Month: September 2017

Merasai kehebatan MRT Kajang ke Pasar Seni

Hi semua, ehm dah try ke naik MRT? Kami ada kesempatan Ahad lepas naik MRT dari Kajang ke Pasar Seni. Kami cuba naik dari Stadium Kajang, namun begitu parking amat terhad, jadi Ummi pusing ke MRT Sungai Jernih. Dan syukur kat sini ada parking bertingkat. Amat mudah kalau nak park dan naik MRT dari stesen ini.

Mungkin sebab sini baru dan kuran kepadatan penduduk , jadi stesen MRT Sungai Jernih sunyi sahaja tanpa kehadiran ramai pengguna. Kami terus dapatkan tiket untuk menaikki MRT. Tapi nak tahu apa berlaku?

HARGA TIKET MRT KAJANG – PASAR SENI

Tiket tok pegang tu untuk warga Emas 60 tahun ke atas. Harga pula separuh daripada biasa. Ummi plan nak ke KL  Sentral, namun KL SENTRAL kalau nak pergi kena tukar LRT. Ummi cuba dulu ke pasar Seni. Harga tiket kanak-kanak 7 tahun keatas dah macam harga dewasa RM4.30 dan tok bayar hanya RM2.10 sahaja. Murahkan. Token warga emas boleh beli di kaunter dan untuk token dewasa boleh beli menggunakan mesin. Pastikan ada juga stanby syiling, sebab kadang mesin ini ada waktu buat hal.

Ops lupa nak cakap, kalau park dekat parking bertingkat kos adalah RM4.30 bagi sekali masuk. Ehm, mahal jugalah , tapi murah jika bandingkan nak bayar ikut jam. So, okaylah.

ehm, muka sememeh weh! Apa tidaknya asalnya plan nak ke rumah abang Ummi kat Putrajaya, tapi bila call depa keluar ke Bangi, tu yang ubah plan bawa mak dan anak-anak naik MRT.  Suci bersih jer muka, hahaha redha mak!

Orang tak ramai masa naik dari Sungai Jernih nak hala ke Pasar Seni. So selesa yang amat, oleh engok permandangan yang cantik dari pandangan atas raiL MRT. Suasana selesa , sejuk dan wangi jer.. yer la MRT kan baru lagi, pastilah semua keselesaan di sediakan.

Masa perjalanan

Perjalanan ambil masa lebih kurang 40 minit dari Kajang ke Pasar Seni.Dan Ummi perasan sampai jer kat area Vivatel, gelap! Rupanya melalui terowong yang panjang sehinggalah ke Pasar Seni. Ehm, dah rasa baru tahu, bukan sepanjang perjalanan cerah semua. Dan memang best, teruja sangat. Mak pun suka. Kami sampai kat pPasar Seni ingat nak ke KL -Sentral, tapi bila semak harga tiket LRT, ehmmm! Mengecewakan sebab seorang harganya RM3.70 juga, baik naik MRT balik ke Kajang dan makan kat Sate Kajang Samuri. Jadi, semua ahli rombongan Ummi setuju.

MRT

Sampai semula kat Stesen Sungai Jernih lebih kurang 630 petang, dan Ummi serta rombongan kami segerakan solat asar yang dah di penghujung waktu.

KEMUDAHAN DI STESEN MRT

Kemudahan disini selesa, ada surau yang sejuk sangat dan bilik ar yang selesa. Mudah kalau hari-hari menggunakan MRT, bab solat bukan isu sebab semuanya disediakan. Ada juga 1 mini market disini, mungkin baru lagi di stesen ni jadi kurang meriah. Dan untuk kemudahan OKU serta warga eas ada disediakan lift untuk digunakan.

SATE KAJANG HAJI SAMURI

Kami singgah makan di sate Kajang Samuri. Akhirnya perjalanan kami tamat pada jam 840 malam. Ehm, nak solat di sate Kajang Samuri juga mudah, sebab kat tingkat atas ada surau yang selesa disediakan. So, kalau belum cuba nak MRT, oleh la cuba lepas ni. Satu pengalaman indah tau. Okay, last pesanan Ummi, harga setiap kemudahan awam yang disediakan di Malaysia. Bye, jumpa lagi semua.

Link berkaitan :

Keretapi laju Bukit Keteri  ke Alor Setar

Basikal hadiah birthday Along ke 7 tahun. Happy birthday along!

Assalamualaikum, bismillahirrahmanirrahim, syukur sangat ada kesempatan masa untuk update story sebagai kenangan masa depan. Demi anak-anak dan catatan menghargai anak ketika mereka masih kecil. Ummi dengan abah tahun ini decide nak hadiahkan Along basikal sempena birthday Along ke 7 tahun. Yer la, basikal ini bagus untuk bersukan dan nak galakkan Along suka dengan aktiviti outdoor, compare dengan main dalam rumah je.

Sabtu laluhari abah kerja, tapi Ummi pergi jer kedai dengan anak-anak. 2hb September, ehmm awal lagi ikutkan. Birthday Along 7 Sept. Tapi its okay, asalkan ada hadiahkan. So, kami bawa basikal lama Along untuk dibaiki brek. Ini untuk kegunaan Angah, syukur Angah jenis yang okay, so pujuk sikit dia dah boleh terima untuk tidak dibelikan basikal bari. Huiiiii, kalau nak beli untuk 4 orang parah mak! So, beli ikut siapa punya birthday je, okay la kan, dan pada masa yang sama belajar terima hakikat, ada masa orang lain punya rezeki, ada masa rezeki kita. So, alhamdulillah Angah dapat terima kenyataan.

Adik dengan kakak ini dah boleh naik basikal, cuma tak boleh kayuh. Ingat nak belikan adik kereta mainan jer, tapi bila pikir balik, nanti dia tengok prang lain main basikal berebut pulak, jadi agaknya apa pilihan Ummi? Ehm, Ummi nak jimat kos dan juga senang sekali harung jer membeli, jadi Ummi belikan basikal hijau ini untuk kakak yang birthday dia bulan November nanti, jadi fair la. Hadiah kakak dah ada, alhamdulillah.

Maaf kak! Ummi tak beli yang warna purle, sebab nanti kalau adik yang naik pelik pula warnanya, jadi beli hijau warna universal.. “Mi, kakak nak pink!” Pujuk kakak..tapi…maaf yer kak, Ummi rasa hijau lagi lawa. heheh physco la sikit, asal lawa dan ada basikal dah cukup baik kan. hehehe

Akhirnya , inilah hadiah untuk Along, saiz 24 kalau tak silap basikal ini. Nak yang besar sikit supaya tahan lama, tapi tak sesuai dengan ketinggian Along. Jadi, ambil yang Along naik ni je.

Kat atas ni geng budak sekolah taman kami, ehm ramai juga kawan Along ni. Tapi bagus depa pandai bercampur, ada Cina, ada India..kiranya lengkap la geng 1 Malaysia. Heeheheh, bagus belajar bermaufakat dari kecil, harap sampai besar depa berukhwah macam ini. Kawan tanpa kira cerdik pandai dan pangkat, betul?

Ini pula geng anak Umminani, hehehe semua dah pandai berbasikal, cuma tak semua pandai kayuh. Besar sat jer adik pun! Ehm, Along, kami semua ucapkan happy birthday kat Along dan harap Along membesar jadi anak soleh dan rajin ibadah serta membaca al quran. Ummi abah dan adik-adik tak ada keinginan lain selain melihat Along jadi ustaz yang beriman dan bertaqwa kepada Allah swt. Along boleh kan? Ini hadiah daripada kami semua untuk Along, HAPPY BIRTHDAY ALONG!

Lepaskan anak penyu dan pirates dinner di Legend Cherating sungguh wow!

Hi semua, Ya ALLAH lamanya rasa tak bersiaran. Hari ini dalam duduk berehat dan layan anak-anak main basikal kat rumah , sempat buka laptop nak mencoretkan kenangan indah saat kami di  Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017.

Antara akttiviti yang masih Ummi tak update ini ha, ada 2 lagi perkara dan aktiviti best yang kami lakukan disana. Melepaskan anak penyu ke laut, yes.. pengalaman indah tu bermanja dengan anak penyu sebelum mereka kelaut dalam, dan yang pasti kita doakan anak penyu ini mampu bertahan sehingga mereka menyelam ke dasar.

Semasa taklimat di katakan bahawa ” anak penyu ini daripada 100 yang dilepaskan hanya kemungkinan beberapa ekor sahaja yang dapat survive. Sebab sebelum mereka ke dasar laut, mereka akan bertarung di permukaan air demi menyesuaikan diri. Mereka yang berjaya survive akan kembali ke pantai ini selepas 20 tahun akan datang.” Ehm, sedih sangat masa nak lepaskan anak penyu ini. Rasa rindu macam nak hantar anak balik ke asrama. ehhehe

Disclaimer: Kalau korang  kesini tak kena masa, tak dapat juga nak tengok anak penyu dan nak lepaskan ke laut. Jadi, kena doa banyak banyak, masa datang sini adalah musim yang betul. Dan semua ini ada charge. Seekor anak penyu yang ingin dilepaskan di kenakan bayaran seekor Rm20. Tapi tertakluk kepada perubahan semasa.

Artikel Berkaitan:

Review  The Legend Cherating Beach Resort Kuantan

Pirates Dinner  ditemani unggun api 

Nak sambung cerita  ni. Korang nak tahu? Bertuahnya kami yang pergi ke family day kali ini , sebab bukan sahaja dapat peluang  Review The Legend Cherating Beach Resort Cherating ,  malah kami dihidangkan dengan malam istimewa. Iaitu, makan malam  bertemakan pirates.  Menariknya, kali ini bertemankan unggun api yang sangat cantik. Malah hidangan malam tersebut sangat membuatkan kami rasa rindu sehingga hari ini. Makan malam yang rimantik dan ala pirates ini, sangat mengujakan bukan sahaja anak-anak, malah mak ayah juga.

Ummi suggest kat korang nak tengah plan nak bercuti bersama kawan-kawan atau nak buat mini reunion, disinilah tempatnya. Sebab apa tau? jom baca kat bawah :

5 sebab The Legend Cherating Beach Resort pilihan percutian:

Okay , Ummi dah share banyak tentang The Legend Cherating Beach Resort. Nak tanya, korang rasa teruja nak datang sini? hm, kalau ya, dapatkan lebih informasi di  informasi berikut :

Contact Person: Encik Meor (013-3319822)
Alamat resort:
The Legend Cherating Beach Resort
Lot 1290, Cherating
26080 Kuantan, Pahang Darul Makmur