Cuka Epal – Manfaat dan khasiat untuk tubuh badan

Hi semua, mesti ramai pernah dengar tentang Cuka Epal kan? Yang suka masak mahupun kaki makan, mesti pernah dengar yang salah seorang chef terkenal iaitu Chef Wan pernah mengesorkan untuk menggunakan Cuka Epal dalam masakan seperti masak merah dan acar bagi menggantikan asam jawa dan juga gula.

CUKA EPAL SEDAP
Tambahkan beberapa titis ACV dalam masakan boleh menambah kualiti rasa makanan yang disediakan . Boleh juga digunakan sebagai pengganti asam jawa.

Pernah dengar? Kalau tak pernah , bertuah sangat sebab hari ini dapat tahu banyak lagi tentang Cuka Epal. Istimewanya kali ini , Ummi nak cerita manfaat dan khasiat Cuka Epal produk keluaran Surya Malaysia iaitu Apple Cider Vinegar (ACV) with Natural Honey. 

Surya Malaysia iaitu Apple Cider Vinegar (ACV) with Natural Honey atau Cuka Epal. 

5 Manfaat dan Khasiat ACV keluaran Surya MALAYSIA.

1) Membantu pencernaan – minum ACV sepanjang bulan puasa amat digalakkan. salah satu manfaatnya sebab ianya sangat membantu sistem pencernaan dan mudah membantu sistem pencernaan untuk membuat proses pelawasan. Kiranya jangan terkejut jika selepas ambilan ACV ini, tak lama beberapa ketika akan terus membuang. Baguskan?

2) Melegakan sakit tekak – Bagi mereka yang sakit tekak , gatal tekak mahupun batuk, ACV sangat membantu. Boleh cuba.

3) Membantu mengurangkan berat badan – Percaya kan? Jika dah muka dicerna, secara tak langsung kita dapat mengurangkan berat badan.

4) Kajian membuktikan bahawa asid asetik yang terdapat dalam cuka epal cider boleh mengimbangi gula dalam darah dan meningkatkan sensitiviti insulin.

5) Cuka Epal juga membantu memberikan perlindungan terhadap kulit dengan cara mencegah kulit menjadi sangat kering. Namun begitu , bagi merek yang memilik kulit sensiitf tidak digalakkan menggunakan ACV.

CUKA EPAL : 5 Keistimewaan

ACV atau cuka epal madu ini boleh didapati dengan harga yang sangat berpatutan iaitu RM21.10 sahaja di pasaran Watsons. Murahkan?selain itu, rasa ACV juga bukan sahaja sedap malah boleh membuatkan tekak rasa selesa. Ini mungkin kerana salah satu sebab nya, ACV di reka khas tanpa penggunaan bahan perasa @ bahasa lain “No Preservatives”. Selain itu, ACV juga adalah minuman untuk kesihatan yang di jamin HALAL serta mempunyai SIJIL HALAL.

Ringkasnya ACV :

Affordable – berpatutan

Improved Taste – rasa tiada tandingan

No Preservatives – tiada bahan perasa

Healthy – menyihatkan

HALAL Certified – ada sijil halal

Cuka epal diperbuat daripada buah epal segar yang mana ianya mengandungi vitamin , pectin , potassum , sodium , magnesium , kalsium , fosforus dan zat besi. Juga mengandungi sumber anti-oksida seperti carotenoids dan beta-carotene boleh meneutralkan radikal bebas yang berbahaya dimana boleh melemahkan sistem imunisasi. Cuka dapat membantu merendahkan paras glukosa darah , melambatkan pengosongan gastrik dan merendahkan tahap insulin.

Dengan bahan utamanya iaitu asid asetik , cuka juga mampu membunuh bakteria dan digunakan sebagai bahan pengawet semula jadi.  Madu pula bagus untuk kesihatan yang mana ada juga disebutkan dalam hadis yang lain, bahawa Nabi s.a.w bersabda “Berubatlah kamu dengan dua jenis ubat yakni madu dan al-Quran”.Kehebatan madu sebagaimana disampaikan Al-Quran telah terbukti secara saintifik dan dibahaskan secara ilmiah di seluruh dunia.

Sayyid Quthb mengungkapkan, madu lebah sebagai ubat penyembuh penyakit sudah dibuktikan secara ilmiah oleh para pakar perubatan. Inilah salah satu bukti kebenaran ayat Al-Quran yang wajib diyakini umat manusia.

Untuk pengetahuan semua product ini di jual di Watsons dan juga di jual farmasi terpilIh. Macam Lan Careno dia beli di Watson. Katanya juga yang best nya lepas di cuba Cuka Epal keluarga Surya ini dia dapat kesan yang amat best . Nak tahu kan baca perkongsian dia iaitu   Batuk hilang lepas amalkan minum Apple Cider Vinegar with Honey.

Ingat ya, kita pilih ACV atau cuka epal ini untuk kesegaran sepanjang masa. Boleh buat minuman khas sempena rumah terbuka nanti.  ACV sesuai untuk mereka yang amat mementingkan kesihatan dan mahu mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat.Okay, ingat Cuka Epal , ingat Apple Cider Vinegar keluaran Surya.

Artikel berkaitan  : Ikan Singgang Simple Dan Mudah Di Masak

Bagi yang berminat nak cuba, boleh layari laman sosial mereka iaitu Surya Malaysia seperti berikut :

Facebook: https://www.facebook.com/Surya.Malaysia/Untuk keterangan lanjut boleh ke hashtag : #SuryaACV #RasaSayangSemanisMadu #SuryaMalaysia

Instagram : https://www.instagram.com/surya.malaysia/

E-Commerce link :

Lazada – http://bit.ly/2rTseiZ

Shopee – http://bit.ly/2rGY7eR

8 thoughts on “Cuka Epal – Manfaat dan khasiat untuk tubuh badan”

  1. Baru tahu info ni…
    Cuka epal boleh digunakan dlm masakan utk menggantikan asam jawa.. terima kasih di atas perkongsian info..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge