Melaka Alive Pirates Adventure Melaka tempat anak mainkan imaginasi

Bismillahirrahmannirrahim. Ya Allah syukur hari ini baru ada kelapangan untuk menulis apa aktiviti yang telah kami lakukan hujung minggu lepas.Seronok yang amat, minggu lepas kami semua berkesempatan melawat Melaka dan pergi ke Melaka Alive Pirates Adventure Melaka.

Harga Tiket Masuk: 

Mula-mula Ummi dah tengok website, baca blog kawan-kawan yang menulis tentang Melaka. Ummi sangat cerewet nak memilih lokasi yang sesuai untuk anak-anak. Sebab kalau kit ajer suk belum tentu anak suka.

Ummi dah layari laman web www.melakaalive.com.my tapi bila nak beli tiket tu , hti masih tak confident nak beli. Tehn, bila sampai hari Ahad tu, terus ajak suami ke sana sebab dah janji dengan Angah nak ke rumah pirates iaitu Melaka Alive Pirates Adventure tu.

Malangnya, bila sampai di depan pintu masuk, jika kita sebagai pengunjung nak masuk hari yang sama tidak boleh beli di website dengan diskaun 20%. 20% hanya valid atau sah jika beli sehari sebelum tiba. Owh! Kecewa mak! Tapi jika pergi keluarga besar, boleh beli pakej jimat 2 dewasa dan 2 kanak-kanak dengan harga RM110.00 sahaja. (termasuk satu lagi lokasi dekat tepi sungai).

Memandangkan kami hanya 2 dewasa dan Along sahaja yang kena bayar, maka keseluruhan kami bayar untuk masuk adalah RM63.00 sahaja. Mungkin sebab kami pengunjung yang pertama hari tersebut, adik yang jual tiket tu tak kira usia Angah even Angah 4 tahun.  Jadi daripada perlu bayar harga asal RM80.00 bagi 2 dewasa dan 2 kanak-kanak 4 tahun -12 tahun, kami masih untung. RM63.00 sama juga dengan harga jika Ummi beli online pada hari sebelumnya. Ini rezeki kami, tapi kalau korang nak kesana, beli tiket awal sehari okay!

Sebelum masuk semua excited nak masuk. Sekali bila dah masuk, kakak a.k.a Cik Sarah ajak balik. Hahahaha mana tidaknya nak masuk , tapi tengkorak yang jadi penyambut tetamu. Dan lokasi ini nak katakan luas tidak, cuma sesuai untuk bawa anak jalan dan merasi jumpa pirates jer la.

Sebelum masuk, sebab kami pengunjung  yang terawal, maka Ummi dah bagitahu adik yang jaga pintu tu,  “adik, tak mau mengusik sangat yer, semua anak-anak kecil jer”. Mujur adik pertugas faham, dan masuk dalam pirates Adventure tu pun , anak-anak tak lah takut sangat. Masa mula melangkah jer budak-budak ini takut, lepas dah selesa , Angah dan Along dah steady. Kakak jer yang masih berkepit dengan Abah.

Masa kami snap photo ini, ada tayangan video merasai bagaimana jadi lanun. Serius best , budak-budak suka, sebab ada kipas yang pancutkan air. Tengok pula kapal nak karam…layanzz!

Bergambar kenangan di Melaka Alive Pirates Adventure Melaka

Sebelum keluar, ada kedai jual cenderahati. Dan Ummi tak belikan apa-apa untuk mereka . Cuma menariknya, ada costume untuk bergambar. Dengan tiket yang kita dah beli, kita hanya perlu LIKE facebook mereka dan layak dapat sessi bergambar dengan harga RM10.00 bersama 1 set gambar kenangan.

Murahlah, sebabnya costume tu free. Dan jika bawa camera sendiri snap la ga,bar banyak-banyak sebagai kenagan. Tengok lah, aksi kami sekeluarga. Ehm, Angah dengan Along la paling beria. Angah control macho jadi pirates. Abah pula , melayan jer budak-budak ni.. hahaha tapi Ummi bagitau Along “Bukan mudah nak tengok abah beraksi, sebab tu abah cakap, masa main-main, masa makan-makan, masa baca buku , sila baca buku!. Bukan semua masa atau setiap masa nak main-main!”.

Melaka Alive Pirates Adventure Melaka
Melaka Alive Pirates Adventure Melaka -bebas bergambar didalam kawasan ini

Jadi, kalau nak melawat Melaka atau tengah plan nak bawa anak-anak bercuti atau relaxkan minda sebelum peperiksaan tiba. Inilah Melaka Alive Pirates Adventure Melaka lokasi yang mungkin sesuai. Harga berpatutan dan jika kita dari KL, kos tak mencerah ribuan ringgit. Simple tapi menarik minat anak.

Owh ya, sepanjang kami di Melaka, kami menginap di La Boss Hotel . Even 3 bintang tapi dah cukup best untuk seisi keluarga. Boleh cuba menginap disini.

Rumah Idaman Contoh di Taman Pokok Mangga, Melaka

RIVER CRUISE SUNGAI MELAKA

MENARA TAMING SARI , BANDAR HILIR MELAKA

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge