Saya dan keluarga

Mak diusia senja, 66 tahun banyak yang mak lalui. Happy birthday mak.

66 Tahun! Tambah tolak sikit lagi akan mencecah 70 tahun. Biasanya 70 tahun kudrat telah berkurang, hanya masa untuk menikmatai keindahan ciptaan Tuhan sahaja. Dulu, masa kecil maklah segalanya.

Oleh sebab saya seorang sahaja anak perempuan jadi apa mak pakai itulah yang nak dipakai. Apa mak ada, itu jugalah saya ingin miliki.

Teringat peristiwa “kain pasang”. Ayah belikan untuk mak warna koko, tapi tiada untuk saya. Gila jelous! Menangis tidak berpuas hati kerana kain pasang. Sampai akhir, mak tak pakai baju tersebut. Ya Allah bila dah besar baru faham , menyesal. Itu zaman anak-anak la. Kini dah pun dewasa.

Jadi tahun ini kami (saya,adik, suami dan Dik Nana) hadiahkan mak sepasang telekung Siti Khadijah. Cuba bayangkan apa perasaan mak? Baru best, mak pakai apa yang kita pakai. Seronok apabila mak tersenyum bahagia. Biasanya mak hanya tengok orang pakai dalam rancangan Dai dan juga iklan di televisyen. Kini , apa mak teringin dah jadi hak mak. 

Dulu mak garang, apa sahaja tidak kena tunggu la rotan. Kami semua memang tak berani untuk melawan. Hari ini bila saya sendiri miliki anak seramai 4 orang baru lah tahu susah payah mak dulu. Bagaimana mak rasakan membesarkan kami adik beradik. Ada anak sendiri baru tahu, salah layanan ada yang jelous, ada yang terasa hati. Jadi jika ingin memuji, semua nama akan disebut. Supaya adil dan saksama.

Emak, satu perkataan mahal pada nilai. Bila lelapnya mata mak, kita tiada lagi insan yang boleh kita panggil dengan panggilan mak. Mak, tolong kakak. Mak, nak apa? Mak, nak makan? Serius, mesti terngiang-ngiang punya. Jadi, kesempatan masa yang ada, usia yang Allah swt pinjamkan ini diharap adlah sempat untuk saya sebagai anak menabur bakti kepada mak.

Teringat cerita seorang lelaki zaman Nabi Muhammad s.a.w , katanya “Saya pikul emak saya menunaikan haji, adakah telah membalas jasa emak saya melahirkan saya?” ” Tidak wahai anak, jasa ibumu melahirkan kamu tidak setimpal dengan apa yang kamu lakukan.”

Jadi ketahuilah saya, apa juga yang saya lakukan belum tentu dapat melunaskan hutang ibu melahirkan saya kedunia. Walaupun begitu, akan terus saya usahakan dan berdoa agar satu hajat yang sangat diidami mak akan dapat dicapai dengan izin Allah swt. Walaupun usaha ini juga masih tidak dapat membalas jasa mak. Mak, selamat hari lahir ke 66 Tahun . 2 Januari 1952 tanggal mak dilahirkan. Kami anak-anak hanya mampu berdoa agar mak sihat dan dapat beribadah dengan sebaiknya. Tiada apa dapat kami lakukan selain menggembirakan mak. Semoga doa mak akan kami perolehi selagi hayat dikandung badan. Keberkatan hidup kami hanya pada doa dan restu mak sahaja. Doakan kami mak, supaya semua azam kami tahun ini akan terlaksana. Kami semua sayangkan mak. Specialnya mak, air tangan mak tiada galang ganti. Tiada serupa dengan mana-mana insan lain. Terima kasih mak.

Excident depan rumah sahaja, benda nak jadi maka redha!

Benda nak jadi! Redha sebab setiap sesuatu tu Allah swt telah aturkan yang mana akan berlaku, cuma kita sahaja tidak ketahui. Alkisahnya pada Sabtu lalu ada wasap masuk yang mana ada seorang ayah kepada pegawai kanan di JSPT Bukit Aman meninggal. Oleh sebab lokasi tak jauh dari rumah, maka niat  tu nak bawa anak-anak pergi mengunjung jenazah.

Jam 330 petang kami pun keluar dari rumah. Masa dah tutup pagar, Angah yang liat nak naik. Dia termenung jer nak naik kereta. Along jerit la,  “Angah cepat la naik!”. Kita kan tak tahu apa akan jadi, tapi bila dah jadi baru Ummi sedar mungkin Angah ada rasa sesuatu kot dalam hati dia.

Bum!!! Tiba-tiba tak tahu bagaimana boleh berlaku perlanggaran. Rasanya dan tengok macam tidak ada kereta dari depan dan arah kiri kanan. Cepat-cepat buka pintu dan minta maaf dengan pemandu Exora seorang lelaki India. Dan kami pun bincang elok-elok, sepakat untuk buat repot di balai polis. Yer la, kita dah nayar insurans kan, jadi buat jer la repot.

Along pula katanya terhantuk mulut di kepala Angah. Muka Along jer lain macam nak menagis. Adik-adik yang lain okay. Kami tak cedera, cuma kereta sahaja berlaku kerosakkan. MasyaALLAH , betul-betul dugaan. Namun, pihak yang satu lagi pun okay. Pemandu India, Dr Prekash dan isteri pun baik. Mereka juga menerima isu ini dengan baik. yerla bukan kita minta nak berlaku excident kan. Jadi kami semua redha.

Ini rupa kereta Ummi. Nampak sikit tapi bila bawa rasa juga alignment dan ada bunyi. Its okay, kita hantar kepada perodua untuk baiki. Tapi, selepas kejadian Ummi tidak maklumkkan pada suami, bukan apa tak mahu dia risau. Sebab Sabtu lalu suami kerja, kami anak beranak sahaja yang terlibat dalam kemalangan ini.

Ummi call Runner yang biasa bekerjasama dengan Ummi untuk setel kan kes ini. Mujur dia juga dapat bantu Dr Prekash. Jadi kedua pihak mudah, Ummi dan Dr Prekash pun tenang.

Petang itu, waktu asar pun masuk. Jadi kami buat keputusan untuk balik solat. Selepas solat, Ummi bagi anak-anak makan dan siap untuk ke balai trafik Kajang. Kami buat repot dan ambil gambar. Selesai buat repot pun dalam pukul  645petang juga. Tapi syukur, semuanya dipermudahkan.

Cuma bila kita buat slaah kena lah terima. Yes, Ummi pun kena saman sebab salah tu salah Ummi yang keluar daripada simpang. Jadi, mudahkan hidup ini, once kita buat sa;ah kita minta maaf dan akui. Perkara lain turut sama mudah.

Hari Ahad, ingatkan suami balik nak bagi dia masuk rumah dulu. Hhahaha tapi, dia jenis akan perhatikan kereta. Aduiii, kantoi! Bukan tak nak bagitahu, cuma ingatkan nak suami rest dulu. Suami cakap takperla benda nak jadi, tapi lain kali kena hati-hati jer la. Yes, my fault!

Plan asal kami nak ke Bangi Wonderland secara automatik cancel! Pospone next week la nampak gayanya. Korang yang bawa kereta berhati-hati okay. Bila excident sebenarnya menyentik jiwa bahawa kematian ini boleh menjemput pada bila-bila masa. Semoga perkara ini menjadi ikhtibar dan pengajaran. Doakan semuanya di permudahkan. Manalah tahu asbab excident nak dapat kereta bar. Eh!!! Okaylah, merapu sudah. Doakan kereta kami cepat siap ya. Terima kasih semua. Esok Ummi share kami makan Bakar-bakar Steamboat di Bangibest!

Cuti Krismas kami dan aktiviti keluarga – part 1

Assalamualaikum, apa khabar semua? Saya sunyi beberapa hari, ada sikit isu dengan blog sebab telah terlebih kapasiti. Jadi, dah berubat dengan sebaiknya iaitu clearkan back up data. Jadi sekarang blog telah kembali sihat walafiat. Syukur.

Apa cerita minggu ini? Ehm, penuh duka dan lara. Namun tak kurang juga ada kebahagiaan yang hadir.

Hari Jumaat lepas kami sekeluarga makan malam di Sate Kajang. Pergi sejurus selepas maghrib. Bukan apa, pergi awal senang untuk meletak kenderaan. Namun begitu, sebelum pergi awal-awal buat visualize untuk park depan kedai. Kebetulan masa kami pergi hujan,jadi wajib visualize terlebih dahulu.

Sampai sahaja di Sate Kajang, kami naik ke bahagian atas. Ummi order 5 sate daging dan 40 sate ayam, 2 set nasi impit dan 1 nasi goreng biasa untuk Along. Perut Along memang perut nasi, dengar menjerit minta tolong untuk diisi..hahaha layankan jer la. Owh ya, biasa kalau order air segelas ada sahaja tak cukup.

Jadi, Ummi order sejag air teh o ais. Tapi kali ini berlebih pula. Ada bekas air masak anak-anak yang berisi sikit air, Ummi kosongkan dan tapau..hahaha bukan apa kalau nak beli segelas pun Rm1++, balik boleh minum lagi.. Jimat ke kedekut? Bagi Ummi tidak membazir. Apa sekalipun atas penerimaan masing-masing.

Adik pula pelik sikit kali ini. Jangan tak tahu 😆 usia setahun lebih ini adik berjaya habiskan separuh daripada nasi impit yang panjang di Sate Kajang Haji Samuri ini. Adoi, sampai Ummi pegang perut, Ummi cakap “Adik, ni balik rumah wajib letak minyak panas ni!”. Pegang perut dia sampai rasa bulat macam bola. Adik owh adik!!.

Rasanya habis ke 45cucuk sate? Ehm… perut kami ni boleh tahan, anak-anak pun makan boleh tahan. Cuma balance dalam 6 cucuk sahaja. Jadi yang balance tapau juga.

Bila ke Sate Kajang Hj Samuri ini korang tahu ke yang kita boleh beli kuah kacang? Ha, 1 kilo Rm11+, jadi Ummi beli untuk dipanaskan di rumah. Jimat masa tanpa perlu ke kedai beli bahan mentah dan masak. Huhuuuu senang banyak mak!

Galeri Kami :

Tudung ini fashion bila Along tolong sarungkan kepada Cik Sarah. Cer korang yang baca buat macam ni, agaknya comel macam Cik Sarah pakai tak?

Korang kalau pergi malam ke Sate Kajang Hj Samuri ini ada sikit dugaan berhantu. Nak tahu ke? Terutama kepada kaum ibu. Kalau kesini kena sabar, anak makan tak senang sebab ternampak-nampak taman permainan di bawah atau sebelah sate ini. Sangat menggugat jiwa. Selagi tak pergi rasa tak tenang semua orang. Redha yer kalau bawa anak -anak sebaya anak Ummi. Hahaha.

Ada lagi ni kedukaan hujung minggu lepas, esok Ummi update okay. Jumpa esok.

Bajet bulanan untuk sekeluarga tahun 2018, naik ke turun?

Kos yuran anak sekolah tahun 2018. Korang rasa okay ke okay? Saya tengah mengira bajet keluarga tahun 2018. Semua bil , utiliti dan juga kos lain. Dibawah adalah ringkasan BAJET yang diperlukan setiap bulan tahun hadapan. Itu baru yang penting belum masuk extra kos yang tiba-tiba kena bayar.

Kos Utiliti:

Elektrik RM250.00

Air RM20.00

Unifi RM 200.00

Celcom: RM150.00

Indah Water : RM32.00

Jumlah : Rm502.00

Perbelanjaan untuk anak-anak : 

Along : 8 tahun

Belanja bulanan : RM50.00 ini sekolah sediakan makan tengahari. Jadi tak perlu beli sendiri.

Duit poket RM3 sehari (22 hari) = RM66.00

Jumlah = RM 116.00

 

Angah : 5 tahun

Tadika :RM 150.00

Transit / kafa : RM190.00

Transport  : RM20.00

Kelas malam :RM100.00

Jumlah : RM360.00

Bayaran kepada pengasuh :

Kakak : RM200.00

Bab bergaya depa 4 beradik.

Adik : RM300.00

Pampers :RM100.00 (Drypers basic 4 pek)

Susu Dugro  : RM100.00

Jumlah RM700.00

Kos Pengasuh dan Transit:

Itu baru kos yang tetap, belum lagi kos lain. Nampakkan banyak juga kos perbelanjaan anak sekolah. Tapi masih under bajet. Angah kalau hantar pengasuh 5 tahun , pengasuh ambil kos RM150.00 itu untuk kos transit, boleh tahan harga. Ehm, baik duduk jer di tadika, kira pusing sana pusing sini, dan mengambil kira tahap keselamatan ulang alik  akhirnya saya ambil keputusan untuk Angah tadika dan transit di tempat sama. Kiranya Angah tidak banyak pergerakkan dan boleh berehat juga. No wonder ada yang hantar kepada mak untuk jaga anak, FREE! Tak sepatutnya.

Along, kos pergi dan balik sekolah masih boleh absorb dalam kos minyak Ummi dengan abah. Tambahan hanya menggunakan motorsikal. Ummi pula terfikir, nak naik kereta ke motor tahun depan ini. Nak naik motor macam serik je. Tapi boleh jimat kos minyak dan tol pergi dan balik kerja kalau naik motor.Nanti fikir, masih trauma lagi ini.

Yuran sekolah tahun 2018

Tahun ni yuran Along masih tak tahu berapa. Cuba untuk sekolah Along dapat baju sekolah FREE untuk semua pelajar yang mana kerajaan negeri sponsor. Duit buku dan duit PIBG sahaja la yang kena bayar , duit makan boleh bayar secara ansurans setiap bulan.

Angah, yuran bagi 5 tahun tadika sahaja RM600.00 untuk belian barang, baju dan peralatan. Huhuu, akalu 6 tahun kena tambah RM55.00 untuk kos konvokesyen. Semua duit kan?

Ini kos yang Ummi kena kena keluarkan secara tetap bagi setiap bulan. Dan kos makan minum kami sekeluarga setipa bulan termasuk pampers dan susu adik tadi adalah RM1000. Sebenarnya gaji kita ini cukup ke lebih? Lebih kalau pandai bajet, kalau tersadong… jawab sendiri.

Tahun 2018, banyak lagi perancangan ini. Ada yang nak pakai duit ada yang boleh datangkan duit. Cuma nak kena kesana kemari itu yang kena cabar diri. Harap apa juga perancangan tahun depan berjalan lancar dan ada sumber yang boleh kita jadikan pendapatan tambahan bagi 2018. Yang lebih sedekah, zakat  dan simpan. InsyaAllah, setiap sumebr yang Allah beri akan cukup jika berkat disisi Allah swt. Jom sama-sama kita doakan tahun 2018 lebih banyak kebaikkan hadir dalam hidup kita. InsyaAllah. Amin

Garang macam dinasour! Ummi ni nak makan orang ke?

Keluarga Sakinah

“Ummi, itu dinosarous!” “Angah nak satu, boleh Ummi belikan?” Ini antara perbualan ketika itu di pusat beli belah satu ketika dulu. Saya ketika itu hanya membayangkan anak ini hanya berimaginasi dan sukakan dinosaour sebabnya ia adalah salah satu watak yang menghancurkan dunia dalam satu kisah animasi.

Rupanya apa yang saya jangkakan tidak sama dengan apa yang anak gambarkan. Tarik nafas panjang..dan hembus! “Angah, kenapa angah suka dinasour?” Saya menyoal anak kedua saya setelah beberapa hari selepas kami sekeluarga berjalan-jalan di pusat membeli belah.

Katanya mudah , namun buatkan hati seorang ibu tersentap. Kata seorang anak kecil mudah dan riak wajah bersahaja. “Angah suka dinasour sebab Ummi macam dinasour. Angah Cuma ingin berkawan dengan dinasour!”Sentap! Rupanya sikap saya selama ini menyerupai dinasour? Barulah saya sedar yang melalui teguran anak kecil ini sebenarnya memberikan satu  tamparan hebat.

Terdetik dihati kecil ini, “Ya Allah ini rupanya tanggapan anak yang aku kandung terhadap diri ibunya.” Menyesal dengan sikap demikian , barulah saya sedar yang selama ini saya membawa perwatakkan tidak kena dengan tempat dan penerima.

Saya melayan anak kecil seakan saya melayan mereka yang perlukan arahan daripada saya. Saya menjadi tegas dan garang tanpa perdulikan perasaan orang lain. Melalui teguran anak kecil ini, sejak itu sedikit demi sedikit saya cuba mengubah gaya percakapan yang sesuai dengan keadaan.

Peranan dan pengaruh kepada sikap

Ya. Peranan kerjaya dan juga sekeliling sangat mempengaruhi gaya sosial seseorang. Termasuklah saya seorang inspektor mama yang tidak memperdulikan gaya percakapan dan layanan terhadap seorang anak kecil.

Bagi saudara pembaca yang mungkin juga ibu seperti saya. Kita mungkin adalah seorang ketua atau telah biasa dengan gaya kepimpinan yang tegas. Namun begitu, sikap kita yang mungkin bagus kepada organisasi sebenarnya tidak boleh diterima oleh orang sekeliling kita.

Pengajaran :

Pengajarannya disini, siapa sahaja kita dan dimana kita berada jadilah seperti kambing yang masuk ke kandang kambing, mengembek dan masuk ke kandang harimau mengaum. Biarlah kita menjadi orang yang dihormati kerana sikap kita yang tegas tapi mesra bukan sebaliknya. Adakalanya kita mungkin merasakan sikap kita adalah yang terbaik. Namun, disebalik sikap dan akhlak kita sebenarnya ada mulut-mulut yang bercakap mengenai kita. Mungkin juga sikap yang tidak baik yang telah kita ekspresikan telah melukakan hati yang mendengar tanpa sengaja.

Sejak daripada  teguran anak kecil ini sebenarnya disebaliknya ada keindahan yang tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata. Biarlah siapa pun kita, kita pasti boleh berubah menjadi dinasour yang disayangi bukan lagi ditakuti. Jadi, sekarang apa sahaja mereka ingin bermain, saya biarkan sahaja selagi tidak merbahaya.

Jadi sebagai ibu ayah biarlah kita disayangi kerana kita ibu ayah yang terbaik. Anak-anak amanah kita, wajib kita santuni mereka dengan kasih sayang. Kini , saya suka jika berkongsikan sikap yang baik saya kaitkan dengan sikap yang dianjurkan oleh Nabi Muhammad s.a.w. Jom sama-sama kita niatkan agar rumah dan keluarga kita menjadi keluarga contoh dan mengikut ajaran agama. InsyaAllah anak-anak pun membesar jadi anak yang soleh dan solehah.  Okay, jumpa lain di lain entry.

Berdebar bila anak tak angkat call, YaAllah selamatkan mereka!

Ha! Tudia tajuk. Hahaha syurga bukan lah untuk ibu sangat. Cuma anak-anak lah yang rasa syurga sangat!

Angah dengan Along kesahnya, depa tak mahu ke rumah mama. Mama itu pengasuh depa. Angah dia pun sama, nak duduk rumah dengan Along. Kalau korang percaya ke budak usia depa ini duduk rumah berdua?

Ummi percaya, TAPI setiap jam memang ada je panggilan telefon masuk. Kisahnya, semalam (Jumaat) memang buat jiwa gundah gulana sungguh! Nak tahu ke? Korang bayangkan, kita call depa dari pejabat tak ada panggilan dijawab! Fuh.. berdebar wehh!

Bantuan Anak Jiran

Dah tak tahu nak buat macamana, maka tanya dalam group wassap mesyuarat tingkap. Kak Ina, jiran depan rumah cakap anak dia ada dirumah. Apa lagi terus la minta nombor telefon rumah.

“Angah, Ummi Mustaqim ini. Angah tolong Ummi.” “Tolong apa Ummi?” “Angah tolong gegarkan pintu rumah! Panggil Along dengan Angah Amin. Apa-apa angah tunggu nanti Ummi call angah semula.” “Okay Ummi!”.

5minit juga anak jiran ke rumah. Bukan jauh, tapi gegar pintu kot. Huh! 5 minit tengok facebook cepat weh, tapi tunggu nak tau khabar ini rasa seperti 5 jam!.

“Angah, macamana?” “Ummi, Along cakap dia tidur….” “La ya ka.. okay terima kasih Angah!”

Beberapa kali cuba lagi call Along, masih tak berjawab. Tunggu dalam 5 minit lagi, lamanya rasa!.

Ada panggilan masuk, tapi putus! Berulang dua tiga kali.. hadoii!. Last dapat cakap dengan Along. Nak tahu??

Ehm rupanya, telefon rumah ada yang tutup suiss. Geramnya mak!

Bila dah dapat bercakap, bermakna telefon tu berfungsi dengan elok.

Settle debaran dijiwa! Kadang lupa, anak-anak masih kecil, tapi Ummi rasa depa dah besar. Huhu

Sehari 4 jam sahaja..betul ke?

Ha, ini lagi satu hal.. Orang muda kata Omg!!😫 Tapi bagi Ummi hahah redha. 4 jam sehari mereka ada dirumah, ini kalau pergi rumah mama. Balik rumah nak masak, solat, basuh kain dan kerja-kerja lain lagi Maka masa dengan anak bermula jam 7 petang sahaja.

Kesian depa! Kalau nak melayan setiap hari memang tak sempat, jadi hujung minggu biar depan heaven dalam rumah sendiri.

Adik pula ada masa nak main sendiri. Ada masa dia join sekali bermain. Ini gambar, cuba bayangkan sekali dengan bunyi hiruk pikuk. Huhuuu🤣. So kalau anak main dan rumah sepah tu jangan marah, cepat-cepat la ‘move on’ ..hahaha gitu. Okaylah, selamat bersarapan dan berkebun. 😁

Terapi diri, shopping buku nota comel

Ehm, sambung apa saya buat dekat pejabat hari ini. Sebabkan jiwa masih tak boleh senyum, maka duduk seketika dan pikirkan apa yang patut dibuat. Seperkara kalau korang nak tahu, Ummi mesti keluar. Duduk dalam pejabat sorang-sorang pun dah rasa bosan. Hilang mood sungguh. So, niat hati nak ke Nu Sentral sebab nak menghantar bendera Kelab Blogger Ben Ashaari kepada mamakembartiga.com.

Tapi, malangnya mama tidak kepejabat kerana menemai suami tercinta di Hospital Columbia. Jadi, Ummi terus pergi melayani perasaan. Singgah My Gajez tak ada benda yang menarik perhatian. Pergi pula ke Aidijuma….ehmm, bosanlah tengok tudung! Pusing keluar, wah ada MPH! Ini menimbulkan keterujaan. Serius sangat teruja. Yer la, ada buku kawan-kawan sepejuangan disini.

Bukan apa, inilah masanya nak visualize yang buku InspektorMama nanti akan berada disini satu hari nanti. Tak mustahil tau. Korang doakan lah buku ini cepat siap. Melangkah masuk ke MPH, lain pula ceritanya! SASSY! Ya Tuhan! Dugaan apakah ini? Adoii buku nota SASSY lawa gila!

Jalan lagi, ada pelbagai beg menarik dengan satu set. Hahaha niat nak beli tu ada, cuma batalkan hasrat sebab dekat rumah tu ramai menanti untuk jelous. Hahaha serius comel gila. Tapi lupa pula nak snap photo. Buku nota semua lawa. Yes, kulit cantik memang menarik perhatian iols okay! Last, pusing dalam MPH ini lama la juga. Kiranya berakhir di MPH la waktu rehat tadi. Tengok bil, total semua 5 buah buku nota dan sebatang pen RM94.30.

Ehm 😁😍😁, sekejap jer nak habis seratus! MPH awatlah jual buku comei-comei sangat tak tahu! So, balik jer pejabat mengadap satu persatu buku tadi, serius jiwa rasa tenang. hahaha korang pernah ke alami jiwa gelora macam ini? Dan akhirnya kembali normal lepas kita dapat benda yang kita suka.

Seperkara lagi, lepas ini siapa nak berikan hadiah dekat Ummi, belikan buku nota je okay! hahaha tak mau dah tudung bagai. Buku nota dengan wording yang menaikkan semangat tau.. hahaha demand! Okaylah, itu sahaja nak cerita kisah terapi diri dengan shopping buku. Bye

Ting tong kepala mak, anak demam!

Bismillahirrahmanirrahim. Apa khabar semua?. Hari ini rasa letih tak habis lagi. Inilah situasi bila anak demam, mak pun berjangkit juga.

Throwback hari Selasa lepas, si angah cirit birit.

Sunyi lain macam rumah. Yer la, biasa dialah yang paling aktif. Kinestatik la sangat! huhuu.

Ummi, basah ni!

Tapi malam Selasa tu balik rumah, terus terbaring di ruang depan. Badan tak berapa panas cuma nampak ketidakselesaan itu pada riak wajah.

Sebab angah dah macam letih sangat, malam tu semua tidur awal. Jam 130pagi, dia kejut. “Ummi basah ni!” “Apa yang basah angah?”

Terus capai telefon. Menggunakan cahaya lampu telefon bimbit, la angah muntah rupanya. Ehm, habis keluar nasi dengan carrot.

Slow-slow jer cakap, angah bangun, jangan bising nanti adik pula terjaga.
Terus lap, kutip nasi yang masih lagi berbiji. Haiishh tak kunyah ke makan ter’over’ ni?

Selepas itu, kami tidur dekat dapur je. Ha! Jangan tak tahu, dapur pun dah cukup best tau. Walhal sebab dekat ruang tamu tu sejuk sangat dan basah sebab muntah tadi.

Esoknya bangun pagi, masih lagi cirit birit. Adoilah angah ni. Apa lagi, terpaksalah EL. Takkan nak menghantar juga anak ke rumah pengasuh. Mama dah la mengasuh seorang, buat nanti angah tercicir?

Rupanya sampai petang angah masih cirit birit. Kata mak, panas dalam kot. Dah tu cuma bagi dia air masak sahaja dengan kerap.

Bila petang, masih lagi pakai pampers. Okaylah daripada tercicir sepanjang jalan! Penat tau nak mencuci😅.

Malam tu, tengok dah tak berapa nak cirit. Dari jam 8malam sampai 1030malam dah tak cirit. Esoknya Ummi ada seminar di Pulapol dan Jumaat pula majlis Maulidur Rasul s.a.w. Peringkat Bukit Aman. Jadi harapnya angah sihat walafiat la.

Hari Khamis

Tiba hari Khamis, dia okay je. Walaupun tak pergi rumah mama, tapi selepas latihan kawad ,abah depa balik rumah. Katanya angah dah okay. Jadi, tenang la Ummi yang tengah dalam seminar ni.

Bila angah dah sihat, adik pula sekejap sejuk sekejap panas. Haissh! Dugaan lagi ni. Tiba hari Sabtu. Ummi ada seminar. Macamana kalau adik demam? Harap tidak lah.

Hari Sabtu, Ummi ke Maxim Citylights. Fuh, dugaan lagi. Ada up dekat fb, Celcom problem ke henset yang problem? Serius line tak ada langsung. Wasap pun sunyi je.

Sampai la keluar daripada kawasan seminar, internet baru dapat berfungsi. Dalam perjalanan balik ke rumah, beli la burger sorang sebiji.

Adik pula demam?

Ya Allah, badan panas. Bibir adik dah merah. Ehm, mujur sepanjang hari tadi okay. Sebab melihat akan keadaan adik semakin panas, Ummi pilih untuk tidurkan adik awal.

Tapi, dalam 1200tengah malam, adik pula muntah! Kali ini habis keluar daging burger. Adoii, sabar yer hati. Ginilah dugaan nak besarkan anak.

Selepas lap, cuci badan dan clearkan muntah adik tidur semula. Tapi, pagi tu terjaga lagi. Muntah lagi..adik!

Cuci lagi dan biarkan dia lelap. Pagi Ahad tu, bangun lambat. Ya, memang terlepas Subuh. Subhanallah tak disengajakan okay. Letih tau, bila anak sekejap lena sekejap bangun!.

Selepas masa tu, duk terpikir nak pergi ke tak event di Lot 10? Rasa badan pun macam okay, apa lagi suruh depa semua bersiap. Adik pun macam dah elok.

Sampai dekat Cheras, kakak pula muntah😫. Cabaran kali ini, kakak muntah kena baju dan seluar. Owhh tidak, “Along, bawa tak seluar Sarah?” “Tak Ummi, along bawa pampers dengan baju je”. Ehm, takpa lah, nak pergi Lot 10, jadi beli jer seluar baru disana nanti.

Bila urusan disana selesai, terus balik rumah. Ummi pulak yang 2 kali terasa nak muntah. Balik jer rumah lepas melayan Along dengan Angah makan Ramen Samyang, terus telan 2biji panadol dan tidur sampai jam 8malam.

Tak sedar apa, kepala dah pening sangat. Adik pula, nampak yang badan nak panas semula. Tapi bila sedar daripada tidur,rupanya abah dia dah usaha nak masukkan ubat bontot.

Dia tetap main dengan tenang dan terlelap juga dalam 30minit. Bangun semula, badan makin panas.

Pukul 130 pagi, dia muntah! Adoi sekali lagi.. dalam hati esok Ummi kerja ni anak oii.

Bukan 130pagi sahaja, setiap jam bangun. Last dia sedar 430pagi. Kepala Ummi pun dah ting tong. So, bf je. Tak buat lagi susu botol. Sapu sikit dada dengan Minyak Asmak bagi adik rasa selesa.

Sedar-sedar, dah lewat. Kepala mak ting tong nak oii.. maka terpaksalah EL lagi sekali.

Cabaran begini hanya orang yang lalui akan tahu betapa susahnya jaga anak kec tau. Tapi apapun Ummi bersyukur, sebab ikutkan kalau parents lain, ada yang hadapi dugaan lagi teruk. Korang nak tahu baca buku PRAMATANG, tulisan Ummi Puteri Nur Ehm.. kita ini kadang rasa dah teruk sangat, walhal ada lagi yang lebih teruk daripada kita.

Jadi, banyakkan bersyukur. Doakan kita semua kembali sihat dan walafiat. Amin.

#inspektormama EL hari ini. 🤧

Anniversary dan kesedihan yang terbuku

8 Tahun menyulam kasih. Bukan mudah melayari bahtera cinta dengan seseorang yang tidak dikenali pada awalnya. Malah, perbezaan antara 2 negeri membawa satu impak yang besar. Jika keluarga kita sendiri dapat menerima kehadiran pasangan, namun belum tentu keluarga pasangan dapat menerima kita. Begitulah yang terjadi dalam hidup #inspektormama . Hadir dalam sebuah keluarga yang mana pasangan adalah anak sulung satu cabaran. Penerimaan adik-adik perempuan bukan mudah. Orang kata, biasalah orang perempuan ini mulut jahat lain macam. Malah, tak kurang juga dengan sikap dengki dan cemburu. Lebih menyedihkan mereka risau, jika kasih sayang mak dan ayah memihak kepada si kakak yang hadir dalam hidup mereka. Cabaran sebenarnya bukan daripada si kakak, tapi dalam diri sendiri yang takut akan bayang-bayang. Selama 8 tahun jugalah terasa diri masih tidak diterima dalam keluarga suami. Jika diawalnya saya mesra dan memberikan kasih dan sayang. Tetapi sekian lama, apabila kehadiran tidak lagi di anggap penting akhirnya saya mengambil langlah menyepi. Bukan apa, akhirnya bukan mengalah, tetapi biarlah menyepi kerana kemenangan, bukan berbunyi yang menyebabkan suasana lebih tegang. Selama itu jugalah keluarga kecil yang dikurniakan oleh Allah swt sejak 8 tahun lalu dijaga rapi. Anak-anak menjadi penyeri. Suami pula menjadi teman sejati yang dipinjamkan oleh Allah swt. Tiada lain, hanya doa yang saya titipkan. Supaya perkahwinan ini kekal bahagia kerana Allah swt. Supaya setiap jalan yang kami harungi adalah kerana redha Allah swt. Biarpun mak dan ayah tersepit antara anak dan menantu, namun sebagai anak saya masih mendoakan kebahagiaan mereka yang telah banyak bekorban melahirkan anaknya yang kini suamiku tercinta. Semoga suatu hari nanti akan ada sinar dan petunjuk yang Allah swt turunkan kepada saya dan mereka. Saudara, doakan keluarga yang kami bina atas dasar Islam terus mendapat redha Allah swt. #ulangtahunperkahwinan

Hakikat bila melayan anak makan!

Rumah “meriah” dengan anak kecil

👶Anak kecil biar sahaja belajar makan sendiri. Walaupun si bongsu tetapi kena juga belajar menyuap makanan sendiri. Biar tumpah, kalau halang, pinggan terbalik, makan pun tidak.

🤵Abah duduk rumah, lantai di mop, meja dilap untuk beri anak selesa. Baru 10 minit anak balik dari rumah pengasuh dah “jadi” semula sepahnya.🤒 Sat sapu, sat mop…jadi lagii.

🤯 Nak ajar anak ada kala naik berang. ada masa boleh cool..😌😌.

Sabar 🤡sebab ingat pahala jaga anak. Kalau rasa tak sabar dah 😫😢🤢😠😡 semua ada.

Kalau dengan orang dewasa sekali sapu settle. Dengan anak-anak, lepas sorang..sorang.. Sabaq yer mak-mak macam inspektormama.