Umminani /Lifestyles

Part 2 : SOLAT SUNAT HARI RAYA


Part 2: SOLAT SUNAT HARI RAYA

Selamat hari raya aidilfitri.|Pagi ini kami dapat bersama-sama jemaah lain untuk sama-sama solat sunat hari raya aidilfitri. syukur Alhamdulillah.

IMG_20160706_082525

Tahun ini juga tahun ke 3 ayah tiada bersama kami. Ayah pergi mengadap ilahi pada sehari sebelum raya tahun 2014. Sekejap sahaja masa berlalu. Seronok tengok yang lain beraya dengan ayah. Raikan ayah dan ibu selagi mereka ada. Jika tiada pasti kira semua akan kesunyian.

IMG_20160706_082501

Sebelum solat sunat, Ummi dan anak-anak serta keluarga lain mandi beserta niat.

PERSEDIAAN MENYAMBUT HARI RAYA

Mandi Sebelum Sembahyang Hari Raya|Sunat mandi sebelum mengerjakan sembahyang hari raya sebagaimana disunatkan mandi sebelum sembahyang Jumaat. Ini kerana hari tersebut berkumpul ramai orang untuk mendirikan sembahyang.

SOLAT SUNAT HARI RAYA

Hadis yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik Radhiallahu ‘anhu, katanya:

Maksudnya: “Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam tidak keluar di awal pagi hari raya fitrah sehinggalah Baginda makan beberapa biji tamar.

Berkata Murajja bin Raja’: “Diceritakan kepadaku ‘Ubaidullah katanya: “Diceritakan kepadaku Anas daripada Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam: “dan Baginda memakannya (tamar) dengan bilangan ganjil.” (Hadis riwayat al-Bukhari)

IMG_20160706_102442

Hari ini Ummi dan Suami serta anak-anak bersama-sama ke masjid di Kg Bumit Keteri untuk bersolat sunat bersama. Adik mudzakkir Ummi tinggalkan dengan kakak ipar(kak zah a.k.a mak ngah mereka). Angah dan along serta sarah ikut serta.

SARAPAN SEBELUM DATANG KE MASJID

Bagi solat sunat aidilfitri, kita disunatkan bersarapan. Jadi kami semua sarapan dengan jaudah raya. Nasi tomato, lontong dan ketupat jadi hidangan pagi ini. Apa pula makanan sahabat Ummi pagi ini?

ADAB BERAYA:

*Hormati orang yang lebih tua dan berumur daripada kita.

*Anak-diajar memberi bukan menerima semata-mata.

*Jaga tatususila sepupu sepupu bukan muhrim.

*Makanan di jaga, ambil kuantiti yang perlu sahaja.

*Tak berlebihan di rumah tetamu dari segi kelakuan mahupun pergaulan.

Okaylah..Ummi Selamat hari raya yer semua. Hati-hati memandu ketika menziarah nanti ya. Jaga diri juga dan makan berpada-pada yer. SELAMAT HARI RAYA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge