Month: July 2015

TERMINATOR GENISYS

Hari Khamis 30 Julai ummi maaih cuti raya dan Mr Suami off day kerja.

Nak jalan jalan luar Kl rasa tak berapa selesa. Cuaca sekarang tak menentu,so kami decide tengok wayang.

Kami pergi Aeon Cheras Selatan jam 1030am sampai. Movie start jam 11am.
Bawa baby Maisarah 8 bulan masuk cinema tak ada isu tau. Best.Muhaimin 10 ke 15minit, tidur lepas tu bangun baru layan.

Anak-anak enjoy sakan. Lepas habis movie  115pm kami terus solat zuhur dan gerak ke Tesco Kajang sebab nak makan di Chicken Rice Shop.

Ambik set yang 4 people tu ada tukar air kepada tea lychee 2 dan ambik extra nasi 1
Cukup untuk kami sekeluarga.
Balik jer..semua melepek letih.

Seronok sekali sekala keluar berjalan-jalan dengan anak-anak. Next week layan cerita lain pula.

AYAH

Coretan dr seorg insan….

RUMAH JAGA SEPARUH DARI HIDUP KAMI
(Sekadar satu renungan)

Saya persembahkan satu lagi pengalaman sedih saya semasa menjadi pegawai pelajaran daerah utk tatapan kerana lebih ramai orang suka membaca pengalaman dari tulisan berbentuk ilmu semata. Ambillah iktibar. Bukakan hatimu.

Malam itu saya bersama pemandu membuat semakan ke sekolah-sekolah untuk menyelia kerja pengawal keselamatan sekolah. Beberapa sekolah disinggahi. Akhirnya saya sampai di satu sekolah kebangsaan yg dipinggir bandar.

Bila kenderaan kami berhenti di pintu pagar sekolah,saya turun. Seorang lelaki tua berunifom jaga, yg saya jangka 60 an menegur saya.

Saya cepat memperkenal diri dan minta memeriksa beberapa perkara. Dia seperti keberatan untuk membenarkan saya masuk ke pondok pengawal, tetapi bila diminta dia beralah.

Saya menolak pintu bilik pengawal untuk masuk. Pintu yg ditolak tertampan sesuatu, lalu saya menjengok ke dalam.
Ya Allah, seorang remaja perempun belasan tahun sedang tidur beralas tikar rumput di lantai, berbantal lipatan kain. Tidurnya mengiring kerana kakinya kena di bengkok disebabkan bilik yg sempit.

Begitu nyenyak dia hingga tidak sedar kakinya tertampan pintu. Kasut sekolah,beg dan unifom sekolah menengah diletak ditepinya.

Saya tidak menerus hajat untuk masuk dan mengajak orang tua itu berbual di luar.

Dalam nada yg sedikit terketar, mungkin rasa bersalah,dia berkata, “Minta maaf encik, anak saya, menumpang tidur di pondok ini”

Dia terhenti. Tutur kata perlahan dan tertib dan seperti menahan sebak.

“Tak ada siapa dirumah, mak dia dah meninggal, anak-anak dah kawin dan pindah. Saya tinggal dua beranak.

“Saya kena kerja untuk belanja kami berdua dan cari duit sekolah anak perempuan bongsu saya tu. Kerja lain dah tak larat, kerja jaga ni bolehlah. Saya bimbang nak tinggalkan dia seorang dirumah. Minta maaf encik, minta maaf.”

Air matanya mula tergenang di sinar lampu yg berbalam.Bahunya saya gosok utk menenangkannya.
Saya pula yg serbasalah dan sedih.

Dia terus merintih,”Hidup waktu malam kami di sinilah telah setahun lebih bila kerana saya kerja syif malam sebab rakan ada masalah nak kerja malam.

“Rumah jaga ni separuh dari hidup kami dua beranak. Esok pagi anak saya akan kesekolah menengah dgn basikal, dia menumpang mandi di sekolah ini.

“Encik, tolong, jangan repot kat toke saya dan gurubesar, saya takut kena buang kerja. Macam mana kami hidup.”

Disini dia dah teresak dan mengesat air mata dgn lengannya. Saya menepuk bahunya, menyuruhnya bersabar dan menjengok sekali lagi ke dalam pondok.

Tangan anak itu saya lihat menampar nyamuk di pipi. Ya Allah, anak semuda ini telah diuji dgn kepayahan hidup.

Sesungguhnya lelaki ini seorang yg tabah, hanya ini jalan hidup yg ada baginya. Saya dah tak sanggup mendengar kata-kata pak cik ini..

Bila saya menaiki kenderaan, pemandu nampak kehairanan kerana beberapa sekolah yg dilalui saya bersungut itu ini, tapi kali ini diam dan mengesat air mata, tetapi dia tidak berani bersuara.

Pengorbanan seorang bapa hingga penghujung usianya, selagi kudrat masih ada, keringat diperah demi menyambung hidup anak.

Bila isterinya dijemput Allah, apa pilihan lagi yg ada padanya demi sesuap nasi dan keselamatan anak dara suntinya.

Jika anda pernah bersungut teruknya bekerja, susahnya hidup, ukurlah dgn orang tua ini.

Jika anak anda bersungut tilam nipis, lama,katil kecil, bilik panas tak ada aircond, ukurlah dgn anak dara orang tua ini yg bermalam ditikat rumput dilantai simen rumah jaga yg kakinya pun tidak boleh berlunjur.

Jika anak anda bersungut bilik air tak selesa,sarapan tidak sedap, ukurlah dgn anak ini yg mandi di tandas sekolah, sarapan dimana yg sempat.

Jika nak marah anak murid lewat ke sekolah, mengantuk dalam kelas, pakaian lusuh tidak diseterika, penampilan yg comot, mulut jangan cepat mengungkap kata yg tidak elok, ambil tahulah kisah hidup yg dilalui mereka

Jika jd ketua, ambil tahu sedikit kisah hidup orang bawah, jangan tahu mengarah shj.

Pejamkan mata, hayati keperitan hidup pak cik ini dan menangislah k.erana banyak menangis melembutkan hati.

RUMAH TERBUKA RAYA 2015

23 Julai 2015 birthday Mr Suami yang ke 31 tahun. Sempena sambutan birthday dan tanda kesyukuran , kami decide untuk buat majlis sekali dengan Rumah Terbuka Raya 2015. 
So, kami pilih tarikh 25 Julai, hari Sabtu, untuk meraikan bersama ahli keluarga dan jiran tetangga.
Kami  pilih untuk masak mee kari, bihun goreng serta kek dan sedikit kuih muih. Nampak ringkas namun cukup untuk meraikan tetamu yang hadir. Hari 23hb Julai tu , kebetulan pergi kerja awal, so terus ke ChowKit untuk beli barang basah seperti mee, tauhu , dan bahan-bahan untuk di masukkan dalam mee kari. Jumaat pagi, kami ke Econsave Balakong beli barang basah seperti kerang, udang dan bahan-bahan lain untuk kegunaan dapur. Lepas beli barang singgah rumah mak di Desa Baiduri untuk tinggalkan barang basah serta polistren untuk makan minum majlis nanti, kerana kami nak ke Giant Subang Jaya untuk nak survey Iphone 5 macam adik Naxeh beli RM1200+. 
Iphone di cari tak jumpa, kami pergi Aeon Cheras Jaya untuk tengok telefon lagi. Telefon apa kami beli akhirnya? Nanti di pos akan datng ummi cerita pasal telefon.
Petang Jumaat tu telefon anak saudara merangkap sepupu mustaqim mai tidoq di rumah. Depa sampai dlam jam 9.00 malam juga. Seronok budak-budak ni main-main.

Ini gambar yang sempat snap untuk ditatap sepanjang majlis berlangsung. Maisarah bersama tok abah, masa ni dalam jam 1130am macam tu. 

Yeay, berjaya wefie dengan husband sebelum majlis bermula. Kami hanya adakan majlis kecil-kecil sahaja di dalam kawasan rumah . 

Kek birthday by adik Naxeh. Actually Naxeh buat untuk abang long dia dan dia sendiri punya birthday pada 17 Julai 2015 . 

Sessi potong kek ni biasalah, yang sibuknya ramai. Ramainya 3 orang yang kecik dalam gambar, Danial, Mustaqim dan Muhaimin . Sibuk !! Mustaqim dengan Muhaimin ini, birthday siapa pun adalah birthday mereka . Aduiii . 

Ini jirang tetangga yang sempat singgah ke teratak kami.
Terima kasih kakak-kakak . 

Ini Mak Mertua, merangkap opah kepada anak-anak ku . 

Bersama DSP Afif dan Isteri , syukur sebab bagai Raja mai  , di pejabat boss mai rumah kami kena layan diri. 

Sebelum balik, kami bergambar raya dulu dengan keluarga abang Cik dan Kak Zah

Ini Konst Nadia dan Konst Nazirah. Seronok depa mai . Sebab orang pejabat yang mai, inilah wakilnya.  baju pink lelaki gambar di bawah ini Din Tunang kepada Konst Nadia. 

Ini Hani @ Dudu, ex Ecr masa kami sama-sama jual produk Cantik Maness dulu. 

Tetamu last adalah owner asal rumah kami .

First owner rumah kami skrg. Mr Praba n Mrs Emma.


Seronok mereka 

Katanya imbau nostalgia bila masuk rumah kami.

Penat rumah terbuka  bawa ke hari Isnin, kerana ahad kami pula beraya ke rumah jiran  . 

Kesimpulannya, raya this year meriah sangat dengan jiran-jiran dan sahabat handai kami serta kelaurga sebelah Mr Suami .

MUA’ZAM BIRTHDAY 2015 – GIFT DARIPADA ANAK

Tanpa sedar sat jer anak  dah 3 orang. Kini along dah ada 2 adik, Muhaimin & Maisarah. Ummi pilih untuk mengajar anak-anak ummi belajar menghargai orang lain terutama  abah mereka yang membesarkan dan membelikan apa sahaja keperluan mereka seharian. 
Sebagai tanda menghargai, mereka anak-anak gunakan simpanan mereka belikan abah termos Superman untuk abah gunakan setiap hari . 
Apa hadiah ummi pula ? Hadiah ummi sling bag untuk Mr Suami gunakan seharian ketika keluar berjalan-jalan .  

Seronok mereka memberi.Sekali lagi, ingat apa prof Muhaya selalu pesan, ada beri dan dapat. Amalkan dalam apa juga yang dilakukan setiap hari dalam setiap urusan kerja . Insyaallah ada keberkatan di situ . 
Happy Birthday My Darling 

SUNAT ANAK LELAKI DAN PEREMPUAN

30 Julai 2015 , Jumaat 
Hari ini anak2 ready nak bersunat.
Kesana sini kami cari klinik,semua doktor tak.mua sunat melainkan cuti sekolah.
Pelik.
Anak dah ready doctor pula tak nak.
Yang disunatkan adik Maisarah je.
Di klink Dr salsabila, Pelangi Semenyih 
Kos hanya Rm25.00
Proses sunat anak perempuan ini sekejap jer, ibu-ibu jangan takut. Mlaah tak luka dalam, sikit jer darah yang keluar, Tak sampai 1 mini dah siap .
Sekali tengok,boleh buat sendiri ni. Cuma tak pernah tengok.
———————————————-

