Review Produk Dan “Event”

Review Produk Dan Event adalah salah satu usaha untuk membantu usahawan dan juga badan korporat untuk mempromosikan perniagaan dan majlis mereka di carian google melalui penulisan di blog Umminani.com .

Bagi setiap pengiklanan, produk disertakan bagi tujuan promosi dan meningkatkan kepercayaan kepada pembaca. Selain itu, kami membantu juga mewar kan program kebajikan  yang tidak melibatkan keuntungan wang ringgit. Konsep Umminani.com adalah ingin menyampaikan sesuatu yang bermanfaat kepada pembaca melalui perkongsian dan tips yang baik. Umminani berdoa agar pahala penulisan menjadi saham akhirat kelak.

Jika tuan /Puan ingin bekerjasama email ke admin@umminani.com untuk perbincangan lanjut. Kami sedia membantu menulis dan mewar-warkan produk dan kepakaran Tuan/Puan dalam blog kami. Semoga usaha yang kecil ini dapat membantu memeriahkan dan menjadikan kita semua usahawan berjaya dunia dan akhirat.

Sekian.

wassap  : 012 4430338

Umminani.com

Surya Malaysia Di Pameran Health Week Bersama Watsons Malaysia

Bismillahirrahmanirrahim, biasakan diri dengan memulakan sesuatu dengan menyebut nama Allah swt. Dan Ummi nak semua yang baca blog Ummi sentiasa dalam rahmat Allah wt dan berada dalam keadaan dada rasa lapang seluas  taman  dan tasik yang terbentang luas. Ehm, nak tanya apakah yang korang minum untuk detox? Buat sendiri? Bagus . Tapi Ummi dengan kekangan masa Ummi minum ACV. Apa dia ACV? Acv tu Apple Cider Vinegar. Ummi pun nak ajak korang ke Surya Malaysia Di Pameran Health Week di Sunway Velocity Mall, Cheras, kita sama-sama rasa dah ambil tahu tentang ACV dan produk daripada Surya Malaysia.

5 Manfaat dan Khasiat ACV keluaran Surya MALAYSIA.

1) Membantu pencernaan – minum ACV sepanjang bulan puasa amat digalakkan. salah satu manfaatnya sebab ianya sangat membantu sistem pencernaan dan mudah membantu sistem pencernaan untuk membuat proses pelawasan. Kiranya jangan terkejut jika selepas ambilan ACV ini, tak lama beberapa ketika akan terus membuang. Baguskan?

2) Melegakan sakit tekak – Bagi mereka yang sakit tekak , gatal tekak mahupun batuk, ACV sangat membantu. Boleh cuba.

3) Membantu mengurangkan berat badan – Percaya kan? Jika dah muka dicerna, secara tak langsung kita dapat mengurangkan berat badan.

4) Kajian membuktikan bahawa asid asetik yang terdapat dalam cuka epal cider boleh mengimbangi gula dalam darah dan meningkatkan sensitiviti insulin.

5) Cuka Epal juga membantu memberikan perlindungan terhadap kulit dengan cara mencegah kulit menjadi sangat kering. Namun begitu , bagi merek yang memilik kulit sensiitf tidak digalakkan menggunakan ACV.

Surya Malaysia Di Pameran Health Week

Apa yang menarik, kak Saidila , penulis Blog SAIDILA.COM, ajak Ummi dan beberapa orang lagi blogger meraikan dan bersemuka dengan PAK CIK. haaa, pakcik ni siapa Ummi pun tak kenal. Dan yang menarik, pada 6-9 Oktober ini ,  elain dari promosi produk , akan ada aktiviti istimewa juga sempena Health Week bersama Watsons Malaysia . Katanya roadshow di Sunway Velocity Mall , jadi Ummi terus la setuju. Sebab dah masukkan dalam jadual minggu ini untuk jalan-jalan dengan anak-anak dan suami. Kira pelawaan dan ajakan ini kena pada waktunya.

Lagi menarik , katanya di sana nanti boleh cuba sendiri rasa produk keluaran terbaru daripada Surya Malaysia. Produk ini adalah Air Klorofil dengan rasa Pic dan Air Klorofil dengan rasa Laici. Bunyinya macam pelik ,tapi dah tak sabar nak mencuba. Biasanya bila sebut klorofil, dah terbayamgkan air kosong dan masukkan titisan klorofil. Selepas itu air berubah jadi hijau. Oleh sebab ini ada kelainan, makin bertambah teruja lah nak tengok dengan mata, nak merasai sendiri kehebatan rasa dan pastinya nak dengar sendiri daripada pihak Surya Malaysia tentang produk baru mereka.

Ringkasnya Surya Malaysia memasarkan produk yang :

Affordable – berpatutan

Improved Taste – rasa tiada tandingan

Healthy – menyihatkan

HALAL Certified – ada sijil halal

Jadi bagi siapa yang ada kelapangan waktu dan masih merancang nak kemana hujung minggu ini, boleh la kita berjumpa di Sunway Velocity Centre Court nanti. Kita selfie ..hhehe, okay , ini ada maklumat lanjut untuk program hujung minggu ini.

Surya Malaysia Di Pameran Health Week

Lokasi : Sunway Velocity Centre Court

Tarikh : 6 Oktober – 9 Oktober

Tarikh Penampilan Khas Pak Cik : 7 Oktober

Masa : 2pm – 3pm

Faceebook : @Surya.Malaysia

Instagram : @surya.malaysia

#SuryaACV #RasaSayangSemanisMadu #SuryaMalaysia

 

Rahsia rambut lembut, tak berbau dan menyegarkan walau bertudung ada di Hairdepot

“Ummi ,bau apa pelik ni!” Seram! Kisahnya terjadi sekali jer, sebab bangin pagi terlambat, mandi wajib basahkan rambut.. Dah tu, lap-lap sikit dengan tuala, dah sarung tudung, siap!.

Eleh, bukan Ummi jer pernah buat gitu..haha uols pun pernah, betull? Nak mengaku tak? Ehm, biasa kalau buat tak jadi masalah, cuma bila kena tegur dengan Angah si Laser , sentap mak!. Tengah baring seketika lepas balik kerja, aa’ah memang belum mandi la..niat nak rehat. .

Angah datang “Ummi, bau apa ni.. macam pelik..”. Sambil dia pegang rambut Ummi. ..Terkedu!”Ummi,rambut Ummi bau laa..!’.Aduh! Laser.. ! Terus risau, kalau bangun lambat akan pastikan rambut dikeringkan.. dan mujur la ni ada jumpa pot best punya untuk kelengkapan rambut yang panjang ni..

Nak tau, la pakai tudung 15 jam sehari pun dah tak risau. Dah tak risau kena kritik dengan Angah..Nama tempat yang Ummi dapatkan shampoo, contioner dan mask untuk rambut adalah kat Hairdepot Damansara. Dekat je, kalau pergi ke Ikea, sebelah IKEA je.

Kami semua dah cuba Produk dari Hairdepot –  Umminani, Safurara, Idabaharum, YayaNatsumi, Ema

Selain jual shampoo dan kelengkapan untk rambut ada juga jual peralatan lain. Boleh dapat harga diskuan lagi.. nak tau ke? Ha! Baca sampai habis..hish kalau bab diskaun nak tahu jer kan. Rambut ini kalau kita basahkan pagai dan tak keringkan akan bau masam tau. Korang pernah ke tak kerignkan rambut? Ke lap ala kadar jer guna tuala, dan tuala mandi tu jugalah tuala lap rambut? Ehm, untuk kebersihan dan nak jaga rambut bagi lembut, tak mudah gugur, seeloknya gunakan tuala yang berbeza.

Kat sini, ada jual pengering rambut juga tau. Ini untuk siapa yang tak ada lagi, boleh beli di sini “best price” tau.kalau kat luar, 1 set kenalah sediakan sekurangnya RM300.00 barulah dapat set pengering rambut. Ummi ada 1 set ini pun Mr Suami hadiahkan dulu, dah lama sangat beli. Sebab apa nak tahu? Sebab bila anak ramai, nak biarkan kering bukan mudah, kalau guna pengering 5 minit dah siap walaupun rambut panjang.

Produk di Hairdepot bestnya adalah produk NATURAL.

Ini ada orang snapkan masa mentelaah bnak memilih. Kata Cik Puteri , iaitu pegawai pemasaran produk ini ketika di Hairdepot hari itu, ada dua perbezaan untuk wanita free hair dan juga yang berhijab. Dan bagi kita yang berhijab ini, mereka cadangkan untuk kita gunakan yang pek hijau ini iaitu daripada Olive.

Produk Rambut Wanita Berhijab

Inilah produk yang Ummi share tadi tu, punya lama baca dan tenungkan..dah lama mula la hati berdegup..opss dah macam bercinta la pula.Tapi sebab dah dengar penjelasan Cik Puteri ini sangat meyakinkan Ummi pun beranikan diri mencuba. Produk natural ini bagus sebab dah tahu, chemical kurang dan ianya selamat. Jadi, cubalah..tak rugi pun. Disini ada info lanjut : Review Shampoo Wanita Berhijab

 

Nampak? Tak..huhuu inilah yang Ummi cakap best tu.. birthday ada hadiah, kalau beli lebih RM100 pun dapat hadiah. Malah dapat diskaun lagi. siapa tak nak kan.. mestilah nak..

TESTIMONI :

Okay tadi Ummi cerita pasal barang kan., ini pula testimoni Ummi dah cuba selama seminggu. Huhuu, hati berbunga-bunga tau! Ehm, balik kerja duduk la seketika, sambil membelek pada botol shampoo dan hairmask ini. Hati dah tak sabar nak mandi, tapi geram tu kena tunggu turn..hahah ini biasa dah kalau kat rumah kami, masing-masing malas nak naik ke tingkat 1.

Kali pertama menggunakan shampoo olive ini Ummi hanya buat pemerhatian. Unutk 3/4 hari pertama Ummi pakai, balik petang jer bila dah relax gitu, Ummi usap rambut… “eh, lain macam je rambut ni…” Buat tak tahu je, sebab kita rasa biasa je, sampailah Along cakap, ” Ummi, rambut Ummi macam Sarah la..” Mula-mula tak sedar, tapi bila usap pegang dan rasa , eh betullah rasa licin dan lembut. Sekali lagi cuba bau rambut..ehm..okay segar dan best.

Wajib tahu lagi beberapa perkara iaitu sebabkan produk ini neutral, maka tak banyak buih yang keluar. Pakai sikit dan ratakan keseluruh rambut dah memadai. Puas hati sangat, ini kali pertama jumpa shampoo yang benar-benar menyegarkan rambut.

Lagi satu, kalau pakai hairmask ini seminggu sekalisahaj. Puas hati sangat dengan result yang sedang dialami. Kalau siapa yang suka buat rambut  “donut”, korang pasti lebih teruja.

Okay, kalau siapa yang masih mencari  ini Ummi tujukan pada korang –

“Ku mencari bayangmu tiada
Di langit biru di lautan api
Kau hilang dan semakin jauh
Hujung dunia kita berjumpa”

Tapi nak cari HAIRDEPOT tak perlu ke hujung dunia.. Klik disini :

facebook : https://www.facebook.com/HairDepot 

website : www.hairdepot.my

Instagram : hairdepot_my

Selamat mencuba !

Maze Runner , Bagus Untuk Tontonan Satu Family

Hi, p mana hujung minggu ni? Eh..silap cuti awal muharram hari ini. Esok baru Sabtu..haish kalau cuti Jumaat mesti rasa cepat je.

Kami ini kat rumah tak ada Astro, hanya ada Hypp Tv sebab Ummi langgan Unifi.

Sejak kebelakangan ini, kami tak sempat nak dating tengok wayang. Busy kerja , mak datang dan masa yang sama orang mai buat renovation rumah. Jadi, kami beli siaran.

Maze Runner ini mula-mula menyeramkan, tapi once dah tengok Ummi rasa patut untuk di tonton bersama anak-anak.

Moral dalam movie Maze Runner:

Pertama: Ada sifat ingin tahu yang mendalam.

Thomas watak utama dalam movie ini menunjukkan sifat ingin tahu yang sangat mendalam apabila dia terjatuh dari lift dan sedar yang dia hidup di kelilingi dinding. Dia nak tahu, apa yang tersembunyi di sebalik wall tersebut.

Kedua: Berani mencuba.

Thomas sangat berani mencuba. Walaupun dia ahli baru yang tercampak di dalam kawasan tersebut, dia berani mencuba memasukki wall tersebut.

Ketiga: Kerjasama dan persahabatan

Semasa Thomas memasuki wall tersebut semasa ingin menyelamatkan rakannya “runner” yang disengat, dia sedaya upaya menyelamatkan rakannya. Walaupun dia terpaksa menggadai nyawa dan dalam keadaan bahaya.

Ummi bagi 3 sahaja, kalau ada kesempatan cuba tonton. Banyak lagi moral yang kita boleh pelajari dan ajar anak melalui kisah ini. So, filem ini walaupun nampak menyeramkan, sebenarnya sangat bagus untuk tontonan satu keluaga.

Okaylah..selamat menonton ya. Semoga hujung minggu terisi dengan program bermanfaat.Kita pilih apa yang ingin kita tonton, baca dan buat. pilihan di tangan kita. Jangan biarkan televisyen memaparkan apa sahaja tanpa kita sekat dan pilih program yang bersesuaian.

Travel Pack Cosmoderm wajib bawa travel.

Hi korang, apa khabar? Nak cerita lagi ini, kami masih tak boleh move on la mood bercuti di Legend Cherating Beach Resort Lokasi Pilihan Family Day KBBA9. Kali ini Ummi nak share apa yang Ummi bawa sepanjang percutian, ini nak kenalkan kat korang Travel Pack Cosmoderm. Sangat sesuai untuk travel mana-mana, kiranya wajib ada satu set dalam beg kain atau beg kain solat tu.. haa!

Kenapa Travel Pack Cosmoderm wajib bawa travel?

1 set travel pack Cosmoderm ini ada 3  yang wajib. Tapi kalau beli set set travel pack Umrah dan haji yang special tau. Ada free Vanity’s Favourite Deep Heat Lotion (100ML).  Klik website Cosmoderm untuk tengok pakej yang sentiasa di offer. Wajib bawa semua ni. baca sampai habis apa sebab semua ni wajib ada.

credit photo kepada http://alampauh.blogspot.my/
1. Vitamin E Cream 3,000iu (50ML)
Melembapkan kulit wajah yang kering dan tidak selesa dalam keadaan cuaca panas terik atau dingin kesejukkan ketika travel. Ummi sendiri dah pakai lebih daripada 8 tiub ke 10 tiub vitamin E cream 3000 iu ni.  Ummi pakai sejak Vit E Cream ni masih dalam bekas bulat lagi. Salah satusebab Ummi pakai Vitamin E ni adalah selepas muka  teruk kesan facial kalau tak kena dengan kulit memudaratkan.
Kulit masa tu jadi kering yang amat, lepas pakai Vitamin E cream 3000 iu ni terus nampak perubahan, itu yang buat jatuh cinta dan terus pakai sampai hari ini. Ini Ummi buat demo :

2. Tea Tree Oil Magic Body Lotion (60ML)
Ini pula tea Tree Oil Body Lotion yang mana sangat memberikan kesegaran dan meredakan kegatalan kulit akibat cuaca panas kering atau dingin. Saat pergi travel, ada macam-macam keadaan , ada masa sejuk yang amat dalam bilik hawa dingin. Malah ada ketika badan gatal-gatal akibat berpeluh dan tidak membersihkan diri secukupnya.
Jadi, biasa Ummi bawa kemana sahaja magic Body Lotion ini. Kalau anak-anak gatal, boleh terus pakaikan dan sapu pada tempat yang gatal tu. Lagi satu tahu kenapa kena bawa travel set Cosmoderm ini? Salah satu sebab kalau la uols tertinggal deadorant, magic lotion ni boleh bantu tau.. hehehe ambil sikit jer, sapu kat bawah celah-celah ketiak tu… ha! Ke baru tau jer penggunaan rahsia ni? Heheeh sangat sesuai juga kalau nak letak kat celah-celah tu , bagi mereka yang kulit sensitif  dan gatal pakai deadorant, boleh gunakan magic lotion lepas ni tau.
Penyelesaian cepat dan berkesan untuk bau badan, jerawat badan dan selar matahari
• Menyamankan kulit terengsa dan tidak selesa
• Meredakan selar matahari tanpa pengelupasan
• Membantu kurangkan ruam, jangkitan kulat dan kuman
• Penghalau nyamuk, serangga, pepijat katil dan redakan gigitan serangga
• Anti-bau badan dengan deodoran asli
3. Advanced Moisture Therapy Cream (50ML)
Lagi satu, korang kena bawa sekali Advance Moisture Therapy Cream ini. Biasa kalau travel kita akan rasa kering jer kulit , bila berjemur , mandi kat pool dan sebagainya. Jadi nak pulihkan semula kulit  dan mungkin ada tumit kaki yang merekah  boleh gunakan juga cream ini. Kiranya cream penyelamat jugalah.
4. Vanity’s Favourite Deep Heat Lotion (100ML) – PERCUMA – mengikut term semasa 
Biasa kalau travel pasti banyak berjalan kan, samalah macam kami ke Family Day lepas. Ada sukaneka , ada game dan jalan sana sini , penat yang amat. Tapi ada deep heat ni amat melegakan. Serius tau!
Vanity’s Favourite Deep Heat Lotion sangat membantu melegakan otot-otot yang lenguh akibat berjalan jauh. Ummi dah pakaikan siap-siap pada kaki, betis dan belakang.. sedap jer angin keluar tau, lepas beberapa ketika sapu pada badan.
Apa lagi keistimewaan Travel Set Cosmoderm ini? Ehm, kebanyakkan produk Cosmoderm selamat untuk semua  peringkat umur. Kalau beli dan menggunakannya, semua dari abah, mak dan anak-anak semua boleh kongsi pakai. Mudah kan? Kalau bawa nenek pergi travel sama, deep heat sangat membantu melegakan otot yang kejang atau tegang akibat berjalan banyak.

Travel Pack Cosmoderm

So , siapa nak cuba boleh dapatkan dari sini :

Website: www.cosmoderm.com.my
Facebook: https://www.facebook.com/Cosmoderm/
Instagram: https://www.instagram.com/cosmoderm/

Review zing detergent film, mujarab untuk baju sekolah

Hi korang, sekarang dah  masuk bulan 8 kan. Ehm, bermakna dah 8 bulan juga anak dah sekolah . Anak Ummi  dah darjah 1 dan tahun depan tahun 2 pula. Tapi kalau dulu risau semua ada, sampaikan Ummi tulis entry ini.  Persediaan Anak Ke Darjah Satu, Kenapa Awal Sangat? 2018, Ummi sendiri dah buat awal persediaan untuk kemasukkan ke darjah 2, preparation tu penting yang amat tau. Dan nanti Ummi share kami beli baju kat Swan Aeon Balakong dengan Sales 30%. Jimat! 8 bulan sekolah di tahun 2017  Ummi hadapi masalah baju anak yang “hitam”. Serius , hitam dan kusam tuuu! Ehm, ada terbaca Ben Ashaari tulis tentang Zing Detergent Film ( entry 15/Ogos/2017) dan Ummi dah simpan hasrat nak cuba.

Zing Detergent Film , Baju Kusam Tak Ada Lagi

Bukan apa, kalau basuh hari-hari pun baju tetap nampak kusam. Dan kalau balik sekolah tu, Ummi kena rendam dan biarkan semalaman. Tak cukup dengan tu, Ummi perlukan sabun letak kat leher baju dan kalau baju melayu kat bahagian lutut kena sental. 8 bulan pakai, hari-hari buat kerja yang sama, tangan ni rasa panas jer, lagi panas hati, baju kusam!



Ini kesan penggunaan Detergent Zing+ Film, mudah tau, rendam seketika jer, lepas tu campak masuk mesin. Tak perlu tonyoh lagi.

Kalau korang ada anak sekolah rendah terutamanya , pernah tak alami , bila anak balik sekolah jer baju busuk …erghh rasa nak muntah weh! Ehm, selalu cakap kat Along, “Along ni, lain kali bersih sikit… “Tapi apakan daya, sekolah kan berdebu, tambahan anak kecil ni main bukan ingat dunia. Dan mungkin juga faktor balik sekolah baju kotor dan busuk sebab sabun biasa yang Ummi gunakan harian. Tapi bila guna Zing Detergent Film, dah bebas bau! Hahahah rupanya bukan salah Along, tapi salah Ummi yang salah pilih sabun pencuci. Maafin Ummi ya nak..hehehe

Zing Detergent Film Selamat Untuk Tangan

Bila baca entry Ben Ashaari yang kata Zing Detergent Film ini selamat untuk tangan, rasa tak sabar nak cuba. Sekali try order dengan Cik Ros Farina. Biasa kalau cuci baju sekolah la terutamanya, bila nak rendam baju tu, berpijar tangan. Tapi tak lah sampai mengelupas. Mujur la ni jumpa Zing Detergent Film, koyak dan guna. Mudah yang amat. Bagus betul teknologi daripada dari Jerman ini walaupun Zing Detergent Film ini dibuat di China.

Sangat buatkan hati jatuh cinta lagi dengan Zink Detergent Film ini antaranya adalah mesra alam, tak ada agen peluntur dan selamatlah kesimpulannnya. Yer la nak gunakan sabun ini kalau salah pilih macam Ummi lah, sampai baju anak nampak kusam dan kena hadapi sabun biasa yang terpaksa berpanas tangan tu! Semua ni sebab tak ada ilmu.. menyesal!

Bagi korang yang ada masalah cuci baju , smada baju anak atau baju apa juga pakaian harian, mungkin Zing Detergent Film dapat membantu. Selain berkesan dan menjimatkan serta menjadikan tangan halus dan selamat, Zing Detergent Film ini juga mudah disimpan dan senang nak susun atur barangan rumah. Pakai sedikit dah cukup , dan kalau sebelum ni “terseksa” jiwa kena sental baju anak, masih tak terlambat untuk membeli detergent ini untuk kegunaan harian.

Cara menggunakan detergent Zing Film:

Ummi dan keluarga sendiri dah bebas dari belenggu ..hahaha belenggu la , bila anak balik sekolah masing-masing tengok jer baju sekolah anak. Bila dah rendam, sekali lagi Ummi dengan abah saling berpandangan…hehee turn siapa yang kena?? Hahaha main-main cuci baju ikut turn pun boleh jadi korang rasa bahagia laki bini tau.. boleh tambah dalam  Rahsia kekal bahagia suami isteri dan utuh rumah tangga



Korang boleh la cuba ya, boleh cuci semua jenis pakaian termasuk baju sekolah, baju sukan sekolah atau juga baju sukan kita semua. Boleh gunakan untuk rendam kasut yang kusam dan hitam. Boleh juga untuk kegunaan seisi keluarga.  Ambil jer sekeping atau potong ikut keperluan, dah memadai. Ada cara menggunakan detergent ni kat belakang plastik.

3kg keatas elok gunakan 3 keping.. mudah jer, yang penting baca arahan sebelum mengunakannya. Simple, selamat dan mudah digunakan. Guna Zing Detergent Film ya lepas ni.. Ibu suka, anak wangi, rumah tangga bahagia.. no more your turn la.. u laa.. hahahahaha

Untuk dapatkan Zing Detergent Film boleh hubungi : 012 235 0657

 

 

Ayam masak merah paling sedap, apa resepinya?

Assalamualaikum, hi semua.. masih mood makan-makan ker?  Kalau Ummi, dah habis dah mood raya, open house tahun ni kena pospone dulu, banyak hal kena uruskn. Kini dalam urusan nak renovate rumah, jadi segala agenda makan-makan di rumah hold sehingga raya haji. Boleh kan?Biasa kalau open house dan Ummi perlu masak nasi, Ummi akan masak resepi ayam masak merah paling sedap yang mak pernah ajar. Ini memang rare bagi Ummi, dan paling sedap sepanjang zaman.

ayam masak merah

Resepi Ayam Masak Merah Paling Sedap

Bahan-bahan yang diperlukan (Resepi untuk  1 ekor ayam sahaja)

Ayam bersih dan dipotong 16 seekor – goreng separuh masak supaya tidak mudah hancur bila dimasukkan kedalam kuah.

Kisar  :

Serai sebanyak 5 batang

Halia – 3cm

Bawang besar kuning atau merah 3 biji

Bawang putih 5 biji

Bahan-bahan lain : 

Santan 1 biji -@ 1 Paket

Cili kisar atau cili kering kisar – 3 cawan -senang nak ukur

Minyak 1 senduk untuk menumis

Cara-cara memasak resepi ayam masak merah:

Kisar semua bahan di atas dan satukan dalam satu bekas. Panaskan minyak dengan api perlahan dan bila dah panas minyak tersebut, tumis bahan yang dah di kisar. Apabila dah naik bau wangi tersebut, masukkan cili kisar dan masukkan sikit air. Bila ak mendidih masukkan santan pekat. Ianya seakan memasak rendang, tapi bezanya tiada kerisik dan juga daun kunyit.

Biarkan cili kisar dan juga bahan yang dikisar tersebut masak dengan api yang perlahan. Perlu memastikan kuah ini masak elok, supaya makanan lebih tahan lama.

Bila kuah dah pekat dan nampak naik minyak, maka masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi. Ini bagi  memastikan ayam tidak hancur.

Biarkan dalam tempoh 5 minit, dan tadaa…. dah siap masak ayam masak merah yang paling sedap ini. Mudah kan! Wajib cuba.

Sayur Campur Mudah :

Bahan yang Ummi gunakan ialah bawang putih, bawang  merah yang di mayang halus. Tumis dan masukkan sikit air dan perasa bersama 1 sudu sos tiram . Lepas tu, masukkan sayur yang dah dipotong biarkan seketika dan siap! Mudah jer kan.

Tada ini dia menu penuh kalau Ummi masak. Tapi masakkan macam ni samada hujung minggu atau pun pada hari Ummi cuti jer la, hari hari nak masak mewah-mewah begini tak ada nya. ada juga Ummi dah tulis resepi

Ikan masak lada hijau, menyengat wehhh !

Boleh cuba menu masakkan yang Ummi share ye. Dan harap menu ni kekal sepanjang zaman, anti tua-tua anak-anak pula masakkan untuk Ummi. Okay selamat memasak. Tata!

Lain-lain menu best terjah blog : www.ninamirza.com okay!

Ikan masak lada hijau, menyengat wehhh !

Hi semua, assalamualaikum, apa khabar? Sihat kan? Hari hari masak dah jemu tak tau nak makan apa.. dan sesekali teringin pulak nak masak Ikan Masak Lada Hijau. Resepi ini kesukaan suami. Dan masa bibik ada, tiap-tiap minggu ada menu ini , wajib! Rindu bibik!

Resepi Ikan Masak Lada Hijau

Bahan-bahan :

10-15 biji cili hijau

bawang besar 2 biji – Ummi pakai yang warna kuning

asam jawa – 2 susu besar

gula –  1 sudu kecil

garam secukup rasa

air

Cara-caranya : 

Blend semua bahan diatas sehingga hancur. Panaskan minyak kat atas dapur, bila dah panas tuang bahan dah di blend  tadi, tutup dan masukkan sedikit air supaya tak kering. Masak sehingga naik bau, dan akhir sekali masukkan bawang besar yang di potong bulat. Biarkan seketika.

Bila sambal kita dah naik bau dan masak, apa lagi, tuangkan atas ikan yang dah siap digoreng.  Walla dah siap… jangan lupa yer, makan dengan nasi yang panas.. fuh meletopss! Hahahaha siap dah, mudah jer kan resepi simple ni. Cubalah.

Okaylah , ini menu yang simple ikan masak lada hijau. Lepas ni rajin-rajin lah masak tau.. heheh air tangan isterikan pengikat kasih suami.. ops! Okaylah .. bye

 

Menu :

Donut Simple dan Ringkas

Ikan Singgang Simple Dan Mudah Di Masak

Resepi Gulai Lemak Ikan Tongkol Ringkas Dan Mudah

Biskut raya paling senang

Kabel charger henset korang tahan lama?

Assalamualaikum , apa khabar? Korang menaip main game atau update blog pakai henset? Kalau Ummi, henset adalah rakan karib tau, waima update blog pun kadang guna kan henset. Tambahan jika busy yang amat, atas motor pun boleh up date blog. Huhuu melampau kan! Ini hanya waktu suami yang menunggang, dan Ummi jadi passengger. NUKILAN DI ATAS MOTOR.

Tapi isunya, awatlah kabel charger Ummi kerap sangat rosak. Adui, setahun rasanya dah 3 kali beli kabel. Daripada yang mahal sampailah yang harga nya RM10.00. Yang penting bila charge ,bateri cepat penuh dan boleh pakai dengan power bank.

Kabel Charger Henset cepat sangat rosak!

Pernah beli sekali tahun lepas beli yang RM50.00 . Kononnya ada warranty, tapi memandangankan baru jer pakai dan pikir pula jarak nak ke kedai tersebut jauh maka beli yang lain jer la. ingatkan harga mahal tahan lasak, sama jer. Ehm, dah tu mas abeli kat Ampang Walk, huh jauh pulak nak pergi sana claim warranty even setahun punya warranty.

Charge di Power bank sambil guna henset!

Ini tabiat buruk ke baik, huh tak dapat nak cakap la, tai sebabkan guna henset setiap masa memang kalau di office melekat jer henset dengan power bank. Kiranya powerbank nyawa tu, insaf bila power bank pun dah tak ada power, baru la berenggang dengan henset.

Lagi satu, kalau nak balik rumah henset dah kong sangat, mesti charge dan letakkan dalam box motor. Ini pun maybe penyebab cabel cepat rosak! Ehm, insaf dah ni…huhuu kononlah. Tapi betul-betul nak insaf dah ni, tak larat nak angkut kabel dah.

Kalau korang macam Ummi juga ker? Ke pandai jer jaga kabel? Huhuu kalau Mr Suami, memang tak dapat nak lawan. Kabel dia cantik jer..hahaha ! Kalau nak pinjam , kena pastikan letak semula di tempat asal dan kabel dlm keadaan baik..hahah lain benar dengan iols. Korang pula macamna? Macam Ummi ke macam Mr Suami? Cer komen sikit..

Resepi kari daging yang simple dan cepat dimasak

Assalamualaikum, apa khabar? Ehm..duk pikir nak masak apa hari ini. Anak-anak dah jemu dengan sambal ayam / masak merah ayam jer… jadi dok pikir-pikir resepi teringat nak cuba resepi kari daging yang simple dan cepat dimasak yang mak ajar. Kami  adik beradik kalau kari , memang nombor 1.. huhuu kalau rindukan ayah, kari la yang mengingatkan kami. Tambahan kalau mak, air tangan dia sangat jauh beza dengan sesiapa tau!

Rahsia nya, mak giling cabai tapi anaknya tidak..heheh untuk buat resepi kari daging simple dan cepat dimasak ini. Mak ajar Ummi  masak daging dengan teknik tradisional.. nak tau tak? Resepi rempah giling nanti entry lain Ummi share okay.

Bahan-bahan kari daging yang simple dan cepat dimasak

1 kilo daging , pilih yang isi merah-merah , tanpa lemak..lemak tak elok tau!
5 ulas bawang merah kecil –  mayang halus
2 ulas bawang putih – mayang nipis

Halia – 1 inci – dihiris halus panjang-panjang.

Rempah untuk tumis :
1 biji cengkih
3 cm batang kayu manis
2 biji bunga lawang

5 sudu besar rempah kari, kali ini Ummi guna rempah kari ayam dan daging Babas, bancuh dengan sedikit air dan gaul.

2 biji kepala, ambil santan pekat dan yang kali kedua tapis. Ummi biasa beli 2 biji, rendam air panas dan bila sejuk sikit, blend pakai mesin, lepas tu tapis dan perah.
Kerisik 5 sudu besar.
Daun kari 4 tangkai – bagi wangi.
5 biji kentang  potong 4
Garam secukup rasa
Air ikut kepekatan.
Minyak untuk menumis 4 sudu makan

Cara memasak Kari daging yang simple dan cepat dimasak.

Pertama : Panaskan minyak dalam periuk. Boleh pakai periuk biasa  jer. Bila minyak dah panas, tumis bawang merah, bawang putih , halia, daun kari dan rempah ratus yang dah disediakan . Gorang sampai bau wangi dan semerbak.. hati-hati jangan pula leka, nanti hangit. Bila dah naik bau, masukkan rempah yang dah di gaulkan dengan air. Masukkan sikit santan dalam 2 senduk. Buka api perlahan , dan kacau sampai rempah masak.
Kedua:  Bila rempah dah nampak macam masak dan sikit pecah minyak, masukkan santan yang masih ada , ikut nak kepekatan macamana dan juga kerisik. Kacau sampai sebati dan masukkan daging.  Tips: Masukkan sudu besi dalam periuk. Biarkan jer dalam periuk tu… rebus sampai daging tu empuk dan lembut.
Ketiga:  Masukkan ubi kentang dan biarkan seketika. Akhirnya, masukkan sikit garam, rasa tau. Lepas tu, tutup beberapa ketika sebelum dihidangkan.
Siap… ambik masa dalam 15-20 minit kalau kena daging yang mudah empuk.
Kari Daging Yang Simple ini boleh dimakan dengan nasi panas dan air asam. Malah kalau diutara, resepi ini wajib di hari raya sebagai pencicah ketupat. Jadi beza dengan kari daging untuk makan dengan nasi adalah potongan daging tu. Kalau nak cicah ketupat dan roti jala, potong daging macam dadu. Mudah nanti nak makan.
Huishh terliur sudah ! Ehm, apa lagi  kalau dah rasa terliur , save dan share resepi ini untuk dipanjangkan ke lebih ramai orang. Bezanya resepi kari daging ini dengan resepi kari daging lain adalah kerisik. Wajib cuba!
Resepi lain :
Nak makan di luar:

Kari ayam yang simple dan cepat dimasak

Nak masak apa? Ehm, jom kita masak….kariiii. Kari dengan orang utara memang kawan baik..hehe dan kalau kari ayam ni wajib ada di rumah mak Ummi masa raya tau. Tambahan kalau mak-mak , mak sedara di kampung, kari ayam kampung macam makanan yang amat special la, kalau anak-anak nak balik kampung bukan sekor, berekor-ekor ayam kampung mak sanggup sembelih. Contohnya , raya baru ini – Persediaan raya cara kampung, meriahnya balut ketupat dan sembelih ayam. 

Tengoklah, kami sembelih ayam 9 ekor tau! Dan semua ni buat masak kari ayam.. jangan tak percaya habis licin 9 ekor ayam ini. Jom Ummi nak share resepi kari ayam untuk dimasak seisi rumah  dan bagi keluarga kecil punya saiz hidangan. Cuba yer nanti.

Bahan-bahan kari ayam yang simple dan cepat dimasak

5 ulas bawang merah kecil –  mayang halus
2 ulas bawang putih – mayang nipis

Halia – 1 inci – dihiris halus panjang-panjang.

Rempah untuk tumis :
1 biji cengkih
3 cm batang kayu manis
2 biji bunga lawang
 

5 sudu besar rempah kari, Ummi guna rempah kari ayam dan daging , bancuh dengan sedikit air dan gaul.

2 biji kepala, ambil santan pekat dan yang kali kedua tapis. Ummi biasa beli 2 biji, rendam air panas dan bila sejuk sikit, blend pakai mesin, lepas tu tapis dan perah.
Kerisik 3 sudu besar.
Daun kari 4 tangkai – bagi wangi.
Garam secukup rasa
Air ikut kepekatan.
Minyak untuk menumis 4 sudu makan

Cara memasak Kari Ayam yang simple dan cepat dimasak.

Pertama : Panaskan minyak dalam periuk. Boleh pakai periuk yang sederhana besar.  Bila minyak dah panas, tumis bawang merah, bawang putih , halia, daun kari dan rempah ratus yang dah disediakan . Goreng sampai naik bau wangi dan semerbak.. hati-hati jangan pula leka.
Bila dah naik bau, masukkan rempah yang dah di gaulkan dengan air. Masukkan sikit santan dalam 2 senduk. Buka api perlahan , dan kacau sampai rempah masak.
Kedua:  Bila rempah dah nampak macam masak dan sikit pecah minyak, masukkan santan yang masih ada , ikut nak kepekatan macamana dan juga kerisik.
 
Ummi gunakan kerisik paket jer, sebab stok yang mak buatkan dah habis. Rasa kerisik ini pun okay. Sedap dan warnanya cerah jadi jangan tunggu kari jadi gelap yer..hehehe. Bila kerisik ini muda, warna kari  pun muda jer nampak.
 Kacau sampai sebati dan masukkan ayam .
kari ayam
Tada, dah siappp..wow…huh! Nampak sedap kan? hehehe mestilah sedap tau, ini resepi berzaman yang mak Ummi masak. Dan kalau nak best boleh la tambah dalam kuah ini kentang atau rebung masam. huhuuu, makan waktu tengahari ini memang boleh menambah tau! Sedap yang amat!
Dan satu lagi tabiat family kami , suka makan kari ayam dengan roti jala atau makan dengan roti bakar. Ehm, boleh juga kalau rajin buat pak tungku, makan sambil cicah kuah kari ayam ni, marvellous kata orang putih! Hahahaha
Wajib cuba yer, selamat memasak.