Month: November 2016

Mumsluv Diskaun 70% sehingga Ahad ini!

 

Tahniah Mumsluv Atas Pembukaan Butik Pertama Di Bangi Gateway

Tahniah Mumsluv atas kejayaan membuka butik pertama di Bangi Gateway. Ini adalah kejayaan yang besar selama hampir 5 tahun dipasaran. Pengasas Mumsluv Puan Aida Fazlin yang merupakan Director Mumsluv Sdn. Bhd. dan Alfan Network Sdn. Bhd. dari tahun 2012.

 

Ini adalah antara koleksi Mumsluv yang menjadi kegilaan ramai termasuk mereka yang belum berkahwin, remaja dan mudahnya sesuai untuk semua peringkat umur.
Ini adalah antara koleksi Mumsluv yang menjadi kegilaan ramai termasuk mereka yang belum berkahwin, remaja dan mudahnya sesuai untuk semua peringkat umur.

Beliau yang asalnya seorang pensyarah mengambil keputusan untuk berniaga demi memenuhi permintaan ramai ibu yang ingin mengenakan pakaian yang sesuai dan pada masa yang sama dapat menyusukan anak. Maka lahirlah jenama MUMSLUV.

Sebagai seorang ibu, Puan Aida amat memahami kehendak dan keperluan seorang ibu. Maka, hasil daripada brainstorming bersama teamnya, lahirlah Mumsluv dan mereka menempa kejayaan yang banyak sebagai usahawan dalam bidang ini. Mumsluv dipilih kerana mereka ingin menjadi sebahagian daripada pencetus kepada inspirasi ibu.

Koleksi baju di bahagian dalam Mumsluv
Koleksi baju di bahagian dalam Mumsluv

mumsluv

Koleksi Yang Memenuhi Syariah

Koleksi Mumsluv memenuhi impian seorang ibu. Pelbagai rekaan yang dicetus memenuhi kehendak ibu masa kini.  Sesuai untuk digayakan di pelbagai situasi dan keadaan. Antara koleksi Mumsluv yang terbaik adalah

MEYRA T-shirt

CANELLIA Blouse Mint green

ERICA Dress Purple

Dress SYIFA 3.0 Mocha

Perasmian Butik Pertama Mumsluv
Perasmian Butik Pertama Mumsluv

Perasmian Butik Mumsluv dirasmikan oleh ayahanda kepada Puan Aida. Seronok dan terinspirasi dengan kejayaan Puan Aida dan keluarga. Sokongan keluarga juga adalah contoh terbaik untuk mencapai kejayaan . Ummi sendiri terinspirasi dengan keluarga berjaya ini.

umminani

Kami sekeluarga berasa bertuah kerana di jemput ke Private Launching butik pertama mereka pada hari Sabtu lalu. Kami doakan lebih banyak kejayaan akan di capai oleh butik mereka.  Tahniah kerana menjadi jenama yang dipercayai oleh LAZADA, dan lain-lain interent store terkenal. Selain itu tahniah kerana berjaya menjadi jenama yang menyokong penyusuan ibu. Tahniah Mumsluv.

pelanggan-setia-mumsluv

Tengok ini wajah kegembiraan kakak kita yang mana beliau adalah pelanggan setia kepada butik Mumsluv. Ummi dengan mummy Lin  pun dah terjebak dengan Mumsluv. So, siapa nak dapatkan koleksi ini dengan diskaun 70% boleh lah ke Butik mereka. Tahniah Mumsluv.

Traveloka Tawar Cara Mudah Bercuti Ke Pulau Pinang

Percutian Bersama Keluarga ke Pulau Mutiara Booking Menggunakan Traveloka

Traveloka adalah website yang mana sangat mudah untuk kita gunakan bagi menempah tiket flight dan juga hotel. Murah dan banyak diskaun disediakan.
Traveloka adalah website yang mana sangat mudah untuk kita gunakan bagi menempah tiket flight dan juga hotel. Murah dan banyak diskaun disediakan.

Pulau Pinang tidak asing lagi bagi kami . Tapi bagi percutian kali ini Ummi menggunakan perkhidmatan daripada Traveloka. Daripada start Ummi booking flights dan juga hotel di Penang. Memang mudah bagi mak anak empat ini berurusan . Tanpa perlu ke kaunter untuk booking flights, sekejap sahaja dah siap. Nak booking flights ini mestilah ada duit dalam bank tau.  Sebelum nak booking  dengan Traveloka ini yang bestnya kita tak payah pening nak bandingkan harga dengan website lain.  Website ini antara yang tawarkan harga paling berbaloi tau! Semua transaksi hanya melalui perbankan internet. Ummi memang puas hati sangat menggunakan Traveloka .Nak tahu  sebab apa pilih menggunakan Traveloka? Sebab kat sini fuhhh mak aiiii jadi rabun mata, hahaha mana tak nya, banyak kot pormosi yang ditawarkan. Bukan main mudah lagi, tekan-tekan …siap! Ni Ummi guna website, kalau guna Apps lagi lah banyak promosi… so Ummi suggestkan untuk gunakan Apps, lagi mudah dan senang. Seriusss! Takkan menyesal tau.. hehe guarantee okay.  Ummi masa beli kat website ada 30% discount tau! Berbaloi kan?

Perjalanan dari KL ke Penang , Pulau Mutiara sangat pantas. Sekejap jer dah sampai, tak sempat nak merasai keindahan dari atas awam. Tengok-tengok dah landing kat Airport International Penang. Kawasan ini membuatkan Ummi rasa rindu dengan Penang, dulu tahun 2008 di kawasan sekitar inilah Ummi selalu duduk dan sembang-sembang dengan rakan baik Ummi , Kak Diyana. Okay,  terus lagi, lepas turun di Airport Ummi naik teksi ke Batu Feringghi. Perjalanan lebih kurang 45 minit sahaja. Kawasan sekitar dah banyak membangun, banyak Batu Feringghi Hotels dan akses kemudahan asas untuk pengunjung dalam dan Luar Negara disediakan. Boleh Nampak kelainan lalu jalan sini, berbanding dulu masa kerja kat JKR Penang tahun 2008. Punya la  leka duk kenangkan masa lalu, hahahah yer la sangat kan, tak perasan 45 minit tu macam lama. Sat jer duduk dalam teksi  tu. Anak-anak pun rasa teruja … mana tak nya depa duk dengar Ummi banyak bercerita disana  dan disini  bla..bla .. blaa kenangan Ummi ketika kat Penang dulu.

Teluk Bahang
Masa ini air pasang, deruan ombak waktu petang di kawasan Batu Feringghi sangat mendamaikan.

Bila sampai jer kawasan pesisir pantai Teluk Bahang, Ummi dah nampak Batu Ferringghi Hotels yang menarik  di sepanjang jalan . Rasa teruja nak duduk tepi pantai, dengan deruan anginnya … fuhhh.. uols yang baca ni mesti dapat rasa juga keterujaan Ummi kan.. : ) Memuncak rasa nak baring nak rehat atas katil yang super duper selesa kat resort yang Ummi dah booking. Ummi booking Golden Sands Resort Penang by Shangri-La. Mampu untuk stay kat hotel bertaraf 4 bintang dengan diskaun daripada Traveloka okeh. Senyum lebar anak-anak Ummi, suami dan mak. Resort ini bertaraf 4 bintang dan menghadap ke pantai yang luas. Gilaaaa best! Tak dapat nak gambarkan bagaimana tau… masa ini deruan ombak memang agak kuat. Dan kami pun kali pertama tengok ombak yang kuat macam ni.  Resort ini sesuai untuk percutian dengan keluarga besar macam Ummi. Kalau dah sesuai dengan keluarga besar dan ramai mestilah sesuai juga kalau uols nak p bercuti dengan rakan-rakan atau nak tenangkan diri pergi secara individu pun okay. Pelbagai saiz bilik boleh kita pilih ikut kesesuaian kita semua.

Kredit gambar kepada : Golden Sands Resort . Org
Kredit gambar kepada : Golden Sands Resort . Org

Apa yang uniknya di resort ni, terdapat perkhidmatan menjaga anak atau day care service yang membenarkan orang dewasa bercuti bersama keluarga mereka untuk menikmati sedikit masa peribadi daripada anak-anak. Di Kelab Kanak-kanak, yang berasaskan taman tema the Adventure Zone, kanak-kanak dihiburkan dari pagi hingga petang dan disediakan dengan waktu makan yang tetap bagi menghiburkan mereka. The Adventure Zone adalah taman permainan dalaman yang terbesar di Pulau Pinang, menawarkan pelbagai struktur bermain, bilik aktiviti dan hiburan. Di sini, kanak-kanak boleh menikmati tayangan video dan lawatan dari maskot tempat peranginan. Jadi tak mustahil kan jika  tempat ni merupakan salah satu daripada Batu Ferringhi hotels yang terbaik. Huhuhuuuu honeymoon..yeayyy.. jangan jelouss ..hahahah bawa anak ramai pun tak jadi masalah… senyum kambing ni nampak kerr?

Tempat Menarik Di Penang

15220041_1225367400844629_2419069355813848166_n
Disini anak-anak paling teruja dengan watak kegemaran mereka.

Nak pergi mana kalau jalan-jalan ke Penang? Jangan tak tahu sini banyak lokasi best tau. Antaranya Toys Museum, Bukit Bendera, Taman Bunga, Padang Kota Lama, dan boleh juga melawat beberapa bangunan tradisi yang cantik yang menempatkan berbagai barangan sejarah seperti Muzium Islam, Rumah Agam Cheong Fatt Tze, Khoo Kongsi, Menara Jam Peringatan Ratu Victoria, Masjid Kapitan Keling dan Rumah Agam Pinang Peranakan.

Toys Museum Lokasi Menarik Untuk Anak-anak

museum di penang

Bila kita stay dekat dengan Batu Feringghi, dah dekat sangat nak ke Toys Museum. Sini terdapat banyak replika dan kartoon-kartoon kesayangan ana-anak. Kat sini boleh jumpa dengan Hulk, Kungfu Panda dan ramai lagi watak-watak superhero.  Dekat sebelah Toys Museum ada batik kraf dan juga rumah terbalik yang sedang dalam pembinaan.

Bukit Bendera

Bukit Bendera Penang
Kawasan Bukit Bendera di kelilingi hutan yang nyaman. Banyak perubahan menarik di atas sana.

Bukit Bendera pastinya tempat yang terkenal di Penang sejak dulu lagi. Disini keretapi pun dah baru dan memang ramai orang ketika cuti sekolah. Kat atas Bukit Bendera boleh lihat permandangan yang cantik seluruh Pulau Pinang .

Penang 3D Trick Art Museum George Town

3d-art-museum-penang

Sekarang dah jadi trend kan bergambar dekat wall  yang cantik. Kami juga tak terlepas bergambar disini bersama keluarga. Mak pun join sekali tau.. Boleh baca entry Ummi yang lepas, betapa meriahnya kami bersuka ria dengan gambar-gambar yang cantik dan menarik. Mesti datang kesini juga, sebab harga tiket masuk kesini pun murah sahaja.

Waktu Malam Di Batu Feringghi Night Market

mee-udang-penang

Waktu malam disini serius meriah dengan jualan pelbagai barang kraft tangan , beg dan baju serta macam-macam lagi. Ummi tahun ini ke sini Ummi tempah sut sepasang baru harganya RM450.00. Murah sangat jika nak bandingkan di KL. Pastinya menarik bila boleh siapkan hanya dalam masa 24jam. Dan lagi satu ada banyak kedai makan best di sekitar sini. Ummi dan keluarga sempat merasa mee udang disini. Sepinggan mee udang bagi saiz besar RM16.00 . Berbaloi sangat dengan rasanya yang sedap.

Bestkan percutian singkat kami.Bagi yang masih merancang nak pergi mana cuti sekolah ini, boleh jadikan lokasi Batu Feringghi sebagai destinasi percintaan dan berbahagia bersama keluarga. Selamat bercuti.

Berfikir Gaya Nabi –

Berfikir Gaya Nabi

Tulisan Asal Liyana Akmal.

fb_img_1480115799457

Saya berkesempatan ke kelas Pn Ainon Mohd. mendalami ilmu cara berfikir Problem Solving by Design Thinking. 4 jam bersama Pn Ainon menyebabkan saya tak boleh tidur malam memikirkan ilmu yang saya baru dapat beberapa hari lepas.
.

Penulisan ini adalah bagi kita sama-sama refleks diri kita, supaya kita dapat memperbaiki dan mencontohi kaedah berfikir cara Rasulullah saw.
.

Kita adalah pemikir Analytical dan Critical. Malah, di Universiti dulu pun saya memang ambil subjek Critical Thinking dalam semester 2.
.

Dunia persekolahan dan Universiti kita hari ini mengajar kita berfikir secara analytical dan critical thinking.
.

Apa itu analytical thinking?

.

Secara mudahnya adalah cara berfikir melalui analisa perkara yang sudah pun berlaku.

.

Apa pula critical thinking?
.

Secara mudahnya adalah, ‘i am right, and you are wrong’.

.

Sekolah antara tempat yang mengasah otak kita berfikir gaya analytical dan critical. Sekolah mengajarkan kita hanya ada satu sahaja jawapan yang betul dan kita diberi pengiktirafan yang baik pada jawapan yang betul itu.

.

Sebab itu, bila kita besar, kita menjadi golongan pemikir yang sangat rigid kepada sesuatu perkara. Apa yang kita buat semua betul, apa yang orang buat kita nampak semua salah. Kita jadi sukar menerima segala idea baru dan jawapan orang lain yang mungkin betul.

.

Kita lebih suka mengkritis, berdebat dan berusaha menegakkan pendirian bagi jawapan yang kita rasa kita betul hingga menyalahkan orang lain. Kita merendah-rendahkan jawapan orang lain, kita memperkecil usahanya dengan idea yang diberikan. Kita memburukkan orang lain, membuka aib dirinya dengan menyatakan kitalah yang betul.

.

Kita menjadi golongan pemikir yang sangat judgemental dan cepat menghukum atas sesuatu perkara.

.

Sebab itu, segala keburukan lebih mudah ter-viral dan lahir ramai para juri dan hakim yang mengukum dan mengadili bagi setiap perkara yang berlaku.
.

“You cannot dig a hole in a different place by digging the same hole deeper” – Edward De Bono.

.

Tak mungkin kita jumpa satu lubang baru dengan menggali lubang yang sedia ada dengan lebih dalam. Kita mula mengorek segala history lama, kononnya mencari root cause dan mahu menyelesaikan segala perkara itu.

.

Kesan berfikir gaya ini adalah :
.

1. Kita akan banyak mengungkit perkara yang telah terjadi.

2. Kita mula mengaitkan nama orang lain.

3. Kita mudah menyalahkan dan menuduh. judge people.

4. Kita menjadi sangat defensif.

5. Kita sebenarnya mengusutkan lagi masalah tu.

6. Timbul pula masalah baru.

7. Rosakkan hubungan yang harmoni.

.

Critical Thinking ini tradisi critical thinking datang dari Socrates, plato, aristotles. mereka mencipta seni berdebat. kita berbangga pula menayangkan kehebatan siapa lebih jauh lebih hebat berdebat? Hujah siapa paling hebat? Allah..

.

Nabi Muhammad S.A.W bersabda;

“Aku menjamin sebuah rumah di Syurga bagi orang yang meninggalkan debat meskipun dia berada dalam pihak yang benar. Dan aku menjamin sebuah rumah di tengah syurga bagi orang yang meninggalkan dusta meskipun dalam keadaan bercanda. Dan aku menjamin sebuah rumah di bahagian teratas Syurga bagi orang yang memperelokkan akhlaknya.”

(HR. Abu Dawud dalam Kitab al-Adab, hadits no 4167. Dihasankan oleh al-Albani dalam as-Shahihah [273] as-Syamilah)
.

Jadi, adakah kita sebenarnya pemikir generasi Aristotle? Kita bermegah dengan kehebatan siapa hujahnya paling hebat? Sedangkan Rasulullah saw semasa hayatnya tak pernah berdebat. Allah… hinanya kita ini.
.

Ideologi pemikir Critical Thinking dari Aristotle ini diterima baik dalam kehidupan kita masa kini. Betul? Antara salah satu yang boleh kita lihat adalah secara mudah adalah Politik.

.

Mari kita susuri sejarah Nabi Muhammad saw. Hebatnya Rasulullah saw. Baginda tak pernah menyalahkan orang lain, tak pernah menuduh dan menghukum pendosa dan pesalah. Baginda tak pernah berdebat melawan hujah-hujah orang yang melemparkan segala bentuk kritikan buruk dan caci maki. Allah..

.

Jadi, bagaimana cara Rasulullah saw berfikir dalam menyelesaikan masalah?
.

Rasulullah saw tak buat post mortem selepas perang Uhud. Baginda tak mencari salah punca kekalahan dalam perang Uhud. Baginda tak menyalahkan sesiapa.

.

Rasulullah saw tak beri komen dan kritikan pada idea yang ditolak. Baginda tak cakap pun idea tu salah. Atas dasar inilah semua golongan bebas memberi idea dan seronok kerana Rasulullah saw meraikan segala bentuk pendapat dan idea dari semua golongan.

.

Kalau kita pula, orang baru bagi idea, terus hukum dan hina pula ideanya secara umum. Kita bukan sahaja membuka aibnya, malah kita membunuh psikologi dalamannya kerana menyekat dirinya memberikan buah fikiran bersama.
.

Baginda tak memilih pun hanya bertanya pendapat pada sahabatnya semata-mata. Baginda mengumpulkan semua jenis golongan meskipun golongan bawahan.
.

Kita pula kalau meeting, asyik dengan orang yang sama ja. Pilih bulu. Kalau orang tu baru masuk kerja, ditentangnya idea baru malah tak beri peluang mengemukakan idea pula. Orang yang lama pula diagung-agungkan ideanya.

.

Apabila ada dua orang bergaduh dan mereka datang mengadu, sebut jasa mereka pada pihak berlawanan dan jangan menyakiti antara satu sama lain. Rasulullah saw tidak menyakiti dan menghukum pesalah.

.

Contoh kita ni, kalau ada konflik adik beradik, mak biasanya akan cakap “Along, kau dah besar, mengalahlah..” Ini adalah contoh ibu yang berfikir secara critical.
.

Rasulullah handle emosi dengan memuji dan memberikan khabar gembira meskipun siapa pun orang yang memberi masalah tu. Hebatnya Rasulullah saw dalam menyelesaikan masalah dan konflik.

.

Kita pula mengagung-agungkan cara fikir barat dan bangga pula dengan menjadi pemikir seperti ini. Allah..
.

Terima kasih Puan Ainon Mohd kerana mengajarkan kami ilmu yang sangat luar biasa. Sepanjang kelas hati bagai dihiris-hiris. Tak cukup dengan itu, memang tak boleh tidur malam memikirkan kata-kata Puan Guru.

.

#ByondSuccess
#PnAinonMohd
#AinonBusinessSchool

Bangi Wonderland Lokasi Terbaik Seisi Keluarga Sempena Cuti Sekolah

Bangi Wonderland Destinasi Mandi Manda Baru Di Bangi

Cuti sekolah bakal tiba, ramai mak ayah dah sibuk mencari mana lokasi yang sesuai untuk bawa anak-anak berjalan-jalan. Di sekitar Kl pun banyak kawasan nak jalan dengan modal yang sesuai dengan kemampuan kita. Antaranya Little Kingdom Di Maju Junction, Sunway Lagoon, Main Bowling atau ke Putrajaya ada muzium haiwan dan lain-lain. Kos untuk ke tempat yang disebutkan adalah berpatutan. Yang pastinya dapat menggembirakan anak-anak. Tapi kali ini Ummi nak anda yang membaca ke Bangi Wonderland. Tempat yang baru dibuka dan dekat dengan Nilai, Bangi dan Kajang. Kawasan yang tenang dan sesuai untuk keluarga berhibur.

Pintu Utama Untuk Masuk Ke Bnagi Wonderland
Pintu Utama Untuk Masuk Ke Bangi Wonderland
Di kaunter masuk Bangi Wonderland
Di kaunter masuk Bangi Wonderland

counter-tiket-bangi-wonderland

Harga Tiket Taman Tema Bangi Wonderland

Taman tema ini dibuka setiap hari dari jam 10.00 pagi sehingga jam 6.00 petang. Selasa tidak dibuka bagi tujuan pembersihan dan pengurusan. Bagi harga tiket masuk kesini adalah sangat berbaloi dan sesuai untuk semua peringkat masyarakat. Untuk masuk kesini harga tiket adalah seperti berikut : Untuk makluman anda, harga tiket bagi memasuki Bangi Wonderland adalah RM58 bagi dewasa dan RM48 (bawah 130cm) bagi kanak-kanak. Bagaimanapun kanak-kanak dengan ketinggian bawah 90cm adalah percuma. Ummi ringkaskan seperti dibawah okay.. senyumlah sikit 🙂

Dewasa                             : RM58 (Warganegara)
Kanak-Kanak < 130cm: RM48 (Warganegara)
Kanak-kanak  < 90cm : Percuma
Warga Emas                   : 50% diskaun

info-di-bangi-wonderland

Apa yang boleh dan tidak dibenarkan disini?

Sebelum masuk ke sini, ada beberap perkara perlu dipatuhi. Pakaian untuk mandi hendaklah pakaian yang bersesuaian. Seperti taman tema lain, masuk kesini tidak dibenarkan merokok dan juga membawa makanan dari luar. Mesti semua dah sedia maklum kan? Semua ini adalah demi untuk menjaga kebersihan taman tema.

bangi-wonderland

Facebook : Taman Tema Bangi Wonderland

Email:sales@bangiwonderland.com.my
Contact: 03-8687 6522 ( Monday to Sunday 10 am to 5pm ).

Lokasi : North South Highway ( PLUS), exit to Bandar Seri Putra ( After Bangi/ Kajang toll but before Nilai Toll).

Okay , siapa pergi sana kalau info drp sini buat la hashtag #umminani ya… seriuss nak berkenalan dengan uols.  Okay selamat bersuka ria dengan keluarga.

Berkaitan :

Kidzania Kuala Lumpur ? 

Nak Bercuti Di Nickelodeon Lost Lagoon, Sunway Lagoon?

Menarik Sempena Cuti Sekolah Di Nickelodeon Lost Lagoon, Sunway Lagoon

Ummi bertuah dapat ke Nickelodeon Lost Lagoon, Sunway Lagoon beberapa hari lepas. Ummi pergi atas jemputan khas untuk merasai sendiri dan menikmati suasana di dalam tempat ini. Pada hari yang sama diadakan satu  majlis perasmian untuk pakej terbaru mereka iaitu “An Underwater Christmas Lagoon Up To Shore”. Menariknya sempena cuti sekolah tahun ini,  adalah SpongeBob’s Christmas Lagoon. Dengan kehadiran Spongbob SquarePants and Patrick Star di taman tema utama bertemakan Nickelodeon  pasti akan lebih meriah.

sunway-lagoon

Apabila masuk ke sini, kita akan pergi ke Nickelodeon Lost Lagoon. Menariknya disini disediakan satu Coral Christmas Tree di tepi tasik yang cantik ini. Pokok ini dihiasi dengan pelbagai hidupan laut, seperti corals, seaweed dan sea shells dengan starfish di bahagian atas. Ianya sebagai lambang sambutan Christmas, bagi kita orang Islam hanya menghormati perayaan mereka. Kita kan 1 Malysia, bukan bermusuh tapi menghormati mereka yang beragama lain. Disini cantik untuk mengambil gambar sebagai kenangan.

sunway-lagoon-best

Ucapan Sean Choo, General Manager Of Sunway Lagoon

For those who wonder what it is like to make giant bubbles like SpongeBob, take a short stroll to the Bubble Jelly Field at the Explorer’s Campsite near SpongeBob Splash Adventure and have fun creating different buble shapes. Then,  chase and watch giant bubbles shimmer in the sun!

sunway-lagoon-terkini
Lagoon Express Train
sunway-lagoon-2016
SpongBob Christmas Lagoon.

Lagoon Express Train

Owh Ya dari pintu masuk utama, kita semua akan dibawa ke SpongeBob’s Christmas Lagoon dengan menaiki Lagoon Express Train. Bestkan? Anak-anak mesti lebih teruja. Tak percaya? Kenalah bawak, mesti dapat bayangkan anak-anak melompat keseronokkan menaiki keretapi express ini dengan gaya mereka tersendiri.

christmas-di-sunway-lagoon
Badut Christmas yang akan sentiasa membuatkan kita semua bergembira.
jadual-aktiviti-di-sunway-lagoon
Ini adalah jadual yang disediakan untuk meet and greet session. Boleh la bergambar dengan karektor kesukaan anak-anak. Mesti mereka suka dengan kehadiran karektor kesayangan yang kebiasaannya hanya nampak di TV.
sponge-bob-sunway-lagoon
SpongeBob SquarePants And Patrick Star at Asia’S First Ever Neckoledeon Themed Land

Meet And Greet With Santa Claus

Tahun ini tak lengkap rasanya jika hadir kat sini tapi tak dapat berjumpa dengan SpongeBob’s , Patrick Star dan kawan-kawan mereka yang lain.Bagi anak-anak yang addict dengan Santa Claus, boleh juga bertemu dengan Santa Claus. Boleh bergambar dan juga memberitahu apa hajat mereka untuk tahun kedepan. Ummi cadangkan ini untuk bukan Islam yang menyambut Christmas sahaja okay.

umminani

Hadiah Bernilai RM3700.00 untuk dimenangi

Pihak Sunway Lagoon ada menawarkan peluang untuk memenangi hadiah untuk di menangi iaitu 3 hari 2 malam bermalam di Sunway Pyramid Hotel Family Suite dan menangi 4 tiket masuk bernilai RM3700.00 dengan menyertasi “Christmas Challenge”.

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi :

Sunway Lagoon @ +603-5639 0000

www.sunwaylagoon.com atau facebook : Sunway Lagoon Malaysia

harga-promosi-cuti-sekolah

Take a break and have your BEST DAY EVER this School Holidays!

Ticket(s) Valid On: 26 Nov-31 Dec 2016.

FamFun @ RM390* N/P RM540

Package inclusive of: Tickets for 2 Adults and 2 Children**with RM 10 Meal Voucher + RM 10 Retail Voucher
**Child denotes those above 90cm in height and age 11 years and below.

 4-To-Go @ RM456* N/P RM600

Package inclusive of : Tickets for 4 Adults with RM 20 Meal Voucher + RM 20 Retail Voucher
* Price inclusive of 6% GST.

Selamat bercuti, jaga diri dan buat perancangan rapi sebelum dan selepas bercuti. Bye

Boboiboy Galaxy Pengembaraan Mencari Power Sphera

BoBoiBoy Galaxy Siri Baharu

Kali ini siri baharu BoBoiBoy , Gopal, Yaya, Fang dan Ying akan mencari Power Sphera yang lain . Rasanya dapatkah mereka selamatkan galaxy daripada ancaman kuasa jahat? Kuasa jahat bersungguh nak kan Power Sphera seperti Ochobot. Tapi berjayakah mereka?

boboiboy-galaxy-2016

boboiboy-galaxy-beraksi

Siri baharu ini akan menampilkan BoBoiBoy Galaxy dengan imej baru. Mereka semua lebih besar dan menarik. Kali ini berkonsepkan pengembaraan ke planet lain. Mereka akan merentasi dari satu planet ke planet lain untuk mencari Power Sphera seperti Ochobot. Mereka semua akan menyelamatkan Power Sphera daripada jatuh ke tangan kuasa jahat. Power Sphera mempunyai kelainan dan kemampuan luar biasa. Mereka mempunyai kuasa yang berbeza. Mampukah kuasa jahat untuk merampas mereka demi tujuan jahat? Saksikan Bsiri baharu ini di TV3.

BoBoiBoy dan rakan-rakan akan pergi ke planet-planet untuk meyelamatkan pelbagai jenis Power Sphera.
BoBoiBoy dan rakan-rakan akan pergi ke planet-planet untuk meyelamatkan pelbagai jenis Power Sphera.

Jangan ketinggalan untuk menyaksikan BoBoiBoy Galaxy bermula pada 25 November 2016, setiap hari Jumaat jam 5.00 petang hanya di TV3. Boleh juga ikuti mereka di laman sosial Facebook, Twitter, Youtube dan Instagram TV3 . Siaran ulangan setiap hari Sabtu jam 10.00 pagi dan layari portal video terbaik www.tonton.com.my .

boboiboy
Ummi Pun Teruja Untuk Menyaksikan Siri Baharu .

komik-bobiboy

Barangan Merchandise BoBoiBoy Galaxy

Sempena pelancaran BoBoiBoy Galaxy, pelbagai barangan merchandise disediakan. Ummi sangat teruja untuk dapatkan topi BoBoiBoy kuasa 7 untuk anak-anak. Boleh layari http://www.monsta.com/v2 jika berminat macam Ummi untuk dapatkan barangan hebat ini. Semuanya dengan harga yang terbaik.

topi-bobiboy

Setkan Tarikh Dan Masa Supaya Tidak Ketinggalan.

Banyak lagi yang bakal di lalui oleh mereka dalam mengharungi dan menentang kuasa jahat. Jom ajak anak-anak untuk sama-sama menonton dan bergembira bersama mereka. Dan pastinya salah seorang akan pilih watak utama dan rakan-rakan. Ummi dah kena jadi YAYA.. Along watak utama dan yang lain ada yang nak jadi Ying dan sebagainya. Gamat dah rumah kami dengan watak mereka semua. Siri baru yang lebih mencabar pasti membawa lebih kegembiraan untuk anak-anak. Tak sabar untuk menonton. Jangan lupa save tarikh dan masa okay.

Nak Tahu Amalan Sihat Ummi Untuk “Maintain”?

Amalan Sihat Ummi…Bukan Rahsia… 

Hari Jumaat lepas Ummi ada lunch date dengan Mr Suami. Kami lunch di Blue Wave Hotel Shah Alam. Ummi pernah share menu makan tengahari di sini untuk buffet. Memang makanan disini sedap sangat dan sesuai dengan menu yang dihidangkan. Kira berbaloi dengan suasana dan nilai ringgit yang kita bayar. Dan disini Ummi pilih untuk terus dengan amalan sihat Ummi nak makan makanan yang berkhasiat.

blue-wave-hotel-shah-alam

Royal Songket sediakan buffet tengahari bermula jam 12 tghari sehingga 3 petang. Jadi, jika dah bosan makan di luar, boleh cuba makanan disini. Ummi suka sebab ada makanan yang sihat dan segar disediakan disini.

buffet-di-blue-wave

Sekali sekala, penat bekerja bersama di pejabat kita mesti curi masa untuk bersama pasangan. Kemesraan bertambah erat jika selalu amalkan begini. Apa salahnya jika kita bersama orang tersayang seketika. Makan bersama, hidangkan Si dia dengan makanan…ala-ala romantik gitu.. hehehe

harga-buffet-di-blue-wave-hotel-shah-alam

Untuk tengahari ini Ummi hanya ambil makanan yang light sahaja. Dan memang nasi tak makan langsung. Bukan apa sebab Ummi masih dalam mode untuk turunkan berat badan, jadi makanan seharusnya di jaga. Heeheh .. tak sabar nak share dengan kawan-kawan apa hasil Ummi amalkan kurang minum manis dan mestilah dengan Killoss.

menu-diet-amalan-sihat

Ini makanan yang paling Ummi suka disini. Serius kalau makan ni tengahari dah cukup bagi perut rasa selesa dan masih ada tenaga untuk bekerja pada waktu petangnya.

umminani
Kesayangan yang selalu bagi support. Thank You Sayang

Ibu kepada 4 orang anak – “Maintain” Dengan Killoss

Siapa yang selalu baca blog Ummi, mesti dah tahu hal anak-anak Ummi yang 4 orang ni kan. Adik Zakkir sekarang dah 8 bulan. Walaupun masih Bf Ummi amalkan Killoss tanpa masalah. Sebelum ini, Ummi ada update yang ada sikit berat turun selepas amalkan selama sebulan. Tapi, dengan usaha gigih selama lebih 2 bulan dan masuk botol ke-2 , yessss! Its works. Suka sangat, sebab mula-mula berat memang tak ada perubahan, tapi masuk botol ke-2 Ummi rasa perbezaan. Baju yang dah lama tak pakai, kini dah boleh sarung. Yeayy!

killoss
Ambil setiap hari 2 biji pagi dan 2 biji malam untuk kekal sihat dan cergas.

Gambar Terbaru Setelah 2 bulan Lebih Amalkan Killoss

Gambar terbaru kat bawah ini, semasa BERSIH 5.0 19 November lepas. Sebab Uniform tak banyak, jadi dengan hujan dan cuaca lembab baju yang dibasuh tak sempat kering. Ummi nekad nak pakai Uniform yang mana Ummi dah lama tak pakai. Uniform ini saiznya kecil daripada sebelum ini. Syukur… tapi memang kena bersungguh untuk kurus. Serius, jika betul-betul amalkan Killoss dan diet yang sesuai serta kurangkan manis mesti dapat hasil. Kini berat Ummi tinggal 79 kg.. Syukur.

killoss-untuk-kurus
Killoss untuk kurus. Betul, memang berkesan. Ini baju lama yang sebelum ini ketat! Kalau nak pakai mesti pakai corset BEAUTIFUL. Sebab nak bagi badan nampak slim! Kini , dah berani pakai Uniform tanpa Corset! Syukur.

Okay itu sahaja sharing Ummi buat masa ini. Teruskan membaca ya.. Banyak lagi Ummi nak share dengan pembaca blog Ummi. Bye.

BERSIH 5.0 Stand By Dengan Anak-Anak

Cabaran Wanita Bekerjaya!

Nampak indah bekerja dan ada duit sendiri. Namun begitu berapa ramai wanita yang inginkan kebebasan dan nak bersama anak-anak setiap masa. Pada masa yang sama dapat bagi tumpuan pada suami dan anak-anak?

BERSIH! Kali ini standby sekali dengan anak-anak.

Kami telah dimaklumkan awal bahawa jalan akan ditutup bagi memasuki KL. Dan kebetulan Mr Suami kena bertugas daripada semalam, jadi kami decide untuk tidur di surau pejabat. Sini luas dan selesa untuk anak-anak berehat, bermain dan menonton movie.

received_1216289085085794

Bila siang menjelma, bagi mereka makan makanan yang dibawa dari rumah. Ummi siapkan bekalan nasi putih dan juga ayam goreng dah cukup untuk mereka mengisi perut.

received_1216288931752476

Kadang Ummi lupa bersyukur dapat anak-anak yang baik dan masih boleh dengar kata. Sedangkan kat luar sana  raami ibu ayah yang anak baru seorang tapi sikap anak tu “boleh tahan”.. Kadang pikir balik, salah anak atau salah mak ayah yang besarkan anak jadi gitu?

Jawab sendirilah..yang penting sebagai mak ayah kita ni yang kena didik anak betul-betul. Bukan serahkan atau rampas kebahagiaan mak kita untuk duduk dengan kita demi semata-mata jadi pembantu di rumah anak sendiri.

received_1216288211752548

Ummi jaga anak mudah, ada makan minum, tempat tinggal dah kira bagus. Ini seharian Ummi redha sahaja depa main dalam surau kat pejabat. Terguling terbalik, nak main apa main lah..asalkan jangan ganggu Ummi dengan abah.

received_1216464848401551

Bila dah penat, inilah gaya terbaik daripada mereka dah penat main, makan dan berlari. Bukan mudah bawa anak pergi pejabat.  Ianya perlukan kekuatan mental okay.😆😆😆

Tips Anak Cemerlang

Ummi nak kata anak Ummi pandai itu belum tahap anak Prof Muhaya dan Dr Tengku Asmadi. Tapi Ummi tau doa ibu ayah adalah doa terbaik untuk anak-anak. Dan sebagai ibu ayah penting sangat untuk anak belajar berdikari. Bagi Ummi bawa anak-anak ke pejabat juga cara ajar mereka berdikari. Along kena bantu Ummi tengok adik-adik dan yang lain juga kena “behave”.

Nak anak jadi behave ini, kita juga boleh galakkan anak-anak makan makanan sunnah yang banyak di pasaran. Bukan apa, jika mereka sentiasa makan dari sumber yang betul dan baik , maka rezeki itu akan mengalir jadi darah daging yang membentuk sikap anak-anak. Jadi akhirnya bila dalam darah anak-anak ada benda baik, jadilah baik keseluruhannya. Kan??

BERSIH 5.0

img-20161119-wa0028

Semoga negara kita kekal jadi negara yang aman dan damai. 😉Keburukkan perhimpunan sebegini adalah salah satunya sampah!! Sabar jer la… Jam 545petang tadi dah nampak mereka yang sertai perhimpunan dah mula berunsur balik. Jadi doakan kami juga dapat stand down awal. Amin.

Best Sangat Menu Baru Kenny Rogers Roasters

Kenny Rogers Roasters Saji Fun Fruity Feast

Hujung minggu bukannya Ummi malas nak masak, tapi biasanya anak-anak ajak makan di luar sebab nak jalan-jalan dan bermain kat luar. Kami satu keluarga memang penggemar ayam. Antara restoran yang jadi pilihan kami adalah Kenny Rogers Roaster. Rupanya Kenny Rogers Roasters ada menu baru nak diperkenalkan mulai minggu depan. Wah , bertambah excited nak makan kalau begini. Kali ini menu lebih kepada buah-buahan. Fruity gituu..wah sukaaa..

kenny-rogers-malaysia

Menu Sweet-Sweet Fruity Meriahkan Akhir Tahun Kenny Rogers Roaster

Setahun kita berpenat lelah bekerja , pastinya nak gembirakan anak-anak dengan sajian makanan sihat kan.? Nak tahu ? Kali ini ada tiga menu khas yang sangat sweet di tawarkan di penghujung tahun 2016 disini. Ummi memandang pun dah cukup terliur. Yer la, menu baru dengan buah-buahan pastilah buat kecur air liurr kan..

menu-baru-kenny-rogers
Fruity Favourtie Meal – Kenny Fruity 1/4 Chicken , Garlic Parsley Potato , 1 Side Dish  + 1 Vanilla Roselle Muffin

Ummi pilih Fruity Favourite Meal sebagai menu pilihan Ummi. Sebab buah-buahan tu lagi menambahkan selera nak cuba. Bila Ummi rasa buah tu, terus jatuh cinta. Yer la, cuba bayangkan makan tembikai sejuk, lemon sejuk dan buah-buahan lain semuanya sejuk dan ada rasa tersendiri..sedapkan.. Huishh okay dah nampak ada yang meleleh tu..maafkan Ummi!!!

Kenny Rogers Roasters
Fruity Favourtie Meal – Kenny Fruity 1/4 Chicken , Garlic Parsley Potato , 2 Side Dishes + 1 Vanilla Roselle Muffin
kenny-rogers-roasters
Fruity Favourtie Meal – Kenny Fruity 1/4 Chicken , Garlic Parsley Potato , Country-style Chicken Soup + 1 Vanilla Roselle Muffin

Muffin ini antara menu yang terbaik Ummi nak habaq. Ummi sekali makan tu rasa wauuuu.. marvellouss. Sedap sangat, rasa dan nampak roselle tu satu-atau dalam muffin tu.. Menyelerakan.. untuk Muffin Ummi bagi 5/5 star..Yeayyy sebab berjaya pikat hati Ummi.

muffin-roselle
Kenny’s Home-made Muffin – Vanilla Roselle Muffin

Airnya lain daripada yang lain disediakan oleh Kenny Rogers Roaster.. Nyaman jer tekak tau! Siapa rasa dah tak tahan tu , tungggguuu dulu! Next week baru launching menu baru tau. Jadi kalau kecur air liur sekarang sekali pun, maafkan Ummi tak dapat nak pergi cari untuk uols.

air-fruity-kenny-rogers-roaster
Merry- Go-Fruity – Dragon Fruit , Roselle and Guava Juice with a zing of Lemon Juice

Komen Ummi

Ini adalah menu baru yang bertemakan Fun Fruity Feast.
Ini adalah menu baru yang bertemakan Fun Fruity Feast.
kenny-rogers
Menu ini juga ada Take Away tau… berbaloi dan Ummi yakin dan percaya ramai ibu ayah akan grab peluang untuk menggembirakan anak-anak dengan set ini.

Ummi cadangakan bagi mereka yang nak keluar shopping beli baju sekolah dan persediaan lain anak-anak , boleh cuba untuk merasa Kenny Rogers Roaster. Dibuka setiap hari, InsyaALLAH bila perut kenyang sebelum shopping, ia akan memudahkan program yang dirancang.

Jumpa di Kenny Rogers Roasters Ya....
Jumpa di Kenny Rogers Roasters Ya….

Bagi yang nak tahu promosi lain boleh ke  Kenny Rogers Roaster .  Okaylah, Ummi dah cuba ! Lepas untuk anak-anak pula. Okay , selamat merancang untuk mencuba Kenny Rogers Roaster. 🙂