Sat. Jun 19th, 2021
bibik

Rindu bibik..dia balik tanpa bagitahu. Cuti sebulan, terus tak datang. Hari yang dinantikan, sunyi tanpa berita. Masa tu kalau diingatkan semula, menangis teresak-esak, untuk kali pertama nak cari pusat asuhan. Nak hantar anak ke pengasuh,nak cari pengasuh. Punya la susah payah, terpaksa sebulan cuti. Masa tu tiada orang nak hulurkan tangan, nak hulurkan bantuan. Survive sendiri. Susah kau, kau tanggung. Very the very challenges memory. And now anak-anak dah besar, sorry if they are not asking about who never care about them. Parut masih berbekas walaupun lukanya tiada. 😄

Selepas bibik tak ada, kami belajar uruskan anak sendiri. Tanpa bantuan sesiapa atau mana-aman keluarga. Risau dikatakan jadikan mak, mil atau keluarga mertua bibik. Walaupun kadang tu kita tak kuat nak hadapi saat tu.

Tetapi benar, yakin setiap kesusahan ada hikmahnya. Tanpa ujian sebegini yang aku rasakan berat, akhirnya ada pelangi didalam keluargaku sendiri. Orang lain ada ujian lebih hebat daripada apa aku lalui. Ini hanya sikit sahaja. Cuma Allah uji , untuk lihat siapa bersama kita saat kita susah, dan siapa bersama kita dan terima kita saat kita senang.

bibik

Hidup ini kena kuat jiwa dan rasa, kena kuat pegangan agama. Kena kuatkan hati, setiap allah uji ada sebab, setiap Allah turunkan sesuatu ada hikmah tersembunyi. Allah ajar erti redha dan erti sebuah keluarga.

Bukan mudah nak hadapi saat getir, yang tiada seorang pun di sekeliling kita yang faham. Saat ini doa sahaja penyembuh duka, pengurai simpulan. Kadang kita lupa yang pembantu yang setia menanti kita meminta pertolongan adalah Allah swt, dia menanti saat kita benar-benar memohon kepadanya.

Jika hari ini anda sedang hadapi saat sukar, percayalah setiap dari kita juga pernah hadapi saat sukar. Cuma samada mereka ceritakan atau tidak sahaja. Ada orang yang dia telah, dia gigit sampai lunyai. Gitulah kehidupan, tidak ada manis tanpa rasa pahit, tiada kesembuhan tanpa ada ubatnya. Redha dan lepaskan genggaman api yang membara, biar parut tapi lukanya tiada.

Salam Isnin penuh barakah. InsyaAllah (entry lama dalam draft, maybe masa tulis ni hari Isnin). 🙂

2 thoughts on “Kehilangan yang dirasai, akhirnya ajar aku berdikari dan redha”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Notice: Constant WP_USE_THEMES already defined in /home/umminani/public_html/index.php on line 14