Month: February 2012

Baucer Buku 1 Malaysia

Entry kali ini nak bercerita ttg baucer buku 1 Malaysia. Ummi dgn abah mustaqim dapat baucer ini memandangkan kami adalah pelajar dewasa (PJJ). Rasa banyakkan RM400, ye la gabungan 2 org punya voucher.Jadi kami guna voucher tu untuk beli buku-buku seperti di bawah. Kami shopping buku di Popular JUSCO Cheras Selatan.(17/2/2012).
Alkisah masa beli buku-buku ini kan, punya la budget nak cukupkan RM250, siap kira dulu. Best beli di Popular sebab ada diskaun 10% ..kira punya kira jumlah adal baru RM228. Hold dulu bayaran, pergi cari lagi barang/buku..Jumlah bertambah RM247..ops ada lagi RM3 nak cukupkan RM250. Hold lagi pergi cari pen..hehehe dapat la pen 3 batang. Jadi jumlah semua RM250.15, kena tambah RM0.15. Jadi okayla kan. 😉
Ada guna juga  voucher ini, ada lagi beli rujukan untuk adik nazih dan anak sedara (Along Nabila), sbb nak exam UPSR dan SPM. hehe Yang lain ada 1 buku untuk Irsyad, sepupu Mustaqim juga di Johor dan Momey buku jahitan manik.
Ada lagi balance RM 150, plan nak beli buku “Biografi Agung Rasulullah”. Buku ni baru RM52. Yang lain kena budget nak beli apa lagi. Alang-alang ada duit lebih ni boleh la berbelanja untuk buku-buku yang bermanfaat. Owh kami beli banyak buku Mustaqim sebabnya, Mustaqim tak layan sangat mainan. Jadi kalau buku tu ada gak dia main-main..walaupun dia campak-campak nanti dah pandai bermanfaat juga kan. Alhamdulillah sebab Mustaqim kalau pergi kedai mainan, dia macm tak minat sangat, tapi kalau p kedai buku, mak ai, bagai nak rak dia nak memunggah buku. 
Baru ingat masa nak bayar, casher beria-ia tanya, no i/c ini betul ke kak? dah cakap, betul la..2-3 kali cakap macam x percaya, sebabnya kami tulis no. i/c polis.heheh agaknya adik casher ini tak pernah tgk no i/c polis agaknya. 
Itu lah cerita kami berbelanja Buacer Buku 1 Malaysia.
Wassalam
Pada 15/2/2012-16/2/2012 dalam perjalanan nak balik KL kami singgah di rumah abg long di Kuala Khubu. Bukan apa alang-alang cuti ni sempat la nak jenguk anak-anak sedara, rindu depa semua dah lama tak jumpa.   Anak-anak sedara ini adalah secara tak langsung kakak-kakak sepupu Mustaqim. Yang sulung nama Nabila (along), Nafisa (angah), Najia (adik). Semua perempuan(tak termasuk Daniel anak abg chik dan kak zah) Kiranya mustaqim ini kalau xdak Daniel, diapit oleh kakak-kakak (girls)..hehehe kena la juga Mustaqim mmg suka kawan dengan gegirl. hehehe mungkin dia minta gegirl yang lawa kot.

Seronok tengok gelagat depa semua ini. Owh indahnya zaman kanak-kanak kan..Kena pula semuanya mmg suka bergambar..ehm mmg padan. Along je dah anak dara ni malu-malu nak bergambar..hehehe
Dah seharian / satu malam di Kuarters Bomba KKB , kami balik rumah. Kena pula nak siap sedia suami kena outstation lagi..Bosannya..balik-balik tgk muka Mustaqim je.heheh Marah Mustaqim kat ummi dia kalau dia tau ni..eheheh. 
Wassalam.

Birthday abah- 54 thn

Assalamualaikum, semalam 17 feb 2012 birthday bapa mertua(abah) yang ke – 54 tahun. Tak ada apa sambutan sebagai ucapan terima kasih kerana menjadi abah kepada suami tercinta dan membesarkan suami sehingga dewasa. “Terima kasih abah”.
Sebagai ucapan terima kasih, kami anak-beranak yang ada di Cheras pergi makan-makan Pizza Hut je di JUSCO Cheras Selatan. Kat atas tu ada sikit gambar sebagai kenangan. Semoga usia abah dipanjangkan untuk abah menjadi khalifah di dunia ini dan menjadi hamba yang taat kepada Allah s.w.t. Amin
Wassalam.

Sehari di PENANG- Part 1

Perjalan ke Pulau Pinang dengan menaiki feri. Saja je sebenarnya nak bawa Mustaqim dan keluarga lain merasa angin laut. Sesekali naik feri best juga. Kebetulan dapat duk bahagian depan pula tu. Alhamdulillah.Tapi masa ini Mustaqim baru bangun, tu sebab tgk muka dia mcm tu. 
Gambar kat bawah ini adalah masa petang di tep laut makan rojak dengan ABC. Kata suami..mmg org Penang cari duit, tak sedap langsung dah la mahal. Rojak pun sama..takpa la anggap je rezeki..tapi lain masa..x p dah kot kat tepi laut area Queensbay ini(area jeti Pulau Jerejak). Yang betul-betul kat Queensbay x tau la x p pun..lalu je situ..

Masa duk ambik angin di sini, Mustaqim suka tengok kapal terbang.Heheheh suka tengok anak bujang ini dah pandai layan benda-benda disekeliling dia. Alhamdulillah.
Bye.

Sehari di PENANG- Part 2

Assalamualaikum, entry kali ini nk story  kami sekeluarga pergi melawat keluarga di Pulau Pinang pada 14/2/2012. Nama kampung ni Kg Jawa. Kalau nak p , kawasan ini dekat dengan Bukit Jambul. Dekat juga dengan roundabout Bayan Baru. Sejarah kenal dengan keluarga di Kg Jawa ini bermula pada tahun 2007 masa mula saya kerja di  Penang. Jom dekati mereka.
Ini gamabr suami dengan Aiman dgn Adik. Ehm, Aiman ni minat nak jadi polis juga, sebab tengok Paklang *suami .Hehehehe idola Aiman. Seronok dengan budak-budak ini rajin belajar. Masa sampai di Penang, paklang kena jadi cikgu matematik.Ajar Aiman dgn Adik. 

Ini gambar saya dengan Aiman, Fatin, Adik dan Mustaqim. Seronok sangat jumpa depa semua ini.

Kalau nak cerita pasal semua di Kg Jawa ni xhabis nak cerita. Betapa baiknya mereka semua. Bermula dengan makcik mita, maktam bibah , fatin, kak ziha dengan  keluarga termasuk Aiman , Adik dengan Angah dan ramai lagi. Ada juga Aci depan umah makcik mita, Baik juga orangnya..sedih tu, dia kata dia rindu saya..masa jumpa semalam Aci ni menangis sedih dan rindu. Dia siap kata, dalam 2-3 hari sebelum ini, terdetik dalam hati dia nak jumpa saya. Sob…sob..sob..Sedih , terharu di sayangi gitu.
Sekejap je singgah di Penang sebenarnya. Pagi 15/2/2012 terus bertolak ke Kuala Khubu Bharu. Sebelum bertolak sempat habiskan kerja-hantaq brang pra pendaftaran krusus bagi tahun depan. Alhamdulillah.
Insyaallah ada masa akan singgah lagi ke Kg Jawa, Bayan Baru Penang.
Wassalam

Cuti di kampung

Assalamualikum semua blogger..
SEkarang umi bercuti dgn anak umi dan keluarga..hehe bestkan dapat bercuti..duk perlis ni tak tau nak p mana dah, p mai pi mai tang tu..Pdg Besar, The Store, Kuala PErlis..hehehe.. Teringat kenangan-kenangan dulu, membersar di sini bersama orang-orang tersayang..eheheh

Bestkan sekali sekala ddapat bercuti..nak hbis kan cuti yang sementara ini bersama org- org penting dalam hidup..hehehe..yang penting dapat makan makanan yang best-best gitu..

OKaylah, umi dah xdak nak story apa dah..bye.bye.

Anak anugerah Allah s.w.t

SURAH AL-BAQARAH(2) AYAT 128
Wahai Tuhan kami! Jadikanlah kami berdua: Orang-orang Islam (yang berserah diri) kepadaMu dan jadikanlah daripada keturunan kami: Umat Islam (yang berserah diri) kepadamu dan tunjukkanlah kepada kami syariat dan cara-cara ibadat kami dan terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani


10 langkah praktik untuk melahirkan anak soleh
  1. Didiklah anak-anak kita mengenali Allah
  2. Pastikan anak-anak kita sentiasa mendirikan solat dan menjaga ibadah-ibadah wajib yang lain 3. Bekalkan ilmu agama yang secukupnya kepada anak-anak kita?
  3. Hidupkan dalam rumah kita Biah Islamiyyah (suasana keislaman). Antara perkara yang dapat kita lakukan untuk tujuan tersebut ialah;
  4. Selalu membaca al-Quran di rumah
  5. Membiasakan solat-solat sunat di rumah
  6. Hidupkan budaya memberi salam
  7. Praktikkan adab-adab Islam di dalam rumah.
  8. Dekatkan anak-anak kita dengan masjid, mushalla atau surau
  9. Tanamkan semangat jihad dan perjuangan Islam ke dalam jiwa anak-anak kita
  10. Tanamkan kepada anak-anak kita sikap cintakan ilmu dan majlis ilmu
  11. Perhatikan dengan siapa anak-anak kita berkawan.
  12. Mohonlah sentiasa dari Allah agar dikurniakan anak yang soleh
  13. Sentiasalah memberi pesanan dan nasihat kepada anak-anak kita
Insya-Allah dengan melaksanakan langkah-langkah tersebut dengan bersungguh-sungguh dan istiqamah, akan lahirlah di dalam keluarga kita anak-anak soleh yang bukan sahaja dikasihi Allah, tetapi juga menyejukkan mata kita dan menyenangkan masyarakat.

Kelopak mata kanan bawah bergerak-gerak

Hari ini kelopak mata bawah kanan asyik bergerak-gerak. Saja je nak tgk apa kata org dalam google ni. Jap nak highlight sikit; 

  1. Kelopak mata sebelah kanan bahagian atas – nak tengok / akan berjumpa orang jauh atau lama terpisah atau akan mendapat berita baik
  2. Kelopak mata sebelah kanan bahagian bawah – akan mendapat berita gembira
  3. Kelopak mata sebelah kiri bahagian atas – seseorang yang jauh atau lama terpisah teringin nak jumpa kita
  4. Kelopak mata sebelah kiri bahagian bawah – akan menangis (akibat berita kurang baik / musibah)
 Menurut sumber yang saya jumpa di internet, katanya urutan di kelopak mata dengan perlahan mampu mengurangkan pergerakan tidak terkawal dan kata sumber itu lagi, keadaan otot di kelopak mata bergerak dengan sendiri (involuntary twitching of the eyelid) kerana keadaan letih atau stress.

Orang dahulu kala memang suka mengaitkan sesuatu perkara dengan sesuatu alamat. Sejauh mana kebenarannya tidaklah diketahui. Tetapi yang pasti orang tua dahulu banyak meramal sesuatu melalui pemerhatian dan juga melalui pengalaman yang mereka lalui. Mungkin disebabkan banyak kebetulan yang berlaku membuatkan mereka mempercayai setiap alamat. Di sini diperturunkan beberapa petanda yang berhubung kait dengan pergerakan tubuh kita. Ia boleh dijadikan pengetahuan dan bukanlah untuk dipercayai semata-mata.
  1. Kelopak mata kanan bergerak = beroleh keamanan
  2. Kelopak mata kiri bergerak = melihat perempuan
  3. Kelopak mata kiri ke atas bergerak = ada orang akan berjalan jauh
  4. Kelopak mata kiri dibawah bergerak = hendak menangis
  5. Ekor mata kanan bergerak = menerima kedatangan orang jauh
  6. Ekor mata kiri bergerak-gerak = mendapat sedikit kepayahan
  7. Biji mata kanan bergerak-gerak = akan menangis dalam bercinta
  8. Biji mata kiri bergerak-gerak = gembira di hati
  9. Ubun bergerak = berbahagia pada hari tersebut
  10. Kening kiri bergerak-gerak = beroleh kelapangan
  11. Bibir bawah bergerak = akan menangis
  12. Waktu subuh kepala kita bergerak = beroleh kerja yang baik
  13. Siku kanan bergerak-gerak = beroleh kebahagiaan.
  14. Siku kiri bergerak-gerak = orang yang mengasihi kita akan datang
  15. Pelipis telinga bergerak = alami kebahagiaan
  16. Telinga bergerak-gerak = berkelahi
  17. Kepala bergerak = ada orang menyakiti hati kita
  18. Kepala bergerak ke kiri = beroleh kebesaran
  19. Bahu kanan bergerak-gerak = harta hendak datang
  20. Bahu kiri bergerak-gerak = bakal berjumpa pembesar/ketua
  21. Lengan kanan bergerak-gerak = akan sakit kepala
  22. Lengan kiri bergerak-gerak = beroleh harta
  23. Pipi kanan bergerak-gerak = alamat sakit mata
  24. Pipi kiri bergerak-gerak = sentiasa bahagia
So, dalam hati ini, kalau ye pun berita gembira, mestilah saya gembira lagi 3 hari nak balik kampung tengok anak kesayangan setelah hampir 11 hari berkampung di USM.heheh..wallahualam…Allah s.w.t Maha Mengetahui. 

Amin.