Saya dan keluarga

Kidzania Kuala Lumpur Bukan Pilihan Ummi lagi

Assalamualaikum semua. Kali ini saya nak kongsikan pengalaman kami sekeluarga ke KidZania Kuala Lumpur 15.11.2017 baru-baru ini.Oleh sebab abah ada tugas dan mesyuarat pagi itu,jadi kami anak beranak bergerak dari Semenyih dalam jam 920pagi. Sampai pejabat dalam 1030pagi.

Kami makan dulu dekat Tangling. Bukan apa kalau nak makan disana nanti kan payah. Harga pun boleh tahan. Jadi, makan tengahari kami makan siap-siap.

Okay, apabila sampai di kidzania, kami park di Basement. Ada lift untuk naik keatas. Along punya excited terus tekan level 4. Salah!

Apalagi turun semula ke Ground Level. Kami sahkan tiket “penerbangan” dan pakai tag. Untuk Baby bawah 2 tahun masuk free. Kakak harga dalam Rm36.00.

Bagi 1 dewasa 2 kanak-kanak Ummi beli di 11 Street. Biasa ada harga promo Rm157.00. Cuma bawa tambahan dewasa kena beli online lagi jimat.

Owh ya, rezeki kami hari tu, kami dapat banyak juga pampers free daripada DYRPERS. Maybe untuk promosikan DRYPERS. Syukur sebab dapat banyak helai juga.

1st time masuk, hadoii sesaknya! Semvang dengan oarents lain, rupanya ada rombongan sekolah. Patutlah, bukan satu tapi banyak sekolah. Kira-kira 1300 orang juga yang akan berada dalam kidzania. Fuh!

Latihan Pertama:

Along memilih untuk melakukan aktiviti ini. Kali pertama dan kedua Along jatuh. Dan kali ke tiga, akhirnya dia berjaya.Selepas itu  ada lah kelas dsripada Ummi untuk di tazkirahkan kepada Along.

Apa sekali pun, cuba sehingga berjaya. Jom saksikan video ini di faceboook.

Fire Department Kidzania :

Ini lagi satu dugaan. Untuk bermain dan merasai perasaan menjadi ahli bomba kanak-kanak kena beratur untuk mendapatkan sticker. Kami beratur daripada jam 1ptg dan sticker hanya diedarkan pada jam 130ptg.

Terasa seksanya menunggu. Mana tidaknya anak-anak tadika ini, cikgu yang beratur. Sekali cikgu angkut anak murid dah penut trip. Hahaha🤣.

Alhamdulillah ada juga peluang anak-anak Ummi. Mereka dapat peluang terakhir. Yerla kalau tidak takkan budak-bidak yang ikut rombongan sahaja yang lepas untuk permainan ini.

Inilah situasi yang Ummi ceritakan tadi. Anak-anak dah ada yang bising. Terutama si kakak. Dah bosan. Permainan semua majority untuk anak yang dah sekolah.

Adik sempoi, asalkan ada makanan boleh hidup. Sebekas ini harganya Rm6.00, so kalau anak-anak jenis merengek nak itu ini sediakan duit lebih ya. Semua makanan harga superb🤣. Air masak boleh dibawa. Atau lakukan aktiviti di bahagian Spritzer untuk dapat air percuma.

Masa bermain pun tiba. Semua ahli bomba di taklimatkan dahulu. Sekali lagi, parents hanya dapat tonton dari luar dan gunakan camera yang lens jarak jauh okay! Boleh la snap pic anak dengan sempurna.

Aktiviti paling best ,boleh tembak air konon memadamkan kebakaran. Tapi Along cakap, “Ummi, kalau ada api olok-olok kan lagi best!”. Ehm, tahu pulak bosan 😅😆.

Owh ya disini anak-anak dapat gaji. Tak sempat nak kira gaji 3 beradik ni.

Petrol Station Di Kidzania Kuala Lumpur :

Semua boleh main.  Untuk bermain di area ini, tidak perlukan sticker, cuma kena beratur. Kena pandai adjust masa, takut ada yang terlepas kalau ada ambil atau booking permainan sebelumnya.

Boleh jadi tol gate girl/boy juga area sini.
Pekerja pam minyak (dapat gaji) dan untuk memandu mesti lah ketinggian 130cm. Nak memandu kena ada lesen dan juga insurans. Kena beli di pejabat insurans.Kecewa Along tak dapat memandu kenderaan sendiri. Cuma dapat cuba isi minyak jer la.

Stimulator Pilot:

Untuk beri peluang anak-anak mencuba stimulator ini  kita kena beratur ikut jadual. Jadi kami hanya berpeluang untuk dapatkan sticker pada sessi 320 petang. Dan masa untuk bermain dan mencuba stimulator adalah pada 430petang. So, kenalah bijak mengatur masa untuk beratur mengambil sticker. Tanpa sticker tidak boleh bermain stimulator ini.

Lagi satu, parents hanya dapat tengok daripada cctv sahaja. So untuk snap gambar kat atas stimulator ini kena bijak gunakan ruang dan peluang. Ummi tak masuk, tapi pakai camera yang lens mampu untuk snap gambar anak-anak di jarak yang agak jauh.

Nursery Untuk Bawah 3 tahun :

Siapa anak bawa 3 tahun boleh je kalau nak bawa masuk kesini. Cuma anak-anak tidak banyak permainan boleh main. Yang lainnya lebih kepada education. So, untuk hilangkan kebosanan anak kecil bawa depa main di nursery. Selamat dan selesa.

