• Masam Manis "Life"

    AYAH

    Coretan dr seorg insan…. RUMAH JAGA SEPARUH DARI HIDUP KAMI(Sekadar satu renungan) Saya persembahkan satu lagi pengalaman sedih saya semasa menjadi pegawai pelajaran daerah utk tatapan kerana lebih ramai orang suka membaca pengalaman dari tulisan berbentuk ilmu semata. Ambillah iktibar. Bukakan hatimu. Malam itu saya bersama pemandu membuat semakan ke sekolah-sekolah untuk menyelia kerja pengawal keselamatan sekolah. Beberapa sekolah disinggahi. Akhirnya saya sampai di satu sekolah kebangsaan yg dipinggir bandar. Bila kenderaan kami berhenti di pintu pagar sekolah,saya turun. Seorang lelaki tua berunifom jaga, yg saya jangka 60 an menegur saya. Saya cepat memperkenal diri dan minta memeriksa beberapa perkara. Dia seperti keberatan untuk membenarkan saya masuk ke pondok pengawal,…

  • Masam Manis "Life"

    TERMINATOR GENISYS

    Hari Khamis 30 Julai ummi maaih cuti raya dan Mr Suami off day kerja. Nak jalan jalan luar Kl rasa tak berapa selesa. Cuaca sekarang tak menentu,so kami decide tengok wayang. Kami pergi Aeon Cheras Selatan jam 1030am sampai. Movie start jam 11am.Bawa baby Maisarah 8 bulan masuk cinema tak ada isu tau. Best.Muhaimin 10 ke 15minit, tidur lepas tu bangun baru layan. Anak-anak enjoy sakan. Lepas habis movie  115pm kami terus solat zuhur dan gerak ke Tesco Kajang sebab nak makan di Chicken Rice Shop. Ambik set yang 4 people tu ada tukar air kepada tea lychee 2 dan ambik extra nasi 1Cukup untuk kami sekeluarga.Balik jer..semua melepek letih.…

  • Masam Manis "Life"

    RUMAH TERBUKA RAYA 2015

    23 Julai 2015 birthday Mr Suami yang ke 31 tahun. Sempena sambutan birthday dan tanda kesyukuran , kami decide untuk buat majlis sekali dengan Rumah Terbuka Raya 2015.  So, kami pilih tarikh 25 Julai, hari Sabtu, untuk meraikan bersama ahli keluarga dan jiran tetangga. Kami  pilih untuk masak mee kari, bihun goreng serta kek dan sedikit kuih muih. Nampak ringkas namun cukup untuk meraikan tetamu yang hadir. Hari 23hb Julai tu , kebetulan pergi kerja awal, so terus ke ChowKit untuk beli barang basah seperti mee, tauhu , dan bahan-bahan untuk di masukkan dalam mee kari. Jumaat pagi, kami ke Econsave Balakong beli barang basah seperti kerang, udang dan bahan-bahan…

  • Masam Manis "Life"

    MUA’ZAM BIRTHDAY 2015 – GIFT DARIPADA ANAK

    Tanpa sedar sat jer anak  dah 3 orang. Kini along dah ada 2 adik, Muhaimin & Maisarah. Ummi pilih untuk mengajar anak-anak ummi belajar menghargai orang lain terutama  abah mereka yang membesarkan dan membelikan apa sahaja keperluan mereka seharian.  Sebagai tanda menghargai, mereka anak-anak gunakan simpanan mereka belikan abah termos Superman untuk abah gunakan setiap hari .  Apa hadiah ummi pula ? Hadiah ummi sling bag untuk Mr Suami gunakan seharian ketika keluar berjalan-jalan .   Seronok mereka memberi.Sekali lagi, ingat apa prof Muhaya selalu pesan, ada beri dan dapat. Amalkan dalam apa juga yang dilakukan setiap hari dalam setiap urusan kerja . Insyaallah ada keberkatan di situ .  Happy…

  • Masam Manis "Life"

    SUNAT ANAK LELAKI DAN PEREMPUAN

    30 Julai 2015 , Jumaat  Hari ini anak2 ready nak bersunat. Kesana sini kami cari klinik,semua doktor tak.mua sunat melainkan cuti sekolah. Pelik. Anak dah ready doctor pula tak nak. Yang disunatkan adik Maisarah je. Di klink Dr salsabila, Pelangi Semenyih  Kos hanya Rm25.00 Proses sunat anak perempuan ini sekejap jer, ibu-ibu jangan takut. Mlaah tak luka dalam, sikit jer darah yang keluar, Tak sampai 1 mini dah siap . Sekali tengok,boleh buat sendiri ni. Cuma tak pernah tengok. ———————————————- DALIL TENTANG KHITAN Dari Abu Hurairah Ra : Saya mendengar Rasulullah Saw bersabda : “ Fitrah itu ada lima : khitan, mencukur bulu disekitar kemaluan, memotong kumis, memotong kuku, dan…