Month: May 2017

Hi Tea PERKEP JSPT 2017 Meriah

Tahun ini kami di JSPT Bukit Aman, bakal kehilangan seorang lagi pengerusi PERKEP yang sangat humble dan baik hati. Selepas event kami di Langkawi Lawatan kerja Perkep ke Langkawi Kedah Berjaya di Anjurkan. Terima kasih IPD Langkawi., kami semua sibuk dengan persedian majlis Hi Tea PERKEP JSPT. Tak kurang juga sokongan pengerusi yang sangat membantu menjayakan majlis.

Majlis Hi Tea ini antara yang paling best dinajurkan. Serius, kami semua merapatkan ukhwah antarasatu sama lain dengan adanya Majlis Hi Tea ini. Hi Tea PERKEP JSPT 2017 hanya diadakan di Mess Pegawai Kanan, namun meriah sampai kan setiap hari ada jer nak diceritakan semua suasana semasa majlis.

Jangan melopong okay! Hahahah nampak kan Ummi berpoco-poco tu? Ehm, kami juara poco poco tau. Penat bukan main lagi, tapi sebabkan rasa seronok, semua orang melupakan kepenatan tu. Yang penting enjoy yang amat.

Tak sah kalau ada event tapi xder gambarkan..hehehe, pastinya camera bukan beratus tapi cecah ribu gabar, lepas snap tu ..balik rumah asyik terbayangkan gambar-gambar tu jer… Hahahah ini habit tak boleh buang sejak dulu lagi. Teringatkan bab gambar ini, masa recruit dulu Ummi jadi orang pertama kena double kawad sebab tak tidur malm, tengok dan melayan gambar dalam camera. hahahahah memory tu! Memory daun pisang.

HI TEA PERKEP JSPT
Di harap hubungan yang terjalin di Perkep JSPT ini dan majlis Hi Tea Perkep JSPT ini akan sentiasa jadi kenangan best untuk YDH Datin

Kalau perhatikan semua ini persembahan daripada kerani-kerani JSPT dan juga anggota. Hebatkan mereka, huh.. menari kalah profesional tu! Jangan tak tau..semua orang dalam majlis tak lepaskan peluang merakam tau. Hebat dan betul-betul gigih depa semua.

Serius seronok yang amat.. dan ini kali fuh…event paling best.. Tapi…kesedihan tu terasa sangat, sebab Datin Sharifah Zanariah  tak lama dengan kami. Walau bagaimanapun harap hubungan yang terjalin di Perkep JSPT ini  dan majlis Hi Tea Perkep JSPT ini akan sentiasa jadi kenangan best untuk YDH Datin. Terima kasih juga Datin banyak sponsor hadiah dan juga tenaga dalam menjayakan majlis ini. Kami semua terharu dengan kerjasama Datin.

Artikel Berkaitan :

MAKAN MALAM PERKEP YANG GOJES

HI-TEA PERKEP KDNKA IBU PEJABAT

Untuk sebarang video boleh tonton di FACEBOOK PERKEP JSPT. Kat sana banyak gambar-gmbar Majlis HI TEA PERKEP JSPT. Semoga ianya jadi penghubung ukhwah  sesama kita. Amin

Berkaitan  : Mess Night JSPT pembuka sejarah baru bagi Polis Trafik

Shangri La Putrajaya Lokasi Berbuka Kami Sekeluarga.

Hi uols, pejam celik pejam celik sat jer masa berlalu. Dah masuk hari ke-3 kita berpuasa. Kalau ibu-ibu yang rajin masak , boleh ke blog kak Nina Mirza, sana banyak menu best. Tapi kalau ibu-ibu macam Ummi, masak jarang-jarang, boleh baca di mana lokasi best berbuka di luar. Macam semalam kami berbuka di Shangri La Putrajaya.

Artikel Berkaitan :

Shangri La Hotel Putrajaya Buffet Ramadhan 2017 Lebih Menyelerakan

SHANGRI-LA HOTEL DI PUTRAJAYA MENDAMAIKAN

Menu Pilihan Berubah Setiap Hari Di Shangri La Putrajaya Buffet Ramadhan.

Menu pilihan kali ini sangat menarik. Ada pelbagai resepi untuk peminat selera kampung sehinggalah menu pilihan antarabangsa, Serius, mulut nak merasa semua,  perut berlagu dengan meriahnya. Pada awalnya, perut berkeroncong, tapi bila dah mula minum air dan merasa satu persatu makanan, dah lupa dah niat nak merasa semua makanan pada awalnya. Hehehhe tips nya, bila berbuka di luar rasa makanan yang betul-betul nak tau, nanti menyesal.

Menu Kuih Pilihan Menarik Di Shangri La Putrajaya.

Pizza antara menu yang menarik. Kulit yang disediakan sangat crunchy dan topping pula sedap. Kat bahagian ini ada juga kids station seperti kentang dan menu lain yang menjadi kesukaan anak-anak.

Ini banana lava. Ummi suka yang amat. Memang best, bila kita gigit keluar cair lava daripada pisang yang di goreng ini. Fuh meleleh sangat. Cik Sarah yang melayan Banana Lava ini dengan Ummi.

Menu pilihan kami sekeluarga :

Kami siap minta special order daripada chef iaitu Pizza tanpa sayur. Yer la, anak-anak kalau pizza semua toping sayuran depa nak buang. Ehm, mujur disini boleh minta jer daripada chef. Tq Chef.

Ada sup Sarawak , Special di sini. Jahat tau Mr Suami ni, dia tahu Ummi suka bubur mushroom, terus di bolot dua-dua tau! tapi lepas snap gambar ini, Ummi sambar terus mushroom soup tu..heheheh saja jer!

Amboi bang! Nk bolot sebiji aih! Heheheh , memang pizza pilihan kami sekeluarga lah! Memang menarik dan best sangat tau , special di Shangri La Putrajaya.

Last but not least, meh ramai-ramai makan disini, bawa abang adik, suami isteri dan kawan-kawan sepejabat. Ramai-ramai makan disini, sure best yang amat! 

shangrilaputrajaya

Post a photo of the best Iftar moment with your favourite dish only at Palm Hill Café.

• Follow @shangrilaputrajaya on Instagram. • Share the photo in own Facebook and check in Putrajaya Shangri-La location. • Post a photo of the best Iftar moment with your favourite dish only at Palm Hill Café. • Use both hashtags: #SLPTiftar2017 and #shangrilaputrajaya. • Photos must be posted from 6PM (GMT+8), 27 May to 10PM, 23 June (GMT +8).


Maklumat lanjut Klik Details : http://bit.ly/2qZPn5x 

Benda tersumbat dalam hidung , Ummi jadi gabra!

Semalam jam 12 tghmalam, dah masuk bilik tidur kot! Ummi sibuk duk melayan adik, kakak dan ALong..Angah tetiba…”Ummi sakit!” ..   “Eh, angah ni awat pulak?” “Ummi, play doh masuk hidung”. Ummi mula berfikir, benda tersumbat dalam hidung tu kecil ke besar? Masih tertanya-tanya!

Ummi buat tak tahu jer, ingatkan Angah main-main.

“Dah la Angah, tidur la,,nak main-main bukan ini caranya!”

“Betul la Ummi, play doh kecik masuk hidung Angah!”

Ummi pikir, kalau apa-apa jadi kesian. Jadi Ummi ambik henset dan suluh dalam lubang hidung Angah.

“Abah, memang ada la! Adeh, angah ni…boleh bernafas tak?”

Jom-jom Ummi bawa p hospital! Bukan nak marah, geram, dah bertahun main playdoh kot! Ini pula masanya nak masukkan kat hidung bagai!

Bergegas ke Hospital Kajang. Jam dah menunjukkan jam 1230 masa sampai. Ummi tengok ada ramainya orang masih menunggu giliran. Angah pula di kategorikan green je. Sabarlah kau nak! Dalam masa duk menunggu tu, Ummi ada ambil henset dan suluh, nampak ada sikit-sikit warna hijau. Ehm! Dah la esok kerja, Ummi bising juga la alam hati!

Nak buang benda sendiri takut. Dan kalau dirumah, risau salah teknik boleh menyebabkan hidung berdarah. Angah owh Angah..saje je nak bagi Ummi takut. Benda tersumbat dalam hidung ni bahaya kot! Kalau benda tersumbat dalam hidung tu kecil okay, ini boleh pula dia gentel sebear saiz kecik sikit daripada taik kambing! Hahhaha kau, contoh tak munasabah!

Lepas tak lama menunggu, nombor 2175 di panggil. Baik jer Angah jalan masuk bilik doktor. Boleh pula doktor tu angkat letak atas katil dengan baik . Angah tak menampakkan muka cuak pun, mungkin sebab wajah dan saiz doktor tu macam pak cik dia kot. Kecik jer orangnya.

Lepas tu, doktor suluh tak nampak. Doktor tukar guna alatan lain, yes! Ada sikti jer lagi nak di keluarkan. Doktor mul gunakan kelengkapan yang ada. Angah tenang…lepas tu doktor check pru-paru. Semu okay. Tak ada yag luarbiasa. Dan kalau ikutkan Ummi, nak jer minta scan. Tapi tahu, benda masuk tersumbat dalam hidung ni, cara nak keluarkan mestilah pakar seperti doktor. Jadi tak perlu nak risau.

Bila dah settle semua, Ummi pun ucapkan terima kasih dan balik. Muka ANGAH kembali seria. Cuma pesan doktor , jika keesokkan harinya, iaitu hari ini seperti muntah atau sesak nafas kena cepat-cepat ke hospital. Lain-lain semuanya okay, cuma Ummi mengantuk yak mat! Angah ni saja  tau!

Ikan Singgang Simple Dan Mudah Di Masak

Hi, ehm..mesti awal-awal pagi ini dok mencari nak masak  apa petang nanti kan? Ummi suka nak share masakan yang simple, mudah dan cepat di masak. Yer la, anak kecik mana sempat duduk dapur berjam-jam. Asal masakan yang disediakan sedap dah cukup baik. hishhh, nak menaip pun terliur aishh!Kali ini Ummi nak share resepi dan cara masak ikan singgang. Eh, mudah dan simple tapi sedap tau…fuh, tambahan kalau lebihkan kuah, mau hirup sampai habis. Terangkat pinggan tu…

Bahan-bahan  Ikan Singgang :

1 ekor ikan tongkol di potong

2 inci lengkuas dihiris nipis . Ummi suka hiris nipis, sebab nanti mudah nak makan.

3 ulas bawang putih

3 keping asam keping

4 biji kacang bendi

4/5 tangkai cili kering

garam dan perisa secukupnya

ikan singgang
SUMBER : GAMBAR GOOGLE

Cara masakan IKAN SINGGANG ala Ummi :

Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali bendi. Masak sehingga mendidih dan masukkan ikan. Tambahkan asam keping. garam dan perasa. Bila ikan dah masak dan rasa dah sedap, masukkan bendi dan tutup api. Mudahkan…campak-campak jer dah siap. Boleh la masak makanan lain pula.

Ikan singgang ini sedap dimakan dengan sambal belacan yang power. Huh! Ini bukan nak diet tapi menambahkan selera. Lagi best ada sikit ulam-ulaman boleh menyebabkan selera makan bertambah-tambah.

Ummi suka baca blog kak Nina Mirza dan juga tiffin biru .  Mereka dua orang ni kaki masak..Huhh.. boleh tergugat iman bila baca entry depa berdua masak.Ehm, kalau agak-agak buntu nak masak apa , boleh p baca blog depa. Mana tau bulan-bulan puasa nih dah kering idea , boleh la cuba masakan yang di syorkan di blog depa.

Untuk manisan boleh cuba buat :  Kuih Keria Gula Melaka Yang Jadi Trending Di Media

dan minum dengan kopi pegaga, semoga KHASIAT KOPI PEGAGA akan bantu menambahkan tenaga pada bulan puasa ini.

Untuk ibu-ibu yang nak cuba buat donut , boleh tengok  Resepi donut mudah, pertama kali Ummi buat gebu gebas.  Semua orang boleh buat, semua resepi Ummi mudah dan simple. Selamat mencuba!

 

Ujian Menembak JSPT Polis DiRaja MALAYSIA sessi 1 2017

24 Mei 2017 – Huh! Dah lama tak mandi peluh weh! Tahun ini, ini kali pertama menembak. Skill lama tak diasah boleh tumpul.. Dengan exercise pun jarang, memang lemau! Nak menembak ini kena ada kekuatan tangan tau! Kalau tidak , memang ketempat lain la peluru tu pergi.

Kekuatan tangan, pernafasan dan skill amatlah penting. Tu sebab kena exercise selalu. Semua ini akan menentukan kejayaan dan skill menembak tu. Nak “bold” memang kena fokus betul-betul. Minda kena ready.

Hahahaha, ambik kau! Kena lanyak dik jurulatih(JL). hahaha ini pun ada diskaun. Kalau tak ada dikaun ke, kena pusing padang sasar kot! Tapi best gak  kalau kena, baru keluar peluh jantan tu!

Menembak operasi ni ada latihan dan step dia, dan bagi ujian kali ini semuanya akan menurut perintah daripada JL. Buka boleh main tekan je picu tu. Menembak berbahaya kalau tak kena cara. Tambahan untuk menembak pula, perlukan skill dan disiplin. Silap main pistol dan juga salah tekan picu boleh cedera oiiii!

menembak pdrm

Ini hasil dan keputusan tembakan Ummi. Huh! Yang tersasar tu mula-mula tembak, sebab tak control pernafasan dan juga kurang fokus. Bila orang sebelah dah mendahului , hishhh mana boleh…mulalah nak ambil pernafasan yang betul dan “tembak!”

Berkaitan : POLIS TRAFIK DI HINA SATU CABARAN

Peraturan di lapang sasar, lepas tembak kena pungut sarung peluru. Tak boleh disepahkan begitu sahaja. Dan semua penembak yang menjalani latihan dan ujian perlu angkat sumpah setelah selesai. Ini bagi meastikan tiada yang membawa balik peluru hidup, keronsong, mahupun senjata api. Bahaya tu, kalau slaah guna ,tindakan sewajarnya akan diambil.

Ini ayah mertua Ummi datang melawat. Beliau masih bertugas di B19 , Bridge Tengah Cheras. Thank you abah !

Berkaitan : Mess Night JSPT pembuka sejarah baru bagi Polis Trafik

Nak tengok suasana di lapang sasar boleh tengok video yang Ummi rakamkan untuk tatapan semua di Instagram. Serius bunyi tembakan memang sedap! Ummi lepas gian juga hari ini, rasanya hampir 50 butir peluru Ummi tembak hari ini. Serius, kalau dah menembak memang gian dan rasa nak menembak lagi. Bila dah selalu berlatih, cepat jer. Teringat zaman recruit, masa tu terror, pasang dan cuci senjata pun cepat. Kena asah lagi skill nih!

Jom layan video di bawah: 

Latihan menembak 2017. #PDRM #KelabBloggerBenAshaari #kbba9

A post shared by Umminani (Nooraini Ali) (@ummi_nani) on

Rezeki tak sama, tapi ALLAH beri cukup.

Polis

Apalah skuad baru semua dapat pangkat, habis kami yang senior ni macamana? ada persoalan disitu.. Satu -satu ketidak puasan hati mula menerpa, syaitan mula mengganggu jiwa.

Tambahan pula, ada kawan-kawan yang diberikan pangkat dan jawatan tertentu, dalam group wassap semua wish tahniah, congratulations dsbnya…

Ummi masih menyepi bila persoalan di lontarkan, bila dimana rezeki.. Ungkapan atas persoalan itu dihuraikan satu persatu…

Sabarlah , belum rezeki kita, biar 12 tahun ke 10 tahun bertugas, Allah tak beri pangkat tak per, asalkan kita dekat dengan DIA.

Allah beri kita anak-anak yang cukup sifat, cukup akal, kesihatan baik… tapi kalau Allah bagi pangkat, kita hilang rezeki masa, rezeki nak tengok anak membesar depan mata.. nikmat ini paling mahal..betulkan?

Tambah Ummi lagi kepada yang bertanya,

Syukur kan , kita ada bersama, masih dapat makan bersama, ambil anak dan hantar anak ke sekolah. Malah rezeki duduk sebumbung.. dan yang penting kita kedua2 bekerja..ada rezeki disitu. Tak pernah kita kelaparan dan anak-anak tak cukup makan dan duit belanja sekolah…

TAPI CUBA RENUNG…

ada kawan-kawan kita dapat pangkat tapi

jauh dengan isteri
isteri tak bekerja
gaji tak cukup
anak sakit
bercerai
nak anak tapi tak tahu bila nak dapat

macam-macam lagi cabaran orang lain, kita dah lengkap cuma nak lebih pangkat sahaja. Rezeki tak pernah salah alamat, semoga dalam usaha kita dan niat kita bekerja kerana Allah swt, semoga satu hari rezeki kita nak tu sampai tepat pada masanya.

Tak semua kita boleh dapat, yang pasti Allah bagi dan atur sebaiknya. Disini nak diuji iman dan syukur kita..

sabar…

Tak semua benda kita nak kita dapat, kalau kita dapat itu rezeki. Kalau belum Allah nak kita lebih dekat dengan NYA. Allah masih nak dengar rayuan kita, rintihan kita tangisan kita. Semoga asbab belum dpaat rezeki pangkat, kita lebih mesra dengan Allah, lebih dekat lebih rasa keterujaan nak bangun bangun malam mengadap dan berdoa kepadanya. Setiap aturan Allah swt tu yang baik untuk umatnya.

Polis
Gambar hiasan :  Kepolisan itu kerjaya. Tapi kami juga insan biasa , kerja demi mencari rezeki kepada keluarga dan anak-anak.

TAHNIAH ATAS KENAIKKAN PANGKAT ASP KEPADA SAHABAT PDRM YANG BERJAYA.

Perut gelebeh lepas bersalin arghh! Stress!

hehheh saja jer nak share kegusaran hati ini..ehm, ada siapa-siapa alami masalah mcm ni tak?Ehm, yer la, kejap gemuk kejap kuruih…haish..semua wanita alami, tapi apa cara nak kembalikan keanjalan tu ? Ada ke ? Ummi risau yakmat tau! Ehm, mana la nak segak pakai uniform kalau perut gedebeh!

 

Akhirnya apa yang Ummi buat nak tahu tak? Terpaksa mencari bahan-bahan mudah untuk di amalkan bagi kekalkan keanjalan perut..hahaha nak sit up pun kena ada masa, benda paling mudah adalah dengan pakai bekung. Serius lepas amalan bengkung lain macam rasa.

Nak pula nak raya nih, huh! Kena kerja keras la mak! Baju raya buat 2 bulan lepas, mau badan naik manalah lawa nak pakai kurung modern gitu…

Ummi gunakan Gel Kurus Dimar : https://ninamirza.com/2016/12/07/bestnya-makan-gula-gula-mince-pun-leh-kurus/

PERUT GELEBEH
Ummi gunakan gel kurus DImar untuk bantu Ummi kembali langsing. Gel ni  ianya tak panas, sejuk jer, berangin dan wangi!

Cara Guna Gel Kurus Dimar

Cara pemakaiannya pun mudah sangat-sangat. Picit sikit ke tapak tangan pastu sapu gosok-gosok secara bulatan kat tempat yang nak di slim melim kn. Serius, masa pakai tak rasa apa, lepas beberapa minit tu rasa sejuk dan selesa. Bila nak tidur malam, amalkan gel kurus dimar ini memang buatkan mak-mak macam Ummi ini tidur dengan lena.

Bila pakai waktu siang pun tak la kita dalam keadaan yang tak selesa. Kiranya sambil duduk menaip di pejabat tu, still boleh pakai, rasa selesa , sambil duduk-duduk menaip kerja apa slaahkan sel dan otot-otot bekerja untuk mengecilkan yang mana sepatutnya.. hehhe

PERUT GELEBEH HILANG  …..

Nak best lagi, lepas sapu pergi GYM . huh, mesti powerlah, serius ini kena yakin dan percaya  gel kurus pertama Ummi jumpa tak buatkan perut atau bahagian yang di sapu pedih atau rasa nak tergaru-garu. GEL KURUS DIMAR lain daripada lain.

Nak kurus juga boleh berbekam :

Pusat Rawatan Bekam Dan Resdung Terbaik Di Perlis

Nak minum  Kopi boleh cuba :

Nak Segak Minum Kopi Pegaga Warisan!

Nak tahu tentang GEL KURUS DIMAR :

Boleh follow ig  atau follow founder DIMAR :  MARZIANA SHUKRI  ATAU DIMAR GULA-GULA KURUS

Ummi dah cuba memang best, apa kata yang duk berangan nak lawa nak cantik tu cuba juga , yer tak mau ooo orang perli kita umur baru 25 dah nampak macam 35..eh!

Meredah hujan, sejuk sampai kedut jari kaki tangan!

Hari.ini rezeki , dalam.sejarah balik kerja 1 jam setengah dengan menaiki motor. perjakanan biasa hanya ambil masa 45 minit.
Hujan yang amat lah lebat. rezeki musafir dan berdoa.
Sampai di Saujana Impian, seorang kakak berhenti “Dik depan tu banjir tak boleh jalan”.
Memahami message yang disampaikan, pantas buat pusingan u. Mencari jalan melalui Sg. Long.
Hujan makin lebat, rain cot tak dapat menahan .. dapat rasa basah kuyup pakai di dalam.
Ambik tindakan drastik, melalui Balakong… Tabah mengharungi hujan lebat… tak sabar nak sampai rumah.
Jam menghampiri 7petang.. Penat ya allah..

Masuk kerumah, tak sempat berbuat apa, seorang demi seorang dengan pelbagai kehendak..
Seorang membuang, seorang melalak ” Ummi, nak roti salji” ! adeh mana nak cari!
Adik nak susu.. kakak dengan hal dia.. aduh..
Kalau tak tabah, mau pinggan mangkuk melayang.. Syukur, dalam keadaan.ni masih lari waras. 😂
Kalau tak waras.. agaknya?
Hanya yang ada anak kecik faham, gamat suasana mcmna.. hehehe
Lepas solat , terduduk..

Mujur la ada kopi pegaga!

nak order www.wasap.my/60124430338 k.
nak rehat jap!

Telekung kanak-kanak terbaru 2017 – ada SALES!

Menjelang hari raya bukan mak-mak jer nak bergaya dengan telekung baru. Pastinya anak kecil pun nak bergaya. Tambahan jika kita boleh bawa mereka ikut serta ke masjid untuk berterawikh. Dan pastinya, anak-anak bertambah suka dengan telekung kanak-kanak yang diberikan oleh mak ayah sempena ramadhan tahun ini.

Keceriaan pasti terpancar di wajah anak-anak dan semangat mereka untuk berpuasa dan berterawikh pasti akan lebih menyelubungi jiwa mereka.

 

Ummi pun masih mencari telekung untuk Cik Sarah. Kebetulan jumpa telekung si comel ini..ehm, rambah mana aihh nak pilih.. kalau tanya cik Sarah tak ada warna lain yang dia akan minta, pasti Pink jadi pilihan . Ummi tengok kalau ikutkan metirial dah cantik, sebab telekung kanak-kanak 2017 ini di rekakan khas menggunakan  material Soft Jersey bagi memastikan keselesaan Si Comel yang mula belajar solat. 

telekung kanak-kanak

Banyak lagi pilihan warna, kan dah cakap Ummi yang excited nak pilih untuk Cik Sarah. Ehm, nak warna apa yer?  Selain itu ada juga koleksi untuk shawl dan tudung..fuh! rambang mata aih.

Tudung My Love
Klik gambar ; Untuk ke website

  Setiap produk yang dihasilkan oleh TudungSiComel adalah dipastikan ianya:

✔ MUDAH – Awning Lembut, mudah dibasuh dan dipakai. Dihasilkan menggunakan materiel berkualiti.

✔ LEMBUT – Kita hanya pilih materiel yang lembut dan gebu-gebu gitu (^_^)

✔ SELESA – Potongan khas untuk kanak-kanak bagi menjamin keselesaan dan ianya sesuai untuk dipakai harian dan juga dibawa ke majlis-majlis

SAIZ / UKURAN / CADANGAN UMUR -TELEKUNG SI COMEL 

Dihasilkan dengan potongan khas yang sesuai bagi kanak-kanak berusia 1 hingga 6 tahun.


Saiz S cadangan umur  1-3 tahun


Lilit muka :9.5 Inchi

Labuh Telekung :28 Inchi

Labuh kain : 27 Inchi

Pinggang : 17  Inchi


Saiz M cadangan umur  4-6 tahun


Lilit muka :10.5 Inchi

Labuh Telekung :33 Inchi

Labuh kain : 32 Inchi

Pinggang : 18 Inchi

Ummi decide nak pilih size S untuk Cik Sarah. Memandangkan Cik Sarah  baru 2 tahun, saiz S dah cukup untuk dia.Eeee, tak sabar pulak nak bagi Cik Sarah mencuba. Pasti dia suka.

Kalau ikutkan banyak lagi design telekung kanak-kanak ini. Cuma Ummi jer tak tahu dah nak pilih yang mana. Siapa nak cuba tengok-tengok boleh klik link ini. Macam-macam ada, sedia internet banking jer, heheheh jangan menyesal tau!

Tudung kanak-kanak

 

 

Zakat Selangor : Mudahnya berurusan dengan LZS

Bergaduh laki bini, duit tak cukup bila dekat hujung bulan…ada masuk banyak keluar. Ehm, ramai yang hadapi masalah macam ni kan? Tapi sebab apa? Dulu masa susah duit sedikit tapi cukup, bila dah kaya dan ada lebihan duit banyak tetap tak cukup. Hidup makin lama makin merudum jatuh. Tapi, mungkin sebab kita lupa sesuatu. Jom tonton video yang Zakat Selangor dah sediakan  :

Dah tonton video ni kan? Ehm , dah faham kenapa satu-satu isu tu jadi pada kita? Sebenarnya kenapa kita kena berzakat? Salah satu sebabnya zakat tu wajib, betul kan? Jadi, andainya hidup kita serba tak kena, rezeki tersekat-sekat malah ada masa hidup rasa tunggang-langgang, apa kita kita kembali kepada fitrah.

Macam video kat atas ni…mana tahu rezeki kita selepas dah buat yang wajib ni akan bertambah. Malah, dapat menarik nafas lega dan keluarga bertambah harmoni.

INFO ZAKAT: 

Hukumnya wajib.

Rukun Islam yang ketiga dan sebagai ibadah dari segi harta.

Mempunyai kadar yang tertentu (nisab) dan masa untuk dikeluarkan (haul).

Mempunyai penerima yang tertentu, iaitu 8 asnaf (penerima) Zakat

SIAPA LAYAK MENERIMA ZAKAT?

Siapa 8 asnaf penerima zakat ni? Kita ni dah biasa sangat dengan masyarakat dan budaya. Bila orang sebut zakat, kita hanya tahu yang terima tu orang susah. Tapi orang susah yang macamana baru layak terima zakat?  Mai Ummi nak cerita. Ada 8 asnaf yang layak terima zakat. Antaranya  :

Ada 8 asnaf zakat iaitu:

1 )Asnaf Fakir: Asnaf Fakir ialah orang Islam yang tiada harta atau pendapatan, atau ada harta atau pendapatan tetapi tidak mencapai 50 peratus daripada had kifayah dirinya dan tanggungannya.

2) Asnaf Miskin: Asnaf miskin ialah orang Islam yang mempunyai harta atau pendapatan yang hanya boleh menampung lebih 50 peratus keperluan dirinya dan tanggungannya tetapi masih belum mencukupi had kifayah.

3) Asnaf Amil: Amil ialah pihak yang dilantik oleh Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) bagi mewakili DYMM Sultan untuk menjalankan tugas-tugas pengurusan zakat meliputi pungutan dan agihan.

4) Asnaf Muallaf : Muallaf adalah seseorang yang baru memeluk Islam atau seseorang yang dijinakkan hatinya dalam kalangan mereka yang belum memeluk agama Islam atau yang perlu ditarik simpatinya kepada Islam atau diharap dapat membela orang Islam atau yang perlu diamankan kejahatannya terhadap orang Islam.

5) Asnaf Riqab: Riqab ialah seseorang yang terbelenggu di bawah suatu kuasa atau keadaan yang menjadi hambatan kepada dirinya bagi menjalani kehidupan yang lebih baik.

6) Asnaf Gharimin :Gharimin ialah orang Islam yang berhutang untuk memenuhi keperluan asas diri dan tanggungannya atau kepentingan masyarakat dan tiada keupayaan untuk membayarnya.

Orang Islam yang berhutang untuk memenuhi keperluan asasi bagi permasalahan diri atau keluarga tanggungannya atau orang yang berhutang untuk menyelesaikan masalah masyarakat dan memerlukan: Orang yang berhutang itu tidak mampu menjelaskan hutangnya. Hutang itu hendaklah dalam perkara taat yang diharuskan syarak. Hutang telah sampai tempoh untuk dijelaskan.

7) Asnaf Fisabilillah : Fisabilillah ialah perjuangan, usaha dan aktiviti yang bertujuan untuk menegakkan dan mempertahankan agama Allah.

8) Asnaf Ibnu Sabil :Ibnu Sabil ialah orang Islam yang kehabisan belanja semasa memulakan perjalanan atau dalam perjalanan yang mendatangkan manfaat serta sesuai dengan hukum Syarak dengan syarat:

Putus bekalan dalam perjalanannya. Tidak dapat memanfaatkan hartanya untuk meneruskan perjalanan Memerlukan kemudahan asas dalam masalah perjalanan. Ditinggalkan dalam perjalanan.

Zakat SelangorZakat dapat mengurangkan beban mereka yang memerlukan. Zakat Selangor telah berusaha untuk mengagihkan Zakar kepada semua penerima yang layak seadilnya.

Berkaitan  :Zakat membantu asnaf baiki taraf hidup- Jom bayar zakat sekarang.

Pengagihan Zakat Selangor Kepada Asnaf :

Bunyi guruh berdentum , kilat menyabung. Itulah biasanya sikap orang kita. Tanpa selidiki kita dah mula menyalahkan pelbagai pihak, termasuk Zakat Selangor. Kita nampak orang susah tidak dibantu oleh Zakat Selangor, kita dah mula menuding jari, malah tak kurang yang memperlekehkan Lembaga Zakat dalam menguruskan pengagihan.

Tahun 2016 :

Bukti daripada pihak Zakat Selangor bahawa ramai yang telah mereka bantu. Agihan wang dilakukan. Cuma, mungkin akibat daripada kurang publisiti, maka masih ramai yang menuding jari kepada mereka, jika ada pihak yang tidak menerima zakat.

Kita sebagai orang yang bijak pandai, apa salahnya jika kita selidiki dahulu sebelum mengiakan satu-satu perkara.

SHAH ALAM, 23 Mei 2017 – Lembaga Zakat Selangor (LZS) mengagihkan sebanyak RM33,033,720 bantuan zakat kepada 46,046 asnaf fakir, miskin dan mualaf di seluruh Selangor bersempena dengan kedatangan Ramadan dan Hari Raya pada tahun ini.

Daripada jumlah tersebut, sebanyak RM10,055,240 diagihkan kepada 13,567 keluarga asnaf fakir, manakala sebanyak RM21,735,680 diagihkan kepada 29,841 keluarga asnaf miskin dan RM1,242,800 diagihkan kepada 2,637 asnaf mualaf.

Setiap penerima fakir dan miskin akan menerima bantuan zakat di antara RM550 hingga RM1,000. – Sumber – Zakat Selangor .

Bagaimana nak menguruskan pemberian zakat peribadi atau zakat perniagaan?

Sebenarnya ramai yang tak tahu yang nak berurusan dengan Zakat Selangor amatlah mudah. Nak uruskan zakat peribadi, zakat pendapatan mahupun perniagaan amat mudah. Ummi pernah kongsikan  Cara Bayaran Zakat Online Melalui Maybank2u kepada Zakat Selangor ,  boleh menggunakan Ezakat Pay.

Cara kedua : Log in Maybank2u , pilih payment dan pilih Lembaga Zakat Selangor. Amat mudah, dan hanya di hujung jari dapat menyelesakan masalah kita. Layari  : MAYBANK2U untuk pembayaran secara online .

Bayangkan kegembiraan adik-adik ini apabila mereka menerima bantuan zakat. Memberi lebih baik daripada menerima, itulah ungkapan yang boleh buat kita tersenyum bukan sahaja diwajah tapi kebahagiaan itu juga yang akan beri sinar di hati dan jiwa kita.

Tiada lagi alasan untuk kita tidak berzakat. Kini pelbagai kemudahan dah disediakan oleh Lembaga Zakat Selangor terutamanya. Maka, niatkan setiap hasil dan pendapatan kita mesti dibersihkan dengan zakat. Rezeki berkat, hati tenang, jiwa bahagia. Ummi yakin dan percaya , jika ramai orang kita sedar kepentingan dan tuntutan berzakat, insyaAllah ramai lagi yang dapat kita bantu.

Lembaga Zakat Selangor dah banyak mencari solusi bagi memudahkan kita berzakat. Serius, sejak Lembaga Zakat Selangor dah lancarkan pelbagai kemudahan , kini tiada lagi alasan kita tidak berzakat. Niat yang baik ke jalan ALLAH swt pasti akan dipermudahkan.

Jom baca banyak lagi info dan maklumat berkaitan zakat di WWW.ZAKATSELANGOR.COM.MY

Semoga usaha yang sedikit ini , dapat memberikan impak dan kesedaran kepada kita semua yang membaca. Selamat berpuasa  dan menunaikan tuntutan fardu dalam hidup kita.

Salam Ramadhan.

WEBSITE : Lembaga Zakat Selangor

FACEBOOK : Zakat Selangor

ALAMAT : Bahagian Khidmat Pelanggan Lembaga Zakat Selangor
3-01-1, Presint ALAMi
Pusat Perniagaan Worldwide 2 , Persiaran Akuatik , Seksyen 13 , 40100 Shah Alam ,
Selangor Darul Ehsan

TALIAN ZAKAT SELANGOR : 1-300-88-4343

EMAIL : khidmatpelanggan@zakatselangor.com.my