• Isu Masyarakat

    Projek Wakaf Asrama Sek Rendah Integrasi Tahfiz Khalifah

    Projek Wakaf Asrama Sek Rendah Integrasi Tahfiz Khalifah Assalamualaikum, Bismillahirrahmannirrahmin. Ummi rasa bertanggungjawab untuk hebahkan tentang keperluan dan projek wakaf bagi Asrama Sekolah Rendah Integrasi Tahfiz Khalifah. Pusat tahfiz memerlukan bantuan dana untuk menaik taraf keperluan asrama mereka. Keperluan yang diperlukan adalah bagi tujuan menaik taraf penapis air luar, mesin basuh kain, kipas syiling serta kipas dinding asrama. Bagi mereka yang berminat nak menyumbang dan wakaf  boleh wassap terus kepada Hajah Lily Madu :  wassap.my/60132023362 Sedekah tak semestinya wang ringgit, jika kawan-kawan yang baca entry kali ini tidak kemampuan untuk hulurkan bantuan kewangan, boleh doakan usaha ini dipermudahkan dan  sekolah rendah tahfiz ini mampu mencapai target yang diperlukan dalam tempoh…

  • Isu Masyarakat,  Kisah Cuti/Travel,  Saya dan keluarga

    Review The Legend Cherating Beach Resort Cherating

    Bismillahhirahmanirrahmin, syukur alhamdulillah hari ini mood dah kembali tenang dan rasa bahagia menerpa dalam setiap sudut di jiwa. Biasalah sebagai manusia biasa, mana ada jiwa yang tenteram sentiasa. Hati  kita akan sentiasa di bolak balik. Namun begitu bersyukur ada lagi kesempatan menjengah blog Umminani.com ini. Kali ni Ummi Nani ingin buat review The Legend Cherating Beach Resort, termasuk bilik dan juga program yang ada disini. Kalau ada yang ikuti blog Ummi, Ummi ada kongsikan kemeriahan kami semua mengadakan hari keluarga KBBA9 2017 disini. Penat terasa seketika, namun kerinduan yang menerpa jiwa masih terasa sehingga ke hari ini walaupun telah seminggu berlalu. Waktu-waktu bahagia disaat berada disana menerpa ke seluruh jiwa.…

  • Saya dan keluarga

    Merenung diri, refleks diri

    Bismillah. Ya Allah syukur hari ni ada kesempatan Allah swt beri, untuk duduk tenang, berfikir dan reflects diri. Sambil melayan Facebook , dengar ceramah Prof Dr Muhaya. Lama tak ada masa. Ke sebenarnya tak cari masa? Ehmmm.. semua tu sebab Allah tak izinkan. Antara intipati ceramah dan live Prof Dr Muhaya: Ada masalah ambil wuduk tanya Allah. Our strenght dtg drp keimanan kita. Our belive system.Bila ada masalah 😆😅😆,apa patut aku buat utk dapat bantuan Allah. Masalah bukan masalah , masalah bila tak dapat pertolongan Allah swt. Banyak sedekah, solat, minta drp allah ,jauhkan maksiat dan banyak taubat dan niat nak tolong orang. – Prof Dr Muhaya Be a good…

  • Saya dan keluarga

    Anak-anak dan Ummi hari ini

    Salam Jumaat. Apa khabar hari ni? Hari ni hari cuti ke Pejabat..hahaha tapi bekerja di rumah. Pengasuh Ummi bercuti hari ini dan Isnin. Jadi kenalah jalankan tugas surirumah seharian tanpa bantuan Mr Suami. Dah biasa, cuma nak story gelagat budak-budak ni seharian. Hari ini macam hari merdeka bagi depa. Ummi pula? Hahahaa siap sedia la Ummi. “Ummi, kita nak p mana hari ni?” “Ummi, jom la jalan”. “Ummi, hari ni cuti jom beli tshirt Angah..boleh Ummi?”. Adoii, penat weh nak menjawab soalan bertalu-talu. Tu baru sorang, belum masuk kak bersoal jawab. Macam betih jagung. Adik pula, jenis kejar Ummi. Nak melekat jer , yang heran kalau pergi rumah mama, okay…

  • Isu Masyarakat,  KBBA9,  Kisah Cuti/Travel,  Saya dan keluarga

    Berakit dan belajar skuba di Legend Cherating Beach Resort

    Ehm,masih mood berfamily day ni. Hahahah ampunkan mak! Banyaknya entry yer nak..Bukan apa benda seronok serius syok nak share, dan banyak lagi story nak tulis ni. Okay, straight to the point, hari Ahad pagi sebelum bersiap untuk balik, kami semua ada aktiviti terakhir iaitu, berakit. Atau orang putih kata sea rafting. Kali ini nak cerita kami Berakit dan belajar skuba. Jom teruskan membaca. Aktiviti kali ini agak mencabar kerana semua peserta dalam kumpulan kena lakukan sendiri proses menyediakan rakit. Bahan-bahan disediakan oleh pihak Legend Cherating Beach Resort : Legend Cherating Beach Resort Lokasi Pilihan Family Day KBBA9.Cuma peserta hanya perlu ikat dan bawa rakit ke laut. Masing-masing gigih mengikat rakit masing-masing. Group…

  • Saya dan keluarga

    Cabaran demi cabaran kulalui.

    Huhuuu.. mood baru nak ceria, macam mentari pagi nak keluarkan cahaya. Tapi, macam hari pertama di The Legend Cherating Beach Resort la pula, hahaha mentari kena lindungi oleh awan😢 Hahah, baru mood nak recover sebab pertukaran tu hold dulu, dah dapat task khas. Task kali ni adalah sempena persaraan Tan Sri IGP. Sempena persaraan beliau, Ummi kena berada dalam detachment. 2hb Sept Mr Suami kerja, Ummi pula training sehingga 3hb Sept. Cabaran kerja satu nikmat yang harus dihadapi. Ehm, ada sapa-sapa nak anak angkat ke 2hb Sept tu? hahaha nak lelong anak ni. Kalau di Melaka hari tu, alhamdulillah adik Asp Mona platun mate boleh jagakan. Harapan dan doa dapat…

  • Saya dan keluarga

    Keputusannya yang ditunggu-tunggu adalah

    Semalam kan ada update pasal permohonan tukar.. ehm, dah la mood semalam kelaut, ada pula hal-hal yang tak diingini.Maka bertambah ke dasar laut lah!! Sebab bosan yang amat, bagitau Mr Suami,” i nak rehat, please ya, i tak nak diganggu”. Serius, adoii ni bukan main-main,memang ke dasar laut sungguh malam tadi. Jadi, daripada gunung berapi dasar laut meletus, jadi tsunami baik aku rehat jer. Ajak si kecik dengan Along naik atas, lena! Kakak dengan Angah, ikut abah. Mujur abah ada, kalau tak ada lagilah pressssure jer rasanya. Owh ya, sambung balik hal pertukaran. Tadi pagi ada pre-council. Aku ada hal luar, jadi tak masuk office. sampai petang baru settle, then…

  • Saya dan keluarga

    Esok penentuan!

    Pernah rasa down? ehm! Lupakan, adoi, tengah berdebar ni. Aku isi permohonan pertukaran 31Julai 2017. Dah nak masuk sebulan, dan esok adalah hari yang di tunggu tunggu. Esok pre-council. Ergh! doakan yer.. ehm..aku dah usahakan yang terbaik dan boss semua dah setuju. Boss Cawangan aku dan boss nombor 2. Takper korang tak perlu faham. Aku jer faham sendiri. Okay la nak rest, harap-harap esok masuk kerja dapat berita gembira. Owh, entry ni guna bahasa aku. Tak salah kot, ala dulu masa sekolah pun ada juga tulis story “aku sebatang pen”.. Pernah kan? So, halal lah sekali sekala nak bahasakan aku!  

  • Isu Masyarakat,  KBBA9,  Kisah Cuti/Travel

    Hafiz’s Cherating firefly dan mangrove exploration

    Hi…jom sambung lagi baca apa lagi aktiviti yang KBBA9 lakukan sepanjang di Legend. Kami sambung aktiviti hari kedua dengan tour kawasan di sekitar Cherating. Kami dibawa oleh En Meor , Director of Sales The Legend Cherating Beach Resort  melawat ke kawasan sekitar termasuk melawat ke Hafiz’s Cherating di Kampung Cherating. Hafiz’s Cherating menawarkan perkhidmatan “Cherating firefly” dan menyusuri Sungai Cherating melihat keindahan paya bakau atau bahasa English “mangrove exploration”. Ok, semangat ni nak cerita lagi pasal Hafiz’s Cherating firefly dan mangrove exploration! Jom sambung baca kat bawah Ummi  nak mulakan dengan cerita perjalanan hari kedua kami petang tersebut ke perusahaan Keropok Ikan ya… jangan konfuse.. ini ikut jadual acara kami. Keropok Cap…

  • Isu Masyarakat,  KBBA9,  Kisah Cuti/Travel

    Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017

    Hari ni dah hari Rabu, hari ketiga lepas balik daripada Family Day Kbba9 . Entry first day sampai Ummi coretkan kisah kami di disini : Legend Cherating Beach Resort Lokasi Pilihan Family Day Kbba9. Sebab masih mood happy, mood baik ni, nak story semua apa kami buat hari kedua dan ketiga disana, bagi Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017. Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017. Setelah berehat semalaman, kami bangun dengan penuh rasa syukur pada hari Sabtu iaitu hari kedua. Bangun awal semua, even ada anak kecil, budak-budak ni pun excited nak tengok suasana pagi tepi pantai. Seawal jam 5pagi, Ummi bangun solat tahajud dan witir. Selepas tu,…