Month: June 2017

Raya Aidilfitri 2017 perjalanan seawal 10 pagi – Hari Pertama

Apa cerita raya? Kami dari raya pertama sampai ke -3 full house. Sampaikan Ummi tak larat nak update blog.heheheh takpa, kita raya sakan dulu. Kami awal pagi raya, siap-siap pergi solat di masjid Buki Keteri. Lebih kurnag jam 930 pagi settle solat lepas tu, balik rumah. Ketupat  dengan gulai ayam kampung yang kami sembelih siap.

Terus satu keluarga kami siap-siap nak balik kampung mak di kampung Tebuk Perlis. Terus bergerak lepas kami bersalam-salaman  adik beradik dan yang penting sessi photoshoot bersama ahli keluarga. Meriah dah satu round! Hheeheh kalau bergambar dengan budak-budak ni kena banyak-banyak sabar.

Ini keluarga kecil Ummi dan adik beradik.

Dan ini keseluruhan keluarga kami dengan mak. Huhuuu, kami ada mak jer nak diraikan, taka da siapa-siapa lagi kecuali mak. Nak gembirakan mak seorang sahaja. Dan Alhamdulillah raya ni semua dapat berkumpul.

Memang seronok bukan main, anak-anak la yang syok sampaikan kalau duduk di kampung ni dah tak ingat nak balik rumah Semenyih.

Lepas kami siap bergambar, makan dan sebagainya terus gerak dah.. Kami sampai kat Kg Tebuk, juadah hari raya yang pertama adalah LAKSA utara. Huhuu, dah set otk…makan 1 pinggan jer walau sedap macamana sekali pun..ops, bukan diet tau! Tapi kesian kat perut!hahahaha

 

Tak ketinggalan kami photoshoot juga dengan sepupu sepapat dan mak-mak sedara. Mujur la bawa tripod… mudah kerja kami nak bergambar.

Turun dari rumah mak njang, kami ke rumah pak ndak kat sebelah rumah jang jer. Sini lagi ramai, ada mak ngah dengan pakngah dan juga sepupu pepapat.. penuh rumah..dengan cucu cicit..meriah yang amat! Gamat rumah,tambahan kalau anak-anak meragam..ehm, mak-mak la kena sabar.. Ada anak kecik ini kena 200% sabar.

Ini gambar keluarga besar kami, meraih yang amat… dan next destination pergi tumah adik ipar kat Kuala Perlis.  Penuh rumah! Sekali lagi bergambar dengan keluarga besar dan adik Hafiz dengan Nana. Kat rumah Dik Na, barulah cukup korum kami satu keluarga.

Next..kami ke?

…. Tunggu next entry..

Perjalanan balik kampung, 12 jam perjalanan..huhuuu

Hi dears, apa cerita raya? Kami akhirnya beraya di Perlis, selepas ambil kira banyak perkara. Seronok bukan main , bukan saja anak-anak tapi maknya sekali heheh.

Perjalanan balik kampung kami pada hari Khamis. Itupun selepas Ummi balik kerja, permantauan udara menggunakan helikopter ke Timur. Balik pemantauan udara, huha huhaa, sampai jam 3ptg juga.

Yer la, sebabnya lepas turun dari helikopter rehat sekejap sebelum meneruskan sessi shooting. Ops shooting apa yer? Heheheh rahsia seketika.

Tup tap tup tap balik rumah sampai jam 5petang jugalah. Lepas tu, singgah pergi pasar ramadhan beli nasi bungkus jer. Kami beli nasi bukan apa mudah jer untuk makan dan kemas-kemas terus bergerak balik kampong.

Kami bergerak balik kampung lebih kurang jam 930 malam, bertolak dari Semenyih. Masa kami bergerak balik, jem tu jem juga, tapi still boleh gerak. Tapi memandangkan Ummi memang pening lalat, kira nak tidoq je..heheheheh mujuq cik abang boleh drive sendiri. Cuma kami singgah di  Simpang Pulai kami sahur. Sahur dengan maggi jer dengan sikit bekalan makanan dari rumah.

Nak belikan Along roti, tapi malangnya roti habis langsung kat Petron. Huhh…tu yang terpaksa belikan Along maggi ayam cup. Cukup lah untuk Along alas perut..

Lepas tu , lepas jer Bandar Baru, mata dah tak boleh tahan dangat dah. Kami singgah tepi hentian  dan Cik Abang kata ambil masa nak rehat. Masa tu, kami pastikan kunci kereta, semua sambung lena! Hahahah, apa yang lawaknya..kami terlena sampai jam 7 pagii…hahahaha..terus bangun!

Kami teruskan perjalanan dan singgah kat Juru , isi minyak di Shell. Yang lawaknya masa kat Tol Juru, T&G tak lepas! Perjalanan lebih masa.. adeh..berapa jam di benarkan kat highway? Ehm, mujur kami di lorong kiri. Lorong kiri tunai , ada Cashi jaga, jadi mudahlah urusan ..kalau tak mesti sangkut kat tol!

Bila nak bergerak , sebab nak ambil mak kat rumah mak sedara, rumah jang..kami saja pilih nak lalu Jitra. Singgah pasar Jitra, beli dodol 2 kilo. Rm12 sekilo. Sedap juga.. Mr Suami kata, singgah  la rumah Datuk Karim, ayahanda kepada Mummy Reena. Tapi, sampai jer depan rumah , ting tong… ting tong.. “Assalamualaikum…assalamualaikum….”.. sunyi jer.. Ummi call Mummy Reena , rupanya Datuk Karim di KL, beraya dirumah anak-anak.

Last, kami teruskan perjalanan balik ke Perlis. Pergi rumah mak jang sat, ambil mak dan terus balik rumah mak. Huhuuu penat nya perjalanan! Dekat 12jam! Syukur, akhirnya dapat la duduk rehat dan berbuka puasa di kampung.

Operasi khas PDRM sempena hari raya, berhati-hati di jalan raya

Dendang Perantau

Di hari raya
Terkenang daku kepada si dia
Kampungku indah nun jauh di sana
Ayah serta bondaku

 

Chorus
Apakan daya
Masa tak akan kembali
Hancur musnahlah semuanya

Impian yang murni
Tinggal menjadi kenang-kenanganku
Hanya rangkaian kata dengan lagu
Dendang perantau

Sesekali dengar lagu  ini masa raya, boleh teriak satu balai ! Huhhh, nak cutiii..kami ada yang tak pernah cuti raya tau. Ehm tu la orang kata berkorban untuk negara kan.. kerja nak buat macamna kenalah kerjaa.. tapi mujur kadang ada orang awam yang sayang, jemput beraya di rumah. Jemput jer la, hakikatnya masa kerja mesti lah mau kerja.

Sepanjang Op Selamat 11/2017, pelbagai operasi dan langkah pencegahan kemalangan di lakukan bagi memastikan keselamatan pengguna. Layari Fb JSPT untuk makluman semasa.  Boleh lihat dan tonton bagaimana pasukan Trfaik Polis Diraja Malaysia menjalankan aktiviti kerja sepanjang OP Selamat ini.

Nampak mudah, hakikatnya mereka juga sedang berperang dengan perasaan untuk berkerja dan ingin beraya bersama keluarga. Doakan mereka semua sihat dan dapat menjalankan tugas dalam keadaan selamat dan diberikan kesihatan dan tenaga yang cukup untuk bertugas.

JPJ :

Biasa viral di laman sosial tentang video-video pemandu yang memotong barisan menggunakan lorong kecemasan, kini pihak JPJ telah memberikan respon mereka dengan mewujudkan satu talian WhatsApp khas untuk laporan kesalahan pengguna. Talian khas yang bernombor 011-5111 5252, diwujudkan bagi membolehkan pengguna menghantar rakaman video dan gambar akan salah laku pengguna-pengguna jalan raya ketika pulang ke kampung nanti. Credit kepada Hafiz Rahim 

Kisah duit raya, siapa beri siapa terima? Mak lang, nak duit raya!

Mood swing dah nii…duk kira jam dah ila lah nak balik ni..hehehe yer kan? Mood nak balik kampung dah menebal,nak beraya sakan tahun ni. Dan biasanya  bila raya ni, amalan memberi duit raya ini dah jadi kebiasaan. Walhal kalau nak bersedekah, tidaklah perlu menunggu raya sahaja. Setuju?

Bab duit raya, siapa patut beri siapa patut terima? Dan mak ayah kenalah ingat, supaya tak beri ajaran salah kepada anak-anak dengan mengajar anak meminta-minta duit raya.

“Assalamualaikum, tok su..kami nak beraya!”..dengar suara anak-anak kampung dah berlari ke rumah mak di kampung selepas jer selesai solat sunat. Sekali datang , 5 atau 6 orang. Tak sempat nak buka telekung nak siap-siap, rumah dah ada tetamu…bukan tak sudi tapi awai sangat.. tapi dah jadi kebiasaan dah kalau kat kampung.

“Mai masuk, tok su tengah siap-siap tu. Duduk dulu, maklang nak buat ayaiq”.. (mak lang bahasa di kampung kalau cakap dengan anak-anak jiran). “Tak pa maklang, kami nak beraya saja”. “La , kalu nak beraya kena masuk, makan apa apa!” . Masuk lah depa, makan tak mau, duk sengih-sengih, memikirkan nak cepat, nak buat kerja lain, minta suami bagi duit raya. “B, cer ambil duit raya bagi…”. Bila dah  nampak sampul, terus bangun…hahahah adat, dapat jer duit raya, terus salam.. “Maklang, paklang kami nak balik dah… !” .. Ehm…duit raya..alkisahnya! Tu belum kira , 2nd round , third round pusing mai dengan baju warna lain…huhuuu pening!

Tu takpa la budak kampung tak kisah pasal warna duit raya, cer kalau yang bijak sikit. Dapat jer sampul terus buka.. “La, seringgit ja!” .. “Ehm, tak dapat la warna hijau. kau dapat warna apa?” – Saja jer kadang dengar anak-anak ni berbual. Adat ini  kalau kita tegah jadi masalah tak? Ummi rasa macam tak salah..tapi orang kita ni biasalah, suka lebihkan adat daripada perkara yang benar.

Ummi pula, kalau bab duit raya Ummi dah pesan kat anak-anak , jangan minta. Malah kena belajar memberi. KENA UBAH MIND SET BAB DUIT RAYA!  Sepatutnya, kalau bab ni, yang muda kena beri pada yang tua. Dan kena elakkan meminta-minta. Duit raya ni sedekah . Sedekah tiada jumlah tertentu, mana tuan rumah ikhlas nak beri , kena terima.

Ibu bapa pula, janganlah pula mengajar anak “Abang, tangan kanan salam, tangan kiri lapik di bawah!” Ehm, ni lagi teruk, dan ini antara yang Ummi sendiri buat masa Ummi kanak-kanak. Pak long yang ajarkan! Hahhahaa , bila dah belajar dan mai zaman la ni, Ummi dah banteras. Terutama kat anak-anak. JANGAN sekali meminta-minta. Raya ni nak jumpa sedara, nak main dengan sedara. Bukan nak kutip duit raya.

Ni adab berhari raya : Tips dan adab berhari raya

Jangan la gaduh nak! Along ni boleh tahan tegas ! Semua nak di tegur! Huhuhuuu.. terus okay-okay Angah dengar arahan daripada Along..hehehehe kakak jer muka blur.. blur sebab  yer ke Ummi???

Aah kan , angah, kita jangan minta tau! Kita kena belajar memberi … banyak beri banyak la dapat.. bagus aih anak-anak Ummi.  Pesan Ummi kat anak-anak ” Korang salam  jer tau, jangan pula salam tangan tangan , tangan kiri korang tadah tangan minta duit raya…”.. hahaha seloroh Ummi dengan anak-anak. Gelak berdekah depa, dok  pikir apa la Ummi ni… boleh eh minta duit dari tangan kiri?? hehhehe

Nasihat untuk ibu bapa bab duit raya:

Pertama: Ajar nak supaya tidak meminta duit raya. Mana tahu, orang atau tuan rumah tu sedang menahan lapar atau pun duit belanja hanya cukup-cukup sahaja. Jangan sampai anak-anak kita jadi beban kepada tuan rumah.

Kedua : Pendapatan dan bajet kewangan setiap orang berbeza. Ada orang nampak berada, kereta mewah , rumah besar, tapi mungkin dia tak sediakan duit raya yang jumlahnya banyak. Mungkin tuan rumah dan sedekahkan kepada yang lebih memerlukan seperti anak yatim atau ibu tunggal semasa bulan ramadhan lagi. Sedekah kepada yang lebih memerlukan. Jadi kenalah bersangka baik. Betulkan? Jadi, anajr anak menerima seadanya jika mendapat duit raya. Dapat itu rezeki , tak dapat pun tak apa. Sebab ada orang lebih memerlukan.

Ketiga: Bersangka baik kepada semua orang. Gaji banyak atau gaji mahal jer, kita suruh anak minta duit raya banyak. Tapi , kita tahu tak kedudukkan kewangan keluarga mereka. Biasanya peribahasa kata “besar periuk, besarlah keraknya”. Jadi , jangan menilai kewangan orang lain dengan mata kasar. Bab duit raya ni, jangan jadikan ia sebagai sebab utama nak bawa anak  beraya ke rumah sedara. Salah tu, kalau nak beraya dengan niat nak kutip duit raya.

Kesimpulam : Tambahan disaat ekonomi sekarang, tak semua mampu beri lebih duit raya. Jadi, kenalah sama-sama jaga air muka tuan rumah, sedara mara kita. Belajar menerima dan bersyukur seadanya. Sebelum balik beraya, dah setkan di minda anak perkara positif. Mungkin nasihat berguna bab duit raya ini. Dan jika kita nak bahagia di masa akan datang, ajar anak untuk memberi. Terutama kepada mak kita, atau kepada nenek dan datuk mereka.

Ummi yakin dan percaya, suasana raya akan jadi lebih meriah, lebih menarik dan aman dengan sikap yang saling hormat menghormati. Jaga tutur kata dan juga emosi orang lain. Bila berkumpul ramai-ramai ini, kena jaga aurat dan juga lidah ketika berbicara. Selamat hari raya, semoga apa yang Ummi tulis ini menjadi ingatan untuk Ummi dan juga anak-anak pada masa akan datang. Selamat berhari raya. Selamat memandu dan berhati-hati di jalan raya yer .

Artikel berkaitan :

Cuti Raya 2017, Korang dah plan ke perjalanan balik kampung?

Tahniah bang ngah, 9A’S! Ini untuk abang Ngah…

Hi uols, apa khabar? Kemana pergi 3 hari bercuti ni? Ehm, Ummi stay jer kat rumah. Ada anak sedara datang. Kebetulan suami dapat voucher penginapan percuma dari Shanri-La hotel, jadi kami pergi Putrajaya dan terus pergi shopping. Saja bawa abang ngah ke IOI Mall City.

Anak-anak Ummi pelik sikit, sekali depa dah suka dengan orang, siap menangis lagi bila abang nagh nak balik Asasi UIA. Apa yang buat anak-anak suka sangat kawan dengan abang Ngah?

Pertama: Abang Ngah suka melayan depa baca quran. Pagi-pagi lepas sahur, terus solat subuh. Lepas tu abang Ngah melayan Along belajar bahasa arab. Seronok la ada kawan berbual dalam bahasa arab. ahahaha harapkan Ummi. heheheheh manalah Ummi pandai anak oii.

Lagi apa yang buat depa suka sangat dengan abang Ngah? Ehm, masa terluang abang Ngah suka ajak habiskan masa dengan mengaji Quran. Sejuk hati Ummi tengok Along berkawan dengan abang Ngah.

Di IOI Mall City, kami belikan abang Ngah sepasang selipar dan sepasang stoking. Total RM108.00 , kira okaylah untuk hadiah abang Ngah mengaji pandai-pandai. Bukan mudah kot nak dapatkan 9A’s , jadi ini hadiah daripada kami sekeluarga. Dan hadiah ini juga nak tunjukkan dekat Along, supaya belajar rajin-rajin, anak apa sekali pun Ummi belikan. Cuma kena janji belajar betul-betul dan fokus pada pelajaran. Ummi dengan abah boleh jer nak belikan mainan ke, PS4 ke…cuma Along, Angah dan Sarah kenalah lebih rajin dan Ummi perlukan proof bagi setiap kejayaan anak-anak Ummi.

Cerita lepas Ummi hantar abang Ngah balik ke Campus PJ, Ehm, lepas abang Ngah balik, menangis semua  rindu abang Ngah. “Ummi, Along rindu abang Ngah”

Si adik pula menyahut  “Amin pun rindu abang Ngah”. “Ummi, nanti kita ambil abang Ngah lagi yer!”  Ummi pula mengiakan jer, “yer la”. Lpeas layan semua persoalan pasal abang Ngah malam tu terus tidur semua orang. Nak ambil abang Ngah mai rumah lagi, nanti yer lepas raya pulak. Pengajarannya dalam entry ini apa?

Kawan! betul kan? Kawan memainkan peranan utama kepada anak. Dengan kawan, mereka rasa serasi, mudah bercerita dan mudah nak belajar. Kalau kawan yang baik, itu yang bagus, jadikan inspirasi dan juga teladan. Semoag anak-anak Ummi dapat mendengar nasihat Ummi dan abah, dan pandai pilih kawan. Okay , itu je nak ceritakan. Bye

Terpaksa jadi mc adhoc di majlis serah terima tugas timbalan pengarah!

Haahah hari ini (19 Jun 2017) bukan nak gelak..tapi nak share experience. Ehm, jadi pengacara majlis atau mc bukan perkara luar biasa. Cuma luar biasa bila dapat tugasan last minit. Dan lagi, kalau jadi mc adhoc ni ada jer yang tak terurus! Contohnya, hari ini, ikutkan majlis mula 3.00 ptg. Tapi Pengarah baru sampai 2.30ptg. Dah la Ummi dah ucap salutaion, sambil kita dok bercakap, Pengarah cakap..”its okay.. no..no tq..”!

Kau rasa? Nak teruskan ke nak stop? Ehm, sure la Ummi stop! Adeh…malu dah sehal. Next, kali ini..lepas pengarah dah keliling 1 bilik mesyuarat, dia duduk! Eh..kena tau, bila jadi mc ni kena pandai-pandai kau lah, nak bajet. Samada mulakan majlis atau tunggu. Tengok orang lain senyap jer.. apa hint ni! Ha…idea datang, okay OCPD Brickfileds, merangkap timbalan pengarah lama belum masuk.. okay..dont start. hahaha mujur nampak dia tak ada dalam majlis.

Next, nampak kelibat Tuan Ruslan. Ummi dah sedia ni.. so dalam hati, biar dia duduk dan salam-salam dulu. Okay settle depa bersalaman! Next, tarik nafas dan mulakan majlis…heheeh . Tapi ini yang leceh! Skrip dah berubah. Sekali lagi, Nooraini kena pandai kau lah nak ubah skrip! Ambik! Ahoc kan…grrrr!

Skrip pun bermula :

Bismillahhirrahmanirrahim, Assalamualaikum w.b.k.t

 

Yang dihormati

Senior Asisten Komisioner

Tuan Sharul Othman Bin Mansor

Pengarah Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik

 

Yang dihormati

Asisten Komisioner Polis

Tuan Ibrahim Bin Mohammed Yusoff

Timbalan Pengarah Kepolisan Am Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik

 

Yang dihormati

Asisten Komisioner Polis

Tuan Ruslan Bin Khalid

Ketua Polis Daerah Ibu Pejabat Polis Brickfields.

Yang dihormati pegawai-pegawai turus, tuan-tuan puan-puan pegawai kanan seterusnya tuan-tuan puan-puan hadirin sekelian.

Nak tau , sepatutnya skrip ini  2nd part.. lepas dah bagi salutation ni barulah  jemput depa semua bangun…ehm..pening otak kena buat keputusan on the spot nih!

Tuan-tuan puan-puan hadirin sekelian, majlis dimulakan dengan nyanyian lagu negaraku, tuan-tuan dan puan-puan dijemput berdiri.

ehm…berubah semua.. mujuq tak keluar peluh jantan!

Bila dah settle menyanyi barulah mulakan acara…lepas tu semua nampak macam okay..tapi! Hishh ni satu hal, ustazy ang baca doa mai lambat.. Ingatkan tak mai, dah tu panggilah ASP Asri Bin Abdul untuk bacaan doa! Tapi!!!!! grrrrr…Tengok-tengok Ustaz muncul! Hish, kalau dah lambat lain kali jangan masuk laaaa! Geram pula rasa, macam mc yang tak prepare!

Settle ustaz baca doa, barulah Ummi dapat mulakan majlis  dengan lancar! Hish, ni buat tak puas hati…celaru sana sini! Geram, tapi ia mengajar untuk bijak buat keputusan on the spot..mana nak ucap dulu..mana nak mulakan..hish, miserable but its okay.

Berikut adalah upacara serah terima tugas jawatan Timbalan Pengarah (Penguatkuasaan/ Kawalan lalulintas/Pengurusan saman)JSPT

Untuk itu majlis mempersilakan dihormatiAasisten Komisioner Polis, Tuan Ruslan bin Khalid dan Asisten Komisioner Polis, Tuan Ibrahim bin Mohammed Yusoff untuk menyempurnakan upacara dengan disaksikan oleh Senior Asisten Comisioner YDH Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik  Tuan Sharul Othman bin Mansor, dipersilakan.

Part ini dan seterus nya dah okay, sebab dah ikut flow sepatutnya. Hishhh macam-macam hal la hari ini. Tapi okaylah tak nampak sangat bengaap mc..hahahah yer la ada jer perubahan tak ikut agenda.. ! So uols kalau jadi mc kena well prepare okay. Memang macam-macam  hal, melainkan dah memang tak akan ada peruabahan dan ianya betul-betul formal.

  • Selesai tandatangan dokumen
  • Serah dokumen

Seterusnya majlis mempersilakan yang dihormati Asisten Komisioner Polis Tuan Ruslan bin Khalid Ketua Polis Daerah Ibu Pejabat Polis Brickfields, untuk menyerahkan dokumen serah terima tugas Timbalan Pengarah (Penguatkuasaan/ Kawalan lalulintas/Pengurusan saman)JSPT kepada yang dihormati Asisten Komisioner Polis Tuan Ibrahim bin Mohammed Yusoff, dipersilakan

  • Serah dokumen selesai

Majlis merakamkan ucapan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih di atas penyempurnaan upacara itu tadi.

Hahahah, memang gila la wei…ehm..hope after this ada lagi event please la jangan adhoc macam ini. Boleh jatuh kredibiliti pegawai yang jadi mc tau! Hahhaha atapi kena bijak buat keputusan..Syukur apapun ianya selesai dengan jayanya. Alhamdulillah.

Majlis serah terima tugas dan paluan berundur Pengarah JSPT

Hari Jumaat lalu , kami pegawai dan kakitangan JSPT sangat merasa hiba dan sedih atas persaraan YDH Dato Mahamad Akhir Bin Darus, Pengarah pertama JSPT. Segala persediaan majlis di lakukan sebaiknya, dan akhirnya pada 16 Jun 2017, Jumaat yang idah, kami semua terpaksa mengucapkan selamat kepada YDH Dato. Sebelum acara paluan berundur, kami menerima Pengarah baru dan bagi sesi majlis serah terima tugas juga, segalanya selesai dengan lancar dan mudah. Syukur.

Sebagai simbolik kepada persaraan beliau, bertempat di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman hari ini, telah diadakan Upacara Perarakan Keluar Pengarah JSPT yang mana telah disempurnakan oleh warga JSPT Bukit Aman sendiri.

Ini sebagai penghormatan terakhir kepada YDH Dato. Ummi sendiri yang minta kerjasama KPL Azahar, anggota PRO untuk bantu Ummi sediakan. Cantik dan kemas. Seronok bila dapat pamerkan sesuatu yang kemas untuk YDH Dato.

Pengarah Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Polis Diraja Malaysia (PDRM), Dato’ Mahamad Akhir Darus telah menjalani persaraan wajib setelah 41 tahun berkhidmat dalam pasukan.  Ianya satu jangka masa yang sangat lama, dan beruntung nya YDH Dato kerana dapat pencen dan bersara dengan selamat. Syukur.

Mengimbau kembali sejarah beliau dalam pasukan, Dato’ Mahamad Akhir telah memulakan kariernya pada 5 Disember 1976 sebagai Inspektor Percubaan dan bertugas di beberapa formasi PDRM seperti Sekolah Latihan Pasukan Polis Hutan, Ulu Kinta, Perak, Timbalan Ketua Polis Daerah Hulu Perak, Pegawai Turus Trafik Kuala Lumpur, Unit Tugas Am & Trafik Maktab PDRM Cheras dan kemuncak kariernya mula bersinar setelah dilantik sebagai Ketua Trafik Pasukan pada September 2015.

Di bawah kepimpinannya juga, sejarah telah tercipta apabila Sambutan Peringatan Hari Polis Ke-209 lalu, Cawangan Trafik secara rasminya telah dinaik taraf kepada Jabatan ke-10 dalam PDRM dan dijenamakan semula sebagai JSPT sekaligus menjadikan beliau sebagai Pengarah JSPT pertama dalam PDRM.

Ketua Polis Negara menyematkan pangkat SAC kepada bekas Ketua Polis Daerah Brickfields, SAC Sharul Othman Mansor.

Majlis Serah Terima Tugas Pengarah JSPT di antara Dato’ Mahamad Akhir Darus dengan bekas Ketua Polis Daerah Brickfield, Kuala Lumpur iaitu SAC Sharul Othman Mansor yang dilantik untuk menerajui jabatan bongsu PDRM iaitu JSPT.

Gambar kenangan barisan Pegawai Kanan Jabatan JSPT bersama Dato’ Mohamad Akhir bin Darus.
Majlis serah terima tugas telah disempurnakan oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Dato’ Sri Khalid Abu Bakar dan turut dihadiri oleh timbalannya, Tan Sri Dato’ Sri Noor Rashid Ibrahim, Pengarah-pengarah, Timbalan-timbalan Pengarah, pegawai-pegawai kanan PDRM serta Pengerusi PERKEP Malaysia Puan Sri Dato’ Imran Ibrahim, Naib Pengerusi PERKEP Malaysia, Datin Sri Shahriza Saad.   Ini pula majlis serah terima tugas Pengerusi Perkep JSPT, Datin Sharifah Zanariah Syed Mahamood dan Puan Sherlina.

Diharap dengan persaraan ini , semoga masa terluang ini, digunakan dengan penuh keberkatan dlm mendapat redha Allah swt. Cemburunya kami ,YDH Dato dah selamat menjalani persaraan, doakan kami juga bagi melalui lagi 29 tahun service dlm PDRM.

Ydh Dato, bersyukurnya dapat peluang masa yang banyak untuk beribadah kpd-Nya. 😄, sangat kami cemburui.  Jaga kesihatan baik2, YDH Dato, semoga ukhwah berkekalan sehingga akhir hayat.

Salam kasih dan sayang,
Insp Nooraini & Insp Muazam serta keluarga.

Artikel Berkaitan:

ADAT PERKAHWINAN PEGAWAI POLIS

Mess Night JSPT pembuka sejarah baru bagi Polis Trafik

Op Selamat 11/2017 Sempena Hari Raya Aidilfitri, apa pesanan IGP?

Hi uols, mesti tengah menghitung hari nak balik kampung kan? Kita dah berada di fasa terakhir ramadhan. Kini mulai masuk je maghrib malam ni dah mula kiraan 10 malam terakhir.  Jadi selamat beramal ya. Ummi juga nak kongsikan apa antara pesanan IGP semasa majlis pelancaran OP Selamat 11/2017 yang berlangsung tadi di Menara TM, Jalan Pantai Baharu, Kuala Lumpur.

sumber : https://www.bharian.com.my/node/292820

IGP menasihatkan agar kita semua pengguna jalan raya memandu dengan berhati-hati. Kita juga mempersiapkan diri agar dalam keadaan sihat, selesa dan begitu juga kenderaan dalam keadaan bersiap sedia. Sebab purata kematian adalah berpunca daripada sikap.

Majlis pelancaran Op Selamat 11 sempena Hari Raya Aidilfitri di Menara TM. Yang turut hadir, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TM, Datuk Seri Mohamad Shazalli Ramly dan Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Mahamad Akhir Darus. – SUMBER : Berita harian Online

polis wanita
Ummi dengan rakan-rakan hadir dan ianya sebahagian daripada tugas kami di JSPT.

OP SELAMAT 11

Kata YDH IGP – “Secara purata, sebanyak 7,000 kematian dicatatkan setiap tahun dengan 95 peratus punca kemalangan adalah akibat kecuaian pemandu sendiri,”.

Risaukan bila kita dengar, sebab tu kita mesti prepare awal sebelum bertolak balik ke kampung. Antaranya:

  • Pastikan kenderaan di service dan dalam keadaan yang baik
  • Rehat secukupnya
  • Rancang perjalanan diwaktu bukan pick hours
  • Seeloknya ada pemandu ke-dua. Boleh berganti dengan anak mahupun isteri ketika dalam perjalanan jauh.
  • Sediakan minuman kecergasan yang boleh membantu memberikan tenaga.

Buku Aturcara Op Selamat 11/2017

Sempena pelancaran Op Selamat 11/2017 tahun ini, Ummi bertanggungjawab untuk menyelaras buku  dan aturcara majlis. Setiap details yang di masukkan dalam buku aturcara mestilah yang tepat . Dengan bantuan pihak PRO Pusat, KPL Azahar buku autrcara ini dapat disiapkan dengan tempoh yang singkat. Syukur.

Op Selamat 11 mengekalkan tema ‘Rumah Selamat, Selamat Sampai Ke Destinasi’ dilaksanakan selama 15 hari bermula 18 Jun ini sehingga 2 Julai depan. Ummi pada tahun ini ditugaskan memantau perjalanan dari udara sepri tahun-tahun lepas. Syukur, walaupun pemantauan hanya melalui udara tapi risiko tetap ada. Doakan kami semua dalam keadaan selamat pergi dan balik ya.

Volunteer Smartphone Patrol (VSP)

Volunteer Smartphone Patrol (VSP)

Bagi sahabat yang membaca entry Ummi, boleh memaksimakan penggunaan aplikasi Volunteer Smartphone Patrol (VSP) untuk menghantar Borang Maklumat Balik Kampung. Borang tersebut boleh diisi  melalui VSP yang boleh dimuat turun melalui Play Store dan Apple Store. Cubalah, jika dulu tak tahu, kini dah tahu kan.. boleh memanfaatkan sepenuhnya.

Okaylah,  selamat merancang perjalanan ya. Hati-hati balik kampung dan mulakan dengan doa juga. Elok jika dapat amalkan bacaan ayat suci dalam kenderaan sepanjang perjalanan.

Selamat balik raya! Huh semangatnya…hati-hati ya.

berkaitan :

https://umminani.com/2016/06/op-selamat-92016-sempena-hari-raya-aidilfitri/

Suami Yang Sakiti Hati Isteri Akan Tersekat Pintu Rezeki

Hidup rumah tangga tidak semestinya indah setiap masa. Ini hakikat sebuah perkahwinan, cuma yang membezakan kita adalah cara untuk tangani masalah. Seperti contoh, jika hari ini kita bergaduh dengan suami, agaknya apa jadi? Mood melayang, hati sebak, tubuh jadi moody, malas nak bergerak, malas nak layan suami… betul kan?  Dan betul ke, suami yang sakiti hati isteri akan tersekat pintu rezeki?

Isteri tidak dengar cakap suami, Derhaka! Kalau suami sakiti hati isteri, bagaimana?

Ummi terbaca dalam satu artikel, bahawa suami yang sakiti hati isteri adalah antara orang yang akan ditandakan oleh malaikat sebagai orang yang derhaka kepada Allah swt. Kenapa macam tu?

Kerana isteri, rezeki suami bertambah.
Kerana isteri, maka lahirlah zuriat untuk menceriakan dirimu.
Kerana isteri, makan, pakaian mu wahai suami terjaga.
Kerana isteri, tenang hati kamu wahai suami.
Kerana isteri, lembut pemandangan mata mu.
Kerana isteri adalah satunya manusia yang boleh melihat cacat cela mu yang tersembunyi dari pandangan mata dan masih menerima kamu seadanya.

Janganlah sakiti hati isteri. Kecil dan biasa bagi suami, namun begitu besar bagi seorang isteri yang punya hati yang ,lembut. Sekasar mana atau independentnya seorang isteri dia masih mahu dan perlukan belaian seorang suami yang bercakap baik denganNya. Wahai suami, ketahuilah berapa hati isteri ini selembut-lembutnya. Itulah yang dikatakan doa mereka sangat mustajab untuk anak-anakmu.

Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri pasti balas berpuluh kali. Betulkan?  Isteri sanggup buat apa sahaja yang menggembirakan suami, kadang hanya satu dia minta, hormatilah dia sebagai isteri, bukan orang gaji, bukan pekerja dan bukan sekadar sahabat.

hati isteri

Niat untuk sama-sama mencari Syurga

Rumah tangga bahagia apabila suami dan isteri tahu tanggungjawab. Mereka  bersama dalam apa juga keadaan. Suami perlu menjadi contoh dan imam dalam keluarga. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga. Complicated, tapi hakikatnya, jagalah hati isteri kerana mungkin dengan doa Isteri boleh selamatkan suami dari pintu neraka atau bebanan dalam hidup.

Berkaitan :

NASIHAT Dato’ Dr Fadhilah Kamsah KEPADA PARA SUAMI…

Pahala Melayan Suami atau Voucher ?

[TUGAS SUAMI & TUGAS ISTERI]

 

Doa Lailatul Qadar, Jom kita berdoa dan beramal

doa malam lailatul qadar

Hi kesayangan, ehm..siapa baca blog Ummi pagi ini Ummi doakan semua dalam lindungan Allah swt. Hari ini dah 16 Jun, pejam celik dah nak raya. tapi raya ker yang kita kejar atau 10 malam terakhir yang menjadi dambaan kita? Eh, nak tau , ada amalkan doa untuk bertemu lailatur qadar tak? Ini Ummi share doa lailatul qadar. Sama-sama kita amalkan.

DOA LAILATUL QADAR

doa malam lailatul qadar

Lailatul Qadar (Arab: لیلة القدر‎) adalah satu malam yang khusus terjadi di bulan Ramadan. Ayat al-Qur’an yang pertama dipercayai diturunkan pada malam ini. Malam ini disebut di dalam al-Qur’an dalam surah Al-Qadr, dan diceritakan lebih baik daripada seribu bulan. – sumber : Cahayapurnama.com

doa lailatul qadar

Bila tibanya  malam ini tidak diketahui namun menurut beberapa hadis, malam ini jatuh pada 10 malam terakhir pada bulan Ramadan, tepatnya pada salah satu malam ganjil yakni malam ke-21, 23, 25, 27 atau ke-29. Malah ada sebahagian ulama yang menganggap ia berlaku pada malam genap seperti malam 24 Ramadan. Walau bagaimanapun, antara hikmah malam ini dirahsiakan agar umat Islam rajin beribadat di sepanjang malam khususnya di sepuluh malam yang terakhir. Sebahagian Muslim biasanya berusaha tidak melewatkan malam ini dengan menjaga diri agar berjaga pada malam-malam terakhir Ramadan sambil beribadah sepanjang malam.

4 TIPS BERTEMU MALAM LAILATUL QADAR :

DOA DAN NIAT –

Hendaklah kita berniat agar tibanya malam lailatul qadar ini dan kita direzekikan dengan bertemu malam lailayul qadar. Print atau save doa dalam telefon agar dapat kita baca dan hayati doa ini. Bagi orang yang memohon berjumpa malam lailatul qadar, hati jadi tenang, ibadah akan jadi senang. Doa lailatul qadar yang boleh dibaca seperti di atas.

BERSUCI –

Sebelum tidur , kekalkan dengan dalam keadaan bersih dan berwuduk. Berdoa agar malamnya kita dapat bangun untuk beribadah kepadaNYA dalam keadaan sihat dan segar.

KURANGKAN LARA’ –

Boleh atau tidak jika kita kurangkan perkara La’ra? Antaranya mungkin boleh disiplinkan keluarga dengan menutup televisyen mahupun gajet. Ini perlukan sokongan ibu bapa jika mahukan anak-anak juga taat dan mengikut perintah. Disiplin bukan sahaja di sekolah, tapi haruslah bermula dari rumah. Ibu ayah memainkan peranan penting. Semoga kita istiqamah dan tetapkan hati dengan niat untuk memanfaatkan masa sebaiknya. Jika resah, bosan dan tidak tenang, kembali kepada al-quran bukan tv yang membawa kita hanyut dan lalai.

MENGGUNAKAN MASA DENGAN BERFAEDAH

Jika ibadah solat dan membaca al-quran dah cukup buatkan kita rasa penat, berehatlah seketika. Boleh ajak anak-anak bersama mengalunkan zikir dan berselawat. Kaedahnya mudah, untuk lebih menarik dan lebih menyeronokkan boleh menggunakan aplikasi atau boleh menggunakan audio bagi membantu kita semua lebih bersemangat.

Jadi sama-sama kita ubah, 10 malam terakhir bukan lagi malam yang kita sibuk dengan persiapan raya, bukan lagi sibuk dengan membuat kuih dan biskut raya.Malah malam 10 terakhir bukan lagi masa untuk tukang jahit menjahit pakaian bagi meraikan raya. Semuanya lebih menyenangkan jika 10 malam terakhir kita lebih dekat dengannya. Kita tidak tahu, mungkin 10 malam terakhir ini juga malam pengakhiran kita. Jadi, inilah peluang kita mohon doa, mohon keberkatan dan mohon keampunan dari Allah swt.

Selamat beramal

SENJATA KITA DOA

5 DOA AMALAN SEPANJANG 10 MALAM TERAKHIR RAMADHAN

RAGAM ANAK LELAKI DAN DOA UNTUK ANAK

DOA KETIKA SEDEKAH