Month: August 2017

Projek Wakaf Asrama Sek Rendah Integrasi Tahfiz Khalifah

Projek Wakaf Asrama Sek Rendah Integrasi Tahfiz Khalifah

Assalamualaikum, Bismillahirrahmannirrahmin. Ummi rasa bertanggungjawab untuk hebahkan tentang keperluan dan projek wakaf bagi Asrama Sekolah Rendah Integrasi Tahfiz Khalifah. Pusat tahfiz memerlukan bantuan dana untuk menaik taraf keperluan asrama mereka.

Keperluan yang diperlukan adalah bagi tujuan menaik taraf penapis air luar, mesin basuh kain, kipas syiling serta kipas dinding asrama. Bagi mereka yang berminat nak menyumbang dan wakaf  boleh wassap terus kepada Hajah Lily Madu :  wassap.my/60132023362

Sedekah tak semestinya wang ringgit, jika kawan-kawan yang baca entry kali ini tidak kemampuan untuk hulurkan bantuan kewangan, boleh doakan usaha ini dipermudahkan dan  sekolah rendah tahfiz ini mampu mencapai target yang diperlukan dalam tempoh yang singkat bagi mempercepatkan urusan menambah baik infrastruktur sekolah. Selamat memulakan sedekah. Semoga diberkati apa yang anda usahakan. Amin

Review The Legend Cherating Beach Resort Cherating

Bismillahhirahmanirrahmin, syukur alhamdulillah hari ini mood dah kembali tenang dan rasa bahagia menerpa dalam setiap sudut di jiwa. Biasalah sebagai manusia biasa, mana ada jiwa yang tenteram sentiasa. Hati  kita akan sentiasa di bolak balik. Namun begitu bersyukur ada lagi kesempatan menjengah blog Umminani.com ini. Kali ni Ummi Nani ingin buat review The Legend Cherating Beach Resort, termasuk bilik dan juga program yang ada disini.

Kalau ada yang ikuti blog Ummi, Ummi ada kongsikan kemeriahan kami semua mengadakan hari keluarga KBBA9 2017 disini. Penat terasa seketika, namun kerinduan yang menerpa jiwa masih terasa sehingga ke hari ini walaupun telah seminggu berlalu. Waktu-waktu bahagia disaat berada disana menerpa ke seluruh jiwa. Terasa sampai ke hari ini sejuknya angin malam ketika bercuti dan hadir untuk review The Legend Cherating Beach Resort  baru-baru ini. Sampaikan, kegembiraan saat percutian lepas dengan keluarga KBBA9 terbawa ke mimpi. Allahuakbar betapa Allah swt memberikan barakah dalam ukhwah KBBA9.

Menyingkap satu persatu gambar di telefon bimbit, terasa macam masih berada di sana. Gambaran gambar yang diambil ketika kesana untuk hari keluarga KBBA9 dan review The Legend Cherating Beach Resort sangat membuatkan hati ini melonjak -lonjak dan ingin kembali kesana.

Keadaan persekitaraan, suasana angin sepoi bahasa dan bilik yang ditawarkan amat lah menarik hati, membuatkan rasa jiwa nak kesana semakin bertambah. Mana tidaknya, melangkah masuk ke bilik Grand Deluxe yang di tawarkan kepada Ummi sekeluarga dah buatkan hati ini bagai jiwa kacau. Tambah dengan syukur di berikan bilik yang cantik, tiolet yang kemas denagn susun atur moden  dan susunan perabot yang teratur sangat menyuntik jiwa kami untuk kembali ke sana satu hari nanti.

Grand Deluxe Room 

bilik harga murah di cherating
Kelengkapan yang disediakan cukup lengkap termasuk cotton buds.
Pengunjung disajikan dengan minuman panas di setiap bilik yang disediakan.
Bilik Grand Delxe yang disediakan cukup luas dan boleh memuatkan sehingga 6 orang , 2 dewasa dan 4 kanak-kanak. Tak cukup katil, boleh tidur kat toto .
Sofa yang empuk bukan lagi milik Ummi abah jika bawa anak-anak bercuti ke lokasi menarik seperti ini.
The Legend Cherating Beach Resort mampu buatkan semua ahli keluarga tersenyum gembira.

Pesanan daripada Ummi :

Jika memilih untuk bercuti disini bersama keluarga dan mempunyai bajet yang seederhana, boleh ambil Bilik Grand Duluxe dan bawa toto atau lapik untuk ahli keluarga lain. Dan bawa juga selimut serta baju tebal jika bercuti disini. Ini pengalaman kami semua, bila malam menjelma dan jam menunjukkan 1 pagi orang dah kesejukkan yang amat sangat. Hinggakan 2 malam kami disini, terpaksa  “off” air cond sehingga pagi. Sejuk sehingga tak dapat melelap mata. Jadi, jika datang kesini bawa bersama jaket tebal dan stokin tebal untuk dipakai ketika berehat di malam hari.

Suasana dan suhu bilik yang teramat sejuk boleh menyebabkan malam di sini terganggu. Jadi, nak selesa pastikan kelengkapan seperti ini dibawa bersama.

Kedua, jika bercuti disini dan inginkan bilik privasi boleh mohon bilik yang ada pintu sambungan antara bilik. Jadi, ibu ayah boleh berada di satu bilik , manakala hero-hero lain boleh menikmati percutian mereka di blik berasingan.

Lain-lain bilik disediakan untuk pilihan pengunjung : 

Selesa, besar dan ruang sembang yang luas memberikan suasana yang cukup menarik.
Selesa, besar dan ruang sembang yang luas memberikan suasana yang cukup menarik. Sesuai untk private party dan mini reunion bersama rakan kolej.
Selain bilik utama ada disediakan bilik berasingan untuk anak-anak jika memilih bilik ini sebagai bilik percutian anda.
Selain menimati suasana di tepi pantai, dari bilik juga berpeluang menikmati suasana dan angin sepoi-sepoi bahasa.

Pelbagai pilihan bilik disedikan serendah RM180-RM2500 satu malam. Sebagai pengunjung yang bijak kita boleh menempah bilik mengikut kesesuaian program dan rancangan percutian. Jika dalam mood honeymoon dan inginkan private room, mungkin Penthouse boleh dijadikan salah satu bilik pilihan. Ianya juga sesuai jika datang dalam 4 atau 6 orang untuk berada dalam 1 pent house untuk merapatkan ukhwah silaturrahim. Semua kemudahan di penthouse di The Legend Cherating Beach Resort ini amat sesuai untuk satu percutian bersama rakan-rakan dan ahli keluarga. Selesa, besar dan ruang sembang yang luas memberikan suasana yang cukup menarik.

Jadi, jika masih merancang percutian pada hujung tahun ini, jadikan Review The Legend Cherating Beach Resort ini sebagai salah satu rujukan dan jadikan juga The Legend Cherating lokasi pilihan anda bercuti. Jika dah serius nak bercuti dan keluar daerah jangan lupa bawa : Cosmoderm Travel Pek Bersama !

Okaylah, boleh baca banyak lagi aktiviti yang dijalankan disini di linik berkaitan:

Family Day KBBA9 di The Legend Cherating Beach Resort

Boleh lakukan aktiviti di bawah sepanjang berasa disini :

Berakit dan belajar skuba di Legend Cherating Beach Resort

Melihat firefly dan menyusuri paya bakau 

Apa kata mereka ?

Jom baca review Mas Saari 

Untuk tempahan : 

Contact Person: Encik Meor (013-3319822)
Alamat resort:
The Legend Cherating Beach Resort
Lot 1290, Cherating
26080 Kuantan, Pahang Darul Makmur

Merenung diri, refleks diri

Bismillah.

Ya Allah syukur hari ni ada kesempatan Allah swt beri, untuk duduk tenang, berfikir dan reflects diri. Sambil melayan Facebook , dengar ceramah Prof Dr Muhaya. Lama tak ada masa. Ke sebenarnya tak cari masa? Ehmmm.. semua tu sebab Allah tak izinkan.

Antara intipati ceramah dan live Prof Dr Muhaya:

Ada masalah ambil wuduk tanya Allah.
Our strenght dtg drp keimanan kita.
Our belive system.Bila ada masalah 😆😅😆,apa patut aku buat utk dapat bantuan Allah.
Masalah bukan masalah , masalah bila tak dapat pertolongan Allah swt.
Banyak sedekah, solat, minta drp allah ,jauhkan maksiat dan banyak taubat dan niat nak tolong orang. – Prof Dr Muhaya

Be a good giver.
Perbetulkan niat dalam sesuatu urusan. Letakkan Allah No.1
Jangan merasa diri berjasa.

Kualiti hidup daripada kualiti hati.
Punca bhgia dn tenang bila memberi.
Givers gain.

Mulakan dengn al fatihah atas urusan kerja.
Allah, Rasul ,suami dan ibu.
Minta suami doa, jgn bergantung kepandaian kita sahaja, tapi yakin dgn pemberian Allah swt minta doa tubuh badan dn anggota kita memberikan bantuan.

Drp – Prof Dr Muhaya

Ya Allah, terkesan sangat. Dah lama tak join kelas ilmu, kelas agama hati jadi sempit. Hidup dah macam kebanyakkan orang biasa. Berdosanya aku. Nak kembali pada zaman kegemilangan, business mencanak. Kerjaya tenang. Sebab masa tu lepas balik daripada Imkk, banyak perubahan.

Bila lama tak refresh, jadi lupa. Aduh! Menyesal. Tapi redha la, Allah bagi ujian sikit sahaja, sebab dia nak ketuk hati ni kembali pada dia.

Teringat masa tu, 2013, seminggu solat malam boleh kata tiap malam, atau penat pun akan cuba sebaik mungkin sekurangnya 5 kali seminggu. Bila period, rasa rugi yang amat masa tu.

Masa tu,  dua tahun hidup masih dalam masalah, tapi cool. Dan semua settle dengan baik. Selawat , zikir jadi sebutan. Sekarang pun ya, tapindah tak macam dulu, seribu kali sehari. Kadang lebih lagi nak kejar berkat selawat dan istifar.

Jauhnya terpesong, bukan apa mungkin sebab lalai. Tahun 2013-2014, pendapatan harap pada business, maknanya bila business pengharapan pada Allah swt yang gerakkan hato customers. Tapi..

Bila naik kerja, macam lupa yang rezeki hakiki tu Allah bagi. Bukan Goverment bagi. Sebab setiap bulan rasa cukup, makan pakai bil semua cukup,jadi lupa perkara yang boleh dilakukan untuk dekat dengan Allah swt.

Lupa nak minta, lupa nak bersungguh kembali kepada DIA. MasyaAllah Alpa nya aku. “Apa aku cari ni sebenarnya?”

Bila teringat saat kegemilangan, hidup mewah , kereta mewah ada rezeki banyak rasa rindu. Sekarang masih mewah, tapi hati lebih rasa bahagia dengan mengingatkan saat tersebut. Rasa rindu, rasa nak patah balik.

Belum terlambat. Malam ni, aku scroll semula facebook rakan-rakan yang aku follow masa 2013-2014 , banyak ilmu banyak pelajaran.

Sekarang cirle aku? ehm, hish kena bedak siasat ni. Serius, yer la kalau hari-hari melayan perkara tak berfaedah, dah buang masa disitu. Facebook pula, banyak pula tengok yang orang mengajar make up. Aduh, terdetik kat hati “aku biarkan timeline lalu, aku tunggu , tengok?” “hish ni bukan aku!” “Aku control apa aku baca, apa aku tonton!”.

Maka, malam ni timeline mana yang rasa bukan bidang yang aku cari, nasiblah terunfriend dan terunfollow. huh! Banyak sangat benda laro masuk kepala rupanya!

Siapa kita 5 tahun akan datang?

Hari ni aku tengok balik dream board yang dibuat satu masa lalu. Yes! Aku achieve almost 70%. Yang buat tak achieve tu sebab dosa aku!Kalai korang rasa benda sama, cuba throwback 5years before , dan buat dream board 5 years in future.

Jom sama-sama kita betulkan aligment hidup.Kembali hidup bertuhan, bukan sekadar solat dan puasa, tapi kefahaman lebih daripada tu. semua tu perlu berguru.

Aura Bocor?

Ehm, benda terjadi tak perasan! ada masa kira nak marah anak jer. Suami cakap ada jer tak betul. Ehm, salah sendiri tak sedar. Duduk pejam mata, teringat balik masa kelas E hati Diyana Tahir , menangis weh!

Sebenarnya diri aku yang stress. stress bukan benda besar, tapi benda atau perkara-perkara kecil. Tu tak bersyukur la tu. Malam ni bari sedar. “I am me!” aku nak diri aku semula. Aku nak “kakcik” comeback. Aku nak”Umminani” comeback. She beautiful. She  is nice. She is powerful!

Apa aku nak sebenarnya, apa aku kejar? Tak ada fokus! Semua berlalu ikut masa begitu jer! Lalai! Ruginya aku!

Now i want to come back. I want to be Umminani, real i. Smile, nice , hardworking dan extra care. Umminani dulu tak harap nak baik dengan manusia baru dapat sales, tak harap bodek baru dapat rezeki. No! Dan now, she will come back!

Doakan , kedatangan hambamu yang baru ini akan bagi sinar baru pada keluarga yang paling penting. Sinar bahagia. Sinar kejayaan dan sinar untuk berada di saf yang betul kembali. Berdosa nya aku! Kejar dunia, dunia lari, kejar akhirat dan redha suami, aku pasti dapat apa yang aku impikan dengan mudah.

“I am me!” Doakan.

Anak-anak dan Ummi hari ini

Salam Jumaat. Apa khabar hari ni? Hari ni hari cuti ke Pejabat..hahaha tapi bekerja di rumah. Pengasuh Ummi bercuti hari ini dan Isnin. Jadi kenalah jalankan tugas surirumah seharian tanpa bantuan Mr Suami. Dah biasa, cuma nak story gelagat budak-budak ni seharian.

Hari ini macam hari merdeka bagi depa. Ummi pula? Hahahaa siap sedia la Ummi. “Ummi, kita nak p mana hari ni?” “Ummi, jom la jalan”. “Ummi, hari ni cuti jom beli tshirt Angah..boleh Ummi?”.

Adoii, penat weh nak menjawab soalan bertalu-talu. Tu baru sorang, belum masuk kak bersoal jawab. Macam betih jagung.

Adik pula, jenis kejar Ummi. Nak melekat jer , yang heran kalau pergi rumah mama, okay jer boleh duduk sendiri, tidoq sampai jam 9pagi Adehh, kalau kat rumah, tak dapat tu! Heran Mak!

Ambil Along Sekolah

Dalam duduk dengan budak-budak ni membebel, kau tampar aku, aku tampar kau.. ummi akhirnya bawa depa keluar. Kami pergi ke Kedai Aircond dulu, buat booking untuk nak pasang pada bilik anak-anak dan hall.

Selepas itu, kami pergi kedai Ten Ten. Angah ni pelik, banyak-banyak tshirt, dia suka tshirt kami licin yang ada gambar kartoon ni juga. Kat kedai biasa macam ni atau kat pasar jer ada baju favourite Angah ni.

Dan settle beli tshirt , jam dan tunjukkan pukul 1130pagi. Terus kami bergerak ambil Along di sekolah.

Balik sekolah, bagi mandi dulu semua orang dan makan. Masak ayam masak merah jer dah okay untuk budak-budak ni. Makan masing-masing suap. owh ya, sebelum tu bagi adik tidur lena dulu. Sebabnya, otw ambil Along dan otw balik ke rumah selepas ambil Along dia dah mengantuk sangat.

Lepasakan, tunggu Along solat Zuhur. Tak pergi la solat Jumaat hari ni, sebab Abah kerja. Lepas Along dah siap solat, Ummi gelapkan satu rumah dan berperang untuk tidur. Hahaha perang dengan Angah la. Kakak terus tertidur, sebab dah letih sangat kot.

Tak lama berperang, semua dah terlelap. Ummi pun terlelap juga dalam setengah jam. Lepas tu, jam 330petang, kejut Angah pergi kelas iqraq. Tapiii….

Ni yang nak marah nii! Along tak bawa balik botol air. Samada lupa atau hilang. Maka, bergegas la ke sekolah Along….haiii! Nak marah anak..tapi careless, geram mak🙅

Mula-mula katanya kat pondok pak guard dia tinggal botol. Ummi suruh dia cari kat kelas. Ditemani abang darjah 6 , dia pergi ke kelas. ehmm.. tak lama lepas tu dia kembali ke kereta.

Rupanya tertinggal di kelas! Anak owh anak.. geram ada juga. Bukan apa botol biasa pun, kalau satu kos Rm13, takkan nak membazir setiap bulan kan. Tu yang Ummi pergi juga ke sekolah, walaupun ambil masa pergi dan balik hampir sejam!

Dah balik ke rumah, situasi kat rumah pula. Adik kacau kakak. Suka sangat usik kakak. Dia tau kakak jenis suka bunyi, lagi lah dia suka menyakat. Yang heran baru setahun lebih, tapi pandai tu. Boleh bayangkan, kalau dah usik mengusik apa jadi? ehmm mula lah masing-masing 😭😭😭😭. Adoiii, bising! Serius betul-betul menguji keimanan! hahaha

Ni situasi Ummi yang bukan setiap hari jaga anak-anak. Kalau yang suri rumah setiap masa tu, respect sangat. Penat tapi banyak pahala. Heheh inilah story kisah hari ni. Penat, meriah dan mengajar erti sabar.  okaylah, nak siap sedia makan malam kat budak-budak ni. Bye

Berakit dan belajar skuba di Legend Cherating Beach Resort

Ehm,masih mood berfamily day ni. Hahahah ampunkan mak! Banyaknya entry yer nak..Bukan apa benda seronok serius syok nak share, dan banyak lagi story nak tulis ni. Okay, straight to the point, hari Ahad pagi sebelum bersiap untuk balik, kami semua ada aktiviti terakhir iaitu, berakit. Atau orang putih kata sea rafting. Kali ini nak cerita kami Berakit dan belajar skuba. Jom teruskan membaca.

Aktiviti kali ini agak mencabar kerana semua peserta dalam kumpulan kena lakukan sendiri proses menyediakan rakit. Bahan-bahan disediakan oleh pihak Legend Cherating Beach Resort : Legend Cherating Beach Resort Lokasi Pilihan Family Day KBBA9.Cuma peserta hanya perlu ikat dan bawa rakit ke laut.

Masing-masing gigih mengikat rakit masing-masing. Group Bravo yang ada abe Que ini sangat cermat, siap lapit buluh dengan pelampung supaya mudah diikat. Nampak kreativiti mereka disini. Group alpha, yang salah seorangnya Aben pula beruntung sebab ada kak Moha, pandu puteri yang sangat bijak buat ikatan yang kemas dan cantik je.

Manakala, group Charlie pula, mereka antara yang pantas dan bersaing dengan Bravo. Kiranya masa nak pasang ni, dua group ini bersaing sengit. Hhahaha ulasan daripada Ummi sebagai pemerhati.

cara buat rakit
Ini contoh ikatan buluh sebelum diikat dengan pelampung

Mr Suami dengan kak Tati bersungguh mengikat. Kerjasama 2 orang ini Ummi puji sebab ikatan depa juga antara yang kemas dan tersusun je. Boelh bagi 3 bintang daripada 5 bintang.

Ha, ini dia rakit group Charlie, kami penyokong group Charlie la, sebab Mr Suami ada disini. Jadi , lepas ni masanya nak berakit ke laut..jom kita tengok apa yang jadi.

Ini model pemberi semangat dan penyokong group Charlie. Lupa nak bagitau, masa main kat sini, tanah merah ni amat memberi kesan pada baju tau. Balik rumah Ummi cuci dengan Zing Detergent Film yang mana Ummi ada share Review zing detergent film, mujarab untuk baju sekolah.

Sampai masa untuk berakit di laut

Dah siap depa posing dengan rakit masing-masing kena la angkat ke laut, boleh tahan jarak tu jauh juga dalam 100 meter kena lari. Syukur orang KBBA9 semua kuat-kuat stamina boleh tahan depa ni.

Baguskan aktiviti disini, semua nampak bekerjasama. Kata Mr Suami, ikutkan keluarga pun kena ada family day macam ni..yang mana jauh tu boleh didekatkan. Barulah hati bertaut semula.

Masa kat tengah laut ni, Charlie mendahului, lepas tu Bravo u turn dulu.. kiranya sampai ke penamat Bravo la, sebab diaorang tangkas dalam iar. Manakala Alpha pergi senget merata-rata. Hhehehe, macam -macam gelagat tau!

Meleraikan rakit la pula!

Kalau tadi semua kena bekerjasama untuk memasang rakit, kini nak kena leraikan dan letakkan semula seperti mana asal. Dan kat sini Bravo kalah sebab lambat buka ikatan. Dan secara keseluruhannya pertanding Sea Rafting atau berakit di laut ini dimenangi oleh …. rujuk gambar dibawah.

Juara merakit hari Ahad lalu..wah tahniah, dah la siap awal pasang, buka pun paling awal buka dan leraikan semula rakit..terbaiklah Group Charlie.

Hasil daripada aktiviti ini amat memberansangkan. Selain stamina, kumpulan jga belajar bekerjasama dalam kumpulan dan yang pastinya mereka yang tak pernah tahu bagaimana nak merakit atau berakit , lepas aktiviti ini dah tahu dah. Kiranya pengalaman indah la buat aktiviti ini termasuk kepada MrSuami. Serius bila buat dalam keadaan suka, bahagia dan gembira , hilang penat. Seronok bukan main.

Ini aktiviti terakhir kami di sini, dan selepas tu masing -masing berehat dan blogger sambung pula aktiviti dengan kelas Scuba oleh Muck Dive.



Berakit dan belajar skuba : Kelas Skuba Oleh Muck Dive

Berakit dan belajar skuba
kredit photo : papaamyzal dan saidilia.com
credit photo : yanieyusuf.com

Ehm, masa kami dapat taklimat tentang Skuba ini sangat excited nak cuba.Malangnya, coach tak bawa banyak, jadi bagi peluang kepada bebrapa peserta sahaja untuk mencuba. So, kalau korang pergi Kuantan atau Cherating boleh contact Muck Dive okay!

Pantai Balok Kuantan 
Call 013-286 1620
Instagram : @muckdive
Setakat ini dulu cerita kami berfamily day di The Legend Beach Resort. Kalau ada umur panjang , doakan rezeki kami berjumpa lagi di lain masa dan ketika. Serius amat merindui setiap saat disini.
Entry berkaitan :

Cabaran demi cabaran kulalui.

Huhuuu.. mood baru nak ceria, macam mentari pagi nak keluarkan cahaya. Tapi, macam hari pertama di The Legend Cherating Beach Resort la pula, hahaha mentari kena lindungi oleh awan😢

Hahah, baru mood nak recover sebab pertukaran tu hold dulu, dah dapat task khas.

Task kali ni adalah sempena persaraan Tan Sri IGP. Sempena persaraan beliau, Ummi kena berada dalam detachment.

2hb Sept Mr Suami kerja, Ummi pula training sehingga 3hb Sept. Cabaran kerja satu nikmat yang harus dihadapi. Ehm, ada sapa-sapa nak anak angkat ke 2hb Sept tu? hahaha nak lelong anak ni. Kalau di Melaka hari tu, alhamdulillah adik Asp Mona platun mate boleh jagakan.

Harapan dan doa dapat selesaikan isu ni. Ini salah satu cabaran bila suami isteri bekerja. Sama juga, kalau kerja nurse ke apa, betul kan? Korang yang doakan ni, harap bantu Ummi doakan Ummi dapat selesaikan dengan baik ya. 👮👮👮👮

Keputusannya yang ditunggu-tunggu adalah

Semalam kan ada update pasal permohonan tukar.. ehm, dah la mood semalam kelaut, ada pula hal-hal yang tak diingini.Maka bertambah ke dasar laut lah!! Sebab bosan yang amat, bagitau Mr Suami,” i nak rehat, please ya, i tak nak diganggu”.

Serius, adoii ni bukan main-main,memang ke dasar laut sungguh malam tadi. Jadi, daripada gunung berapi dasar laut meletus, jadi tsunami baik aku rehat jer. Ajak si kecik dengan Along naik atas, lena!

Kakak dengan Angah, ikut abah. Mujur abah ada, kalau tak ada lagilah pressssure jer rasanya.

Owh ya, sambung balik hal pertukaran. Tadi pagi ada pre-council. Aku ada hal luar, jadi tak masuk office. sampai petang baru settle, then cakap boss EL terus. Alhamdulillah boss on jer.

Dan, keputusan pertukaran tu macam kat gambar. Jadi, prepare mood untuk kerja macam biasa dan kena kuat semangat untuk pergi dan balik dengan kereta.

Tak bersedia lagi nak menunggang motor. Ehm, aku redha je, ada sebab mereka iaitu boss kat atas tu nak kekalkan aku disitu, even pada dasarnya di persetujui.

Kerja sini dah mudah, cuma jarak yang sikit cabaran. its okay, ala..nak senang pun ada cabarannya kan.. kena lah terima. Kalau 2kali jatuh motor tu membahayakan, maka ada sebab allah swt nak aku memandu kereta tu.

Lagi, mungkin ada bakat atau kepakaran aku yang aku sendiri tak sedar, tapi boss kat atas menilai. Ini suami aku yang cakap!

Apapun, semua tu Allah swt dah tentukan. Ala, mana-mana tempat pun sama. Kalau kata manusia ni, mulut tempayak,mulut tempoyak semua ada.. diam dan sabar..

Huh! Semangat harus di pulihkan demi kerjaya. Bukan semua orang boleh berada di tempat aku sebenarnya. Bukan semua orang mampu lakukan, dan aku disituasi sekarang sebab Allah swt yang aturkan. Jadi, aku kena redha, maybe Allah nak aku stay sebab tahun depan nak bagi “acting” Asp Ke.. manalah kita tau rezeki kan kat tangan Allah swt.

So, lepas ni dah boleh duduk diam-diam, teruskan bekerja macam biasa dah kena pulihkan semangat yang hilang. I control my self, not others! hahaha bye.

Esok penentuan!

Pernah rasa down? ehm! Lupakan, adoi, tengah berdebar ni. Aku isi permohonan pertukaran 31Julai 2017. Dah nak masuk sebulan, dan esok adalah hari yang di tunggu tunggu.

Esok pre-council. Ergh! doakan yer.. ehm..aku dah usahakan yang terbaik dan boss semua dah setuju. Boss Cawangan aku dan boss nombor 2. Takper korang tak perlu faham. Aku jer faham sendiri.

Okay la nak rest, harap-harap esok masuk kerja dapat berita gembira. Owh, entry ni guna bahasa aku. Tak salah kot, ala dulu masa sekolah pun ada juga tulis story “aku sebatang pen”.. Pernah kan? So, halal lah sekali sekala nak bahasakan aku!

 

Hafiz’s Cherating firefly dan mangrove exploration

Hi…jom sambung lagi baca apa lagi aktiviti yang KBBA9 lakukan sepanjang di Legend. Kami sambung aktiviti hari kedua dengan tour kawasan di sekitar Cherating. Kami dibawa oleh En Meor , Director of Sales The Legend Cherating Beach Resort  melawat ke kawasan sekitar termasuk melawat ke Hafiz’s Cherating di Kampung Cherating. Hafiz’s Cherating menawarkan perkhidmatan “Cherating firefly” dan menyusuri Sungai Cherating melihat keindahan paya bakau atau bahasa English “mangrove exploration”. Ok, semangat ni nak cerita lagi pasal Hafiz’s Cherating firefly dan mangrove exploration! Jom sambung baca kat bawah

Ummi  nak mulakan dengan cerita perjalanan hari kedua kami petang tersebut ke perusahaan Keropok Ikan ya… jangan konfuse.. ini ikut jadual acara kami.

Keropok Cap Intan :

Petang hari kedua, perjalanan percutian kami di teruskan dengan singgah ke tempat pembuatan keropok Cap Intan. En Meor Amran cakap disini, keropok Cap Intan famous. Siap kak Tati, buat sendiri keropok leko.. pandai pula tu uli bagi jadi panjang-panjang. Kak Saidila pun try, boleh la terjah blog depa.

Selepas memborong keropok, kami ke Pusat Konservasi Penyu.. Jom baca berkenaan penyu kat bawah ya.

Penyu Sanctuary Cherating

Isnins – Ahad : 7:30pm to 7:30am , Program yang dijalankan disini termasuk melepaskan anak penyu, menyaksikan penyu bertelur pada waktu malam dan pelbagai lagi aktiviti tertakluk kepada perubahan.

Info berkenaan Pusat konservasi Penyu Cherating:

Masuk adalah percuma

Nombor telefon untuk dihubungi :  +6 09 581 9087.

Rasanya Ummi sendiri dah lama tak tengok real penyu, hinggakan dah lupa bagaimana rupa penyu, sekali tengok MasyaAllah lawanya penyu…corak batik atas cengkerang tu lawa sangat.

Ada corak yang cantik, serius Ummi suka. Ciptaan Allah ni cantik kan, macam-macam reka bentuk, kadang kita tak perasan. Tengok la kepak penyu tu, corak batik yang menawan, lawa ni kalau corak ni juga di zahirkan atas kain dan dibuat baju kan. Last pergi yang kat Dungun.

Masa ni nak gerak ke Hafiz Cherating, sempat bergambar dengan Ben Ashaari

Disini seronok kalau bawa anak-anak bersama, sambil berjalan sambil menikmati dan belajar perihal kehidupan penyu. Macam-macam disediakan di sudut informasi. So,boleh la singgah kalau datang Cherating atau Kemaman.

Next, apa pula kami lakukan selepas tu? Jom sambung cerita. Kami menyusuri Sg Cherating menikmati suasana paya bakau.

Hafiz’s Cherating firefly dan menyusuri paya bakau “mangrove exploration”

Kami beruntung bila pihak Hafiz Cherating telah menaja KBBA9 untuk 2 aktiviti diatas. Dan kalau nak menonton atau menikmati firefly atau kunang-kunang disepanjang Sg. Cherating ni perlu sampai kesini waktu malam. Untuk menikmati suasana hutan paya bakau pula, boleh dilakukan pada waktu siang hari.

Untuk menyusuri Sungai Cherating ni , pengunjung akan dibawa menaiki bot. Ada bot besar dan kecil, ianya akan dibawa mengikut kapasiti pelancong atau pengunjung.  Jangan risau , tahap keselamatan terjamin disini. Tak perlu risau untuk mendapatkan perkhidmatan mereka disini.

Keindahan alam disini amat memukau mata memandang. Sehinggakan Ummi asyik ambil gambar pemadangan sahaja. Kak Lya yang kat sebelah Ummi dah tanya “Ambil gamabr apa jer depa ni?” Ummi membalas “kak , lawa la gambar disini, yang mana cantik boleh buat wall paper komputer atau henset tau”. Layan je la Kak Lya kan.

Berada dalam bot dan sambil menikmati pemadangan disini tak sah kalau tak selfie dan bergambar sebagai kenangan. Jadi, rasanya 3 bot yang KBBA9 memang asyik bergambar jer la. Bila saat menyusuri Sungai ini, ada pelbagai binatang liar nampak, ada satu pokok tu ada ular katam tebu kalau tak silap..baik jer tidur kat ranting pokok. Kami di maklumkan, supaya tidak dekat, bukan apa, risau sangat kalau bot terlanggar akar pokok bakau ke apa, mau terkejut binatang semua. Dan kalau nasib tak menyebelahi, jatuh pula ular tu kat dalam bot..apa korang nak buat? Malas nak pikir sebab dah selamat hingga kini.

Paya bakau disini bukan sehari dua. Jadi tanggungjawab kita semua untuk jaga dan menghargai keindahan yang Allah anugerahkan kepada kita. Tengoklah, akar pokok bakau ini pun dah lain macam. Ini mesti dah lama hidup, setuju?

Hafiz's Cherating firefly dan mangrove exploration

Jadi, kalau lepas ni ke Cherating, boleh tinggal di Legend Cherating Beach Resort dan nikmati pakej ke sini dengan harga dewasa RM70.0 seorang, kanak-kanak pula dalam lingkungan harag RM40.00 satu kepala. Hafiz’s Cherating firefly dan mangrove exploration wajib ada dalam itenary kalian.

7/ 1156, Cherating village,
Kuantan 26080 Kuantan
Highlights info row image017-978 9256
Ini sehingga petang Sabtu, tapi ada lagi tau aktiviti sebelum dan selepas maghrib pada hari Sabtu tersebut. Nanti Ummi sambung di entry akan datang. Bye

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017

Hari ni dah hari Rabu, hari ketiga lepas balik daripada Family Day Kbba9 . Entry first day sampai Ummi coretkan kisah kami di disini : Legend Cherating Beach Resort Lokasi Pilihan Family Day Kbba9. Sebab masih mood happy, mood baik ni, nak story semua apa kami buat hari kedua dan ketiga disana, bagi Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017.



Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017.

Setelah berehat semalaman, kami bangun dengan penuh rasa syukur pada hari Sabtu iaitu hari kedua. Bangun awal semua, even ada anak kecil, budak-budak ni pun excited nak tengok suasana pagi tepi pantai. Seawal jam 5pagi, Ummi bangun solat tahajud dan witir. Selepas tu, anak-anak semua bangun. Depa ni dah biasa mandi pagi, nak mandi juga even dah cakap kita nak pergi tepi pantai. Layan jer la..maybe nak rasa feel mandi kt bilik Grand Deluxe Di The Legend Cherating Beach Resort ni kot. 

Budak-budak ni kadang lebih feeling daripada kita. Dah siap mandi, bersiap-siap, solat subuh 4 beradik dah ready nak ke tepi laut. Nak cepat, jadi lambat juga uruskan depa ni. Boleh keluar bilik 645pagi. Kira still okay la. Alhamdulillah masih lagi suasana redup, sejuk dan nyaman. Kami menunggu mentari pagi menyapa.

Namun, pagi yang indah tersebut awan menutupi cahaya mentari pagi. Cuma dapat menyaksikan sinaran pagi yang tidak betul-betul menyinar. Syukur masih ada peluang kedua di hari Ahad. Anak-anak Ummi dah excited sangat. Along dah sedikit basah. Main air. Ummi dengan abah melayan perasaan. Cuma, kena ketahui, percutian dengan anak-anak tak serelax bercuti berdua. Mood honeymoon sikit kacau bilau..hahahah, tapi seronok la melayan gelagat depa. Penat sekejap jer terasa, namun memori indah saat anak-anak kecil ni akan tetap mekar di ingatan.

Lepas melayan perasaan di tepi ombak yang tenang, awan yang redup dan suasana yang indah. Kami semua meneruskan aktiviti pagi dengan bersarapan di coffee house.

Makanan disini enak yang amat. Ummi dengan abah , breakfast hari pertama kami sama-sama setuju yang bubur nasi adalah yang paling best. Serius, bila tambah dengan sambal kicap..fuh sedap! Jam masa tu dah menunjukkan 830pagi. Kami keluar daripada coffee house dan anak-anak Ummi nak terjun swimming pool. Pikir, alang-alang lepas ni sukaneka jadi Ummi benarkan, sebab nanti main pasir kotor juga.



Sukaneka Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017

Aktiviti bermula jam 915pagi. Jadual sikit berganjak, kerana menunggu semua ahli berkumpul. Sukaneka bermula dengan acara anak-anak. Ada 3 game pihak resort sediakan untuk blogger cilik. Sebab apa panggil blogger cilik? Depa semua , tak kira anak blogger mana semua suka bergambar, dan bab blog pandai.

Mungkin ni semua , bakal pengganti generasi mak dan ayah. Jom saksikan galeri sukaneka blogger Cilik. Mak ayah yang excited bila anak main. Hahaha nak menang punya pasal, suruh anak tiup belom cepat-cepat dan lepas tu gunakan kuku asalkan pecah.

Si angah, ehm..tiup kecik yang amat. Lepas tu dia tarik jer, asal pecah.. hahaha dah tau, dia mana reti tiup belon, tapi nak cuba tu. Bagus Angah, keyakinan 200%. cayalah! Tapi, bab group, asyik salah baris ker Angah ni!.

Sukaneka Kbba9 dan pasangan

Kalau tadi budak-budak, ini pula mak budak dan ayah budak. Kami pun ada 3 game. Siap kena lari dalam guni.. hahah Ummi tak ingat last lari dalam gini bila,asa kecik jer kot. Tapi syoknya macam-macam gaya. Kak D paling lawak, boleh catwalk gitu. Adoiii, orang bertanding la kak😁😁. 
Masa permainan bawa bola dengan gelung, semua orang boleh buat, cuma ada yang laju, ada yang terpesong ke barisan group lain, dan macam-macam lagi. Yang best, gelak ketawa tu yang buat semua orang suka dan rasa lebih rapat dan mesra.
Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017

Nka order Brownies di Putrajaya dan KL boleh contact abam Korie, okay!

Paling teror main boling kelapa , group Chalie tak silap. 26 pin jatuh. Hebat! Group Ummi 6 jatuhan sahaja. Abah kali ni tak bernasib baik, tak ada yang jatuh. Owh ya, satu lagi, kudapan sedap kami semasa sukaneka Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017 di bawakan khas oleh AbamKorie.com.

Lepas habis sukaneka kami semua berehat dan sambung untuk lunch sebelum tu sempat mandi manda di swimming pool. Dan nak tahu apa aktiviti kami selepas ini, tunggu ya..