Isu Masyarakat

Kesan bila wajah rosak akibat kosmetik dan bahan tak sesuai!

Hi semua, bismillahirrahmanirrahmin. Alhamdulillah makin sembuh dari sakit yang dialami. Hahahah semua ni effect dari  kesilapan yang lepas, dn bawa sampai hari ini. Bermula dengan salah guna kosmetik dan salah facial, akhirnya sehingga kini kulit jadi sensitif yang amat.

Lepas muka pernah alami kesan teruk , Ummi baiki kulit dengan Vit C Serum ANNONA, lepas tu muka dah okay. Tapi, lepas beberapa lama jadi lagi. Salah satunya, rasa rugi stop pakai Vit C  Serum ANNONA. Patutnya teruskan jer.   Adoii, tak boleh salah sikit, naik gatal. Nekad, lepas ni Vit C, tak kira serum ke , drip ke atau pil wajib ambil. Semua tu baik untuk kulit dan untuk orang macam Ummi yang sesekali makan buah.

Kali ini jadi lagi, aduhh, 3 September kulit jadi gatal dan gatal. Ehm, krang boleh rasa tak merenyam macamana, asyik nak menggaru sahaja. Pedih dan gatal yang amat. Tak tahan sangat , makan, hari Ahad 3 September pergi jumpa Doktor dan cucuk sedas.

Ummi jumpa doktor biasa kat Klinik Dr Rajen dan Surgery di Taman Pelangi Semenyih. Doktor nasihatkan lepas muka dah hilang bengkak, kena pergi semula pada 5 September untuk jumpa Dr Mira.

Jadi pada 5 September , hari Selasa tu ambil cuti dan pergi semula ke Klinik untuk check dengan Dr Mira. Dan kata doktor kulit dah jadi nipis yang amat. Kalau lepas ni nak pakai apa juga kat muka kena hati-hati . Petua doktor Mira, pakai coconut oil sahaja untuk cuci make up, dan elakkan guna apa juga pencuci murahan di pasaran. Semua tu ada bahan kimia. Serik weh!

Inilah wajah , masa ni 5 September 2017, muka dah surut, cuma kerig dan gatal. Stresss ! Asyik muka jadi macam ni. Hilang keyakinan owh. Betul, korang kalau jumpa orang cacat muka, tak lawa, atau ada cacat cela jangan lah caci jangan mengata tau.

Sebab kita tak minta wajah yang sakit, wajah ada kekurangan. Tapi benda nak jadi. Serius, yang alami sahaja dapat rasa tekanan ni tau. Jangan mengeji tau!

Lepas Dr Mira cadangkan suntik Vit C. Ummi mula-mula risau juga tapi bila dah tanya pada pakar , dibolehkan selagi tak menyalahi syarak dan tujuan.

So, Ummi pun setuju. Setuju untuk ambil pakaj Vit C, lagi jimat dan mudah berkesan. 

Kali pertama masukkan Vit C. Kos semua, Rm300 untuk 10 botol Vit C dan drip pula harganya Rm40.00, so korang kira lah kos semua berapa harga. Ehm, terpaksa lah nak buat macamana!

Ni pula wajah selepas masukkan Vit C, 6 Sept 2017. Masih gatal, tapi elok sikit daripada asal.

Tak sabar nak tunggu hasil selepas 10 botol Vit C di masukkan. Harap semuanya kembali normal.

So, nasihat Ummi, bagi korang yang dah cantik tu, kekalkan. Tak usah terpedata dengan bahan jualan di pasaran. Tak semua sesuai. Penjual mereka hanya menjual, kita yang memilih dan bagi blogger pula, kita bukan tikus cubaan. Mereka takkan bertanggungjawab atas apa yang berlaku kepada kita. Kita bertanggungjawab untuk tubuh dan badan serta jasad kita.

Biar cantik tapi masih tujuanNya kerana Allah swt. Wallahualam. Doakan Ummi juga di sembuhkan seperti sediakala. Amin

 

Projek Wakaf Asrama Sek Rendah Integrasi Tahfiz Khalifah

Projek Wakaf Asrama Sek Rendah Integrasi Tahfiz Khalifah

Assalamualaikum, Bismillahirrahmannirrahmin. Ummi rasa bertanggungjawab untuk hebahkan tentang keperluan dan projek wakaf bagi Asrama Sekolah Rendah Integrasi Tahfiz Khalifah. Pusat tahfiz memerlukan bantuan dana untuk menaik taraf keperluan asrama mereka.

Keperluan yang diperlukan adalah bagi tujuan menaik taraf penapis air luar, mesin basuh kain, kipas syiling serta kipas dinding asrama. Bagi mereka yang berminat nak menyumbang dan wakaf  boleh wassap terus kepada Hajah Lily Madu :  wassap.my/60132023362

Sedekah tak semestinya wang ringgit, jika kawan-kawan yang baca entry kali ini tidak kemampuan untuk hulurkan bantuan kewangan, boleh doakan usaha ini dipermudahkan dan  sekolah rendah tahfiz ini mampu mencapai target yang diperlukan dalam tempoh yang singkat bagi mempercepatkan urusan menambah baik infrastruktur sekolah. Selamat memulakan sedekah. Semoga diberkati apa yang anda usahakan. Amin

Review The Legend Cherating Beach Resort Cherating

Bismillahhirahmanirrahmin, syukur alhamdulillah hari ini mood dah kembali tenang dan rasa bahagia menerpa dalam setiap sudut di jiwa. Biasalah sebagai manusia biasa, mana ada jiwa yang tenteram sentiasa. Hati  kita akan sentiasa di bolak balik. Namun begitu bersyukur ada lagi kesempatan menjengah blog Umminani.com ini. Kali ni Ummi Nani ingin buat review The Legend Cherating Beach Resort, termasuk bilik dan juga program yang ada disini.

Kalau ada yang ikuti blog Ummi, Ummi ada kongsikan kemeriahan kami semua mengadakan hari keluarga KBBA9 2017 disini. Penat terasa seketika, namun kerinduan yang menerpa jiwa masih terasa sehingga ke hari ini walaupun telah seminggu berlalu. Waktu-waktu bahagia disaat berada disana menerpa ke seluruh jiwa. Terasa sampai ke hari ini sejuknya angin malam ketika bercuti dan hadir untuk review The Legend Cherating Beach Resort  baru-baru ini. Sampaikan, kegembiraan saat percutian lepas dengan keluarga KBBA9 terbawa ke mimpi. Allahuakbar betapa Allah swt memberikan barakah dalam ukhwah KBBA9.

Menyingkap satu persatu gambar di telefon bimbit, terasa macam masih berada di sana. Gambaran gambar yang diambil ketika kesana untuk hari keluarga KBBA9 dan review The Legend Cherating Beach Resort sangat membuatkan hati ini melonjak -lonjak dan ingin kembali kesana.

Keadaan persekitaraan, suasana angin sepoi bahasa dan bilik yang ditawarkan amat lah menarik hati, membuatkan rasa jiwa nak kesana semakin bertambah. Mana tidaknya, melangkah masuk ke bilik Grand Deluxe yang di tawarkan kepada Ummi sekeluarga dah buatkan hati ini bagai jiwa kacau. Tambah dengan syukur di berikan bilik yang cantik, tiolet yang kemas denagn susun atur moden  dan susunan perabot yang teratur sangat menyuntik jiwa kami untuk kembali ke sana satu hari nanti.

Grand Deluxe Room 

bilik harga murah di cherating
Kelengkapan yang disediakan cukup lengkap termasuk cotton buds.
Pengunjung disajikan dengan minuman panas di setiap bilik yang disediakan.
Bilik Grand Delxe yang disediakan cukup luas dan boleh memuatkan sehingga 6 orang , 2 dewasa dan 4 kanak-kanak. Tak cukup katil, boleh tidur kat toto .
Sofa yang empuk bukan lagi milik Ummi abah jika bawa anak-anak bercuti ke lokasi menarik seperti ini.
The Legend Cherating Beach Resort mampu buatkan semua ahli keluarga tersenyum gembira.

Pesanan daripada Ummi :

Jika memilih untuk bercuti disini bersama keluarga dan mempunyai bajet yang seederhana, boleh ambil Bilik Grand Duluxe dan bawa toto atau lapik untuk ahli keluarga lain. Dan bawa juga selimut serta baju tebal jika bercuti disini. Ini pengalaman kami semua, bila malam menjelma dan jam menunjukkan 1 pagi orang dah kesejukkan yang amat sangat. Hinggakan 2 malam kami disini, terpaksa  “off” air cond sehingga pagi. Sejuk sehingga tak dapat melelap mata. Jadi, jika datang kesini bawa bersama jaket tebal dan stokin tebal untuk dipakai ketika berehat di malam hari.

Suasana dan suhu bilik yang teramat sejuk boleh menyebabkan malam di sini terganggu. Jadi, nak selesa pastikan kelengkapan seperti ini dibawa bersama.

Kedua, jika bercuti disini dan inginkan bilik privasi boleh mohon bilik yang ada pintu sambungan antara bilik. Jadi, ibu ayah boleh berada di satu bilik , manakala hero-hero lain boleh menikmati percutian mereka di blik berasingan.

Lain-lain bilik disediakan untuk pilihan pengunjung : 

Selesa, besar dan ruang sembang yang luas memberikan suasana yang cukup menarik.
Selesa, besar dan ruang sembang yang luas memberikan suasana yang cukup menarik. Sesuai untk private party dan mini reunion bersama rakan kolej.
Selain bilik utama ada disediakan bilik berasingan untuk anak-anak jika memilih bilik ini sebagai bilik percutian anda.
Selain menimati suasana di tepi pantai, dari bilik juga berpeluang menikmati suasana dan angin sepoi-sepoi bahasa.

Pelbagai pilihan bilik disedikan serendah RM180-RM2500 satu malam. Sebagai pengunjung yang bijak kita boleh menempah bilik mengikut kesesuaian program dan rancangan percutian. Jika dalam mood honeymoon dan inginkan private room, mungkin Penthouse boleh dijadikan salah satu bilik pilihan. Ianya juga sesuai jika datang dalam 4 atau 6 orang untuk berada dalam 1 pent house untuk merapatkan ukhwah silaturrahim. Semua kemudahan di penthouse di The Legend Cherating Beach Resort ini amat sesuai untuk satu percutian bersama rakan-rakan dan ahli keluarga. Selesa, besar dan ruang sembang yang luas memberikan suasana yang cukup menarik.

Jadi, jika masih merancang percutian pada hujung tahun ini, jadikan Review The Legend Cherating Beach Resort ini sebagai salah satu rujukan dan jadikan juga The Legend Cherating lokasi pilihan anda bercuti. Jika dah serius nak bercuti dan keluar daerah jangan lupa bawa : Cosmoderm Travel Pek Bersama !

Okaylah, boleh baca banyak lagi aktiviti yang dijalankan disini di linik berkaitan:

Family Day KBBA9 di The Legend Cherating Beach Resort

Boleh lakukan aktiviti di bawah sepanjang berasa disini :

Berakit dan belajar skuba di Legend Cherating Beach Resort

Melihat firefly dan menyusuri paya bakau 

Apa kata mereka ?

Jom baca review Mas Saari 

Untuk tempahan : 

Contact Person: Encik Meor (013-3319822)
Alamat resort:
The Legend Cherating Beach Resort
Lot 1290, Cherating
26080 Kuantan, Pahang Darul Makmur

Berakit dan belajar skuba di Legend Cherating Beach Resort

Ehm,masih mood berfamily day ni. Hahahah ampunkan mak! Banyaknya entry yer nak..Bukan apa benda seronok serius syok nak share, dan banyak lagi story nak tulis ni. Okay, straight to the point, hari Ahad pagi sebelum bersiap untuk balik, kami semua ada aktiviti terakhir iaitu, berakit. Atau orang putih kata sea rafting. Kali ini nak cerita kami Berakit dan belajar skuba. Jom teruskan membaca.

Aktiviti kali ini agak mencabar kerana semua peserta dalam kumpulan kena lakukan sendiri proses menyediakan rakit. Bahan-bahan disediakan oleh pihak Legend Cherating Beach Resort : Legend Cherating Beach Resort Lokasi Pilihan Family Day KBBA9.Cuma peserta hanya perlu ikat dan bawa rakit ke laut.

Masing-masing gigih mengikat rakit masing-masing. Group Bravo yang ada abe Que ini sangat cermat, siap lapit buluh dengan pelampung supaya mudah diikat. Nampak kreativiti mereka disini. Group alpha, yang salah seorangnya Aben pula beruntung sebab ada kak Moha, pandu puteri yang sangat bijak buat ikatan yang kemas dan cantik je.

Manakala, group Charlie pula, mereka antara yang pantas dan bersaing dengan Bravo. Kiranya masa nak pasang ni, dua group ini bersaing sengit. Hhahaha ulasan daripada Ummi sebagai pemerhati.

cara buat rakit
Ini contoh ikatan buluh sebelum diikat dengan pelampung

Mr Suami dengan kak Tati bersungguh mengikat. Kerjasama 2 orang ini Ummi puji sebab ikatan depa juga antara yang kemas dan tersusun je. Boelh bagi 3 bintang daripada 5 bintang.

Ha, ini dia rakit group Charlie, kami penyokong group Charlie la, sebab Mr Suami ada disini. Jadi , lepas ni masanya nak berakit ke laut..jom kita tengok apa yang jadi.

Ini model pemberi semangat dan penyokong group Charlie. Lupa nak bagitau, masa main kat sini, tanah merah ni amat memberi kesan pada baju tau. Balik rumah Ummi cuci dengan Zing Detergent Film yang mana Ummi ada share Review zing detergent film, mujarab untuk baju sekolah.

Sampai masa untuk berakit di laut

Dah siap depa posing dengan rakit masing-masing kena la angkat ke laut, boleh tahan jarak tu jauh juga dalam 100 meter kena lari. Syukur orang KBBA9 semua kuat-kuat stamina boleh tahan depa ni.

Baguskan aktiviti disini, semua nampak bekerjasama. Kata Mr Suami, ikutkan keluarga pun kena ada family day macam ni..yang mana jauh tu boleh didekatkan. Barulah hati bertaut semula.

Masa kat tengah laut ni, Charlie mendahului, lepas tu Bravo u turn dulu.. kiranya sampai ke penamat Bravo la, sebab diaorang tangkas dalam iar. Manakala Alpha pergi senget merata-rata. Hhehehe, macam -macam gelagat tau!

Meleraikan rakit la pula!

Kalau tadi semua kena bekerjasama untuk memasang rakit, kini nak kena leraikan dan letakkan semula seperti mana asal. Dan kat sini Bravo kalah sebab lambat buka ikatan. Dan secara keseluruhannya pertanding Sea Rafting atau berakit di laut ini dimenangi oleh …. rujuk gambar dibawah.

Juara merakit hari Ahad lalu..wah tahniah, dah la siap awal pasang, buka pun paling awal buka dan leraikan semula rakit..terbaiklah Group Charlie.

Hasil daripada aktiviti ini amat memberansangkan. Selain stamina, kumpulan jga belajar bekerjasama dalam kumpulan dan yang pastinya mereka yang tak pernah tahu bagaimana nak merakit atau berakit , lepas aktiviti ini dah tahu dah. Kiranya pengalaman indah la buat aktiviti ini termasuk kepada MrSuami. Serius bila buat dalam keadaan suka, bahagia dan gembira , hilang penat. Seronok bukan main.

Ini aktiviti terakhir kami di sini, dan selepas tu masing -masing berehat dan blogger sambung pula aktiviti dengan kelas Scuba oleh Muck Dive.



Berakit dan belajar skuba : Kelas Skuba Oleh Muck Dive

Berakit dan belajar skuba
kredit photo : papaamyzal dan saidilia.com
credit photo : yanieyusuf.com

Ehm, masa kami dapat taklimat tentang Skuba ini sangat excited nak cuba.Malangnya, coach tak bawa banyak, jadi bagi peluang kepada bebrapa peserta sahaja untuk mencuba. So, kalau korang pergi Kuantan atau Cherating boleh contact Muck Dive okay!

Pantai Balok Kuantan 
Call 013-286 1620
Instagram : @muckdive
Setakat ini dulu cerita kami berfamily day di The Legend Beach Resort. Kalau ada umur panjang , doakan rezeki kami berjumpa lagi di lain masa dan ketika. Serius amat merindui setiap saat disini.
Entry berkaitan :

Hafiz’s Cherating firefly dan mangrove exploration

Hi…jom sambung lagi baca apa lagi aktiviti yang KBBA9 lakukan sepanjang di Legend. Kami sambung aktiviti hari kedua dengan tour kawasan di sekitar Cherating. Kami dibawa oleh En Meor , Director of Sales The Legend Cherating Beach Resort  melawat ke kawasan sekitar termasuk melawat ke Hafiz’s Cherating di Kampung Cherating. Hafiz’s Cherating menawarkan perkhidmatan “Cherating firefly” dan menyusuri Sungai Cherating melihat keindahan paya bakau atau bahasa English “mangrove exploration”. Ok, semangat ni nak cerita lagi pasal Hafiz’s Cherating firefly dan mangrove exploration! Jom sambung baca kat bawah

Ummi  nak mulakan dengan cerita perjalanan hari kedua kami petang tersebut ke perusahaan Keropok Ikan ya… jangan konfuse.. ini ikut jadual acara kami.

Keropok Cap Intan :

Petang hari kedua, perjalanan percutian kami di teruskan dengan singgah ke tempat pembuatan keropok Cap Intan. En Meor Amran cakap disini, keropok Cap Intan famous. Siap kak Tati, buat sendiri keropok leko.. pandai pula tu uli bagi jadi panjang-panjang. Kak Saidila pun try, boleh la terjah blog depa.

Selepas memborong keropok, kami ke Pusat Konservasi Penyu.. Jom baca berkenaan penyu kat bawah ya.

Penyu Sanctuary Cherating

Isnins – Ahad : 7:30pm to 7:30am , Program yang dijalankan disini termasuk melepaskan anak penyu, menyaksikan penyu bertelur pada waktu malam dan pelbagai lagi aktiviti tertakluk kepada perubahan.

Info berkenaan Pusat konservasi Penyu Cherating:

Masuk adalah percuma

Nombor telefon untuk dihubungi :  +6 09 581 9087.

Rasanya Ummi sendiri dah lama tak tengok real penyu, hinggakan dah lupa bagaimana rupa penyu, sekali tengok MasyaAllah lawanya penyu…corak batik atas cengkerang tu lawa sangat.

Ada corak yang cantik, serius Ummi suka. Ciptaan Allah ni cantik kan, macam-macam reka bentuk, kadang kita tak perasan. Tengok la kepak penyu tu, corak batik yang menawan, lawa ni kalau corak ni juga di zahirkan atas kain dan dibuat baju kan. Last pergi yang kat Dungun.

Masa ni nak gerak ke Hafiz Cherating, sempat bergambar dengan Ben Ashaari

Disini seronok kalau bawa anak-anak bersama, sambil berjalan sambil menikmati dan belajar perihal kehidupan penyu. Macam-macam disediakan di sudut informasi. So,boleh la singgah kalau datang Cherating atau Kemaman.

Next, apa pula kami lakukan selepas tu? Jom sambung cerita. Kami menyusuri Sg Cherating menikmati suasana paya bakau.

Hafiz’s Cherating firefly dan menyusuri paya bakau “mangrove exploration”

Kami beruntung bila pihak Hafiz Cherating telah menaja KBBA9 untuk 2 aktiviti diatas. Dan kalau nak menonton atau menikmati firefly atau kunang-kunang disepanjang Sg. Cherating ni perlu sampai kesini waktu malam. Untuk menikmati suasana hutan paya bakau pula, boleh dilakukan pada waktu siang hari.

Untuk menyusuri Sungai Cherating ni , pengunjung akan dibawa menaiki bot. Ada bot besar dan kecil, ianya akan dibawa mengikut kapasiti pelancong atau pengunjung.  Jangan risau , tahap keselamatan terjamin disini. Tak perlu risau untuk mendapatkan perkhidmatan mereka disini.

Keindahan alam disini amat memukau mata memandang. Sehinggakan Ummi asyik ambil gambar pemadangan sahaja. Kak Lya yang kat sebelah Ummi dah tanya “Ambil gamabr apa jer depa ni?” Ummi membalas “kak , lawa la gambar disini, yang mana cantik boleh buat wall paper komputer atau henset tau”. Layan je la Kak Lya kan.

Berada dalam bot dan sambil menikmati pemadangan disini tak sah kalau tak selfie dan bergambar sebagai kenangan. Jadi, rasanya 3 bot yang KBBA9 memang asyik bergambar jer la. Bila saat menyusuri Sungai ini, ada pelbagai binatang liar nampak, ada satu pokok tu ada ular katam tebu kalau tak silap..baik jer tidur kat ranting pokok. Kami di maklumkan, supaya tidak dekat, bukan apa, risau sangat kalau bot terlanggar akar pokok bakau ke apa, mau terkejut binatang semua. Dan kalau nasib tak menyebelahi, jatuh pula ular tu kat dalam bot..apa korang nak buat? Malas nak pikir sebab dah selamat hingga kini.

Paya bakau disini bukan sehari dua. Jadi tanggungjawab kita semua untuk jaga dan menghargai keindahan yang Allah anugerahkan kepada kita. Tengoklah, akar pokok bakau ini pun dah lain macam. Ini mesti dah lama hidup, setuju?

Hafiz's Cherating firefly dan mangrove exploration

Jadi, kalau lepas ni ke Cherating, boleh tinggal di Legend Cherating Beach Resort dan nikmati pakej ke sini dengan harga dewasa RM70.0 seorang, kanak-kanak pula dalam lingkungan harag RM40.00 satu kepala. Hafiz’s Cherating firefly dan mangrove exploration wajib ada dalam itenary kalian.

7/ 1156, Cherating village,
Kuantan 26080 Kuantan
Highlights info row image017-978 9256
Ini sehingga petang Sabtu, tapi ada lagi tau aktiviti sebelum dan selepas maghrib pada hari Sabtu tersebut. Nanti Ummi sambung di entry akan datang. Bye

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017

Hari ni dah hari Rabu, hari ketiga lepas balik daripada Family Day Kbba9 . Entry first day sampai Ummi coretkan kisah kami di disini : Legend Cherating Beach Resort Lokasi Pilihan Family Day Kbba9. Sebab masih mood happy, mood baik ni, nak story semua apa kami buat hari kedua dan ketiga disana, bagi Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017.



Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017.

Setelah berehat semalaman, kami bangun dengan penuh rasa syukur pada hari Sabtu iaitu hari kedua. Bangun awal semua, even ada anak kecil, budak-budak ni pun excited nak tengok suasana pagi tepi pantai. Seawal jam 5pagi, Ummi bangun solat tahajud dan witir. Selepas tu, anak-anak semua bangun. Depa ni dah biasa mandi pagi, nak mandi juga even dah cakap kita nak pergi tepi pantai. Layan jer la..maybe nak rasa feel mandi kt bilik Grand Deluxe Di The Legend Cherating Beach Resort ni kot. 

Budak-budak ni kadang lebih feeling daripada kita. Dah siap mandi, bersiap-siap, solat subuh 4 beradik dah ready nak ke tepi laut. Nak cepat, jadi lambat juga uruskan depa ni. Boleh keluar bilik 645pagi. Kira still okay la. Alhamdulillah masih lagi suasana redup, sejuk dan nyaman. Kami menunggu mentari pagi menyapa.

Namun, pagi yang indah tersebut awan menutupi cahaya mentari pagi. Cuma dapat menyaksikan sinaran pagi yang tidak betul-betul menyinar. Syukur masih ada peluang kedua di hari Ahad. Anak-anak Ummi dah excited sangat. Along dah sedikit basah. Main air. Ummi dengan abah melayan perasaan. Cuma, kena ketahui, percutian dengan anak-anak tak serelax bercuti berdua. Mood honeymoon sikit kacau bilau..hahahah, tapi seronok la melayan gelagat depa. Penat sekejap jer terasa, namun memori indah saat anak-anak kecil ni akan tetap mekar di ingatan.

Lepas melayan perasaan di tepi ombak yang tenang, awan yang redup dan suasana yang indah. Kami semua meneruskan aktiviti pagi dengan bersarapan di coffee house.

Makanan disini enak yang amat. Ummi dengan abah , breakfast hari pertama kami sama-sama setuju yang bubur nasi adalah yang paling best. Serius, bila tambah dengan sambal kicap..fuh sedap! Jam masa tu dah menunjukkan 830pagi. Kami keluar daripada coffee house dan anak-anak Ummi nak terjun swimming pool. Pikir, alang-alang lepas ni sukaneka jadi Ummi benarkan, sebab nanti main pasir kotor juga.



Sukaneka Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017

Aktiviti bermula jam 915pagi. Jadual sikit berganjak, kerana menunggu semua ahli berkumpul. Sukaneka bermula dengan acara anak-anak. Ada 3 game pihak resort sediakan untuk blogger cilik. Sebab apa panggil blogger cilik? Depa semua , tak kira anak blogger mana semua suka bergambar, dan bab blog pandai.

Mungkin ni semua , bakal pengganti generasi mak dan ayah. Jom saksikan galeri sukaneka blogger Cilik. Mak ayah yang excited bila anak main. Hahaha nak menang punya pasal, suruh anak tiup belom cepat-cepat dan lepas tu gunakan kuku asalkan pecah.

Si angah, ehm..tiup kecik yang amat. Lepas tu dia tarik jer, asal pecah.. hahaha dah tau, dia mana reti tiup belon, tapi nak cuba tu. Bagus Angah, keyakinan 200%. cayalah! Tapi, bab group, asyik salah baris ker Angah ni!.

Sukaneka Kbba9 dan pasangan

Kalau tadi budak-budak, ini pula mak budak dan ayah budak. Kami pun ada 3 game. Siap kena lari dalam guni.. hahah Ummi tak ingat last lari dalam gini bila,asa kecik jer kot. Tapi syoknya macam-macam gaya. Kak D paling lawak, boleh catwalk gitu. Adoiii, orang bertanding la kak😁😁. 
Masa permainan bawa bola dengan gelung, semua orang boleh buat, cuma ada yang laju, ada yang terpesong ke barisan group lain, dan macam-macam lagi. Yang best, gelak ketawa tu yang buat semua orang suka dan rasa lebih rapat dan mesra.
Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017

Nka order Brownies di Putrajaya dan KL boleh contact abam Korie, okay!

Paling teror main boling kelapa , group Chalie tak silap. 26 pin jatuh. Hebat! Group Ummi 6 jatuhan sahaja. Abah kali ni tak bernasib baik, tak ada yang jatuh. Owh ya, satu lagi, kudapan sedap kami semasa sukaneka Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017 di bawakan khas oleh AbamKorie.com.

Lepas habis sukaneka kami semua berehat dan sambung untuk lunch sebelum tu sempat mandi manda di swimming pool. Dan nak tahu apa aktiviti kami selepas ini, tunggu ya..

 

Travel Pack Cosmoderm wajib bawa travel.

Hi korang, apa khabar? Nak cerita lagi ini, kami masih tak boleh move on la mood bercuti di Legend Cherating Beach Resort Lokasi Pilihan Family Day KBBA9. Kali ini Ummi nak share apa yang Ummi bawa sepanjang percutian, ini nak kenalkan kat korang Travel Pack Cosmoderm. Sangat sesuai untuk travel mana-mana, kiranya wajib ada satu set dalam beg kain atau beg kain solat tu.. haa!

Kenapa Travel Pack Cosmoderm wajib bawa travel?

1 set travel pack Cosmoderm ini ada 3  yang wajib. Tapi kalau beli set set travel pack Umrah dan haji yang special tau. Ada free Vanity’s Favourite Deep Heat Lotion (100ML).  Klik website Cosmoderm untuk tengok pakej yang sentiasa di offer. Wajib bawa semua ni. baca sampai habis apa sebab semua ni wajib ada.

credit photo kepada http://alampauh.blogspot.my/
1. Vitamin E Cream 3,000iu (50ML)
Melembapkan kulit wajah yang kering dan tidak selesa dalam keadaan cuaca panas terik atau dingin kesejukkan ketika travel. Ummi sendiri dah pakai lebih daripada 8 tiub ke 10 tiub vitamin E cream 3000 iu ni.  Ummi pakai sejak Vit E Cream ni masih dalam bekas bulat lagi. Salah satusebab Ummi pakai Vitamin E ni adalah selepas muka  teruk kesan facial kalau tak kena dengan kulit memudaratkan.
Kulit masa tu jadi kering yang amat, lepas pakai Vitamin E cream 3000 iu ni terus nampak perubahan, itu yang buat jatuh cinta dan terus pakai sampai hari ini. Ini Ummi buat demo :

2. Tea Tree Oil Magic Body Lotion (60ML)
Ini pula tea Tree Oil Body Lotion yang mana sangat memberikan kesegaran dan meredakan kegatalan kulit akibat cuaca panas kering atau dingin. Saat pergi travel, ada macam-macam keadaan , ada masa sejuk yang amat dalam bilik hawa dingin. Malah ada ketika badan gatal-gatal akibat berpeluh dan tidak membersihkan diri secukupnya.
Jadi, biasa Ummi bawa kemana sahaja magic Body Lotion ini. Kalau anak-anak gatal, boleh terus pakaikan dan sapu pada tempat yang gatal tu. Lagi satu tahu kenapa kena bawa travel set Cosmoderm ini? Salah satu sebab kalau la uols tertinggal deadorant, magic lotion ni boleh bantu tau.. hehehe ambil sikit jer, sapu kat bawah celah-celah ketiak tu… ha! Ke baru tau jer penggunaan rahsia ni? Heheeh sangat sesuai juga kalau nak letak kat celah-celah tu , bagi mereka yang kulit sensitif  dan gatal pakai deadorant, boleh gunakan magic lotion lepas ni tau.
Penyelesaian cepat dan berkesan untuk bau badan, jerawat badan dan selar matahari
• Menyamankan kulit terengsa dan tidak selesa
• Meredakan selar matahari tanpa pengelupasan
• Membantu kurangkan ruam, jangkitan kulat dan kuman
• Penghalau nyamuk, serangga, pepijat katil dan redakan gigitan serangga
• Anti-bau badan dengan deodoran asli
3. Advanced Moisture Therapy Cream (50ML)
Lagi satu, korang kena bawa sekali Advance Moisture Therapy Cream ini. Biasa kalau travel kita akan rasa kering jer kulit , bila berjemur , mandi kat pool dan sebagainya. Jadi nak pulihkan semula kulit  dan mungkin ada tumit kaki yang merekah  boleh gunakan juga cream ini. Kiranya cream penyelamat jugalah.
4. Vanity’s Favourite Deep Heat Lotion (100ML) – PERCUMA – mengikut term semasa 
Biasa kalau travel pasti banyak berjalan kan, samalah macam kami ke Family Day lepas. Ada sukaneka , ada game dan jalan sana sini , penat yang amat. Tapi ada deep heat ni amat melegakan. Serius tau!
Vanity’s Favourite Deep Heat Lotion sangat membantu melegakan otot-otot yang lenguh akibat berjalan jauh. Ummi dah pakaikan siap-siap pada kaki, betis dan belakang.. sedap jer angin keluar tau, lepas beberapa ketika sapu pada badan.
Apa lagi keistimewaan Travel Set Cosmoderm ini? Ehm, kebanyakkan produk Cosmoderm selamat untuk semua  peringkat umur. Kalau beli dan menggunakannya, semua dari abah, mak dan anak-anak semua boleh kongsi pakai. Mudah kan? Kalau bawa nenek pergi travel sama, deep heat sangat membantu melegakan otot yang kejang atau tegang akibat berjalan banyak.

Travel Pack Cosmoderm

So , siapa nak cuba boleh dapatkan dari sini :

Website: www.cosmoderm.com.my
Facebook: https://www.facebook.com/Cosmoderm/
Instagram: https://www.instagram.com/cosmoderm/

Review zing detergent film, mujarab untuk baju sekolah

Hi korang, sekarang dah  masuk bulan 8 kan. Ehm, bermakna dah 8 bulan juga anak dah sekolah . Anak Ummi  dah darjah 1 dan tahun depan tahun 2 pula. Tapi kalau dulu risau semua ada, sampaikan Ummi tulis entry ini.  Persediaan Anak Ke Darjah Satu, Kenapa Awal Sangat? 2018, Ummi sendiri dah buat awal persediaan untuk kemasukkan ke darjah 2, preparation tu penting yang amat tau. Dan nanti Ummi share kami beli baju kat Swan Aeon Balakong dengan Sales 30%. Jimat! 8 bulan sekolah di tahun 2017  Ummi hadapi masalah baju anak yang “hitam”. Serius , hitam dan kusam tuuu! Ehm, ada terbaca Ben Ashaari tulis tentang Zing Detergent Film ( entry 15/Ogos/2017) dan Ummi dah simpan hasrat nak cuba.

Zing Detergent Film , Baju Kusam Tak Ada Lagi

Bukan apa, kalau basuh hari-hari pun baju tetap nampak kusam. Dan kalau balik sekolah tu, Ummi kena rendam dan biarkan semalaman. Tak cukup dengan tu, Ummi perlukan sabun letak kat leher baju dan kalau baju melayu kat bahagian lutut kena sental. 8 bulan pakai, hari-hari buat kerja yang sama, tangan ni rasa panas jer, lagi panas hati, baju kusam!



Ini kesan penggunaan Detergent Zing+ Film, mudah tau, rendam seketika jer, lepas tu campak masuk mesin. Tak perlu tonyoh lagi.

Kalau korang ada anak sekolah rendah terutamanya , pernah tak alami , bila anak balik sekolah jer baju busuk …erghh rasa nak muntah weh! Ehm, selalu cakap kat Along, “Along ni, lain kali bersih sikit… “Tapi apakan daya, sekolah kan berdebu, tambahan anak kecil ni main bukan ingat dunia. Dan mungkin juga faktor balik sekolah baju kotor dan busuk sebab sabun biasa yang Ummi gunakan harian. Tapi bila guna Zing Detergent Film, dah bebas bau! Hahahah rupanya bukan salah Along, tapi salah Ummi yang salah pilih sabun pencuci. Maafin Ummi ya nak..hehehe

Zing Detergent Film Selamat Untuk Tangan

Bila baca entry Ben Ashaari yang kata Zing Detergent Film ini selamat untuk tangan, rasa tak sabar nak cuba. Sekali try order dengan Cik Ros Farina. Biasa kalau cuci baju sekolah la terutamanya, bila nak rendam baju tu, berpijar tangan. Tapi tak lah sampai mengelupas. Mujur la ni jumpa Zing Detergent Film, koyak dan guna. Mudah yang amat. Bagus betul teknologi daripada dari Jerman ini walaupun Zing Detergent Film ini dibuat di China.

Sangat buatkan hati jatuh cinta lagi dengan Zink Detergent Film ini antaranya adalah mesra alam, tak ada agen peluntur dan selamatlah kesimpulannnya. Yer la nak gunakan sabun ini kalau salah pilih macam Ummi lah, sampai baju anak nampak kusam dan kena hadapi sabun biasa yang terpaksa berpanas tangan tu! Semua ni sebab tak ada ilmu.. menyesal!

Bagi korang yang ada masalah cuci baju , smada baju anak atau baju apa juga pakaian harian, mungkin Zing Detergent Film dapat membantu. Selain berkesan dan menjimatkan serta menjadikan tangan halus dan selamat, Zing Detergent Film ini juga mudah disimpan dan senang nak susun atur barangan rumah. Pakai sedikit dah cukup , dan kalau sebelum ni “terseksa” jiwa kena sental baju anak, masih tak terlambat untuk membeli detergent ini untuk kegunaan harian.

Cara menggunakan detergent Zing Film:

Ummi dan keluarga sendiri dah bebas dari belenggu ..hahaha belenggu la , bila anak balik sekolah masing-masing tengok jer baju sekolah anak. Bila dah rendam, sekali lagi Ummi dengan abah saling berpandangan…hehee turn siapa yang kena?? Hahaha main-main cuci baju ikut turn pun boleh jadi korang rasa bahagia laki bini tau.. boleh tambah dalam  Rahsia kekal bahagia suami isteri dan utuh rumah tangga



Korang boleh la cuba ya, boleh cuci semua jenis pakaian termasuk baju sekolah, baju sukan sekolah atau juga baju sukan kita semua. Boleh gunakan untuk rendam kasut yang kusam dan hitam. Boleh juga untuk kegunaan seisi keluarga.  Ambil jer sekeping atau potong ikut keperluan, dah memadai. Ada cara menggunakan detergent ni kat belakang plastik.

3kg keatas elok gunakan 3 keping.. mudah jer, yang penting baca arahan sebelum mengunakannya. Simple, selamat dan mudah digunakan. Guna Zing Detergent Film ya lepas ni.. Ibu suka, anak wangi, rumah tangga bahagia.. no more your turn la.. u laa.. hahahahaha

Untuk dapatkan Zing Detergent Film boleh hubungi : 012 235 0657

 

 

Perkahwinan Baba Nyonya Melaka – Best Friend Mr Suami

Assalamualaikum, hi semua.. apa khabar? Ehm, Ummi  sikit busy minggu  ni, tapi tak membataskan Ummi menulis. Palig teruja nak cerita expreience pergi ke perkahwinan BABA NYONYA MELAKA. Ini majlis kawan seolah husband. Penuh adat dan tradisi.

Dalam kesibukkan sempat lagi jalan-jalan Melaka last week. Bila ke Melaka, anak-anak paling teruja. Dan Ummi sempat bawa mereka ke Melaka Alive Pirates Adventure Melaka tempat anak mainkan imaginasi .

Sekitar Majlis :

Sepanjang majlis berlangsung ada tarian dipersembahkan untuk tetamu. Sungguh meriah dan mereka juga ada melakukan “cheers” atau doa bagi mereka. Yang bestnya, setelah selesai ucapan ibu ayah pengantin, pengantin akan pergi ke semua meja tetamu dan akan “cheers” untuk  pengantin.

Ya, mereka menggunakan arak, namun bagi kami yang beragama Islam hanya menggunakan air kosong sahaja. Nampak kan, keturunan baba dan nyonya sangat menghargai tetamu yang hadir.

Sedaya upaya mereka cuba meraikan bersama tetamu yang hadir dan ianya sebagai ucapan terima kasih pengantin kepada tetamu.  Ini adab yang mereka baba dan nyonya terapkan dalam kehidupan anak-anak mereka. Serius , kalau sekarang orang Melayu pun jauh beza.

Sejarah

Kebanyakan anak-anak Baba dibesarkan mengikut cara hidup dan upacara-upacara agama orang Cina yang diubah oleh unsur-unsur kemelayuan serta unsur-unsur tempatan yang lain. Dalam seratus lima puluh tahun yang lalu, upacara ini telahpun diubah suai. Penghidupan moden yang terlalu cepat meninggalkan sedikit demi sedikit masa lapang untuk persembahan ke atas pengorbanan yang tidak berkesudahan itu. Upacara ini semakin berkurangan disebabkan juga oleh pengaruh Barat, tetapi masih terus diamalkan.

Pada kurun ke-15, wilayah-wilayah kepulauan Melayu selalunya memberi penghormatan kepada pelbagai kerajaan seperti Negara Cina dan Siam. Hubungan diplomatik yang erat telah dibina sejak kurun ke-15, semasa pemerintahan Parameswara, apabila Laksamana Cheng Ho, seorang Cina Muslim melawat Melaka. Menurut penerangan traditional, pada 1459, Raja Cina telah menghantar puteri, Hang Li Po, kepada Sultan Melaka sebagai satu tanda penghargaan kepada penghormatannya.

Pengikut-pengikut puteri tinggal di Bukit Cina pada mulanya dan akhirnya lahirnya Peranakan. Peranakan mengkekalkan kebanyakan budaya dan kepercayaan nenek moyang mereka, tetapi bahasa dan budaya Melayu telah diasimilasi. Mereka membina budaya pemakanan yang unik. Banyak sumber memberi tuntutan bahawa Peranakan adalah kahwin campur dengan orang Melayu tempatan; hal ini mungkin akan lari daripada factor pengikut-pengikut puteri Cina tinggal di Bukit Cina yang mengembara ke Melaka dengan Laksamana Yunnan berbangsa Cina Muslim. Namun, kekurangan peringatan yang fizikal secara keseluruahan telah menyebabkan ramai pakar sukar percaya terhadap asal-usul etnik Peranakan Cina.

Sejak beberapa kurun, Peranakan telah mewujudkan satu budaya yang unik dengan mengkekalkan banyak tradisi Cina, seperti meraikan perayaan Tahun Baru Cina, perayaan Tanglung, dengan mengikut budaya tempatan dan juga penjajah. Terdapat tanda-tanda Portugis, Belanda, British, Melayu, dan Indonesia pengaruh dalam budaya Baba dan Nyonya.

Pada pertengahan abad ke-20, kebanyakan Peranakan dididik oleh Inggeris, akibat daripda penjajahan British atas Malaya, dan kecenderungan gologan tersebut mudah menerima budaya baru. Disebabkan Peranakan mudah menerap budaya Inggeris dan berpendidik, kebanyakan jawatan perkhidmatan dipenuhi oleh mereka. Interaksi antara British dengan mereka menyebabkan mereka memeluk agama Kristian. Hal ini menyebabkan masyarakat Peranakan menjadi berpengaruh di Melaka dan Singapura serta mereka lebih dikenali sebagai King’s Chinese (Cina Raja) kerana mereka lebih taat kepada Mahkota British.

Disebabkan interaksi daripda pelbagai budaya dan bahasa, kabanyakan Peranakan bertutur tiga bahasa, dan dapat bercakap dengan Cina, Melayu dan British. Biasanya mereka bekerja sebagai pedagang, dan pertenggahan antara Cina, Melayu dan Barat; terutamanya, British.

Kacukan budaya boleh terjadi dalam banyak bentuk dan pilih atur, termasuk peminjaman kata-kata dan pengambilan amalan sosial dan kepercayaan dan juga penyesuaian pakaian dan makanan. Corak penghijrahan dan pengaliran kebudayaan di Asia Tenggara telah menjana perkembangan yang tersebut dan lain-lain pada masa dan di tempat yang berlainan. Di bawah keadaan yang tertentu, suatu kumpulan etnik yang baru atau yang dikesan sebagai yang berbeza daripada kumpulan etnik yang ada mungkin muncul. Kumpulan etnik yang dimaksudkan adalah Peranakan Baba Nyonya. Ia terjadi pada abad ke 15 ketika orang Cina tiba di Melaka dan berkahwin campur dengan wanita tempatan.

Kebudayaan peranakan adalah gabungan unik antara kebudayaan Cina dan Melayu dengan campuran daripada penyintesisan unsur kebudayaan Java, Batak, Thai dan British, melambangkan faham pelbagai budaya dan pelakuran lama sebelum terciptanya istilah-istilah itu..Kini, dunia peranakan sudah menghilang.

Majlis Edwin dan Merylynn

Majlis Edwin dan Merylynn diadakan sejak pagi lagi. Pagi tu, seawal jam 7pagi dah siap. Apa tak kalut hantar suami ke rumah pengantin. Mereka nak mulakan acara minum teh tu di rumah pengantin perempuan. Jelous tengok baju Merylynn lawa sangat. Sesekali nak buat photoshoot macam ni lah. Berkenan dengan kebudayaan mereka.

Kedua-dua pihak ibu ayah dan sedara mara seolah memberikan restu kepada mereka berdua. Merek akan beri ibu ayah dan bapa serta mak saudara teh. Tak terkecuali sedara yang beragama Islam. Seronok melihat kebudayaan dan adat serta tertib mereka.

Baba Nyonya Melaka

Majlis Resepsi Perkahwinan Baba Nyonya Melaka 

Majlis perkahwinan Edwin dan Merylynn di adakan di Hatten Hotel Melaka. Ini kali pertama kami di jemout ke Majlis Perkahwinan Baba Nyonya Melaka. Meriah bila aunty-aunty mengenakan pakaian kebaya. Serius lawa gila baju depa. Teruja mak tengok. Kata aunty yang hadir, nyonya betul pakai kain batik tak jahit. Baru class!

Orang muda la ni pakai kain berjahit. hehehe tapi lawak la.. Kebudayaan yang masih diamalkan dan bagus mereka ini, jaga lagi tradisi lama. Gemuk kuruih semua berkebaya cantik jer.

Owh ya, lagi satu masa pagitu ada part best yang berlaku. Hehehe tengok la nih… suami kena denda. Kena pakai rambut pink ..hahaha kesian weh! Dah la rambut pink, kena lalui bawah batang dan buat akrobatik. Sebabnya, denda lewat sampai ke rumah pengantin. Huhuhuu, first time  tengok ada game di Majlis Perkahwinan Baba Nyonya Melaka ini. Serius melucukan.

Adoii, punah!! #adatcina #melaka

A post shared by Muazam Nawawi (@muazamnawawi) on

Dah tengok kan, best weh. Nak masukkan dalam wishlist untuk bersanding atau photoshoot menggayakan baju persalinan Baba Nyonya Melaka. Lawakan.. huhuu, okay lah. Kita jumpa lagi di entry akan datang okay. Nak sambung mimpi disiang hari. hahah

ADAT PERKAHWINAN PEGAWAI POLIS

Majlis Sanding Gaya Orang Perlis .

~Majlis Perkahwinan Platun Mate~

Suri Profesional Dari suri untuk suri

Hari ni(18/8/2017),  bagaikan sentapan di jiwa bila di rezekikan baca buku ini, dah lama beli tapi tak ada rezeki membaca. Hari ni bila baca Allahuakbar, banyak yang aku lalai.Apa sebenarnya yang nak dikejarkan, apa yang nak dicari, semua mestilah kerana Allah swt.

Lupa, terlalu ikut emosi. Bukan sahaja penulis Ida Hani Ali yang lalui , tapi aku juga! Tapi tak sekuat Puan Ida, masih mencari kekuatan. Buku ini wajib dibaca oleh wanita iaitu suri samada yang bekerja mahupun surirumah tangga.
Sejuk jiwa, tenang dan pastinya kita tahu tempat sebenar kita dimana setelah habis baca.

Tak mau dedahkan isi buku, tapi benar, buku ini Dari Suri untuk Suri.

Terima kasih Puan Ida kerana berkongsi.