Sessi Persekolahan 2018, kisah riang ria anak kesekolah

Alhamdulillah, syukur cuti akhir tahun 2017 telah berakhir dan kini telah bermula sessi persekolahan 2018. Syukur semua keperluan anak-anak dapat disediakan dengan sebaiknya. Bab yuran Along dan Angah juga selesai, cuma yang mana perlukan bayaran bulanan itu sahaja perlu diteruskan.

Yuran SRAI dan Tadika

Along, masih di SRAI. Yuran tahunan Along untuk darjah 2 RM144.00 PIBG  rm80.00 dan majalah sekolah RM15.00. Buku sekolah biasa RM27.00 , Buku Agama RM19.80,Tanda nama RM7.00, Baju Pendidikan Jasmani RM18.00, Yuran Makan RM50.00 x 6  = RM300.00 ehm, selesai setakat ini untuk Yuran Tahun 2018 bagi Along. Yuran makan sahaja ada lagi 6 bulan yang perlu diselesaikan. Setakat ini RM610.80.

Angah pula tahun ini nak sangat ke sekolah. Walhal Along dulu tidak pun mengikuti kelas atau pembelajaran secara formal di tadika. Kesiankan Angah jadi hantar jerla dah nama pun dia teringin sangat nak kesekolah. Kos Angah pendaftaran dan juga yuran selama 3 bulan adalah RM1480.00. Ini termasuk transit dan juga kelas iqraq serta fardu ain. Jadi masih jimat jika nak dibandingkan dengan kos pergi balik ke rumah pengasuh. Kiranya Angah stay daripada pagi sampai jam 6 petang ditempat sama. Selamat dan senang Ummi.

Hari pertama persekolahan:

Hari pertama sekolah, Along bangun 515 pagi , mandi dan siap uruskan diri. Ummi train macam recruit, kerja mau cepat dan pantas. Bukan apa Along sempat lagi untuk tahajjud serta buat solat sunat witir. Biasa solat sunat witir dah suruh buat sebelum tidur. Andai terlajak tidur pun tak lah rugi.

Seawal 615 pagi selesai subuh ayahanda mereka dah hantar Along ke sekolah. Seronok Along dari atas sampai bawah baru. Cuma kata Along, beg sekolah jer tak baru Ummi. Pakai yang mana ada , sebab masih elok lagi. Nanti rosak baru beli , bukan apa tak mahu rumah jadi store simpan beg. Dah berlambak beg. Stress nak menyimpan.

Angah akan menempuh alam baru persekolahan dan kelas bermula jam 8.00 pagi, jadi Ummi dengan Abah hantar untuk beri semangat. Angah bangun mandi pun mudah, mungkin sebab dia dah prepare minda dia untuk sekolah agaknya. Bangun pagi, Angah makan sekeping roti dengan butter dan minum milo “Milo kembali ke sekolah”, ha! Siap ada tema!.

Bila sampai sahaja di sekolah Angah buka kasut dan terus masuk. Bila dah duduk, saja tunggu tengok reaksi Angah. Tengok dia relax jer, kira pass la. Dalam ramai-ramai pelajar Angah seorang sahaja pakai kopiah. Bagus, keep it up Angah. Semoga jadi ketua kelas dan pemimpin yang hebat. Ewah, beria Ummi kan? Syukur tiada reaksi pelik daripada anak-anak Ummi.

Jom layan koleksi gambar alam persekolahan 2018 :

Semoga anak-anak kita semua berjaya dunia akhirat dan menjadi asbab kepada kita untuk ke syurga Allah swt nanti kemudian hari. Kita ibu ayah ini hanya mampu usaha, dan doa agar anak-anak di berikan celik hati untuk menerima pelajaran. Selain itu, sebagai ibu ayah, Ummi juga tak putus berdoa supaya akal yang cerdik ini bukan sahaja bab duniawi, tapi sikap juga mencerminkan sikap serta perilaku muslim yang hebat. InsyaAllah. Amin. Jumpa lagi next entry ya. Bye

Untuk tips anak bijak dan cerdik  , boleh download ebook ini:  Power Parenting.my:

Posts Tagged with…

Reader Comments

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge