“Ummi, hari tu kan, Doktor bagi cuti, Along tak mau p sekolah, nanti cikgu dah tulis Tak hadir” -Along waktu pagi tu…

Bila sampai masa, nombor 3001 di panggil. Nombor 1 la, sebab orang pertama kan. Rezeki dan memang cepat. Along masuk bilik doktor dan duduk. Mula doktor minta buka mulut. Tapi kat gigi yang senget tu ada sikit luka, sebab ada terjatuh langgar motor kot kalau tak silap masa tu.

Along mula berdrama sikit-sikit “Tak nak, sakitttt!” – Ummi pula “Along buka jer la mulut tu, bukan sakit pun..hari tu dah cabut dengan abah okay jer kan!” berulang beberapa kali juga lah!

Tapi..tak nak buka mulut juga, okay Ummi sabaq. 1st time bagi muka okay! Kleuar dulu, tunggu kat luar bilik doktor. Ada seorang budak perempuan darjah 2 masuk. Sekejap jer dah keluar. Konon Ummi peluk la, pujuk…dan lepas tu Along masuk untuk kali ke-dua, selepas kali pertama gagal.

Drama tadi berulang lagii! Siap Ummi dah pegang kaki kuat-kuat dia mernta juga! Ini dah bikin panassss! Haihhh dah naik  temperatur Ummi. Mujur doktor sabar.

Tak nak juga! Okay keluar..bagi muka! Ummi berjalan ke motor. Kena ugut dengan Ummi, tak nak cabut , Ummi tinggalkan kat klinik. Along – “Along nak dengan abah! ” “Eh, alasan abah pulak! ” dalam hati, abah kekuatan Along kot.

Tapi, betul kalau pergi kelas ke atau mana-mana dengan abah okay. Kalau dengan Ummi mengada tahap 5! Angah , kakak dan adik pun sama. Ini species sama, dengan abah semua cool, dengan Ummi …haiiii memang nak uji kesabaran aku!

Ter tengking jugalah ! Bukan sengaja…yer la melalak bagai apa. Mana Ummi tak geram! Last, Ummi call abah, abah pujuk-pujuk , Along sejuk sikit. Ummi bagitau, ini last chance. Kalau tak nak juga cabut gigi, siap along dengan Ummi.

Along dah tau perangai Ummi kalau naik tempe! Dia pun , melangkah perlahan masuk semula ke klinik dan tunggu depan bilik doktor.

No diva no drama!

Kali ke tiga ada seorang makcik ini pujuk Along. Awalnya menampakkan kegagalan, tapi bila Ummi pegang tangan dan datang seorang doktor lagi pegang tangan , akhirnya proses mencabut gigi berjaya.

Lepas tu , okay jer! Mujur la doktor pun baik hati. Yang best “Doktor nak alat lain, yang kecikkk! ” Along minta! Hahahah gerun tengok alat pencabut gigi agaknya!

Hish..ini anak..maknya appointment Selasa depan..heheh kalau anak marah suruh cabut, bila diri sendiri sebenarnya gerun jugak..doakan Ummi sendiri berani yer, graham kot, adehhh… Pesanan, jaga gigi dari kecil , Ummi anak 1st memang tak ada experiece. Bila mai kat Kakak dan adik Zakkir kini gigi depa dah lawa. Jom gosok gigi.