Month: July 2017

Syukur tak terhingga..

Alhamdulillah hari ini ada kesempatan masa untuk update sikit berkenaan apa lah yang dilakukan sepanjang hari minggu. hehehe tapi banyak nak cerita tu.

Hari Sabtu lalu, sepagi sibuk mengemas rumah termasuk stor barang. Semua stroller dah bagi kepada pengasuh untuk kegunaan cucuanda. Bukan apa anak-anak Ummi dah tak gunakan. Kalau nak jual memang la untung, tapi lagi untuk jika bersedekah. Bagi jer kat anak-anak sedara.

A post shared by Muazam Nawawi (@muazamnawawi) on

Dah settle berkemas, apa lagi terus siap kan anak dan solat untuk jemputan ke majlis doa selamat DSP Afif, sempena beliau akan berangkat menunaikan haji pada 5 hb Ogos nanti.

Selepas beberapa ketika kami duduk dan menjamah, terus bergerak ke rumah Puan Roswati, sahabat yang jumpa masa kursus ESQ 2015 dulu. Rupanya rumah kami tak jauh, cuma tak pernah pergi jer. Tahniah juga untuk Puan Ros dan keluarag dah dapat pertukaran keluar ke IPK Kedah. Dapatlah bersatu kembali satu keluarga setelah suami bertukar beberapa bulan awal. Syukur.

A post shared by Muazam Nawawi (@muazamnawawi) on

Tak melepaskan peluang untuk pergi meraikan anakanda Nadia , staff Ummi kat Seremban selepas ke rumah Puan Ros. Yer la, Nadia banyak juga bantu Ummi, pergi pun tak jauh…boleh merapatkan ukhwah .. Seronok berkumpul staff-staff Ummi.

Balik petang tu, semua dah kepenatan. Dan hari ini Isnin kat pejabat Ummi pula yang buat gila…adeh.. dah la banyak benda tak betul pagi ini…  Pertama, tak bawa stokin hitam..alhamdulillah ada spare yang kelabu kat pejabat. Kira halal lah, nampak juga seakan-akan. 2nd, rantai yang menghubungkan visel dengan baju terlupa bawa. Aduh! Mujur ada yang pinjamkan Ummi rantai aksesori baju uniform ini. Hisshhh!

Meting sepanjang pagi tadi, sehingga 1230 baru habis. Selesai jer meting, Ummi pergi makan dengan Mr Suami. Kebetulan nak uruskan mood nak bertukar ini, wassap Insp Tony Bat 4 Semenyih, katanya ada 1 kekosongan. Terus wassap ASP Nasir. Tapi, Ummi di cadangkan untuk bertukar ke IPD Kajang. Ya ALLAH , rasa syukur, sebab nasihat diberikan supaya ke Kajang, pertukaran satu Jabatan lagi mudah kan urusan. Syukru yang amat!

Terus isi pertukaran permohonan dan minta boss luluskan , termasukkan ACP Zulkifli Jonit. Ummi direct jer jumpa , Timb. Pengarah Ummi ni. Bukan apa lagi mudah urusan. Cakap jer terus beliau minta PA klik kat HRMIS “sokong”. Syukur yang amat ! Next tunggu ASP Nasir bawa permohonan ini kepada pengarah. Doakan Ummi yer, nak tukar sangat ini, semangat dah ni. Gila trauma tu, naik motor jauh-jauh. Harap lepas ni lebih selesa dan mudah urusan Ummi hendaknya. Amin

 

Ayam masak merah paling sedap, apa resepinya?

Assalamualaikum, hi semua.. masih mood makan-makan ker?  Kalau Ummi, dah habis dah mood raya, open house tahun ni kena pospone dulu, banyak hal kena uruskn. Kini dalam urusan nak renovate rumah, jadi segala agenda makan-makan di rumah hold sehingga raya haji. Boleh kan?Biasa kalau open house dan Ummi perlu masak nasi, Ummi akan masak resepi ayam masak merah paling sedap yang mak pernah ajar. Ini memang rare bagi Ummi, dan paling sedap sepanjang zaman.

ayam masak merah

Resepi Ayam Masak Merah Paling Sedap

Bahan-bahan yang diperlukan (Resepi untuk  1 ekor ayam sahaja)

Ayam bersih dan dipotong 16 seekor – goreng separuh masak supaya tidak mudah hancur bila dimasukkan kedalam kuah.

Kisar  :

Serai sebanyak 5 batang

Halia – 3cm

Bawang besar kuning atau merah 3 biji

Bawang putih 5 biji

Bahan-bahan lain : 

Santan 1 biji -@ 1 Paket

Cili kisar atau cili kering kisar – 3 cawan -senang nak ukur

Minyak 1 senduk untuk menumis

Cara-cara memasak resepi ayam masak merah:

Kisar semua bahan di atas dan satukan dalam satu bekas. Panaskan minyak dengan api perlahan dan bila dah panas minyak tersebut, tumis bahan yang dah di kisar. Apabila dah naik bau wangi tersebut, masukkan cili kisar dan masukkan sikit air. Bila ak mendidih masukkan santan pekat. Ianya seakan memasak rendang, tapi bezanya tiada kerisik dan juga daun kunyit.

Biarkan cili kisar dan juga bahan yang dikisar tersebut masak dengan api yang perlahan. Perlu memastikan kuah ini masak elok, supaya makanan lebih tahan lama.

Bila kuah dah pekat dan nampak naik minyak, maka masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi. Ini bagi  memastikan ayam tidak hancur.

Biarkan dalam tempoh 5 minit, dan tadaa…. dah siap masak ayam masak merah yang paling sedap ini. Mudah kan! Wajib cuba.

Sayur Campur Mudah :

Bahan yang Ummi gunakan ialah bawang putih, bawang  merah yang di mayang halus. Tumis dan masukkan sikit air dan perasa bersama 1 sudu sos tiram . Lepas tu, masukkan sayur yang dah dipotong biarkan seketika dan siap! Mudah jer kan.

Tada ini dia menu penuh kalau Ummi masak. Tapi masakkan macam ni samada hujung minggu atau pun pada hari Ummi cuti jer la, hari hari nak masak mewah-mewah begini tak ada nya. ada juga Ummi dah tulis resepi

Ikan masak lada hijau, menyengat wehhh !

Boleh cuba menu masakkan yang Ummi share ye. Dan harap menu ni kekal sepanjang zaman, anti tua-tua anak-anak pula masakkan untuk Ummi. Okay selamat memasak. Tata!

Lain-lain menu best terjah blog : www.ninamirza.com okay!

Ikan masak lada hijau, menyengat wehhh !

Hi semua, assalamualaikum, apa khabar? Sihat kan? Hari hari masak dah jemu tak tau nak makan apa.. dan sesekali teringin pulak nak masak Ikan Masak Lada Hijau. Resepi ini kesukaan suami. Dan masa bibik ada, tiap-tiap minggu ada menu ini , wajib! Rindu bibik!

Resepi Ikan Masak Lada Hijau

Bahan-bahan :

10-15 biji cili hijau

bawang besar 2 biji – Ummi pakai yang warna kuning

asam jawa – 2 susu besar

gula –  1 sudu kecil

garam secukup rasa

air

Cara-caranya : 

Blend semua bahan diatas sehingga hancur. Panaskan minyak kat atas dapur, bila dah panas tuang bahan dah di blend  tadi, tutup dan masukkan sedikit air supaya tak kering. Masak sehingga naik bau, dan akhir sekali masukkan bawang besar yang di potong bulat. Biarkan seketika.

Bila sambal kita dah naik bau dan masak, apa lagi, tuangkan atas ikan yang dah siap digoreng.  Walla dah siap… jangan lupa yer, makan dengan nasi yang panas.. fuh meletopss! Hahahaha siap dah, mudah jer kan resepi simple ni. Cubalah.

Okaylah , ini menu yang simple ikan masak lada hijau. Lepas ni rajin-rajin lah masak tau.. heheh air tangan isterikan pengikat kasih suami.. ops! Okaylah .. bye

 

Menu :

Donut Simple dan Ringkas

Ikan Singgang Simple Dan Mudah Di Masak

Resepi Gulai Lemak Ikan Tongkol Ringkas Dan Mudah

Biskut raya paling senang

Rumah lama berusia 110 tahun di Seri Menanti, sungguh cantik!

Assalamualaikum, hi semua sahabat dan pembaca blog Ummi. Ya ALLAH seminggu tak sempat mengadap bog rasa lama gila tu! Serius sibuk dan juga sebenarnya modd swing, yer la kaki mula nak baik. Ehm, alhamdulillah mood mai menerpa semula dengan kasih sayang menebal kat blog Ummi. Kali ini nak share lokasi kami ke rumah terbuka di rumah lama berusia 110 tahun di Seri Menanti.

Rumah lama berusia 110 tahun di Seri Menanti ini milik sahabat office Ummi, Insp Zaidi. Terima kasih Tuan atas jemputan ke majlis doa selamat dan majlis akikah cucuanda. Kami semua seronok yang amat dapat ke sini, serius kampung yang sangat damai dan cantik.

Rumah lama berusia 110 tahun di Seri Menanti

Rumah lama berusia 110 tahun di Seri Menanti ini asalnya adalah milik keluarga, dan Insp Zaidi bersama keluarga membaiki semula dan diberikan nafas baru. Sungguh indah rekaan dan bentuk rumah disini. Tuan dan keluarga baiki dan cat smeula rumah ini. Rumah lama ini , syilingnya rendah dan menariknya ada ruang untuk tetamu yang sangat kemas. Ukiran yang terdapat di rumah ini masih mengekalkan tradisi dan identiti Negeri Sembilan.

Gambar diatas adlaah menunjukkan tangga yang berusia 110 tahun. Ukiran dan reka bentuk masih mengekalkan identiti rumah lama. Sungguh mengujakan . Apa lagi, bergambarlah satu, “Ummi jom salam, kita raya kat tangga!”..huhuu Angah terpengaruh dengan Ummi dan rakan-rakan masa Sessi Photoshoot Raya 2017 KBBA9 Meriah.

Ruang lama ini kekal menjadi tempat unutk acara rasmi, seperti majlis akad nikah, berzanji dan lain-lain acara rasmi. Kata Tuan Zaidi , dulu bertunang dan menikah semua di ruang ini.

Ruang hadapan rumah lama berusia 110 tahun di Seri Menanti ini sangat unik dan menarik. Sesuai ini buat majlis , dan sesuai sangat untuk photoshoot. Huhuu, jangan marah yer Tuan. Tapi siapa berminat boleh jer contact Tuan Zaidi untuk booking photoshoot. Katanya Astro pun dah booking nak shoot drama disini. Okaylah, Tuan Zaidi, terima kasih atas jemputan ke majlis. Seronok dapat melawat Tuan dan keluarga. Semoga sihat dan dalam lindungan ALLAH swt.

Nota: Majlis 22 Julai 2017

Suri Profesional Dari suri untuk suri

Hari ni(18/8/2017),  bagaikan sentapan di jiwa bila di rezekikan baca buku ini, dah lama beli tapi tak ada rezeki membaca. Hari ni bila baca Allahuakbar, banyak yang aku lalai.Apa sebenarnya yang nak dikejarkan, apa yang nak dicari, semua mestilah kerana Allah swt.

Lupa, terlalu ikut emosi. Bukan sahaja penulis Ida Hani Ali yang lalui , tapi aku juga! Tapi tak sekuat Puan Ida, masih mencari kekuatan. Buku ini wajib dibaca oleh wanita iaitu suri samada yang bekerja mahupun surirumah tangga.
Sejuk jiwa, tenang dan pastinya kita tahu tempat sebenar kita dimana setelah habis baca.

Tak mau dedahkan isi buku, tapi benar, buku ini Dari Suri untuk Suri.

Terima kasih Puan Ida kerana berkongsi.

3 tips menjaga keselamatan anak ketika keluar

Assalamualaikum semua, apa khabar? Cuti sekolah adalah masa yang kita biasanya gunakan untuk bawa anak-anak berjalan-jalan, tak kira dekat atau jauh. Dan kalau nak bawa anak pergi sana sini biasanya ibu ayah yang ada anak kecil macam Ummi akan mula berkira-kira buruk baik nak keluar. Kali ini Ummi nak share tips menjaga keselamatan anak ketika keluar.

Yer la, bagi Ummi tips ini nampak simple tapi ramai yang biarkan, jangan kita jadi antara ibu bapa yang cuai sehingga nyawa anak-anak kecil tergadai.

Saban tahun, kita bukan sahaja dengar info kat radio anak lemas dalam kereta, malah ianya sering kali diingatkan dalam televisyen dan juga di media. Isunya ibu bapa tidak ambil berat atau sambil lewa atas keselamatan anak-anak?

Mungkin tips yang Ummi nak kongsikan kali ini iaitu Tips menjaga kesemalatan anak ketika keluar dapat mengingatkan ibu bapa kat luar sana.

anak amanah allah swt
Elakkan cuai kepada anak. Anak adalah amanah yang perlu kita pikul tanggungjawab

3 Tips menjaga keselamatan anak ketika keluar

Pertama : Pakaikan anak-anak car seat

“Praktice make perfect” sama juga dengan anak-anak kita, kalau praktiskan dari usia kecil, duduk dalam car sea bukan satu tekanan kepada mereka. Ummi daripada Along kecil, car seat akan menjadi set wajib ketika Ummi memandu sendirian bawa anak-anak keluar. Mereka lebih baik, kalau yer pun menagis, melalak ianya tak lama. Malah bila mereka tertidur semasa ibu ayah memandu, ibu ayah pun senang hati, keselamatan anak terjaga.

tips menjaga keselamatan anak

Kedua :  Gunakan tali keselamatan

Ini juga salah satu tips menjaga keselamatan anak ketika keluar. Boleh praktiskan ketika berjalan di taman mahupun ketika ke shopping mall. Abaikan kata-kata sinis mereka yang tidak ada anak kecil , yang mungkin menganggap kita ibu ayah yang kejam buat anak seprti binatang. Tapi hakikatnya kita sendiri tahu yang anak kita lebih selamat daripada bahaya. Jika anak-anak berlari mahupun cuba berjalan dengan laju, mereka ada had jarak dengan ibu bapa. Jadi , dengan ini keselamatan anak-anak masih terjaga.

Tips ini boleh digunakan juga ketika bercuti – Bangi Wonderland Lokasi Mandi Manda Sempena Cuti Sekolah

Ketiga : Duduk dalam troli di pasaraya

Tips menjaga keselamatan anak ketika keluar ke pasaraya ini adalah yang paling leisure bagi anak dan ibu. Betul? Cuma , ibu ayah masih perlu berhati-hati agar tidak meninggalkan troli jauh dengan ibu ayah. Anak-anak juga rasa bebas dan masih boleh keluar bersama.

Kesimpulannya:

Sebagai ibu ayah, berapa ramai anak kita ada dan berapa usia anak semuanya adalah tanggungjawab kita. Mungkin juga boleh nasihatkan anak yang 3 tahun keatas sebelum keluar agar lebih “behave” dan berikan mereka ganjaran buah kesukaan mereka jika mereka bersikap baik contohnya. Ingat, boleh beri anak ganjaran, tapi cuba fikirkan ganjaran yang baik untuk mereka juga. Elakkan beri ganjaran gula-gula, mahupun gajet kepada anak-anak.

Ummi sendiri amat hadkan penggunaan gajet kepada anak. Cubalah! Biar ibu ayah rasa selesa di luar dan hati tenang, barulah best bawa anak-anak berjalan-jalan kan..tak adalah nak menjerit macam singa! huhuu yang ada anak kecil pasti faham akan situasi ketika jalan-jalan kat luarkan..jadi aplikasikan tips menjaga keselamatan anak ketika keluar ini jika rasakan ini terbaik.

Berkaitan :

Tips anak Cerdik  

3 Facebook ni kalau baca boleh jadi kaya kalau nak!

Melayari facebook  ini ada positif dan negatif. Buka jer facebook bolehkan kalau niat nak cari ilmu, nak cari guru nak motivasi dan semua niat yang baik-baik lah. Agar yang kita jumpa pun baik-baik. Bukan buka facebook nak stalk oang, nak cari pakwe lama jer. Boleh ke boleh?

Kita hidup ni ada pilihan :

Nak kaya atau miskin kita pilih..bukan semata-mata takdir.
Kita yang mengawal otak dan pemikiran kita, jadi pilih untuk berfikir sebagai orang kaya atau inginkan pemikiran seperti orang miskin. Kita yang merancang dan menentukan hidup kita, dan kalau Allah swt kata rezeki takkan kemana.

Nak kaya, bukan nya malam ni tidur esok bangun boleh kaya..bukan hariini kejra hari ini dpaat gaji(melainkan orang gaji hari-hari), dan semuanya perlukan kesabaran dan berani berimpian.

Percaya atau tidak apa kita baca dan siapa kita berkawan, menentukan hidup kita 5 tahun dan 10 tahun akan dtaang. Jom Ummi share fb yang Ummi selalu baca.

Harap selepas ini, semua orang memanfaatkan facebook sebagai medan perkongsian dan menerima ilmu.

3 Facebook Owner yang Ummi suka baca tips yang mereka share :

Azizul Azli Ahmad 

#TabungFB

PANDUAN BERNIAGA DI FACEBOOK

1. Sentiasa berinteraksi dengan pengikut.

Jawab soalan yang ditanya, guna bahasa mudah dan baik dan jangan paksa beli produk kita. Hati tak boleh dipaksa paksa!

2.Tambah nilai “engagement”

Perbincangan akan tingkatkan engagement. Jika kita penjual baju, masukkan 2 helai baju jubah bagi mereka bincang dan bahas hingga lebam! Jubah mana yang boleh terbang?

3. Elakkan “spamming”.

Jangan hantar iklan produk kita pada orang yang tak dikenali, tag dia ia akan bunuh kredebiliti anda. Jangan kejar, tetapi belajar menulis content writing yang baik.

4. Iklan yang berfokus

Tentukan siapa sasaran anda, pastikan anda mempunyai golongan pengikut dan sasaran yang betul. Pengikut gen Y tapi anda jual ubat buasir, jauh sangat tu kawan!

5. Orang suka gambar!

Sebab itu lahirnya insta, orang sukakan visual sebab dalam sekeping gambar ada emosi, warna, makna dan simbolisma. Cuba letak gambaq lofa, berebut orang nak like punya!

6. Aktif dimedia sosial.

Jangan libatkan emosi dalam fb, jangan tulis perkara menghina dan kutuk parti gemok yang kita tak suka.

7. Membalas komen dan pertanyaan dengan pantas.

Jadikan ruang komen ruang perbincangan yang baik. Galakkan pertanyaan dan perbincangan untuk bina hubungan. Semakin cepat kita balas, makin mereka suka gila!

8. Kongsikan perniagaan kita.

Tulis tentang perniagaan kita agar orang jelas dan faham. Tulis secara langsung atau tidak langsung

9. Adakan pertandingan.

Semakin tinggi hadiah kita semakin ramai orang suka dan berlumba ikut serta dan ikut kita! Akan datang orang ternanti pos kita.

10. Belajar menulis kandungan yang baik .

Jika kita berniaga produk kecantikan, belajar menulis tentang kecantikan, petua,amalan, pemakanan, tips, ciri orang cantik dan dimana negara ramai orang cantik!

Elakkan pos benda yang mewah, itu gaya marketing murah. Bergambar depan lambogini, acah acah macam dah beli .

Share jika bermanfaat ya!

#ManfaatkanFBSecaraSihat
#BinaPengikutDariTulisanYangBaik
#JanaDuitDenganFB

Kedua :

Harith Faisal

Antara posting di facebook yang bermanfaat. :

Sis Fazura, gaji RM3,000 enjoy pakai kereta import, buat personal loan dan pergi travel ke oversea. Dia marah kat Bro Fattah beli rumah.

Bro Fattah, gaji RM3,000 tapi gigih berjimat, belajar pasal hartanah, dapat beli 2 rumah. Dia puas hati dan tak marah pun kat Sis Fazura.

Nampak tak? Dua-dua dapat apa yang dihajati dan diminati. Tapi apasal Sis Fazura nak marah-marah kat Bro Fattah pulak, kan.

Ke ada sebab lain? Haha! – HF

#harithfaisal

Ketiga :

Khairul Ezuwan July 17 at 10:54pm

ASB Financing bukan mengajar anda berhutang, ASB Financing sebenarnya mengajar anda untuk menyimpan. Nak takut sangat Kenapa ? Takut tersimpan duit ke ?

-KEY-

Penutup :
Ummi akan buka facebook sehari paling tidak 3 kali sahaja. Ummi akan baca maklumat atau info yang Ummi cari dan “see first”, bukan membiarkan mana-mana info atau maklumat lalu di timeline Ummi.
Semua apa yang dibaca haruslah di tapis. Jadi , mulakan hari dengan doa dan juga mulai hari ini belajar untuk set minda kaya untuk jadi kaya.
Kaya bukan kerana kita nak kaya, tapi niatkan juga kaya hanya kerana ALLAH swt, banyak zakat kita boleh  keluarkan dan memakmurkan Ummah, INSYAALLAH.

AKEEF insan terpilih yang memberi sinar Syurga kepada keluarga!

Ukhwah tak kira pangkat, darjat, sakit atau sihat. Hari minggu lepas , Sabtu 15 Julai 2017 menerima kunjungan anakanda Akeef dengan keluarga.

Perkenalan dengan keluarga Akeef

Perkenalan kami, Akeef hadir dlm hidup kami bukan biasa-biasa. Kami hanya bertemu kali pertama Di tesco. tanpa segan silu, waktu itu dia baru berusia 4 tahun. Ketika itu dia dalam stroller, kami menegur Akeef, kasih sayang kami curahkan. Kami sekeluarga hulurkan tangan ukhwah. Syukur ibu bapa Akeef sangat baik. Mereka menerima kami, mereka tidak segan, tidak malu. Malah mereka puny ahati yang kental.

akeef

Kini Akeef sebahagian dari keluarga kami, walaupun tiada ikatan darah dan daging. Pesanan Ummi pada anak-anak, kalau Ummi atau abah tiada, jaga Akeef. Bantu DIA, nanti besar, kalau akeef perlukan kerusi roda, atau keperluan lain, kumpul duit adik beradik dan belikan keperluan dia. Anak ini sebaya dengan Along. Ikutkan tahun ini dia dah darjah 1 sama dengan Along. 

Berkenaan Akeef :

Akeef sekarang 33kilo , dan berumur 7 tahun. Dan untuk kebersihan diri, kini dia di pakaikan lampin saiz dewasa. Makanan pula, Ummi Akeef masakkan nasi dan kisar. Kalau masih panas/suam Umminya akan suap menggunakan botol susu. Tapi bila mereka keluar travel, Ummi dia akan suapkan menggunakan sudu, sebab bubur nasi dah sikit membeku.

Setiap hari, Umminya akan bawa anak istimewa ini bersama ke pejabat. Alhamdulillah pengurusan pejabat bondanya amat baik dan bagus dalam menjaga kebajikan mereka. Syukur, Ummi dia tetap bekerja walaupun pada masa yang sama dapat menjaga anak istimewa ini.

Cerita Tentang Akeef 

Reflect diri:
Ibu ayah yang ada anak Istimewa ini sanggup datang melawat Ummi , demi sebuah ukhwah. Kalau kita tempat mak ayah dia, sanggup ke datang atau kesana kemari, angkat anak istimewa seberat 33kg??? Bukan mudah nak lalui, ada anak istimewa begini. Sangat kuat mereka sekeluarga. Mereka tabah!

Sedangkan kita ada tubuh sihat , boleh membaca wassap pun kadang lupa nak tanya khabar orang sakit? Tak kata kat ampa, aih ! Cuma reflect diri. Kalau orang dulu, dengar sedara mara sakit, sanggup pergi melawat. Waima ambil masa yang sejam atau 2 jam. Tapi kini, kita 30 minit nak ke rumah sedara mara pun dah tak ada hati. Semua kita anggap biasa sahaja.

Pernah tepikir?

“Satu masa aku sakit, kakak abang, adik aku datang melawat. Satu masa aku jatuh, kakak abang dan adik akulah yang bantu bangunkan aku semula. Aku lupa diri kah? Aku sibuk! Serius sibuk, tapi apa yang aku kejarkan? Kerja? Sampai bila tak habis, tapi ukhwah sesama sedara aku ketepikan. Aku pinggirkan! Aku lupa, ketika aku jatuh, aku sakit aku perlukan sokongan, aku perlukan bantuan bangkit semula dari sakit dan trauma. Aku lupa, dan aku lupa aku berjaya hari ini kerana doa orang sekeliling aku!”

“Ya ALLAH ampunkan aku! Aku berdosa!”.

Semoga kita semua dapat jadi orang atau manusia yang lebih berhati perut, lebih penyayang dan kasih mengasihi sesama kita semua. Jaga ukhwah dan silaturrahim sesama kita, insyaAllah, Allah akan jaga kita sehingga di titian maksirat.

Selepas 4 hari jatuh motor!

 

Kabel charger henset korang tahan lama?

Assalamualaikum , apa khabar? Korang menaip main game atau update blog pakai henset? Kalau Ummi, henset adalah rakan karib tau, waima update blog pun kadang guna kan henset. Tambahan jika busy yang amat, atas motor pun boleh up date blog. Huhuu melampau kan! Ini hanya waktu suami yang menunggang, dan Ummi jadi passengger. NUKILAN DI ATAS MOTOR.

Tapi isunya, awatlah kabel charger Ummi kerap sangat rosak. Adui, setahun rasanya dah 3 kali beli kabel. Daripada yang mahal sampailah yang harga nya RM10.00. Yang penting bila charge ,bateri cepat penuh dan boleh pakai dengan power bank.

Kabel Charger Henset cepat sangat rosak!

Pernah beli sekali tahun lepas beli yang RM50.00 . Kononnya ada warranty, tapi memandangankan baru jer pakai dan pikir pula jarak nak ke kedai tersebut jauh maka beli yang lain jer la. ingatkan harga mahal tahan lasak, sama jer. Ehm, dah tu mas abeli kat Ampang Walk, huh jauh pulak nak pergi sana claim warranty even setahun punya warranty.

Charge di Power bank sambil guna henset!

Ini tabiat buruk ke baik, huh tak dapat nak cakap la, tai sebabkan guna henset setiap masa memang kalau di office melekat jer henset dengan power bank. Kiranya powerbank nyawa tu, insaf bila power bank pun dah tak ada power, baru la berenggang dengan henset.

Lagi satu, kalau nak balik rumah henset dah kong sangat, mesti charge dan letakkan dalam box motor. Ini pun maybe penyebab cabel cepat rosak! Ehm, insaf dah ni…huhuu kononlah. Tapi betul-betul nak insaf dah ni, tak larat nak angkut kabel dah.

Kalau korang macam Ummi juga ker? Ke pandai jer jaga kabel? Huhuu kalau Mr Suami, memang tak dapat nak lawan. Kabel dia cantik jer..hahaha ! Kalau nak pinjam , kena pastikan letak semula di tempat asal dan kabel dlm keadaan baik..hahah lain benar dengan iols. Korang pula macamna? Macam Ummi ke macam Mr Suami? Cer komen sikit..

Segmen bersama blogger Umminani di rancangan Tumit Tinggi Tv 1

Assalamualaikum, hi semua kawan-kawan pembaca blog Ummi. Apa khabar? Sihat ? Kali ini Ummi nak ambil kesempatan untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua krew Rancangan Tumit Tinggi TV 1 yang telah bekerjasama dengan Ummi untuk segmen blogger.

Syukur tak terhingga bila , Shiqeen Sattar  sahabat blogger dan juga sahabat PDRM Ummi mencalonkan Ummi untuk segmen blogger Rancangan Tumit Tinggi TV 1.  Pada mulanya Ummi agak terkejut, dan bila lamaran di berikan Ummi terima wlaupun hakikatnya belum pasti pihak PDRM beri keizinan atau tidak.

Bagi slot bersama Blogger kali ini, Ummi perlu memakai pakaian uniform polis. Salah satu kehendak penerbit kali ini. Tujuannya  tidak lain , hanya sekadar memberikan inspirasi kepada pembaca dan penonton di luar sana.

16 JUN 2017 – Dalam kesibukkan menyiapkan persiapan  paluan berundur YDH Dato Pengarah JSPT, Ummi kena persiapkan diri juga untuk rakaman segmen blogger rancangan Tumit Tinggi TV1.

Gila weh masa kesuntukkan yang amat sangat, bayangkan pada bulan puasa masa sangat limited untuk buat kerja. Sampaikan ada saat, nak berjumpa boss pun sangat limited dan terhad. Semua sibuk untuk pengurusan paluan berundur dan juga serah terima tugas.  – Terpaksa jadi mc adhoc di majlis serah terima tugas timbalan pengarah!

Proses dapatkan kelulusan untuk rakaman Rancangan Tumit Tinggi

15 Jun masih tak sign surat kebenaran untuk mengadakan sessi rakaman di pejabat. Urghhh! Ini kalau tak kena gaya atau salah step boleh dapat surat cinta lagi ini. Jadi, dalam masa menunggu buku aturcara yang Ummi sediakan dengan pro pusat, Ummi ambil kesempatan untuk dapatkan kebenaran daripada ACP Ibrahim. Alhamdulillah dengan briefing ringkas akhirnya surat daripada RTM dah di luluskan oleh Tuan ACP Ibrahim. Bukan mudah weh! Patut balik jam 4.00 petang, tunggu sampai jam 6.00 petang tau! Semata -mata nak ikut procedur.

Bila di tanya, Ummi maklumkan ACP Ibrahim, “saya dipilih kerana sya pemilik blog Umminani.com. Tuan, walaupun ada calon lain, tapi mereka bukan pemilik blog ini. Ini hak saya!” Huhuu  berani weh. Kena tahu dan faham, politik ada di mana-mana, ada masa kau dah beraya buat satu-satu benda tapi, kena potong kat korner..hahaha jadi kali ini tak ada siapa boleh potong kat korner weh.. Umminani ada sorang jer!

Angkut barang, tunggu crew lebih 30 minit! Lama juga!

Okay, bila tiba hari jadi, lepas sahaja acara paluan berundur selesai , Ummi terus ke pejabat. Bila dah naik  ke pejabat , Ummi tunggu call Cik Wan Zila, penerbit Rancangan Tumit Tinggi. Tepat jam 1030 pagi, Ummi ajak Cik Nurul KPL Ummi untuk turun kebawah  Menara 1 , ke gate utama Bukit Aman dengan kereta pasukan untuk bawa naik barang dan kelengkapan untuk rakaman.

Bila kami dah naik kenderaan, tunggu crew punya la lama untuk buat pendaftaran kat pintu masuk Bukit Aman, yes ini procedur kena ikut demi keselamatan. Punya lah lama, hampir 30 minit menunggu di Lobi Menara 1. Bila dah semua sampai, terus naik ke tingkat 20 dan mulakan sessi.

Huuuuhu, muka memang sememeh k, yer la tadi masa majlis paluan berundur jalan panas-panas tak sempat dah nak make up lawa-lawa. Tak pe baru lah real kerja polis kan, bukan model! ahaksss!

Sessi pertama habis dalam jam 4 petang juga. Dari rakaman dalam pejabat sampailah depan pintu utama Bukit Aman. Syukur semua selesai dengan baik, dan bila settle je, hujan pun turun..syukur selamat selesaikan kerja rakaman ini dengan jayanya. Alhamdulillah.

Hari rakaman atas helikopter 22 Jun 2017 – PGU Sungai Besi 

Ehm, ini satu hal lagi, bukan mudah nak settlekan urusan crew untuk naik bersama dalam helikopter. Kalau tahun lepas bawa crew utusan mudah jer! Ini storynya –  Pemantauan Trafik PDRM Melalui Udara Sempena CNY 2017

Tapi bila dah Allah swt izinkan semuanya jadi mudah jer. Kiranya masa nak buat pengambaran atas helikopter ini , crew ikut sekali untuk  pemantauan udara Op Selamat 11/2017 – Sempena Hari Raya Aidilfitri . Krew sorang jer boleh naik dan segala form semua kena isi untuk keselamatan.

Ini pula striory Ummi masa pemantauan udara tahun ini – lepas memantau terus shoot balik kampung. – Perjalanan balik kampung, 12 jam perjalanan..huhuuu

Lepas semua dah ready, rakaman dah siap semangat nak raya bukan main lagii. Terlupa nak update pasal preparation untuk rancangan Tumit Tinggi ini. Maaf ya semua. Tapi di instagram ada jer update – siapa belum follow , silakan ke https://www.instagram.com/ummi_nani/

Rancangan yang di tunggu kini tiba pada  – 9 Julai 2017 . korang jemput layan rakaman ini yer.  Terima kasih kepada semua yang dah menonton, semoga menjadi inspirasi kepada semua. Terima kasih atas sokongan kepada Umminani.

Tumit tinggi, wanita inspirasi global!