Isu Masyarakat

Big Bad Wolf Books 2017

Petang Rabu balik kerja, terus singgah ke MIECC Mines. Jalan agak sesak sini, biasalah bagi orang tlyang biasa sini pick hour memang sibuk.

Bayaran parking RM3 dan boleh park dengan aman dan tenang. Orang ramai tetapi tak sesak. Kiranya, aman jugalah.

Masuk je dalam hall, wau buku . fuh rasa nak menjerit. addict dengan buku sangat. Tahun ini sahaja dah berapa buah buku rasanya terbeli dengan sengaja. Nilai wang jangan cakap! Takpe,boleh tax redemption. Hahaha

Sepanjang journey ke Big Bad Wolfs Kl 2017, selain merasai pengalaman dan membeli buku dapat melihat pelbagai tingkah laku dan cara manusia.

Pertama:
Buku dihidangkan mengikut keperluan dan target market yang disasarkan. Pembahagian section amat memudahkan.

Bentuk buku; masyaAllah, pelbagai. Tapi pilihan saya di bahagian self-help, dan art / photography. Bagi peminat resepi seperti kak Nina Azerin Abd Mufti memang wajib kesana. Serius syurga resepi. Tapi, saya tak lah beli. Bukan passion. 😄

Kedua:
Betul ke orang kita tak ada duit! serius seronok melihat ibu ayah membeli buku untuk anak dan seisi keluarga. Troli penuh seakan shopping baju nak beraya.

Ketiga:
Tabiat membaca! siapa kata orang kita bila paksa baru nak baca buku? Tak juga. Penuh jer orang. Dan kerusi meja disediakan pun full orang duduk sambil membaca.

Keempat:
Harga buku superb DISKAUN! Hadoii beli Rm100 dapat lebih 10 buku. Ada yang berharga Rm1 juga. Cuma pilih yang mana sesuai.

Buku Latihan Anak: Wajib beli. Kos asal Rm6.9 ,disini Rm1-Rm3

Buku bacaan: kalau jenis board untuk anak, hadoii Rm3-5 pun ado!

Buku agama: Datang lah nak beli, tapi memang semua berbaloi.

Rasa nak repeat lagi .. rugi kalau asyik tengok sales 12.12 selama 3 hari tapi tak pergi shopping di BIG BAD WOLF BOOKS.

Satu buku yang menceritakan tetang CHINA. Kulit nampak biasa, tapi nampak ke apa yang cuba disampaikan? Jelas sekali!

Nampak tak sisi buku? Pelik tapi amat memudahkan pembaca.

Masih belum terlambat! Dibuka sehingga 18 Dec 2017. Jom beli dan baca. Andai ada takdir, dapat la Hadiah telefon. Janji selfie atau snap photo dan masukkan hashtag tiga ini.#ReadAndGetBadder# BBWKL2017 #BBWSnapAndWin3

Selamat shopping.

Kasut sekolah Pallas pilihan Ummi untuk anak-anak

Assalamualaikum, apa khabar semua. Pejam celik-pejam celik sekejap sahaja masa berlalu. Setahun sudah anak sekolah darjah satu. Tahun depan bakal menjelma, ibu-bu seperti Ummi mesti dah mula berkira untik menyediakan kepelruan sekolah tahun depan kan? Nak tahu, Ummi bersyukur sepanjang tahun 2017 ini, Along hanya dibekalkan sepasang kasut sekolah Pallas. Ummi fikirkan bila rosak boleh la beli lagi sepasang dalam pertengahan tahun. Namun begitu, sangkaan Ummi meleset sama sekali. Nak tahu kenapa?

Sekarang ini sudah masuk bulan Disember, sepanjang itu juga Ummi tidak perlu belikan Along kasut yang baru. Ingatkan kasut yang dah lama dipakai akan hancur dan rosak. Sangkaan Ummi meleset sama sekali. Ibu-ibu nak tahu, Ummi beli kasut sekolah jenama Pallas  bagi tahun 2017. Memang puas hati sangat. Tengoklah sendiri setahun pakai , masih dalam keadaan elok.

Kegunaan Pelbagai Kasut Sekolah Pallas.

Meloncat, digunakan untuk bermain badminton, malah digunakan juga untuk aktiviti sukan sekolah. Memang banyak kegunaan kasut sekolah Pallas. Ummi rasa puas hati bila banyak kali guna tapi kira lasak sangat. Bayangkan setahu guna masih elok dan dalam keadaan baik.

Cuma tengoklah bila dah masuk bulan 12 ini ada sikit koyak di depan. Itu biasalah bagi Ummi, sebab dah masuk bulan terakhir kira berbaloi la menggunakan dan memilih kasut sekolah Pallas ini untuk anak-anak.

Pilihan kasut sekolah Pallas kami

Kasut sekolah ini banyak pilihan. Cuma yang jadi favourite Ummi adalah yang ini , kasut sekolah Pallas code  pallas-jazz-single-velcro-strap-205-0181-307-0181 dan code pallas-jazz-single-velcro-strap-205-0185-307-0185

Ada dua pilihan kasut kesukaan kami, iaitu seperti dibawah.

https://www.pallas.com.my/school-shoes/pallas-jazz-single-velcro-strap-205-0181-307-0181

https://www.pallas.com.my/school-shoes/pallas-jazz-single-velcro-strap-205-0185-307-0185

Beli kasut sekolah Online:

Ibu, biasanya shooping kasut sekolah dekat butik atau online? Ummi kali ini buat pilihan untuk order online sahaja tau. Mudah jer, pergi ke website https://www.pallas.com.my/school-shoes , lepas tu pilih school shoes. Lepas itu ada boleh tengok macam-macam pilihan kasut sekolah ada. Tapi Ummi cadangkan ibu boleh pilih kasut code yang Ummi cadangkan kat atas. Okay mari Ummi nak ceritakan satu persatu kenapa dua-dua code yang Ummi cadangkan ini sangat selesa untuk anak-anak dan sesuai untuk kegunaan sekolah.

Ini ciri-ciri kasut sekolah Pallas pilihan kami ,  code :

School Shoes Pallas Jazz Single Velcro Strap 205-0185

Keistimewaan :

  • Menggunakan pelekat
  • Reka bentuk yang menggunakan PVC di permukaan kasut
  • Tersangat ringan dengan kelebihan “X-light”
  • Ada pelapik didalam yang menyokong tapak kaki

Ummi dah gunakan tahun lepas, puas hati dan Along pun selesa. Lagipun kalau ibu nak tahu, kasut ini sepanjang tahun 2017 Along gunakan dengan sangat lasak. Mana tidak, setiap hari Along pakai ke sekolah dan ada masa tu kalau waktu hujan kasut ini jugalah yang digunakan untuk sukan. Hari sukan sekolah takperlu lagi beli kasut lain, gunakan apa yang ada.

Kedua : School Shoes Pallas Jazz Single Velcro Strap 205-0181

Keistimewaan

  • Menggunakan pelekat
  • Rekaan dengan pengaliran udara yang baik
  • Sangat ringan

Bagi Ummi yang ini special. Kasut sekolah Pallas yang code 205-0181 ini sangat ringan. Jadi sesuai untuk anak-anak mnggunakannya bukan sahaja waktu sekolah pagi atau sekolah petang tapi sesuai juga untuk aktiviti sukan.

Kotor dan kena hujan pun masih elok. Yang best lagi kasut sekolah Pallas Jazz Single Velcro Strap 205-0181 ini mudah kering. Kadang balik sekolah kena hujan lebat, esoknya masih boleh pakai kasut yang sama. Jatuh  cinta sungguh Ummi dengan kasut sekolah ini. Tak perlu pun nak keringkan bawah peti ais macam zaman kita sekolah dulu. Lawak mengenangkan zaman Ummi dulu, kasut lambat kering, peti ais lah tempat nak keringkan kasut. Bertuah anak-anak sekarang.

Keistimewaan lain adalah kasut ini ada penyaluran udara yang sangat baik. Jadi, kaki anak-anak akan lebih selesa untuk jangka masa persekolahan yang panjang. Bayangkan seharian berkasut, dari seawal jam 6.30 pagi sehingga 4.30 petang, jadi kasut ini boleh memberikan keselesaan yang berpanjangan. Malah Ummi yakin dengan penyaluran udara yag baik dapat mengurangkan bau yang tidak menyenangkan. Bagus betul inovasi dan rekaan kasut sekolah ini.

 

 

Ibu, boleh bayangkan betapa selesanya anak-anak ketika menyarungkan kasut ini kan. Memang Ummi pun dapat feel yang selesa sangat. Tambahan lagi tengok anak-anak pakai bila bersukan, memang rasa seronok sangat. Lagi satu cuba ibu-ibu tengok tapak kasut sekolah Pallas ini, rekaan dia sangat kemas. Boleh mencengkam dan bila dipakai ketika disekolah memang tidak licin. Hati kita ni sebagai mak-mak pun tidaklah risau, yer la kita dah berikan anak-anak kasut yang terbaik , hilang kerisauan anak terjatuh dan sebagainya.

Kasut Sekolah , Kasut Serbaguna :

Ummi kalau boleh kasut boleh digunakan dalam pelbagai keadaan. Untung sebab sekolah anak-anak Ummi pakai kasut warna hitam, jadi nampak elegant bila dipakai juga untuk keluar jalan-jalan. Huuhuu, jimatlah mak! Yang penting anak-anak selesa dan mudah untuk menguruskan kasut ini.

Okaylah , Ummi dah kongsikan kasut sekolah pilihan Ummi untuk anak-anak. Kalau ibu-ibu nak cuba atau buat tinjauan boleh klik website Pallas . Memang mudah dan pasti juga teruja. Ummi yakin dan percaya ibu juga akan rasa selesa dan senang untuk buat belian online kasut sekolah Pallas. Cuma sediakan tali tape untuk ukuran kaki anak.

Saiz kasut yang dipilih akan betul dan tepat jika ukuran yang kita gunakan betul. Beli jer onlien , jimat kos lain..heheh kos apa? Mestilah kos keluar shopping. Sekali keluar kos makanan lagi, kos minum lagi dan kos permainan lagi..setuju? Ehm, okaylah jom sama-sama kita buat persediaan awal anak ke sekolah tahun depan.Selamat membeli belah ya. Bye

Website : https://www.pallas.com.my/school-shoes

Demi mak, didik jiwa untuk berani beri serta mengeluarkan zakat

2015, Saya dan suami terpaksa melepaskan kereta “Toyota Wish” sangat saya sayangi.Malah setelah berbincang dengan suami, kereta Myvi saya yang dibeli sejak 2008 juga terpaksa saya lepaskan.

Setelah melepaskan sesuatu yang disayangi, sedikit demi sedikit bebanan yang ditanggung kian melegakan. Rupanya nikmat susah payah tersebut Allah swt ingin berikan hikmah yang sangat besar dalam hidup kami sekeluarga.

Tanpa tujuan dan tanpa meletakkan emak sebagai keutamaan saya sombong dan leka!Malah lebih teruk daripada itu, ketika itu tiada langsung mak dan ayah saya dapat merasa hasil titik peluh saya.

Dulu, sekitar tahun 2011 semua kakitangan diwajibkan berzakat. Ada yang di potong terus daripada gaji. Ketika itu, ya jahil! Tak malu untuk mengakui. Kami rasakan gaji itu kami punya. Rm66-90 ketika itu macam banyak sangat! Serius kedekut.

Rupanya, selepas sedar tentang berkat mengeluarkan zakat harta kami sendiri dapat rasai nikmat tersebut. Sikit tapi rasa banyak. Gaji tak pernah tidak cukup. malah ada rezeki lain yang datang.

Sehingga saat saya jatuh dan Allah swt beri peluang bangun semula. Barulah saya sedar yang saya jatuh ketika itu juga adalah kerana tiada berkat dalam pendapatan saya. Saya ada wang yang lebih tetapi tiada zakat saya keluarkan.

Tiada juga wang untuk mak ayah saya secara tetap ketika itu.Alhamdulillah, sehingga saat ini ketika kami sedar dan cuba memperbaiki amal kami, akhirnya Allah swt buka pintu kesedaran kepada kami.

Nikmat Berani Beri & Mengeluarkan Zakat

Paling indah dalam hidup saya apabila wang hasil titik peluh saya dan suami kini, bukan lagi hak kami sekeluarga. Hasil saya mengorbankan Myvi kesayangan saya ketika itu, kini saya mampu tersenyum melihat hikmahnya.

Ya, setelah saya dan suami tidak lagi menanggung beban membayar Myvi lama saya, sejak itu kami mampu memberi kepada kedua orang tua kami.Malah, bagi saya sendiri peruntukkan sebulan yang saya mampu untuk beri kepada mak saya kini boleh membayar harga MYVI sebulan. Mak juga kian selesa, tekan sahaja dapat minum air bersih dan tidak lagi bersusah payah demi segelas air bersih.

Syukur atas nikmat ujian dan merasai hikmah dan kasih sayang Allah swt kepada kami sekeluarga.

Walaupun tidak banyak, namun sebagai anak perempuan itu adalah jumah yang besar kerana tanpa izin suami saya takkan dapat ” BERI” kepada emak yang telah banyak bekorban demi saya ketika kecil.

Panjang lagi kisah ini, disebalik keceriaan dan senyuman ada lagi harapan yang masih menggunung. Cuma bukan mudah untuk kita didik jiwa memberi , kerana kepentingan diri dan keluarga lebih utama daripada mereka yang telah bersusah payah demi kita suatu ketika dahulu.

Malah sejak mengeluarkan zakat secara konsisten,jiwa lebih tenang. Ada rezeki keluar dan ada lebih banyak rezeki yang masuk. yakini setiap tindakan kita, dan yang memberi itu adalah Allah swt.

Mengambil ibrah daripada kisah ini, jom sama-sama kita didik hati untuk memberi.

CAWANGAN ZAKAT DIBUKA TUJUH HARI SEMINGGU SEPANJANG DISEMBER

Kongsi Rezeki, alhamdulillah dengan menunaikan zakat sebenarnya kita berkongsi rezeki dengan penerima bantuan atau mustahik. Ada lapan asnaf zakat dibantu apabila kita menunaikan zakat. Hanya 2.5 peratus sahaja daripada harta kita yang wajib dikeluarkan zakatnya. Jika RM1000 hanya RM25 sahaja zakat yang wajib ditunaikan.

Lebih-lebih lagi apabila kita menunaikan zakat, bukan hanya dapat membantu mereka yang memerlukan, malahan kita sebagai pengeluar zakat juga akan menerima manfaatnya. Antaranya harta berkembang, perniagaan menjadi subur, keluarga bahagia, hati yang tenang dan sebagainya.

Apabila mengeluarkan zakat juga, kita akan mendapat rebat cukai pendapatan. Kemudahan ini patut kita rebut. Segera tunaikan zakat yang wajib ke atas harta kita. Ambil peluang masa yang ada, taksir dan keluarkan zakat. Cawangan Zakat Selangor dibuka tujuh hari seminggu sepanjang bulan Disember ini. Malahan pada 30 dan 31 Disember operasi di cawangan zakat seluruh Selangor akan dipanjangkan sehingga jam 8.30 malam.

Elakkan menunaikan zakat di saat akhir. Kuatir beratur panjang nanti. Tapi boleh juga tunaikan zakat di sini http://fpx.zakatselangor.com.my/, lebih mudah dan cepat atau boleh juga tunaikan zakat diperbankkan internet.

Berkaitan :

Zakat Selangor : Mudahnya berurusan dengan LZS

Zakat membantu asnaf baiki taraf hidup- Jom bayar zakat sekarang.

Zakat Pendapatan & Cara Kiraan Mudah Hanya Rujuk Jadual Yang Disediakan

Lawatan Kerja KBBA9 Ke Halal Hab JAKIM

Tahniah!! Perkataan pertama yang ingin diungkapkan kepada Kelab Blogger Ben Ashaari. Terutamanya kepada Ben Ashaari yang telah berusaha sedaya upaya menaikkan nama KBBA9 dan menjadi Kelab Blogger paling di percayai sehingga kini.

Kredibiliti Ben Ashaari sendiri sebenarnya yang membawa jenama KBBA9 bukan sahaja di terima dalam golongan usahawan dan syarikat korporat malah kepada organisasi dan Jabatan Kerajaan.

Kerjasama Antara KBBA9 Dan Halal Hab JAKIM

Terkini, KBBA9 telah dijemput untuk bersama-sama dengan Halal Hab JAKIM untuk mendengar sendiri penerangan berkaitan Halal daripada Ustaz Luqman Pegawai Media JAKIM.

Menurut Ustaz Luqman,

Sijil Halal ini adalah pilihan bukan diwajibkan untuk usahawan memohon sijil perakuan halal. Namun begitu, makanan yang disajikan masih halal selagi ianya tidak mengandungi bahan terlarang seperti daging khinzir dan arak.

Tambahnya lagi:

Rakyat kita ini mudah sangat untuk ‘viral’kan sesuatu tanpa usul periksa. Sebagai contoh, McD halal dimakan kerana s.o.p McD Malaysia adalah telah di akui persijilan halal. Bermakna daripada segi sumber dan cara masakan telah diluluskan oleh JAKIM.

Jadi, sebagai orang yang bertanggungjawab kita hendaklah memastikan setiap perkara yang ingin ditularkan mempunyai bukti yang sah dan kukuh.

Ustaz Luqman juga berkata,

Islam ini indah dan mudah. Kita sebagai orang Islam disarankan meninggalkan yang subhah. Jika kita tidak pasti tentang status lebih baik tidak diambil sebagai makanan. Elakkan daripada menyebarkan fitnah dan menimbulkan keraguan.

Syukur, kini ahli Kelab Blogger Ben Ashaari yang hadir secara tidak langsung telah jelas tentang status halal makanan terutamanya yang dijual dipasaran Malaysia.

Laman Interaksi Halal Hab JAKIM

Bagi memudahkan pengguna membuat rujukan, buat masa ini laman interaksi utama Halal Hab JAKIM adalah melalui facebook pages : Halal Hab JAKIM

Pengunjung boleh menyemak status yang meragukan di bahagian Photo / Gambar. Bagi memudahkan pencarian , setiap album telah di labelkan dengan nama album ysng sangat membantu.

Kredit Photo: Ben Ashaari

Lagi pula kepada mereka yang kaki travel, boleh merujuk kepada album logo Halal yang telah diperakui bagi beberapa negara. Sebagai contoh, Jepun ada 6 logo Halal yang mana telah diakui sah oleh JAKIM. Jadi, bagi sesiapa yang travel ke luar negara info sebegini amat berguna. InsyaAllah, ianya memudahkan dan membantu menghilangkan keraguan para traveller.

Persoalan dan Pertanyaan:

Pihak Halal Hab JAKIM amat berharap semua rakyat Malaysia lebih prihatin dan bertanggungjawab sebelum menularkan sesuatu isu.

Bagi usahawan terutamanya yang mempunyai sebarang persoalan berkaitan persijilan halal boleh ke JAKIM berdekatan.

Sebarang pertanyaan boleh pm ke messenger : Halal Hab JAKIM

Jom sama-sama kita share posting ini supaya lebih ramai mendapat manfaat daripadanya. InsyaAllah.

Sehari Bersama Geng Kelab Blogger Ben Ashaari di Bangi Wonderland

Assalamualaikum Hi semua. Eh..ni nak cerita berkenaan trip kami ke Bangi Wonderland bagi program A Day With Bangi Wonderland. Seramai 16 keluarga daripada Kelab Blogger Ben Ashaari telah bersama-sama memeriahkan program semalam.

Ha! Ini excited juga nak cerita. Kami plan daripada hari Khamis untuk surprise buat birthday untuk Leader Kelab Blogger Ben Ashaari. Setelah bincang dengan Shehan dan Kak Nina Mirza, kami setuju.

Perbincangan seterusnya dengan memohon kebenaran daripada pihak Bangi Wonderland. Melalui Cik Rohani, Mr Steven dan pengurusan membenarkan untuk kami membawa masuk Kek Birthday Ben Ashaari. Ikutkan memang tak dibenarkan membawa makanan daripada luar. So, rezeki kami apabila dibenarkan untuk membawa kek special ini ke dalam.

A Day With Bangi Wonderland

Program ini khas Bangi Wonderland aturkan untuk menghargai mereka yang telah banyak membantu mereka. Jadi, sebagai penghargaan Kelab Blogger Ben Ashaari adalah antara yang banyak menyumbang. Oleh sebab itu, antara media yang paling ramai semalam adalah KBBA9. Bagusnya, secara tidak langsung, Bangi Wonderland menghargai pengorbanan dan jasa Blogger terutamanya. Malah kesempatan yang ada sebenarnya membuktikan bahawa Kelab Blogger Ben Ashaari bukanlah kelab yang sia-sia.

Kenapa kata begitu?

Begini nak cerita, apabila ibu atau ayah terlibat dengan blogging banyak masa di korbankan. Masa nak menulis masa itulah nak kena siapkan anak, masa nak menulis jugalah anak nak susu, suami balik kerja, nak masak dan bila ada event suami atau isteri lah yang jaga anak.

 

Ha., gitu! Bukan mudah, tapi bila Bangi Wonderland menghargai pengorbanan Blogger ianya satu penghargaan bagi kami. Pada masa yang sama, menghargai keluarga yang banyak menyokong daripada belakang. Untuk Bangi Wonderland, tahniah atas kejayaan menerima award “New, Best Waterpark”.

Aktiviti sepanjang Program:

Terima kasih Bangi Wonderland sponsor makan.
Ukhwah sesama ahli keluarga Kelab Blogger Ben Ashaari

    

    

Bagi yang berminat nak kesana untuk mengadakan sebarang event kehadiran korang amat dialukan. Boleh layari website : www.bangiwonderland.my untuk maklumat lanjut.

ARTIKEL BERKAITAN :

Bangi Wonderland Kini Selamat Dikunjungi

Gempak Giler Showcase Bangi Wonderland

Sehari Bersama KBBA9 di Showcase Gempak Giler Bangi Wonderland

Kumpulan Mpay Jalin Kerjasama Bersama Kelab Sahabat Persaudaraan

Assalamualaikum , apa khabar semua? Kali ini Ummi nak ceritakan tentang event yang Ummi pergi hari Selasa malam lepas. Program yang Ummi update di Instagram hari itu adalah dimana Kumpulan Mpay Jalin Kerjasama Bersama Kelab Sahabat Persaudaraan.

Managepay Systems Berhad (Kumpulan MPay) sebagai meterai kerjasama bersama Kelab Sahabat Persaudaraan (KSP) dalam melebarkan ekonomi digital bagi Program Kad Prabayar Negaraku Mpay Mastercard.

Program Kad Prabayar Negaraku Mpay Mastercard.

Program ini menerima surat sokongan penuh daripada Pejabat Perdana Menteri pada September 2017 dan untuk itu Kumpulan Mpay telah memperkenalkan Wallet MPay dan Kad Prabayar Negaraku Mpay Mastercard yang bertemakan NegaraKu merujuk kepada saranan YAB Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Razak.

Menurut Pengasas KSP Dr. Mohd Zamri Noordin, melalui Kerjasama dan Perlantikan secara ekslusif ini, pihak kelab merancang untuk lebih serius melaksanakan program ini serta konsisten untuk menghubungkan pihak kerajaan,rakyat, badan berdaftar seperti NGO dan Koperasi dalam era digital.

Managepay Systems Berhad (Kumpulan MPay)
Pengasas, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Urusan Kumpulan MPay, Dato’ Chew Chee Seng

Sementara itu, Pengasas, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Urusan Kumpulan MPay, Dato’ Chew Chee Seng berkata,  program MPay NegaraKu, rakyat Malaysia akan memasuki era tanpa tunai dengan kebolehan menghantar dan menerima dana (wang) antara satu sama lain, membayar bil dan tambah nilai kad prabayar telefon bimbit, membeli belah secara dalam talian dan terus, menikmati kupon, diskaun dan kad hadiah.

Mengenai Kelab Sahabat Persaudaraan.

Kelab Sahabat Persaudaraan adalah Organisasi Bukan Kerajaan (NGO) yang berdaftar di bawah Pendaftaran Pertubuhan Malaysia dan disokong oleh Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Abdul Razak. Ia dibentuk melalui gabungan golongan sukarelawan profesional bertujuan berkongsi  idea dan kepakaran dalam melahirkan program kemasyarakatan berteraskan pendidikan dan kebajikan.

Visi KSP.

Pentas yang diiktiraf dan dihormati masyarakat ke arah pembentukan masyarakat yang bersatu melalui pendidikan dan kebajikan.

Misi KSP.

Menjalinkan hubungan dan kerjasama dengan semua lapisan masyarakat.

Menterjemahkan inspirasi pemimpin tertinggi melalui keunikan program dan aktiviti.

Mengumpul data dan maklumat daripada pelbagai sumber termasuk dari NGO berdaftar. Bekerjasama dengan pihak kerajaan, swasta dan NGO untuk menganjurkan pelbagai program dan aktiviti.

Tambah Dr Zamri, ciri baharu yang diperkenalkan melalui program ini membolehkan Kerajaan, Masyarakat termasuk ahli-ahli NGO dan Koperasi untuk membantu dan memahami keperluan antara satu sama lain secara terus.

“Kerjasama dengan Kumpulan Mpay seiring dengan visi kelab kami dalam mengetengahkan idea dan kepakaran golongan profesional bagi membentuk program kemasyarakatan yang berkualiti untuk dikongsi oleh seluruh rakyat Malaysia,” jelas beliau.

“Ini juga membolehkan usaha bagi mendidik masyarakat ke arah pengguna yang bijak dan berhemah dapat dijayakan dengan berkesan.

Sidang Media :

Pada sidang media yang dijalankan pada malam tersebut Dr Zamri mengalukan lebih ramai NGO’s yang akan bekerjasama dan membantu dalam mempromosikan program ini. Semakin ramai NGO yang tampil, program ini secara tidak langsung akan dapat  membantu lebih ramai masyarakat memerlukan.

Mengenai ManagePay Systems Berhad.

ManagePay Systems Berhad (“MPay”) merupakan penyedia kaedah bayaran elektronik ‘end-to-end’, penyelesaian FinTech dan penyedia perkhidmatan untuk bank dan institusi kewangan, pedagang dengan institusi bank serta kewangan, pedagang dengan pengeluar kad dan operasi di seluruh negara.

Mereka mengendalikan sistem pembayaran memudahkan pedagang atau peniaga untuk menerima kad kredit, debit, kad kesetiaan dan nilai simpanan.

MPay adalah penerima Anugerah Inovasi Produk Baru Frost & Sullivan Asia Pasifik dalam Penyelesaian Terminal Pembayaran Mudah Alih Elektronik di Singapura. MPay juga memenangi dua anugerah untuk Penyelesaian InsayWorks MPay pada Anugerah Asia Pasifik ICT, iaitu ‘Best Financial Application’ di APICTA Award 2015 dan 2016 Malaysia dan ‘Merit Award for Best of Financial Application’pada 2015 Sri Lanka.

Untuk maklumat lanjut mengenai Kumpulan MPay, sila layari laman web http://www.managepay.com

 

Berkaitan :

Melalui program ini masyarakat yang terlibat akan mendaftar dengan NGO yang berkaitan dan akan menyalurkan maklumat melalui Kelab Sahabat Persaudaraan. Permohonan akan ditapis dan hanya mereka yang layak akan mendapat faedah yang telah disediakan.

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut boleh hubungi:

Metts Mohd Nor

+6019-3660168

Ahli Kehormat (Media).

Kelab Sahabat Persaudaraan

mediasp.ksp@gmail.com

 

Ms. Tan Chia Wei

+6016-233 7678

MPay.

chiawei.tan@mpsb.net

Khidmat masyarakat :

Rumah Orang Tua Semenyih

Kidzania Kuala Lumpur Bukan Pilihan Ummi lagi

Assalamualaikum semua. Kali ini saya nak kongsikan pengalaman kami sekeluarga ke KidZania Kuala Lumpur 15.11.2017 baru-baru ini.Oleh sebab abah ada tugas dan mesyuarat pagi itu,jadi kami anak beranak bergerak dari Semenyih dalam jam 920pagi. Sampai pejabat dalam 1030pagi.

Kami makan dulu dekat Tangling. Bukan apa kalau nak makan disana nanti kan payah. Harga pun boleh tahan. Jadi, makan tengahari kami makan siap-siap.

Okay, apabila sampai di kidzania, kami park di Basement. Ada lift untuk naik keatas. Along punya excited terus tekan level 4. Salah!

Apalagi turun semula ke Ground Level. Kami sahkan tiket “penerbangan” dan pakai tag. Untuk Baby bawah 2 tahun masuk free. Kakak harga dalam Rm36.00.

Bagi 1 dewasa 2 kanak-kanak Ummi beli di 11 Street. Biasa ada harga promo Rm157.00. Cuma bawa tambahan dewasa kena beli online lagi jimat.

Owh ya, rezeki kami hari tu, kami dapat banyak juga pampers free daripada DYRPERS. Maybe untuk promosikan DRYPERS. Syukur sebab dapat banyak helai juga.

1st time masuk, hadoii sesaknya! Semvang dengan oarents lain, rupanya ada rombongan sekolah. Patutlah, bukan satu tapi banyak sekolah. Kira-kira 1300 orang juga yang akan berada dalam kidzania. Fuh!

Latihan Pertama:

Along memilih untuk melakukan aktiviti ini. Kali pertama dan kedua Along jatuh. Dan kali ke tiga, akhirnya dia berjaya.Selepas itu  ada lah kelas dsripada Ummi untuk di tazkirahkan kepada Along.

Apa sekali pun, cuba sehingga berjaya. Jom saksikan video ini di faceboook.

Fire Department Kidzania :

Ini lagi satu dugaan. Untuk bermain dan merasai perasaan menjadi ahli bomba kanak-kanak kena beratur untuk mendapatkan sticker. Kami beratur daripada jam 1ptg dan sticker hanya diedarkan pada jam 130ptg.

Terasa seksanya menunggu. Mana tidaknya anak-anak tadika ini, cikgu yang beratur. Sekali cikgu angkut anak murid dah penut trip. Hahaha🤣.

Alhamdulillah ada juga peluang anak-anak Ummi. Mereka dapat peluang terakhir. Yerla kalau tidak takkan budak-bidak yang ikut rombongan sahaja yang lepas untuk permainan ini.

Inilah situasi yang Ummi ceritakan tadi. Anak-anak dah ada yang bising. Terutama si kakak. Dah bosan. Permainan semua majority untuk anak yang dah sekolah.

Adik sempoi, asalkan ada makanan boleh hidup. Sebekas ini harganya Rm6.00, so kalau anak-anak jenis merengek nak itu ini sediakan duit lebih ya. Semua makanan harga superb🤣. Air masak boleh dibawa. Atau lakukan aktiviti di bahagian Spritzer untuk dapat air percuma.

Masa bermain pun tiba. Semua ahli bomba di taklimatkan dahulu. Sekali lagi, parents hanya dapat tonton dari luar dan gunakan camera yang lens jarak jauh okay! Boleh la snap pic anak dengan sempurna.

Aktiviti paling best ,boleh tembak air konon memadamkan kebakaran. Tapi Along cakap, “Ummi, kalau ada api olok-olok kan lagi best!”. Ehm, tahu pulak bosan 😅😆.

Owh ya disini anak-anak dapat gaji. Tak sempat nak kira gaji 3 beradik ni.

Petrol Station Di Kidzania Kuala Lumpur :

Semua boleh main.  Untuk bermain di area ini, tidak perlukan sticker, cuma kena beratur. Kena pandai adjust masa, takut ada yang terlepas kalau ada ambil atau booking permainan sebelumnya.

Boleh jadi tol gate girl/boy juga area sini.
Pekerja pam minyak (dapat gaji) dan untuk memandu mesti lah ketinggian 130cm. Nak memandu kena ada lesen dan juga insurans. Kena beli di pejabat insurans.Kecewa Along tak dapat memandu kenderaan sendiri. Cuma dapat cuba isi minyak jer la.

Stimulator Pilot:

Untuk beri peluang anak-anak mencuba stimulator ini  kita kena beratur ikut jadual. Jadi kami hanya berpeluang untuk dapatkan sticker pada sessi 320 petang. Dan masa untuk bermain dan mencuba stimulator adalah pada 430petang. So, kenalah bijak mengatur masa untuk beratur mengambil sticker. Tanpa sticker tidak boleh bermain stimulator ini.

Lagi satu, parents hanya dapat tengok daripada cctv sahaja. So untuk snap gambar kat atas stimulator ini kena bijak gunakan ruang dan peluang. Ummi tak masuk, tapi pakai camera yang lens mampu untuk snap gambar anak-anak di jarak yang agak jauh.

Nursery Untuk Bawah 3 tahun :

Siapa anak bawa 3 tahun boleh je kalau nak bawa masuk kesini. Cuma anak-anak tidak banyak permainan boleh main. Yang lainnya lebih kepada education. So, untuk hilangkan kebosanan anak kecil bawa depa main di nursery. Selamat dan selesa.

Cuma kena ada pengawasan orang dewasa juga. Bukan apa bahaya ni tak tahu bila.

Kidzania Kuala Lumpur
Keluar dari Kidzania semua kelaparan. JANGAN risau ada McD boleh bawa anak-anak makan di sana. waktu terakhir adalah jam 5 petang. Dalam kereta semua terlena sampailah ke Semenyih. Letih yang amat, bukan anak sahaja , mak bapa juga.

https://www.instagram.com/umminanipictures/ Dekat ig diatas banyak lagi gambar untuk perhatian parents yang nak bawa anak.

Komen Negatif:

Kidzania ini kurang mesra space bila terlalu ramai. Sesak dan tak puas main.🤣Seharusnya di kecilkan kuantiti harian dibenarkan masuk. Mungkin kena limitkan, terutama jika ada rombongan sekolah. Anak-anak memang enjoy. Tapi kurang selesa.

Cuma Ibu bapa perlu bijak memilih tarikh sebelum datang kesini. Kalau tidak memang menyesal 😂 Ini Ummi beli tiket secara online di 11 Street. Ummi tak perasan yang tamat 15 Nov 2017. So, terpaksa la ambil off day bagi bawa anak-anak kesini.

Hari ini (15.11.2017) terlalu pack sebab di khabarkan ada lebih kurang seramai 1300pax😅, sebab ada beberapa rombongan sekolah. 😑 Hilang feel😣.

Bilik solat :

Bilik solat diruang bawah amat sempit. Boleh muat dalam 3 orang sekali solat. Jenuh juga la masa nak solat Zuhur. Dengan budak-budak sekolah lagi. Hadoii 😅. Kalau korang nak selesa kena ke Tingkat 3. Di tingkat 3, surau selesa. Kami solat Asar di tingkat 3 sebelum balik.

Secara Keseluruhan Kidzania Kuala Lumpur :

Keseluruhan tempat dalam Kidzania adalah sesuai bagi budak besar dalam usia 8 tahun ke atas. Kalau bawa anak-anak lecil Baby dan Todler tempat sesuai dengan mereka adalah di Nursery sahaja. Jika anak berusia  8tahun keatas banyak perkara boleh pelajari sesuai dengan usia mereka.

So, kalau korang nak pergi silakan bagi Ummi, bukanlah kali terakhir. Cuma bila anak-anak semua dah 8 atau 9 tahun keatas  baru rasa nak bawa semula ke Kidzania. Jika sekarang, KidZania Kuala Lumpur bukanlah pilihan selepas ini dalam masa terdekat.

So, selamat merancang percutian anak. Bye.

Jom bawa anak ke :

BANGI WONDERLAND WATER PARK AND RESORT 

 

Jom bawa anak ke Kids Eco Dash Di Taman Eco Bukit Nenas

Assalamualaikum, apa khabar ibu-ibu. Anak-anak korang ada bersoal jawab kemana nak pergi tak kalau tiba hari Jumaat? Biasa bukan kita mak-mak jer yang pening kepala , malah lagi bertambah sibuk bila anak dah pandai bersoal jawab. “Ummi, jom pergi main bola?” “Ibu jom kita pergi tengok ikan”. Dan macam-macam lagi la ajakan mereka. Korang, ini Ummi nak share tentang Kids Eco Dash. Mungkin aktiviti ini boleh membahagiakan hujug minggu anak-anak.

Salah satu aktiviti hujung minggu kami adalah ” AKTIVITI GROUNDING”.. ianya salah satu aktiviti untuk buang cas negatif daripada tubuh. Bawa keempat-empat berjalan, mak mesti tabah. Ada sahaja yang tak kena dihati. Its okay, ini yang memeriahkan hidup dan masam manis berkeluarga

Kids Eco Dash 2.0 2017

Program ini adalah anjuran  Kementerian Perlancongan Dan Kebudayaan Malaysia untuk menggalakkan anak-anak meyertai dan mencintai aktiviti sukan dan pada masa yang sama ingin menggalakkan anak-anak mencintai keindahan alam sekitar

“The Kids Eco Dash is a KIDS ONLY fun run event supported by Ministry of Tourism and Culture Malaysia to encourage young children to do outdoor activities and appreciate natural surrounding.”

Perlumbaan ini ada 3 kategori iaitu :

Bagi Ummi acara ini boleh disertai seisi keluarga . Namun begitulah mestilah mengikut ketetapan umur. Jadi , bagi mereka yang ada anak lebih kurang usia 4-12 tahun, bolehlah mendaftarkan anak-anak mengikut kategori masing-masing.

Caterpillar : untuk 4 – 6 tahun (Ikutkan Angah boleh join kategori ini)

Rabbit : untuk 7 – 9 tahun (Ini pula kategori Along)

Tiger : untuk 10 – 12 tahun

Yuran Pendaftaran : Rm35

Korang hanya perlu mendaftar secara online di pautan ini  :Pautan Pendaftaran : Pendaftaran Kids Eco Dash  Untuk sebarang updet dan pengumuman boleh di akses di facebook : Kids Eco Dash Setiap pendaftaran yang berjaya jangan lupa untuk collect Kit Race pada 22 Oktober 2017 bertempat di Matic Jalan Ampang mulai pukul 11.00pagi hingga 10.00malam.

Aktiviti Lain  :

Selain daripada aktiviti di atas ada pelbagai altiviti lain disediakan antaranya adalah:

1. Garden Experience
2. Recycling Games
3. Tourism Malaysia Eco House
4. Kids Craft
5. Petting Zoo

Kalau masih ada masa untuk berjalan-jalan dan anak-anak masih bersemangat boleh juga melawat ke  Mini Zoo Menara KL.Kami pun excited  sertai, ingatkan hujung minggu ini, rupanya minggu depan. Apakan daya tak ada rezeki anak-anak untuk sertai acara ini yang pastinya menarik. Bagi ibu-ibu yang free dan ada kelapangan boleh la kesana.

Potential risk of being a home owner and what can you do about it?

Potential risk of being a home owner and what can you do about it?

Are you planning to buy a house on your own? However, with the recent hike in property’s price over the years, it has become financially unaffordable for you to buy a house on your own, especially for young working adults. You start calculating the mortgage repayment by using a Malaysia home loan calculator. You certainly do not want to get into a financial burden as well. In addition, being a homeowner comes with potential risks as well. Buying a home is not the same as paying rent monthly. It is a major financial commitment that you will have to deal for decades, depending on your loan tenure. This article will guide you through the potential risk of being a homeowner and what you can do about them.

  1. Risk of not being able to pay for mortgage loan

If you ever one day lost your job, and as a sole breadwinner in your family, you will then lose the ability to pay for your home loan, or mortgage loan. If a case of any uneventful situations where death happens or accidents that cause you total permanent disability, you will then lose the ability to earn any income. This can be physically, emotionally, and financially burdening. Anything that threatens you from earning an income is a risk to your family and yourself.

If you failed to pay for your mortgage loan for 4 months, the bank will have the right to start a foreclosure proceeding against you. And if the worst happen – finalised foreclosure, your family and you will then be homeless.

Foreclosure is the repossesion of the home due to non-payment. It is usually caused by increase in expenses or unexpected decrease in income. Normally, the decrease in income is caused by unexpected events, such as accident, unexpected illness that causes disability, or loss of job. As for increase in expenses, it is usually casued by medical bills or divorce. The risk of foreclosure and bankruptcy will be the added risks for home ownership. The consequence or ultimate risk as a result of getting a foreclosure is having to declare bankruptcy, which is a result of a foreclosure because you are unable to pay your home loan.

Therefore, you can consider protecting your property with the the Mortgage Reducing Term Assurance (MRTA) or Mortgage Level Term Assurance (MLTA), These policies will cover the property or homeowner in case of any uneventful situations such as total permanent disability or death. These policies will also mitigate financial burden from your family so you do not have to worry about the mortgage payment.

  1. Bigger risk

Life is unpredictable. We cannot predict the future and will never know what is going to happen next. Every individual face the risk of death and total permanent disability as accidents are unpredictable. Therefore, it is advisable to always have a reserve of fund or contingency fund to help you through some unpredictable events. But if your financial allows, do go for more protections to protect your home, family and yourself.

  1. Contingency fund is insufficient

If you are the sole breadwinner in your family, losing your job will put your family and yourself into serious financial issue. Even if you have savings or contingency fund, it will still run out sooner or later. Not forgetting other financial commitments that you have, such as car loan, credit card and insurance. You cannot afford to not pay these payments just to fund your mortgage loan. Therefore, it is recommended to look at extra protection for your home and yourself.

Fret not, there are ways to close the protection gap. First of all, Malaysian are able to get an additional home insurance on top of their mortgage life insurance from the IJM Land for free. This additional home insurance will cover more than MLTA as it will also cover the loan in case of unemployment.

This HomeTIPS (Triple Insurance Protection Scheme)  is written by Allianz and is available for property buyers that bought any properties from participating projects from IJM Land. This protection scheme will cover personal accident, term life and unemployment benefit.

The unemployment benefit is to help you through if you ever lost your job. It helps you to keep your home when you temporarily lose your job and source of income.

In conclusion, there will naturally be risks when it comes to being a home owner. However, these risks can be handled easily if you get yourself enough protection to protect yourself and your home. There are many things that you could do to ensure a smooth sailing home ownership experience. The risks of having a home ownership can be easily overcome by doing your planning early. Be well prepared and do your research before making a big decision in buying a house so you do not regret in the future.

You also can read :

Top tips about home insurance to make the most out of your money

 

Cabaran beranak kerap dan jarak dekat yang pasangan hadapi

taman bunga lavender cameron

“Kak, hang ni, tak merancangka?, setahun sekali, hish”. Ini ayat mak bila dengar anaknya mengandung lagi selepas bersalin anak kedua, dan mengandung lagi anak yang ketiga.

Pada kandungan anak pertama dan kedua, tidak menjadi masalah kerana ada jarak hampir tiga tahun.

“Mak, dah rancang la, rezeki nak buat macamana..”. Menjawab juga tu, tapi apa sebenarnya yang terjadi?

Pil Perancangan Tidak Konsisten

Hahaha, pecah lah rahsia. Rezeki memang tak dapat nak dielakkan.alah dialu-alukan kehadiran anak-anak ini. Cuma, selepas mengandung anak pertama wanita seperti Ummi biasanya lebih cenderung berhati-hati, takut dan rasa was-was nak bersalin lagi.

Tapi bila wanita dah biasa mengandung anak pertama dan kedua, proses mengandung dan bersalin itu rasa sakitnya sekejap sahaja. Percayalah, lepas anak dah setahun, atau sekurangnya anak dah berusia 9 bulan, perasaan takut dah hilang. Malah rasa seronok nak bersalin lagi.

Owh ya, berpatah semula ke topik pil perancang. Ehm, Ummi ambil jenis pil atas nasihat nurse. Yer la, masa mengandung kali ke dua, di KMC. Selepas bersalin, anak kedua tidak dirujuk ke klinik ibu anak. Tambahan ketika itu bersalin di KMC, selepas 2 minggu berpantang di rumah mak, balik ke Seri Kembangan. Berpantang dengan bibik masa ini.

Bila tak bawa anak cucuk ke klinik kesihatan yang kerajaan ini, hidup tak terikat sangat dengan nurse. Jadi, ikut jadual klinik biasa sahaja. Masa cucuk angah Ummi pergi, bila doktor tanya merancang tak? Ummi jawab yer, saya makan pil perancang.

Tapi doktor pun tak tanya banyak. Ada hari Ummi ambil pil, ada hari tertinggal. Hehehe kantoi la kali ini sebab cerita kat sini. Masa tu lah, bila pil diambil secara tidak konsisten dan tubuh badan pula jenis yang subur. Maka, terimalah dengan syukur berita kandungan anak ketiga.

Jadi, bagi ibu-ibu yang ingin merancang ikut nasihat nurse. Ambil pil secara konsisten, jika terbabas pil kenalah bersyukur kalau dapat berita baik lagi.

Cabaran bersalin anak jarak dekat dan cara selesaikan.

Keluarga Sakinah
Keluarga kecil kami terdiri daripada 6 orang termasuk Ummi ,Abah dan anak-anak.

Pertama: Cabaran Masyarakat

Apabila bercakap mengenai masyarakat sebenarnya luas. Antaranya, kenalah redha bila orang berkata-kata. “La, mengandung lagi ka? ” “Kuat bersama la tu” “Hish, asyik mengandung sahaja, lepas tu cuti, bila masa dia nak kerja?” Tapi itu normal, siapa sahaja dapat berkata-kata. Itu faktor luaran, kita tidak dapat kawal. Yang ingin kita kawal adalah faktor dalaman keluarga.

Kedua: Cabaran Kewangan

Ha, ini penting. Jika ada niat nak bersalin jarak dekat antara satu kelahiran dengan satu kelahiran kenalah ada persediaan kewangan juga. Ummi dengan suami kami bersyukur, kerana kewangan kami di tahap yang stabil kerana kami keduanya bekerja dengan gaji yang stabil.

Bagi yang ingin melahirkan anak dengan jarak usia anak dekat, pikirkan kos susu,makanan dan pakaian anak. Tambahan lagi kos pengasuh perlu diambil kira. Ini kerana kos seorang bayi baru lahir mencecah Rm400 seorang , dan jika kita mempunyai anak yang ramai perlukan sediakan kos pengasuh sahaja anggaran Rm1000 sekurang-kurangnya.

*Elakkan menghantar anak kepada ibu ayah untuk dijaga. Menghantar anak kepada orang tua untuk dijaga boleh menyebabkan pepecahan keluarga besar. Percayalah, jadi boleh elak, sila elakkan. Lagipun, ibu ayah kita dah penat besarkan kita. Bagilah masa mereka berehat dan boleh ke masjid melebihkan ibadah disaat mereka diusia senja.

Ketiga : Cabaran Kerjaya

Wanita bekerja yang bersalin kerap dan jarak yang dekat secara tidak langsung kurang dapat menonjol. Ye betul, anak kecil menyebabkan kita sebagai wanita bekerjaya kurang bertugas luar. Erti kata lain asyik mengelak daripada outstation. Setuju? Lagi, jika bekerja ikut shift, ini pun sebahagian masalah. Bila sampai masa kerja malam siapa pula nak menjaga anak.

Kalau ada pengasuh sekalipun, bayaran berbeza. Jadi, di situasi ini perlu banyak bersabar, kerjasama suami isteri dan juga tolak ansur daripada majikan. Ini yang menjadikan ada antara kita sehinggakan jadikan ibunda bibik yang mengasuh anak kita.

Sebenarnya pilihan atas kita , dan jika hadapi masalah ini solat dan Allah swt lah tempat mengadu paling agung dan DIA lah yang memberikan jalan keluar. Cuma jika kita hadapi masalah ini , ada ingat pada DIA? ops, dah jadi sessi audit diri pula.

Keempat: Cabaran Suami Isteri

Kita sanggup menerima anak dan ianya rezeki keluarga. Lahirnya anak tersebut pun sebab hasil daripada suami isteri yang ‘bekerjasama’. Eh, betul ke? Betul. Saat kita dan pasangan bersedia menerima cahaya mata lagi, maka dari segi mental dan fizikal juga perlukan persediaan. Si ibu sedia dengan mental untuk menyusukan dan menguruskan anak. Si ayah pula mesti dua kali ganda bersedia. Dan bersedia disini bermakna, keduanya mestilah bersedia bekerjasama menguruskan rumah tangga. Samada memasak, membasuh, menyidai baju ,melipat dan juga tugas-tugas lain dalam rumah.

Disini menguji suami isteri secara fizikal. Siangnya kita penat berhadapan dengan tugas dan tanggungjawab di pejabat, dan perang sehingga malam kita bertanggungjawab memberikan kasih sayang kepada cahaya syurga kita.

Tanpa tolenrasi dan kefahaman antara suami isteri akan membawa kepada masalah. Tapi jika kita dan pasangan telah bersedia, segalanya jadi mudah bila kerja kita disertakan dengan niat kerana Allah swt dan sentiasa ingat anak, isteri semuanya amanah Allah swt.

Kelima: Cabaran Ibadah

Ha, ibadah pun cabaran ke? Yer , dengan penat lelah bekerja, urus anak dan juga rumahtangga, ibadah menjadi cabaran.Tapi, dengan iman dan taqwa, insyaAllah semuanya jadi mudah. Masa menyusu tengah malam, sebenarnya inilah masa ibadah yang Allah swt sediakan untuk kita dan keluarga. Cuma pada pandangan kita sahaja ianya sebagai cabaran positif atau negatif. Semuanya berbalik kepada diri sendiri. Tanya pada diri sendiri apa tujuan hidup dan apa sebenarnya aku nak capai.

Jadi, bagi yang baru nak berumah tangga, atau baru berumah tangga masih ada masa untuk merancang masa depan keluarga. Dan jika telah berkeluarga juga masih sempat merancang kelahiran seterusnya. Biar anak yang kita lahirkan cukup keperluan hidup mereka. Anak ini mereka sebenarnya ada rezeki mereka sendiri. Ada orang anak 8 orang dan mereka bahagia, cukup makan dan pakai. Segalanya terletak pada ibu ayah yang mengemudi keluarga. Okay, selamat menikmati suasana dan kehidupan yang meriah dengan anak yang ramai dan usia sebaya. Salam sayang daripada Umminani.