Cuma kena ada pengawasan orang dewasa juga. Bukan apa bahaya ni tak tahu bila.

Kidzania Kuala Lumpur
Keluar dari Kidzania semua kelaparan. JANGAN risau ada McD boleh bawa anak-anak makan di sana. waktu terakhir adalah jam 5 petang. Dalam kereta semua terlena sampailah ke Semenyih. Letih yang amat, bukan anak sahaja , mak bapa juga.

https://www.instagram.com/umminanipictures/ Dekat ig diatas banyak lagi gambar untuk perhatian parents yang nak bawa anak.

Komen Negatif:

Kidzania ini kurang mesra space bila terlalu ramai. Sesak dan tak puas main.🤣Seharusnya di kecilkan kuantiti harian dibenarkan masuk. Mungkin kena limitkan, terutama jika ada rombongan sekolah. Anak-anak memang enjoy. Tapi kurang selesa.

Cuma Ibu bapa perlu bijak memilih tarikh sebelum datang kesini. Kalau tidak memang menyesal 😂 Ini Ummi beli tiket secara online di 11 Street. Ummi tak perasan yang tamat 15 Nov 2017. So, terpaksa la ambil off day bagi bawa anak-anak kesini.

Hari ini (15.11.2017) terlalu pack sebab di khabarkan ada lebih kurang seramai 1300pax😅, sebab ada beberapa rombongan sekolah. 😑 Hilang feel😣.

Bilik solat :

Bilik solat diruang bawah amat sempit. Boleh muat dalam 3 orang sekali solat. Jenuh juga la masa nak solat Zuhur. Dengan budak-budak sekolah lagi. Hadoii 😅. Kalau korang nak selesa kena ke Tingkat 3. Di tingkat 3, surau selesa. Kami solat Asar di tingkat 3 sebelum balik.

Secara Keseluruhan Kidzania Kuala Lumpur :

Keseluruhan tempat dalam Kidzania adalah sesuai bagi budak besar dalam usia 8 tahun ke atas. Kalau bawa anak-anak lecil Baby dan Todler tempat sesuai dengan mereka adalah di Nursery sahaja. Jika anak berusia  8tahun keatas banyak perkara boleh pelajari sesuai dengan usia mereka.

So, kalau korang nak pergi silakan bagi Ummi, bukanlah kali terakhir. Cuma bila anak-anak semua dah 8 atau 9 tahun keatas  baru rasa nak bawa semula ke Kidzania. Jika sekarang, KidZania Kuala Lumpur bukanlah pilihan selepas ini dalam masa terdekat.

So, selamat merancang percutian anak. Bye.

Jom bawa anak ke :

BANGI WONDERLAND WATER PARK AND RESORT 

 

Konvokesyen di USM Penang, bawa kami lokasi makan pasembor best!

Assalamualaikum, hi semua apa khabar? Ehm, cuti sekolah bakal tiba mesti ramai tengah cari lokasi menarik untuk bercuti kan. Kami sekeluarga pula tahun ini dah bercuti awal. Kebetulan tahun ini suami ada majlis konvokesyen di USM Penang bagi Istiadat Konvokesyen ke 55.

Ummi ini jenis kena prepare awal. Bukan sahaja kelengkapan malah tempat tidur dan juga senarai tempat makan. Hasil daripada pengalaman dulu tahu lah juga sikit-sikit berkaitan dengan Penang. Cuma sekarnag ini Penang pun dah banyak berubah. Banyak tempat menarik yang zaman Ummi kerja di Penang tiada. Kiranya semakin maju dan menarik sebenarnya untuk kesana.

Mencari lokasi penginapan:

Ibu-ibu mesti seperti Ummi, bila kita travel dengan anak ini lokasi penginapan mestilah yang menjadi perkara penting dalam senarai keperluan. Jadi Ummi menggunakan app Traveloka untuk usha masa/tarikh dan kekosongan bilik. Nak tahu di mana lokasi yang menjadi pilihan Ummi?

Ini gambaran Anggerik Lodging. Selesa dan sangat rasa kekampungan. Seronok dan rasa macam duduk di rumah sendiri. Kami dapat bilik yang dibawah. Mudah sangat untuk urusan angkat barang dan anak-anak. Kiranya lokasi di sini amat mesra untuk keluarga.

Tahun 2012, Ummi pernah stay di Anggerik Lodging selama hampir 2 minggu ketika kursus intensif di USM. Jadi hasil carian Ummi, disini jugalah yang sesuai untuk kami berteduh dan berehat. Lokasinya juga tidak jauh daripada USM. Kiranya amat mudah untuk pergerakkan pergi dan balik ke USM pada hari konvokesyen.

Ummi dapat harga bilik dalam RM120.00 satu malam untuk 1 katil double decker dan juga 1 katil queen. Kira okay sangat dengan harganya. Nak tumpang bermalam untuk hilangkan penat sahaja.

Pada masa yang sama, usha juga kemana nak bawa anak-anak berjalan. Yer la, masa agak suntuk dan kena planning betul-betul. Ummi jumpa pages  Penang travel guide . Yang mana ada pelbagai info yang terkini .

Lagi satu perangai Ummi, bila dah jumpa pages menarik mesti set as favoutire. Bukan apa nanti senang nak search semula.

Perjalanan hari pertama ke Penang.

Kami bertolak pada 30 Oktober 2017 pada hari Isnin. Awal pagi lagi dah bersiap sedia dengan barang kelengkapan semua di packing dengan kemas. Barang yang Ummi kena pastikan ada adalah jubbah konvo suami. Kalau ini yang tertinggal mau mengamuk! Dah tu ke sana sia-sia sahaja.

 

Perjalanan kami seperti biasa dengan menaiki kereta. Kami bertolak dari Kuala Lumpur dalam jam 7 pagi dan sampai ke sana dalam 5 lebih. Kira lambat juga dengan jalan yang sikit sesak dan juga hujan lebat. Kami menggunakan jambatan lama, sebab dah biasa. Tak biasa lagi menggunakan jambatan kedua, maybe next time la.

Sampai di Penang, apa lagi kan Penang terkenal dengan nasi kandar. Kami semua pula yang perut jenis minta nasi. Jadi kami memilih nasi kandar Subaidah yang terletak area Tesco Sungai Nibong. Pada malam mini ada raptai bagi penerima scroll, jadi suami terlibat. Tak boleh la pergi jauh-jauh.

Selesai solat maghrib di masjid USM, kami berjalan-jalan di sekitar pesta Konvo USM. Memang best. Sempat juga shopping tshirt untuk anak-anak seorang sehelai.

Korang kalau nak ke Penang, kalau datang pada bulan Oktober/ November yang mana bulan itu ada pesta konvo wajib singgah. Macam-macam barang ada dijual. Batik Terengganu yang original pun ada. Pulak tu dijual dengan harga yang murah. Berbaloi juga berbelanja disini.

Pampers jatuh atas kepala graduan!

Punyalah penat, ingatkan sekejap sahaja. Rupanya lama juga raptai malam itu. Ummi bawa anak-anak naik ke ruangan atas dalam dewan. Korang dah la waktu tu hujan, Ummi tiada pilihan lain selain gunakan pampers untuk menutup kepala anak-anak.

Nak dijadikan cerita, Adik Zakkir tak semena-mena boleh baling pampers dia kebawah! Hahahaha gelak semua orang yang berada kat situ ketika itu. Adoii, agaknya jatuh atas kepala siapalah yer! Kenangan betul kalau dengan anak kecil ini.

Malam itu selepas raptai kami terus gerak balik ke Perlis untuk ambil mak bersama-sama meraikan konvokesyen suami.

Ke Penang dengan menggunakan Feri

Korang, salah satu tarikkan Penang adalah dengan menaiki Feri. Yer la, Ummi pun suka. Selain dapat menikmati suasana kita sebenarnya sedang memberikan satu pengalaman indah untuk anak-anak kita. Mungkin masa depan tiada lagi Perkhidmatan Feri. Jadi apa salahnya bawa anak-anak merasa naik feri kan?

Selain feri ada lagi beberapa kemudahan awam yang ada untuk korang gunakan. Pilihlah yang mana sesuai. Seminggu sebelum konvo, suami dah  pergi ke Penang dengan menggunakan bas. Katanya selesa juga dan cepat. Korang boleh pilih untuk turun di Sg Nibong atau di Butterworth untuk ke Penang.

Kami sampai sahaja ke Penang, terus kami check ini ke Anggerik Lodging seperti yang dah Ummi booking menggunakan apps Traveloka. Harga berbaloi dan sampai sahaja di sana, terus ke pejabat yang disediakan. Nama kita dah siap ada dalam list reservation.

Selesai sahaja booking kami rehat seketika dan apa lagi buka sekali lagi Penang Travel Guide yang Ummi dah setkan favourite tadi. Hasil bacaan daripada blog Ayujean  Ummi pilih untuk kesana. Yer la godaan besar tu tengok gambar yang Ayue share.

Makan Pasembor di Padang Kota Lama

Sekali sebelum kesana kami pilih untuk mengisi perut di Padang Kota Lama. Dah lama kepingin amat untuk makan pasembor Penang ini. Last makan beberapa tahun lepas masa tu awah ayah pun ada lagi. Kalau tak silap 2014.

Serius  makan disini feelnya amat berbeza. Rasa rojaknya tak samalah dengan yang ada di Kuala Lumpur. Mungkin di Penang ini ada secret resipi yang tidak orang lain pelajari lagi. Makan disini dengan suasana angin bayu meniup sepoi sepoi bahasa, sangat mendamaikan suasana.

Along pula dengan tok dia pilih untuk makan Mee Udang. Ummi rasa jugalah sikit, memang marvellous! Rasa manis udang tu yang mahal.

Ingat nak order lagi makanan disini, tapi Ummi juga dah pesan sotong kangkung kegemaran Ummi. Rasanya tak dapat diatasi. Hahaha Ummi masak pun tak jadi begini. So, nak makan lagi kena lah mai Penang kan.

Ada lagi tau tempat menarik di Penang ini. Kornag boleh juga ke rumah terbalik yang terletak area Batu Feringgi dan jugaToys Museum. Korang boleh baca experience Ummi ke Penang sebelum ini di bawah.

Bercuti sekitar Batu Feringgi 

Untuk tempahan Hotel Korang boleh baca disini :

Cara mudah booking hotel 

So, korang jomlah kita ke Penang. Kami dah sampai kesana dan berhajat ingin kesana lagi. Korang boleh check disini untuk pelbagai info graphic keindahan Malaysia  

Okay, setakat ini dahlu. Selamat bercuti

ANNABELLE di Sg Long💀

Malam Jumaat biasalah kami akan ke Sg Long. Kalau dulu 2 jam duduk depan rumah cikgu Rohani Anie Wahab menantikan anak belajar.

Terkejut mak! Tiba-tiba ANNABELLE ada atas bumbung kereta.. nak lari tak cukup kaki🤢👻.

Adoii!

Sekarang kelas bacaan ini hanya sejam ,sebab angah pun baru 4 tahun nak masuk 5. Tapi dah bermula sejak 3tahun. Jadi start dulu dengan kelas Bm modul bacalah anakku.

Ini pun cikgu bagitahu dah habis buku 6..maknanya dah habis silibus. Lepas ni hanya kena kuatkan kemahiran bacaan.

Kami hantar anak sejak 2014, disinilah kelas pertama anak-anak tanpa hadir ke tadika. Cuma Angah dia nak juga pergi tadika sebab nak berkawan tahun depan.

Siapa yang tinggal area sini nak hantar anak membaca cuba pm cikgu. Kelas ini boleh juga kalau anak dah darjah 1/2 yang masih tidak dapat kuasai kemahiran membaca. Tanya cikgu la yer untuk maklumat lanjut.

#inspektormama wajib anak belajar membaca awal 🙈

Family Day JSPT 2017 Di Glory Beach Resort Pd Meriah mlm

Assalamualaikum.Hi semua😍🏊😴🏊 mood bercuti lagi ni. Lama sangat rasanya tidak update blog.

Ummi salah seorang urusetia induk bagi Hari Keluarga JSPT, iaitu Jabatan Ummi. Jadi memang sibuk dari awal sehingga selesai program.

Pendaftaran Dan Aktiviti Hari Pertama

Hari pertama kami mulakan pendaftaran semua peserta jam 230petang. Kalut sikit sebab hotel hanya benarkan masuk bila bilik kosong. Kalau bilik kosong dan dapat disiapkan awal, maka dapatlah masuk awal. Kami Ajk terpaksa mulakan pertandinganewarna pun dalam jam 3petang. Sebabnya prtsng tu akan diadakan acara pantai pula.

Ummi bertuah ada ajk cawangan Ummi yang sangat komited membantu. Tanpa gaji tapi kerja tip top. Serius bersyukur dengan kerjasam mereka semuanya lancar. Terima kasih kepada Huda, Nurul yang memboyot pun semangat membantu, Balqis dan juga Muhaizan, Nadia serta Syida dan En Manaf. Kerjasama korang saya akan ingat sampai bila-bila.

Seronok bergambar mak dia! Nak tahu, tak berapa lama lepas ambil gambar , adik jatuh kerusi. Mengantuk satu hal, itu yang lalok. Sabar jer Ummi, terus la hantar ke bilik bagi Abah jaga. Terus Ummi dapat teruskan kerja dengan kawan-kawan.

Petangnya pula kami adakan aktiviti pantai. Masa aktiviti pantai kami jadi pemerhati sahaja. Sukan ini untuk kaum ayah. Jadi mak-mak dan anak-anak jadi penyokong kuat.

Pengarag JSPT SAC Sharul Othman Bin Mansor mencemar pangkat untuk bersama meraikan Family Day JSPT 2017. Eh..dah kenapa semua orang buka baju? Ketika ini ada game bola sepak, betul juga cakap pengarah kalau keduanya pakai baju bagaimana nak kenal pasti team. Terus satu team di arahkan untuk berlengging.huhuu..tutup mata lekaih😁😁.

Makan Malam Family Day JSPT 2017

Makan malam kali ini daripada tema BBQ , Ummi terpaksa pilih menu biasa. Namun begitu masih menarik dan sedap makanan yang disajikan. Puas hati sangat. Malam tersebut kami di sajikan dengan nyanyian lagu @ pertandingan karoeke. Dan penutup majlis di umumkan SI RAZALI sebagai juara. Untung badan dapat tiket ke Hong Kong ..wow..untung badan.

Selesai majlis malam tersebut kira-kira 12.00malam juga. Huhuu penat juga tapi memang best. Along dapat hadiah hamper kerana menang tempat ketiga mewarna. Tahniah Along.

Okaylah, Ummi sajikan video ini untuk kalian. Nanti Ummi update perkara best hari kedua sepanjang program kami. Bye

 

Cabaran apabila anak-anak terpaksa dibawa ke pejabat

Gempa bumi di Menara 1,Bukit Aman. Langit tidak sentiasa cerah. Apabila membawa anak ke pejabat dan  12 jam berkurung dalam pejabat bukan biasa bagi anakanda. #inspektormama kena lebih tabah. Ada yang rindukan abah Muazam Nawawi yang sedang outstation.Itulah yang duk menangis bawah meja itu. Ingatkan berkurung kenapa. Ehm, rupanya rindukan abah dia.

Hamparan ‘toto’ menjadi alas.Its okay anakanda, kita mesti “chill”.

Sebenarnya bila gambar ini di upload ke facebook baru perasa ada benda hitam itu, tapi apa yer.. ? Masa ambil gambar ini, bilik gelap, ini menggunakan flash handset sahaja. Masih konfius.

 Bersedialah cabaran melayan perasaan ingin mencuba. Apabila masuk sahaja pejabat Ummi, semua benda nak dipegang. Dan jumpa apa sahaja cap ke atau kasut yang mereka jarang nampak, itu yang dibuat main. Adui la, sabar jer la.. tapi its okay ..korang main la, asalkan tidak mengganggu hidup Ummi . Serius , asalkan lepas main WAJIB kemas semula.

Ibu ibu pembaca , pernah bawa anak ke tempat kerja? Ehm, kami dah jadi rutin dan kebiasaan. Waima jika ada tugasan standby contohnya ada perhimpunan BERSIH dan sebagainya. Kalau apa-apa terjadi anak dah depan mata. Tapi hakikat sebenarnya inilah cabaran bila tiada pengasuh di hujung minggu. Kalau ada pun kenalah standby upah lebih. Bukan mudah berada di sesuatu tempat, namun Allah takkan uji jika kita tidak mampu sebenarnya. Okay, apa pun hidup mesti chill. Okaylah bye, hari ini Ummi off day sebab semalam dah 18 jam diluar temasuk kerja selama 12 jam. Bye..selamat bekerja yer semua.

Kami “escape” daripada anak-anak , yeayy

Hari ini kami berjaya escape yeayyy, dapat honeyymoon hour jer pun. Bukan lah dapat bercuti lama. Redha jer la mak! Kami plan nak tengok wayang, tapi memandangkan wayang mesti habis jam 2 petang. Along pula balik awal minggu ni  , kul 1 petang dah nak kena ambil , jadi batalkan hasrat kami.

Hahaha sampai ke IOI Mall paling awal. Jam 950pagi dah sampai, mujur sini kedai dah siap sedia awal. Taklah kena tunggu macam nak masuk ke SOGO. Hehehe perkara pertama kami nampak adalah jam..hahaha tak ada plan nak beli barang, tapi ikutkan dalam wishlist atau pies dream board memang ada, nak beli jam. Cuma tak sampai masa lagi. TAPI….

Yeay, atas pujukkan Mr Suami , Ummi terbeli juga jam ini. Hahahah bukan hasil duit gaji ni. Ini hasil menulis sejak kebelakangan ini. Seronoknya,  Mr Suami yang pilih katanya ” Sayang, ambil yang ni la, nampak keperempuanan sikit!” ” Oitt, apa macam jantan sangat ke i ni?”.. hahaha bergaduh depan sales girl tadi. Ingat nak beli yang tali coklat, lawa juga. Ehm, pasrah ikut kata suami.

Seronoknya hari ini dapat hadiah. Hadiah ni untuk diri sendiri setelah dapat beberapa hasil menulis. Seronok hasil terkumpul dan akhirnya idaman qalbu dapat juga akhirnya.

Pilihan Ummi bukan lah yang mahal, cuma yang sekadar yang memenuhi citarasa dan keselesaan. Thank you Mr Suami yang tolong pilihkan

Hadiah Sling Beg kat anak perempuan.. hehe anak sedara la. Depa ni ada 3 adik beradik perempuan, nak beli kena belikan untuk ketiga-tiga. Ummi belikan sling beg ini. Pilihan warna ikut citarasa mereka sendiri , berurusan melalui wassap sahaja. Seronok kan dapat belikan orang yang kita sayang  sesuatu. Untuk anak-anak maklang.. muah!

Test untuk bagi Along nampak . Ni Along Nabila bukan Along Mustaqim.  Okay juga , simple dan trendy sangat untuk Along Nabila sesuai sebab dia nak warna gelap, ala classic gitu.

Merah dan pink ini milik Angah dengan Adik a.k.a kak cik . Ha, adik dah macam Cik Sarah, suka warna pink. Angah pula macam Angah Muhaimin suka warna MERAH.. ada persamaan kan anak ke-dua ni, perangai pun sama kan? hehhe

Last, Mr Suami meraikan escape kami hari ni dengan makan di Pizza Hut. Tapi kam hanya makan spagetti sahaja. Spagetti Ummi , Arabiata, sedap sangat kalau compare dengan bolognese. Mesti cuba spagetti ini dan saja nak ubah selera asyik makan pizza je. Lagi satu nak share, kalau korang ada anak ramai macam Ummi ni, mesti ada masa dengan Mr Suami tau, kena ambil cuti keluar berdua atau jalan-jalan masa anak ke sekolah.

Saja try spekmata RM16.00 satu, trendy katanya.

Orang kata spend time together la  gitu. Barulah sentiasa feelling bercinta 24 jam seminggu , 30/31 hari sebulan. Ha, jangan jadikan alasan kerja tak dapat nak dating dengan kekasih halal tau! Mood cinta kena sentiasa mekar dan sentiasa merah macam box BONIA..haaha, esok lusa apply cuti okay.

Thank you KBBA9 dengan KBBA9 banyak impian tercapai dan banyak rezeki masuk. Thank you sangat-sangat untuk Mr Suami juga yang selalu menyokong isterimu ini. Okaylah, bye. Mood tengah happy nak happy lagi dengan Mr Suami sebelum 3 orang lagi balik dari rumah pengasuh… nakalkan Ummi .. hehehe.hehehe

Bila kertas exam anak jawab dengan KBAT, tapi cikgu pangkah!



Assalamualaikum ibu-ibu. Kita ni baru nak tarik nafas bila exam pertengahan baru lepas, dah nak exam akhir tahun kan. Pejam celik anak-anak dah nak cuti akhir tahun dan bakal memeriahkan suasana rumah tak lama lagi. Berbalik hal anak exam, Ummi nampak Along ada peningkatan yang memberansangkan selepas amalkan tips daripada Ebook Dr Tengku Asmadi. 

Ummi ada upload di facebook tentang bagaimana kreatifnya Along jawab peperiksaan :

“Selepas peperiksaan”

Anak bawa balik kertas peperiksaan, dia jawab exam ikut pemerhatian. 😱.

Jawab tak ikut skema jawapan..adoii..

kicap manis jer yang ada kt rumah. tu dia jwab manis..

masak? hahaha🙄

Nak tahu apa respon sahabat Ummi ?

Reena Ulfah Umaimah Pilihan jawapan kena lebih trbuka..hehe mgkin ayah xperlu letak 😁
Syafa Rahim Patutnya jawapan pun stail kbat… X perlu skema 😁
Nina Azerin Abd Mufti Cikgu ni yg tak KBAT
Nur Azlinda Azman Pembuat soalan harus lebih kretif ke arah KBAT 
Shiema Abdullah Soalan 9 tu ikut sunnah ke ikut emosi cikgu? Allahu modul2 skrg.

Ramai juga yang bagi respon akan jawapan Along yang cikgu tandakan salah ni. Along cakap semua ni betul la Ummi, cuba Ummi rasa kicap kita, apa rasanya? Eh, Ummi pula yang kena jawab yer. Dan bagi kes siapa masak kat rumah, ini paling susah nak judge, sebab kita sekarang ni bukan macam zaman mak-mak. Mak-mak masak ayah basuh kereta.



Itu belum tanya siapa lipat baju dan kemas rumah.. ehm, cikgu agaknya ada sensitiviti ke tak nak tanda markah anak-anak ni? Kesian anak, dan dia jadi konfius dengan pemerhatian deria rasa dan lihat dengan jawapan cikgu berkehendakkan dalam skema jawapan.

Kalau ada cikgu yang membaca, harap boleh bantu anak-anak dengan memberikan jawapan yang sepatutnya..heheeh okaylah. Jom kita usaha pula untuk peperiksaan akhir tahun ini. Semua ibu-ibu yang nak dapatkan ebook Dr Tengku boleh klik link ini. Selamat berusaha.Bye

Mak borek anak rintik… apa cerita sebenarnya?

Apa khabar? Bila bercakap hal anak-anak ini meriah betul. Ibu-ibu mesti suka jer , dan setiap hari mesti ada sahaja cerita pasal anak kalau boleh nak save dalam memori kisah kita. Ini kisah Cik Sarah dengan Adik.

Adik ini nak bgi dia duduk diam , bagi jer upah makanan. Spagetti atau apa sahaja makanan yang boleh membuatkan adik mengunyah. Bila dah duduk dia boleh diam seketika. Sehingga habis makanan. Dan pastilah bila dah licin bekas dia akan beraksi semula..huhuuu.

Gaya jer adik tapi ibu-ibu nak tahu tak? Dialah hero. Kakak pula kadang mengalah dengan dia. Senyap-senyap dia jalan, dia tepis kakak…mula la kakak meraung.. “Ummi, adik niiii”.. tambah dah boleh cakap dengan lancar..huhuuu lagi bising la rumah kami. Adik  kalau dia buat kakak, Ummi angkat kurung dalam bilik.. tapi dia berani. Tak jalan juga , kalau Ummi ambil peluk dan bagitau dia”adik, kakak sakit, kena sayang kakak yer….”.. kalau peluk lama pun payah, Angah dengan Along pula jelous. Ehm, delima mak ank ramai ginilah caranya.

 



Kakak ikut Ummi.

Abah dia kata , kakak ni banyak ikut Ummi. Kalau la dia nak suruh apa-apa, dia bangun dia cakap dengan tegas “Ummi, bangun! jom ambil air kat kakak!”.. ha kau! Ummi kena arah dengan kakak. Tapi Ummi cakap “Kakak, cakap baik-baik macam na? “… mulalah dia cakap dengan lemah lembut “Ummi, kakak nak air…”. ha, baru la betul.

Tapi kata abah dia, 200% ikut Ummi..huhuuu, betullah anak tu cerminan mak ayah kan..adoii. Ini kena bagi contoh terbaik ini. Anak usia ini , depa main tiru jer apa ada depan mata.

Lagi satu, Ummi selalu gunakan anak untuk review produk dan pada masa yang sama Ummi selalu review kan. Jadi ada minta anak-anak action dan bergambar sama. Senyuman kena ajar tau, tak mau yang fake. Jadi, Ummi minta kakak senyum nampak gigi, sebab gigi kakak law. Angah pula:  “Senyum tutup gigi yer angah , tarik bagi nampak lesung pipit..haha. baru la comel”- Bukan sebab nak tunjuk lesung pipit tu, tapi nak bagi nampak aura best tu..

Bila dah biasa, 3 orang ni la yang mudah nak bergambar. Adik pun dah pandai tau Siap nak peace lagi. Tu betul orang kata, anak ni kita tunjuk teladan depa ikut. Jadi , pilihan raya hari-hari nak bagi depa ikut perangai elok ka tak elok. Kalau esok tak elok bukan salah anak, tapi salah ibu ayah la. Masa tu jangan nak salahkan orang lain, kan anak tu tanggungajwab kita.



Cabaran beranak kerap dan jarak dekat yang pasangan hadapi

taman bunga lavender cameron

“Kak, hang ni, tak merancangka?, setahun sekali, hish”. Ini ayat mak bila dengar anaknya mengandung lagi selepas bersalin anak kedua, dan mengandung lagi anak yang ketiga.

Pada kandungan anak pertama dan kedua, tidak menjadi masalah kerana ada jarak hampir tiga tahun.

“Mak, dah rancang la, rezeki nak buat macamana..”. Menjawab juga tu, tapi apa sebenarnya yang terjadi?

Pil Perancangan Tidak Konsisten

Hahaha, pecah lah rahsia. Rezeki memang tak dapat nak dielakkan.alah dialu-alukan kehadiran anak-anak ini. Cuma, selepas mengandung anak pertama wanita seperti Ummi biasanya lebih cenderung berhati-hati, takut dan rasa was-was nak bersalin lagi.

Tapi bila wanita dah biasa mengandung anak pertama dan kedua, proses mengandung dan bersalin itu rasa sakitnya sekejap sahaja. Percayalah, lepas anak dah setahun, atau sekurangnya anak dah berusia 9 bulan, perasaan takut dah hilang. Malah rasa seronok nak bersalin lagi.

Owh ya, berpatah semula ke topik pil perancang. Ehm, Ummi ambil jenis pil atas nasihat nurse. Yer la, masa mengandung kali ke dua, di KMC. Selepas bersalin, anak kedua tidak dirujuk ke klinik ibu anak. Tambahan ketika itu bersalin di KMC, selepas 2 minggu berpantang di rumah mak, balik ke Seri Kembangan. Berpantang dengan bibik masa ini.

Bila tak bawa anak cucuk ke klinik kesihatan yang kerajaan ini, hidup tak terikat sangat dengan nurse. Jadi, ikut jadual klinik biasa sahaja. Masa cucuk angah Ummi pergi, bila doktor tanya merancang tak? Ummi jawab yer, saya makan pil perancang.

Tapi doktor pun tak tanya banyak. Ada hari Ummi ambil pil, ada hari tertinggal. Hehehe kantoi la kali ini sebab cerita kat sini. Masa tu lah, bila pil diambil secara tidak konsisten dan tubuh badan pula jenis yang subur. Maka, terimalah dengan syukur berita kandungan anak ketiga.

Jadi, bagi ibu-ibu yang ingin merancang ikut nasihat nurse. Ambil pil secara konsisten, jika terbabas pil kenalah bersyukur kalau dapat berita baik lagi.

Cabaran bersalin anak jarak dekat dan cara selesaikan.

Keluarga Sakinah
Keluarga kecil kami terdiri daripada 6 orang termasuk Ummi ,Abah dan anak-anak.

Pertama: Cabaran Masyarakat

Apabila bercakap mengenai masyarakat sebenarnya luas. Antaranya, kenalah redha bila orang berkata-kata. “La, mengandung lagi ka? ” “Kuat bersama la tu” “Hish, asyik mengandung sahaja, lepas tu cuti, bila masa dia nak kerja?” Tapi itu normal, siapa sahaja dapat berkata-kata. Itu faktor luaran, kita tidak dapat kawal. Yang ingin kita kawal adalah faktor dalaman keluarga.

Kedua: Cabaran Kewangan

Ha, ini penting. Jika ada niat nak bersalin jarak dekat antara satu kelahiran dengan satu kelahiran kenalah ada persediaan kewangan juga. Ummi dengan suami kami bersyukur, kerana kewangan kami di tahap yang stabil kerana kami keduanya bekerja dengan gaji yang stabil.

Bagi yang ingin melahirkan anak dengan jarak usia anak dekat, pikirkan kos susu,makanan dan pakaian anak. Tambahan lagi kos pengasuh perlu diambil kira. Ini kerana kos seorang bayi baru lahir mencecah Rm400 seorang , dan jika kita mempunyai anak yang ramai perlukan sediakan kos pengasuh sahaja anggaran Rm1000 sekurang-kurangnya.

*Elakkan menghantar anak kepada ibu ayah untuk dijaga. Menghantar anak kepada orang tua untuk dijaga boleh menyebabkan pepecahan keluarga besar. Percayalah, jadi boleh elak, sila elakkan. Lagipun, ibu ayah kita dah penat besarkan kita. Bagilah masa mereka berehat dan boleh ke masjid melebihkan ibadah disaat mereka diusia senja.

Ketiga : Cabaran Kerjaya

Wanita bekerja yang bersalin kerap dan jarak yang dekat secara tidak langsung kurang dapat menonjol. Ye betul, anak kecil menyebabkan kita sebagai wanita bekerjaya kurang bertugas luar. Erti kata lain asyik mengelak daripada outstation. Setuju? Lagi, jika bekerja ikut shift, ini pun sebahagian masalah. Bila sampai masa kerja malam siapa pula nak menjaga anak.

Kalau ada pengasuh sekalipun, bayaran berbeza. Jadi, di situasi ini perlu banyak bersabar, kerjasama suami isteri dan juga tolak ansur daripada majikan. Ini yang menjadikan ada antara kita sehinggakan jadikan ibunda bibik yang mengasuh anak kita.

Sebenarnya pilihan atas kita , dan jika hadapi masalah ini solat dan Allah swt lah tempat mengadu paling agung dan DIA lah yang memberikan jalan keluar. Cuma jika kita hadapi masalah ini , ada ingat pada DIA? ops, dah jadi sessi audit diri pula.

Keempat: Cabaran Suami Isteri

Kita sanggup menerima anak dan ianya rezeki keluarga. Lahirnya anak tersebut pun sebab hasil daripada suami isteri yang ‘bekerjasama’. Eh, betul ke? Betul. Saat kita dan pasangan bersedia menerima cahaya mata lagi, maka dari segi mental dan fizikal juga perlukan persediaan. Si ibu sedia dengan mental untuk menyusukan dan menguruskan anak. Si ayah pula mesti dua kali ganda bersedia. Dan bersedia disini bermakna, keduanya mestilah bersedia bekerjasama menguruskan rumah tangga. Samada memasak, membasuh, menyidai baju ,melipat dan juga tugas-tugas lain dalam rumah.

Disini menguji suami isteri secara fizikal. Siangnya kita penat berhadapan dengan tugas dan tanggungjawab di pejabat, dan perang sehingga malam kita bertanggungjawab memberikan kasih sayang kepada cahaya syurga kita.

Tanpa tolenrasi dan kefahaman antara suami isteri akan membawa kepada masalah. Tapi jika kita dan pasangan telah bersedia, segalanya jadi mudah bila kerja kita disertakan dengan niat kerana Allah swt dan sentiasa ingat anak, isteri semuanya amanah Allah swt.

Kelima: Cabaran Ibadah

Ha, ibadah pun cabaran ke? Yer , dengan penat lelah bekerja, urus anak dan juga rumahtangga, ibadah menjadi cabaran.Tapi, dengan iman dan taqwa, insyaAllah semuanya jadi mudah. Masa menyusu tengah malam, sebenarnya inilah masa ibadah yang Allah swt sediakan untuk kita dan keluarga. Cuma pada pandangan kita sahaja ianya sebagai cabaran positif atau negatif. Semuanya berbalik kepada diri sendiri. Tanya pada diri sendiri apa tujuan hidup dan apa sebenarnya aku nak capai.

Jadi, bagi yang baru nak berumah tangga, atau baru berumah tangga masih ada masa untuk merancang masa depan keluarga. Dan jika telah berkeluarga juga masih sempat merancang kelahiran seterusnya. Biar anak yang kita lahirkan cukup keperluan hidup mereka. Anak ini mereka sebenarnya ada rezeki mereka sendiri. Ada orang anak 8 orang dan mereka bahagia, cukup makan dan pakai. Segalanya terletak pada ibu ayah yang mengemudi keluarga. Okay, selamat menikmati suasana dan kehidupan yang meriah dengan anak yang ramai dan usia sebaya. Salam sayang daripada Umminani.

Sambut Birthday Dengan Durian Udang Merah dan Tembaga

Bismillahirrahmannirrahim, syukur atas nikmat dan peluang yang masih ada. Semalam birthday ke 32 tahun. Huhuhuu dah 32 tahun, anak dah 4.

Terima kasih kawan-kawan facebook yang wish birthday kepada Ummi dan mendoakan kesejahteraan kepada Ummi. Tak terbalas kebaikkan kalian semua.

Dan, semalam suami tercinta kerja, dia ada tanya nak apa birthday kali ini. “Sayang nak makan apa, sempena birthday?” – wassap yang di terima. “Esok b belanja durian jer la” – slumber je keluar ‘Durian’ . Secret recipe, nasi arab, Chicken Rice Shop semua dah biasa sangat. Terasa nak makan ala kampung. “Okay, esok kita pergi beli kat jalan Dengkil, yang pernah beli tu”. “Okay”.

Sampai jer rumah hari ini lebih kurang 1030 pagi, sempat breakfast dan terus mandi dan siap-siap ke Dengkil. Kalau dari rumah kami, dalam 20 minit.

Tibanya kat sana, durian tak banyak, tapi yang ada ni kualiti dah tau memang tip top. Sekali kau!

“Kak durian udang merah sekilo berapa?”

“Rm50.00 dik sekilo.Kalau durian tembaga yang ini isi sedap, pun sekilo Rm50.00, ada yang sekilo Rm35.00 kecil sikit la. Nak berapa biji dik?”.

telan air liur dulu…hahaha dah kena la Mr Suamiku

“B, macamna nak ambil ke?”

“Ambil la, kata nak makan Durian Udang Merah”. – cakap suami kat Ummi

“Kak ambil udang merah 1, pilih yang elok yer kak”

“Semua elok dik, tengok ni(sambil tunjuk isi), Dik yang ni 1.7kg = Rm85.00 sebiji dik”.” wowww durian sebiji Rm85.00″.

“B, nak satu ke dua ni?”

“Ambil la satu lagi, tembaga ke “. – Ujar Mr Suami.

“Dik , dia ni harganya Rm250.00, cukup ke?”.Kesian Mr Suami

Dah tu bila ambil sebiji durian kampung jumlahnya jadi Rm323. huhuu boleh tahan harga

Nak balik tu Ummi beli petai 10 papan Rm9, dan jagung 10 batang Rm20.00. Jagung pun lawa, kira kalau gred, Ummi bagi gred A+, isi manis dan sedap. Kami buat jagung bakar..sedapp uuuii..

Owh ya, cakap bab harga durian, memang mahal yang amat. Tapi, sebab nak merasa apa salahnya. Kalau ikutkan bacaan Ummi selepas membeli, hahaah selepas membeli baru baca, mahal sebabnya permintaan tinggi, tapi buah tak banyak. Malah faktor dan fenomena cuaca juga memainkan peranan pokok berbuah dengan baik atau tidak. Kalau minat nak baca bab durian, boleh baca dekat link yang Ummi kongsikan kat bawah.

Harga Durian Musang King Cekik Darah

Dan akhir kalam, Ummi nak ucapkan terima kasih kepada Mr Suami, anak-anak dan mak Ummi yang melahirkan dan membesarkan Ummi bersama arwah ayah dengan baik sehingga menjadi seperti hari ini. Terima kasih juga atas doa dan restu.

Kepada kawan-kawan yang wish birthday, terima kasih di ucapkan dan ucapan dan doa kalian Ummi simpan dalam memori dan di lubuk hati ini.

Terima kasih kepada semua yang menjadi sahabat dan teman.