3 tips menjaga keselamatan anak ketika keluar

Assalamualaikum semua, apa khabar? Cuti sekolah adalah masa yang kita biasanya gunakan untuk bawa anak-anak berjalan-jalan, tak kira dekat atau jauh. Dan kalau nak bawa anak pergi sana sini biasanya ibu ayah yang ada anak kecil macam Ummi akan mula berkira-kira buruk baik nak keluar. Kali ini Ummi nak share tips menjaga keselamatan anak ketika keluar.

Yer la, bagi Ummi tips ini nampak simple tapi ramai yang biarkan, jangan kita jadi antara ibu bapa yang cuai sehingga nyawa anak-anak kecil tergadai.

Saban tahun, kita bukan sahaja dengar info kat radio anak lemas dalam kereta, malah ianya sering kali diingatkan dalam televisyen dan juga di media. Isunya ibu bapa tidak ambil berat atau sambil lewa atas keselamatan anak-anak?

Mungkin tips yang Ummi nak kongsikan kali ini iaitu Tips menjaga kesemalatan anak ketika keluar dapat mengingatkan ibu bapa kat luar sana.

anak amanah allah swt
Elakkan cuai kepada anak. Anak adalah amanah yang perlu kita pikul tanggungjawab

3 Tips menjaga keselamatan anak ketika keluar

Pertama : Pakaikan anak-anak car seat

“Praktice make perfect” sama juga dengan anak-anak kita, kalau praktiskan dari usia kecil, duduk dalam car sea bukan satu tekanan kepada mereka. Ummi daripada Along kecil, car seat akan menjadi set wajib ketika Ummi memandu sendirian bawa anak-anak keluar. Mereka lebih baik, kalau yer pun menagis, melalak ianya tak lama. Malah bila mereka tertidur semasa ibu ayah memandu, ibu ayah pun senang hati, keselamatan anak terjaga.

tips menjaga keselamatan anak

Kedua :  Gunakan tali keselamatan

Ini juga salah satu tips menjaga keselamatan anak ketika keluar. Boleh praktiskan ketika berjalan di taman mahupun ketika ke shopping mall. Abaikan kata-kata sinis mereka yang tidak ada anak kecil , yang mungkin menganggap kita ibu ayah yang kejam buat anak seprti binatang. Tapi hakikatnya kita sendiri tahu yang anak kita lebih selamat daripada bahaya. Jika anak-anak berlari mahupun cuba berjalan dengan laju, mereka ada had jarak dengan ibu bapa. Jadi , dengan ini keselamatan anak-anak masih terjaga.

Tips ini boleh digunakan juga ketika bercuti – Bangi Wonderland Lokasi Mandi Manda Sempena Cuti Sekolah

Ketiga : Duduk dalam troli di pasaraya

Tips menjaga keselamatan anak ketika keluar ke pasaraya ini adalah yang paling leisure bagi anak dan ibu. Betul? Cuma , ibu ayah masih perlu berhati-hati agar tidak meninggalkan troli jauh dengan ibu ayah. Anak-anak juga rasa bebas dan masih boleh keluar bersama.

Kesimpulannya:

Sebagai ibu ayah, berapa ramai anak kita ada dan berapa usia anak semuanya adalah tanggungjawab kita. Mungkin juga boleh nasihatkan anak yang 3 tahun keatas sebelum keluar agar lebih “behave” dan berikan mereka ganjaran buah kesukaan mereka jika mereka bersikap baik contohnya. Ingat, boleh beri anak ganjaran, tapi cuba fikirkan ganjaran yang baik untuk mereka juga. Elakkan beri ganjaran gula-gula, mahupun gajet kepada anak-anak.

Ummi sendiri amat hadkan penggunaan gajet kepada anak. Cubalah! Biar ibu ayah rasa selesa di luar dan hati tenang, barulah best bawa anak-anak berjalan-jalan kan..tak adalah nak menjerit macam singa! huhuu yang ada anak kecil pasti faham akan situasi ketika jalan-jalan kat luarkan..jadi aplikasikan tips menjaga keselamatan anak ketika keluar ini jika rasakan ini terbaik.

Berkaitan :

Tips anak Cerdik  

Comments

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  1. jida

    kalau ke tempat yang sesak seperti pasar raya, mak ayah memang kena perhatikan anak-anak kecil 24jam. Lagi-lagi yang aktif. Seriau woo kalau anak hilang..Menangis tak berlagu la.

    1. Post
      Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge