Isu Masyarakat

3 tips menjaga keselamatan anak ketika keluar

Assalamualaikum semua, apa khabar? Cuti sekolah adalah masa yang kita biasanya gunakan untuk bawa anak-anak berjalan-jalan, tak kira dekat atau jauh. Dan kalau nak bawa anak pergi sana sini biasanya ibu ayah yang ada anak kecil macam Ummi akan mula berkira-kira buruk baik nak keluar. Kali ini Ummi nak share tips menjaga keselamatan anak ketika keluar.

Yer la, bagi Ummi tips ini nampak simple tapi ramai yang biarkan, jangan kita jadi antara ibu bapa yang cuai sehingga nyawa anak-anak kecil tergadai.

Saban tahun, kita bukan sahaja dengar info kat radio anak lemas dalam kereta, malah ianya sering kali diingatkan dalam televisyen dan juga di media. Isunya ibu bapa tidak ambil berat atau sambil lewa atas keselamatan anak-anak?

Mungkin tips yang Ummi nak kongsikan kali ini iaitu Tips menjaga kesemalatan anak ketika keluar dapat mengingatkan ibu bapa kat luar sana.

anak amanah allah swt
Elakkan cuai kepada anak. Anak adalah amanah yang perlu kita pikul tanggungjawab

3 Tips menjaga keselamatan anak ketika keluar

Pertama : Pakaikan anak-anak car seat

“Praktice make perfect” sama juga dengan anak-anak kita, kalau praktiskan dari usia kecil, duduk dalam car sea bukan satu tekanan kepada mereka. Ummi daripada Along kecil, car seat akan menjadi set wajib ketika Ummi memandu sendirian bawa anak-anak keluar. Mereka lebih baik, kalau yer pun menagis, melalak ianya tak lama. Malah bila mereka tertidur semasa ibu ayah memandu, ibu ayah pun senang hati, keselamatan anak terjaga.

tips menjaga keselamatan anak

Kedua :  Gunakan tali keselamatan

Ini juga salah satu tips menjaga keselamatan anak ketika keluar. Boleh praktiskan ketika berjalan di taman mahupun ketika ke shopping mall. Abaikan kata-kata sinis mereka yang tidak ada anak kecil , yang mungkin menganggap kita ibu ayah yang kejam buat anak seprti binatang. Tapi hakikatnya kita sendiri tahu yang anak kita lebih selamat daripada bahaya. Jika anak-anak berlari mahupun cuba berjalan dengan laju, mereka ada had jarak dengan ibu bapa. Jadi , dengan ini keselamatan anak-anak masih terjaga.

Tips ini boleh digunakan juga ketika bercuti – Bangi Wonderland Lokasi Mandi Manda Sempena Cuti Sekolah

Ketiga : Duduk dalam troli di pasaraya

Tips menjaga keselamatan anak ketika keluar ke pasaraya ini adalah yang paling leisure bagi anak dan ibu. Betul? Cuma , ibu ayah masih perlu berhati-hati agar tidak meninggalkan troli jauh dengan ibu ayah. Anak-anak juga rasa bebas dan masih boleh keluar bersama.

Kesimpulannya:

Sebagai ibu ayah, berapa ramai anak kita ada dan berapa usia anak semuanya adalah tanggungjawab kita. Mungkin juga boleh nasihatkan anak yang 3 tahun keatas sebelum keluar agar lebih “behave” dan berikan mereka ganjaran buah kesukaan mereka jika mereka bersikap baik contohnya. Ingat, boleh beri anak ganjaran, tapi cuba fikirkan ganjaran yang baik untuk mereka juga. Elakkan beri ganjaran gula-gula, mahupun gajet kepada anak-anak.

Ummi sendiri amat hadkan penggunaan gajet kepada anak. Cubalah! Biar ibu ayah rasa selesa di luar dan hati tenang, barulah best bawa anak-anak berjalan-jalan kan..tak adalah nak menjerit macam singa! huhuu yang ada anak kecil pasti faham akan situasi ketika jalan-jalan kat luarkan..jadi aplikasikan tips menjaga keselamatan anak ketika keluar ini jika rasakan ini terbaik.

Berkaitan :

Tips anak Cerdik  

3 Facebook ni kalau baca boleh jadi kaya kalau nak!

Melayari facebook  ini ada positif dan negatif. Buka jer facebook bolehkan kalau niat nak cari ilmu, nak cari guru nak motivasi dan semua niat yang baik-baik lah. Agar yang kita jumpa pun baik-baik. Bukan buka facebook nak stalk oang, nak cari pakwe lama jer. Boleh ke boleh?

Kita hidup ni ada pilihan :

Nak kaya atau miskin kita pilih..bukan semata-mata takdir.
Kita yang mengawal otak dan pemikiran kita, jadi pilih untuk berfikir sebagai orang kaya atau inginkan pemikiran seperti orang miskin. Kita yang merancang dan menentukan hidup kita, dan kalau Allah swt kata rezeki takkan kemana.

Nak kaya, bukan nya malam ni tidur esok bangun boleh kaya..bukan hariini kejra hari ini dpaat gaji(melainkan orang gaji hari-hari), dan semuanya perlukan kesabaran dan berani berimpian.

Percaya atau tidak apa kita baca dan siapa kita berkawan, menentukan hidup kita 5 tahun dan 10 tahun akan dtaang. Jom Ummi share fb yang Ummi selalu baca.

Harap selepas ini, semua orang memanfaatkan facebook sebagai medan perkongsian dan menerima ilmu.

3 Facebook Owner yang Ummi suka baca tips yang mereka share :

Azizul Azli Ahmad 

#TabungFB

PANDUAN BERNIAGA DI FACEBOOK

1. Sentiasa berinteraksi dengan pengikut.

Jawab soalan yang ditanya, guna bahasa mudah dan baik dan jangan paksa beli produk kita. Hati tak boleh dipaksa paksa!

2.Tambah nilai “engagement”

Perbincangan akan tingkatkan engagement. Jika kita penjual baju, masukkan 2 helai baju jubah bagi mereka bincang dan bahas hingga lebam! Jubah mana yang boleh terbang?

3. Elakkan “spamming”.

Jangan hantar iklan produk kita pada orang yang tak dikenali, tag dia ia akan bunuh kredebiliti anda. Jangan kejar, tetapi belajar menulis content writing yang baik.

4. Iklan yang berfokus

Tentukan siapa sasaran anda, pastikan anda mempunyai golongan pengikut dan sasaran yang betul. Pengikut gen Y tapi anda jual ubat buasir, jauh sangat tu kawan!

5. Orang suka gambar!

Sebab itu lahirnya insta, orang sukakan visual sebab dalam sekeping gambar ada emosi, warna, makna dan simbolisma. Cuba letak gambaq lofa, berebut orang nak like punya!

6. Aktif dimedia sosial.

Jangan libatkan emosi dalam fb, jangan tulis perkara menghina dan kutuk parti gemok yang kita tak suka.

7. Membalas komen dan pertanyaan dengan pantas.

Jadikan ruang komen ruang perbincangan yang baik. Galakkan pertanyaan dan perbincangan untuk bina hubungan. Semakin cepat kita balas, makin mereka suka gila!

8. Kongsikan perniagaan kita.

Tulis tentang perniagaan kita agar orang jelas dan faham. Tulis secara langsung atau tidak langsung

9. Adakan pertandingan.

Semakin tinggi hadiah kita semakin ramai orang suka dan berlumba ikut serta dan ikut kita! Akan datang orang ternanti pos kita.

10. Belajar menulis kandungan yang baik .

Jika kita berniaga produk kecantikan, belajar menulis tentang kecantikan, petua,amalan, pemakanan, tips, ciri orang cantik dan dimana negara ramai orang cantik!

Elakkan pos benda yang mewah, itu gaya marketing murah. Bergambar depan lambogini, acah acah macam dah beli .

Share jika bermanfaat ya!

#ManfaatkanFBSecaraSihat
#BinaPengikutDariTulisanYangBaik
#JanaDuitDenganFB

Kedua :

Harith Faisal

Antara posting di facebook yang bermanfaat. :

Sis Fazura, gaji RM3,000 enjoy pakai kereta import, buat personal loan dan pergi travel ke oversea. Dia marah kat Bro Fattah beli rumah.

Bro Fattah, gaji RM3,000 tapi gigih berjimat, belajar pasal hartanah, dapat beli 2 rumah. Dia puas hati dan tak marah pun kat Sis Fazura.

Nampak tak? Dua-dua dapat apa yang dihajati dan diminati. Tapi apasal Sis Fazura nak marah-marah kat Bro Fattah pulak, kan.

Ke ada sebab lain? Haha! – HF

#harithfaisal

Ketiga :

Khairul Ezuwan July 17 at 10:54pm

ASB Financing bukan mengajar anda berhutang, ASB Financing sebenarnya mengajar anda untuk menyimpan. Nak takut sangat Kenapa ? Takut tersimpan duit ke ?

-KEY-

Penutup :
Ummi akan buka facebook sehari paling tidak 3 kali sahaja. Ummi akan baca maklumat atau info yang Ummi cari dan “see first”, bukan membiarkan mana-mana info atau maklumat lalu di timeline Ummi.
Semua apa yang dibaca haruslah di tapis. Jadi , mulakan hari dengan doa dan juga mulai hari ini belajar untuk set minda kaya untuk jadi kaya.
Kaya bukan kerana kita nak kaya, tapi niatkan juga kaya hanya kerana ALLAH swt, banyak zakat kita boleh  keluarkan dan memakmurkan Ummah, INSYAALLAH.

AKEEF insan terpilih yang memberi sinar Syurga kepada keluarga!

Ukhwah tak kira pangkat, darjat, sakit atau sihat. Hari minggu lepas , Sabtu 15 Julai 2017 menerima kunjungan anakanda Akeef dengan keluarga.

Perkenalan dengan keluarga Akeef

Perkenalan kami, Akeef hadir dlm hidup kami bukan biasa-biasa. Kami hanya bertemu kali pertama Di tesco. tanpa segan silu, waktu itu dia baru berusia 4 tahun. Ketika itu dia dalam stroller, kami menegur Akeef, kasih sayang kami curahkan. Kami sekeluarga hulurkan tangan ukhwah. Syukur ibu bapa Akeef sangat baik. Mereka menerima kami, mereka tidak segan, tidak malu. Malah mereka puny ahati yang kental.

akeef

Kini Akeef sebahagian dari keluarga kami, walaupun tiada ikatan darah dan daging. Pesanan Ummi pada anak-anak, kalau Ummi atau abah tiada, jaga Akeef. Bantu DIA, nanti besar, kalau akeef perlukan kerusi roda, atau keperluan lain, kumpul duit adik beradik dan belikan keperluan dia. Anak ini sebaya dengan Along. Ikutkan tahun ini dia dah darjah 1 sama dengan Along. 

Berkenaan Akeef :

Akeef sekarang 33kilo , dan berumur 7 tahun. Dan untuk kebersihan diri, kini dia di pakaikan lampin saiz dewasa. Makanan pula, Ummi Akeef masakkan nasi dan kisar. Kalau masih panas/suam Umminya akan suap menggunakan botol susu. Tapi bila mereka keluar travel, Ummi dia akan suapkan menggunakan sudu, sebab bubur nasi dah sikit membeku.

Setiap hari, Umminya akan bawa anak istimewa ini bersama ke pejabat. Alhamdulillah pengurusan pejabat bondanya amat baik dan bagus dalam menjaga kebajikan mereka. Syukur, Ummi dia tetap bekerja walaupun pada masa yang sama dapat menjaga anak istimewa ini.

Cerita Tentang Akeef 

Reflect diri:
Ibu ayah yang ada anak Istimewa ini sanggup datang melawat Ummi , demi sebuah ukhwah. Kalau kita tempat mak ayah dia, sanggup ke datang atau kesana kemari, angkat anak istimewa seberat 33kg??? Bukan mudah nak lalui, ada anak istimewa begini. Sangat kuat mereka sekeluarga. Mereka tabah!

Sedangkan kita ada tubuh sihat , boleh membaca wassap pun kadang lupa nak tanya khabar orang sakit? Tak kata kat ampa, aih ! Cuma reflect diri. Kalau orang dulu, dengar sedara mara sakit, sanggup pergi melawat. Waima ambil masa yang sejam atau 2 jam. Tapi kini, kita 30 minit nak ke rumah sedara mara pun dah tak ada hati. Semua kita anggap biasa sahaja.

Pernah tepikir?

“Satu masa aku sakit, kakak abang, adik aku datang melawat. Satu masa aku jatuh, kakak abang dan adik akulah yang bantu bangunkan aku semula. Aku lupa diri kah? Aku sibuk! Serius sibuk, tapi apa yang aku kejarkan? Kerja? Sampai bila tak habis, tapi ukhwah sesama sedara aku ketepikan. Aku pinggirkan! Aku lupa, ketika aku jatuh, aku sakit aku perlukan sokongan, aku perlukan bantuan bangkit semula dari sakit dan trauma. Aku lupa, dan aku lupa aku berjaya hari ini kerana doa orang sekeliling aku!”

“Ya ALLAH ampunkan aku! Aku berdosa!”.

Semoga kita semua dapat jadi orang atau manusia yang lebih berhati perut, lebih penyayang dan kasih mengasihi sesama kita semua. Jaga ukhwah dan silaturrahim sesama kita, insyaAllah, Allah akan jaga kita sehingga di titian maksirat.

Selepas 4 hari jatuh motor!

 

Kabel charger henset korang tahan lama?

Assalamualaikum , apa khabar? Korang menaip main game atau update blog pakai henset? Kalau Ummi, henset adalah rakan karib tau, waima update blog pun kadang guna kan henset. Tambahan jika busy yang amat, atas motor pun boleh up date blog. Huhuu melampau kan! Ini hanya waktu suami yang menunggang, dan Ummi jadi passengger. NUKILAN DI ATAS MOTOR.

Tapi isunya, awatlah kabel charger Ummi kerap sangat rosak. Adui, setahun rasanya dah 3 kali beli kabel. Daripada yang mahal sampailah yang harga nya RM10.00. Yang penting bila charge ,bateri cepat penuh dan boleh pakai dengan power bank.

Kabel Charger Henset cepat sangat rosak!

Pernah beli sekali tahun lepas beli yang RM50.00 . Kononnya ada warranty, tapi memandangankan baru jer pakai dan pikir pula jarak nak ke kedai tersebut jauh maka beli yang lain jer la. ingatkan harga mahal tahan lasak, sama jer. Ehm, dah tu mas abeli kat Ampang Walk, huh jauh pulak nak pergi sana claim warranty even setahun punya warranty.

Charge di Power bank sambil guna henset!

Ini tabiat buruk ke baik, huh tak dapat nak cakap la, tai sebabkan guna henset setiap masa memang kalau di office melekat jer henset dengan power bank. Kiranya powerbank nyawa tu, insaf bila power bank pun dah tak ada power, baru la berenggang dengan henset.

Lagi satu, kalau nak balik rumah henset dah kong sangat, mesti charge dan letakkan dalam box motor. Ini pun maybe penyebab cabel cepat rosak! Ehm, insaf dah ni…huhuu kononlah. Tapi betul-betul nak insaf dah ni, tak larat nak angkut kabel dah.

Kalau korang macam Ummi juga ker? Ke pandai jer jaga kabel? Huhuu kalau Mr Suami, memang tak dapat nak lawan. Kabel dia cantik jer..hahaha ! Kalau nak pinjam , kena pastikan letak semula di tempat asal dan kabel dlm keadaan baik..hahah lain benar dengan iols. Korang pula macamna? Macam Ummi ke macam Mr Suami? Cer komen sikit..

Segmen bersama blogger Umminani di rancangan Tumit Tinggi Tv 1

Assalamualaikum, hi semua kawan-kawan pembaca blog Ummi. Apa khabar? Sihat ? Kali ini Ummi nak ambil kesempatan untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua krew Rancangan Tumit Tinggi TV 1 yang telah bekerjasama dengan Ummi untuk segmen blogger.

Syukur tak terhingga bila , Shiqeen Sattar  sahabat blogger dan juga sahabat PDRM Ummi mencalonkan Ummi untuk segmen blogger Rancangan Tumit Tinggi TV 1.  Pada mulanya Ummi agak terkejut, dan bila lamaran di berikan Ummi terima wlaupun hakikatnya belum pasti pihak PDRM beri keizinan atau tidak.

Bagi slot bersama Blogger kali ini, Ummi perlu memakai pakaian uniform polis. Salah satu kehendak penerbit kali ini. Tujuannya  tidak lain , hanya sekadar memberikan inspirasi kepada pembaca dan penonton di luar sana.

16 JUN 2017 – Dalam kesibukkan menyiapkan persiapan  paluan berundur YDH Dato Pengarah JSPT, Ummi kena persiapkan diri juga untuk rakaman segmen blogger rancangan Tumit Tinggi TV1.

Gila weh masa kesuntukkan yang amat sangat, bayangkan pada bulan puasa masa sangat limited untuk buat kerja. Sampaikan ada saat, nak berjumpa boss pun sangat limited dan terhad. Semua sibuk untuk pengurusan paluan berundur dan juga serah terima tugas.  – Terpaksa jadi mc adhoc di majlis serah terima tugas timbalan pengarah!

Proses dapatkan kelulusan untuk rakaman Rancangan Tumit Tinggi

15 Jun masih tak sign surat kebenaran untuk mengadakan sessi rakaman di pejabat. Urghhh! Ini kalau tak kena gaya atau salah step boleh dapat surat cinta lagi ini. Jadi, dalam masa menunggu buku aturcara yang Ummi sediakan dengan pro pusat, Ummi ambil kesempatan untuk dapatkan kebenaran daripada ACP Ibrahim. Alhamdulillah dengan briefing ringkas akhirnya surat daripada RTM dah di luluskan oleh Tuan ACP Ibrahim. Bukan mudah weh! Patut balik jam 4.00 petang, tunggu sampai jam 6.00 petang tau! Semata -mata nak ikut procedur.

Bila di tanya, Ummi maklumkan ACP Ibrahim, “saya dipilih kerana sya pemilik blog Umminani.com. Tuan, walaupun ada calon lain, tapi mereka bukan pemilik blog ini. Ini hak saya!” Huhuu  berani weh. Kena tahu dan faham, politik ada di mana-mana, ada masa kau dah beraya buat satu-satu benda tapi, kena potong kat korner..hahaha jadi kali ini tak ada siapa boleh potong kat korner weh.. Umminani ada sorang jer!

Angkut barang, tunggu crew lebih 30 minit! Lama juga!

Okay, bila tiba hari jadi, lepas sahaja acara paluan berundur selesai , Ummi terus ke pejabat. Bila dah naik  ke pejabat , Ummi tunggu call Cik Wan Zila, penerbit Rancangan Tumit Tinggi. Tepat jam 1030 pagi, Ummi ajak Cik Nurul KPL Ummi untuk turun kebawah  Menara 1 , ke gate utama Bukit Aman dengan kereta pasukan untuk bawa naik barang dan kelengkapan untuk rakaman.

Bila kami dah naik kenderaan, tunggu crew punya la lama untuk buat pendaftaran kat pintu masuk Bukit Aman, yes ini procedur kena ikut demi keselamatan. Punya lah lama, hampir 30 minit menunggu di Lobi Menara 1. Bila dah semua sampai, terus naik ke tingkat 20 dan mulakan sessi.

Huuuuhu, muka memang sememeh k, yer la tadi masa majlis paluan berundur jalan panas-panas tak sempat dah nak make up lawa-lawa. Tak pe baru lah real kerja polis kan, bukan model! ahaksss!

Sessi pertama habis dalam jam 4 petang juga. Dari rakaman dalam pejabat sampailah depan pintu utama Bukit Aman. Syukur semua selesai dengan baik, dan bila settle je, hujan pun turun..syukur selamat selesaikan kerja rakaman ini dengan jayanya. Alhamdulillah.

Hari rakaman atas helikopter 22 Jun 2017 – PGU Sungai Besi 

Ehm, ini satu hal lagi, bukan mudah nak settlekan urusan crew untuk naik bersama dalam helikopter. Kalau tahun lepas bawa crew utusan mudah jer! Ini storynya –  Pemantauan Trafik PDRM Melalui Udara Sempena CNY 2017

Tapi bila dah Allah swt izinkan semuanya jadi mudah jer. Kiranya masa nak buat pengambaran atas helikopter ini , crew ikut sekali untuk  pemantauan udara Op Selamat 11/2017 – Sempena Hari Raya Aidilfitri . Krew sorang jer boleh naik dan segala form semua kena isi untuk keselamatan.

Ini pula striory Ummi masa pemantauan udara tahun ini – lepas memantau terus shoot balik kampung. – Perjalanan balik kampung, 12 jam perjalanan..huhuuu

Lepas semua dah ready, rakaman dah siap semangat nak raya bukan main lagii. Terlupa nak update pasal preparation untuk rancangan Tumit Tinggi ini. Maaf ya semua. Tapi di instagram ada jer update – siapa belum follow , silakan ke https://www.instagram.com/ummi_nani/

Rancangan yang di tunggu kini tiba pada  – 9 Julai 2017 . korang jemput layan rakaman ini yer.  Terima kasih kepada semua yang dah menonton, semoga menjadi inspirasi kepada semua. Terima kasih atas sokongan kepada Umminani.

Tumit tinggi, wanita inspirasi global!

 

Anak tanpa kasih sayang ibu, kasihan atau apa?

Assalamualaikum, bismillahirrahmannirrahim apa khabar? Korang pernah terfikir ke kalau anak tanpa kasih sayang ibu ni macamana? Ehm, bukan apa lepas excident kali pertama dan kedua – Allahuakbar, sekali lagi Allah beri ujian bersyukur aku padanya!  Ummi terfikir, andai Ummi jatuh dan pergi selamanya, apa jadi?

Ehm, zaman la ni bukan mudah seorang ibu nak besarkan anak seorang diri. Malah, bukan mudah bagi ayah seorang nak besarkan anak, betul ke? Bagi Ummi yer , sangat lah payah. Contohnya, Cik Sarah kalau abah pergi outstation lama-lama mula  la bangun malam mencari. Siap bergaduh dengan Ummi tak bagi tidur di tempat abah dia! Andai Ummi pula tiada macamana?




 

Kisahnya. kalau anak tanpa kasih sayang ibu agaknya membesar macamna? Kesiannya! Hish, Ummi sebenarnya duk terfikir, andai aku tak ada, macamana anak-anak aku yer?. Siapa nak jaga? Kalau abah ada yer la, abah depa boleh jaga,tapi kalau dua-dua tak ada?

Ehm, sebab tu salah satunya Ummi dah rancang kan masa depan anak-anak kalau Ummi sendiri tak der.. hehe bukan kejam weh! Tapi untuk anak-anak. Kiranya kalau esok lusa Ummi mati, arwah ..heehe kita tak tau kan ajal bila, Ummi dah hibahkan kepada yang layak menerima. Serius, bukan tak percaya pada faraid dan sebagainya, tapi hibah lagi secure. Kenapa Perlu Hibahkan Harta dan Tunai? Nak tau kena baca bab hibah!

Serious , bila pikiaq la ni ramai orang perempuan nak ke laki orang , eh,,yer ke statement ni? Bagi Ummi tu jodoh, kalau esok Ummi tak ada, Mr Suami nak nikah lain, silakan, tapi kena ikut syarat dalam penerimaan harta, bukan kedekut, tapi secure owh kat anak-anak.!

Bagi Ummi , kalau anak tanpa kasih sayang ibu bagi Ummi depa  mungkin membesar dengan membesar tapi kosong.. ehm, ni untuk anak-ank Ummi jer tau! So, kalau Ummi jer yang tak ada , abah dah tau apa nak buat. Dan kalau Ummi abah tak ada, ada hanya beberapa orang jer layak menjaga, memgasuh dan mendidik mereka. Serius, nak bentuk anak bukan mudah, tapi kita perlu plan. Tak mau, nanti, anak kita pelajaran tak ada, masa depan hancur agama kacau bilau!

Huhu, mesti pening kan baca, Tapi doakan lah kita semua panjang Umur dan anak-anak dapat membesar dengan penuh kasih sayang ibu ayah serta penuh dengan ilmu agama didada. Bukan mudah nak bentuk anak zaman la nih, hanya yang betul-betul tahu tujuan hidup sahaja dapat melakukan sesuatu dengan berfaedah!

Jadi, kita semua lepas solat jangan lupa doakan keluarga kita selamat dan juga seluruh anak-anak kita dilindungi serta ada kal pikiran cergas untuk jadi orang yang beriman dan beramal dengan ilmu. Amin

Balik kampung atau bekerja di perantauan?

Hi uols, apa khabar? Assalamualaikum. Hari ini nak share sikit jiwa yang bergelora ini. Hehehehh, tak lah bergelora tera mana, cuma last week dapat offer kerja area dekat rumah. Dengan excitednya balik rumah, bagitau Mr Suami, tapi katanya .

“Sayang, kalau nak pindah balik mai dekat dengan Semenyih ni, baik minta tukar terus balik ke Utara. Ada rezeki dapat balik kampung terus!”.

Terpinga-pinga  dengan jawapan dan pendapat daripada Mr. Suami. sambung dia lagi..

“Tapi, kalau nak balik Perlis, niat nak jaga mak, kena betul-betul jaga mak. Bukan boleh cakap jer, nanti jaga mak kemana, kerja pun kemana!”.  “huh deep oii!”.

Sekali idea mai mencurah, cakap memang buat kotak simpanan memori ini duk terpikir je, ehmmm.. betul juga tu kata-kata Mr Suami.

Masih terpikir, kalau ada rezeki tukar balik kampung nak duduk mana? Duduk dengan mak? Menyewa ke? Ehm, kalau nak naik rumah baru, bukan masanya, banyak proses kena lalui.

Lagi, yang menguatkan semangat Mr Suami ajak balik kampung adalah sebab Tahniah bang ngah, 9A!

Abang Ngah anak sepupu Ummi berjaya dapat 9A, ni sekolah kampun gjer. Jadi isu sekolah di mana, dan siapa mengajar bukan lagi isu. Malah jika cakap bab naik pangkat , di mana-mana jika Allah swt dah janjikan rezeki insyaAllah ada.

syoknya kalau dapat balik kampung , sedara sepupu sepapat semua dekat.. dan yang penting dapat bawa mak pergi mana sahaja mak nak!

Cuma keyakinan kita tu capai 200% tak? Ehmm, bila duduk pikir, banyak juga kebaikkan dan manfaat jika dapat balik kampung kerja disana. Jiwa dah jiwa kampung. Seronok dikelilingi oleh sanak-saudara. Malah seronok kalau dapat hantar anak pergi dan balik sekolah sendiri. Ini menang la hantar sendiri, tapi banyak masa dihabiskan kat atas jalan.

Cuba bayangkan , kat sini jer dah pernah alami Excident! Ya Allah syukur tak ada kereta dari arah belakang masa tu ! . 

Malah, Hampir excident lagi, mujur hanya bersandar di Honda Civic! 

Huhu, memang cabaran betul tau! Bayangkan sejam atau 40-45 minit setiap hari kena ada atas motor. Kalau hitung masa pergi dan balik dan cecah hampir 2 jam. Ehm! Cabaran ini buatkan hati ini dapat rasa seronok kalau dapat balik dan berkhidmat di kawasan Utara.

Maklah , orang paling seronok kalau betul diberikan rezeki untuk balik dan bekerja disana. Tentunya hilang sunyi mak, ada teman mak nak pergi klinik dll. Seronokkan kalau kerajaan ubah policy untuk kita boleh bekerja dekat dengan mak kita. Ehm, untung sangat siapa yang dah ada peluang dekat dengan mak.

Kami ini masih mencari dan meminta-minta. Doakan rezeki kami suami isteri dapat balik dan bekerja di Perlis /Kedah! Doakan yer kawan-kawan, malah Ummi mint amak doakan tau, sebab doa mak mesti power! Mak kannn..hehehe

Penutup Op Selamat 11/2017 – Hari Raya Aidilfitri 2017

Semalam selesailah Majlis Penutup Op Selamat PDRM 11/2017. Syukur, setelah berminggu-minggu dilapangan, ramai pegawai dan angota kini dapat menarik nafas lega setelah Op Selamat 11 sampai ke penghujung. Tahniah dan syabas kepada semua rakan setugas yang dah berusaha dan berkorban demi negara tercinta.

Hinggakan ada yang tidak bercuti untuk menyambut perayaan demi tuntutan kerja. Tahniah diatas kepimpinan baru Pengarah JSPT Tuan Sharul Othman diatas penurunan kadar kemalangan yang dicapai. Berita penuh di  : Kosmo Online

Tahniah kepada Ikon Op Selamat PDRM, Halim Othman kerana sudi kiranya bersama PDRM khasnya untuk bersama-sama kami memberikan kesedaran kepada orang awam serta masyarakat supaya berhati-hati dan menjaga keselamatan ketika di jalan raya.

KUALA LUMPUR – Penunggang dan pembonceng motosikal merupakan penyumbang utama kemalangan maut apabila mencatatkan sebanyak 170 kematian sepanjang Op Selamat 11/2017 yang dilancarkan polis sempena Hari Raya Aidilfitri.

Bagaimanapun, angka itu menurun kepada 17 kes berbanding tahun lalu yang mencatatkan sebanyak 153 kematian.

Secara keseluruhan, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, Ops Selamat kali ini yang terbaik pernah dilancarkan apabila menunjukkan penurunan sebanyak 34 kes kemalangan maut daripada 273 pada 2016 kepada 239 pada tahun ini.

Katanya, jumlah kematian turut mencatatkan penurunan sebanyak 42 kes iaitu sebanyak 257 kematian berbanding 299 kematian dilaporkan pada tahun lalu.

“Jumlah kemalangan keseluruhan pada Op Selamat kali ini menunjukkan peningkatan 1,420 kes iaitu sebanyak 22,402 kes berbanding 20,982 kes bagi tempoh sama pada tahun lalu.

“Bagaimanapun, kes kemalangan maut pula turun. Kita harap Op Selamat dapat memberi lebih banyak kesedaran kepada pengguna jalan raya supaya sentiasa mengutamakan keselamatan,” katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Sekitar Majlis Penutup Op Selamat PDRM 11/2017

Penutup di adakan semalam (6 Julai 2017), kami iaitu Ummi, ASP Julia dan ASP Mariam sempat beramah mesra dan bersembang dengan YDH Dato Hajah Fatimah yang mana merupakan ikon polis wanita di PDRM. Keramahan dan kewibawaan beliau menjadi isnpirasi kepada kami semua. Diharap satu hari nanti, kami semua dapat menjejaki beliau dalam menjadikan kerjaya kepolisan ini bukan sahaja untuk lelaki, malah kerjaya ini juga kerjaya yang bagus untuk wania berkongsi kepakaran dan kebolehan.

Selesai acara dalam dewan, kami berkesempatan bergambar bersama dengan Ikon Op Selamat PDRM iaitu Halim dan Fizi. Diharapkan mereka akan terus bersama JSPT PDRM dalam mempromosikan keselamatan jalan raya.

Alhamdulillah, selamat sudah semua penugasan. Doakan kami semua dapat menjalankan tugas dengan baik dan penuh integriti. Dan bagi yang membaca, teruskan hadiahkan semua petugas yang menjalankan tugas di mana-mana sahaja setiap hari , agar diberikan perlindungan keselamatan dan diberikan kesihatan yang baik. Terima kasih…ingatya, berhati-hati di jalan raya. Sayang uolss!

Berkaitan :

Operasi khas PDRM sempena hari raya, berhati-hati di jalan raya

Op Selamat 11/2017 Sempena Hari Raya Aidilfitri, apa pesanan IGP?

5 Perkara boleh dilakukan jika berlaku kemalangan di Malaysia 

Assalamualaikum semua, apa khabar? Masih dalam mood raya ke? Mesti tak sabar nak tunggu hujung minggu ini, yerla, open house dah penuh ini..betul kan? Ini termasuk Ummi la, daripada minggu ini sampailah hujung Syawal, dah penuh jadual untuk open house. Dan open house kat rumah sendiri belum sempat nak plan bila nak buat. Adeh! Tapi entry kali ini bukan nak cerita pasal open house, tapi nak tanya korang tahu tak apa tindakan kena buat kalau nampak kemalangan depan mata, dan korang adalah saksi pertama..tahu ke nak buat apa?

Ummi dapat idea ini, sebab tadi pagi ( 5/7/2017 ; 748am) masa Ummi on the way nak pergi kerja, Ummi ternampak satu kemalangan jalan raya. Yang Ummi nampak satu lelaki Melayu dah terbaring di sisi jalan raya. Dalam hati ini kemalangan biasa ke cedera  parah ke atau kemalangan maut?

Ummi terus berhentikan Sym200 Ummi di tepi jalan dan berhenti untuk melihat sendiri keadaan mangsa. Ummi nampak ada satu lelaki Melayu memakai tshirt Polis Bantuan tengah tolak kereta yang lalu lalang agar tidak rapat ke kiri jalan.

Ummi nampak body 1 lelaki Melayu tadi masih ada nafas dan bergerak lagi. Cuma dia tak dapat bercakap. Berdarah hidung dan gigi dia. Ummi tanya lelaki yang ada situ  dari awal, “En dah call polis, dah call ambulans?. Dia jawab dan call ambulans.Okay la kalau gitu. So Ummi maklum pada kawan Ummi Aio di Trafik Kajang. Untuk repot pertama. Tapi ini kes tadi. Kalau uols la nampak excident apa patut buat?

5 Perkara boleh dilakukan jika berlaku kemalangan di Malaysia 

KEMALANGAN DI MALAYSIA

Pertama: Beri bantuan kepada mangsa dan tenangkan mangsa

Beri bantuan apa yang pesakit perlukan. Check samada boleh bangun atau tidak. Rehatkan orang yang kemalangan beri dia masa dan minta bertenang.

Kedua: Simpan nombor telefon yang penting

Jika orang yang terlibat tersebut cedera, hubungi ambulans dan polis. Sebab tu ken aada nombor hospital terdekat yang boleh dihubungi terus. Senang sangat kalau ada. Pergi ke balai polis terdekat dengan kawasan kita atau kawasan yang kita sering lalu, dapatkan nombor telefon Gerakan IPD tersebut.

Ini bagi memastikan jika ianya kemalangan maut mahupun cedera parah, polis “standy kemalangan” akan datang dan beri bantuan lalulintas. Dan pegawai penyiasat akan menyusul di lokasi kejadian.

Ketiga:  Ambil gambar sebelum kenderaan diubah

Kebiasaannya, bila berlaku kemalangan orang ramai sibuk untuk bantu mangsa kemalangan. Tahukah anda, bahawa gambar semasa kenderaan masih tidak diubah amatlah penting. Tahu ke tahu? Sebab pegawai penyiasat mungkin sampai lewat di lokasi kejadian akibat kesesakkan atau faktor lain. Dan bagi memastikan laluan lancar, kenderaan terlibat terpaksa diubah. Jadi, bukti dah beralih.

Untuk kita bantu mangsa sebaiknyx, maka tolong ambil gambar semasa kenderaan masih di atas jalan , ambil gambar kenderaan terlibat termasuk no plat , warna dan jenis. Catatkan pada nota buku atau pada henset. Jika benar-benar menyaksikan kemalangan  tersebut.. lalukan langkah seterusnya.

Keempat: Bantu polis yang tiba di lokasi

Bantu polis yang tiba di lokasi  dengan serahkan maklumat diatas, termasuk gambar yang anda ambil yang mungkin membantu dalam siasatan polis. yerla, atas faktor tertentu, kenderaan terlibat mungkin dah teralih. Jadi , lebih clear jika gambaran awal pegawai penyiasat dapat lihat.

Jika korang rasa sense of nak bantu mangsa, sangat dialukan untuk buat repot dengan menyatakan bahawa anda nampak kejadian berlaku. Ini sangat membantu mangsa yang terlibat dengan kemalangan, jika kes mereka melibatkan cedera parah dan perlu melakukan tuntutan kepada Socso atau insurans.

Kelima: Sudi jadi saksi kemalangan

Ha, ini yang ramai tak berani. Bila berlaku kemalangan, ramai yang berhenti di tepi jalan. Ramai yang mengaku nampak kemalangan berlaku, malangnya bila pegawai penyiasat minta bagi statement dan buat repot , ramai yang lari . Sedihkan… ehm, bukan apa kalau rasa nak bantu, apa salahnya kita bantu sampai selesai. Tahu tak, andai kata kemalangan yang melibatkan cedera parah, jika kita nampak dan bantu bagi statement, statement kita sebagai saksi sangat penting bila kes di bicarakan di makhamah.

Macam ni baru lah steady, dah la bantu di lokasi kejadian, sudi lagi membantu mangsa sehinggalah memberikan penjelasan dalam makhamah semasa tuntutan sivil dibuat.. masyaALlah kalau ada orang macam ni di muka bumi, pasti lebih ramai orang bawa kereta atau kenderaan dengan berhati-hati. Nak tau sebab apa?

Ehm, sebab mereka yakin tiada lubang bagi mereka menafikan kesalahan yang dilakukan. Saksi awam, pergi makhamah untuk beri keterangan untuk kes sivil ada elaun tau, opss..ini pasti ramai tak tahu.. yang pasti elaun tu dibayar oleh pihak lawyer. Ini diperuntukkan dalam undang-undang yer, ianya bukan rasuah mahupun salah laku.

Jadi korang dah tahu kan apa nak buat kalau nampak kemalangan kat jalan raya, tambahan jika ianya berlaku betul-betul di depan mata korang. Mudahkan, sekurangnya kita membantu mereka yang menjadi mangsa. Ingat satu perkara, hari ini jika kita bantu orang, satu hari ianya akan berlaku pada kita. Cuma kita tak tahu masa dan bila ianya akan berlaku. Betul? Kat bawah ini Ummi berikan nombo telefon penting jika anda nampak dan ingin membantu mangsa kemalangan.

Gerakan Trafik KL : 03-2071 9999

Gerakan Trafik Kajang : 03-8911 4222

Gerakan Trafik Bukit Aman : 03-2266 3356 (Kes kemalangan di highway – boleh dilaporkan disini) untuk dipanjangkan kepada pegawai dan anggota yang bertugas di lebuh raya.

DAN PALING TIDAK BOLEH CAL 999 Ummi harap entry ini membantu semua, dan ianya dapat dipanjangkan kepada orang ramai, termasuk jiran, sedara mara mahupun adik beradik kita. Okay , last , pesanan Ummi ringankan tulang  untuk saling membantu satu sama lain. Okay! Selamat beristirehat.

 

Resepi kari daging yang simple dan cepat dimasak

Assalamualaikum, apa khabar? Ehm..duk pikir nak masak apa hari ini. Anak-anak dah jemu dengan sambal ayam / masak merah ayam jer… jadi dok pikir-pikir resepi teringat nak cuba resepi kari daging yang simple dan cepat dimasak yang mak ajar. Kami  adik beradik kalau kari , memang nombor 1.. huhuu kalau rindukan ayah, kari la yang mengingatkan kami. Tambahan kalau mak, air tangan dia sangat jauh beza dengan sesiapa tau!

Rahsia nya, mak giling cabai tapi anaknya tidak..heheh untuk buat resepi kari daging simple dan cepat dimasak ini. Mak ajar Ummi  masak daging dengan teknik tradisional.. nak tau tak? Resepi rempah giling nanti entry lain Ummi share okay.

Bahan-bahan kari daging yang simple dan cepat dimasak

1 kilo daging , pilih yang isi merah-merah , tanpa lemak..lemak tak elok tau!
5 ulas bawang merah kecil –  mayang halus
2 ulas bawang putih – mayang nipis

Halia – 1 inci – dihiris halus panjang-panjang.

Rempah untuk tumis :
1 biji cengkih
3 cm batang kayu manis
2 biji bunga lawang

5 sudu besar rempah kari, kali ini Ummi guna rempah kari ayam dan daging Babas, bancuh dengan sedikit air dan gaul.

2 biji kepala, ambil santan pekat dan yang kali kedua tapis. Ummi biasa beli 2 biji, rendam air panas dan bila sejuk sikit, blend pakai mesin, lepas tu tapis dan perah.
Kerisik 5 sudu besar.
Daun kari 4 tangkai – bagi wangi.
5 biji kentang  potong 4
Garam secukup rasa
Air ikut kepekatan.
Minyak untuk menumis 4 sudu makan

Cara memasak Kari daging yang simple dan cepat dimasak.

Pertama : Panaskan minyak dalam periuk. Boleh pakai periuk biasa  jer. Bila minyak dah panas, tumis bawang merah, bawang putih , halia, daun kari dan rempah ratus yang dah disediakan . Gorang sampai bau wangi dan semerbak.. hati-hati jangan pula leka, nanti hangit. Bila dah naik bau, masukkan rempah yang dah di gaulkan dengan air. Masukkan sikit santan dalam 2 senduk. Buka api perlahan , dan kacau sampai rempah masak.
Kedua:  Bila rempah dah nampak macam masak dan sikit pecah minyak, masukkan santan yang masih ada , ikut nak kepekatan macamana dan juga kerisik. Kacau sampai sebati dan masukkan daging.  Tips: Masukkan sudu besi dalam periuk. Biarkan jer dalam periuk tu… rebus sampai daging tu empuk dan lembut.
Ketiga:  Masukkan ubi kentang dan biarkan seketika. Akhirnya, masukkan sikit garam, rasa tau. Lepas tu, tutup beberapa ketika sebelum dihidangkan.
Siap… ambik masa dalam 15-20 minit kalau kena daging yang mudah empuk.
Kari Daging Yang Simple ini boleh dimakan dengan nasi panas dan air asam. Malah kalau diutara, resepi ini wajib di hari raya sebagai pencicah ketupat. Jadi beza dengan kari daging untuk makan dengan nasi adalah potongan daging tu. Kalau nak cicah ketupat dan roti jala, potong daging macam dadu. Mudah nanti nak makan.
Huishh terliur sudah ! Ehm, apa lagi  kalau dah rasa terliur , save dan share resepi ini untuk dipanjangkan ke lebih ramai orang. Bezanya resepi kari daging ini dengan resepi kari daging lain adalah kerisik. Wajib cuba!
Resepi lain :
Nak makan di luar: