Sessi Persekolahan 2018, kisah riang ria anak kesekolah

Alhamdulillah, syukur cuti akhir tahun 2017 telah berakhir dan kini telah bermula sessi persekolahan 2018. Syukur semua keperluan anak-anak dapat disediakan dengan sebaiknya. Bab yuran Along dan Angah juga selesai, cuma yang mana perlukan bayaran bulanan itu sahaja perlu diteruskan.

Yuran SRAI dan Tadika

Along, masih di SRAI. Yuran tahunan Along untuk darjah 2 RM144.00 PIBG  rm80.00 dan majalah sekolah RM15.00. Buku sekolah biasa RM27.00 , Buku Agama RM19.80,Tanda nama RM7.00, Baju Pendidikan Jasmani RM18.00, Yuran Makan RM50.00 x 6  = RM300.00 ehm, selesai setakat ini untuk Yuran Tahun 2018 bagi Along. Yuran makan sahaja ada lagi 6 bulan yang perlu diselesaikan. Setakat ini RM610.80.

Angah pula tahun ini nak sangat ke sekolah. Walhal Along dulu tidak pun mengikuti kelas atau pembelajaran secara formal di tadika. Kesiankan Angah jadi hantar jerla dah nama pun dia teringin sangat nak kesekolah. Kos Angah pendaftaran dan juga yuran selama 3 bulan adalah RM1480.00. Ini termasuk transit dan juga kelas iqraq serta fardu ain. Jadi masih jimat jika nak dibandingkan dengan kos pergi balik ke rumah pengasuh. Kiranya Angah stay daripada pagi sampai jam 6 petang ditempat sama. Selamat dan senang Ummi.

Hari pertama persekolahan:

Hari pertama sekolah, Along bangun 515 pagi , mandi dan siap uruskan diri. Ummi train macam recruit, kerja mau cepat dan pantas. Bukan apa Along sempat lagi untuk tahajjud serta buat solat sunat witir. Biasa solat sunat witir dah suruh buat sebelum tidur. Andai terlajak tidur pun tak lah rugi.

Seawal 615 pagi selesai subuh ayahanda mereka dah hantar Along ke sekolah. Seronok Along dari atas sampai bawah baru. Cuma kata Along, beg sekolah jer tak baru Ummi. Pakai yang mana ada , sebab masih elok lagi. Nanti rosak baru beli , bukan apa tak mahu rumah jadi store simpan beg. Dah berlambak beg. Stress nak menyimpan.

Angah akan menempuh alam baru persekolahan dan kelas bermula jam 8.00 pagi, jadi Ummi dengan Abah hantar untuk beri semangat. Angah bangun mandi pun mudah, mungkin sebab dia dah prepare minda dia untuk sekolah agaknya. Bangun pagi, Angah makan sekeping roti dengan butter dan minum milo “Milo kembali ke sekolah”, ha! Siap ada tema!.

Bila sampai sahaja di sekolah Angah buka kasut dan terus masuk. Bila dah duduk, saja tunggu tengok reaksi Angah. Tengok dia relax jer, kira pass la. Dalam ramai-ramai pelajar Angah seorang sahaja pakai kopiah. Bagus, keep it up Angah. Semoga jadi ketua kelas dan pemimpin yang hebat. Ewah, beria Ummi kan? Syukur tiada reaksi pelik daripada anak-anak Ummi.

Jom layan koleksi gambar alam persekolahan 2018 :

Semoga anak-anak kita semua berjaya dunia akhirat dan menjadi asbab kepada kita untuk ke syurga Allah swt nanti kemudian hari. Kita ibu ayah ini hanya mampu usaha, dan doa agar anak-anak di berikan celik hati untuk menerima pelajaran. Selain itu, sebagai ibu ayah, Ummi juga tak putus berdoa supaya akal yang cerdik ini bukan sahaja bab duniawi, tapi sikap juga mencerminkan sikap serta perilaku muslim yang hebat. InsyaAllah. Amin. Jumpa lagi next entry ya. Bye

Untuk tips anak bijak dan cerdik  , boleh download ebook ini:  Power Parenting.my:

Mak diusia senja, 66 tahun banyak yang mak lalui. Happy birthday mak.

66 Tahun! Tambah tolak sikit lagi akan mencecah 70 tahun. Biasanya 70 tahun kudrat telah berkurang, hanya masa untuk menikmatai keindahan ciptaan Tuhan sahaja. Dulu, masa kecil maklah segalanya.

Oleh sebab saya seorang sahaja anak perempuan jadi apa mak pakai itulah yang nak dipakai. Apa mak ada, itu jugalah saya ingin miliki.

Teringat peristiwa “kain pasang”. Ayah belikan untuk mak warna koko, tapi tiada untuk saya. Gila jelous! Menangis tidak berpuas hati kerana kain pasang. Sampai akhir, mak tak pakai baju tersebut. Ya Allah bila dah besar baru faham , menyesal. Itu zaman anak-anak la. Kini dah pun dewasa.

Jadi tahun ini kami (saya,adik, suami dan Dik Nana) hadiahkan mak sepasang telekung Siti Khadijah. Cuba bayangkan apa perasaan mak? Baru best, mak pakai apa yang kita pakai. Seronok apabila mak tersenyum bahagia. Biasanya mak hanya tengok orang pakai dalam rancangan Dai dan juga iklan di televisyen. Kini , apa mak teringin dah jadi hak mak. 

Dulu mak garang, apa sahaja tidak kena tunggu la rotan. Kami semua memang tak berani untuk melawan. Hari ini bila saya sendiri miliki anak seramai 4 orang baru lah tahu susah payah mak dulu. Bagaimana mak rasakan membesarkan kami adik beradik. Ada anak sendiri baru tahu, salah layanan ada yang jelous, ada yang terasa hati. Jadi jika ingin memuji, semua nama akan disebut. Supaya adil dan saksama.

Emak, satu perkataan mahal pada nilai. Bila lelapnya mata mak, kita tiada lagi insan yang boleh kita panggil dengan panggilan mak. Mak, tolong kakak. Mak, nak apa? Mak, nak makan? Serius, mesti terngiang-ngiang punya. Jadi, kesempatan masa yang ada, usia yang Allah swt pinjamkan ini diharap adlah sempat untuk saya sebagai anak menabur bakti kepada mak.

Teringat cerita seorang lelaki zaman Nabi Muhammad s.a.w , katanya “Saya pikul emak saya menunaikan haji, adakah telah membalas jasa emak saya melahirkan saya?” ” Tidak wahai anak, jasa ibumu melahirkan kamu tidak setimpal dengan apa yang kamu lakukan.”

Jadi ketahuilah saya, apa juga yang saya lakukan belum tentu dapat melunaskan hutang ibu melahirkan saya kedunia. Walaupun begitu, akan terus saya usahakan dan berdoa agar satu hajat yang sangat diidami mak akan dapat dicapai dengan izin Allah swt. Walaupun usaha ini juga masih tidak dapat membalas jasa mak. Mak, selamat hari lahir ke 66 Tahun . 2 Januari 1952 tanggal mak dilahirkan. Kami anak-anak hanya mampu berdoa agar mak sihat dan dapat beribadah dengan sebaiknya. Tiada apa dapat kami lakukan selain menggembirakan mak. Semoga doa mak akan kami perolehi selagi hayat dikandung badan. Keberkatan hidup kami hanya pada doa dan restu mak sahaja. Doakan kami mak, supaya semua azam kami tahun ini akan terlaksana. Kami semua sayangkan mak. Specialnya mak, air tangan mak tiada galang ganti. Tiada serupa dengan mana-mana insan lain. Terima kasih mak.

Excident depan rumah sahaja, benda nak jadi maka redha!

Benda nak jadi! Redha sebab setiap sesuatu tu Allah swt telah aturkan yang mana akan berlaku, cuma kita sahaja tidak ketahui. Alkisahnya pada Sabtu lalu ada wasap masuk yang mana ada seorang ayah kepada pegawai kanan di JSPT Bukit Aman meninggal. Oleh sebab lokasi tak jauh dari rumah, maka niat  tu nak bawa anak-anak pergi mengunjung jenazah.

Jam 330 petang kami pun keluar dari rumah. Masa dah tutup pagar, Angah yang liat nak naik. Dia termenung jer nak naik kereta. Along jerit la,  “Angah cepat la naik!”. Kita kan tak tahu apa akan jadi, tapi bila dah jadi baru Ummi sedar mungkin Angah ada rasa sesuatu kot dalam hati dia.

Bum!!! Tiba-tiba tak tahu bagaimana boleh berlaku perlanggaran. Rasanya dan tengok macam tidak ada kereta dari depan dan arah kiri kanan. Cepat-cepat buka pintu dan minta maaf dengan pemandu Exora seorang lelaki India. Dan kami pun bincang elok-elok, sepakat untuk buat repot di balai polis. Yer la, kita dah nayar insurans kan, jadi buat jer la repot.

Along pula katanya terhantuk mulut di kepala Angah. Muka Along jer lain macam nak menagis. Adik-adik yang lain okay. Kami tak cedera, cuma kereta sahaja berlaku kerosakkan. MasyaALLAH , betul-betul dugaan. Namun, pihak yang satu lagi pun okay. Pemandu India, Dr Prekash dan isteri pun baik. Mereka juga menerima isu ini dengan baik. yerla bukan kita minta nak berlaku excident kan. Jadi kami semua redha.

Ini rupa kereta Ummi. Nampak sikit tapi bila bawa rasa juga alignment dan ada bunyi. Its okay, kita hantar kepada perodua untuk baiki. Tapi, selepas kejadian Ummi tidak maklumkkan pada suami, bukan apa tak mahu dia risau. Sebab Sabtu lalu suami kerja, kami anak beranak sahaja yang terlibat dalam kemalangan ini.

Ummi call Runner yang biasa bekerjasama dengan Ummi untuk setel kan kes ini. Mujur dia juga dapat bantu Dr Prekash. Jadi kedua pihak mudah, Ummi dan Dr Prekash pun tenang.

Petang itu, waktu asar pun masuk. Jadi kami buat keputusan untuk balik solat. Selepas solat, Ummi bagi anak-anak makan dan siap untuk ke balai trafik Kajang. Kami buat repot dan ambil gambar. Selesai buat repot pun dalam pukul  645petang juga. Tapi syukur, semuanya dipermudahkan.

Cuma bila kita buat slaah kena lah terima. Yes, Ummi pun kena saman sebab salah tu salah Ummi yang keluar daripada simpang. Jadi, mudahkan hidup ini, once kita buat sa;ah kita minta maaf dan akui. Perkara lain turut sama mudah.

Hari Ahad, ingatkan suami balik nak bagi dia masuk rumah dulu. Hhahaha tapi, dia jenis akan perhatikan kereta. Aduiii, kantoi! Bukan tak nak bagitahu, cuma ingatkan nak suami rest dulu. Suami cakap takperla benda nak jadi, tapi lain kali kena hati-hati jer la. Yes, my fault!

Plan asal kami nak ke Bangi Wonderland secara automatik cancel! Pospone next week la nampak gayanya. Korang yang bawa kereta berhati-hati okay. Bila excident sebenarnya menyentik jiwa bahawa kematian ini boleh menjemput pada bila-bila masa. Semoga perkara ini menjadi ikhtibar dan pengajaran. Doakan semuanya di permudahkan. Manalah tahu asbab excident nak dapat kereta bar. Eh!!! Okaylah, merapu sudah. Doakan kereta kami cepat siap ya. Terima kasih semua. Esok Ummi share kami makan Bakar-bakar Steamboat di Bangibest!

Cuti Krismas kami dan aktiviti keluarga – part 1

Assalamualaikum, apa khabar semua? Saya sunyi beberapa hari, ada sikit isu dengan blog sebab telah terlebih kapasiti. Jadi, dah berubat dengan sebaiknya iaitu clearkan back up data. Jadi sekarang blog telah kembali sihat walafiat. Syukur.

Apa cerita minggu ini? Ehm, penuh duka dan lara. Namun tak kurang juga ada kebahagiaan yang hadir.

Hari Jumaat lepas kami sekeluarga makan malam di Sate Kajang. Pergi sejurus selepas maghrib. Bukan apa, pergi awal senang untuk meletak kenderaan. Namun begitu, sebelum pergi awal-awal buat visualize untuk park depan kedai. Kebetulan masa kami pergi hujan,jadi wajib visualize terlebih dahulu.

Sampai sahaja di Sate Kajang, kami naik ke bahagian atas. Ummi order 5 sate daging dan 40 sate ayam, 2 set nasi impit dan 1 nasi goreng biasa untuk Along. Perut Along memang perut nasi, dengar menjerit minta tolong untuk diisi..hahaha layankan jer la. Owh ya, biasa kalau order air segelas ada sahaja tak cukup.

Jadi, Ummi order sejag air teh o ais. Tapi kali ini berlebih pula. Ada bekas air masak anak-anak yang berisi sikit air, Ummi kosongkan dan tapau..hahaha bukan apa kalau nak beli segelas pun Rm1++, balik boleh minum lagi.. Jimat ke kedekut? Bagi Ummi tidak membazir. Apa sekalipun atas penerimaan masing-masing.

Adik pula pelik sikit kali ini. Jangan tak tahu 😆 usia setahun lebih ini adik berjaya habiskan separuh daripada nasi impit yang panjang di Sate Kajang Haji Samuri ini. Adoi, sampai Ummi pegang perut, Ummi cakap “Adik, ni balik rumah wajib letak minyak panas ni!”. Pegang perut dia sampai rasa bulat macam bola. Adik owh adik!!.

Rasanya habis ke 45cucuk sate? Ehm… perut kami ni boleh tahan, anak-anak pun makan boleh tahan. Cuma balance dalam 6 cucuk sahaja. Jadi yang balance tapau juga.

Bila ke Sate Kajang Hj Samuri ini korang tahu ke yang kita boleh beli kuah kacang? Ha, 1 kilo Rm11+, jadi Ummi beli untuk dipanaskan di rumah. Jimat masa tanpa perlu ke kedai beli bahan mentah dan masak. Huhuuuu senang banyak mak!

Galeri Kami :

Tudung ini fashion bila Along tolong sarungkan kepada Cik Sarah. Cer korang yang baca buat macam ni, agaknya comel macam Cik Sarah pakai tak?

Korang kalau pergi malam ke Sate Kajang Hj Samuri ini ada sikit dugaan berhantu. Nak tahu ke? Terutama kepada kaum ibu. Kalau kesini kena sabar, anak makan tak senang sebab ternampak-nampak taman permainan di bawah atau sebelah sate ini. Sangat menggugat jiwa. Selagi tak pergi rasa tak tenang semua orang. Redha yer kalau bawa anak -anak sebaya anak Ummi. Hahaha.

Ada lagi ni kedukaan hujung minggu lepas, esok Ummi update okay. Jumpa esok.

Pencapaian Kelab Blogger Ben Ashaari 2017

2017 Bakal berakhir, dan 2018 akan menjelma. Bagaimana dengan pencapaian kita sepanjang tahun 2017? Mencapai target atau ada yang tidak tercapai? Board dreams yang telah dicipta pada awal tahun mencapai sasaran?

Kali ini entry bukan nak cerita kejayaan diri atau keluarga. Tetapi lebih kepada sebuah kelab yang telah dikutuk! Yes, kelab ini awalnya tiada nama. Malah ramai yang lebih kritik daripada menyokong. Namun bagi saya bukan isu, selagi kita tahu tujuan dan niat sebenar kenapa diwujudkan kelab yang di gembar gemburkan ini.

KBBA9 di FIM ASIA Supermotor

2017 KBBA9 menjadi Kelab Blogger pilihan untuk bekerjasama dengan Firm Asia Supermotor 2017. Tahun ini KBBA9 terus menyokong event yang diadakan. Semoga event seperti ini akan dapat menggalakkan anak muda berlumba di track yang sebenar, bukan lagi berlumpa di jalanan.

PhotoShoot KBBA9 2017

Tahun ini KBBA9 telah dijemput untuk mengadakan photoshoot di Muzium UPM. Disini suasana amat menggamit memori seakan kita kembali ke kampung halaman. Makanan tengahari pula dihidangkan dalam pinggan lama yang sangat cantik dan dekorasi yang unik.

Hari Keluarga di Cherating Beach Resort

Selepas mengadakan hari keluarga di De Rhu Beach Resort , KBBA9 juga dipelawa untuk mengadakan Hari Keluarga di Cherating Beach Resort. Yang menariknya kali ini, program bukan sahaja di resort. Malah kami dibawa menyusuri Sg Cherating, makan keropok leko serta ditaja untuk aktiviti sukaneka. Sangat meriah dan ianya juga sangat memberikan impak besar kepada Cherating Beach Resort Kuantan. Terima kasih kepada pengurusan Cherating Beach Resort yang telah menaja percutian kami juga.

Bangi Wonderland Waterpark

Alhamdulillah 2017, KBBA9 masih menjadi kelab Blogger yang bekerjasama dengan Bangi Wonderland bagi mempromosikan lagi waterpark ini. Tahun ini banyak kemudahan yang telah disediakan dan ianya lebih baik daripada dahulu. Tahap keselamatan pengunjung lebih diutamakan. Kami doakan Bangi Wonderland akan bertambah maju pada tahun akan datang.

Halal-Hab JAKIM

Tahun ini KBBA9 juga telah melebarkan sayap dimana kami juga bekerjasama dengan Halal Hab JAKIM untuk menyebarkan lebih maklumat kepada masyarakat berkaitan hal halal makanan terutamanya. Dan yang menarik, ukhwah disini juga mendatangkan manfaat bukan sahaja bagi kami, malah kepada semua pembaca blog. Terima kasih Halal Hab JAKIM yang mempercayai KBBA9.

Kerjasama Bersama Tentera Laut

KBBA9 juga mendapat pengiktirafan sebagai sebuah media yang boleh diperayai apabila ada wakil yang dijemput bagi menyambut hari media bersama NAVY tahun 2017. Bukan muah sebuah kelab blogger yang mempunyai pelbagai latar belakang boleh bekerjasama dengan sebuah agensi ketenteraan. Tahniah KBBA9.

Kerjasama Dengan Lembaga Zakat Selangor

KBBA9 sentiasa berharap agar blogging bukan semata-mata untuk dapat nama atau suka-suka. Bairlah ada yang disampaikan memberikan manfaat kepada ramai orang. Jadi disamping kami ber blog, kami juga menyampaikan dakwah melaluipenulisan dan media sosial.

Manfaat kepada anak-anak :

Ya, tidak dinafikan yang berblogging adalah mak atau ayah. Namun, rezeki ini kadang pergi kepada keluarga. Cuba perhatikan daripada atas tadi, semua manfaat dapat semula kepada keluarga. Bermakna Ben Ashaari tak makan sorang. Ini cara beliau untuk menyumbang kepada masyarakat. Kecam? Ehm, biasa tapi apabila tahu tujuan dan niat kerana Allah swt, pasti banyak lagi yang Allah swt akan lorongkan. Rezeki ini ada pelbagai!

Kasut sekolah untuk anak.
Terlibat dengan program bekal nutrisi oleh Dugro Dumex
Bekalan baju sekolah kepada keluarga yang mempunyai tanggungan ramai. Syukur

Tahniah kepada founder KBBA9. Terima kasih juga daripada kami kerana tidak pernah mengasingkan antara satu sama lain. KBBA9 seakan keluarga besar yang mana setiap ahli saling bantu membantu. Kena marah kena tegur itu lumrah dalam sebuah keluarga demi untuk menjaga ahli yang lain. Tahun 2018, semoga KBBA9 atau lebih dikenali sebagai KELAB BLOGGER BEN ASHAARI akan terus maju dan menyumbang kepada masyarakat  (terms and conditions). Tahniah!

 

 

Kenapa perlu menulis? Semuanya bermula dengan niat dan matlamat.

Assalamualaikum, apa khabar semua? Hari ini (2012/2017) Rabu. Saya sampai pejabat awal atas tujuan untuk memberi manfaat kepada diri sendiri dengan berjoging dan live di facebook untuk tujuan memberi manfaat kepada followers saya. Niat dan matlamat akan mengikut kita jika kita menulis dan apabila semuanya tertulis.

Saudara, malam sebelumnya saya update facebook sebelum tidur yang berbunyi  :

InsyaAllah esok saya akan live pada jam 715pagi. 15 minit sahaja.

Tajuk : “Kenapa perlu menulis”.

Semua orang boleh menulis..nak tahu join live esok tau.

Janji esok ya.😍😘

Cuba perhatikan perkataan”InsyaAllah dan janji esok ya”.  Pertama saya berjanji dengan mengikat kata dengan insyaAllah kerana setiap sesuatu hanya akan berlaku dengan izin-Nya sahaja. Kedua, janji bermakna saya bukan sahaja ingin berjanji dengan followers saya tetapi dengan diri sendiri. Apabila kita berjanji kita mesti tepati.

menulis

Kenapa perlu menulis?

Menulis menghilangkan stress

Cuba rasakan bagaimana jikakita dalam keadaan tekanan. Semua perkara rasa serabut , malah dalam kelapa bersimpang siur rasanya lebuhraya “otak” yang sedang berfikir. Ini kerana kita tiada gambaran yang jelas yang mana harus difikirkan terlebih dahulu.

Jadi, mulakan dengan menulis dan mencatatkan setiap satu perkara yang sedang kita fikirkan. Seterusnya tulis nombor mengikut keutamaan yang mana seharusnya didahulukan dalam proses menyelesaikan perkara dan situasi tersebut. Semuanya bermula daripada dalam minda.

Bagi orang jenis visual seperti saya, bila saya menukis terus saya akan nampak perkara yang penting jika dibandingkan dengan tidak menulis. Malah apabila kita menulis, kita akan dapat merekodkan setiap perbuatan dan tindakan kita lalukan.

Catatan diary -kita adalah sejarah

Jadikan penulisan kita sebagai diari kita. Apabila kita menulis secara tidak langsung kita merekodkan perjalanan hidup kita yang melibatkan kos perbelanjaan dan pendapatan kita. Malah dengan menulis juga kita boleh expresikan perasaan ketika itu dengan baik. Cuba bayangkan saudara membaca semula diari pada zaman sekolah menengah, saudara senyum atau sedih? Saya yakin dan pasti seperit mana sekalipun peristiwa lalu akan membuatkan kita tersenyum pada hari ini. Jadi, kita adalah sejarah diri sendiri dan mungkin untuk keluarga.

Kongsi pengalaman /pengetahuan

Tujuan kita menulis adalah untuk perkongsian pengalaman yang telah kita lalui untuk bacaan orang lain. Kenapa ingin berkongsi? Saudara, apabila kita berkongsi pengalaman baik mahupun penat lelah kita secara tidak langsung yang sedang membaca tulisan kita akan merasakan mereka bukan berseorangan. Ada juga orang lain yang sedang hadapi situasi sama, jadi tidak perlu mengalah. Melalui penulisan kita, kita secara tidak langsung sedang mengajak pembaca kita untuk terus bangun daripada apa juga situasi.

Menulis sebagai tanda penghargaan

Pernahkah saudara menerima surat penghargaan atau ucapan birthday atau tahniah ketika sedang menghadapi sebarang kejayaan? Jika pernah, saudara rasa ianya membantu menaikkan semangat? Jadi begitulah juga jika kita menulis di blog atau juga buku. Secara tidak langsung kita sedang mencatatkan penghargaan kita kepada mereka yang ingin kita ucapkan perhargaan dan ucapan terima kasih. Jadi, bahagiakan orang lain dengan penulisan. Apa yang kita ada, beri dan pasti kita akan dapat semula. InsyaAllah.

Beri manfaat kepada diri, keluarga dan masyarakat

Tujuan hidup kita pastinya bukan untuk diri sendiri saaja. Setiap orang memainkan peranan yang penting dalam kehidupan. Jadi, bagaimana untuk memberi  manfaat kepada orang lain? Salah satunya dengan menulis. biarpun kita menulis untuk tatapan sendiri tetapi suatu hari mungkin ianya akan menjadi rujukan anak-anak pula. Namun begitu, jika alangkah baiknya jika perkara yang baik kita kongsikan dengan lebih ramai orang. Contohnya tips untuk rambut lebat, tips anak mudah hafaz al quran atau apa juga petua rumah tangga selagi ianya memberikan manfaat kepada pembaca.

Jom saya nak sarankan untuk saudara yang membaca juga lebih rajin berkongsi melalui penulisan walaupun satu ayat. Niat apabila kita meninggal esok pasti ada ilmu yang kita sampaikan kerana ianya juga adlaah amal yang mungkin akan bantu kita kelak. InsyaAllah. Jom jadi penulis yang bermanfaat bukan sekadar menyampaikan berita tidak sahih dan menimbulkan kontroversi. InsyaALLAH. Jumpa lagi di lain entry okay. Bye

Pare Test. Jangan mengalah selagi belum berjaya

19 Disember 2018  hari penuh debaran. Tahun ini dalam PDRM diperkenalkan pula dengan PARE TEST. Sebelum ini tidak ada dalam PDRM dan tahun 2017 adalah tahun pertama ujian ini diadakan.Tanpa sebarang latihan , paksakan diri untuk buat yang terbaik. Ujian ini adalah berlandaskan masa mengikut umur. Terdapat perbezaan masa antara wanita dan lelaki iaitu 15 saat.

Apa itu pare test?

“The Physical Abilities Requirement Evaluation (PARE) is an occupational test used to assess a person’s ability to perform the physical demands of police work by simulating a critical incident of chasing, controlling, and apprehending a suspect.Jun 6, 2016”

Ikutkan tarikh asal PARE TEST ini adalah 21 Disember 2018. Namun begitu pegawai kanan JSPT wanita ini ada dalam 5 orang dan yang mampu atas faktor kesihatan cuma 4 dan seorang lagi bercuti. Jadi hari tersebut saya, ASP Heryani dan ASP Mariam sahaja yang menjalankan ujian ini.

Saya pula hari tersebut, seawal 7 pagi sampai di Taman Tasik Perdana untuk melakukan “streching”. Terima kasih atas sokongan suami dan anak-anak. Kiranya jauh jugak larian saya pagi itu. Seronok bila berlari, keluar peluh. Badan rasa sedap dan ringan walaupun jenis yang berisi.

Jam 8pagi kami ke Menara 2, Bukit Aman untuk menhadapi ujian. Tapi, semasa diambil tekanan darah, saudara  nak tahu berapa bacaan? MasyaAllah 185/110. Tinggi tu! Tapi badan memang tak rasa pening atau rasa nak pitam. Jadi saya maklumkan anggota bertugas, “Okay Cik, saya boleh lakukan. Jangan risau!”.

Selepas beberapa orang melakukan ujian tersebut, nampak mudah dan dalam hati cakap , “Boleh ini, tak susah pun. Survive hanya dalam masa 4 minit sahaja! Yakin boleh!”

PARE TEST

Owh ya, untuk usia 30-35 masa untuk lulus adalam 4 minit 30 saat dan untuk 36-40 4 minit 45saat. Syukur akhirnya berjaya. Tapi masa melakukan Pare test ini, tiba sahaja round keempat rasa lelah sangat. Namun, kata orang jangan mengalah. Kalau dah berjaya lakukan 4 pusingan kenapa lagi 2 pusingan hampir di garisan penamat nak mengalah.

AKSI PARE TEST

Ya, kata-kata dalam diri yang membantu untuk berjaya. Bukan sokongan daripada rakan atau orang luar. Bahasa dalaman diri yang menentukan kejayaan diri samada boleh berjaya atau tidak. Tengoklah semasa melakukan aktiviti ini pelbagai dugaan dan pergerakkan.

Untuk yang ingin menonton cabaran 4 minit 30 saat yang terlah berjaya dilalui, dipersilakan menonton di youtube.

Pengajaran Daripada Pare test

Pengajarannya, lakukan sesuatu yang telah kita mulakan sehingga berjaya. Bahasa diri dan sokongan diri sendiri adalah keutamaan yang akan menjadikan kita orang berjaya atau gagal. Biarpun semasa “ujian” ada pelbagai rintangan dan dugaan , namun kejayaan pasti akan jadi milik orang yang berusaha.

Tiada kejayaan yang datang bergolek. Saudara apa juga pekerjaan yang kita lakukan selagi boleh buat lakukan dengan habis baik dan tetapkan keazaman tinggi kenapa mesti berjaya. Jadi, sama-sama kita daki sebuah perjalanan di hadapan yang belum pasti dengan azam danmatlamat yang betul. Walaupun susah untuk melakukannya namun pasksa diri untuk teruskan perjuangan. Rezeki akan tetap jadi milik kita. Insyallah semuanya dengan izin Allah swt. Saudara ada belajar sesuatu?

Mereka menceriakan hati yang rindu!

Kadang kala ada jiwa yang sepi, ada hati yang rindu, ada perkara terbuku. Sahabat. Hadir mereka menceriakan. Tiada lagi paku. Tiada darjat. Tiada pangkat. Semua beraksi sebagai manusia Biasa Yang punya hati Dan Perasaan Santuni sahabat Mereka penyeri Mereka hadir juga rezeki Terima kasih semua adik beradik KBBA9

Sahabat ini sangat luas pengertian dan juga mereka ini hadir tanpa sebab. Tapi mereka dihadirkan bersama rezeki. Rezeki macamna? Sedangkan ada yang kaya ada yang miskin ada yang belajar dan sebagainya? Begini, sahabat ini rezeki dari sudut lain. Hadirnya sahabat ada kala menceriakan jiwa.

Saya sendiri, di pejabat saya bukanlah bos besar tapi level saya tetap terpisah dengan kakitangan bawah. Ada kala hidup ini mesti mau senyum kan, ada nak ketawa, nak gelak..barulah ceria. Tanpa sedar, bermula dengan alam maya, mereka inilah yang menggembirakan hati saya selain daripada anak-anak.

Celoteh mereka setiap hari ada sahaja yang berbeza. Ada sahaja topik untuk menceriakan suasana. Tapi bagusnya dalam keluarga besar KBBA9 ini, masing-masing boleh interaksi antara satu sama lain tanpa mengira siapa. Tak bermakna terlebih, mereka ada adab. Yang kakak di hormati, yang muda disantuni, yang adik disayangi.

Wassap Group!

Ceria tentang wassap group, bukan setiap masa kita ada masa untuk bersembang. Tapi wassap group inilah yang menyatukan kami semua dari pelbagai pelusuk negeri. Ada yang jauh ada yang dekat, semua boleh berbicara. Waktu bila nak berwassap? Inilah satu-satunya group yang berhenti ketika semua tidur. Kita yang berada dalam group, bukan setiap masa kena layan baca wasap. Tak perlu, cuma demi ukhwah bersembanglah seketika walaupun 5 minit sehari.

Lagi satu, group wasap KBBA9 ini bukan sekadar hanya perlu sahaja baru join. Memang ada kadang tu rezeki datang, ada sponsor barang dan sebagainya. Sedar diri, takkan masa ada faedah baru  kita nak join. Join lah ketika ada masa. Dan saya sendiri memang sayang dengan keakraban sahabat dalam ni.

Namun, saya juga tahu, balik rumah waktu dengan anak dengan anak. Mereka lagi berhak, jadi apa juga pilihan semuanya atas tangan kita. Pilih masa dan apa keadaan sekalipun utamakan keluarga, suami dan anak-anak. Sedar atau tidak  sehari kita hanya ada 4 jam untuk anak-anak itupun belum termasuk waktu kita kerja lebih masa atau balik lewat malam, anak telah dibuai mimpi.

Last nak cakap, dimanapun kita hargai sahabat. Rajin bertanya khabar dan santuni sahabat lama dan baru. Jangan jadi sahabat yang berbaik demi sesuatu matlamat. Jom kita jadi insan yang sentiasa beri manfaat kepada rang lain, wamia dengan memberikan salam. Ingat ya, 2018 kita jaga ukhwah kerana Allah swt. Semoga sahabat semua terus mengecapi bahagia. Assalamualaikum..bye..jumpe entry akan datang.

Bajet bulanan untuk sekeluarga tahun 2018, naik ke turun?

Kos yuran anak sekolah tahun 2018. Korang rasa okay ke okay? Saya tengah mengira bajet keluarga tahun 2018. Semua bil , utiliti dan juga kos lain. Dibawah adalah ringkasan BAJET yang diperlukan setiap bulan tahun hadapan. Itu baru yang penting belum masuk extra kos yang tiba-tiba kena bayar.

Kos Utiliti:

Elektrik RM250.00

Air RM20.00

Unifi RM 200.00

Celcom: RM150.00

Indah Water : RM32.00

Jumlah : Rm502.00

Perbelanjaan untuk anak-anak : 

Along : 8 tahun

Belanja bulanan : RM50.00 ini sekolah sediakan makan tengahari. Jadi tak perlu beli sendiri.

Duit poket RM3 sehari (22 hari) = RM66.00

Jumlah = RM 116.00

 

Angah : 5 tahun

Tadika :RM 150.00

Transit / kafa : RM190.00

Transport  : RM20.00

Kelas malam :RM100.00

Jumlah : RM360.00

Bayaran kepada pengasuh :

Kakak : RM200.00

Bab bergaya depa 4 beradik.

Adik : RM300.00

Pampers :RM100.00 (Drypers basic 4 pek)

Susu Dugro  : RM100.00

Jumlah RM700.00

Kos Pengasuh dan Transit:

Itu baru kos yang tetap, belum lagi kos lain. Nampakkan banyak juga kos perbelanjaan anak sekolah. Tapi masih under bajet. Angah kalau hantar pengasuh 5 tahun , pengasuh ambil kos RM150.00 itu untuk kos transit, boleh tahan harga. Ehm, baik duduk jer di tadika, kira pusing sana pusing sini, dan mengambil kira tahap keselamatan ulang alik  akhirnya saya ambil keputusan untuk Angah tadika dan transit di tempat sama. Kiranya Angah tidak banyak pergerakkan dan boleh berehat juga. No wonder ada yang hantar kepada mak untuk jaga anak, FREE! Tak sepatutnya.

Along, kos pergi dan balik sekolah masih boleh absorb dalam kos minyak Ummi dengan abah. Tambahan hanya menggunakan motorsikal. Ummi pula terfikir, nak naik kereta ke motor tahun depan ini. Nak naik motor macam serik je. Tapi boleh jimat kos minyak dan tol pergi dan balik kerja kalau naik motor.Nanti fikir, masih trauma lagi ini.

Yuran sekolah tahun 2018

Tahun ni yuran Along masih tak tahu berapa. Cuba untuk sekolah Along dapat baju sekolah FREE untuk semua pelajar yang mana kerajaan negeri sponsor. Duit buku dan duit PIBG sahaja la yang kena bayar , duit makan boleh bayar secara ansurans setiap bulan.

Angah, yuran bagi 5 tahun tadika sahaja RM600.00 untuk belian barang, baju dan peralatan. Huhuu, akalu 6 tahun kena tambah RM55.00 untuk kos konvokesyen. Semua duit kan?

Ini kos yang Ummi kena kena keluarkan secara tetap bagi setiap bulan. Dan kos makan minum kami sekeluarga setipa bulan termasuk pampers dan susu adik tadi adalah RM1000. Sebenarnya gaji kita ini cukup ke lebih? Lebih kalau pandai bajet, kalau tersadong… jawab sendiri.

Tahun 2018, banyak lagi perancangan ini. Ada yang nak pakai duit ada yang boleh datangkan duit. Cuma nak kena kesana kemari itu yang kena cabar diri. Harap apa juga perancangan tahun depan berjalan lancar dan ada sumber yang boleh kita jadikan pendapatan tambahan bagi 2018. Yang lebih sedekah, zakat  dan simpan. InsyaAllah, setiap sumebr yang Allah beri akan cukup jika berkat disisi Allah swt. Jom sama-sama kita doakan tahun 2018 lebih banyak kebaikkan hadir dalam hidup kita. InsyaAllah. Amin

Garang macam dinasour! Ummi ni nak makan orang ke?

Keluarga Sakinah

“Ummi, itu dinosarous!” “Angah nak satu, boleh Ummi belikan?” Ini antara perbualan ketika itu di pusat beli belah satu ketika dulu. Saya ketika itu hanya membayangkan anak ini hanya berimaginasi dan sukakan dinosaour sebabnya ia adalah salah satu watak yang menghancurkan dunia dalam satu kisah animasi.

Rupanya apa yang saya jangkakan tidak sama dengan apa yang anak gambarkan. Tarik nafas panjang..dan hembus! “Angah, kenapa angah suka dinasour?” Saya menyoal anak kedua saya setelah beberapa hari selepas kami sekeluarga berjalan-jalan di pusat membeli belah.

Katanya mudah , namun buatkan hati seorang ibu tersentap. Kata seorang anak kecil mudah dan riak wajah bersahaja. “Angah suka dinasour sebab Ummi macam dinasour. Angah Cuma ingin berkawan dengan dinasour!”Sentap! Rupanya sikap saya selama ini menyerupai dinasour? Barulah saya sedar yang melalui teguran anak kecil ini sebenarnya memberikan satu  tamparan hebat.

Terdetik dihati kecil ini, “Ya Allah ini rupanya tanggapan anak yang aku kandung terhadap diri ibunya.” Menyesal dengan sikap demikian , barulah saya sedar yang selama ini saya membawa perwatakkan tidak kena dengan tempat dan penerima.

Saya melayan anak kecil seakan saya melayan mereka yang perlukan arahan daripada saya. Saya menjadi tegas dan garang tanpa perdulikan perasaan orang lain. Melalui teguran anak kecil ini, sejak itu sedikit demi sedikit saya cuba mengubah gaya percakapan yang sesuai dengan keadaan.

Peranan dan pengaruh kepada sikap

Ya. Peranan kerjaya dan juga sekeliling sangat mempengaruhi gaya sosial seseorang. Termasuklah saya seorang inspektor mama yang tidak memperdulikan gaya percakapan dan layanan terhadap seorang anak kecil.

Bagi saudara pembaca yang mungkin juga ibu seperti saya. Kita mungkin adalah seorang ketua atau telah biasa dengan gaya kepimpinan yang tegas. Namun begitu, sikap kita yang mungkin bagus kepada organisasi sebenarnya tidak boleh diterima oleh orang sekeliling kita.

Pengajaran :

Pengajarannya disini, siapa sahaja kita dan dimana kita berada jadilah seperti kambing yang masuk ke kandang kambing, mengembek dan masuk ke kandang harimau mengaum. Biarlah kita menjadi orang yang dihormati kerana sikap kita yang tegas tapi mesra bukan sebaliknya. Adakalanya kita mungkin merasakan sikap kita adalah yang terbaik. Namun, disebalik sikap dan akhlak kita sebenarnya ada mulut-mulut yang bercakap mengenai kita. Mungkin juga sikap yang tidak baik yang telah kita ekspresikan telah melukakan hati yang mendengar tanpa sengaja.

Sejak daripada  teguran anak kecil ini sebenarnya disebaliknya ada keindahan yang tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata. Biarlah siapa pun kita, kita pasti boleh berubah menjadi dinasour yang disayangi bukan lagi ditakuti. Jadi, sekarang apa sahaja mereka ingin bermain, saya biarkan sahaja selagi tidak merbahaya.

Jadi sebagai ibu ayah biarlah kita disayangi kerana kita ibu ayah yang terbaik. Anak-anak amanah kita, wajib kita santuni mereka dengan kasih sayang. Kini , saya suka jika berkongsikan sikap yang baik saya kaitkan dengan sikap yang dianjurkan oleh Nabi Muhammad s.a.w. Jom sama-sama kita niatkan agar rumah dan keluarga kita menjadi keluarga contoh dan mengikut ajaran agama. InsyaAllah anak-anak pun membesar jadi anak yang soleh dan solehah.  Okay, jumpa lain di lain entry.