Tag Archives: keluarga

Ibu kami sayangkan ibu selamanya…

Ibu, kami sayang ibu.

Kisah ibu ini dah lama Ummi simpan untuk dibaca dengan penuh rendah hati. Keadaan ini berlaku pada setiap masa dan ketika pada zaman serba moden ini. Mana satukah keutamaan? Kereta, sport rim, rumah atau ibu yang melahirkan?
img-20160423-wa0041
Seorang ibu ingin meminjam wang dari anak lelakinya .Dengan suara rendah di sertai rasa malu berkata, “Nak,bolehkah ibu meminjam RM300 ? Ibu perlu untuk beli barangan dapur “Anaknya tidak langsung menjawab , dengan raut muka bersahaja dia berkata ;”Iya bu , nanti saya tanya isteri saya dulu ya..”

Seakan berat mengiyakan kerana belum tentu isterinya mengiyakan.Ketika si anak masuk ke rumah terlihat bungkusan pampers anaknya yang sudah hampir habis , lalu terfikir ;Pamper sudah mahal sekarang , lebih kurang RM30 sebungkus.Sebulan lebih kurang 2 bungkus pampers , RM60 .12 bulan X 60 = RM720. Sekurangnya 3 tahun anak akan guna pampers = RM2160

Anak tadi terfikir banyak juga pakai duit bulanan untuk membesarkan anak anaknya.Lalu terkenangkan zaman kecilnya. Ibunya memberikan sepenuh kasih sayang pada dia tanpa berkira. Di besarkan oleh ibunya sehingga kini sudah berjaya mempunyai keluarga yang boleh di katakan senang.Apakah ibunya pernah meminta di balas , sekiranya di minta apakah nilai yang perlu di bayar ???

Terus si anak keluar semula dan menatap wajah ibunya yang redup di mamah usia. Dirimu telah memberikan semua kasih sayang, harta dan semuanya kepadaku tanpa harap balasan, dan semua itu kuterima dgn PERCUMA.

“Maafkan anakmu ini yang tidak tahu balas budi..”

Segera ia memeluk ibunya dan mengecup keningnya dan memberi wang RM300, sambil menangis ia berkata: “Ibu, jangan berkata pinjam lagi yaa, hartaku adalah juga milikmu, do’akan anakmu ini agar selalu berbakti padamu”. Sambil berkaca-kaca ada air bening di kelopak mata ibu ia berkata:

“Nak, di setiap keadaan ibu selalu berdo’a agar kita semua selalu dikumpulkan di dunia dan di SYURGA nanti dalam kebahagiaan..”anak-syurga
Jangan biarkan bacaan bermakna ini tenggelam begitu sahaja. Berkongsi kepada orang lain, supaya kita semua mendapat manfaat daripadanya. Bagi PARA ISTERI ingatlah bahawa rezeki dari suamimu adalah juga hak mertuamu. Dan juga perlakukan lah ibu mertua seperti ibu kandung sendiri.PARA SUAMI pula , ingat juga bahawa ISTERI anda juga berkeinginan juga memberi wang kepada ibu bapa mereka walaupun tanggungjawab ibu bapa adalah lebih pada anak lelaki tetapi anak perempuan juga ingin membalas jasa ibu bapa mereka.

Penulis asal Ummi sendiri tak rekodkan. Mohon maaf jika penulis asal membaca, halalkan entry ini untuk tatapan semua. Semoga penulisan yang baik ini dapat menjadi sebahagian saham akhirat kita semua. Jom telefon ibu, mak atau Ummi kita , restu dan  mereka selagi mereka hidup.

HAPPY BIRTHDAY SAYANG

HAPPY BIRTHDAY SAYANG

IMG_20160725_203520
23 Julai 2016 genap usia Mr Suami ke 32 tahun. “Happy Birthday Sayang”. Alhamdulillah di berikan kesihatan yang baik serta memiliki kesempurnaan kurniaan Allah swt. Tanpa mu siapalah daku …ewah..


SAMBUT DENGAN MAK DAN ABAH 

IMG_20160723_123048

Seringkali setiap kali birthday Ummi akan sambut dengan suami. Dan tak lupa juga mak dan abah yang membesarkan suami. Sebabkan kali ini ,birthday pada hari Sabtu maka Ummi ambil kesempatan untuk meraikan bersama mak dan abah dahulu. Yer la, jika tak ada mak dan abah mana mungkin Ummi akan bertemu dengan Mr Suami kan..😄

Jpeg

Pagi Sabtu lalu, Ummi dan Mr Suami ajak mak dan abag serta adik ipar meraikan birthday suami (bahagian 1 ) 😊 kat AEON Big Bandar Tun Hussien Onn. Kami jumpa di KFC jam 11.00 pagi.

Yang terlebih seronok bukan si abah, taoi anak-anak. Yer la, 6 kali birthday, 6 kali jugaklah birthday mereka. Hahaha… layan jer la kan..mujur tak minta hadiah sekali. Kalau tak mau kena sediakan lagi 3 hadiah +1 hadiah abah mereka.


GHOSTBUSTER

Tapi siapa yang dapat rasa dilayan kan…bila dengan anak-anak habis lah si abah. So kami decide untuk meraikan bersama berdua-duaan pada hari Isnin semalam.

Jpeg

Macam biasa hantar anak ke rumah pengasuh dan Ummi abah berjalan la…selamat tinggai anak-anak Ummi😀😀. Kami pergi tengok wayang , sebab tak tahu nak layan cerita apa yang best kami hanya menonton GHOSTBUSTER.
Sinopsis cerita nanti Ummi cerita okay(walaupun lambat😀).

Selesai menonton, dah jam 1.30 tengahari, jadi kami solat dulu. Sebab kami hanya habiskan masa di AEON BALAKONG, so Ummi decide nak cari hadiah untuk pengasuh sekali.


BIRTHDAY MAMA  DAN KAK DEE

Jpeg

Birthday mama, 26 Julai dan Kak Dee 27 Julai. Belilah hadiah sekali sebagai tanda penghargaan. kak Dee Ummi belikan jam tangan dan kat Mama tudung De Salma. Okaylah daripada tak beri apa-apa kan.😄

Nak makan besar tak ada lah kali ini, cuma Ummi belanja makan kat Aliff Bistro..hahaha kejamnya isteri solehah!! Bukan gitu, Ummi ada plan lagi baik punya..hahha..jangan salah sangka..kedekut amat si isteri ini yer😂.

Okay apa lagi cerita birthday Mr Suami seterusnya? Nanti okay. Yang romantik sikit. Okaylah..menaip ini pun otw pergi kerja, atas motor..haha sempat kau!! bye

BABY SUSU IBU KINI 4 BULAN DENGAN MILK BOOSTER IBUSURI

BABY SUSU IBU DAH 4 BULAN , IBU MINUM MILK BOOSTER DARI IBUSURI

Ummi seronok sangat, baby Ummi dah masuk 4 bulan 16 hb ni, membesar dengan sihat hanya dengan susu ibu dan Ummi minum milk booster daripada ibusuri.

PicsArt_07-21-10.07.44

Yang bestnya berat baby dah 7 kilo lebih..berat tak berat tu? Bila baby Zakkir dah 4 bulan, seronok Ummi dia dah nak boleh kedepan. Wah kalau ada ibu ibu ada anak kecik macam Ummi mesti ada perasaan sama kan. Walaupun bersalin secara operation, alhamdulillah kami berdua sihat.


SUSU IBU BAGI BABY KENYANG DAN TIDUR SELESA

PicsArt_07-21-10.10.07
Baby Zakkir ni kategori cepat besar juga. ramai yang tanya ummi bagi minum apa? Ummi cakap “Ummi bagi susu ibu sahaja”. Betul, susu ibu sangat membantu. tapi untuk Ummi maintainkan susu, kena rajin sangat pam. Kalau stress tu memang susu drop sangat, tapi Ummi sabarkan hati dan terus berdoa agar susu ibu cukup untuk baby Zakkir. Untuk baby Zakkir, bila baby dah kenyang Ummi pun tidur lena. Sangat mudah nak jaga baby. Baby kurang meragam bila perut kenyang. Isu baby Zakkir kembung perut ke atau angin memang Ummi tak pernah hadapi. Anak-anak Ummi Allah bagi mereka perut yang serasi dengan apa juga yang Ummi makan.


MAKANAN BERKHASIAT UNTUK UMMI DAN BABY

PicsArt_07-21-10.08.52
Bagi ibu ibu jika 1st time, atau baby pertama, masa pantang tu makan sahaja apa sahaja yang dianggap selamat. Kalau Ummi bab pantang ni, makan selagi doktor cakap makanan tu okay. So, bila Ummi makan pun okay susu untuk baby Ummi pun okay. Nak tahu susu ibu ini bagus ke tidak, senang je, bayi minum.tak ada alahan. Bagi Ummi sebab tu ibu -ibu perlu minum susu sebagai makanan tambahan kepada ibu dan bayi. Nak minum susu apa? Klik sini.

So, jika ibu-ibu risau baby tak nak menyusu maka banyakkan sabar. Ibu sokong baby dengan beri baby sentuhan dan banyakkan peluk baby supaya baby rasa selesa dan suka minum. Lagi, baby kena cukup tidur untuk tumbesaran sihat. Bila baby dah sihat, Ummi mama ibu semua sihat dan taklah mengantuk untuk pergi kerja kan😊.


PERINGATAN BERKENAAN VAKSIN DAN KEPERLUAN KEPADA BABY

Lagi, bab vaksin, Ummi beri mengikut ketetapan daripada kementerian kesihatan. Sebab ummi bukan pakar. So, harap ibu ibu lain juga berikan yang terbaik kepada anak-anak termasuk cukupkan vaksin mereka. Namun, jika ada yang tak setuju, Ummi doakan baby kalian selamat membesar dengan sihat.

Okaylah, Ummi nak teruskan mengepam susu untuk baby. Jumpa lagi ya. Selamat menyokong penyusuan ibu.

TERPAKSA MC BILA UMMI DAN ANAK BONGSU DEMAM

TERPAKSA MC , UMMI DAN ANAK DEMAM

Semalam Ummi terpaksa MC sehari sebab adik(anak bongsu Ummi) dengan Ummi dua-dua tak sihat. Letih agaknya dengan cuaca panas dan perjalanan lama juga dari kampung hari tu. Jadi, bangun pagi semalam, terus pergi Klinik Kesihatan Semenyih. Mesti ramai tanya, awat pergi Klinik Kerajaan? Sekarang servis kat Klinik Kerajaan dah okay tau. Tambahan untuk baby dan juga dewasa memang akan dilayan atau diberikan keutamaan. So, pilihan kat tangan kita nak pergi mana satu. Kalau fah oergi kat Klinik Kerajaan dah bokeh save RM40-Rm80. Alang-alang boleh simpan untuk beli emas kan.. ni semua pengaruh Tokey Emas Haji Shaiful asyik suruh beli dan simpan emas. Lagi hebat, mana tau, boleh buat muka beli rumah kedua. Ini pula pengaruh daripada sifu Tn Azizul Azli Ahmad, sifu hartanah.

PicsArt_07-13-11.16.48

Kami sampai klinik jam 8am, jam 9 dah settle. Kira okayla kan..bukan ambik masa 12 jam kena beratur. Dan lagi satu, yang check pun Doktor bukan M.A. Jadi, apa nak risau , servis daripada Doktor bertauliah tu. Sebab Ummi bf, maka doktor decide bagi ubat yang kurang mengantuk dan adik baby Doktor bagi syrup dan multivitamin. Mujurla senang nak bagi dia makan ubat.

IMG_20160713_080044

Itu cerita semalam, masing-masing Ummi dengan baby ambil ubat yang diberikan nampak la perubahan. Lepas makan ubat demam Zakkir tidur lena. Dan nampak dia rehat dengan tenang, yerlah malam sebelum tu tak lena, maybe sakit sangat tekak dia kut. Bila doktor check macam ada ulser dalam mulut dia. Lepas makan ubat , dan mandikan dia, macam banyak perubahan. Daripada baby Zakkir tak nak bf, hari ini dah okay sikit. Nak bf pun dah cukup rahmat, Ummi dah tak susah hati sangat. Kalau tak, huishh risau sangat. Bila baby tak nak bf, dia lapar mulalah menangis. Esok harapnya dapat la bekerja semula. Hari ini terpaksa bercuti sehari setelah semalam mc.

IMG_20160712_152451

Kawan-kawan Ummi yang baca posting ini, doakan Ummi dengan baby Zakkir sihat ya. Terima kasih semua.

Part 3: SUASANA HARI RAYA

Mood raya..SUASANA HARI RAYA

Jom nyanyi sikit menyemarakkan suasana hari raya.

Hai selamat hari raya
Kami semua ucapkan
Menikmati hidangan
Yang kami sediakan

Sila jamu selera
Dengan bermacam hidangan
Pilih yang mana suka
Sila janganlah segan

Rasalah ketupat ini
Dengan rendangnya sekali
Sudilah rasa kuihku
Pilihlah yang mana satu

Hai… di hari begini
Kita menjamu selera
Kita bermaaf-maafan
Di suasana hari raya

tags:Lirik Lagu Raya – Sharifah Aini Suasana Hari Raya

Eh….meriahnya…
Kami pagi-pagi lagi lepas solat sunat, terus bersalaman dengan adik beradik yang ada. Lepas tu, kami sekeluarga terus keluar untuk berhari raya, menziarah adik beradik yang lain.

Bermula dengan rumah pakcik Mahadzir, Rumah mak Nana a.k.a adik ipar yang seorang. Seterusnya kami singgah ke rumah mak ngah, tapi tiada orang maka perjalanan seterusnya ke rumah arwah wan dan tok. Di sini hanya tinggal mak njang dan sebelah rumah mak njang ada rumah pak ndak. Huish…makan jangan di kata kalau tak ingat pesanan jurulatih fitness seorang ni, mesti dah melantak sakan. Mujurlah terbaca wassap ucapan selamat hari raya daripada sahabat yang seorang ini. Beliau adalah Tuan Aizat Razak. Ada yang kenal?

MENU MASAKAN DI PERLIS

Sepanjang hari kami disajikan dengan ketupat palas, nasi tomato laksa dan bihun goreng. Ini antara makanan berat..yang tepi-tepi belum lagi. Huhhhh…kalau nak makan boleh pecah perut ini. Beringat!! Ala…gambar tak sempat nak snap, faham-faham lah..ramai kan tentera Ummi kena layan..hehehe tak menang tangan.

Dari pagi kami keluar, sehinggalah jam 530 petang kami sampai di rumah. Masyaallah penat sangat, tapi seronok dapat berjumpa sanak saudara. Yang best lagi, lama tak jumpa tu yang banyak cerita. Balik jer, terus siapkan diri dan solat, last-last tengah bf adik Zakkir,Ummi sekali terlelap.

Jaga jer malam tadi dah jam 810pm. Tu pun sepupu datang ke rumah. Kak cik Fiza. Dan la sempat sat, tengah mamai bangun tidur kan..hehehe last tetamu malam ni anak saudara dari belah ayah. So, sekarang baru dapat rehatkan badan dan layan Mak Cun P New York. Okaylah, esok sambung lagi story raya ke dua.

GALLERI RAYA PERTAMA UMMI 2016

IMG_20160706_102442

IMG_20160706_134523

IMG_20160706_162819

PicsArt_07-06-12.52.39

PicsArt_07-06-10.23.49

PicsArt_07-06-10.25.34

Terima kasih kerana sudi melayan gelagat kami di kampung.

ARTIKEL BERKAITAN

Part 1: PERSEDIAAN MENYAMBUT RAYA

Part 2: SOLAT SUNAT HARI RAYA

Part 2 : SOLAT SUNAT HARI RAYA


Part 2: SOLAT SUNAT HARI RAYA

Selamat hari raya aidilfitri.|Pagi ini kami dapat bersama-sama jemaah lain untuk sama-sama solat sunat hari raya aidilfitri. syukur Alhamdulillah.

IMG_20160706_082525

Tahun ini juga tahun ke 3 ayah tiada bersama kami. Ayah pergi mengadap ilahi pada sehari sebelum raya tahun 2014. Sekejap sahaja masa berlalu. Seronok tengok yang lain beraya dengan ayah. Raikan ayah dan ibu selagi mereka ada. Jika tiada pasti kira semua akan kesunyian.

IMG_20160706_082501

Sebelum solat sunat, Ummi dan anak-anak serta keluarga lain mandi beserta niat.

PERSEDIAAN MENYAMBUT HARI RAYA

Mandi Sebelum Sembahyang Hari Raya|Sunat mandi sebelum mengerjakan sembahyang hari raya sebagaimana disunatkan mandi sebelum sembahyang Jumaat. Ini kerana hari tersebut berkumpul ramai orang untuk mendirikan sembahyang.

SOLAT SUNAT HARI RAYA

Hadis yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik Radhiallahu ‘anhu, katanya:

Maksudnya: “Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam tidak keluar di awal pagi hari raya fitrah sehinggalah Baginda makan beberapa biji tamar.

Berkata Murajja bin Raja’: “Diceritakan kepadaku ‘Ubaidullah katanya: “Diceritakan kepadaku Anas daripada Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam: “dan Baginda memakannya (tamar) dengan bilangan ganjil.” (Hadis riwayat al-Bukhari)

IMG_20160706_102442

Hari ini Ummi dan Suami serta anak-anak bersama-sama ke masjid di Kg Bumit Keteri untuk bersolat sunat bersama. Adik mudzakkir Ummi tinggalkan dengan kakak ipar(kak zah a.k.a mak ngah mereka). Angah dan along serta sarah ikut serta.

SARAPAN SEBELUM DATANG KE MASJID

Bagi solat sunat aidilfitri, kita disunatkan bersarapan. Jadi kami semua sarapan dengan jaudah raya. Nasi tomato, lontong dan ketupat jadi hidangan pagi ini. Apa pula makanan sahabat Ummi pagi ini?

ADAB BERAYA:

*Hormati orang yang lebih tua dan berumur daripada kita.

*Anak-diajar memberi bukan menerima semata-mata.

*Jaga tatususila sepupu sepupu bukan muhrim.

*Makanan di jaga, ambil kuantiti yang perlu sahaja.

*Tak berlebihan di rumah tetamu dari segi kelakuan mahupun pergaulan.

Okaylah..Ummi Selamat hari raya yer semua. Hati-hati memandu ketika menziarah nanti ya. Jaga diri juga dan makan berpada-pada yer. SELAMAT HARI RAYA.

PART 1:PERSEDIAAN RAYA AIDILFITRI 2016

PART 1:PERSEDIAAN RAYA AIDILFITRI 2016

Persediaan raya tahun ini agak meriah. Kami adik beradik berkumpul beramai-ramai, bergotong royong masak dan mengemas rumah. Rumah mak dah lama tak kami cantikkan, maka tahun ini Ummi dan adik beradik termasuk ipar plan ceriakan suasana dengan belikan mak tikar getah baru.

IMG-20160704-WA0011

Tudia dah jadi mini futsall kat rumah tok. Seronok abak-anak ummi dengan sepupu mereka.

GOTONG ROYONG MEMASAK

Dan hari ini kami gotong royong seawal pagi,balut ketupat, masak kari untuk cicah ketupat dan lain-lain persediaan termasuk  kukus ketupat serta masak merah ayam. Hisshhh ni buat tak sabar nak beraya jer kan…walhal pada masa sama sedih kan….Ramadhan hanya tinggal beberapa jam sahaja lagi.

Okay layan gambar kami sekeluarga yer..tunggu part 2 pula..apa cerita raya budak-budak.

Kawan-kawan Ummi masak apa?

GALLERY

Jpeg
Masak memasak menggunakan dapur kayu..nostalgia.
Jpeg
Meriah dengan budak-budak membantu dan “mengacau”. 
Jpeg
Ketupat palas menu wajib beraya kat Perlis.

BAGAI ANJING DENGAN KUCING

PicsArt_06-19-10.47.24

Amboi peribahasa Ummi pagi-pagi ini. Ini lah Angah dengan Cik Sarah. Jarak Umur mereka dekat. Angah lahir 3.2.2013 dan Cik Sarah 12.11.2014. Setahun jer beza, sebab tu mereka dua ini sangat mudah jelous satu sama lain.

Tapi, dalam diam, Angah dengan Cik Sarah paling loving couple la kata orang. Masa perang jer , yang macam anjing dengan kucing…kau cakar akau aku cakar kau..tapi bila feeling-feeling sayang…serah kat depa dua orang.

Lagi satu bab bergambar, apa pun mesti nak bergambar bersama. Dua-dua nak beraksi depan camera. Haishhh, tu la kata orang tua kan… adik beradik macamana sekalipun seperti Air Dicincang Tak Putus.

Kita yang besar dan dewasa pun adakala rindu adik beradik kita kan..Setuju?

Jadi sempena nak raya ini Adik telefon la Abang yang lama merajuk, dan sebaliknya, Abang pun hadiahkanlah adik lelaki songkok ke atau adik perempuan sehelai selendang. Pasti kenangan zaman kecil menerpa di jiwa muncul di banyangan mata.

Jauh yang dekat-dekatkan, yang dekat lebihkan kasih sayang.

Salam Ramadhan ke 12.


ARTIKEL BERKAITAN:

umminani.com/2016/06/senyuman-mak-kebahagiaan-anak

shiqeensattar.com/mainan-kanak-kanak

umminani.com/2016/06/cik-sarah-anak-perempuan-tunggal-suka-melaram-dengan-baju-abang-abang

AYAH INGIN KU PELUK JIKA KAU MASIH ADA

AYAH INGIN KU PELUK JIKA KAU MASIH ADA

Dulu sewaktu kecil, mak dan ayah membesarkan aku dalam serba kekurangan. Ayah hanyalah seorang buruh kasar di Ladang Tebu, manakala mak hanya seorang surirumah. Tugas mak menyediakan kelengkapan makan minum kami adik beradik. Manakala, ayah kerja siang dan malam demi membesarkan anak-anak seramai 4 orang. Besar sungguh pengorbanan mereka, pendapatan yang sedikit terpaksa di gunakan demi membesarkan anak-anak dan mengikut kehendak anak yang meningkat remaja. Ayah ingin ku peluk jika kau masih ada, kerana pengorbanannya tiada ternilai.


KEHENDAK REMAJA KU DI PENUHI

Segala kehendak aku, dituruti. Waima, nakkan laptop dan motor waktu sekolah menengah ayah usahakan. Besar sungguh pengorbanan mereka, bila aku imbau kembali. Kerna apa, kerna saat kini aku tahu nilai wang tu, bukan mudah nak cari tambahan kami dari keluarga bukan kaya saat itu. Sebuah motor dan sebiji laptop bukan murah nilainya. Masyaallah.


NILAI KEPENATAN AYAH DAPAT KU RASAI

Sewaktu menjangkau usia 9 tahun baru aku dapat nilai kepenatan ayah bekerja di tengah panas terik. Ayah berusaha menghantar aku ke kelas tuisyen di malam saat, setelah penat mencari nafkah di siangnya. Kadangkala, wang ringgit tinggal RM5-Rm10 sahaja, tapi mak dan ayah gagahi menyara kami adik beradik sementara menunggu gaji seterusnya.  Besar pengorbanan mereka.

Ingatkan penat lelah ayah, buatkan aku semangat untuk terus berusaha tanpa patah semangat meneruskan anakku belajar kelas malam, walaupun kadang kala aku menangis kerana kepenatan.

“Jika dulu ayah berjaya buat untukku kenapa dengan kelengkapan serba ada aku perlu tewas dalam berusaha memberikan anak-anak usaha yang terbaik, pelajaran dan ilmu terbaik!”

Ngomol aku sendirian.


AZAM SEJAK DARI KECIL

Sewaktu itu telah aku berazam, supaya suatu hari nanti aku akan membantu mereka setelah aku dewasa. Itu azam aku sejak kecil. Apa yang ayah dan mak lakukan dahulu pada aku dan adik beradik, itulah yang aku praktiskan untuk anak-anak aku yang juga 4 orang. Tegas dalam kasih sayang untuk melihat mereka berjaya di masa depan, dunia dan akhirat.


PERGINYA AYAH SELAMANYA

Sayangnya, ayah usianya tidak panjang. 2014 ayah telah dipanggil kembali. Perginya ayah selamanya dari hiduoku. Aku hanya dapat berbakti kembali kepada ayah dalam kira-kira 6tahun sahaja, setelah tamat belajar dan bekerja. Pendekkan masa? sewaktu hidup ayah berpesan

“Kakak,buat apa sekalipun buat sampai habis..jangan sesekali buat sekerat jalan”.

Pesan itu aku pegang sehingga kini.


PESAN AYAH YANG TERKAHIR

20140727_142412
29 RAMADHAN 2014, SEHARI SEBELUM AIDILFITRI AYAH BERSEMADI SELAMANYA

Sebelum ayah menghembus nafas terakhir pada 27 Julai 2014, bersamaan 29 ramadhan sehari sebelum raya, sempat menyatakan beberapa hasrat pada ayah. Dapat lihat riak wajah ayah yang gembira. Terkenang waktu kami diatas katil ayah, aku dan anak-anak bercerita dan bergurau senda.


PERSIAPAN RAYA MENGINGATKAN AKU PADA AYAH

20140725_191850
GAMBAR SEMASA IFTAR RAMADHAN DI HOTEL SERI MALAYSIA2014, 4 HARI SEBELUM AYAH KEMBALI SELAMANYA

Sekejap sahaja masa berlalu. Kini hampir 2 tahun ayah kembali, tiada lagi baju raya untuk ayah. Disaat melalui bahagian tshirt lelaki jenama Crocodile, John Master, Allah…bagaikan ingin menitis air mata ini..Ayah rindunya pada ayah…disaat membawa mak membeli belah…hati ini terasa sunyi. Ini aku, bagaimana pula mak?


KINI AKU HANYA ADA MAK

PicsArt_06-14-11.52.00

Aku kini hanya ada mak untuk aku belikan baju raya dan persiapan raya yang lain. Esok jika mak tiada…mesti aku lebih kesumyian. Hanya suami dan anak-anak peneman ku. Ya Allah berilah aku peluang untuk bersama mak lebih lama. Berilah aku rezeki yang secukupnya untuk berikan dan salurkan kebahagiaan kepada Mak..hanya mak yang aku ada.


MASA DEPAN AKU HANYA DENGAN SUAMI DAN ANAK-ANAK

FB_IMG_1459913189459

Semoga apa yang aku ada kini, suami dan anak-anak menjadi teman sepanjang hayat ku. Aku hanya ada mereka, doa mereka yang aku pinta. Biarkan, kasih aku pada anak-anakku akan menjadikan hari tuaku penuh cahaya bahagia.


JADIKAN KAMI CONTOH DAN TELADAN UNTUK ANAK-ANAK

Jadikan aku dan ibu bapa lain, sahabat-sahabat aku contoh untuk anak-anak kami.

“Ya Allah, hanya engkau pengatur alam ini. Aturkan sebaiknya bagi kami, berikan kami jalan yang lurus.”

Salam Ramadhan.