Mak, terima kasih atas doa mak😍

Alhamdulillah syukur sangat bila kita masih ada mak, dan Allah beri kita rezeki lebih masih sempat untuk berbakti untuk dia. Mak ni, doa dia sangat mustajab untuk anak.

Jadi, rugi sangat bila kita ada mak tapi abaikan dia. Serius rugi dalam kealpaan. Ummi bercuti seminggu dan kebetulan mak datang untuk konvokesyen adik di UiTM Shah Alam, Ummi ajak mak stay kat rumah dan rumah abang di Putrajaya.

Semalam kami bertolak balik ke Utara. Ummi plan nak stay di Sungai Petani, dah booking hotel guna Booking.com. Tapi ada isu ! Hampeh betul hotel Seri Malaysia sini. Nanti sambung cerita bab hotel ini.

Lepas Check In, kami solat jamak dan mandi. Rehat seketika sebelum kami semua keluar shopping.

“Mak nak baju ke kasut?” Kami tanya mak. Nak tahu mak jawab apa?  ” Tak yah la , semua ada lagi.. baju semari ada..” Dengan nada biasa jer.. “Jom la mak siap-siap kita p beli blouse kat tesco…”
Akhirnya , mak akur dengan pilihan anak… “mak pilih 3 helai, nah kain selai”- Ujar Ummi.

Nak cuba sehelai demi sehelai… di akhirnya ummi hanya cakap pada mak ” Mak, doakan kami kaya dan berjaya apa kami buat naaaa”. ” Aku ni duk doa kat hampa semua, Nabila nak periksa , anak cucu bagi cerah hati perut.nak belajaq…bal bla blaa..”

MasyaAllah syok sangat dengar. Inilah yang mahal, bila dengar sendiri doa mak.. serius terharu..

Yang tak terkecuali 4 beradik. Adeh.. ummi tekena dengan budak-budak ni. Daripada haga Rm15.00 dah kena beli 4 pasang , dah cecah Rm60.00 !! Anak owh anak😂Malamnya, lokasi makan malam.kami secara bajet di area Jam besar. Serius, nampak kedai biasa-biasa tapi marvellous..Merenung ke dalam sudut hati mak, mak pasti seronok jika di usia senja ini dapat berehat, menikmati usia dengan anak-anak. Setiap kedutan urat diwajah mak terdapat 1001 rahsia. Mak tetap di hati kami, sehingga selamanya..mak, semoga kakak tabah seperti mak😍

Selesai makan malam, kami duduk berehat di dataran jam besar. MasyaAllah, syukur diberikan kesempatan masih dapat memberi. Semoga kebahagiaan ini terus jadi milik mak, selamanya.Amin. Terima kasih atas doa mu mak..Tanpa mu  tanpa doaMu, kami bukan siapa-siapa di muka bumi Mu ya Allah.

Comments

  1. Julia Johari

    Alaaaa kenapa ni menitis air mata baca entry ummi…julia pernah buat apa ummi cakap…meraih doa mak…doa mak mahal sgt2…nak redha dia…sbb kita boleh pergi dgn tenang dengan redha mak…sebak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge