• Umminani

    Family Day JSPT 2017 Di Glory Beach Resort Pd Meriah mlm

    Assalamualaikum.Hi semua😍🏊😴🏊 mood bercuti lagi ni. Lama sangat rasanya tidak update blog. Ummi salah seorang urusetia induk bagi Hari Keluarga JSPT, iaitu Jabatan Ummi. Jadi memang sibuk dari awal sehingga selesai program. Pendaftaran Dan Aktiviti Hari Pertama Hari pertama kami mulakan pendaftaran semua peserta jam 230petang. Kalut sikit sebab hotel hanya benarkan masuk bila bilik kosong. Kalau bilik kosong dan dapat disiapkan awal, maka dapatlah masuk awal. Kami Ajk terpaksa mulakan pertandinganewarna pun dalam jam 3petang. Sebabnya prtsng tu akan diadakan acara pantai pula. Ummi bertuah ada ajk cawangan Ummi yang sangat komited membantu. Tanpa gaji tapi kerja tip top. Serius bersyukur dengan kerjasam mereka semuanya lancar. Terima kasih kepada…

  • KBBA9

    Minat yang betul, akan bawa kita ke jalan betul.

    #Kbba9 adalah permulaan menjadi serius dalam “blogging”. Sejak dari itu apa sahaja cuba memuatkan dalam blog. Ben Ashaari memberikan inspirasi saya menulis. Sejak dari itu serius dan beberapa ketika ini menyepikan diri demi satu matlamat. Alhamdulillah,  sedikit sebanyak 50% telah berhasil.Cuma official announcement belum di buat.  Saya seorang #inspektormama , saya memegang banyak tanggungjawab. Oleh sebab itu, bak kata Prof Muhaya, jadikan setiap hari ada perkara bermanfaat dilakukan untuk Ummah. Sekarang, saya sedang melakukannya.Semuanya bermula dengan minat dan serius blogging.Anda semua boleh lakukan. Pastikan matlamat dan fokus adalah betul.Salam Jumaat.

  • Kerjaya,  Umminani

    Cabaran apabila anak-anak terpaksa dibawa ke pejabat

    Gempa bumi di Menara 1,Bukit Aman. Langit tidak sentiasa cerah. Apabila membawa anak ke pejabat dan  12 jam berkurung dalam pejabat bukan biasa bagi anakanda. #inspektormama kena lebih tabah. Ada yang rindukan abah Muazam Nawawi yang sedang outstation.Itulah yang duk menangis bawah meja itu. Ingatkan berkurung kenapa. Ehm, rupanya rindukan abah dia. Hamparan ‘toto’ menjadi alas.Its okay anakanda, kita mesti “chill”.  Bersedialah cabaran melayan perasaan ingin mencuba. Apabila masuk sahaja pejabat Ummi, semua benda nak dipegang. Dan jumpa apa sahaja cap ke atau kasut yang mereka jarang nampak, itu yang dibuat main. Adui la, sabar jer la.. tapi its okay ..korang main la, asalkan tidak mengganggu hidup Ummi . Serius…

  • Isu,  KBBA9

    Jom bawa anak ke Kids Eco Dash Di Taman Eco Bukit Nenas

    Assalamualaikum, apa khabar ibu-ibu. Anak-anak korang ada bersoal jawab kemana nak pergi tak kalau tiba hari Jumaat? Biasa bukan kita mak-mak jer yang pening kepala , malah lagi bertambah sibuk bila anak dah pandai bersoal jawab. “Ummi, jom pergi main bola?” “Ibu jom kita pergi tengok ikan”. Dan macam-macam lagi la ajakan mereka. Korang, ini Ummi nak share tentang Kids Eco Dash. Mungkin aktiviti ini boleh membahagiakan hujug minggu anak-anak. Kids Eco Dash 2.0 2017 Program ini adalah anjuran  Kementerian Perlancongan Dan Kebudayaan Malaysia untuk menggalakkan anak-anak meyertai dan mencintai aktiviti sukan dan pada masa yang sama ingin menggalakkan anak-anak mencintai keindahan alam sekitar “The Kids Eco Dash is a…

  • Kerjaya

    Pemakaian Pangkat Pegawai PDRM

    Bismillahirrahmanirrahim. Apa khabar sahabat pembaca?Semoga korang dalam keadaan yang baik-baik sahaja dan sentiasa dalam rahmat Allah swt. Pagi ini Ummi berada di Maktab Polis Cheras untuk sedikit penugasan majlis Pemakaian Pangkat Pegawai Kanan PDRM. Selepas acara pagi ini, Ummi kena siap siaga untuk Majlis Malam Jasamu Di Kenang yang akan diadakan di Kelab Shah Alam pada malam ini. Penugasan apa-apa acara dalam jabatan Ummi, biasanya tugas Ummi tak lain adalah menyediakan buku aturcara Majlis. Untuk acara malam nanti, inilah buku aturcara yang telah Ummi siapkan dengan bantuan Komunikasi Korporat PDRM. Biasanya task begini memang perlukan kerjasama mereka. Antara orang kuat yang membantu Ummi adalah En Faizal dan En Azahar. Penugasan…

  • Masam Manis "Life"

    Mama Octopus!

    Ada ketika, saya seperti ‘octopus’. Tahukah saudara octopus atau dikenali sebagai gurita dikatakan mempunyai tahap kecerdasan yang sangat tinggi. Sekali lagi saya ingin bertanya saudara, pernahkan saudara melihat gambaran bagaimana seorang ibu sebagai ‘octopus’ melakukan aktiviti? Cuba bayangkan, octopus mempunyai bilangan kaki yang banyak. Begitulah apabila saya bayangkan diri saya seharian. Saya yakin dan percaya ada saudara pembaca melalui kehidupan seakan sama. Bangun seawal pagi, ketika seisi rumah masih lena diulit mimpi. Ketika itu semua tugasan di rumah perlu diselesaikan segera. Bermulalah hari demi hari dengan aktiviti memasak, menyidai kain, siapakan anak kesekolah dan menguruskan diri sendiri untuk kepejabat. Selesai tugasan di rumah, saudara dan saya ada yang menghantar anak…

  • Isu

    Potential risk of being a home owner and what can you do about it?

    Potential risk of being a home owner and what can you do about it? Are you planning to buy a house on your own? However, with the recent hike in property’s price over the years, it has become financially unaffordable for you to buy a house on your own, especially for young working adults. You start calculating the mortgage repayment by using a Malaysia home loan calculator. You certainly do not want to get into a financial burden as well. In addition, being a homeowner comes with potential risks as well. Buying a home is not the same as paying rent monthly. It is a major financial commitment that you…

  • Review

    Produk Himalaya kini di Butik KLCC

    Bismillahirrahmannirrahim, selawat keatas junjungan Nabi Muhammad s.a.w dan para rasul. Semoga hari yang penuh barakah ini, kita semua dalam keadaan yang tenang dan suci hati daripada segala kesilapan dan detik hati yang tidak baik. Hari ini Ummi ingin berkongsi akan kebaikkan dan juga produk pilihan Ummi iaitu Produk Himalaya dan ianya kini terdapat butik sendiri di KLCC.  Himalaya juga dikenali dengan brand Himalaya Wellness.   Produk Himalaya ada di Butik HIMALAYA di KLCC, Midvalley, Sunway Piramid. Produk Himalaya di KLCC ada di butik no C43-C, Concourse Level. Senang nak cari dan yang penting lokasi butik ini sangat strategik. Selain itu , sangat memudahkan ibu dan ayah seperti Ummi untuk shopping…

  • Review

    Ingin bekalkan bekal Nutrisi untuk anak? Cuba resepi ini untuk mereka.

    Bismillahirrahmanirrahim, semoga semua yang sedang membaca pada hari ini di berikan keceriaan, murah rezeki dan kemampuanuntuk menikmati keindahan alam ciptaan tuhan hari ini. Apa khabar?  Anak-anak sihat? Ummi bersyukur, diberikan kesihatan yang baik dan anak-anak juga bertambah sihat. Inilah nikmat yang Umi tak boleh nak dustakan. Ewahh! Bermadah pujangga gitu. Ehm , kali ini Ummi menerima cabaran untuk menyediakan bekal makanan untuk 5 hari untuk menyediakan lebih nutrisi kepada anak-anak Ummi dan nak kongsikan resepi-resepi apa yang Ummi sediakan untuk si manja. Nak tahu apa yang Ummi sediakan untuk anak-anak sepanjang 5 hari , bagi cabaran kali ini? Jom baca apa resepi Ummi untuk si manja berdua. Cabaran 5-hari bekal makanan…

  • Review

    Handbags owh handbags, seru jer la dekat ZALORA.

    Bismillahirrahmanirrahim..buat apa tu? Hehehe hari ini Ummi ada tugas luar, jadi sebab tugas tu di Port Dicksons maka terus balik rumah lepas balik dari sana. Sambil duduk baring dan berehat terpikir nak cari hansbags baru. Yer la, lama juga tak shopping handbags ni. Ummi kalau nak mencari kat shopping mall rasa tak berbaloi, dah penat satu hal dengan anak-anak lagi.. adoi la, mana nak kelek anak mana mata nak belek handbags. Jadi lokasi shopping paling best pilihan Ummi adalah ZALORA. Tips kalau korang nak shooping kat ZALORA just klik search ” women handbags”, jadi kedai beg jer la yang terpapar. Macam-macam pilihan ada, hinggakan penat tangan nak scroll tapi sebab…