Month: August 2016

PENYANYI DARI PELBAGAI GENRE BERGABUNG TAKBIR HARI RAYA AIDILADHA

NORANIZA IDRIS

TAKBIR HARI RAYA AIDILADHA 2016 DI IDCC SHAH ALAM

Sabtu lepas Ummi dapat jemputan untuk bersama-sama dengan Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd dalam satu rakaman Takbir Hari Raya Aidiladha. Noraniza Idris siapa yang tak kenal, betul ? Ratu irama Malaysia. Ummi sendiri inspire sangat dengan keberanian dan kehebatan beliau menari sambil menyanyi. Tapi, bagi program semalam, Noraniza Idris adalah penerbit khas bagi program. Dan semalam ketika sessi temu bual dengan Kak Ani, kami teruja juga mendengar bahawa Kak Ani adalah Duta bagi IDC Shah Alam. Wah, hebat. Ini satu gandingan yang sangat baik.

NORANIZA IDRIS


PENGLIBATAN ARTIS SERAMAI 60 ORANG

TAKBIR HARI RAYA AIDILADHA

Ummi teruja dengan semangat selebriti yang terlibat pada rakaman itu adalah Aris Ariwatan, Mel Wings, Rozz Bloodshed, Afee Utopia, Ezam EYE, Nash, Saleem dan Raymie Febians. Antara penyanyi generasi baharu juga turut memberi sokongan seperti Aweera, Ihab Ismail, Firman, Azmir Arif, Fadzlee Sufri, Fee Haiqal dan Qody. Dan salah seorang yang Ummi dikenalkan semalam adalah penyanyi yang sangat hebat, sebab beliau juga adalah doktor. Wah, ini betul-betul passion. Hebat! Tahniah Ummi ucapkan.

Kak Ani berkata :

” Program ini adalah bagi tujuan mengubah persepsi masyarakat terhadap artis dan golongan selebriti” 

Golongan artis juga memainkan peranan utama dalam menyampaikan mesej yang baik dan berunsurkan islamik kepada masyarakat terutama golongan muda dan generasi y. Tindakan dan program ini adalah sebagai satu tanggunjawab sosial artis kepada masyarakat dalam usaha mendidik masyarakat bersikap mulia dan lebih baik. – Noraniza Idris.

GEMA TAKBIR RAYA AIDIL ADHA DI IDCC SHAH ALAM


KERJASAMA ERAT IDCC , PERSATUAN BELIA KOTA GAGASAN DAN NORANIZA IDRIS PRODUCTION VENTURS SDN. BHD

IDCC SHAH ALAM

Ia adalah kerjasama di antara IDCC Shah Alam, Persatuan Belia Kota Gagasan dan Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd. Rakaman itu bakal disiarkan menerusi saluran TV Alhijrah pada Hari Raya Aidiladha, 12 September depan. Semua wajib tunggu tau! Eh… Ummi tak adalah dalam tv 🙂 hanya pergi memeriahkan majlis sahaja. Owh, ini satu lagi Ummi nak kongsikan, program ini diadakan di IDCC Shah Alam. Mesti ada yang bertanya IDCC tu apa? Betul ? IDCC adalah satu tempat dimana mempunyai dewan banquet bertaraf antarabangsa serta terbesar yang pernah direkodkan dalam Malaysia Book Of Records 2015. Kak Ani  sempat memberitahu kami bahawa IDCC lah yang menyediakan segala keperluan untuk rakaman. dan belia mengucapkan terima kasih kepada pihak pengurusan IDCC. Sedikit tentang IDCC. IDCC adalah ruang niaga komersil, menara pejabat korporat yang terdiri daripada 13 tingkat dan yang paling menariknya ialah sebuah hotel butik yang mengandungi 198 bilik berjenama antarabangsa iaitu Pegagus Hotel.

IDCC SHAH ALAM

KOMEN UMMI 

Ummi sendiri rasa aura yang sangat best pada hari rakaman diadakan. Dan tak sabar nak tengok hasil rakaman TAKBIR HARI RAYA AIDILADHA pada 12 September ini. Kawan-kawan Ummi tunggu tau. Last but not least (ewahhh), siapa-siapa nak adakan sebarang majlis boleh la diadakan disini. Sebarang pertanyaan (Bankuet/Ruang Niaga/Hotel/Ruang Pejabat) boleh hubungi dan layari website : www.idcc.com.my Email : enquiry@idcc.com.my

Tel: 03-50313333

Email : nipvsb@gmail.com
Tel : +603-9105 7066

Manager, Sales & Marketing,
Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd
HP No. : +6016-291 8066,  +6010-3935 606

Sales & Marketing Officer,
Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd
HP No. : +6016 2918066 Email : nipvsb@gmail.com

ANAK SUKA CONTENG DINDING?

MAJALAH PA MA

ANAK SUKA CONTENG DINDING

Hi semua, Ummi baca facebook hari ini. Ohohoooo, kreatif ka bila anak suka conteng dinding? Erghhhh.. anak Ummi pun macam ini juga. Anak yang suka conteng dinding ini kreatif ker. hahhahah  Cer teka siapa?

MAJALAH PA MA

SIAPA SI DIA?

Si dia? Dia ini memang suka sangat membaca buku. Setiap kali orang lain baca buku, dia pun berlari ke sana sini untuk membaca dan menulis.

Tapi, Ummi selalu menjerit!! ***** owhh… conteng dinding Ummi!! Alaahai sayang, Tak pernah lagi anak Ummi yang conteng dinding. Adakah ini sebab kamu lain jantina??

Eh… siapa yer rasanya?

Ini dia orangnya. Jeng..jeng.

jeng!!

ANAK SUKA CONTENG DINDING

Hahah,sabar je la Ummi. Mungkin sebab kakak perempuan kan.. so kecomelan dia dia nak expressikan kat dinding. Tapi bagusnya, kakak boleh pegang pensil dan buat bulatan dengan baik. So, Ummi kena bersyukur sebab anak ummi normal. Bukan dalam kategori Autism. Alhamdulillah.

Cerita Anak Autism

5  TIPS ANAK BELAJAR DI AWAL USIA : 

1: Kenal pasti anak melalui V.A.K 

Anak-anak kita ini senang nak bentuk jika kita dah kenal jenis apa mereka. Ada anak-anak yang visual. Bermakna mereka perlukan suport semasa belajar. Oleh sebab itu Ummi puas hati sangat dari anak pertama Ummi gunakan Set Noddy sampai la sekarang. Kita pasang jer kat tv, biar anak-anak tontong dengan cara mereka sendiri. Tapi kalau guna VCD ini ianya gabungan V dan A. Auditory, bermakna anak suka belajar melalui mendengar. So, no wonder la kalau anak tak tunjukkan dia menonton tapi masih dapat wordning yang dia dengar. Ke-3 K, kinestetik – apa tu kinestetik? Anak yang suka berlari-bermain sambil belajar. Tanpa pergerakkan macam tak lengkap. Macamana sekalipun masa belajar mesti anak nak main. Salah anak ke? Tidak, biarkan..satu masa dia dah pandai sikit, sure mak ayah akan sedar..eh, main-main jer boleh jer ikut apa yang dipelajari..Sebab itu la anak-anak ini istimewa. Kita sebagai ibu bapa layan jer.

2: Latih membaca guna PHONICS

Ummi bersyukur sangat kerana dipermudahkan urusan untuk anak membaca awal usia. Along belajar membaca dari usia 4 tahun, kini usia 6 tahun dah lancar membaca. Ummi belikan mereka set buku bacalah anakku, tapi sebab Ummi tak ada kemahiran untuk mengajar, jadi Ummi hantar ke kelas malam. Syukur Along boleh membaca lancar tanpa pernah hadir kelas formal untuk tadika. Kini Angah 3 tahun dah mula kelas belajar membaca selama2 bulan. Ummi nampak perubahan positif juga pada Angah. 2 bulan Angah dan boleh membaca sehingga buku 2 set bacalah anakku. Mungkin sebab cikgu yang mengajar juga adalah cikgu yang berpengalaman dan fokus kepada mengajar membaca.

3: Ganjaran sebagai pemangkin

Ummi suka beri ganjaran kepada anak-anak melalui hadiah. Tapi mereka bukan sewenangnya dapat hadiah tanpa usaha. Apabila dapat satu-satu kejayaan barulah impian mereka akan Ummi penuhi. Contoh mereka nak hadiah motor mainan, Ummi hanya belikan apabila Along berjaya ubah buku  ikut step bacalah anakku ataupun ada komen positif daripada cikgu yang mengajar. Sama juga dengan Angah dan Cik Sarah.

KOMEN UMMI : 

Biarlah anak nak menulis, tapi kita wajib sediakan medium untuk dia luahkan perasaan. Whiteboard atau papan tulis juga salah satu cara yang baik, selain pen dan kertas. So, ibu-ibu wajib beri anak pendidikkan awal tau. Penting untuk anak membaca awal, sebab kita nak bangunkan jati diri dan minat dalam minda mereka terhadap membaca. Balik kepada topik, jika anak suka conteng dinding itu tandanya posiitf. Percayalah dan yakin bahawa dia bakal jadi anak yang hebat. Semoga bermanfaat, jumpa lagi.

Artikel berkaitan :

Pesta Buku Antarabangsa 2016

Bacalah Anakku

Angah mula ke kelas membaca -Bacalah Anakku

NUKILAN DI ATAS MOTOR

Nukilan di atas motor

Berblog ini passion okay.hahaha uols rtahu tak bila.masa Ummi update blog?

Pagi : Ambil masa lebih kurang 1 jam atas motor. 15 minit baca yassin dan seterusnya update blog dalam 30 minit. Sampai jer area Sg Besi biasa dah siap tulis. Owh ya perjalanan Ummi dari Semenyih

1472206904583
Petang : Atas motor juga. Masa balik kerja. Ini kadang-kadang. Sebab jika cuaca panas, tak selesa. Pagi paling selesa menulis.

Kenapa i tak tulis di malam hari?Malam memang tak sempat nak menulis. Balik rumah terus rushing masak, bagi anak makan dan hantar anak kelas malam. Rutin yang sama setiap minggu. Cuma hari Rabu relax sebab anak tak ada kelas.

Kenapa nak tulis juga blog ini?
Eh..nama pun suka kan. So hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.

Okaylah..dah nak sampai rumah.

PASANGAN BLOGGER ROMANTIK PILIHAN RAMAI

UMMI COP MEREKA SEBAGAI PASANGAN BLOGGER ROMANTIK

Ummi mula berkenalan dengan blogger ini sejak join KBBA9. Berkenalan dengan seorang blogger ini kali pertama ketika kami bersua di satu program gelandangan di KL awal tahun ini. Masa tu berborak dengan nya yang lebih di kenali sebagai Ms Yanie membuatkan Ummi betul-betul teruja. Teruja kenapa? Nak tahu ke? Salah satunya mereka berdua adalah pasangan blogger romantik. Selanjutnya , begini ceritanya.

pasangan bahagia
Melihat kebahagiaan mereka Ummi yang jelous . Inilah pasangan blogger romantik yang Ummi maksudkan. Hehehehe

Ummi teruja dengan semangat blogging Ms Yanie, kerana kesungguhannya. Ms Yanie ini tinggal di Tanjung Malim. Tapi apa sahaja aktiviti di KL yang tidak melibatkan aktiviti atau program lain, pasti Ms Yanie ada. Sanggup berulang alik dari Tanjung Malim ke KL.

Dan yang buatkan Ummi jelous, Ms Yanie sentiasa ditemani suami. Eh, Ummi pun ditemani suami juga. Tapi kalau nak dating perlu bercuti. Hari minggu masa untuk berkeluarga. Bagus suami Ms Yanie, sentiasa ada disisi support isterinya blogging. Hebatkan pasangan begini.  Inspire dengan mereka.


KEISTIMEWAAN BLOG MS YANIE – Yanieyusuf.com

Jika klik sahaja yanieyusuf.com kita dapat baca pelbagai pengalaman Yanie bercuti dan kehidupan harian Ms Yanie. Ummi suka ke blog ini sebab Ummi pun suka travel. Namun sebagai ibu yang ada anak kecil 4 orang kekangan itu wujud. Ummi punya kesempatan bercuti seperti Yanie agak kurang. Namun begitu, baca catatan Yanie dah buatkan Ummi cukup teruja nak bercuti. Ada sahaja tempat menarik yang Ms Yanie kongsikan dan sesuai dengan bajet Ummi untuk bercuti dalam negara. Paling best Ummi nak pergi Grand Lexis Hotel kat PD. Ini semua pengaruh cerita Yanie di blognya.


MS YANIE DAN PENGALAMAN BER “BLOG”

Ingatkan Ummi sahaja yang melalui jalan gelap dahulunya. Bila dah kenal dengan Ms Yanie baru Ummi tahu yang blogger manis ini juga pernah berblog menggunakan nama blog lain. Itu sebelum ada ilmu. Blog Yanie sebelum ini bernama littledreamsfairy.  Namun atas kesedaran untuk branding, Yanie kini secara official menggunakan blog yanieyusuf.com.

Pernah dengarkan, malu bertanya sesat jalan. Jadi kini bila Yanie dan Ummi dah belajar lebih mendalam dalam bloging, alhamdulillah blog kami lebih baik daripada sebelumnya. Namun begitu pengalaman Yanie berblog lebih baik daripada Ummi. Kesatuan kami dalam satu kelas blog di Kl baru-baru ini lebih membuka mata kami tentang blog dan juga kerjaya sebagai blogger. Ini entry Ummi dan entry Ms Yanie jika ada yang berminat untuk belajar berblog. Doakan kami berjaya ya.


DIPINANG MEDIA SEBAGAI BLOGGER PILIHAN

pasangan romantik
Antara kejayaan Ms Yanie setelsh dipinang untuk coverage media. Tahniah Yanie

Seronok melihat kejayaan yang dicatatkan oleh Ms Yanie. Beberapa kali Yanie dipinang media untuk slot yang berlainan. Namun masih berkisar tentang penulisan di blog. Hebatkan  kerjaya sebagai blogger. Ini boleh membawa  beliau pergi lebih jauh dalam dunia blogging. Tahniah Yanie atas coverage dalam media. Bukan calang-calang orang untuk memasuki ruang media melainkan ianya adalah petunjuk kepada rezeki kita. Nak tahu lagi ? Ms Yanie juga seorang usahawan dengan jenamanya sendiri Dreams Fairy Boutique dan FHmixstar.

butik yanie yusuf
sumber daripada : Cik Za.com

Okay Ummi sertakan details jika ada yang nak jadikan Ms Yanie sahabat :

APA USAHA KITA MENCARI PENAWAR?

USAHA MENCARI PENAWAR KEPADA SAKIT

Assalamualaikum semua. Nak kongsi cerita dengan uols. Semalam Ummi lepas habis jer program kat Tasik Titiwangsa, terus balik office. Tapi petang ini kami tak balik kerumah awal. Biasanya jam 5 petang tak ada apa program dah gerak balik ambil anak-anak. Sebabkan pada malam ini ada program solat hajat untuk ayah Ben Ashaari maka, dah inform awal-awal kat pengasuh ambik lewat iaitu lepas isyak.

PicsArt_08-23-06.40.01

Syukur pengasuh anak-anak Ummi sangat baik. Mereka faham jika ada emergency atau apa-apa program. Cuma Ummi menghormati mereka, tak lah selalu Ummi ambil anak-anak lewat.

Dan opss…Ummi dah cakap kat Mr Suami awal-awal tentang solat hajat ini. Mr suami pula yang excited. Yang uruskan dengan Ustaz tentang solat hajat semua Mr Suami yang buatkan. Alhamdulillah mudah sangat dengan kerjasama Ustaz dan Imam Masjid Bukit Aman. Tq Mr Suami 😍

HUKUM ZIARAH ORANG SAKIT KLIK SINI

Ha … Mr Suami cakap, “takperlah, malam ini anak-anak cuti. Tak payah pergi kelas. Nanti kalau mak ayah kita sakit, bayangkan sedih tak kalau tak ada orang atau kawan-kawan support”. okay!! Ummi akui, kadang support kawan-kawan juga penguat semangat kita berhadapan dengan ahli keluarga yang sakit. Ummi dah rasa masa ayah sakit tenat tahun 2014. Selain adik beradik, support kawan-kawan memainkan peranan juga dari segi sokongan emosi. Ehmm…. ayah dah tak ada masuk tahun ke 3. Al fatihah untuk ayah.

Masa ayah meninggal sehari sebelum raya 2014, masa tu di Perlis Ummi memang tak ramai kawan. Tapi pasukan PDRM yang banyak membantu. Dari sediakan land rover, meja dll. Besar bantuan mereka saat diperlukan. Terima kasih IPD Padang Besar, Perlis.

Berbalik kepada solat hajat, inilah usaha kita untuk mencari penawar kepada sakit. Yang hadir malam ini daripada KBBA , Ummi dan SS serta suami ,Zenan dan Ann. Terima kasih semua.

IMG_20160825_203722 IMG_20160825_203733

Semoga bukan sahaja ayah abg Ben dan ayah Yanie sahaja sihat kembali, tetapi juga semua kita diberikan kesihatan yang baik untuk beribadat.

Jpeg

Selesai solat hajat, SS dan suami belanja makan nasi kukus superb sedap. Terima kasih semua atas kerjasama. Yang tak dapat datang takpe, terima kasih doakan mereka dan kita juga. Ini ada doa untuk orang sakit, sama-sama kita cuba amalkan okay.

Doa Untuk Orang Sakit
Doa Untuk Orang Sakit

KL SKY TOUR Tawar Pengalaman Terbang Selama 6 Minit

helikopter kl

BEST KE BEST NAIK HELIKOPTER ” KL SKY TOUR”

Wouuuwww, teruja sangat masa sampai ke Tasik Titiwangsa, KL hari ini. Ada apa? Hari ini Ummi dengan rakan-rakan blogger ada event pelancaran KL SKY TOUR. Ummi ada update kat instagram beberapa hari lepas tentang tarikan baru di KL ini. Jadi pelancarannya hari ini. Memang havoc sakan kami semua. Antara yang hadir hari ini MAR, SS, BEN, SOHOQUE, ST Dan FF… uols wajib baca keterujaan mereka semua juga tau.


TAK PUAS NAIK HELI KL SKY TOUR (KLIK SINI)

helikopter kl
Ahli KBBA dan founder BEN ASHAARI semasa pelancaran hari ini. Best ever.

APA ITU KL SKY TOUR?

Ini adalah mainan orang kaya. Eh yer ke? Tak lah, siapa-siapa juga boleh naik, tapi berbayar. Pakej yang disediakan bermula daripada Rm198.00 + 6%gst seorang bagi The KL Express. Ada lagi 3 pakej The City Explorer RM488 + 6% gst seorang , The Jungle Escape RM690 + 6% gst dan last sekali The Mountain View RM1388 +6% gst seorang.

8 helikopter yang disediakan kesemuanya. Tapi bagi pelancaran 3 sahaja digunakan. Manakala 1 heli boleh memuatkan 4 orang maximum. Kemana kita dibawa ? Kita akan dibawa mengelilingi tempat tempat menarik di Kuala Lumpur seperti di Istana Budaya , KLCC , KL Tower , Batu Caves, Masjid Negara , Batu Dam , Dataran Merdeka dan dapat lihat permandangan yang cantik dari atas. Fuh memang teruja sangat jika melihat dari atas.

Kalau sekarang di KL, lepas ini akan di perluaskan ke beberapa kawasan lagi tau, antaranya  Pulau Pinang , Melaka , Johor , Terengganu  dan Langkawi. Apabila dapat briefing daripada Director En Faiz Fahmi (email : faiz.sazali@cempaka.com.my) fuhhh, rasa nak ke Langkawi jer lepas ini. Sebab di Langkawi akan dibawa pusing ke 7 tempat menarik di sana menggunakan helikopter. Dan salah satu tempat adalah lokasi yang kurang pengunjung. Digambarkan seakan Pulau Dayang Bunting, tapi bukan. Dikawasan luarnya lautan, didalamnya kawasan renang yang jernih. Eh..tak sabarnya nak kesana.  🙂

KERJASAMA ANTARA DBKL, TOURISM KL DAN CEMPAKA
KERJASAMA ANTARA DBKL, TOURISM KL DAN CEMPAKA

Tahniah CEMPAKA HELICOPTER CORPORATION SDN BHD atas daya usaha yang baik ini. Kalau nak tahu, kerjasama ini adalah antara DBKL, Kementerian Pengangkutan Kerajaan Malaysia dan juga KL Tourism Bureau.

So lepas ini boleh la bawa anak-anak beriadah disini. Bawa anak-anak atau kesayangan menikmati permandangan seluruh KL. Nak lagi best, 30minit baru la rasa umph… mesti try lah. Jika belum ada bajet, boleh kumpul untuk naik juga satu hari nanti. Sebelum naik, datang dan buat visual.


TARIKAN BARU KL

Keistimewaan The City Helipad di Tasik Titiwangsa ini adalah siapa sahaja dapat menaiki helikopter dengan bayaran setimpal. Ada lagi pakej Heli Lunch, Heli Golf dan lain-lain juga yang uols boleh tempah tau. Harga juga pasti berbeza. Mungkin bagi meraikan aniversary, atau birthday mak ayah atau anak-anak. Semua boleh ,jadi datanglah ke KL City Helipad.

Uols boleh meronda menaiki helikopter dengan masa paling singkat 6 minit. Dapat lihat view dari atas yang sangat cantik. Begitu juga dengan pemandangan bukit bukau. Mesti tertawan lagi mata memandang dengan menikmati view di atas kawasan genting highland. Menarik kan? So apa tunggu lagi..? Siapa jauh cepat-cepat plan bercuti ke KL, dan nikmati suasana yang menarik ini.


KOMEN UMMI

Ummi rasakan ini satu usaha yang menarik. Bukan semua orang dapat menikmati permandangan dari atas dengan menIki helikopter. Bagi photographer yang suka photography mungkin boleh cuba aktiviti ini. Selain itu, pengusaha butik juga boleh jika kali ini nak photoshoot dengan helikopter pula. Menarik sangat. Tak terungkap dik kata-kata. Ummi yang dah biasa naik pun tak puas, inikan pula yang belum rasa mesti lagiiiii la rasa nak naik kan? So, bagi Ummi aktiviti ini mesti cuba!! Tak cuba satu kerugian , sebab kemudahan dah ada di depan mata.

Sebelum Ummi  tutup bicara, selamat melayan photo kami sepanjang event hari ini. 😊😊


GALLERY

KL SKY TOUR
Keterujaan tergambar di wajah masing-masing. Memang best… dan dalam heli ini ada aircond. Memang selesa sangat.

IMG-20160825-WA0018 DATO JAMES ASHLEY GREAVES IMG_20160825_180053

Okaylah.. nak cerita panjang tak mau dah.. lepas ni mesti duduk kat pejabat asyik dengar heli terbang sentiasa. Sebab bila dah lancarkan , mesti ramai nak mencuba. Betulkan? Ummi yakin dan percaya ramai yang teringin nak mencuba. Jadi, jika ada kelapangan pergi Tasik Titiwangsa bawa anak-anak riadah, dah boleh tengok helikopter. Ada kewangan yang sesuai dengan bajet boleh naik helikopter. Mesti bertambah seronok 🙂 Jumpa lagi.. Untuk nak tahu lebih lanjut layari instagram : KLSKYTOUR .

#kbba9

A post shared by Umminani (Nooraini Ali) (@ummi_nani) on

HUKUM ZIARAH ORANG SAKIT

HUKUM ZIARAH ORANG SAKIT

KURSUS ANJURAN PERKEP JKDNKA

Alhamdulillah, tahun ini Ummi berkesempatan untuk belajar cara dan panduan pengurusan jenazah lanjutan. Ini adalah ekoran daripada kursus Pengurusan Jenazah kali  pertama tahun 2015. Ummi rasa tak buat entry pasal yang pertama dulu 😉 . Kali ini kursus lanjutan juga di buat di Dewan Masjid Bukit Aman pada 17 Ogos 2016 yang lepas. Ustazah Sitaton Bt Osman daripada Bahagian Agama dan Kaunseling (BAKA) yang menjadi fasilitator kami. Kursus ini adalah anjuran Biro Agama PERKEP JKDNKA.  Syukur sangat dapat hadir untuk belajar lebih mendalam cara dan panduan pengurusan jenazah. Ini rezeki juga kata Ustazah, tak semua orang di panggil untuk mendalami ilmu sebegini.  Sebelum cerita nak urus jenazah, Ummi nak share dulu hukum ziarah orang sakit.

Hidup dan mati adalah ketentuan Allah SWT, sebagai ujian  bukan kebetulan atau lumrah alam. Kematian merupakan istirehat untuk kita  dan kita wajib yakin akan alam akhirat, syurga dan neraka adalah perkara yang benar. Setinggi mana sekalipun pangkat dan kedudukkan yang dimiliki tidak akan terlepas daripada hakikat kematian. Inilah yang diperingatkan oleh Allah swt. Untuk entry kali ini Ummi share dulu hukum ziarah orang sakit. Nanti entry seterusnya kita kongsikan cara dan panduan pengurusan jenazah . Boleh kan.. ?


URUSAN DENGAN ORANG SAKIT DAN HUKUM ZIARAH

Orang sakit ini perlu kita layan sebaiknya, kerana kita tidak pasti sampai bila hayat mereka. Namun begitu, kita juga yang sihat tak pasti sampai bila hayat kita. Setuju ? Jadi sebaiknya , sentiasa mengingati Allah swt dalam apa juga keadaan.


HUKUM ZIARAH

Sunat :  Besar pahalanya jika dapat menghiburkan hati pesakit dan juga keluarga.

Harus : Jika pesakit bukan ISLAM, tetapi kita menziarahi sebagai tanda kasih dan sayang sesama manusia.

Sunat Muaakad :  Jika pesakit terdiri daripada kaum keluarga, jiran tetangga dan juga sahabat.


ADAB ZIARAH PESAKIT RINGAN DAN NAZAK

Pesakit (Ringan) – Bila kita melawat pesakit yang sakitnya ringan sahaja boleh la bawakan sikit buah tangan, duduk kat sisi pesakit dan sentuh tanda sayang ( ikut syariat yang ditetapkan okeh). Namun begitu, menziarah tak perlulah setiap hari dan disunatkan menziarah selang hari. Ini juga bagi menjaga keselesaan pesakit dan ahli keluarga. Juga kena beringat, apabila melawat orang sakit , usahlah berbual kosong, bergurau sekadar yang tidak berlebihan dan juga doakan supaya cepat sembuh. Owh ya, doa orang sakit ini makbul, minta juga pesakit juga doakan kita.  Berilah kata-kata peransang agar pesakit rasa suka dan tenang.

Pesakit Nazak – Ajarkan kalimah Lailaha Illallah. Apabila melawat pesakit, jika keadaan sesuai baca surah yassin, surah Al-Ra’du. Juga titiskan air ke mulut pesakit, sebaiknya ahli keluarga yang menjaga. Teringat arwah ayah . Juga jika kita menjaga orang yang nzak, apabila orang tersebut berpeluh, lapkan lah sedikit  dan menghunjurkan kaki pesakit ke arah kiblat. Doakan pesakit di berikan ujian yang ringan.

HAKIKAT KEMATIAN

Dalil Surah Ali Imran AYAT 185 :

Setiap yang hidup pasti merasai kematian.
Setiap yang hidup pasti merasai kematian.

Surah AZ-ZUMAR AYAT 30 :

HUKUM ZIARAH ORANG SAKIT
“Sesungguhnya kamu akan mati dan sesungguhnya mereka pun akan mati”

Okay , sebagai persediaan kita menghadapi kematian, kita perlulah berbuat kebaikkan. Dan juga dalam menziarahi pesakit, ada adab yang kita kena jaga. Untuk itu, SEDEKAH kan al-fatihah untuk sahabat dan keluarga kita yang mungkin sedang menderita sakit.

Al fatihah juga untuk ayah kepada BEN ASHAARI yang sedang sakit. Kita doakan beliau juga cepat sembuh dan di ringankan beban menanggung kesakitan. -AL-FATIHAH-  

Jumpa lagi next entry yer. Assalamualaikum.

 

 

TERIMA KASIH MAJALAH PA MA

Umminani.com

TERIMA KASIH MAJALAH PA MA UNTUK RUANGAN AKSI GENIUS

Ummi suka sangat menyertai apa peraduan atau mana-mana yang boleh dapatkan hadiah. Sebabkan Ummi juga pelanggan Majalah Pa Ma , Ummi masukkan aksi anak Ummi dalam ruangan Aksi Genius. Sebab sibuk dengan kerja seharian, sehinggakan Ummi lupa yang Angah punya penyertaan bila Ummi hantar. Tup-tup Ummi dapat call masa dalam meting hari Khamis untuk ambil hadiah di Karangkraft, Shah Alam. Suka la Ummi. Syukur sangat. Nak lakukan bukan susah, cuma sebagai ibu bapa kita nak atau tidak sahaja. Bila dapat rezeki begini, bukan sahaja rezeki kita ibu bapa jimat tapi rezeki anak-anak juga.

Umminani.com

Ini wajah angah dalam keluaran Majalah PA&MA JUN 2016. Walaupun sikit perubahan kata-kata, tapi syukur rezeki angah, along dan adik-adik.

HADIAH APA YANG DAPAT TU?

Owh ya, hadiah yang angah dapat adalah set mandian Super HERO… bawa jer balik rumah semua berebut nak tengok. Bukan nak tengok majalah, tapi suka dapat hadiah mandia, hand wash dan syampoo.. terima kasih Carrie Junior. Anak-anak Ummi dah dapat, so kalau uols nak juga boleh la melanggan majalah ini. Ummi biasa beli kat kedai majalah, kebetulan bulan JUN tak beli, bulan tu lah yang angah masuk majalah.Tu yang tak perasan. Ehm… so lepas ini kena alert, tiap-tiap bulan mesti beli la.

BEST KE PENGISIAN MAJALAH PA&MA?

Ummi suka sangat pengisian dalam majalah ini, sebab sesuai dengan Ummi yang anak dalam lingkungan 6tahun sehinnga 6 bulan. So, setiap tips itu Ummi boleh praktiskan untuk kesayangan Ummi. Dan bagi ibu- bapa di luarsana boleh juga tau membaca untuk menambah pengetahuan. Lagi satu kalau nak jimat dan nak rebet LHDN, beli secara langganan bulanan. Harga murah dan pasti tidak ketinggalan setiap keluaran. So, dapat jimat dan rebet LHDN. Mestilah ibu ayah suka..betul?

KOMEN UMMI

Ilmu ini boleh didapati dari mana-mana juga. Waima majalah untuk bacaan santai. Pilihan kat tangan kita samada nak membaca atau tidak. Ibu ayah kat luar sana, jika kita suka membaca, Ummi yakin dan percaya budaya membaca mudah kita terapkan pada anak-anak kita. Sebab itu, Ummi memang train anak-anak membaca awal sejak usia kecil. Along boleh membaca terus pada usia 5 tahun. Kini Ummi jangkakan Angah lebih awal boleh membaca kerana sekarang usia 3 tahun, Angah sudah mula masuk kelas untuk membaca jika nak bandingkan dengan Along pada usia 4 tahun lebih. Apapun, hidup kita lebih baik dengan membaca. Ummi doakan kalian juga dapat membudayakan budaya membaca di rumah dengan anak-anak. Jumpa lagi.. Sokong MAJALAH PA&MA ye.. tq (FACEBOOK)  MAJALAH PA & MA

 

RAMBUT GUGUR SELEPAS BERSALIN

Ibu bersalin dan berpantang

Rambut Gugur Selepas Bersalin

Alhamdulillah, tahun ini anak Ummi dah masuk 4. Seronok memang la seronok, namun begitu Ummi sama juga seperti ibu-ibu lain kat luar sana yang ada masalah rambut gugur selepas bersalin. Masa Ummi anak seorang okay lagi, walaupun ada juga masalah rambut gugur ini. Selepas bersalin berturut-turut, Ummi memang dalam keadaan stress sangat. Bukan tak ada daya usaha tapi apakan daya, nak guna kaedah tradisional tak sempat.

Ini anak-anak Ummi:

Ibu bersalin dan berpantang
Sejak Melahirkan Anak 2010, Isu Rambut Gugur Tak Lari Daripada Hidup Ummi

Anak pertama : Muhammad Afeef Mustaqim 7 September 2010

Anak kedua : Muhammad Afeef Muhaimin 3 Februari 2013

Anak ke tiga : Nur Afeefa Maisarah 12 November 2014

Adik Zakkir baby terkahir Ummi.

Anak ke empat : Muhammad Afeef Mudzakkir 16 Mac 2016.

Rambut Gugur Terlalu Banyak

Ummi stress sangat dengan bilangan rambut yang banyak gugur bila sikat. Ini belum lagi kalau lepas mandi dan syampoo. Urut je rambut terus segenggam rambut kat tangan . Mulalah Mr Suami membebel, Ummi ni , lepas mandi jangan lupa nagkat rambut yang gugur tu. Banyak sangat nanti tersumbat pula bilik mandi. Ummi kadang iakan dulu, hahaha sebab kadang mandi pun berlari-lari kan…sila faham keadaan mak anak 4.  Nak selesa mandi, bila budak- budak masih lagi tidur. Ibu-ibu mesti faham la situasi ini. Yer kan?

Sekarang ini Adik Zakkir masih lagi bf. Ehm..kata orang sebab bf la rambut banyak gugur..korang setuju ke? Ummi nak mengiakan pun tidak, nak kata tidak pun tak boleh juga, tak ada kajian saintifik. Tapi mungkin antara sebab rambut banyak gugur adalah kerana sebab-sebab dibawah :

5 Sebab Rambut Gugur Lepas Bersalin 

Perubahan hormon

Tekanan

Pola pemakanan tidak sihat

Berusia dan memiliki ramai anak

Faktor Usia

KOMEN UMMI

Ummi tak nak lagi hidup dalam ketidak selesaan. Nak juga cari penawar bagi rambut gugur. Semoga satu hari nanti Ummi dan sahabat Ummi yang membaca coretan ini beroleh rambut yang lebih sihat dan cantik. Buat masa ini redha dalam proses membesarkan anak-anak. Pasti ada hikmah. Tapi pada masa yang sama, Ummi harap jumpa juga penawar mengatasi masalah ini.

 


RUJUKAN : KARANGKRAF

Perubahan hormon

Sepanjang tempoh kehamilan, hormon progesteron dan estrogen pada wanita hamil sangat tinggi.  Kedua-dua hormon ini menyebabkan pertumbuhan rambut terhenti dalam fasa anagen atau lebih dikenali sebagai fasa pertumbuhan.  Sebab itu, wanita hamil kelihatan lebih berseri-seri dan nampak cantik.  Rambut mereka kelihatan berkilat dan bersinar-sinar.

 

Tetapi, selepas bersalin iaitu sekitar usia bayi tiga hingga empat bulan, kesemua hormon akan kembali normal dan pada waktu ini, ibu-ibu akan mengalami semula masalah keguguran rambut.

 

Disebabkan sepanjang tempoh kehamilan tidak banyak rambut gugur, kali ini keguguran rambut berlaku dengan lebih banyak.  Rambut yang gugur berterusan menyebabkan ia tidak sempat tumbuh dan memanjang.  Akibatnya, rambut kelihatan semakin menipis dan jarang.

 

 

Tekanan

Selepas bersalin, wanita menjadi ibu sibuk menguruskan keperluan keluarga dan bayi yang baru lahir.  Lebih memburukkan keadaan apabila si ibu juga perlu bekerja.

 

Menghadapi pelbagai tekanan dalam mengendalikan kesemua tugas-tugas ini membatasi masa untuk ibu menjaga kesihatan dan kebersihan rambutnya.

 

Jika tidak diberi perhatian, masalah keguguran rambut yang dialami setiap ibu selepas melahirkan akan menjadi semakin teruk. Namun, dalam tempoh setahun itu sekiranya ia tidak dirawat dengan segera, masalah tersebut akan menjadi semakin serius sehingga akhirnya boleh menjadi keguguran rambut jenis wanita (female pattern baldness).  Masalah rambut ini adalah jenis kekal dan sukar untuk ditangani.

 

 

Berusia dan memiliki ramai anak

Ibu yang semakin berusia dan telah mengandung lebih dari tiga kali berisiko lebih tinggi berbanding ibu muda atau yang memiliki bilangan anak yang sedikit.  Masalah menjadi lebih rumit apabila ibu yang memiliki bilangan anak yang ramai serta tidak menjaga kebersihan rambut mereka akan menyebabkan rambut gugur dengan lebih banyak.

 

Malah, semakin ibu berusia bermula pula masalah puncak kepala (crowning area) semakin menipis.  Ia bermula daripada bahagian tengah dan merebak ke bahagian tepi.  Sebab itu boleh dilihat pada kebanyakan orang tua, wanita terutamanya, rambut di bahagian tengah kepala amat nipis dan sedikit sehingga boleh dilihat kulit kepalanya. Ia berlaku bukanlah disebabkan masalah hormon semata-mata tetapi juga disebabkan penjagaan rambut selepas bersalin yang tidak betul.

 

 

Pola pemakanan tidak sihat

Selain itu, amalan pemakanan yang tidak sesuai boleh menyebabkan masalah keguguran rambut menjadi semakin serius.  Seperti yang diketahui, kebanyakan ibu-ibu selepas bersalin mengawal pemakanan agar dapat mengembalikan semula bentuk tubuh langsing seperti sebelum hamil.  Hal ini sebenarnya boleh menyebabkan mereka banyak kekurangan nutrisi yang amat diperlukan oleh tubuh.

 

Berbanding lelaki, proses penuaan wanita berlaku dengan lebih cepat. Sebab itu, kulit kepala juga akan menjadi tua dengan lebih cepat berbanding lelaki.  Masalah penuaan ini menyebabkan liang-liang rambut menjadi kosong.  Liang-liang rambut yang kosong ini jika dibiarkan dan tidak diaktifkan bagi pertumbuhan rambut baru, ia akan tertutup dan terbenam.

 

Kalangan lelaki, mereka yang mengalami masalah rambut sekiranya tidak dirawat dalam tempoh 10 tahun sekalipun keadaan rambut mereka masih sama.  Bezanya wanita, tempoh dua hingga tiga tahun sudah cukup membuatkan wanita kelihatan ‘botak’ kerana liang-liang rambut cepat tertutup.  Liang-liang rambut yang tertutup dan terbenam tidak boleh dirawat atau diaktifkan lagi.

 

 

Faktor  usia

Semakin berusia, peluang untuk pertumbuhan rambut baru semakin rendah.  Ini disebabkan oleh kesemua sel-sel sudah menjadi semakin tua, malah penyerapan nutrien-nutrien yang diperlukan dalam pertumbuhan rambut sihat juga semakin lambat.

 

Disebabkan usia semakin lanjut, ada kalanya kita lupa tubuh badan juga memerlukan lebih banyak nutrisi.  Hal ini kerana, organ-organ di dalam badan juga turut ‘berusia’ seiring dengan pertambahan usia manusia.  Jadi, nutrisi yang masuk di dalam tubuh badan melalui makanan-makanan yang dimakan akan diserap dan diagihkan kepada organ-organ penting di dalam tubuh seperti hati, jantung, buah pinggan dan sebagainya.  Ia berfungsi untuk membantu organ-organ dalaman berfungsi dengan baik.

 

 

 

 

KISAH SEDIH SI IBU TAK DAPAT SUSUKAN ANAK

susu ibu

KISAH SEDIH SI IBU TAK DAPAT SUSUKAN ANAK

susu ibu
SUSUKAN ANAK PERLUKAN KESABARAN

Dua hari lepas Ummi dihubungi seorang sahabat. Tujuannya untuk menyatakan khabar gembira yang beliau sudah melahirkan seorang cahaya mata. Sudah sebulan beliau bersalin. Semasa berbual Ummi dengar suara beliau bercampur -campur, seakan-akan gembira diselangi dengan kesedihan. Rupanya KISAH SEDIH SI IBU TAK DAPAT SUSUKAN ANAK.

DIPAKSA SUSU ANAK DENGAN SUSU FORMULA

Rupanya beliau dipaksa berikan susu formula pada anaknya. Sedangkan anaknya baru berusia sebulan. Luluh jugak hati Ummi mendengarnya. Beliau berpantang di kampung suami. Kata saudara-maranya susu sahabat Ummi keluar terlalu sikit hingga tak mampu mengenyangkan si anak. Sakitnya hati Ummi mendengar kisah ni. Sebagai ibu muda, beliau langsung tak dapat sokongan dari orang sekeliling.

Namun selepas beberapa minggu Ummi menghubungi beliau semula. Dengan riang beliau kongsikan apa yang beliau buat untuk tutup mulut makcik-makcik pentaksub susu formula tu semua.

3 Cara Tambahkan Susu

1. Minum banyak air kosong

Kena ingat, bila dah bersalin nanti atau sedang dalam keadaan pantang tu, tinggalkan dulu air yang berkafein, sebaliknya banyakkan minum air kosong saja. Wajib amalkan dan lakukan secara perlahan-lahan. Mula-mula memang rasa susah, renyah dan tak sedap namun untuk kebaikan sila gagahkan juga. Untuk hasil yang optimum, anda perlu minum sekurang-kurangnya 2-3 liter air kosong sehari.

2. Kerap menyusu

Lagi kerap anda susukan bayi yang baru lahir, lagi banyak penghasilan susu badan akan terhasil. Yang ni anda kena ingat sebab ia faktor paling penting dalam dunia.. Jadi apa nak buat? Mudah saja, galakkan bayi anda menyusu kerap kalau boleh 10-12 kali sehari atau lebih pun tak apa dalam tempoh 24jam. Ini kerana dengan cara ini mampu merangsang hormon prolaktin yang boleh menghasilkan lebih banyak susu.

3. Makan herba-herba kampung TAPI…

Cara ni sangat bagus. Tapi kenapa ada tapi? Sebab cara ni memerlukan kerajinan & ketabahan tahap dewa sebab rasa herba yang sangat tidak sedap. Beliau kongsikan apa yang digantikan dengan herba. Beliau minum GOMILK keluaran IbuSuri. GOMILK susu kambing yg bertindak sebagai MILK BOOSTER yg berkesan dengan pantas. Rasanya sedap dan tidak hamis, tak sampai 2 hari minum, beliau dah kena bengkak susu. Sehingga kini, beliau percayakan GOMILK.

KOMEN UMMI

Seronok sangat dengar perkongsian sahabat Ummi. Eh, bukan mak-mak jer boleh minum tau, anak-anak Ummi suka juga. Biasanya Ummi beli online jer kat website ini. Trusted tau. So kalau uols nak, boleh la tengok-tengok kat website ini. Satu keluarga boleh minum dan ada 2 perasa vanila dengan chocolate. Malas nak cerita banyak, sebab tu kalau kita bekerja pun boleh bf baby, kena kuat sangat jer. Selamat berpantang dan sokong penyusuan ibu. 😍😍😍