Month: May 2016

POLIS BUKAN SEKADAR CEGAH JENAYAH

POLIS DAN MASYARAKAT BERPISAH TIADA

Tugas polis kini bukan sekadar cegah jenayah. Kini polis memainkan peranan penting dalam komuniti masyarakat. Polis juga manusia biasa yang bekerja mencari sesuap nasi dan nafkah yang halal demi untuk membesarkan anak-anak. bagi polis wanita, kami memainkan banyak peranan. Antaranya,  anak, ibu, isteri, menantu, pelajar, kakak dan lain-lain. Maka, kami bukan sekadar wanita biasa. Kami perjuang. Kami mengorbankan masa dan tenaga kami demi ummah. Kerana wanitalah, sesebuah institusi terbentuk dengan jayanya.

Surah An-Nisa’

Surah An-Nisa’ ayat 124: “ Barang siapa yang mengerjakan amal soleh baik lelaki ataupun perempuan sedang ia orang beriman, maka mereka masuk ke dalam syurga dan mereka tidak dianiaya walau sedikitpun ”

Disebalik senyum tawa, kami pikul tanggungjawab berat.

Disebalik senyum tawa kami, tidakkah anda meletakkan diri kalian di situasi kami.? Bukan biasa-biasa, tapi peranan kami luar biasa. Bukan kami pinta di puji dan di hargai…cuma apa yang kami pinta hanyalah penghormatan sebagai wanita. Kakak, ibu di luar sana, Tuan/Puan diluar sana, kami juga manusia biasa yang tidak dapat sembunyikan tangisan kami. Sejujurnya, berada dalam badan beruniform ini memerlukan kami lebih kental dan bersemangat waja.

R3177677-1839-201605271214-121721720 R3177677-1839-201605271214-121725850 R3177677-1839-201605271214-121728608

Hari ini para isteri moden mempunyai tanggungjawab yang lebih besar terhadap kebajikan suami berbeza dengan masa dahulu.   Kami bukan hanya menjadi tukang masak dan pengasuh anak di rumah, malah kami juga pada waktu yang sama waktu yang sama menjadi penghubung kepada masyarakat yang baik,  setiausaha yang cekap,  pengarah yang tegas dan menteri  yang berkalibar dan sebagainya.

Menurut  Datuk Dr Zaharah Sulaiman dalam symposium yang bertemakan  ‘Wanita Alaf Baru Abad ke 21’,

“wanita hari ini telah mempunyai imej dan tanggungjawab social yang berbeza sesuai dengan kehendak dan perubahan zaman.” Sumber : FAMILI BAHAGIA

R3177677-1839-201605271214-122040515

PROGRAM LAWATAN HOSPITAL KERJASAMA PDRM DAN HUKM

Dato’ Sri Noor Rashid Ibrahim melapangkan masa untuk bersama-sama kami pada 27 Mei 2016, di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia bagi program bersama masyarakat dengan PDRM.  Program ini menunjukkan bahawa PDRM bukan sahaja mencegah jenayah, menyelesaikan isu jenayah dan lain-lain isu, tetapi PDRM memainkan peranan utama dalam masyarakat. PDRM adalah penghubung kepada masyarakat dan komuniti sejahtera.

Semoga kerjasama dengan HUKM ini akan menjadi permulaan kepada sebuah persahabatan antara PDRM dan masyarakat amnya.

Saya bangga menjadi sebahagian daripada masyarakat dan PDRM.  😉

PROGRAM AMAL DI PUSAT JAGAAN MAHMUDAH, KG. SUNGAI PURUN SEMENYIH

PROGRAM AMAL DI PUSAT JAGAAN MAHMUDAH

Semalam Ummi dengan anak-anak dan beberapa rakan blogger kelab Ben Ashaari pergi ke sebuah rumah penjagaan orang tua-tua di Semenyih bagi program amal bersama kelab prihatin Putrajaya. Pusat jagaan ini dinamakan Pusat Jagaan Mahmudah. Program seperti ini adalah bertujuan untuk menyemarakkan kasih sayang antara kita dan warga tua. Penghuni disini dalam kira-kira 23 orang , lelaki dan wanita. Penghuni paling muda disini berusia 40tahun.

SIAPA MEREKA?

IMG-20160529-WA0029

Mereka disini adalah antara orang tua-tua yang telah tinggal sebatang kara, tiada lagi saudara mahupun anak untuk menumpang kasih. Namun, ada juga sebilangan mereka yang ada anak-anak tetapi tidak mampu menjaga orang tua mereka kerana kekangan ekonomi. Ada dikalangan mereka yang tinggal disini, anak-anaknya bertaraf asnaf. Malah, tidak dapat dinafikan ada juga yang mempunyai anak, tetapi tidak dapat menjaga ibu mereka.

Kerjasama daripada pihak Jabatan Kerja Sosial Hospital Ampang sangat membantu dan boleh di ambil iktibar. Ada penghuni disini adalah daripada kalangan ibu ayah yang tiada waris sebelum dimasukkan ke hospital, dan bila dapat keluar daripada ward tiada waris yang menuntut. Jadi Jabatan kerja sosial Hosp. Ampang aka mencari dan memberikan mereka bantuan penempatan yamg selamat. Tahiah kepasa Hosp. Ampang.


KEMUDAHAN SEDIA ADA

Apa yang Ummi lihat, disini kemudahan sedia ada sangat memudahkan ibu ayah disini. Cuma jika ada lebuh bantuan, insyaAllah dapat memudahkan lagi mereka disini. Jom tengok bilik mereka.

PicsArt_05-29-11.11.11


APA KEPERLUAN MEREKA DI PUSAT JAGAAN MAHMUDAH?

Sepanjang sehari kami di Pusat Jagaan Mahmudah ini, apa yg diperhatikan ibu ayah disini memerlukan bahan-bahan seperti :

  • Beras
  • Gula
  • Susu
  • Wang ringgit untuk kos pembaikan.

PicsArt_05-29-11.07.43

  • Tiles untuk di penuhkan dalam bilik tidur – kenapa perlu tiles? 

“Mak ayah disini, ada yang nyanyuk ada yang OKU, kurang tenaga untuk bergerak pantas. Jadi, mereka memerlukan pampers untuk keperluan harian. Ada kala yang mana tak sempat nak di tukarkan, ada yang terkencing, terberak  dsbnya, maka dengan adanya tiles, sangat membantu proses untuk mencuci. – Encik Sazali”


SIAPA BOLEH MELAWAT KE PUSAT JAGAAN MAHMUDAH INI?

IMG-20160529-WA0025

PicsArt_05-29-11.01.45

Sesiapa sahaja boleh melawat pusat jagaan ini. Tak.kira lah, aktiviti daripada badan kerajaan, NGO, kelab atau personal. Maka, berminat nak datang meraikan ibu ayah disini di bawah ini ada sikit info : 

Alamat : Lot 459/5, Kampung Sungai Purun Batu 1 1/2, Jalan Bangi, 43500 Semenyih Selangor.
Telefon : 019-9777419 / 019-2123757 / 017-3786804
Itu sahaja, sangat dialu-alukan bagi sahabat Ummi yang berminat hubungi Pusat Jagaan ini dan pergi kesana untuk menceriakan mereka. Bukan wang ringgit jadi keutamaan,tapi keikhlasan.
Okay, sebelum kemana-mana hadiahkan al­ fatihah untuk mereka disini dan ibu ayah kita semua. Al fatihah.

WAKAF TELEKUNG SITI AISHAH

Majlis Pelancaran Wakaf Telekung Siti Aishah

Semalam 26.Mei.2016 Ummi  pergi Majlis Pelancaran Wakaf Telekung Siti Aishah di Hotel Royale Bintang. Majlis  Pelancaran disempurnakan oleh penaungnya iaitu Y.A.M Permaisuri Datuk Ammar Hajjah Siti Aishah binti Dato Seri Abdul Rahman, mantan Raja Permaisuri Agong. Ummi rasa teruja kerana Tuanku sangat berbesar hati untuk menyertai projek wakaf sebegini.

Y.A.M Permaisuri Datuk Ammar Hajjah Siti Aishah binti Dato Seri Abdul Rahman

Sekitar Majlis Pelancaran Dan Sidang Media Wakaf Telekung Siti Aishah :

IMG_1925 IMG_1941IMG_1954

PELBAGAI PIHAK DIALU-ALUKAN UNTUK BERWAKAF MELALUI PROJEK WAKAF TELEKUNG SITI AISHAH

Pihak D’or Rue mengalu-alukan sokongan daripada semua pihak, agensi kerajaan, swasta, persatuan, pertubuhan, korposat dan orang perseorangan yang mahu menanam saham akhirat melalui projek ini.

Allah Ta’ala berfirman: “Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh butir, pada tiap-tiap butir seratus biji. Allah melipatgandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki . Dan Allah maha luas (kurnia-Nya) lagi maha mengetahui” . (Al Baqarah (2) : 261)

Wakaf Telekung Siti Aishah bertujuan untuk membantu golongan wanita berpendapatan rendah untuk meningkatkan pendapatan dengan kerjasama D’or Rue sebuah syarikat korporat milik bumiputera.

Pakej Wakaf Telekung :

Pakej wakaf telekung RM35.00 Dewasa RM30.00 kanak-kanak bagi sepasang telekung.

IMG_1924
Cara Melakukan Wakaf :

Wakaf boleh dilakukan secara online di MAYBANK 562 151 000859 email : dorrue@gmail.com

Untuk makluman semua resit boleh digunakan untuk pengecualian cukai. Ha untung kan… sebab tu la Ummi excited juga nak ceritakan kepada Pengerusi PERKEP Ummi untung manfaat bersama. Mudah sekarang ini, buat amal pun dapat pengecualian Cukai LHDN kan..  🙂

IMG_1960 IMG_1966

Tuanku melihat kualiti kain yang disediakan. Beliau menyatakan bahawa beliau amat berpuas hati dengan  kualiti kain dan ianya sesuai untuk dibawa solat serta amat sesuai untuk dijadikan untuk wakaf.

Sepanjang Sessi Media, Pelancaran Projek Wakaf Telekung Siti Aishah :

IMG_1968

IMG_1975 IMG_1979 IMG_1986

IMG_1946

Antara tetamu yang hadir semasa pelancaran.

Jpeg

20160526_121432

Sebelum berkahir majlis kami bergambar dengan Tuanku sebagai tanda kenangan. Dan kepada semua rakan-rakan yang nak berwakaf boleh hubungi:

Pejabat : 03- 61841662/667 

Tuan Mohd Zaharuddin 019-6821965 

Cik Puan Wan Farah 013-3358570

Cik Puan Norlida013-2250751   atau 

 Cik Puan Rozita 013-3061175

Sahabat Ummi  yang berminat juga boleh pergi  sendiri ke alamat:
 
D’or Rue Sdn Bhd, 23,
Kompleks Kilang SME Bank,
Jalan SBC6, Taman Sri Batu Caves,
68100, Batu Caves, Selangor.
 
Artikel berkaitan :

 

 
 
 

Urus Keluarga, Stress Ke?

Sahabat ummi…Korang kan, dalam seharian…family dalam kedudukan nombor berapa? No.1 , No.2 atau Nombor 3? Ehm… kalau ikut family memang nombor 1 kan..tapi sejauh mana yang bekerja macam Ummi dapat letakkan family no.1?

Memang la bangun pagi, tengok muka anak, suami ..kerja rumah dan lain-lain. agaknya yang berkerja ini, satisfied tak dengan kerja yang di lakukan? Basuh baju, masak, layan budak-budak main…eh..puas hati ke dalam masa singkat nak buat semua?Rasa tak cukup masa kannn!

Serius la cakap, kadang tension oooo.. mana tidaknya, berkerja dan buat kerja rumah dalam satu masa kena selesaikan. Then, bila hati dah rasa macam ni kan, tau apa Ummi buat?? Terus cakap kat diri sendiri

Penat sekejap jer oiiii!Dah la, buat kerja rumah bukan mati pun.

Mujurla, kerja-kerja lain suami bantu..hahaha mau dak..rasa balik rumah jer jadi alien terus..terjerit-jerit dengan budak-budak lagi..hahahah Ada ke mak-mak macam Umminani yang tak pernah jeritt? Respect la… memang korang ibu-ibu yang penyabar..hehehe Stress tu biasa la kan… tapi teringat ganjaran pahala…huhh….motivate teruss.

bb

Suami lipat kain ! Ada masalah ke? Hanya yang tak ada ilmu jer cakap isteri queen control. But actually, dialah pembantu no.1  dan sebagai tanda sayang..ehhhh! Setuju ker dengan Ummi??

IMG-20160227-WA0005

Okay la…tattaataaa… nanti sembang lagi bab famili ini…panjang lebar kalau nak cerita kan..gelagat anak sorang sorang tu belum lagi … lain orang lain ragam.. lain anak lain peel. 🙂

P_20160208_214558.jpg

Korang komen la sikit… share pendapat…

GAGAL SEBAB LUPA TUHAN

GAGAL SEBAB LUPA TUHAN

Masyaallah , Allah ajar saya direct! Masa nk minta kebenaran untuk 1 projek marketing 16-18/Mei, lupa nk minta izin Allah mudahkan. Mana tidaknya, gagal lah bila lupa tuhan. Allah bagi sedassss..bushhh!

Bila semalam dah GAGAL, baru sedar…so, muhasabah, buat solat taubat , minta ampun dengan Allah ,berdoa semoga allah permudahkan juga. At the end, Allah IZINKAN, esok dibenarka untuk sessi taklimat diadakan. Dengan kerjasama team marketing.

Masyaallah, kadang kita ni jenis lupa TUHAN!! Take for granted.😭 Lupa rezeki tu Allah bagi….kalau rasa rezeki sangkut..buat solat taubat banyak-banyak.

IMG-20160516-WA0041

Jpeg

Mula-mula tak seberapa orang yang mai kat kaunter kami. Kalau kawan-kawan la, rasa frust tak? Hheheh, Ummi kan manusia biasa, tu yang rasa juga tu, lepas tu cepat-cepat switch …

Rezeki tu kan dari Allah, berusahalah Noorani, its okay, just the beginning…. -bercakap dalam hati ini.

Lepas dah switch keep doa untuk yang terbaik . Dan datang seorang demi seorang untuk daftar.. Hati dah mula bebunga-bunga… Sernok kan.. Rasa-rasa la, lepas tu apa jadi??

Jpeg

Ini part One. Hehehehe…keessokkannya nya… kaunter SSPN-iPlus ke jadi ???

*Hanya kongsi perkara sebenar.  Nanti Ummi sambung..kalau tidak mana ada surprise…


Artikel Berkaitan:

Makcik Menang BMW 3 Series

Cabutan Wow! SSPN-i Plus

http://umminani.com/2016/04/sspn-i-plus-kelebihan-dan-cara-memohon/

http://umminani.com/2016/04/ptptn-bukan-pemberi-dan-pemungut-hutang-semata-mata-ptptn-juga-mengajar-kita-erti-simpanan-untuk-masa-depan-dengan-sspn-iplus/

Setiap Pertemuan Pasti Ada Perpisahan

Semalam hari ke 8 Ummi naik kerja. Pagi-pagi lagi Cik Dila masuk office

Mem,hari ni Sm Ruby last la..jom buat makan-makan.

Ummi okay jer, cuma kena p beli makanan la.Tup..tup..tup… call Cik Dila tanya dia di mana.

I: Cik ada mana? Dah beli ker makanan?

Cik Dila: Mem,i order jer. I beli pizza dgn kfc.

Jadi tu jer la menu ringkas. At least ada sambutan kan..sempena menghargai jasa baik SM Ruby.


IMG-20160523-WA0009

Dibawah ini gambar dengan SM Ruby.Sangat komited dan baik hati. Dan dulu, SM Ruby lah yang rajin masak kat rumah, bawa ke pejabat untuk dijual kepada kami. Sedih juga, nanti susah dah nak cari makanan.Jpeg

Jpeg


Walaupun siapa kita, jangan lupa daratan. Be flexible dan kena pandai bergaul. Jangan jadi bodoh sombong ya kawan-kawan. Orang sombong selalu rugi. Belajar dari siapa sahaja, kalau jumpa orang jahat sekalipun. Sebab yang jahat bagi kita belum tentu jahat di mata Allah kan… Jadi ,jadikan mereka yang jahat tu sebagai guru kehidupan kita. Macam Ummi, Ummi suka belajar daripada pengalaman orang lain juga. Sebab daripada pengalaman yang ajar erti kehidupan sebenar.

Nak anak-anak kita jadi yang terbaik, kita ibu bapa lah guru pertama mereka. Walaupun SM Ruby hanya anggota dalam PDRM, tapi bagi Ummi pengalaman dia tetap berbeza. Jadi tak salah Ummi belajar sesuatu daripada mereka juga.

Selamat bertugas di tempat baru ya SM Ruby. Kami semua akan merindui SM.

IMG-20160523-WA0011


Eh semalam juga ada majlis perpisahan untuk Kak Diyana kat Caw. Gerakan. selamat terbang ke Sarawak yer. Terima kasih jadi sahabat dan teman. Semoga berjumpa lagi kita nanti.

IMG-20160523-WA0014

Semoga berjumpa lagi kita semua ya. Salam kasih sayang. Walaupun berjauhan kita tetap satu pasukan. 🙂

SHAWL PATUH SYARIAH BY JAJA KALAM

SHAWL PATUH SYARIAH BY JAJA KALAM

Ummi memang suka juga pakai shawl. Kadang mudahnya pakai shawl by jaja kalam ini sebab nak bf baby tarik je kedepan dah menutupi segala yang aurat tu. Tanpa perlukan nursing cover lagi. Best, siapa yang pernah pakai shawl jer tahu nikmatnya. Dan apa yang buatkan hati ini terus terpikat dengan shawl by jajakalam adalah kerana kain yang dipilih memenuhi citarasa. Ada yang chiffon , ada yang buble dan lain-lain. Yang bestnya lagi, shawl by jaja kalam adalah patuh syariah. Labuh, tebal dan sesuai dipakai di semua majlis samada majlis rasmi, majlis tidak rasmi dan juga boleh dipakai semasa casual.

13256428_10209644469772832_1254118232037829170_n


Testimoni :

FB_IMG_1464010833822FB_IMG_1464010773196FB_IMG_1464010813500FB_IMG_1464010841956

Bagaimana nak dapatkan shawl byjajakalam ?

Anda dah boleh mula pilih warna most feveret. Dan terus wasap kepada Admin 📲 ( 017-6979 256 ) untuk proceed order . KEUTAMAAN kami proses order yang ikut FORMAT order yang diberi.


KEISTIMEWAAN :

Siapa nak tau jenis ‪#‎ChiffonBubble‬ ni macamana?
Tak jarang sangat.
Tak pakai inner pun boleh.
Kain dia berat sikit.
Kain dia sangat beralun.

12718376_10209100945985077_1500205722443838533_n


Ulasan:

Shawl by jaja kalam ini sesuai untuk dipakai oleh semua peringkat . Tanpa mengira umur, darjat dan juga paras rupa. Bila pakai jer, pasti  kakak-kakak, adik-adik, mak-mak puas hati punya. Kainnya dah dinyatakan seperti kat atas, selesa, flowly, tak jarang. Jadi untuk ibu bf macam Ummi juga sesuai sangat jika nak pakai. Sesekali nak juga bergaya dan ubah style kan. Eh…satu lagi yang tak pandai ber “shawl” pun terus pandai tau dengan shawl by jaja kalam yang direka khas ini. Pasti lepas beli  nak lagi..nak lagi…semua warna walaupun dah ada, bila nak pakai macam tak ada yang sesuai kan… siapa ada isu macam Ummi? Hhahaha, penuh almari pun masih tak cukup dan cakap kat suami :

Yang, tudung tak ada la nak pakai.

hehehe , eh..Ummi sorang jer ker? Ke ada yang perangai sama..? Baik mengaku cepat! Okaylah, rugi kalau tak cuba. Cari #byjajakalam di FB, dan terus order okay.


Harga :13254110_10209609383935708_5408137668603329013_n


*Sehelai : RM39.00
*Pakej JIMAT : 3 Helai : RM100.00
*Pakej super JIMAT : 10 Helai : RM250.00

Borong :
*30 Helai : RM690.00
*50 Helai : RM1050.00

Bagi peminat shawl jaja kalam boleh contact mereka di :

FB : JAJA KALAM

Group : byjajakalam lovers

‪#‎AdminBJK‬ 📲 ( 017 – 6979 256 ).

BUFFET RAMADHAN DI PUTRAJAYA SHANGRI-LA HOTEL BERBALOI

BUFFET RAMADHAN RAMADHAN DI PUTRAJAYA SHANGRI-LA HOTEL BERBALOI  & BERTARAF 5 BINTANG

PicsArt_05-23-12.57.08

Melangkah masuk ke hotel ini untuk review buffet ramadhan membuatkan hati ini teruja habis. Sebab dapat rasa damainya di sini melihat suasana sekeliling. Dan apabila menjenguk kebawah dari lobby hotel, nampak cafe untuk iftar nanti kemas dan tersusun rapi. Ruang yang disediakan sangat selesa, kemas dan memudahkan untuk kita mengambil makanan. Malah, di sini juga sangat damai dengan suasana yang cool dan tidak terlalu sesak. Dengan pencahayaan yang tenang sangat menggamit rasa di kalbu.

Bagi yang sedang  merancang dan mencari pakej yang best dan berbaloi untuk buffet ramadhan/iftar bersama keluarga dan rakan-rakan tersayang? Putrajaya Shangri-La hotel menyediakan 1001 kelainan dan menyajikan sajian yang sangat istimewa. Bagi buffet ramadhan kali ini Putrajaya Shangri-La Hotel menyediakan pelbagai jenis makanan untuk memenuhi citarasa seisi keluarga.


MENU UTAMA

Terdapat lebih dari 10 jenis menu utama yang disediakan. Bagi mereka yang wajib untuk menjamah nasi, menu ini memang semestinya memenuhi selera. Masakan yang disediakan antaranya , Chicken Puloa Rice, Nasi Parpu, Lamb Qurma, Sotong Goreng Tepung, Masak Lemak Labu Bersama Daun Kunyit, Stir Fried New Zealand Mussel With Black Pepper And Capsicum, Daging Dendeng, Marinated Thyme Roast Beef With Mushroom Sauce, Nasi Lemak Kukus dan Puyuh Goreng. 

Buffet Ramadhan 2016

IMG_1857

IMG_1861

Udang antara favourite Ummi, bukan sekali tapi 2 kali tambah sebab bila cara masak betul udang ini jadi sedap. Tidak keras dan “rasa” udang itu ada. Lemak-lemak udang tu buatkan hati ini memang terasa kepuasan menjamu selera.

IMG_1864

Bagi yang minat sayur, brokoli dan cendawan ini pasti jadi pilihan. Rasanya enak dan masih “crunchy”. Tidak terlalu lembik. Bermakna qualiti masakan sangat di titik beratkan disini.

IMG_1866

IMG_1872

IMG_1873

IMG_1876


Iftar BBQ Buffet

Kelaianan yang di sajikan di Putrajaya Shangri-La Hotel adalah Iftar bertemakan BBQ Buffet. Makanan yang disajikan disini yang paling singnature adalah TAKA TAK .

IMG_1886

TAKA TAK

Taka Tak merupakan makanan yang berasal daripada Lahore, Pakistan.  di mana ianya merupakan tempat kelahiran Chef Zahid Mahmood. Taka Tak adalah menu khas yang disediakan oleh beliau dan ianya disediakan daripada  bahan asas  ayam dan daging kambing. Dicampur bersama tomato, daun sup dan beberapa bahan lain. Tika Tak  dimakan bersama dengan roti Nan sebagai inti. Amacam kalau Ummi yang sediakan  TAKA TAK, nak rasa?

KEPELBAGAIAN  MENU BBQ

IMG_1889

IMG_1901


KAMBING GOLEK

Tak lengkap jika iftar di hotel tiada kambing golek. Usah bimbang, kambing golek juga ada disediakan. Dengan pelbagai menu lain tambahan lagi dah makan TAKA TAK tadi…pasti kepuasan tu terasa. Kalau tak sekali datang sini, mesti jadi 2 atau 3 kali. Tak menyesal punya.

Sos yang disediakan bukan 1 sahaja, tapi pelbagai sos dan air asam. Nak makan ala western ke ala kampung? Tanya selera tanya perut…semua sedap.

IMG_1883PicsArt_05-23-10.42.29


RM100 nett per person only when dining from 6 to 12 June and 27 June to 3 July, 2016.

DESSERT

Tidak lengkap sessi iftar sekiranya penutup tiada yang manis. Dessert yang disediakan sangat menyelerakan dengan kepelbagaian jenis dan warna memang menarik perhatian Ummi. Bila dah ambil, woww…Paling best Tiramisu Cake dan Manggo Delight Cake.

PicsArt_05-23-10.41.22

FB_IMG_1463979338384

PicsArt_05-23-10.39.53


APA LAGI MENU PILIHAN UMMI?

IMG_1908

IMG_1910

IFTAR RAMADHAN DI PUTRAJAYA SHANGRI-LA HOTEL

IMG_20160521_221315
Food review malam ni memakai koleksi daripada Shiqeen Sattar Collection 

IFTAR RAMADHAN BBQ BUFFET @ PUTRAJAYA SHANGRI-LA

Telefon No.: 03.8887.8834

Email: restaurantreservations.slpt@shangri-la.com

Website: www.shangri-la.com

Harga:

Dewasa – RM140

(Early Bird – RM98 sebelum 31.05.2016)

Kanak-kanak (6-12 tahun ) – RM70

IMG_1922

Terima kasih Suami dan sahabat blogger Sohoque.com dan ShiqeenSattar.com kerana menjadi teman sepanjang food review disini. Selamat berpuasa dan kepada yang masih tercari-cari, jadikan Putrajaya Shangri-La Hotel pilihan pertama untuk iftar bersama keluarga dan rakan-rakan tahun ini.

Artikel berkaitan :

SHANGRI-LA HOTEL DI PUTRAJAYA MENDAMAIKAN

10 Sebab Buffet Ramadhan Hotel Shangri-La Putrajaya Terbaik

 

Iftar BBQ Buffet di Putrajaya Shangri-La

 

 

SHANGRI-LA HOTEL DI PUTRAJAYA MENDAMAIKAN

MENCARI HOTEL DI PUTRAJAYA ?

Mencari Hotel di Putrajaya ? Putrajaya Shangri-La adalah salah satu hotel pilihan untuk beristirehat. Hotel ini terletak di Taman Putra Perdana, Presint 1 Putrajaya  pusat pentadbiran kerajaan dan berada dalam lingkungan suasana hutan , dan pokok yang menghijau amat memberikan 1001 ketenangan.  Melalui pintu masuk ke hotel ini sudah dapat merasai  ketenangannya.

10399008_1765575296998976_6452033593266386410_n

Jpeg

Jpeg

Sampainya di kawasan hotel, Ummi dengan suami rasa teruja sangat sebab layanan yang diberikan memang top sangat. Kami park kereta dan buggy akan membawa kita semua naik ke lobi hotel untuk urusan seterusnya. Ni kalau bawa budak-budak memang lagi suka ini.

Jpeg

Permandangan Dari Jauh

Permandangan dari jauh nampak seakan sebuah hotel yang biasa sahaja. Tanpa reka bentuk yang terlalu unik , ianya sekana sebuah hotel yang bukan bertaraf 5 bintang. Namun  begitu…. teruja sekali bila melihat bilik-bilik yang disediakan di Putrajaya Shangri-La Hotel ini.

Jpeg

Disini jika kita nak bercuti tak perlu risau sebab ada cafe  yang menyajikan makanan yang sedap-sedap belaka. Kuantiti tidak terlalu banyak, tapi oleh sebab itu, KUALITI makanan yang dihidangkan sangat awesome! Memang superb tau.. Nanti Ummi share antara MENU Buffet Ramadhan 2016 di Putrajaya Shangri-La Hotel okay. 🙂

Jpeg

Sebab kan masuk je kat kawasan hotel dah buatkan diri ini teruja 200%, maka Ummi cepat-cepat search fasiliti dan bilik-bilik yang disediakan. Jom tengok gambar-gambar yang ada di FACEBOOK – PUTRAJAYA SHANGRI-LA HOTEL  untuk membuatkan kita semua lebih teruja. Sebab apa tau, kita boleh visualize untuk stay kat sini bila masa mengizinkan. Allah kan ada, mana tahu dimakbulkan doa kita untuk merasai kemewahan di sini.

Executive Suite
10982476_1765581346998371_2702052666633203461_n
Premier Suite
1505325_1765581430331696_4733399729401628258_n
Deluxe Room
12832343_1765582806998225_3760489042477534148_n
Infinity pool
1927663_1765591573664015_141527990995194842_n
Deluxe Room Bathroom
1914601_1765591886997317_3320050080257799128_n
Outdoor Garden
10583982_1765591956997310_535818684476793875_n
Spa Lounge

Wah terujakan?? Macam best jer… sejuk mata memandang , sejuk lagi rasanya jika dapat merasai keindahan dan kedamaian ini kan? Ada ke sahabat yang pernah stay kat sini? Tentu best betul ? Bagi Ummi lokasi yang tidak berada di tengah bandar dan suasana yang aman damai ini juga sesuai untuk kita bersama dengan orang tersyaang merehatkan diri. Eh..tak sabar nak visualize nak stay disini ni. Keterujaan melampau sebab sini antara hotel yang sangat aman. Ehmm.. dah terbayang untuk honeymoon disini untuk 7 annniversary nanti  bulan 12. Best kan… Ummi ada simpan nombor Puan Rodziah Salleh salah seorang Director of Sales & Marketing di Putrajaya Shangri-La .  Boleh nanti Ummi call beliau dan setkan date untuk booking. Teruja nya..

Siapa yang nak jimat masa, sini sesuai bagi yang kita duduk area Putrajaya ini. Dapat stay 2 malam pun dah okay, sebab boleh berehat dan siang pula boleh jalan-jalan ke IOI City Mall atau Alamanda.

Eh, okaylah, thank you ya sebab baca.

Ini sedikit details jika ada sesiapa yang nak bercuti dulu daripada Ummi.

FB: PUTRAJAYA SHANGRI-LA 

Web site : http://www.shangri-la.com

Phone : 03-8887 8888

 

 

JAHANAM PUNYA TUDUNG ! SHIQEEN SATTAR MELAMPAU!


MASIH MENCARI TUDUNG RAYA 2016?

Perempuan ni ada 100 lai tudung pun dalam almari,bila saat nak pakai masa tulah tak dak tudung.. betul ke betul? Pilih yang ni tak kena, pillih yang itu tak kena…hadoiii! Kadang warna dah sesuai, potongan tudung pula tak sesuai. Ada yang nampak maca makcik-makcik, ada yang buat si pemakai nampak 10 tahun lebih matang, ada yang buatkan si pemakai nampak tak terurus! Argggh, kecewa sungguh la dengan tudung ni. Kalau rasa geram tu, ambik sarug jer. Lepas sarung tu yang buat rasa serba tak kena bila tak sesuai dengan jiwa. Kali ini terjumpa _ satu fesyen tudung ni.  Jahanam punya tudung! Dan jenama Shiqeen Sattar ini memang malampau!

Dari satu ke satu style dipilih, dan akhirnya terpikir tanya rakan-rakan FB la.Letak 2 gambar bersebelahan dan surh sahabat wangi pilih.

Hasilnya, daripada undian yang dijalankan…maka ↓ baca kat bawah ya.

PicsArt_05-21-01.53.48 PicsArt_05-21-01.55.06 PicsArt_05-21-01.57.00

PILIHAN YANG ADA »

PicsArt_05-21-03.13.40

WARNA DAN CORAK

Semua memukau mata memandang. Cantik dan menarik. Sebab tudung la, si suami cakap apa tau?

Lepas ni boleh buka butik tudung la pula. Jahanam punya tudung, dah la lawa, menghabiskan duit aku jer!

Takperla, untuk isteri juga sayang.

hahaha sambung Ummi demi nak kumpul semua koleksi yang ada. Bukan apa mudah ,sarung jer dan awning tak rosak. Tambahan nak cepat dan meremlit pula tu. Sesuai sangat la Shiqeen Sattar Collection ini dengan Ummi.

IMG-20160516-WA0020IMG-20160516-WA0018IMG-20160516-WA0014IMG-20160516-WA0019IMG-20160516-WA0015

APA KATA MEREKA?

Di pejabat seharian beruniform. Maka pakai pun masa rehat nak keluar makan dan balik kerja. Itupun rakan sekerja tanya dimana beli, berapa harga dan lain-lain.

Sis Adilah kata:

Puan cantik la pakai tudung ni, i suka sebab u nampak ala korporat.

ASP Norain:

I nak juga, tapi yang kosong. Hijab SHIQEEN SATTAR ini dan tak nak batu.

Tudia, lain orang lain citarasa, namun begitu SS tetap jadi pilihan.

IMG_20160519_202756IMG_20160520_142714

KESIMPULAN

Best sangat ber saworski hijab by SHIQEEN SATTAR. Bagi yang tak pandai pakai shawl, pilihlah Saworski Hijab ini sebab cantik, kemas, mudah pakai, tak perlu gosok dan nampak ELEGANT.

Bagi yang masih mencari koleksi untuk disesuaikan silakan ke FB mereka SHIQEEN SATTAR.

IG: SHIQEEN SATTAR

PHONE: 010. 404.1196

ARTIKEL BERKAITAN :

SWAROVSKI HIJAB

REVIEW – SWAROVSKI HIJAB by SHIQEEN SATTAR