Tips cara memotivasi anak agar rajin belajar

Hi semua, assalamualaikum. Nak tulis apa kali ini? Ehm..kali ini Ummi nak share Tips cara memotivasi anak agar rajin belajar. Bayangkan, bagaimana seronoknya kita sebagai ibu bapa apabila tindakan dan percakapan kita  dengan anak-anak semakin didengari, dihayati dan disayangi di hati anak-anak dengan praktiskan semua ilmu skil parenting yang dan proven berjaya. . Pastinya semua ibu ayah:

Mahu Anak Cemerlang ?
Nak Anak Rajin & Pintar ?
Nak Personaliti Anak Hebat ?

Tips cara memotivasi anak agar rajin belajar

Ramai ibu bapa yang gelisah.. 

Anak-anak yang cemerlang lahir daripada ibu bapa yang cemerlang dari segi ilmu keibubapaannya. Pernahkah anda berfikir sebegini:

  • Anak saya rajin belajar tetapi kenapa tidak cemerlang?
  • Saya tahu anak saya ada potensi, bagaimana mahu saya gilap potensinya itu?
  • Anak saya dulunya baik kenapa kini berubah watak?
  • Anak saya dulunya alim, kenapa sekarang solat pun disuruh?
  • Kenapa anak saya malas belajar dan tidak siapkan kerja sekolahnya? Bagaimana nak buat?
  • Anak saya pendiam, sedangkan saya ibu bapanya banyak celoteh?
  • Sudah berbuih mulut ini bercakap tapi kenapa macam masuk telinga kanan dan keluar telinga kiri?

Dan banyak lagi rungutan serta persoalan yang tidak terjawab. Usah bimbang, Ummi pun hadapi masalah juga dan kini Ummi akan kongsikan cara dan insyaAllah semua persoalan akan dirungkai. Sudah sampai waktunya kita berubah.. serius bila anak masuk sekolah, nampak perubahan.. result bukan tak elok, cuma masih kurang cemerlang. Jadi Ummi belajar dan masih belajar. Dan..bila jumpa dengan Tips cara memotivasi anak agar rajin belajar, Ummi rasa syukur yang amat.. ini rezeki kami. Tapi kenapa nak simpan sorang-sorang kan… kali ini Ummi nak share.

Paparan berita di surat khabar , menakutkan Ummi

Bila mana televisyen dan media banyak sangat menceritakan tentang masalah remaja ,Ummi sendiri mula takott owhh.. Serius , kita mestilah nak anak kita jadi insan yang cemerlang, betulkan? Nak anak kita jadi orang berguna, setuju? Nak anak kita berjaya dunia dan akhirat, betul? Jadi kita yang memegang amanah didik anak kita supay atidak tergelicir di landasan.

Tanggungjawab ibu bapa terhadap anak begitu penting kerana seperti di dalam hadis ada menyebut :

Rasulullah ﷺ bersabda,

كل مولود يولد على الفطرة فأبواه يهودانه أو ينصرانه أو يمجسانه

Setiap anak dilahirkan dlm keadaan fitrah (Islam), maka kedua orang tuanyalah yang menjadikannya Yahudi, Nashrani atau Majusi.

(Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Tips cara memotivasi anak agar rajin belajar

Ummi dapat wassap daripada Puan Tun Nurul Huda, katanya mungkin ebook Dr Tengku Asmadi boleh bantu Ummi. Ummi kalau bab anak-anak memang cepat buat keputusan. Jadi , Ummi cepat jer download ebook Dr Tengku Asmadi. Dalam ebook ini ada Tips cara memotivasi anak agar rajin belajar.

Ini ilustrasi Ebook Dr Tengku Asmadi: 

Tips cara memotivasi anak agar rajin belajar

Kandungan yang disediakan amat membantu Ummi dengan suami untuk praktiskan dengan anak-anak. Yang paling Ummi suka, bila teknik ketuk ketampi. Serius kita dulu ingat cikgu nak dera, rupanya ada kebaikkan di sebalik senaman ketuk ketampi.

Bila dah buat, hasilnya kita dapat tengok. Serius, Ummi tak sabar nak tengok result anak bagi peperiksaan akan datang. Dah 2 x exam, dan analisa Ummi pada Along. Along bagi Ummi bukan tak pandai, tapi… terlebih Pro Aktif. Apa yang Pro Aktif ini…?

Result exam kali pertama.
Result Kali ke -dua

Ehm, wajib baca ebook ini. Serius, baru Ummi sedar, cara Ummi kadang buat Along rasa takut dan nak berjaya dengan cara cepat!. BAHAYA! Ummi sebagai mak kena berubah dan anak juga akan berubah, … hehehe rahsia, nak tahu ?Download jer ebook ini –  eBOOK Dr Tengku Asmadi 

Dalam ebook ini juga ada:

Tips ibu bapa anak periksa

Tip anak malas belajar

Cara memotivasi anak agar gemar belajar

Tapi satu jer nasihat Ummi, kalau dah ada ilmu , wajib untuk praktiskan . Yer la kita nak anak berjaya, kita kena jadi pembantu anak. Hasilnya , kita pasti menangis, tapi menagis kerana melihat kejayaan anak, bukan lagi kegagalan anak! Jangan Percaya dan Yakin selagi tidak miliki Ebook ini.

Download sekarang di  :

Powerparenting.my

Pemakanan untuk minda : JUZQ30 Beri Kesan Yang Amat Baik Kepada Minda

Comments

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  1. Anuar

    Fuh!!! Bergaya betul anak-anak ummi Nani pakai cermin mata hitam…
    Gaya ada, otak juga bergeliga… Tahniah!! kerana mempunyai anak-anak yang bijak..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge