kepentingan hibah
Isu,  Review

Kenapa Perlu Hibahkan Harta dan Tunai?

Zaman sekarang ada pelbagai jenis sikap manusia yang kita sendiri tak tahu hati dan budi mereka. Malah ada juga terjadi yang mana kes , Bapa Saudara Didakwa Songlap Duit Anak Yatim.Malah ini bukan sahaja satu contoh yang kita perlu teladani, ada banyak lagi kes yang terjadi dan masih di peringkat perbicaraan makhamah. Sedih kan?? Bayangkan jika terjadi kepada anak-anak kita? Dimanakah anak-anak yang kita sayangi akan berteduh dan menumpang kasih? Bagaimana dengan belanja makan dan minum? Masyaallah tak dapat Ummi bayangkan situasi tersebut. Oleh sebab itu, pentingnya ibu dan ayah melakukan hibah harta dan tunai  yang ada kepada anak-anak kita.

kepentingan hibah
Pentingnya hibah kerana setelah kematian kita, harta simati adalah hak mutklak kepada suami atau anak-anak yang telah di letakkan sebagai penama hibah.

Tujuan am Takaful ialah:

i) menjaga kebajikan sosial;

ii) mewujudkan keharmonian sosial

Banyak sekali dalil-dalil yang menjurus kepada perlunya sistem sebegini, antaranya [maksud]:

i)” Bekerjasamalah kamu di dalam kebaikan dan jangan bekerjasama dalam dosa dan permusuhan” [al-Maidah, ayat 2].

ii) “Tinggalkan anak dan isteri dengan kesenangan itu lebih baik dari tinggalkan mereka dalam keadaan meminta-minta” [Hadis riwayat Bukhari].

iii) “Sesungguhnya orang yang beriman ialah sesiapa yang memberi keselamatan dan perlindungan terhadap harta dan jiwa manusia” [Riwayat Ibnu Majah].

iv) “Diwajibkan atas kamu, apabila seorang dari kamu hampir mati, hendaklah membuat wasiat untuk ibubapa & kaum keluarga sebagai satu kewajipan atas orang-orang bertakwa.” Surah Al Baqarah:

Untuk menjadikan konsep Takaful sebagai suatu ibadat yang mematuhi anjuran yang diberikan oleh dalil-dalil di atas, para peserta hendaklah diingatkan untuk beramal dengan konsep Tabarru’, iaitu niat atau maksud untuk membuat kebajikan, membuat derma bersyarat dan mengurnia dengan redha. Beza dasar antara tabarru’ dengan derma hanyalah, ia dikutip sebelum malapetaka berlaku manakala derma selepas itu

Hibah Harta Dan Tunai :

hibah harta dan tunai
Pelan Hibah adalah Pelan Perlindungan Kewangan buat keluarga anda bilamana ketua keluarga atau ahli keluarga yang sepatutnya bertanggungjawab mencari nafkah buat keluarganya tidak lagi dapat menjalankan tanggungjawabnya mencari nafkah akibat meninggal dunia atau hilang upaya kekal. Pendapatan ketua keluarga yang mendatang akan digantikan oleh Prudential BSN Takaful dan diberikan kepada warisnya untuk digunakan seperti pendapatan keluarga yang biasa. Jadi, pendapatan keluarga tidak terhenti.

Setelah memahami tentang takaful dan kepentingannya, Ummi sendiri rasa sangat bersalah jika Ummi tak berkongsi tentang kebaikkan takaful dan hibah harta dan tunai. Ummi sendiri , inginkan kehidupan anak-anak baik dan sempurna setelah kematian Ummi. Oleh sebab itu, Ummi sangat meletakkan untuk membuat hibah harta dan tunai Ummi ada dengan sebaiknya.

Simpan di PRUBSN Takaful

  1. Anda simpan jumlah yang sama di PRUBSN Takaful, bila-bila masa sahaja musibah itu berlaku yang menyebabkan kematian, hilang upaya kekal dan sakit kritikal terlantar, anda sudah boleh wariskan *RM500,000 kepada keluarga anda. Satu jumlah yang lebih besar boleh keluarga anda dapat berbanding simpan di bank.

Agen Takaful Prudential BSN:

Jika perlukan Pembimbing Untuk nak tahu tentang Hibah , boleh berhubung dengan agent  : NOORHAFIZUDDIN  +60132972517.

Pakar dalam menasihat dan membimbing untuk hibah, takaful medical, dan produk takaful yang lain.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge