Review Produk Dan “Event”

Review Produk Dan Event adalah salah satu usaha untuk membantu usahawan dan juga badan korporat untuk mempromosikan perniagaan dan majlis mereka di carian google melalui penulisan di blog Umminani.com .

Bagi setiap pengiklanan, produk disertakan bagi tujuan promosi dan meningkatkan kepercayaan kepada pembaca. Selain itu, kami membantu juga mewar kan program kebajikan  yang tidak melibatkan keuntungan wang ringgit. Konsep Umminani.com adalah ingin menyampaikan sesuatu yang bermanfaat kepada pembaca melalui perkongsian dan tips yang baik. Umminani berdoa agar pahala penulisan menjadi saham akhirat kelak.

Jika tuan /Puan ingin bekerjasama email ke admin@umminani.com untuk perbincangan lanjut. Kami sedia membantu menulis dan mewar-warkan produk dan kepakaran Tuan/Puan dalam blog kami. Semoga usaha yang kecil ini dapat membantu memeriahkan dan menjadikan kita semua usahawan berjaya dunia dan akhirat.

Sekian.

wassap  : 012 4430338

Umminani.com

Cuka Epal – Manfaat dan khasiat untuk tubuh badan

Hi semua, mesti ramai pernah dengar tentang Cuka Epal kan? Yang suka masak mahupun kaki makan, mesti pernah dengar yang salah seorang chef terkenal iaitu Chef Wan pernah mengesorkan untuk menggunakan Cuka Epal dalam masakan seperti masak merah dan acar bagi menggantikan asam jawa dan juga gula.

CUKA EPAL SEDAP
Tambahkan beberapa titis ACV dalam masakan boleh menambah kualiti rasa makanan yang disediakan . Boleh juga digunakan sebagai pengganti asam jawa.

Pernah dengar? Kalau tak pernah , bertuah sangat sebab hari ini dapat tahu banyak lagi tentang Cuka Epal. Istimewanya kali ini , Ummi nak cerita manfaat dan khasiat Cuka Epal produk keluaran Surya Malaysia iaitu Apple Cider Vinegar (ACV) with Natural Honey. 

Surya Malaysia iaitu Apple Cider Vinegar (ACV) with Natural Honey atau Cuka Epal. 

5 Manfaat dan Khasiat ACV keluaran Surya MALAYSIA.

1) Membantu pencernaan – minum ACV sepanjang bulan puasa amat digalakkan. salah satu manfaatnya sebab ianya sangat membantu sistem pencernaan dan mudah membantu sistem pencernaan untuk membuat proses pelawasan. Kiranya jangan terkejut jika selepas ambilan ACV ini, tak lama beberapa ketika akan terus membuang. Baguskan?

2) Melegakan sakit tekak – Bagi mereka yang sakit tekak , gatal tekak mahupun batuk, ACV sangat membantu. Boleh cuba.

3) Membantu mengurangkan berat badan – Percaya kan? Jika dah muka dicerna, secara tak langsung kita dapat mengurangkan berat badan.

4) Kajian membuktikan bahawa asid asetik yang terdapat dalam cuka epal cider boleh mengimbangi gula dalam darah dan meningkatkan sensitiviti insulin.

5) Cuka Epal juga membantu memberikan perlindungan terhadap kulit dengan cara mencegah kulit menjadi sangat kering. Namun begitu , bagi merek yang memilik kulit sensiitf tidak digalakkan menggunakan ACV.

CUKA EPAL : 5 Keistimewaan

ACV atau cuka epal madu ini boleh didapati dengan harga yang sangat berpatutan iaitu RM21.10 sahaja di pasaran Watsons. Murahkan?selain itu, rasa ACV juga bukan sahaja sedap malah boleh membuatkan tekak rasa selesa. Ini mungkin kerana salah satu sebab nya, ACV di reka khas tanpa penggunaan bahan perasa @ bahasa lain “No Preservatives”. Selain itu, ACV juga adalah minuman untuk kesihatan yang di jamin HALAL serta mempunyai SIJIL HALAL.

Ringkasnya ACV :

Affordable – berpatutan

Improved Taste – rasa tiada tandingan

No Preservatives – tiada bahan perasa

Healthy – menyihatkan

HALAL Certified – ada sijil halal

Cuka epal diperbuat daripada buah epal segar yang mana ianya mengandungi vitamin , pectin , potassum , sodium , magnesium , kalsium , fosforus dan zat besi. Juga mengandungi sumber anti-oksida seperti carotenoids dan beta-carotene boleh meneutralkan radikal bebas yang berbahaya dimana boleh melemahkan sistem imunisasi. Cuka dapat membantu merendahkan paras glukosa darah , melambatkan pengosongan gastrik dan merendahkan tahap insulin.

Dengan bahan utamanya iaitu asid asetik , cuka juga mampu membunuh bakteria dan digunakan sebagai bahan pengawet semula jadi.  Madu pula bagus untuk kesihatan yang mana ada juga disebutkan dalam hadis yang lain, bahawa Nabi s.a.w bersabda “Berubatlah kamu dengan dua jenis ubat yakni madu dan al-Quran”.Kehebatan madu sebagaimana disampaikan Al-Quran telah terbukti secara saintifik dan dibahaskan secara ilmiah di seluruh dunia.

Sayyid Quthb mengungkapkan, madu lebah sebagai ubat penyembuh penyakit sudah dibuktikan secara ilmiah oleh para pakar perubatan. Inilah salah satu bukti kebenaran ayat Al-Quran yang wajib diyakini umat manusia.

Untuk pengetahuan semua product ini di jual di Watsons dan juga di jual farmasi terpilIh. Macam Lan Careno dia beli di Watson. Katanya juga yang best nya lepas di cuba Cuka Epal keluarga Surya ini dia dapat kesan yang amat best . Nak tahu kan baca perkongsian dia iaitu   Batuk hilang lepas amalkan minum Apple Cider Vinegar with Honey.

Ingat ya, kita pilih ACV atau cuka epal ini untuk kesegaran sepanjang masa. Boleh buat minuman khas sempena rumah terbuka nanti.  ACV sesuai untuk mereka yang amat mementingkan kesihatan dan mahu mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat.Okay, ingat Cuka Epal , ingat Apple Cider Vinegar keluaran Surya.

Artikel berkaitan  : Ikan Singgang Simple Dan Mudah Di Masak

Bagi yang berminat nak cuba, boleh layari laman sosial mereka iaitu Surya Malaysia seperti berikut :

Facebook: https://www.facebook.com/Surya.Malaysia/Untuk keterangan lanjut boleh ke hashtag : #SuryaACV #RasaSayangSemanisMadu #SuryaMalaysia

Instagram : https://www.instagram.com/surya.malaysia/

E-Commerce link :

Lazada – http://bit.ly/2rTseiZ

Shopee – http://bit.ly/2rGY7eR

Kuah lodeh pekat , mudah jer, main campak-campak siap!

Ehm..dok pening nak makan apa lah selain nasi dan lauk pauk..kalau masak nasi biasa kadang 2 pot pun tak habis makan 6 orang kami. Jadi Ummi dok pikir nak masak apa yang budak-budak suka. Terfikir nak masak kuah lodeh dan makan dengan nasi impit. Sekali masak jer, dan masa pun tak guna banyak masa nak masak sayur kuah lodeh ni.

Ini Ummi nak share dulu menu Kuah Lodeh Ummi biasa masak, simple jer.

Bahan-bahan kuah lodeh :

1 keping pucuk

segenggam suun

4 batang kacang panjang

4 tauhu lembut

2 paket tempe

2 biji kentang

sayur kubis segenggam

2 batang serai – di ketuk

1/2 inch lengkuas – ketuk jercarot / lobak merah 1 biji

Santan kelapa 1 kotak yang saiz besar.

Serbuk kunyit – agak-agak

Garam dan gula secukup rasa
 
Bahan kisar atau tumbuk pun boleh
Segenggam Udang Kering – cuci dulu pastu rendam dan toskan
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

Cara memasak Kuah Lodeh  : 

Panaskan kuali dan masukkan air bersama dengan santan paket bersama  serai, lengkuas. Masak sehingga wangi  .Ummi guna santan paket yang man mudah. Boleh disimpan lama, jadi tak membazir jika lambat digunakan. Malah boleh masak kuah lodeh bila-bila masa suka.

Lepas air dan santan mendidih, masukkan bahan-bahan tadi yang telah di potong dan dicuci. Biarkan seketika sehingga lembut dan tutup api. Masukkan sikit garam. Siap..main campak-campak jer dah siapkan.. boleh la makan dengan kuah kacang. Serius terasa nikmat, bila jemu makan nasi berlauk, inilah resepi Ummi. Asalkan apa sahaja simple dan best dah cukup untuk kami sekeluarga.

Tq @ummi_nani sayang…… #berbukapuasa

A post shared by Muazam Nawawi (@muazamnawawi) on

Kuah Lodeh dan orang Perlis: 

Ini cerita menarik, Ummi dulu masa tinggal dan belajar di Perlis memang tak ada pengetahuan tentang kuah lodeh ini. Jadi, bila dah kahwin dan mula merantau baru tahu yang kuah lemak ini di panggil kuah lodeh. Mula-mula bagitau mak dan masakkan untuk mak berbuka puasa awal 2010 dulu, mak kata ni kuah sayur lemak. Dia kata “awat ampa macam macam nih?”

“Macam-macam aih makanan ampa!” “hahaha memang pun kuah lemak jer, tapi sedap mak bila makan dengan nasi impit. Ada pula kuah kacang dengan sambal sotong kering, best mak!” . Fuh terangkat nak habaq kat hampa.  Mak masa tu tak dapat terima lagi masakan kuah lodeh ini. Sampailah…..la ni boleh dah makan sikit-sikit.

Kami pula, la ni bila masak kuah lodeh , dah jadi kebiasaan dan kegemaran satu keluarga. Kuah lodeh ini sangat asing bagi orang PERLIS, yang depa tau bila raya makan ketupat dengan kuah gulai. hehehe tu Ummi lah.. nampak kan perbezaan budaya boleh menyemarakkan rasa dan cinta.

So mungkin boleh masak kuah lodeh untuk hari raya akan tiba nih. Perkenalkan budaya orang Selatan kepada orang utara..hehehe ini idea Ummi. Boleh kut kali ini open house kat Perlis nak masak Lodeh.. agak-agak tekak depa boleh makan ke? Yer la, menu asas kalau raya di PERLIS , antaranya bihun sup, laksa utara atau nasi tomato. itu jer la… ehm, nak tukar idea lah kali ini, kejutan untuk orang PERLIS. heheheh

tapikan , UMMI beria …masalahnya Cuti Raya 2017, Korang dah plan ke perjalanan balik kampung? hahaha kami ni tak tahulagi nak balik mana!!! Idea banyak! Doakan impian anak-anak tercapai untuk beraya di kampung pilihan depa.

Resepi lain:

Kuih Keria Gula Melaka Yang Jadi Trending Di Media

Resepi donut mudah, pertama kali Ummi buat gebu gebas

Resepi Gulai Lemak Ikan Tongkol Ringkas Dan Mudah

Ikan Singgang Simple Dan Mudah Di Masak

Waazu Spray serbaguna untuk kegunaan semua

Yaey tak lama lagi nak balik kampung nak beraya. Dan salah satu masalah anak-anak Ummi adalah depa ni sangatlah sensitif dengan nyamuk dan semut gatai. Ehm, nak balik kampung 2 minggu jer lagi , Ummi dah mula prepare Waazu untuk depa.

Kalau kat kampung ada aircond pun still kena prepare juga spray ini, yer la bila bejalan waktu raya ni ada jer la gatal la, panas la..semua ada dengan budak-budak ini. Jadi Ummi sangat rekomen menggunakan sprayu ini, bagi depa sejuk badan dan tak menggaru sana-sini.

waazu spray sesuai untuk semua  TIDAK mengira umur.

9 Kegunaan Waazu untuk keluarga :


1) Kurangkan Jerawat di Muka
2) Hilangkan Gatal di Mata. Spray ini  selamat untuk mata. Spray je dekat mata kalau gatal atau merah. Sesuai juga untuk cuci contact lens tau.
3) Hilangkan Gatal Akibat Allergic
4) Untuk membersihkan luka
5) Selain itu spray ini boleh digunakan sebagai Sanitizer untuk mencuci tangan yang kotor menggantikan hand sanitizer yang lain.
6) Menyegarkan muka. Kadang-kadang muka terasa panas dan kering. Sembur sahaja spary tu, dah rasa sejuk balik.
7)Mengurangkan ruam (sesuai untuk letak dalam handbeg , sebab kalau anak kulit sensitif Waazu boleh jadi penyelamat)
8) Untuk perempuan nak bersihkan bahagian miss v pun boleh.
9) Lagi best boleh digunakan untuk haiwan.

Cara guna spray ini mudah jer, kalau depa rasa gatal atau nampak merah-merah, terus spray kat tubuh badan yang ada kesan tu. Lepas tu , biarkan anak-anak bermain. Tengoklah beberapa ketika, depa macam lupa apa jadi sebelum tu.

Kat rumah ini kadang ada juga nyamuk, tambahan kalau buka pintu maghrib. Ehm, makin banyak nyamuk, sekali ada jer kena gigit, Ummi cepat-cepat spray Waazu kat anak-anak. Yang best ianya bukan alcohol. Ianya water based. Boleh guna untuk sanitizer juga.

waazu
Kak Nina Mirza dah cuba!

Banyak lagi kegunaannya. Nak tau lebih lanjut… terus layari laman web Waazu di http://waazu.my/

Info lagi boleh didapati di  facebook :  WAAZU Shah Alam – Halal & Non Alcohol Sanitizer

Berkaitan : Cerah Dan Berseri Dengan Cosmoderm Luminous Pearl

Set Pencuci Muka Cosmoderm

Vitamin C Serum By Annona bantu Ummi kembali yakin!

vitamin c untuk kulit

Huarghhh!!!! Menagis weii last week! Rasa stress yakmat! Start 31 hb  May sampailah  5 hb Jun baru lega. Ini semua akibat nak try macam-maca cream! Hahahaha serius memang tak tau yang kulit sensitif yang amattt! Ha! Sekali bila try, 2 hari pertama, muka macam kena miang buluh. tergaru-garu. Stress. Dah tu , selongkar ubat apa yang ada di almari, dan terjumpalah dengan Vitamin C Serum by Annona yang kak Ony hadiahsat ketika dulu. Pakai sikit, sikit jer jadi masih ada baki.  Kalau nak tengok wajah masa teruk tu KLIK SINI.   Malu nak letak gambar, jadi korang tengok jer kat instagram k.

vitamin c untuk kulit
Vitamin C Serum by Annona, membantu untukmembiki tisu kulit, mengecilakn liang pori terbuka dan memudarkan kesan pigmentasi.

Vitamin C Serum by Annona

Faktor persekitaraan sekarang banyak membuatkan kulit kita kelihatan kusam dan tidak bermaya disamping masalah-masalah lain seperti penggunaan produk yang mengandungi kimia yang tinggi. huargghhh…dah menangis tak tau kali keberapa tau , akibat salah guna kosmetik! Mujur, lepas pakai Vit C Serum secara konsisten selama 1 minggu dah nampak kesan.
Vitamin C Serum by Annona ni dapat membantu untuk memperbaiki struktur kulit bermasalah serta mampu menghasilkan kesan yang tampak berbeza dalam masa 2 minggu. Tapi Ummi dapat kesan seawal seminggu.

Dengan kekuatan 10x Vitamin C, serum ini mengandungi ekstrak sitrus berpotensi tinggi, asid hyaluronik, gluthatione, pati buah delima, ekstrak daun saxifraga, ekstrak akar skullcap dan ekstrak akar peony. Atas sebab inilah. Vitamin C Serum by Annona ni dapat memperbaiki struktur kulit dengan cepat dan effisien.

Vitamin C Serum by Annona ni jugak mempunyai kelulusan KKM, maka ia adalah selamat untuk penggunaan seharian. Ummi tak takut menggunakan Vitamin C Serum ini, dah serik wehhh pakai macam-maca cream! Menyesal!
Buahan sitrus umum diketahui kaya dengan Vitamin C, tidak kurang jugak dengan buah delima. Buah delima mempunyai kandungan Vit C yang agak tinggi, maka tak hairanlah kalau buah delima digunakan sebagai salah satu kandungan dalam serum ni. Selain daripada buah delima, kandungan yang lain jugak mempunyai kahsiat yang tidak kurang hebatnya. Hyaluronik pula bertindak untuk melembabkan kulit. Jadi, jangan risau, Vit C Serum by Annona bukan sahaja memperbaiki tisu kulit, malah ia memlembabkan kulit.
Jangan risau ! Vitamin C Serum by Annona tidak melekit dan mudah meresap. Formula water based membuatkan ia mudah diserap namun masih mempunyai kelikatan yang tinggi.
Vitamin C Serum by Annona ni jugak mempunyai kelulusan KKM, maka ia adalah selamat untuk penggunaan seharian. Ummi tak takut menggunakan Vit C Serum ini, dah serik wehhh pakai macam-maca cream! Menyesal!

Kesan Mengunakan Vit C Serum by annona :

Ummi pakai seminggu konsisten, boleh kata sejam sekali sapu kat tempat yang teruk tu. Serius, sejam sekali sebab stress. Nak keluar opis pun tak berani, sampaikan wassap boss “Tuan, saya tak masuk meeting, muka saya sakit lagi”.  Mujur boss okay. Bayangkan lama kot memerap kan office, semua kerja by call dan wassap jer. Nasiblah! Keluar solat pun, cepat-cepat ambil wuduk dan solat kat pejabat sediri. Gila weh! Muka macam panda kot!

Naik lift tunduk jer.. hahah sedaya mungkin cuba elak daripada orang pandang. Tekanan betul. Sampai la , lepas seminggu baru rasa yakin. Sampaikan SS datang office, hantar policy insurans dia tengok pun terkejut muka! Tapi muur seminggu jer, 5hb Jun muka dah nampak okay, hilang dah merah macam api membakar. Ya Allah happy sangat.

Siapa-siapa yang ada alami masalah macam kulit Ummi, atau ada liang pori terbuka yang buat muka rasa tak best , boleh try Vit C Serum ini. Ummi dah gun amenag best, cuma kalau kulit muka luka, tahan la dalam 3 minit, rsa pedih bila pakai. Bagi Ummi wajib simpan satu kat rumah! Kita makan hari-hari kan? Kenapa kulit tak makan? Sebab tu macamana pun kena bagi kulit kita terutama wajah pakai Vit C Serum by Annona ini.Jangan PERCAYA selagi tak cuba!

Berminat nakdapatkan boleh ke FACEBOOK dan media sosial berikut :

Facebook : Puan Ony Nurhusni 

Boleh dapatkan juga daripada pengedar Vitamin C Serum di IG #vitamincannona .

Kuah kacang simple dan sedap boleh dimakan bersama nasi impit atau sate

Hi uols, ramai suka makan kuah kacang kan? Okaylah,  kali ini Ummi nak share cara masak kuah kacang. Ummi buat tak banyak, sebab kalau simpan lama kurang sedap. Cukup sekadar untuk di makan bersama keluarga kecil kami. Along dangan Mr Suami antara yang minat sangat dengan kuah kacang. Jom kita tengok apa bahan yang diperlukan dan cara masak kuah kacang ala Ummi.
kuah kacang
sumber :google

Bahan bahan untuk kuah kacang :

500-600 gm kacang tanah – di goreng kering/ disangai
5 biji bawang besar dimayang nipis
½ cawan cili kering – dikisar
1 cawan gula melaka
1 sudu besar gula

1 cawan minyak mazola/minyak jagung

Garam secukup rasa , ikut keperluan yang rasa sedap di mulut
air dalam 2@3 cawan.
Caranya :
Ummi akan sangai, atau goreng kacang tanah dengan minyak yang sedikit. Biar sampai ranggup. Atau teknik lain, boleh juga letakkan dalam mangkuk dan masukkan dalam microwave. Kalau dalam microwave kena tengok kerap, setkan 2minit  , buka tengok dan kacau sikit kacang sampai la puas hati. Masa kena tambah la, 2mionit-2 minit. Ikut mana-mana cara asalkan kacang jadi ranggup.
credit photo to : http://www.aynorablogs.com
Bila dah goreng kacang, sejukkan sampaila kulit mudah dikeluarkan. Lepas tu  siap sedia untuk blenkan kacang. Kalau guna philips ada mesin kering dan basah. Ummi suka guna mesin kering. Malah kalau nak guna blender yang basah, air jangan terlalu banyak. Agak-agak boleh bergerak mesin tu yang terbaik.
Lepas tu, next step tumiskan bawang dalam 1cawan minyak. Pastikan minyak dah panas tau..baru best..biar sampai harum bau.. Lepas tu masikkan cili yang dikisar..kacau sampai masak, masukkan kacang yang dah diblendkan. Tambah air, sesuai dengan kepekatan. Jangan cair sangat tau, nanti lambat pula nak tunggu kering.
Lepas tu masukkan garam, gula melaka dan gula pasir. Biar mendidih dan bila dah pecah minyak tu slowkan api. Biar sekejap. Dah siap…mudah jer kan?
Menu best makan dengan kuah kacang antaranya nasi impit dan sate. Ehm..terliur dah ni.
Jika nak sediakan untuk hari raya, boleh gandakan resepi kepada kuantiti yang diperlukan. Harap lepas ni jadilah kuah kacang sedap ni yer…okaylah, Ummi nak share dulu resepi ini, siapa nak rasa kena mai beraya ke rumah.. kalau bukan waktu raya kena booking seminggu awal untuk prepare beli barang. Selamat mencuba
Resepi lain :

Ayam goreng lengkuas pelengkap nasi ayam

Hi, ehm..kali ini nak share apa yer…betul ke orang kata isteri pandai masak suami sayang? Ehm, boleh ke nak nafikan..hahaha yer la, sebab utama Ummi memang jarang masak masakan yang complicated. Ummi hanya masak makanan yang simple dan cepat. Macam menu Ummi nak share kali ini adalah ayam goreng lengkuas.

Resepi Ayam Goreng Lengkuas

ayam goreng lengkuas

Bahan-bahan ayam goreng lengkuas :

Ummi menggunakan sebelah ayam. Lebih kurang 6 ketul aya setelah di potong kecil.

Sedikit asam jawa, garam , gula dan perasa secukupnya.

Minyak untuk menggoreng.

Bahan-bahan kisar :

1 Biji bawang besar

3 Ulas bawang merah

1 cm halia

1 batang serai

2 cm lengkuas

1 sudu kecil kunyit

1/2 sudu besar jintan manis

1/2 sudu besar jintan putih

1/2 susu besar ketumbar

Cara Masakan Ayam Goreng Lengkuas : 

Ummi akan bersihkan dan toskan ayam yang dah siap dipotong. Biasanya Ummi akan rebus ayam dalam 10-15 minit untuk bagi ayam masak di dalam, terutama bahagian ayam yang berisi tebal.

Selepas itu , Ummi akan gaul dengan bahan kisar dan garam , gula serta perasa. Perap dalam masa 5 minit . Bila dah siap perap, Ummi akan goreng ayam bersama dengan daun kari.

Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing. Dah siap, boleh dihidangkan untuk teman maupun keluarga tersayang. Anak-anak Ummi suka sangat ayam goreng lengkuas.

Tips untuk cepat :

Sediakan bahan kisar dalam 2 bekas berasingan. Dan, masukkan dalam bekas kecil. Ummi akan asingkan dalam peti sejuk. Bila nak goreng ayam , Ummi hanya keluarkan dan masukkan ayam. Ummi daat jimatkan masa untuk kopek bawang, potong halia, lengkuas dan lain-lain. Mudah dan boleh jimat banyak masa.

Resepi pilihan untuk dimakan bersama ayam goreng lengkuas adalah nasi panas-panas, sambal ayam penyet dan ulam-ulaman. huh! Dah cukup menyelerakan, tapi ayam mau kena panas, baru best!

Huh, dah boleh bayangkan macam mana enaknya rasa..hehehe jangan tak cuba tau! Bahan-bahan yang digunakan pun mudah dan tak cepat rosak. Rotate menu ini pun dah cukup, anak-anak dengan suami pasti suka. hehehe jangan tak tahu, Ummi memang jenis rotate menu, asalkan ada makanan untuk dimakan. Jangan jadi malas macam Ummi tau!

Buffet Ramadhan best :

Shangri La Hotel Putrajaya Buffet Ramadhan 2017 Lebih Menyelerakan

Buffet Ramadhan 2017 bertemakan International IFTAR di PICC

Buffet Ramadhan 2017 di KL Tower

Kuala Lumpur International Hotel Saji Masakan Kampung Sejati sempena ramadhan 2017

Sebaik melangkah masuk ke restoran, barisan sajian bufet pasti menggamit selera dengan  beberapa sudut  ‘live cooking’ yang menjanjikan keenakan dan keaslian masakan tradisi.  KLIH mengalukan kedatangan semua tetamu yang inginkan selera kampung bagi berbuka puasa.

Masakan Kampung Sejati di KLIH

Saat berbuka lebih menyelerakan dan terasa seperti menikmati hidangan di kampung  apabila nasi panas dihidang bersama deretan lauk pauk pelbagai jenis. Opss, baca doa tau! takut tersalah serbu!

Antaranya kari kepala ikan, ketam kari ala bonda, sotong tumis jintan, siput sedut lemak keledek, daging kurma utara, gulai ikan tongkol, daging salai masak lemak, gulai nenas ikan masin dan ikan kembung dan pari panggang dibalut daun pisang dan air asam. Haish semua makanan ni nampak sedap kan? Tergugat iman tak? Eeerr…tak caya la kalau tengok saja, tapi tak terliur kan??

Kerabu sangat sinonim dengan hidangan masakan Melayu

Kerabu sangat sinonim dengan hidangan masakan Melayu  dan setiap kali teringat masakan emak di kampung, kerabu pasti dalam senarai. Kerabu mengandungi pelbagai bahan, antaranya kelapa parut, kerisik, serai, bawang, cili padi dan udang kering yang digaul bahan utama ulam ulaman yang segar. Perah sedikit air asam di atasnya dan dimakan dengan nasi panas-panas, memang membuka selera. Percaya kan, kalau makan kerabu bukan sekali kita bertambah nasi, kadang tu boleh terlajak! Huh!

Begitu juga sambal yang disediakan ringkas tetapi rasa dan kepedasannya menambat rasa. Keenakkan sebanyak 30 aneka jenis kerabu dan 15 jenis sambal yang dihidangkan berbeza setiap hari  pastinya membuka selera.

Selepas solat maghrib, manis-maniskan selera dengan kuih-muih tradisional ; tako, seri muka, kole kacang, lopez dan cucur badak. Atau nikmati bubur kacang hijau, pengat labu dan bubur lambuk. Juga disediakan agar-agar aneka rasa dan puding dengan variasi warna menarik dan rasanya yang pelbagai. Sesuai sangat sebagai pencuci mulut. Best kan?

Sambil menunggu solat Terawih, menu diteruskan dengan roti jala dicicah kari ayam atau serawa durian, sago gula Melaka atau goreng pisang, keledek dan keropok lekor.

Akhiri dengan Lok-Lok yang terdiri daripada telur puyuh, bebola ikan, udang, isi ketam, sotong dan tauhu yang enak dimakan bersama soso cili dan sos manis.. Ini kegeramaran Ummi, memang sukan sangat kalau dapat makan, untung makan buffet boleh makan Lok-lok banyak, kalau beli di pasar mahal..hahahah.

Jangan lupa air buah-buahan bermusim yang dibancuh sedap, segar dan menyelerakan hingga ke titisan terakhir. Nak yang mana? Cuba pilih? Ehm..meah nampak menyelerakan , betul?

Sajian buffet ramadhan oleh Chef berpengalaman:

Sajian bufet Ramadhan disediakan oleh Chef berpengalaman yang terkenal dengan air tangan bonda,    Eksekutif Chef, Kasim Man yang telah 36 tahun di dapur hotel. Dibantu Pembantu Chef, Kamal Ariffin, Azlan, Izwan, Izwani dan Zaharah.

Harga Sajian Buffet Ramadhan Di Kuala Lumpur International Hotel

Sajian Buffet Ramadhan ini bermula seawal hari pertama bulan Ramadhan sehingga menjelangnya malam Aidilfitri, setiap hari dari jam 6.30 petang – 9.30 malam.  Kadar harga untuk dewasa adalah RM 69.00 bersih dan RM 35.00 bersih untuk kanak –kanak 4-12 tahun ( termasuk 6% GST ).

Khas untuk kakitangan PDRM : PDRM / KPD / Kop Mantap Mon – Thu : RM 50.00 nett  Fri – Sun : RM 60.00

Kemudahan yang disediakan :

https://klitel.com.my/promotion/room/

Sebagai tanda penghargaan pihak hotel turut menyediakan pelbagai insentif dan promosi ditawarkan bagi memeriahkan promosi tahun ini. Nikmati promosi Diskaun Kredit Kad, Pakej Bilik Mesyuarat Percuma, Pakej berkumpulan,  pakej Ahli Facebook, Pakej Penajaan, Baucer Pra-bayar dan  Set Pakej Katering ‘Take- Away’.

Bagi kemudahan pelanggan, KLIH juga tak terlepas daripada menganjurkan sembahyang Maghrib, Isyak and Tarawih berjemaah di surau yang akan dipimpin oleh Imam bertauliah yang dijemput khas.  Kaunter zakat fitrah pula akan beroperasi di lobi hotel pada 20 – 27 Ramadhan yang dikendalikan oleh pegawai Pusat Pungutan Zakat.

Disamping itu, pihak hotel juga menyediakan acara moreh secara percuma setiap hari kepada para jemaah yang menunaikan olat Terawih di surau KLIH.Disediakan juga aktiviti harian lain sepanjang bulan Ramadhan ini, antaranya  tazkirah sebelum waktu buka puasa dan pengedaran surah Yassin.

Untuk mendapat keterangan lanjut tentang promosi ini, boleh berhubung dengan En Azli bin Ariffin, Pengurus Jualan & Pemasaran ditalian www.wasap.my/60193822100 atau layari www.klitel.com.my.   Fb – www.facebook.com/klihotel  IG : www.instagram.com/klinternationalhotel .

Apa kata BEN ASHAARI :

Teringin berbuka puasa dengan masakan kampung sejati ? Jom ke Kuala Lumpur International Hotel !

Menarik untuk di masak :

Resepi Gulai Lemak Ikan Tongkol Ringkas Dan Mudah

Resepi donut mudah, pertama kali Ummi buat gebu gebas

Talapia 3 Rasa Tempoyak Pembuka Selera

Hi uols, sat jer kan masa berlalu..dah masuk minggu pertama kita berpuasa. Selama seminggu berpuasa apa resepi masakan yang dah dimasak? Kalau Ummi , buat masa ni masih lagi masak menu simple.

Hari pertama nasi tomato, hari kedua lontong hari ke3 nasi berlauk simple, hari berikutnya bihun sup dan juga nasi impit. Lain-lain masak  makanan simple macam Ikan Singgang Simple Dan Mudah Di Masak . Ada juga masakan sambal tumis ayam dan telur puyuh. Hari ini duk terfikir nak masak apa.. masih mencari menu.. dan hinggap di kepala nak masak Talapia 3 rasa tempoyak.

Resepi Talapia 3 Rasa Tempoyak : 

Bahan-bahan :

1 ekor ikan talapia di goreng

3 ulas bawang putih – dikisar

5 ulas bawang merah-dikisar

5 sudu besar cili kisar

4 sudu cili sos

5 sudu tempoyak

1 biji bawang besar , dipotong bulat

1 biji tomato, nenas dan brokoli

dan 1 batang serai

Cara Membuat Talapia 3 Rasa Tempoyak :

Biasanya Ummi akan panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar. Lepas dah naik wangi tu, terus masukkan sos cili, cili kisar dan tempoyak. Kacau seketika , lepas itu masukkan bawang merah/bawang besar yang dipotong bulat. Lpeas dah masak sambal, masukkan sayur seperti brokoli, tomato dan nenas. Sukatan sayur mengikut keperluan dan kesukaan. Dan lepas dah siap, angkat dan tuangkan ke atas ikan yang dah siap di goreng.

Ummi dengan abah sukakan pedas, bila dah masak untuk anak, biasanya sambal yang lebih Ummi akan tambahkan dengan cili padi yang dah siap di kisar. Fuh, bila pedas baru masa makan tu rasa nikmat tak terhingga.

Tips Minum Air di Bulan Puasa : Untuk air minuman, Ummi hanya galakkan anak-anak berbuka dengan air masak dan selepas berbuka an solat , baru diberikan air manis. Ini juga cara memastikan perut sentiasa bersedia dan bagus untuk tenaga. Anak-anak yang kurang minum gulam, akan kurang hyperaktif. Kan bagus, lepas tu boleh bersolat dama-sama. Macam Ummi dengan Along, kami akan baca Yassin sama-sama lepas solat terawikh.

Bila parents dapat berikan contoh terbaik untuk anak-anak, yakin dan percaya generasi kita akan terikut. Sebab ianya budaya, elakkan budaya banyak minum air manis dan makanan manis. Kuih muih juga eloklah di pilih untuk memastikan makanan tersebut berkhasiat.

Selamat memasak dan berpuasa.

 Berkaitan :

Ramadhan Buffet di Restoran Rallegra Putrajaya Equestrian 2017

Buffet Ramadhan 2017 bertemakan International IFTAR di PICC

Shangri La Hotel Putrajaya Buffet Ramadhan 2017 Lebih Menyelerakan

Shangri La Putrajaya Lokasi Berbuka Kami Sekeluarga.

Hi uols, pejam celik pejam celik sat jer masa berlalu. Dah masuk hari ke-3 kita berpuasa. Kalau ibu-ibu yang rajin masak , boleh ke blog kak Nina Mirza, sana banyak menu best. Tapi kalau ibu-ibu macam Ummi, masak jarang-jarang, boleh baca di mana lokasi best berbuka di luar. Macam semalam kami berbuka di Shangri La Putrajaya.

Artikel Berkaitan :

Shangri La Hotel Putrajaya Buffet Ramadhan 2017 Lebih Menyelerakan

SHANGRI-LA HOTEL DI PUTRAJAYA MENDAMAIKAN

Menu Pilihan Berubah Setiap Hari Di Shangri La Putrajaya Buffet Ramadhan.

Menu pilihan kali ini sangat menarik. Ada pelbagai resepi untuk peminat selera kampung sehinggalah menu pilihan antarabangsa, Serius, mulut nak merasa semua,  perut berlagu dengan meriahnya. Pada awalnya, perut berkeroncong, tapi bila dah mula minum air dan merasa satu persatu makanan, dah lupa dah niat nak merasa semua makanan pada awalnya. Hehehhe tips nya, bila berbuka di luar rasa makanan yang betul-betul nak tau, nanti menyesal.

Menu Kuih Pilihan Menarik Di Shangri La Putrajaya.

Pizza antara menu yang menarik. Kulit yang disediakan sangat crunchy dan topping pula sedap. Kat bahagian ini ada juga kids station seperti kentang dan menu lain yang menjadi kesukaan anak-anak.

Ini banana lava. Ummi suka yang amat. Memang best, bila kita gigit keluar cair lava daripada pisang yang di goreng ini. Fuh meleleh sangat. Cik Sarah yang melayan Banana Lava ini dengan Ummi.

Menu pilihan kami sekeluarga :

Kami siap minta special order daripada chef iaitu Pizza tanpa sayur. Yer la, anak-anak kalau pizza semua toping sayuran depa nak buang. Ehm, mujur disini boleh minta jer daripada chef. Tq Chef.

Ada sup Sarawak , Special di sini. Jahat tau Mr Suami ni, dia tahu Ummi suka bubur mushroom, terus di bolot dua-dua tau! tapi lepas snap gambar ini, Ummi sambar terus mushroom soup tu..heheheh saja jer!

Amboi bang! Nk bolot sebiji aih! Heheheh , memang pizza pilihan kami sekeluarga lah! Memang menarik dan best sangat tau , special di Shangri La Putrajaya.

Last but not least, meh ramai-ramai makan disini, bawa abang adik, suami isteri dan kawan-kawan sepejabat. Ramai-ramai makan disini, sure best yang amat! 

shangrilaputrajaya

Post a photo of the best Iftar moment with your favourite dish only at Palm Hill Café.

• Follow @shangrilaputrajaya on Instagram. • Share the photo in own Facebook and check in Putrajaya Shangri-La location. • Post a photo of the best Iftar moment with your favourite dish only at Palm Hill Café. • Use both hashtags: #SLPTiftar2017 and #shangrilaputrajaya. • Photos must be posted from 6PM (GMT+8), 27 May to 10PM, 23 June (GMT +8).


Maklumat lanjut Klik Details : http://bit.ly/2qZPn5x 

Ikan Singgang Simple Dan Mudah Di Masak

Hi, ehm..mesti awal-awal pagi ini dok mencari nak masak  apa petang nanti kan? Ummi suka nak share masakan yang simple, mudah dan cepat di masak. Yer la, anak kecik mana sempat duduk dapur berjam-jam. Asal masakan yang disediakan sedap dah cukup baik. hishhh, nak menaip pun terliur aishh!Kali ini Ummi nak share resepi dan cara masak ikan singgang. Eh, mudah dan simple tapi sedap tau…fuh, tambahan kalau lebihkan kuah, mau hirup sampai habis. Terangkat pinggan tu…

Bahan-bahan  Ikan Singgang :

1 ekor ikan tongkol di potong

2 inci lengkuas dihiris nipis . Ummi suka hiris nipis, sebab nanti mudah nak makan.

3 ulas bawang putih

3 keping asam keping

4 biji kacang bendi

4/5 tangkai cili kering

garam dan perisa secukupnya

ikan singgang
SUMBER : GAMBAR GOOGLE

Cara masakan IKAN SINGGANG ala Ummi :

Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali bendi. Masak sehingga mendidih dan masukkan ikan. Tambahkan asam keping. garam dan perasa. Bila ikan dah masak dan rasa dah sedap, masukkan bendi dan tutup api. Mudahkan…campak-campak jer dah siap. Boleh la masak makanan lain pula.

Ikan singgang ini sedap dimakan dengan sambal belacan yang power. Huh! Ini bukan nak diet tapi menambahkan selera. Lagi best ada sikit ulam-ulaman boleh menyebabkan selera makan bertambah-tambah.

Ummi suka baca blog kak Nina Mirza dan juga tiffin biru .  Mereka dua orang ni kaki masak..Huhh.. boleh tergugat iman bila baca entry depa berdua masak.Ehm, kalau agak-agak buntu nak masak apa , boleh p baca blog depa. Mana tau bulan-bulan puasa nih dah kering idea , boleh la cuba masakan yang di syorkan di blog depa.

Untuk manisan boleh cuba buat :  Kuih Keria Gula Melaka Yang Jadi Trending Di Media

dan minum dengan kopi pegaga, semoga KHASIAT KOPI PEGAGA akan bantu menambahkan tenaga pada bulan puasa ini.

Untuk ibu-ibu yang nak cuba buat donut , boleh tengok  Resepi donut mudah, pertama kali Ummi buat gebu gebas.  Semua orang boleh buat, semua resepi Ummi mudah dan simple. Selamat mencuba!