Month: September 2017

Kami “escape” daripada anak-anak , yeayy

Hari ini kami berjaya escape yeayyy, dapat honeyymoon hour jer pun. Bukan lah dapat bercuti lama. Redha jer la mak! Kami plan nak tengok wayang, tapi memandangkan wayang mesti habis jam 2 petang. Along pula balik awal minggu ni  , kul 1 petang dah nak kena ambil , jadi batalkan hasrat kami.

Hahaha sampai ke IOI Mall paling awal. Jam 950pagi dah sampai, mujur sini kedai dah siap sedia awal. Taklah kena tunggu macam nak masuk ke SOGO. Hehehe perkara pertama kami nampak adalah jam..hahaha tak ada plan nak beli barang, tapi ikutkan dalam wishlist atau pies dream board memang ada, nak beli jam. Cuma tak sampai masa lagi. TAPI….

Yeay, atas pujukkan Mr Suami , Ummi terbeli juga jam ini. Hahahah bukan hasil duit gaji ni. Ini hasil menulis sejak kebelakangan ini. Seronoknya,  Mr Suami yang pilih katanya ” Sayang, ambil yang ni la, nampak keperempuanan sikit!” ” Oitt, apa macam jantan sangat ke i ni?”.. hahaha bergaduh depan sales girl tadi. Ingat nak beli yang tali coklat, lawa juga. Ehm, pasrah ikut kata suami.

Seronoknya hari ini dapat hadiah. Hadiah ni untuk diri sendiri setelah dapat beberapa hasil menulis. Seronok hasil terkumpul dan akhirnya idaman qalbu dapat juga akhirnya.

Pilihan Ummi bukan lah yang mahal, cuma yang sekadar yang memenuhi citarasa dan keselesaan. Thank you Mr Suami yang tolong pilihkan

Hadiah Sling Beg kat anak perempuan.. hehe anak sedara la. Depa ni ada 3 adik beradik perempuan, nak beli kena belikan untuk ketiga-tiga. Ummi belikan sling beg ini. Pilihan warna ikut citarasa mereka sendiri , berurusan melalui wassap sahaja. Seronok kan dapat belikan orang yang kita sayang  sesuatu. Untuk anak-anak maklang.. muah!

Test untuk bagi Along nampak . Ni Along Nabila bukan Along Mustaqim.  Okay juga , simple dan trendy sangat untuk Along Nabila sesuai sebab dia nak warna gelap, ala classic gitu.

Merah dan pink ini milik Angah dengan Adik a.k.a kak cik . Ha, adik dah macam Cik Sarah, suka warna pink. Angah pula macam Angah Muhaimin suka warna MERAH.. ada persamaan kan anak ke-dua ni, perangai pun sama kan? hehhe

Last, Mr Suami meraikan escape kami hari ni dengan makan di Pizza Hut. Tapi kam hanya makan spagetti sahaja. Spagetti Ummi , Arabiata, sedap sangat kalau compare dengan bolognese. Mesti cuba spagetti ini dan saja nak ubah selera asyik makan pizza je. Lagi satu nak share, kalau korang ada anak ramai macam Ummi ni, mesti ada masa dengan Mr Suami tau, kena ambil cuti keluar berdua atau jalan-jalan masa anak ke sekolah.

Saja try spekmata RM16.00 satu, trendy katanya.

Orang kata spend time together la  gitu. Barulah sentiasa feelling bercinta 24 jam seminggu , 30/31 hari sebulan. Ha, jangan jadikan alasan kerja tak dapat nak dating dengan kekasih halal tau! Mood cinta kena sentiasa mekar dan sentiasa merah macam box BONIA..haaha, esok lusa apply cuti okay.

Thank you KBBA9 dengan KBBA9 banyak impian tercapai dan banyak rezeki masuk. Thank you sangat-sangat untuk Mr Suami juga yang selalu menyokong isterimu ini. Okaylah, bye. Mood tengah happy nak happy lagi dengan Mr Suami sebelum 3 orang lagi balik dari rumah pengasuh… nakalkan Ummi .. hehehe.hehehe

Bila kertas exam anak jawab dengan KBAT, tapi cikgu pangkah!



Assalamualaikum ibu-ibu. Kita ni baru nak tarik nafas bila exam pertengahan baru lepas, dah nak exam akhir tahun kan. Pejam celik anak-anak dah nak cuti akhir tahun dan bakal memeriahkan suasana rumah tak lama lagi. Berbalik hal anak exam, Ummi nampak Along ada peningkatan yang memberansangkan selepas amalkan tips daripada Ebook Dr Tengku Asmadi. 

Ummi ada upload di facebook tentang bagaimana kreatifnya Along jawab peperiksaan :

“Selepas peperiksaan”

Anak bawa balik kertas peperiksaan, dia jawab exam ikut pemerhatian. 😱.

Jawab tak ikut skema jawapan..adoii..

kicap manis jer yang ada kt rumah. tu dia jwab manis..

masak? hahaha🙄

Nak tahu apa respon sahabat Ummi ?

Reena Ulfah Umaimah Pilihan jawapan kena lebih trbuka..hehe mgkin ayah xperlu letak 😁
Syafa Rahim Patutnya jawapan pun stail kbat… X perlu skema 😁
Nina Azerin Abd Mufti Cikgu ni yg tak KBAT
Nur Azlinda Azman Pembuat soalan harus lebih kretif ke arah KBAT 
Shiema Abdullah Soalan 9 tu ikut sunnah ke ikut emosi cikgu? Allahu modul2 skrg.

Ramai juga yang bagi respon akan jawapan Along yang cikgu tandakan salah ni. Along cakap semua ni betul la Ummi, cuba Ummi rasa kicap kita, apa rasanya? Eh, Ummi pula yang kena jawab yer. Dan bagi kes siapa masak kat rumah, ini paling susah nak judge, sebab kita sekarang ni bukan macam zaman mak-mak. Mak-mak masak ayah basuh kereta.



Itu belum tanya siapa lipat baju dan kemas rumah.. ehm, cikgu agaknya ada sensitiviti ke tak nak tanda markah anak-anak ni? Kesian anak, dan dia jadi konfius dengan pemerhatian deria rasa dan lihat dengan jawapan cikgu berkehendakkan dalam skema jawapan.

Kalau ada cikgu yang membaca, harap boleh bantu anak-anak dengan memberikan jawapan yang sepatutnya..heheeh okaylah. Jom kita usaha pula untuk peperiksaan akhir tahun ini. Semua ibu-ibu yang nak dapatkan ebook Dr Tengku boleh klik link ini. Selamat berusaha.Bye

Mak borek anak rintik… apa cerita sebenarnya?

Apa khabar? Bila bercakap hal anak-anak ini meriah betul. Ibu-ibu mesti suka jer , dan setiap hari mesti ada sahaja cerita pasal anak kalau boleh nak save dalam memori kisah kita. Ini kisah Cik Sarah dengan Adik.

Adik ini nak bgi dia duduk diam , bagi jer upah makanan. Spagetti atau apa sahaja makanan yang boleh membuatkan adik mengunyah. Bila dah duduk dia boleh diam seketika. Sehingga habis makanan. Dan pastilah bila dah licin bekas dia akan beraksi semula..huhuuu.

Gaya jer adik tapi ibu-ibu nak tahu tak? Dialah hero. Kakak pula kadang mengalah dengan dia. Senyap-senyap dia jalan, dia tepis kakak…mula la kakak meraung.. “Ummi, adik niiii”.. tambah dah boleh cakap dengan lancar..huhuuu lagi bising la rumah kami. Adik  kalau dia buat kakak, Ummi angkat kurung dalam bilik.. tapi dia berani. Tak jalan juga , kalau Ummi ambil peluk dan bagitau dia”adik, kakak sakit, kena sayang kakak yer….”.. kalau peluk lama pun payah, Angah dengan Along pula jelous. Ehm, delima mak ank ramai ginilah caranya.

 



Kakak ikut Ummi.

Abah dia kata , kakak ni banyak ikut Ummi. Kalau la dia nak suruh apa-apa, dia bangun dia cakap dengan tegas “Ummi, bangun! jom ambil air kat kakak!”.. ha kau! Ummi kena arah dengan kakak. Tapi Ummi cakap “Kakak, cakap baik-baik macam na? “… mulalah dia cakap dengan lemah lembut “Ummi, kakak nak air…”. ha, baru la betul.

Tapi kata abah dia, 200% ikut Ummi..huhuuu, betullah anak tu cerminan mak ayah kan..adoii. Ini kena bagi contoh terbaik ini. Anak usia ini , depa main tiru jer apa ada depan mata.

Lagi satu, Ummi selalu gunakan anak untuk review produk dan pada masa yang sama Ummi selalu review kan. Jadi ada minta anak-anak action dan bergambar sama. Senyuman kena ajar tau, tak mau yang fake. Jadi, Ummi minta kakak senyum nampak gigi, sebab gigi kakak law. Angah pula:  “Senyum tutup gigi yer angah , tarik bagi nampak lesung pipit..haha. baru la comel”- Bukan sebab nak tunjuk lesung pipit tu, tapi nak bagi nampak aura best tu..

Bila dah biasa, 3 orang ni la yang mudah nak bergambar. Adik pun dah pandai tau Siap nak peace lagi. Tu betul orang kata, anak ni kita tunjuk teladan depa ikut. Jadi , pilihan raya hari-hari nak bagi depa ikut perangai elok ka tak elok. Kalau esok tak elok bukan salah anak, tapi salah ibu ayah la. Masa tu jangan nak salahkan orang lain, kan anak tu tanggungajwab kita.



Cabaran beranak kerap dan jarak dekat yang pasangan hadapi

taman bunga lavender cameron

“Kak, hang ni, tak merancangka?, setahun sekali, hish”. Ini ayat mak bila dengar anaknya mengandung lagi selepas bersalin anak kedua, dan mengandung lagi anak yang ketiga.

Pada kandungan anak pertama dan kedua, tidak menjadi masalah kerana ada jarak hampir tiga tahun.

“Mak, dah rancang la, rezeki nak buat macamana..”. Menjawab juga tu, tapi apa sebenarnya yang terjadi?

Pil Perancangan Tidak Konsisten

Hahaha, pecah lah rahsia. Rezeki memang tak dapat nak dielakkan.alah dialu-alukan kehadiran anak-anak ini. Cuma, selepas mengandung anak pertama wanita seperti Ummi biasanya lebih cenderung berhati-hati, takut dan rasa was-was nak bersalin lagi.

Tapi bila wanita dah biasa mengandung anak pertama dan kedua, proses mengandung dan bersalin itu rasa sakitnya sekejap sahaja. Percayalah, lepas anak dah setahun, atau sekurangnya anak dah berusia 9 bulan, perasaan takut dah hilang. Malah rasa seronok nak bersalin lagi.

Owh ya, berpatah semula ke topik pil perancang. Ehm, Ummi ambil jenis pil atas nasihat nurse. Yer la, masa mengandung kali ke dua, di KMC. Selepas bersalin, anak kedua tidak dirujuk ke klinik ibu anak. Tambahan ketika itu bersalin di KMC, selepas 2 minggu berpantang di rumah mak, balik ke Seri Kembangan. Berpantang dengan bibik masa ini.

Bila tak bawa anak cucuk ke klinik kesihatan yang kerajaan ini, hidup tak terikat sangat dengan nurse. Jadi, ikut jadual klinik biasa sahaja. Masa cucuk angah Ummi pergi, bila doktor tanya merancang tak? Ummi jawab yer, saya makan pil perancang.

Tapi doktor pun tak tanya banyak. Ada hari Ummi ambil pil, ada hari tertinggal. Hehehe kantoi la kali ini sebab cerita kat sini. Masa tu lah, bila pil diambil secara tidak konsisten dan tubuh badan pula jenis yang subur. Maka, terimalah dengan syukur berita kandungan anak ketiga.

Jadi, bagi ibu-ibu yang ingin merancang ikut nasihat nurse. Ambil pil secara konsisten, jika terbabas pil kenalah bersyukur kalau dapat berita baik lagi.

Cabaran bersalin anak jarak dekat dan cara selesaikan.

Keluarga Sakinah
Keluarga kecil kami terdiri daripada 6 orang termasuk Ummi ,Abah dan anak-anak.

Pertama: Cabaran Masyarakat

Apabila bercakap mengenai masyarakat sebenarnya luas. Antaranya, kenalah redha bila orang berkata-kata. “La, mengandung lagi ka? ” “Kuat bersama la tu” “Hish, asyik mengandung sahaja, lepas tu cuti, bila masa dia nak kerja?” Tapi itu normal, siapa sahaja dapat berkata-kata. Itu faktor luaran, kita tidak dapat kawal. Yang ingin kita kawal adalah faktor dalaman keluarga.

Kedua: Cabaran Kewangan

Ha, ini penting. Jika ada niat nak bersalin jarak dekat antara satu kelahiran dengan satu kelahiran kenalah ada persediaan kewangan juga. Ummi dengan suami kami bersyukur, kerana kewangan kami di tahap yang stabil kerana kami keduanya bekerja dengan gaji yang stabil.

Bagi yang ingin melahirkan anak dengan jarak usia anak dekat, pikirkan kos susu,makanan dan pakaian anak. Tambahan lagi kos pengasuh perlu diambil kira. Ini kerana kos seorang bayi baru lahir mencecah Rm400 seorang , dan jika kita mempunyai anak yang ramai perlukan sediakan kos pengasuh sahaja anggaran Rm1000 sekurang-kurangnya.

*Elakkan menghantar anak kepada ibu ayah untuk dijaga. Menghantar anak kepada orang tua untuk dijaga boleh menyebabkan pepecahan keluarga besar. Percayalah, jadi boleh elak, sila elakkan. Lagipun, ibu ayah kita dah penat besarkan kita. Bagilah masa mereka berehat dan boleh ke masjid melebihkan ibadah disaat mereka diusia senja.

Ketiga : Cabaran Kerjaya

Wanita bekerja yang bersalin kerap dan jarak yang dekat secara tidak langsung kurang dapat menonjol. Ye betul, anak kecil menyebabkan kita sebagai wanita bekerjaya kurang bertugas luar. Erti kata lain asyik mengelak daripada outstation. Setuju? Lagi, jika bekerja ikut shift, ini pun sebahagian masalah. Bila sampai masa kerja malam siapa pula nak menjaga anak.

Kalau ada pengasuh sekalipun, bayaran berbeza. Jadi, di situasi ini perlu banyak bersabar, kerjasama suami isteri dan juga tolak ansur daripada majikan. Ini yang menjadikan ada antara kita sehinggakan jadikan ibunda bibik yang mengasuh anak kita.

Sebenarnya pilihan atas kita , dan jika hadapi masalah ini solat dan Allah swt lah tempat mengadu paling agung dan DIA lah yang memberikan jalan keluar. Cuma jika kita hadapi masalah ini , ada ingat pada DIA? ops, dah jadi sessi audit diri pula.

Keempat: Cabaran Suami Isteri

Kita sanggup menerima anak dan ianya rezeki keluarga. Lahirnya anak tersebut pun sebab hasil daripada suami isteri yang ‘bekerjasama’. Eh, betul ke? Betul. Saat kita dan pasangan bersedia menerima cahaya mata lagi, maka dari segi mental dan fizikal juga perlukan persediaan. Si ibu sedia dengan mental untuk menyusukan dan menguruskan anak. Si ayah pula mesti dua kali ganda bersedia. Dan bersedia disini bermakna, keduanya mestilah bersedia bekerjasama menguruskan rumah tangga. Samada memasak, membasuh, menyidai baju ,melipat dan juga tugas-tugas lain dalam rumah.

Disini menguji suami isteri secara fizikal. Siangnya kita penat berhadapan dengan tugas dan tanggungjawab di pejabat, dan perang sehingga malam kita bertanggungjawab memberikan kasih sayang kepada cahaya syurga kita.

Tanpa tolenrasi dan kefahaman antara suami isteri akan membawa kepada masalah. Tapi jika kita dan pasangan telah bersedia, segalanya jadi mudah bila kerja kita disertakan dengan niat kerana Allah swt dan sentiasa ingat anak, isteri semuanya amanah Allah swt.

Kelima: Cabaran Ibadah

Ha, ibadah pun cabaran ke? Yer , dengan penat lelah bekerja, urus anak dan juga rumahtangga, ibadah menjadi cabaran.Tapi, dengan iman dan taqwa, insyaAllah semuanya jadi mudah. Masa menyusu tengah malam, sebenarnya inilah masa ibadah yang Allah swt sediakan untuk kita dan keluarga. Cuma pada pandangan kita sahaja ianya sebagai cabaran positif atau negatif. Semuanya berbalik kepada diri sendiri. Tanya pada diri sendiri apa tujuan hidup dan apa sebenarnya aku nak capai.

Jadi, bagi yang baru nak berumah tangga, atau baru berumah tangga masih ada masa untuk merancang masa depan keluarga. Dan jika telah berkeluarga juga masih sempat merancang kelahiran seterusnya. Biar anak yang kita lahirkan cukup keperluan hidup mereka. Anak ini mereka sebenarnya ada rezeki mereka sendiri. Ada orang anak 8 orang dan mereka bahagia, cukup makan dan pakai. Segalanya terletak pada ibu ayah yang mengemudi keluarga. Okay, selamat menikmati suasana dan kehidupan yang meriah dengan anak yang ramai dan usia sebaya. Salam sayang daripada Umminani.

Sambut Birthday Dengan Durian Udang Merah dan Tembaga

Bismillahirrahmannirrahim, syukur atas nikmat dan peluang yang masih ada. Semalam birthday ke 32 tahun. Huhuhuu dah 32 tahun, anak dah 4.

Terima kasih kawan-kawan facebook yang wish birthday kepada Ummi dan mendoakan kesejahteraan kepada Ummi. Tak terbalas kebaikkan kalian semua.

Dan, semalam suami tercinta kerja, dia ada tanya nak apa birthday kali ini. “Sayang nak makan apa, sempena birthday?” – wassap yang di terima. “Esok b belanja durian jer la” – slumber je keluar ‘Durian’ . Secret recipe, nasi arab, Chicken Rice Shop semua dah biasa sangat. Terasa nak makan ala kampung. “Okay, esok kita pergi beli kat jalan Dengkil, yang pernah beli tu”. “Okay”.

Sampai jer rumah hari ini lebih kurang 1030 pagi, sempat breakfast dan terus mandi dan siap-siap ke Dengkil. Kalau dari rumah kami, dalam 20 minit.

Tibanya kat sana, durian tak banyak, tapi yang ada ni kualiti dah tau memang tip top. Sekali kau!

“Kak durian udang merah sekilo berapa?”

“Rm50.00 dik sekilo.Kalau durian tembaga yang ini isi sedap, pun sekilo Rm50.00, ada yang sekilo Rm35.00 kecil sikit la. Nak berapa biji dik?”.

telan air liur dulu…hahaha dah kena la Mr Suamiku

“B, macamna nak ambil ke?”

“Ambil la, kata nak makan Durian Udang Merah”. – cakap suami kat Ummi

“Kak ambil udang merah 1, pilih yang elok yer kak”

“Semua elok dik, tengok ni(sambil tunjuk isi), Dik yang ni 1.7kg = Rm85.00 sebiji dik”.” wowww durian sebiji Rm85.00″.

“B, nak satu ke dua ni?”

“Ambil la satu lagi, tembaga ke “. – Ujar Mr Suami.

“Dik , dia ni harganya Rm250.00, cukup ke?”.Kesian Mr Suami

Dah tu bila ambil sebiji durian kampung jumlahnya jadi Rm323. huhuu boleh tahan harga

Nak balik tu Ummi beli petai 10 papan Rm9, dan jagung 10 batang Rm20.00. Jagung pun lawa, kira kalau gred, Ummi bagi gred A+, isi manis dan sedap. Kami buat jagung bakar..sedapp uuuii..

Owh ya, cakap bab harga durian, memang mahal yang amat. Tapi, sebab nak merasa apa salahnya. Kalau ikutkan bacaan Ummi selepas membeli, hahaah selepas membeli baru baca, mahal sebabnya permintaan tinggi, tapi buah tak banyak. Malah faktor dan fenomena cuaca juga memainkan peranan pokok berbuah dengan baik atau tidak. Kalau minat nak baca bab durian, boleh baca dekat link yang Ummi kongsikan kat bawah.

Harga Durian Musang King Cekik Darah

Dan akhir kalam, Ummi nak ucapkan terima kasih kepada Mr Suami, anak-anak dan mak Ummi yang melahirkan dan membesarkan Ummi bersama arwah ayah dengan baik sehingga menjadi seperti hari ini. Terima kasih juga atas doa dan restu.

Kepada kawan-kawan yang wish birthday, terima kasih di ucapkan dan ucapan dan doa kalian Ummi simpan dalam memori dan di lubuk hati ini.

Terima kasih kepada semua yang menjadi sahabat dan teman.

Maze Runner , Bagus Untuk Tontonan Satu Family

Hi, p mana hujung minggu ni? Eh..silap cuti awal muharram hari ini. Esok baru Sabtu..haish kalau cuti Jumaat mesti rasa cepat je.

Kami ini kat rumah tak ada Astro, hanya ada Hypp Tv sebab Ummi langgan Unifi.

Sejak kebelakangan ini, kami tak sempat nak dating tengok wayang. Busy kerja , mak datang dan masa yang sama orang mai buat renovation rumah. Jadi, kami beli siaran.

Maze Runner ini mula-mula menyeramkan, tapi once dah tengok Ummi rasa patut untuk di tonton bersama anak-anak.

Moral dalam movie Maze Runner:

Pertama: Ada sifat ingin tahu yang mendalam.

Thomas watak utama dalam movie ini menunjukkan sifat ingin tahu yang sangat mendalam apabila dia terjatuh dari lift dan sedar yang dia hidup di kelilingi dinding. Dia nak tahu, apa yang tersembunyi di sebalik wall tersebut.

Kedua: Berani mencuba.

Thomas sangat berani mencuba. Walaupun dia ahli baru yang tercampak di dalam kawasan tersebut, dia berani mencuba memasukki wall tersebut.

Ketiga: Kerjasama dan persahabatan

Semasa Thomas memasuki wall tersebut semasa ingin menyelamatkan rakannya “runner” yang disengat, dia sedaya upaya menyelamatkan rakannya. Walaupun dia terpaksa menggadai nyawa dan dalam keadaan bahaya.

Ummi bagi 3 sahaja, kalau ada kesempatan cuba tonton. Banyak lagi moral yang kita boleh pelajari dan ajar anak melalui kisah ini. So, filem ini walaupun nampak menyeramkan, sebenarnya sangat bagus untuk tontonan satu keluaga.

Okaylah..selamat menonton ya. Semoga hujung minggu terisi dengan program bermanfaat.Kita pilih apa yang ingin kita tonton, baca dan buat. pilihan di tangan kita. Jangan biarkan televisyen memaparkan apa sahaja tanpa kita sekat dan pilih program yang bersesuaian.

Shatavari Himalaya untuk tambah susu badan dengan selamat

Hi semua, apa khabar? Dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim semoga setiap penulisan ini dalah dengan izin Allah swt. Yer la, korang pernah rasa apa yang kita tulis tu sebagai jihad, sedekah tak? Ehm, biarlah setiap penulisan kita kerana benar dan memberikan manfaat kepada ramai orang yang membaca. Okay, hari ini nak kongsikan tentang pil herba Shatavari Himalaya untuk tambah susu badan.

Pil herba Shatavari Himalaya

Ummi ada seorang lagi baby yang menyusu badan. Adik Zakkir la orangnya, dah masuk 1 tahun 5 bulan . Alhamdulillah masih lagi beri adik susu badan. Ummi sibuk dengan kerja siang hari, jadi malam sahaja Ummi bagi adik bf. Adik kan lelaki, jadi korang tau jer la anak lelaki kan kuat menyusu. Bila lama-kelamaan susu drop. Jadi , dok mencari juga pil yang selamat. Alhamdulillah kawan rekemen pil herba Shatavari Himalaya ini. Katanya selamat dan membantu memberikan ibu kuat dan susu bertambah.

Ini dia pakaging Pil Herba Shatavari Himalaya yang Ummi amalkan. Sebotol ada 60 kapsul dan sehari ambil 2 kali. Seleepas makan Ummi pastikan ambil pil herba ini. Korang jangan risau, tak ada bau tau! Kiranya herba moden la ni.

pil herba Shatavari Himalaya

Pil Herba Shatavari Himalaya – cara ambil 

Pil Herba Shatavari Himalaya ni sekali kita ambil 2 kapsul. Dan memang mudah nya, tak bau  langsung macam Ummi dah bagitahu awal tadi. Besar ke kapsul ini? Ehm, bagi Ummi okay je, ala, saiz lebih kurang sama ubat demam biasa sahaja. Kira, boleh telah lah. Sebab apa Ummi bagitau ni? Sebab ada juga ibu-ibu rasa payahnya nak telan kapsul besar, tapi  dengan Pil Shatavari Himalaya ini mudah jer. Kalau nak tau , baca juga entry ini : Susu Ibu Kurang Tip Penyusuan Kepada Ibu-Ibu Baru

Khasiat lain Pil Shatavari Himalaya –

Ha, ni wajib tau. Kalau suri macam Ummi, dah a kita bekerja dah tu balik letih la, oenat la, rasa cepat mengantuk… ha! Kena ambil pil Shatavari Himalaya ini.

Menurut Kak Salina:

“Melalui pembacaan Sal dari Himalaya Healthcare Malaysia .. Shatavari boleh mengembalikan dan menstabilkan hormon wanita selepas bersalin”.

Kalau ada ibu-ibu plan nak besalin dan nak berpantang lagi, boleh masukkan pil Shatavari Himalaya dalam wish list tau. Macam Ummi lepas ni amal pun bukan sekadar nak susu badan bertambah, tapi untuk dalaman wanita. Huhuuu, sebab apa dah bukan untuk susu? Ehm ,sebab Ummi dah ikat. So, redha dengan rezeki Allah swt bagi anak 4 orang. Heheeh!

Okaylah, kalau nak dapatkan info lebih, boleh dapatkan maklumat di media sosial dibawah :

 

https://www.facebook.com/HimalayaHealthcareMalaysia

https://www.instagram.com/himalayamalaysia

 

 

Kesan bila wajah rosak akibat kosmetik dan bahan tak sesuai!

Hi semua, bismillahirrahmanirrahmin. Alhamdulillah makin sembuh dari sakit yang dialami. Hahahah semua ni effect dari  kesilapan yang lepas, dn bawa sampai hari ini. Bermula dengan salah guna kosmetik dan salah facial, akhirnya sehingga kini kulit jadi sensitif yang amat.

Lepas muka pernah alami kesan teruk , Ummi baiki kulit dengan Vit C Serum ANNONA, lepas tu muka dah okay. Tapi, lepas beberapa lama jadi lagi. Salah satunya, rasa rugi stop pakai Vit C  Serum ANNONA. Patutnya teruskan jer.   Adoii, tak boleh salah sikit, naik gatal. Nekad, lepas ni Vit C, tak kira serum ke , drip ke atau pil wajib ambil. Semua tu baik untuk kulit dan untuk orang macam Ummi yang sesekali makan buah.

Kali ini jadi lagi, aduhh, 3 September kulit jadi gatal dan gatal. Ehm, krang boleh rasa tak merenyam macamana, asyik nak menggaru sahaja. Pedih dan gatal yang amat. Tak tahan sangat , makan, hari Ahad 3 September pergi jumpa Doktor dan cucuk sedas.

Ummi jumpa doktor biasa kat Klinik Dr Rajen dan Surgery di Taman Pelangi Semenyih. Doktor nasihatkan lepas muka dah hilang bengkak, kena pergi semula pada 5 September untuk jumpa Dr Mira.

Jadi pada 5 September , hari Selasa tu ambil cuti dan pergi semula ke Klinik untuk check dengan Dr Mira. Dan kata doktor kulit dah jadi nipis yang amat. Kalau lepas ni nak pakai apa juga kat muka kena hati-hati . Petua doktor Mira, pakai coconut oil sahaja untuk cuci make up, dan elakkan guna apa juga pencuci murahan di pasaran. Semua tu ada bahan kimia. Serik weh!

Inilah wajah , masa ni 5 September 2017, muka dah surut, cuma kerig dan gatal. Stresss ! Asyik muka jadi macam ni. Hilang keyakinan owh. Betul, korang kalau jumpa orang cacat muka, tak lawa, atau ada cacat cela jangan lah caci jangan mengata tau.

Sebab kita tak minta wajah yang sakit, wajah ada kekurangan. Tapi benda nak jadi. Serius, yang alami sahaja dapat rasa tekanan ni tau. Jangan mengeji tau!

Lepas Dr Mira cadangkan suntik Vit C. Ummi mula-mula risau juga tapi bila dah tanya pada pakar , dibolehkan selagi tak menyalahi syarak dan tujuan.

So, Ummi pun setuju. Setuju untuk ambil pakaj Vit C, lagi jimat dan mudah berkesan. 

Kali pertama masukkan Vit C. Kos semua, Rm300 untuk 10 botol Vit C dan drip pula harganya Rm40.00, so korang kira lah kos semua berapa harga. Ehm, terpaksa lah nak buat macamana!

Ni pula wajah selepas masukkan Vit C, 6 Sept 2017. Masih gatal, tapi elok sikit daripada asal.

Tak sabar nak tunggu hasil selepas 10 botol Vit C di masukkan. Harap semuanya kembali normal.

So, nasihat Ummi, bagi korang yang dah cantik tu, kekalkan. Tak usah terpedata dengan bahan jualan di pasaran. Tak semua sesuai. Penjual mereka hanya menjual, kita yang memilih dan bagi blogger pula, kita bukan tikus cubaan. Mereka takkan bertanggungjawab atas apa yang berlaku kepada kita. Kita bertanggungjawab untuk tubuh dan badan serta jasad kita.

Biar cantik tapi masih tujuanNya kerana Allah swt. Wallahualam. Doakan Ummi juga di sembuhkan seperti sediakala. Amin

 

Dhuha, Aku, Kerjaya Dan Keluarga

Bismillahirrahmanirrahim, dengan nama Allah swt yang maha pemurah lagi maha mengasihani. Semoga penulisan ini mendatangkan kebaikkan, pelajaran dan sebagai ingatan untuk diri sendiri juga. Izinkan Ummi menukis menggunakan bahasa ganti diri “aku”.

Stress, tak cukup masa dan penat tak lari daripada kehidupan aku sebagai manusia biasa. Malah sebagai wanita yang bekerja dan berkeluarga aku ada banyak tanggungjawab yang perlu dilaksanakan. Ada masanya aku bagaikan hilang punca, hilang tujuan apa ertinya kerjaya. Malah sampai satu tahap aku buntu memikirkan keluarga, diri dan kerjaya.

Masa rasa tak cukup. Rehat langsung taka da. Tambahan pula pada tahun 2010 baru berkeluarga serta perlu menjalani kehidupan berkeluarga secara jarak jauh dengan suami yang ketika itu bertugas di Kulim Kedah.

Rezeki kami di permudahkan , bila 2011 suami dapat bertukar ke Kuala Lumpur. Namun begitu, pelangi yang diidamkan tidak juga muncul. Walaupun ketika itu baru memilik seorang anak, ada sahaja masalah kewangan dan tak lari daripada masalah keluarga terutama dengan suami. Bertengkar, bergaduh dah macam lumrah!

Sehinggalah pada tahun 2013, selepas melahirkan anak ke dua, aku mengambil keputusan untuk bercuti tanpa gaji. Kononnya ingin memulakan perniagaan. Berani mengambil risiko dengan permohonan cuti tanpa gaji selama 2 tahun.

Yer, aku menjalankan perniagaan. Namun, masalah menimpa bertubi-tubi. Ada bibik , ada juga masalah. Anak dibiarkan dengan bibik. Masa rasa tak cukup! Yes, tapi….

Pada tahun 2013, itu juga aku mula berubah setelah belajar dan mendalami ilmu agama. Mendalami sikit ilmu, kami suami isteri cuba praktiskan. Ya, itu lah salah satunya Dhuha. 2013, baru kenal erti, pengertian dan apa sebenarnya Dhuha.

Tapi, saat itu aku dan suami melakukan dhuha , tapi masih ada khilaf kami . Kami buat , tapi kerana ilmu yang cetek laksanakan perbuatan tanpa penghayatan. Perlakuan ada, tapi masih tiada meresap ke jiwa. Mungkin saat itu , melakukan dhuha demi inginkan kekayaan. Subhanallah ! Berdosanya aku.

Tapi, saat itu tiada kesedaran dijiwa. 2015, aku membuat keputusan untuk bangun semula daripada kejatuhan 2014. Yer, ada kejatuhan yang tak ramai orang tahu disaat itu.

2015 aku melapor diri semula ke pejabat sebagai pegawai polis. Tapi, ilmu dan amalan dhuha akan laksanakan tanpa ada ragu. Kali ini berbeza. Aku berdhuha kerana ingin syukur, ingin melaksanakan dhuha. Tiada tujuan kaya disaat ini kerna aku hanya sedar, tiada perniagaan disini. Di pejabat ini hanya ada bos, pegawai atasan dan kerjaya hakiki.

Tugasan harian aku laksanakan seperti sediakala. Semuanya mudah, senang sampaikan satu  masa aku berkata pada suami “B, bosanlah kerjha, sampai ada masa tu tak ada kerja nak buat. Masa lapang banyak sangat!”. Ini bagaikan rungutan orang yang tidak bersyukur.

Dan tahun 2017, duduk bersembang dengan teman hidup  yang di cintai. Mulanya berkenaan topik kenaikkan pangkat. “Susahnya nak naik pangkat, interview dah pergi, tapi tak dapat!” “Ni nak tunggu berapa lama? 15 tahun? 20tahun baru nak naik pangkat ke? –Kata-kata suami buat Ummi tersentap.

Tapi, tiba-tiba Allah turunkan hidayah ketenangan kepada kami. Terpacul keluar dari mulut aku “B, sedar tak, yang kita ni kerja mudah sangat. Ikut masa pejabat macam biasa.” Kiranya tugasan kami tak perlukan masa yang banyak. Malah suami pula kerjanya  dalam seminggu dua kali kerja 24 jam dan lain-lain hari adalah hari  “off”. Bayangkan sebulan hanya 8 hari bekerja. Mudah ke mudah?

Sedar tentang itu, aku pula terpikir akan kerjaya aku , “ B, sayang rasa sayang pun sama. Kerja sangat mudah, pagi-pagi sempat dhuha dan baca al-quran. Mesyuarat bermula jam 9 pagi, dan masa lain setelah habis tugasan sayang dapat baca quran dapat buat tugasan lain…” Sedangkan, ada kawan aku yang 24 jam macam tak cukup tangan bekerja, Ya boss nampak kawan aku bekerja, tapi pada masa yang sama, rezeki Allah swt sebenarnya dengan aku

Kenapa aku berpikiran begitu, cuba bayangkan, aku masih sempat dhuha, baca quran dan tugasan aku amat mudah. Bila masanya perlu urusan anak, aku boleh pergi tanpa ada halangan.

“B, yes! Ini lah rezeki kita. B sedarkan , bukan pangkat Allah swt sedang bagi pada kita, tapi masa. Masa yang tak semua orang dapat dan masa ini takkan dapat di ulang. Kita ada masa dengan keluarga, dengan anak-anak!”

“Betul juga tu sayang, b dapat hantar anak pergi dan balik sekolah sendiri. Ramai orang nak apa kita ada, tapi tak semua ada apa yang kita sedang dapat”. – Kata suami.

Ya Allah , sejak itu, kami jadi lebih bersyukur.Kami sedar kami sebelum ini banyak menyalahkan takdir kerana lupa akan rezeki lain yang Allah swt sedang aturkan. Mana tidak, kami ada masa, kami ada rezeki kewangan yang cukup , kami ada anak yang cerdik , anak-anak yang sihat. Tapi akibat peredaran masa, akibat daripada faktor berkawan, kami lupa nak pikirkan apa yang Allah swt aturkan pada kami.

Mulai saat itulah , kami jadi lebih bersyukur, kami redha dengan rezeki kami sekarang. Kami sedar, bukan pangkat buat kami bahagia. Tapi ketentuan Allah swt tu dah cukup.

Mula saat kami sedar, apa yang kami dapat hari ini adalah daripada konsistennya kami berdhuha walaupun pada saat itu kami tak faham. Tapi, akhirnya sedar bahawa Allah swtr berikan kami kecukupan yang semua orang inginkan.

Kami miliki apa yang kami hajatkan, kami ada masa dengan keluarga, ada masa beriadah, ada masa bercuti, ada tempat tinggal yang selesa, ada kereta , ada anak-anak yang celik minda sihat tubuh badan. Ya Allah, apa lagi nikmat nak kami dustakan.

Sebenarnya, bila Allah swt uji kami dengan berikan kami pangkat yang lambat dalam PDRM, dari situlah sebenarnya Allah swt nak bagi kami sedar, bahawa bukan itu kebahagiaan.

Ada orang dapat pangkat, tapi hidupnya lupa solat. Ada orang yang di berikan pangkat tapi lupa dengan masih lakukan maksiat dan dosa. Ada orang ada pangkat , tapi lupa ibu bapa.

Ada orang ada pangkat, minum arak, berjudi. Ada orang Allah swt uji dengan sakit dengan anak-anak yang bermasalah. Tapi kami pangkat didunia kecil, tapi Allah bagi kami rezeki bakal ustaz-ustaz dan ustazah yang perlukan didikan kami demi membela agama kemudian hari.

Syukur Ya Allah. Syukur Alhamdulillah atas nikmat ini.

Banyak lagi pengalaman nak aku kongsikan dalam hidup ini, tunggu demi masa sesungguhnya akan tiba satu masa yang akan tertulis semuanya.

Jadi, pengajaran daripada apa kami lalui adalah bersyukur atas apa yang Allah swt berikan. Lakukan dhuha secara konsisten, dan buat dahulu, rasai nikmatnya bila kita dah laksanakan ia. Buat sesuatu bukan kerana inginkan ganjaran.

Yakini, setiap apa Allah swt beri pada kita adalah sebaik-baik rezeki. Wallahualam.

Majlis kesyukuran birthday Along ke 7 dan konvokesyen suami tersayang

Bismillahirrahmannirahim, ya Allah rasa bersyukur penat lelah 2/3 hari lepas dah hilang. Ini pula masanya nak kongsikan cerita betapa seronoknya kami adakan majlis kesyukuran yang kecil dan simple ini. Syukur, semua hajat Ummi terlaksana demi Along dan suami. Ini hadiah untuk Along bagi birthday ke 7 tahun. 

Korang nak tahu? Kali ini Ummi masak dengan mak dan juga Mr Suami jer tau. Kos keseluruhan majlis dalam RM800.00 tidak termasuk kos seekor kambing. Ayam pula Ummi beli di Segi Fresh sekilo RM6.60, jadi Ummi beli sebanyak 15 ekor.

Kisah di Chow Kit- murah ke barang disini ?

Orang selalu cakap beli kat ChowKit  barang basah murah. Nak cerita bab ni Ummi berpendapat taklah murah pun, sebab apa ? Okay, Ummi ke sana, harga ayam sekilo RM8.00 , dan Ummi minta kurang kalau beli 15 ekor pun dapat seekor dalam RM7.50 sahaja. Jadi mana datang murahnya? Ehm, sayur pulak Ummi beli ulaman dan serai lengkuas serta halia. Semua tu sikit-sikit kos dalam RM40.00 . Ingat  nak boroang banyak barang lagi, tapi tak jadilah, gila semua harga macam mahal kot. Kalau di Segi Fresh jauh lebih murah.

Lagi satu hal, keluar dari pejabat jam 1130 pagi, dan pusing punya pusing dpaat beli barang dalam 1230 rasanya. Adoi dah lah jalan sempit , dan ada pula kereta yang amat banyak. Ehm, menyesal juga lah datang ke pasar Chow Kit ni.

Lepas Ummi beli sayur terus gerak ke Tesco Kajang. Ummi beli alas meja kain ,hanya RM3.00 semeter. Ummi beli pink , biru dan pink gelap. Semua total RM30.00, bagi Ummi okaylah dengan kualiti kain dan juga harganya.

Balik dari sana baru lah ke Segi Fresh, ehm badan dah rasa penat. Sampai jer Segi Fresh jam dah tunjukkan pukul 2.00 petang..aduii letihnya waktu macam ni nak beli barang. Gagahkan diri beli beras, ayam 15 ekor, dan lain-lain barang termasuk bihun. Kos semua habis kat sini saja RM400.00 .

Kepala Gas pula tak ada!

Bali rumah sampai tepat jam 330 petang, terus solat zuhur ..ehm lewat lagi! Mohon Allah swt ampunkan dosaku hari tersebut. Dan balik rumah mak dengan Mr Suami yang basuh ayam . Dapur kura Ummi pula tak ada kepala gas! Hadoi, dah solat pergi pula kedai Rakan. Beli yang high pressure, dan balik pasang kat rumah tak keluar gas !

Dem! Macam-macam hal, last pergi semula dengan Along ke pasaraya Rakan, tukar beli yang normal pressure macam  yang kita guna kat dapur biasa. Dah pasang semula ke dapur kura tu, yes! Menyala, syukur.

Tengok jam macam mencemburui sangat. Jadi terus Ummi blend  halia, serai bawang dan lengkuas untuk ditumis bagi masak daging kambing. So, tanpa berlenggah , terus tumis dan biarkan kuah masak. Resepi mak ni, so yang mai rumah boleh komen apa rasa kambing Ummi masak denagn resepi mak.

Kek Birthday : 

Kek birthday Along Ummi belikan yang biasa je, terpikir nak beli yang ada upin ipin , yang ada cartoon dan sebagainya, tapi pikirkan hak cipta tu taerus tak jadi. Sebab ada teraca , tak boleh ikutkan sokong penjual kek yang jual kek bergambar tu, sebab hak pemilikkan tu bukan kedai kek punya. Kek dijual mahal sebabkan gambar bukan sebab kek.  jadi sebab isu ini Ummi elakkan dan belikan kek biasa jer kat Along.

Cik Nana dengan pakcik sponsor kek juga untuk Mr Suami dengan Along. Terima kasih dan terima kasih juga kalian berdua kenduri buah tembikai dan tisu. Semoga di murahkan rezeki ya.

Angah ni tak ada kena mengena dengan kek ataupun majlis . Hahahah tapi takper, dia tumpang kek birthday Ummi je. Ummi punya birthday 22 hb Sept. So celebrate awal dengan anak-anak , suami dan keluarga.

umminani

Majlis bermula jam 1130 pagi, tapi jam 12 tghari baru mula ramai. Serono k amat, ada kawan-kawan ada sedara mara, ada ramai jiran datang. Meriah sungguh. Dan  tak lupa keluarga Kelab Blogger Ben Ashaari yang datang iaitu Kak Nina Mirza, Shehan dan Kak Moha serta keluarga. Meriah yang amat. Alhamdulillah syukur, yang lupa ada majlis pun ada..ehehehe lawak betul. Takper, maknanya tak ada rezeki ke sini. Puan Nora dan suami terima kasih datang, dan Tuan Azri, En Syahdan ramai lagi la termasuk Yus dan keluarga, Tuan Aswad, Ustazah Ema dan ramai lagi. Terima kasih, Seronok, tak sabar nak ajak korang ramai-ramai buat BBQ kat rumah nanti.

Akhir sekali terima kasih kepad ayang datang, yang bawa hadiah kat Along, yang sedekah duit dan sebagainya. Kami sekeluarga amat hargai. Semoga kehadiran kalian bukan sahaja memeriahkan majlis tapi membawa semua benda tak baik keluar dari rumah kami. Insyaallah. Terima kasih .

Jom baca berkat tetamu ke rumah  :

Sedutan  – artikel diatas

#1. Kedatangan Tetamu Membawa Berkat
Diceritakan bahawa terdapat seorang lelaki yang senang kedatangan tetamu. Namun berbeza dengan isterinya kurang senang dengan tetamu yang datang.

Setiap kali lelaki itu membawa tetamu datang ke rumah, isterinya menunjukkan sikap yang tidak baik.
Kemudian lelaki itu menceritakan keadaan ini kepada Rasulullah saw. Mendengar keluhan lelaki itu,

Rasulullah saw bersabda yang bermaksud,

“Katakan kepada isterimu, hari ini Rasulullah saw dan beberapa orang sahabatnya akan
bertamu ke rumah kita.”

Rasulullah saw juga berpesan kepada orang itu,

“Katakan kepada isterimu supaya ia memerhatikan tetamu pada saat keluar rumah.”

Isteri laki-laki itu melakukan apa yang diperintahkan Rasulullah saw. Pada saat tetamu masuk, dia melihat mereka membawa daging dan buah-buahan yang banyak dan pada saat keluar mereka membawa keluar ular dan kala jengking yang begitu banyak.

Rasulullah saw bersabda,

“Kedatangan tamu ke rumah mendatangkan kurnia yang banyak ke dalam rumah dan pada saat pergi, mereka membawa keluar berbagai bencana.”

Setelah menyaksikan hal itu, wanita itu pun berubah menjadi orang yang suka menerima tamu.

Rasulullah saw bersabda,

“Sesungguhnya seorang tamu yang datang mengunjungi seseorang, membawa rezeki untuk orang tersebut dari langit, Apabila ia memakan sesuatu, Allah SWT akan mengampuni penghuni rumah yang dikunjungi tersebut.”