DALIL TENTANG KHITAN

Dari Abu Hurairah Ra : Saya mendengar Rasulullah Saw bersabda : “ Fitrah itu ada lima : khitan, mencukur bulu disekitar kemaluan, memotong kumis, memotong kuku, dan mencabut bulu ketiak. ” (HR.Bukhari dan Muslim)
Dari Anas bin Malik bahwa Rasulullah Saw bersabda kepada Ummi Athiyyah, salah seorang yang biasa mengkhitan anak-anak perempuan di Madinah, “ Apabila kamu mengkhifadh, janganlah berlebihan karena yang tidak berlebihan itu akan menambah cantiknya wajah dan lebih menambah kenikmatan dalam berhubungan dengan suami. ”(HR.Thabrani, Hadits Hasan)
Dari Hajjaj dari Abi Mali h bin Usamah dari ayahnya, bahwa Nabi Saw bersabda : “ Khitan itu sunnah untuk laki-laki dan kehormatan/dianggap baik untuk wanita. ” (HR.Ahmad dan Baihaqi)
Apabila bertemu dua khitan maka wajib mandi. ” (HR.Muslim)

HIKMAH KHITAN BAGI WANITA

Khitan pada wanita yang dilakukan secara benar justru bermanfaat untuk kehidupan seksual wanita yang bersangkutan. Karena membuat lebih bersih dan lebih mudah menerima rangsangan.
Khitan dapat membawa kesempumaan agama, karena ia disunnahkan.
Khitan adalah cara sehat yang memelihara seseorang dari berbagai penyakit.
Khitan membawa kebersihan, keindahan, dan meluruskan syahwat.

PRINTER GAMBAR CANON SELPHY CP910 PHOTO PRINTER (BLACK)

CANON SELPHY CP910 PHOTO PRINTER (BLACK)

Ini printer yang masuk dalam wish list untuk dimiliki ya. Insyaallah , mudah, ada masa rehat di rumah boleh print, tak payah susah susah nak ke kedai. Sambil layan gambar, rasa nak print terus print. Mudah kan..

Siapa yang berminat printer macam  ni juga ?

 —————————————
Compact Photo Printer
Dye-Sublimation
Mobile Device Printing
2.7″ Tilt-up LCD

Camera and Smartphone are NOT included
Portrait Image Optimize allows you to relive those cherished moments with beautiful and long-lasting borderless 4″ x 6″ photo prints
AirPrint enabled, makes wireless printing from your iPhone, iPad, or iPod touch almost effortless
No drivers are needed

And Mobile Device Printing allows images on compatible iOS, Android and Windows RT devices to be sent directly to the printer as well. Plus, with its Access Point Mode, the SELPHY CP910 allows you to directly connect your wireless camera or smart device without the need of a network
Speed & Quality:
Print Quality: Dye-sublimation technology uses heat to transfer ink to paper, reproducing approximately 16.8 million colours for amazing pictures in both colour and black & white

High Speed: Print a photo in just 47 seconds and share them for generations! Photos printed from your SELPHY will be water-resistant and last up to 100 years
Ease Of Use:
2.7″ Tilt-up LCD: Easily view, select and edit your images for simple, computer-free printing with this adjustable full-colour display
Borderless Printing: Print gorgeous edge-to-edge, borderless photos in credit card and postcard sizes
Portrait Image Optimize: For automatic facial detection and correction, Portrait Image Optimize optimally corrects images where subjects or faces appear dark due to backlighting
Red-eye Correction: Images are automatically corrected for red-eye in flash photos and enhanced for superb prints
Mobile Device Printing: Easily print from your compatible iOS, Android and Windows RT devices with our free downloadable Easy-PhotoPrint app

Connectivity:
Wi-Fi: Built-in Wireless allows you to print wirelessly from just about anywhere in the house
Memory Cards & USB Flash Drive: Don’t feel like using a computer? No problem. Just insert a compatible memory card into the built-in card slot, or a USB Flash Drive into the USB port, select images on the LCD display, and print!

AirPrint: Print wirelessly and effortlessly from your compatible iPhone, iPad, or iPod touch – no drivers needed
USB: Plug the cable into your computer for a fast connection for your data transfers
Specifications:
Printer Type: Compact Photo Printer
Printing Method: Dye-Sublimation
Print Speed (up to): Postcard Size:Borderless Photo: 47 seconds
Print Resolution (Up to): Colour:300 x 300 dpi

Physical Dimensions (WxDxH): 7.0 x 5.0 x 2.4″
Weight: 1.8 lbs.
Standard Interfaces:
Wireless LAN (IEEE 802.11b/g)1
Card Slots (See Memory Card Support)
PictBridge (Cable not included)
USB
USB Flash Memory (USB and Wireless LAN)
OS Compatibility:
Windows 7 SP1, Windows Vista SP2, Windows XP SP3, and Mac OS X v10.6.8 to v10.98
(Wi-Fi Connection supported in Windows 7 SP1, Windows 8, and Mac OS X v10.6.8 – v10.9)
Direct Print Built In Card Reader Functions: Memory Card:
SD Memory
SDHC Memory Card
SDXC Memory Card
Adapter Required
microSD Memory Card
microSDHC Memory Card
microSDXC Memory Card
miniSD Memory Card
miniSDHC Memory Card

BUFFET RAMADHAN VISTANA HOTEL KL

06072015 Unit Waran Tangkap Trafik Bukit Aman , kami plan untuk berbuka puasa sama-sama sebagai aktiviti tahunan kami. 
Alhamdulillah , segalanya berjalan lancar. 
Walaupun kehadiran tidak semua anggota , tapi suasana tetap meriah. 
Jom layan menu yang disediakan :
Kuih muih yang disediakan banyak sangat . Ini anyaranya agar-agar ke puding  kacang merah,

Banyakkan kuihnya, berbaloi untuk merasa setiap satu. 

Pelbagai jenis kuih dan agar-agar . 

Ini bahagian dessert. Walaupun banyak, tak semua dapat masuk ke mulut. Bukan rezeki, sebab perut dah full tank .:) 

Ini di bahagian luar,set buffet sekeliling swimming pool ini.  Ada macam-maca juadah, kerang rebus, abc, air sirap dll. 

Kami sampai awal, dalam jam 6pm dari pejabat sebab sebelum tu ambik anak-anak dan bibik dulu di rumah. Lepas tu, singgah solat asar di pejabat, baru gerak ke VISTANA HOTEL KL.

Ala, gambar tak berapa jadi, its okay, nampak sikit-sikit kan.. 😉 

Sakan anak-anak ummi, Mustaqim dan Muhaimin dengan gaya OPPO.
Bergaya sakan. seronok dapat jalan-jalan walaupun tak puasa. 

Nampak selerakan, fuh..rojak ni kalau makan di waktu tengahari sedap lagi ini. 

Peninjau meja buffet makanan . 

Bibik gaya datin berbuka puasa kat hotel 😉 

Ini dengan sahabat dan kenalan pejabat. Dengan merekalah saya bekerja dan mereka sangat baik dan selalu bagi kerjasama yang baik . 

Sudut paling larisss dan ramai peminat , kambingggg . 
Alhamdulillah Ini baru part 2 . Apa berlaku next part 3 yer .

BUFFET RAMADHAN VISTANA HOTEL KL PART 3

sambungan :  
Part 3 hanya nak masukkan kenangan gambar anak-anak makan dengan seleranya. Esok-esok bila besar mesti anak-anak ummi tengok dan baca, dan mesti ketawa. Bestkan kecik-kecik lagi dah merasa menjamah makanan kat hotel. Zaman ummi dulu dah kerja umur 20an baru kenal hotel tu apa. 

Nur Afeefa Maisarah 

Muhammad Afeef Muhaimin

Muhammad Afeef Mustaqim

Last , kami bergambar beramai-ramai. Ini semua petugas pegawai dan anggota Unit Waran Tangkap Trafik yang selama ini bertungkus lumus uruskan dan melancarkan urusan waran tangkap untuk semua. Ada ASP RAMA, DSP RADI, ASP MAZNI, INSP HAFIZ , saya dan yang hadir malam ini, KPL ADILAH dan keluarga, L/KPL Faizall dan L/Kpl Sobri dan keluarga. Semoga ukhwah ini memudahkan segala urusan kita semua. 
Insyaallah.

Lastly bibik bergaya sebelum melangkah keluar. Katanya di Indonesia pun tak dapat nak merasa makan malah masuk ke hotel pun belum dapat. Murahkan rezeki bibik.