Gelagat anak-anak Ummi, jom tengok perangai dan sikap mereka!

Hi semua, assalamualaikum apa khabar? Korang ibu-ibu kat luar sana mesti suka bergambar kan? Tapi macamana pula gelagat anak-anak? Mudah ke mudah nak ajak depa bergambar sama? Jom tengok gelagat anak-anak Ummi seramai 4 orang ini. Aduiii pening mak! Nak besarkan 4 orang sekali gus, tanpa bibik, macam-macam hal tau, tapi satu jer, kami susah payah bersama. Tiada istilah mana-mana mak kedua-dua pihak yang kami suruh datang jadi bibik dan pengasuh anak di rumah kami.

Bila anak-anak Ummi nak bergambar!

Situasi kat atas ini, al kisahnya berebut nak duduk sebelah sebelah. Si angah nak duduk dengan adik, tapi Along ajak duduk sebelah dia..mulalah meraung.. adik jer cool gitu. Hahaha Along pula merajuk la bila Angah dah buat hal. Kakak jer steady, itu masa ni lah..lain masa ada angin juga.

Along bila bergambar senyuman dia menawan. Angah pula kena tarik lebih sikit baru nampak manis. Kami selalu kata ” Angah jual lesung pipit jer, kalau tak ada lesung pipit hilang manis!”, tapi kalau cakap macam ini marah dia. Hahaha Angah , anak  ke-dua , kira nak menang dan nak hensem jer. Owh ya, Angah ini kalau sikat rambut, mesti  mau kemas  jer tau, kena betul- betul semua rambut dia rapat. Siap pakai gel lagi. Tapi, Ummi suka rambut Angah masa tanpa minyak atau gel. Rambut jenis lembut. Kakak Maisarah tu menempel, sangat protektif! Abah tu kalau boleh hak milik dia seorang jer, abang atau adik tak boleh sentuh abah, lagi cemburu kalau abah cium peluk Abang-abang dan adik.

Angah, paling suka bergaya dan sangat photogenic. Dia suka beraksi depan camera. Cuma sebab gigi tak berapa lawa, dia malu sikit. Kalau bergambar okay la, senyum lebih sikit dah nampak wajah dia yang lembut tu.

Hahah, ini aksi spontan kakak atas buai. Dia takut sebenarnya. Gayat mungkin. Tapi takper la, bukan nak jatuh pun, Ummi dengan abah ada tunggu. Naik buai ini boleh bina self confident anak juga. Betul ke? Atau lebih menakutkan anak? Ummi tak tahu, tapi anak Ummi , Ummi biar jer lasak! Kejam kan… (senyumm la sikit!)

Akhirnya, dalam dok melayan gelagat anak-anak ni dapat la sorang satu pose yang menarik. “Kakak anak kesayangan abah! Hahaha tak ada maknanya kak, abah tu sayang semua orang. Cuma mungkin kakak jer yang pulun tak bagi orang lain sayang abah!” ini antara ayat kami selalu kacau kakak Maisarah bila dia perasan abah sayang dia sorang.

Angah sangat manja, dia paling manja antara semua, mungkin sebab lahir masa tu bibik layan semua benda. Angah di layan macam putera. Bila bibik tak ada, dia kena banyak berdikari dan ada pula adik masa tu, jadi dia kuat cemburu mungkin sebab jarak dengan kakak Maisarah tak jauh. Ummi ada kala naik menyampah, tapi bila pikir-pikir perangai Angah yang manja tu akan buat Ummi rindu nanti bila ANgah dah besar, Jadi, dalam kena marah , sebenarnya Ummi sayang Angah .

Along, hero favourite Ummi setiap masa dan ketika. Dia sangat bertanggungjawab dan Along suka bantu orang. Dia mudah belajar dan Ummi suka tengok Along berdikari. Along mature atau matang pada usia dia. Sekali sekala bercakap, pedas juga. Sekarang Along darjah 1, Ummi banyak kena bantu Along dalam pelajaran. Jadi, sebab tu la, kalau di rumah Ummi tak benarkan televisyen pada waktu malam. Kesian? Tak ada maknanya, biar dia tak menonton tv, tapi dapat berehat dan baca quran waktu malam. Serius, bab televisyen memang pantang Ummi, melainkan ada majlis atau orang datang barulah buka, itupun seketika.

Okaylah, Ummi ada cerita Ummi dalam besarkan anak-anak, dan Ummi nak mereka jadi seseorang yang atu hari nanti jadi  penegak agama. Doakan journey Ummi besarkan mereka ini diberkati Allah swt. Amin

3 tips menjaga keselamatan anak ketika keluar

Tips cara memotivasi anak agar rajin belajar

Tips Jaga Anak Tanpa Bibik

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge