Break Pad Sym VTS 200 seminggu je habis!

Jumaat lepas 17.2.2017 balik kerja terus singgah untuk tukar break pad Sym vts 200. Dah hampir 2 minggu rasa tak sedap menunggang. Itu sebab terus pergi check.

Bila pomen dah keluarkan break pad, ha kau! Habis terus. MasyaAllah! Alhamdulillah selamat sampai kekedai dan tukar. Patutlah dok heran, break tak makan! Gila bahaya, break tapi tayar belakang dah tak grip. Bila nak memotong dan melalui jalan kat lorong tengah pada waktu pergi dan balik kerja, bahaya sangat. Kerosakkan break pad pada sym vts 200 boleh menyebabkan Ummi tergolek!

BREAKPAD VTS 200

Tukar break pad baru harganya kalau ikut Rm100+, tapi sebab dah jadi member di FZS Motor, dapat harga RM85.00 sahaja untuk 1 set. Jimat yang amat!

SYM VTS 200

Ini break pad yang baru , yang ni la tukar jer baru seminggu  dah habis. Erggg! Date first tukar 17 Feb  2017.

Ini 24 Februari 2017, balik petang tu singgah lagi sekali kat workshop FZS di Cheras. Boleh break pad tu hilang  ! Kata owner workshop tu , sebab disk bercalar  dan ia menyebabkan kesan kepada breakpad. Bila ditanya apa sebab breakpad boleh bercalar teruk. Katanya ” itu tak pasti, dan ada juga pengguna SYM VTS 200 lain yang alami disk bercalar. Tapi ini kes pertama break pad licin selepas seminggu”.

Dan sebabkan macam tak logik seminggu boleh haus, maka owner workshop gantikan yang baru yang lebih keras. Tujuannya untuk melicinkan semua disk. Selepas seminggu nanti, kena datang semula untuk gantikan yang baru dan tengok apa jadi pada disk. Pelik kan, seminggu pakai dah haus.

Sym vts 200 yang Ummi pakai sekarang dan cukup selesa. Tapi kalau ada bajet lebih nak upgrade ke 400i. Pasti kelajuan 400i dapat memberikan lebih kelajuan di LEKAS Highway. Hehehe impian tak salah kan?

Sebabkan berimpian, nak pelekat gambar  400i la kat wall ini. Nak visualise! Sym VTS 200 lepas ini boleh guna seharian dan SYM 400i untuk jarak jauh. Eh! Doakan lah, mana tahu rezeki Ummi dengan suami dapat naik motor baru kan.

Menarik dan menjadi impian Ummi  : YAMAHA T-MAX SKUTER SPORTS

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge