• Kisah Cuti/Travel,  Umminani

    Pantai Klebang Hujan , Terbatas Hasrat Nak Jalan-Jalan

    Kami hari ini niat nak rehat-rehat kat Pantai Klebang. Semalam singgah waktu malam, selepas majlis berinai sepupu. Tapi sebabkan keletihan tak dapat nak rasa nikmat alam. Hahaha yer yer jer kan.. Jadi hari ini selepas majlis bertandang, balik berehat dan bagi anak-anak rest di homestay. Dalam jam 6ptg ,Ummi kejut Along dengan Angah bangun. Kami siap-siap dan menuju ke Pantai Klebang serta disini juga ada Dataran 1 Malaysia. Hujan mula menitik, setitis demi setitis. Adoiii, hujan rahmat. Kami tak mengalah! Kami keluar juga dari kerera berbekalkan payung. Car booth sale dah mula mengemas barang. Maknanya hanya rezeki kepada peniaga food truck. Kami nak rasa Coconut Shake. Ummi dalam kalut nak…

  • Umminani

    Berapa uols sanggup belanja untuk beli make up?

    Ummi bukanlah kaki make up setiap hari. Tapi lepas belajar tentang kemasan diri masa aura di hati, sejak tu walaupun sekejap nak pergi mana-mana wajib untuk calit eye liner dan gincu. Nampak la muka segar sikit. Dulu suka yang amat dengan jenama MAC. Salah satu favourite dari koleksi Mac adalah foundation. Harga 1 tiub boleh cecah RM100.00+, tapi berbaloi tahan lebih 3 bulan. Save money, pakai sikit jer pun, bukan perlu banyak-banyak. Yang Ummi pilih ini, memang kalau peluh tak effect. Ummi bagi 5 bintang untuk Mac yang ini. Rujuk gambar kat bawah. Lagi satu Ummi suka juga Elianto. Ummi pakai juga foundation Elianto yang stik , untuk kegunaan harian…

  • Umminani

    Poligami dalam PDRM boleh ke?

    Assalamualaikum, nak tanya uols… agak-agaknya kalau suami kahwin atau nak mohon poligami uols bagi ke? Ramai yang tanya Ummi, boleh ke pegawai polis berpoligami? Ummi nak jawab tak boleh, tak ada hukum agama melarang. Agama kita benarkan poligami. Cuma kalau dalam pasukan, perlukan permohonan daripada isteri dan juga pasukan. Kenapa? Ummi menyokong sangat jika pasukan tetapkan syarat begini. Ini bertujuan untuk menjaga kepentingan keluarga , isteri pertama dan anak-anak. Untuk berkahwin memang mudah, tapi nak melaksanakan tanggungjawab bukan mudah. Berapa sangat gaji pegawai dan anggota polis, jadi bagus untuk pasukan menetapkan syarat memohon kebenaran sebelum berkahwin. Lagi satu, perkahwinan Pegawai dan anggota PDRM ini juga melibatkan keselamatan negara. Bakal suami…