Food Review

Food review adalah satu perkongsian tempat makan menarik dan juga yang memiliki keunikkan. Food review adalah usaha sama Umminani.com dengan usahawan, hotel berpengaruh dan juga mana-mana pihak yang menjalankan perniagaan makanan. Apa yang dikongsikan adalah berdaarkan pengalaman merasai keenakkan rasa dan juga kelainan rasa di sesebuah lokasi makan samada restoran, hotel atau food truck.

Umminani.com menulis berdasarkan pengalaman yang dialami. Kehebatan food review adalah membantu usahawan untuk meningkatkan kualiti persembahan kepada pelanggan. Selain itu, food review adalah salah satu usaha usahawan makanan ingin meningkatkan kepercayaan produk , restoran kepada pelanggan. Kebiasaannya pengusaha makanan memohon Umminani.com review restoran, cafe hotel dan sebagainya supaya pelanggan mereka dapat maklumat terkini berkenaan perniagaan mereka di samping PROMOSI semasa restoran dan premis mereka.

Jika tuan /Puan ingin bekerjasama email ke admin@umminani.com untuk perbincangan lanjut. Kami sedia membantu menulis dan mewar-warkan restoran, produk, premis dan kepakaran Tuan/Puan dalam blog kami. Semoga usaha yang kecil ini dapat membantu memeriahkan dan menjadikan kita semua usahawan berjaya dunia dan akhirat.

Sekian.

wassap  : 012 4430338

Umminani.com

Mai Cafe 2 Tempat Makan Best Di Perlis

Mai Cafe 2 Tempat Makan Best Di Perlis

Perlis negeri kecil yang sangat istimewa. Bila balik kampung kebiasaannya akan pergi ke Kuala Perlis untuk menikmati ikan bakar. Namun begitu, asyik dengan ikan bakar Mr Suami cakap bosan. Dia nak cari kelainan makan di Perlis. Biasanya memang mak dah masak. Nak cari kelainan lebih lagi, kami mencuba di Mai Cafe 2 yang terletak di Pusat Perniagaan Sena, Jalan Kampung Bakau.  Ini salah satu tempat makan best di Perlis.

Tempat makan best di Perlis

Tempat Makan Best di Perlis & Suasana Dalam Mai Cafe 2

Suasana dalam Mai Cafe 2 sangat tenang. Pencahayaan yang di tonjolkan amat membuatkan kita sebagai pelanggan selesa nak nak stay lama kat dalam cafe ini. Satu yang Ummi suka adalah tahap keselamatan untuk ibu yang membawa anak sangat baik disini. Keadaan dalam kedai buatkan kita sebagai ibu tak risau untuk anak duduk, berjalan dan makan. Okay bab ini ibu ayah yang ada anak sahaja faham.
Tempat makan best di Perlisimg_2678

Ruang yang luas dan tenang menaikkan lagi nafsu nak makan. Bab layanan memang terbaik. Order yang kita buat akan sampai dalam tempoh menunggu yang tak lama. Sempat  la untuk nak bersembang-sembang dan bercerita dengan pasangan kalau nak jadikan pilihan lokasi untuk dating. Ini untuk suami isteri okay. 🙂
img_2679

Menu  dan harga makanan 

Menu dan harga makanan di sini amat berbaloi. Kiranya kalau nak compare dengan jenama terkenal seperti Secret Recipe dan lain-lain kualiti makanan lebih baik di Mai Cafe. Kena dengan suasana dan juga cara hidangan memang Ummi akan pilih cafe ini jika ada cawangan di KL/ Semenyih.
img_2680 makanan popular di perlis

Chicken Chop adalah menu yang menjadi pilihan ramai di sini. Majoriti pelanggan suka kan Chicken Chop ini. Mungkin mereka dah biasa dengan menu ini dan jadi kesukaan. Dan bagi Ummi dengan Mr Suami, kami sukakan Sesame Chicken. Rasanya lagi Umpp… Boleh bayangakan tak Ummi menggigit rasa ayam yang ada bijan tu… fuh! Memang marvellous. makanan popular di perlisimg_2696Tambahan makan malam kami malam tu, kami order Spageeti. Okay kalau nak rasa , spagetti ini memang terbaik. Rasanya luar biasa sedap. Sos yang lain daripada lain dan amat berbeza dengan jenama terkenal. Harga pula dalam RM11.00 macam tu. Sangat berbaloi untuk nilai poket.
img_2699

Inilah suasana Mr Suami melayan anak lelaki yang hensem. Selesa, kemas dan memang anak-anak pun suka. Cuma lagi best kalau lepas ini ada satu tempat khas untuk anak-anak main. Walaupun mungkin ruang kecil, mereka boleh duduk dan main mainan seperti  lego atau susun-susun barang. Ini mungkin lebih menarik. Dan mak ayah boleh chit chat lama lagi di cafe ini. Hahahah lepas tu order lagi, sebab duk lebih lama.

Okay, siapa nak tahu lanjut boleh telefon : 012-419 9771

Atau pergi terus ke alamat mereka  : No.3, Jalan 1,  Pusat Perniagaan Sena, Jalan Kg Bakau, 01000 Kangar Perlis.

Selamat bercuti dan menikmati makanan di Perlis.

Artikel berkaitan :

Shell Out Di Kota Kemuning, Shah Alam

Mai Cafe Perlis

Senarai Harga Makanan Di My Story Cafe, Kota Kemuning Shah Alam

Senarai Harga Makanan Di My Story  Cafe, Kota Kemuning Shah Alam

Hi semua, dalam entry lepas Ummi dah ceritakan bertapa terujanya  dapat makan shell out di cafe ini yang terletak di Kota Kemuning Shah Alam. Ramai yang tanya berapa range harga untuk makan disana. Ummi nak terangkan banyak sangat nak cerita. Semoga list menu ini telah membantu anda buat pilihan terbaik. Disini Ummi sertakan senarai harga makanan di My Story Cafe.

BACA : Ketam Nipah Terbaik di Kota Kemuning

Senarai Harga Makanan di My Story Cafe

My Story Cafe
My Story Cafe menyediakan makanan dengan harga berpatutan.

img-20160911-wa0029 img-20160911-wa0028 img-20160911-wa0027 img-20160911-wa0029 img-20160911-wa0025

Dah tengok satu-satu pakej yang disediakan , betul? Jadi nak pilih yang mana? Sebenarnya bergantung kepada jenis makanan dan perut layak terima. Bilangan orang juga memainkan peranan. Ummi sendiri suka sangat dengan seafod, kalau sekali makan rasanya yang pakej untuk 4 orang pilihan Ummi. Kalau nak tahu sedap ke tidak, ulang semula video kat atas. Fuh, Ummi sendiri teruja , yang menonton pasti lagi teruja rasanya. betul ?


Boleh ker Tempah Khas untuk Event ?

Owh ya, ramai nak tahu boleh ker tempah untuk diadakan jamuan disini. Boleh, dan mereka menerima tempahan seperti sambutan hari lahir, ulang tahun perkahwinan serta jika ingin memilih lokasi untuk melamar juga disarankan. Ehm, baru la best, makan comot-comot di hari lamaran. Sangat memberikan memori indah kepada pasangan. Kurang percaya, boleh cuba. Ini salah satu idea menarik. Tak cuba tak tahu. Ianya satu kelainan yang pasti membuatkan pasangan teringat sehingga bila-bila.


Gallery photo suasana di dalam My Story Cafe

My Story Cafe

Setiap tema untuk disambut boleh disediakan oleh pihak cafe. Jadi, ianya sangat mudah untuk kita raikan orang yang kita sayangi. Hanya call mereka dan berbincang. Pasti kejutan anda buat yang tersayang akan menjadi. c

Membawa anak-anak bukan lagi masalah kerana disediakan lokasi khas untuk mereka bermain dan bergembira. Keriangan mereka adalah kebahagiaan kita. Ibu dan ayah boleh makan dan chi chat dengan gembira. umminani.com img_2429

Bagaimana nak pergi ke cafe ini ? Waze menggunakan alamat berikut.
No 8 Jalan Anggerik Vanilla Y31/Y Kota Kemuning
40460 Shah Alam
 
018-777 1468
facebook:
 

Story Cafe Kota Kemuning Shah Alam Saji Ketam Nipah Terbaik

My Story Cafe Kota Kemuning Shah Alam Saji Ketam Nipah Terbaik

Melangkah masuk ke cafe ini nampak suasana yang amat tenang. Permandangan sekitar amat membuatkan Ummi rasa selesa sekali. Mengetengahkan konsep santai di dalam restoran amat memberikan keselesaan. Susun atur hiasan dalaman restoran My Story Cafe di Kota Kemuning Shah Alam ini amat menarik perhatian Ummi.

Malah disediakan juga ruang untuk kanak-kanak bermain dalam cafe ini. Tapi bukan itu tujuan Utama. Kali ini Ummi ingin berkongsi keenakkan rasa makanan yang disediakan di My Story Cafe ini.  Sebelum itu nak tanya, siapa penggemar udang, ketam dan kerang? Yer anda penggemar semua ini, samalah kita. Ummi memang suka sangat dengan seafood.

Tu yang bila nak datang ke sini , Ummi kosongkan perut! Opsss, alamak pecah rahsia. Mestilah, kan nak rasa shell out kat sini, jadi kena la makan dalam keadaan perut kosong dan dalam keadaan yang sikit lapar.

Teruja ke nak tahu apa rahsia keenakkan makanan di cafe ini ? Lagi satu yang paling menarik, adalah My Story Cafe Kota Kemuning Shah Alam Saji Ketam Nipah Terbaik.

My Story Cafe Kota Kemuning Shah Alam Saji Ketam Nipah Terbaik
Mud Crab (Ketam Nipah) adalah antara signage food yang disediakan di My Story Cafe. Ummi beruntung kerana dapat merasai makanan yang terbaik daripada cafe ini.
My Story Cafe
Hidangan Shell Out yang di sajikan amat menarik perhatian penggemar seafood. Terdapat pelbagai jenis seafood beserta pelbagai jenis masakan. Setiap daripada seafood ini di masak dengan menu masakan berbeza.
My Story Cafe
My Story Cafe terletak di No 8 Jalan Anggerik Vanilla Y31/Y Kota Kemuning 40460 Shah Alam, Malaysia 018-777 1468 . Beroperasi mula beroperasi dari jam 12 tghari sampai la 11 malam.

my-story-cafe-1

my-story-cafe-3a
Ini antara dessert yang terdapat di My Story Cafe Shah Alam. Durian crepe memang terbaik.

my-story-cafe-2

My Story Cafe

Selain menyediakan makanan berkonsepkan shell out, ada dessert disediakan bagi pembuka selera. Ummi paling terkesan dengan durian Crepe yang sedap. Rasa durian crepe ini memang buatkan Ummi tak dapat tidur semalaman. Rasa durian didalam amat menyentuh kalbu peminat durian. Wajib untuk dirasa jika masuk ke My Story Cafe ini.

My Story Cafe

My Story Cafe Kota Kemuning Shah Alam Saji Ketam Nipah Terbaik

Bagi penggemar seafood disini adalah syurga makanan. Pelbagai masakan di sediakan bagi memenuhi citarasa penggemar seafood. Ada lala dan juga ketam serta udang .My Story CafeAyam yang di masak dengan di salut tepung dengan sedikit rasa pedas menarik perhatian. Ianya adalah satu makanan pengganti bagi mereka yang tidak sukakan seafood. Mr Suami amat suka dengan hidangan yang disediakan. Sehingga ajak Ummi datang lagi pada masa akan datang.

Katanya Apabila kita makan disini, kita tak perlu risau dengan kualiti rasa. Chef disini masak dengan baik dan pasti kenangan kita makan di gerai tepi jalan yang mana ketam dan udang berbau tidak berulang di sini”.

my-story-cafe-12

My Story Cafe di Kota Kemuning Shah Alam

my-story-cafe-8a

my-story-cafe-8

My Story Cafe

my-story-cafe-14a My Story Cafe di Kota Kemuning Shah Alam

KOMEN UMMI

Oh ya, bukan sahaja pakej makanan seafood yang disediakan disini. Ada juga menu lain seperti nasi goreng, laksa Johor dan steak. Semua yang dalam gambar Ummi dah rasa.  Semua masakan disini menambat hati. Ummi sendiri rasa nak ulang lagi kesini. Tak pernah Ummi makan makanan seafood yang sedap di mana-mana cafe di Selangor selain disini. Nampak gayanya My Story Cafe dah berjaya pikat hati Ummi. Kalau ada yang berminat nak tahu lebih lanjut boleh tengok kat facebook My Story Cafe.

Ummi doakan business ini lebih maju di masa depan.InsyaAllah dengan berkat doa dan sokongan  kita semua cafe seumpama ini pasti dapat bertahan lebih lama. Malah, konsep cafe seperti ini mampu pergi lebih jauh. Doakan My Story Cafe (disini banyak gambar berkenaan cafe) berjaya mengorak langkah dengan pembukaan branch di area Bangi dan Kajang. Mudah untuk Ummi dapatkan service masakan dan hidangan konsep Shell Out ini pada masa akan datang.

Nota : Jika suka share entry ini ke facebook anda . Alhamdulillah.


food blogger melayu
Ini adalah passion food blogger. Dapat membantu ramai usahawan makanan untuk mempromosikan makanan yang restoran mereka sediakan. InsyaAllah kami cuba berikan yang terbaik.

Nasi Warisan Kelantan kini di Putrajaya

nasi warisan putrajaya

Nasi Warisan Kelantan kini di Putrajaya

Kini ramai orang nak cari makanan panas dan cepat. Pelbagai evolusi nasi di keluarkan oleh pengusaha nasi untuk sarapan pagi. Yang Ummi nak cerita, Ummi rasa inspire dengan semangat orang Kelantan. Mereka dimana juga mereka tinggal, makanan, bahasa dan juga ukhwah mereka sangat kuat. Sehinggakan jika bab makan, budaya Kelantan mereka (orang Kelantan) dapat pengaruhi orang lain untuk suka. Entry kali ini Ummi nak cerita tentang Nasi Warisan Kelantan kini di Putrajaya . Ehm.. Ummi dah cuba. Memang marvelous.

Nasi Warisan Kelantan kini di Putrajaya

Nasi Warisan Kelantan kini di Putrajaya

Ceritanya pada minggu ini juga, Ummi ada Kursus di Putrajaya. Hari pertama Ummi dengan suami dah sarapan di rumah. Pada hari ke-dua kami di maklumkan tiada sarapan disediakan.

Oleh sebab Ummi pernah terbaca tentang Nasi Warisan Kelantan di blog sahabat Ummi. Ehm, masa tu dah nak cuba. Cuma tak tahu bila. Jadi, bila dapat kursus di Putrajaya Ummi  terus la order daripada pengedar Nasi Warisan Kelantan ini . Ummi wassap jer ke 011-1573 1111. Yang best, layanan terbaik.. hehehe suka baru jer wassap dah dapat reply. So, memang tambah teruja. Hehe, kalau boleh nak order 15minit sampai. haaha tak logik. Tapi sabar juga untuk merasainya dengan penuh nikmat.

Bab Rasa Ummi uji memang sedap. Sebab tu  la Lan Careno terus beli untuk kawan-kawan office dia. Ummi juga dapat tahu. kalau Sabtu Ahad nak adakan sebaang majlis atau kuliah dhuha dan perlukan makanan.

Nasi Warisan Kelantan ini boleh memberikan perkhidmatan delivery dan serve untuk majlis. Owh, kalau nak order jangan 1, sebab nanti orang sebelah merah mata jer awak makan sorang. Baik ambil order untuk mereka terus. Huhh, makan panas-panas dengan bau wangi ikan tongkol pasti tergugat selera. Jangan marah kalau rosak diet , hahaha.

Testimoni , boleh layari facebook mereka Facebook Nasi Warisan Kelantan. Okay, so jangan lepaskan peluang untuk mencuba. Wassap sekarang ke nombor berikut untuk order.  Nanti kalau Ummi makan makanan best lagi Ummi share okay. Terima kasih kerana membaca.

Artikel berkaitan:

Nasi Warisan Di Putrajaya

Hi-Tea Merdeka Di Grand Bluewave Hotel Shah Alam

RESTORAN BEST SHAH ALAM

SEMANGAT DAN SEMARAKKAN  KEMERDEKAAN DENGAN Hi-Tea Merdeka Di Grand Bluewave Hotel Shah Alam

Khamis lepas Ummi bersama Mamatisya dan cikgu blog Ummi abg Sohoque daripada explorasa.com dapat peluang food review di Grand Bluewave Hotel Shah Alam.Walaupun selalu juga ulang alik ke Shah Alam, tak pernah singgah lagi ke Hotel ini. Jadi ini peluang terbaik. Kali ini hotel ingin sajikan kepada pelanggan mereka,  sajian hitea sempena Sambutan Hari Kemerdekaan 2016.Hi-Tea Merdeka Di Grand Bluewave Hotel Shah Alam adalah salah satu lokasi pilihan bagi meraikan Hari Kemerdekaan tahun ini.

RESTORAN BEST SHAH ALAM
CHEF MASAKAN UNTUK HI-TEA DI GRAND BLUE WAVE HOTEL SHAH ALAM

Tulis sikit yer kat buku nota kalian tentang hi-tea ini. Manalah tahu, nak bawa mak ayah atau nak meraikan kemerdekaan dengan sahabat. Boleh jadikan Sajian Hi-Tea Merdeka hotel ini sebagai pilihan.


LOKASI GRAND BLUEWAVE HOTEL, SHAH ALAM

Hotel Grand Bluewave ini terletak berdekatan dengan bangunan UMNO Shah Alam. Mudah sangat nak mencari hotel ini. Boleh waze daripada mana-mana lokasi yang anda ketahui. Ummi menggunakan laluan daripada Concorder Hotel Shah Alam. Sebab Ummi dah biasa dengan jalan menghala ke hotel tersebut.

ALAMAT : Persiaran Perbandaran Seksyen 14. 40000 Shah Alam Selangor  No tel : 03 – 5511 8811 atau nak tengok details klik sini :  www.bluewavehotels.com

Parking yang disediakan amat mudah dan kos parking adalah bersesuaian. Jangan risau dan takut jika nak parking. Parking lah di tempat selamat di kawasan hotel bagi mengelakkan di saman oleh Dewan Bandaraya Shah Alam. Biar kita bayar sedikit kos, daripada susah kemudiannya.


MENU UTAMA SAJIAN HI-TEA MERDEKA

Jpeg

GRAND BLUEWAVE HOTEL SHAH ALAM GRAND BLUEWAVE HOTEL SHAH ALAMMASAKAN UNTUK HI-TEA DI GRAND BLUE WAVE HOTEL SHAH ALAM

MASAKAN UNTUK HI-TEA DI GRAND BLUE WAVE HOTEL SHAH ALAM
MASAKAN UNTUK HI-TEA DI GRAND BLUE WAVE HOTEL SHAH ALAM

Menu utama sajian hi-tea adalah nasi goreng Japanese, puyuh goreng rempah, udang goreng mentega daun kari, Assam pedas, dan lain-lain makanan. Ada juga pelbagai jenis appetizer disediakan. Sebelum itu, ada juga laksa Johor, Murtabak Durian, Yong Tau Foo. Bagi desssert pula pelbagai jenis dessert disediakan. Termasuklah ice cream potong, A.B.C , buah-buahan, dan pelbagai jenis caramel.  Minuman antaranya lemon dan laici , teh tarik , kopi dan teh.

So, bila membaca list makanan ni rasa nak terjah kan? setuju? sabar dulu. Teruskan membaca untuk tahu harga pakej Kemerdekaan ini.

MAKLUMAT BERKAITAN HI-TEA

Merdeka Hi-Tea 2016 pada hari Kemerdekaan tahun ini iaitu pada 31 Ogos 2016 di Royale Songket Restaurant 12.00 tengahari sehingga jam 4.00 petang.


SENARAI HARGA DAN PAKEJ SEMPENA HARI KEMERDEKAAN

Bagi dewasa harganya bermula dari RM68.00, warga tua @ mudah sebut senior citizen ( 60 tahun keatas) RM45.00. bagi kanak-kanak 4-11 tahun RM35.00 sahaja. Ehm…menarikkan, rasa nak jer bawa anak-anak pergi , tapi memandangkan kenderaan masih kat ICU, so terpaksa batalkan hasrat. Tapi manalah tau, esok lusa ubah plan. 🙂

Senarai harga hi tea buffet ini adalah seperti berikut. Boleh rujuk ilustrasi gambar bagi lebih jelas.


KOMEN UMMI

Ummi suka sangat dengan menu pilihan yang disediakan. Teringat arwah ayah. Ayah sukakan ikan dan juga udang. Kalau ayah ada pasti Ummi bawa ke sini, sebab mereka lebih memahami erti kemerdekaan. Sebagai tanda penghargaan kepada orang-orang lama, seperti atuk, nenek dan sebagainya bolehlah bawa mereka ke sini.

Akhir sekali Ummi ucapkan Selamat menyambut bulan Kemerdekaan. Muhasabah juga untuk diri sendiri, benarkah kita sudah merdeka….? Apa juga jawapan biarlah rahsia..

Jumpa lagi..bye

LOKASI BERBALOI UNTUK BUFFET RAMADHAN 2016

LOKASI BERBALOI UNTUK BUFFET RAMADHAN 2016

Selamat menyambut ramadhan al mubarak. Semoga ramadhan tahun ini lebih bermakna dengan amal ibadah yang kita lakukan untuk mendapat redha Allah swt.  Bila bulan puasa sahaja, mesti ramai daripada sahabat Ummi masih mencari lokasi best untuk berbuka bersama rakan-rakan sepejabat dan juga ahli keluarga kan..? Betul ? Nak cari buffet ramadhan 2016 yang berbaloi atau kena dengan budget ?

IMG-20160605-WA0104

Dibawah ini Ummi ada review beberapa tempat makan best yang menawarkan menu berbuka yang sangat best. Harga yang ditawarkan bermula dari RM35-RM120. Jadi pilihan kat tangan kita untuk memilih pakej yang bersesuaian dengan bilangan orang kita bawa untuk berbuka di luar..

Penting sebelum untuk memilih lokasi berbuka :

Harga : 

Harga yang ditawarkan mestilah masih dalam lingkungan kemampuan kita. Yang sedang-sedang pun dah cukup okay. Berbuka di luar hanya untuk kita bermesra dan santai. Keperluan hidangan yang terlalu banyak bukan utamaan tetapi yang penting kualiti rasa masih terjaga.

Surau:

Utamakan solat untuk memilih berbuka di luar. Kebanyakkan tempat tidak meletakkan isu solat sebagai keutamaan. Jadi sebagai orang islam yang dah seharian berpuasa, jangan kerana makanan yang terhidang buatkan kita lupa dan buat-buat lupa bersolat. Pastikan ada tempat solat disediakan.  2016 – PICC Buffet Ramadhan baut masa ini yang nampak sesuai, ruang solat disediakan luas dan selesa. Ada terawikh sekali.

Lokasi :

Lokasi penting untuk kita pilih. Sebab , jarak dari rumah kita nak ke lokasi berbuka memerlukan kita memandu. Lepas dah berbuka kat luar, makan dah banyak, nak memandu itu satu cabaran besar. Keselamatan kita dan keluarga juga antara perkara paling utama untuk di ambil kira.

Parking :

Pastikan tempat untuk berbuka itu, mempunyai parking lot yang mudah untuk kita keluar masuk. Kalau Ummi suka lokasi yang tenang dan kurang sesak.

 

Okay seterusnya baca kat link di bawah ya…

Selamat berpuasa. 

Artikel Berkaitan :

BUFFET RAMADHAN 2016

NAK MUNTAH REVIEW MAKANAN BUFFET RAMADHAN DI RESTORAN ISTANA BAMBU

10 Sebab Buffet Ramadhan Hotel Shangri-La Putrajaya Terbaik

 

BUFFET RAMADHAN DI PUTRAJAYA SHANGRI-LA HOTEL BERBALOI

 

BUFFET RAMADHAN DI PUTRAJAYA SHANGRI-LA HOTEL BERBALOI

BUFFET RAMADHAN RAMADHAN DI PUTRAJAYA SHANGRI-LA HOTEL BERBALOI  & BERTARAF 5 BINTANG

PicsArt_05-23-12.57.08

Melangkah masuk ke hotel ini untuk review buffet ramadhan membuatkan hati ini teruja habis. Sebab dapat rasa damainya di sini melihat suasana sekeliling. Dan apabila menjenguk kebawah dari lobby hotel, nampak cafe untuk iftar nanti kemas dan tersusun rapi. Ruang yang disediakan sangat selesa, kemas dan memudahkan untuk kita mengambil makanan. Malah, di sini juga sangat damai dengan suasana yang cool dan tidak terlalu sesak. Dengan pencahayaan yang tenang sangat menggamit rasa di kalbu.

Bagi yang sedang  merancang dan mencari pakej yang best dan berbaloi untuk buffet ramadhan/iftar bersama keluarga dan rakan-rakan tersayang? Putrajaya Shangri-La hotel menyediakan 1001 kelainan dan menyajikan sajian yang sangat istimewa. Bagi buffet ramadhan kali ini Putrajaya Shangri-La Hotel menyediakan pelbagai jenis makanan untuk memenuhi citarasa seisi keluarga.


MENU UTAMA

Terdapat lebih dari 10 jenis menu utama yang disediakan. Bagi mereka yang wajib untuk menjamah nasi, menu ini memang semestinya memenuhi selera. Masakan yang disediakan antaranya , Chicken Puloa Rice, Nasi Parpu, Lamb Qurma, Sotong Goreng Tepung, Masak Lemak Labu Bersama Daun Kunyit, Stir Fried New Zealand Mussel With Black Pepper And Capsicum, Daging Dendeng, Marinated Thyme Roast Beef With Mushroom Sauce, Nasi Lemak Kukus dan Puyuh Goreng. 

Buffet Ramadhan 2016

IMG_1857

IMG_1861

Udang antara favourite Ummi, bukan sekali tapi 2 kali tambah sebab bila cara masak betul udang ini jadi sedap. Tidak keras dan “rasa” udang itu ada. Lemak-lemak udang tu buatkan hati ini memang terasa kepuasan menjamu selera.

IMG_1864

Bagi yang minat sayur, brokoli dan cendawan ini pasti jadi pilihan. Rasanya enak dan masih “crunchy”. Tidak terlalu lembik. Bermakna qualiti masakan sangat di titik beratkan disini.

IMG_1866

IMG_1872

IMG_1873

IMG_1876


Iftar BBQ Buffet

Kelaianan yang di sajikan di Putrajaya Shangri-La Hotel adalah Iftar bertemakan BBQ Buffet. Makanan yang disajikan disini yang paling singnature adalah TAKA TAK .

IMG_1886

TAKA TAK

Taka Tak merupakan makanan yang berasal daripada Lahore, Pakistan.  di mana ianya merupakan tempat kelahiran Chef Zahid Mahmood. Taka Tak adalah menu khas yang disediakan oleh beliau dan ianya disediakan daripada  bahan asas  ayam dan daging kambing. Dicampur bersama tomato, daun sup dan beberapa bahan lain. Tika Tak  dimakan bersama dengan roti Nan sebagai inti. Amacam kalau Ummi yang sediakan  TAKA TAK, nak rasa?

KEPELBAGAIAN  MENU BBQ

IMG_1889

IMG_1901


KAMBING GOLEK

Tak lengkap jika iftar di hotel tiada kambing golek. Usah bimbang, kambing golek juga ada disediakan. Dengan pelbagai menu lain tambahan lagi dah makan TAKA TAK tadi…pasti kepuasan tu terasa. Kalau tak sekali datang sini, mesti jadi 2 atau 3 kali. Tak menyesal punya.

Sos yang disediakan bukan 1 sahaja, tapi pelbagai sos dan air asam. Nak makan ala western ke ala kampung? Tanya selera tanya perut…semua sedap.

IMG_1883PicsArt_05-23-10.42.29


RM100 nett per person only when dining from 6 to 12 June and 27 June to 3 July, 2016.

DESSERT

Tidak lengkap sessi iftar sekiranya penutup tiada yang manis. Dessert yang disediakan sangat menyelerakan dengan kepelbagaian jenis dan warna memang menarik perhatian Ummi. Bila dah ambil, woww…Paling best Tiramisu Cake dan Manggo Delight Cake.

PicsArt_05-23-10.41.22

FB_IMG_1463979338384

PicsArt_05-23-10.39.53


APA LAGI MENU PILIHAN UMMI?

IMG_1908

IMG_1910

IFTAR RAMADHAN DI PUTRAJAYA SHANGRI-LA HOTEL

IMG_20160521_221315
Food review malam ni memakai koleksi daripada Shiqeen Sattar Collection 

IFTAR RAMADHAN BBQ BUFFET @ PUTRAJAYA SHANGRI-LA

Telefon No.: 03.8887.8834

Email: restaurantreservations.slpt@shangri-la.com

Website: www.shangri-la.com

Harga:

Dewasa – RM140

(Early Bird – RM98 sebelum 31.05.2016)

Kanak-kanak (6-12 tahun ) – RM70

IMG_1922

Terima kasih Suami dan sahabat blogger Sohoque.com dan ShiqeenSattar.com kerana menjadi teman sepanjang food review disini. Selamat berpuasa dan kepada yang masih tercari-cari, jadikan Putrajaya Shangri-La Hotel pilihan pertama untuk iftar bersama keluarga dan rakan-rakan tahun ini.

Artikel berkaitan :

SHANGRI-LA HOTEL DI PUTRAJAYA MENDAMAIKAN

10 Sebab Buffet Ramadhan Hotel Shangri-La Putrajaya Terbaik

 

Iftar BBQ Buffet di Putrajaya Shangri-La

 

 

NAK MUNTAH REVIEW MAKANAN BUFFET RAMADHAN DI RESTORAN ISTANA BAMBU

BUFFET RAMADHAN 2016

Kali ini review makanan buffet ramadhan di Restoran Istana Bambu buatkan Ummi rasa nak muntah!! Makanan banyak , macam-macam pilihan ada, dari kuih sampailah ke nasi , sup dan juga pencuci mulut. Mana tak  muntahnya, asyik telan jer, lepas satu-satu..hahaha punya la malu nak makan kan…jadi apa lagi, lepas makan terus suruh waiter angkat pinggan. So, meja Ummi nampak clear kan… Bijak ke bijak?  Melangkah masuk untuk food review kali ini, di tayang depan mata “bengkang ubi” bahasa Perlis atau bahasa orang bijak pandai bika ubi kayu. Nak menagis rasa! Bukan sebab marah, tapi RINDU mak. Mak di kampung selalu masak bengkang ubi kayu ini.

Jpeg

Tengok la tu, Cik Za kita , kusyuk snap photo. Dalam hati mesti nak makan jer tu..

Sedap pula kuih-kuih nii, nak aje aku telan semua nii! – Kata Cik Za

Jangan Marah akak yer.. Tu la buat kerja kusyuk sangat. Tengok la, semua kuih mak-mak kita buat ada disediakan. Pulut sambal tu …huh..sedap sangat. Rindu kampung nii,  pergi Istana Bambu ini memang buat orang home sick jer tau!

Jpeg

Jpeg
Ada juga kambing bakar. 🙂

TOMYAM SEAFOOD

Ha!!!! Ini di favourite Ummi, tomyam seafood. Udang dia manis sangat dan sedap. Untuk Kaki Tomyan  memang sesuai untuk makan disini, sedap dan pedas dia pun cukup-cukup, tak terlebih dan tidak kurang. Bila masuk mulut jer, fuh… Rasa sendiri lah nanti masa buffet ramadhan yer.

Jpeg

ANEKA LAUK PAUK

Aneka lauk pauk ada disini dan bagi Ummi sedap belaka. Sotong goreng tepung  dengan cili tu sedap sangat. Ummi dah ambik sikit mula-mula untuk rasa jeer…mana boleh tahan sedap sangat. Makanya, ambik pinggan baru dan isi  dannn…. ratah.. hahahah buat donno jer..sebab tengah cover malu kan. Dan lagi 1 siput lala yang di goreng dengan rempah tu best jugak, bagi 4 over 5 star. Rasa rempah tu masuk ke dalam lala  .. siap seduttt lagi untuk dapatkan kepuasan berganda. Selain itu disediakan, ayam bakar sunda, patin tempoyak (klik sini), asam pedas istimewa, masak lemak daging salai serta pelbagai masakan laut.

Jpeg

STEAMBOT

Bab makan Ummi  kan no.1! Juara mengalahkan juara. Kali ini makan steambot pula lepas makan nasi. Macam-macam ada, sos nya sedap dan kuahnya pun sedap…makan slow-slow sambil menikmati kuah tu, fuhhh!

Jpeg

Istana Bambu Pilihan Semua Peringkat

Istana Bambu menyediakan sajian untuk semua peringkat umur. Jadi boleh bawa anak kecil sehingga mak ayah ke sana untuk makan dan buffet ramadhan bersama-sama. Insyaallah selesa dan puas hati.  Tempat duduk boleh pilih samada nak duduk di kawasan meja atau duduk bersila ala kampung di gazebo.  Mana-mana pun best dan ikut kesesuaian kita. Kita yang nak makan kan… pilih ikut minda separa sedar (mss) kita suka. Jadi kita akan lebih happy.

Jpeg

Jpeg

Makanan Ala-Moden

Dah bosan dengan nasi, spagetti ada, macaroni ada , malah roti pun ada. Semua sedap-sedap untuk dijamah. Best juga , dan ni memang anak-anak suka jika nak bandingkan dengan nasi. Jadi anak-anak ada pilihan juga kan untuk makan disini..setujukan?

Jpeg

Jpeg

Jpeg

Surau

Jika datang makan disini, pastinya nak bersolatkan. Mana boleh makan jer, solat tuntutan agama mestilah dilaksanakan. Sini ada surau disediakan, masuk jer dalam surau ini tetiba rasa macam masuk zaman 70an. Dengan binaannya yang daripada buluh, memang best la. Sejuk je.

Jpeg

IFTAR RAMADHAN 2016

Bagi iftar tahun 2016, Istana Bambu sediakan konsep Indahnya Ramadhan.  Disini boleh muat seramai 600 orang sekali gus . Ramaikan? Insyaallah suasana disini memang membuatkan sekeluarga akan rasa selesa dan best. Bagi iftar 2016, sebanyak 70 jenis menu berbuka puasa disediakan. Harga buffet :

Dewasa : RM55.60

Kanak-kanak : RM28.35  dan PERCUMA untuk anak-anak 5-11 tahun.

Jpeg

Sepanjang ramadhan akan disajikan persembahan daripada adik-adik cilik yang pasti akan menambat hati kita semua. Sedap sangat dengar dan menonton persembahan adik-adik ini.

Bagi bulan Ramadhan 2016 Restoran akan dibuka mulai jam 6 petang sehingga 10 malam. Nak pergi? Buat tempahan awal di  : www.istanabambu.com.my atau telefon  018-3749920/03 ATAU 03-42514717 .

Alamat :

Restoran Istana Bambu 

Lot 841-842, MRR2 Jalan Ampang Ulu Kelang, 

68000 Ampang Selangor. 

Dah ada semua info, jadi buatlah pilihan terbaik untuk berbuka sepanjang ramadhan ini. Terima kasih kerana membaca.

Jpeg

IKAN PATIN TEMPOYAK ISTANA BAMBU MEMANG SEDAP

Ikan Patin tempoyak Istana Bambu memang sedap. Boleh tengok di Facebook : ISTANA BAMBU RESTAURANT

Untuk Hubungi Mereka , Telefon : 

Aida📞….012-2497142
Ecca📞…018-3749920
………..03-42514717

IKAN PATIN TEMPOYAK ISTANA BAMBU MEMANG SEDAP

PicsArt_05-07-12.39.02

Nak cerita ni….4 Mei 2016 bersama-sama ahli kelab blogger Ben Ashaari kami dapat peluang menikmati ikan patin tempoyak Istana Bambu ketika makan tengahari bersama-sama dengan Rohana Jalil dan juga beberapa rakan artis lain. Melangkah masuk ke Istana Bambu yang terletak di Ampang ini amat memukau mata memandang. Walaupun di tengahari yang terik, namun begitu kehijauan dan air yang tenang menyapa rasa sejuk di hati kami. Melangkah masuk ke istana ini tidak seperti berada di restoran. Teringat kampung halaman apabila dapat makan masakan seolah-olah masakan ibu. Jom layan gambar dan suasana restoran ini sebelum kita cerita bab makan dan rasa ikan patin. Ikan Patin Tempoyak Istana Bambu memang sedap!!!!

FB_IMG_1462438457702

PicsArt_05-07-12.45.31

FB_IMG_1462438377795

Rasa masakan sini memang …fffuuhhhhh!!! Sedap wehhhhh! Nak habaq lagu mana pun tak pandai la. Sebab Ummi ini orang utara, maka bila masak ikan patin tak berapa nak menjadi. Dulu nak makan jer ikan patin kena cari tarikh sesuai dan tarikh yang kena la kami suami isteri untuk pergi. Kos untuk kesana juga satu hal kan.. 🙂 Duit minyak, tol dan homestay lagi. Kini dengan adanya Istana Bambu Restaurant bukan lagi isu.

PicsArt_05-07-12.40.40

PicsArt_05-07-12.43.31

PicsArt_05-07-12.42.32

PicsArt_05-07-12.38.07

PicsArt_05-07-12.41.45

Kuah masak tempoyak ikan patin ini, sedappp! Hinggakan Ummi angkat dan hirup okay. Mana puas kalau takat rasa sikit-sikit. Yang ke-dua bestnya disini adalah pais ikan patin. Ramuannya memang diolah sesedap rada dan bil amakan panas-panas tu..huiii..tak tau nak habaq la. Lagi yang Ummi rasa best sangat asam pedas ikan kembung dan ikan pari. Opsss, Ummi memang suka ikan pari, jadi 2 ke 3 ketul juga la ratah ikan pari tu. Maaf yer, terlajak sedap sampai lupa diet!. Bagi yang tak suka ikan sungai , ada ayam goreng yang mana di goreng panas-panas dimakan dengan ulam dan sambal belacan.

Jpeg

Fuhhh! Berpeluh makan disini sebab kenyang yang amat dan yang penting memang best la!. Susah nak gambarkan bagaimana keenakkannya… Jemputlah tengok gambar kami menjamu selera ya.

PicsArt_05-07-12.39.34

PicsArt_05-04-07.32.55

Macamana? Teruja kan? Huhhhh..kami yang pergi sekali pun nak pergi lagi. Sebab rasa ikan sini memang manis tau! Seindah makan di Temerloh. Kan mudah, tanpa perlu ke Temerloh lagi, kini dah boleh makan di Ampang sahaja.

IMG-20160504-WA0060

Okay banyak lagi yang best di Istana ini tau. Boleh Klik Facebook mereka. Sesuai untuk sambutan majlis perkahwinan juga.Tunngu Nanti Ummi share lagi cerita makan tempoyak di Istana Bambu ya. Bye. *Jangan cepat call.

Hi-Tea Di Vivatel, Cheras Kuala Lumpur

Hi-Tea Di VIVATEL CHERAS Sangat Best

Hujung minggu kadang blurr dah tak tahu nak cari tempat sembang-sembang dengan kekasih halal. Fast food semua dah pergi kot, dari satu mall ke satu mall. Setuju? Dan lagi kalau bulan tersebut ada birthday salah seorang family member, nak masak boleh tapi masakan itu tak variety dengan bajet yang ada , tambahan lagi  nak masak, kena cari barang, potong, dapur bersepah  dan lain-lain lah . Ini satu cara yang JIMAT, SELESA DAN  TERBAIK.  Hi-Tea di VIVATEL. Vivatel ini tepi jalan sahaja jika dari KL menuju ke Cheras. Jauh dari kesesakan bandar besar dan suasana yang tenang dan aman.

Lokasi yang strategik dan suasana yang romantik serta tenang. Itu sebab Vivatel jadi pilihan 🙂  Harga weekend Hi-Tea bermula RM48.00 nett bagi dewasa dan RM38.00 nett bagi kanak-kanak. Berbaloi kan? Sekarang ada promotion lagi, beli untuk 5 orang free 1. Untung ooooo. Ehhh..mesti ada yang nak tahu kan, untuk anak-anak macam Ummi yang anak ramai ini, 6 tahun kebawah sahaja  free okay. Jadi , bisik dah kat suami ni, boleh pergi lagi ke Vivatel untuk Hi-Tea, angkut anak-anak sekali. FREE kan. 🙂 Astafirullah ! Insaf Ummi, please insaf!

Chef Ashar berpengalaman dalam bidang ini dah lama dan pernah berkerja dengan hotel-hotel terkenal di Malaysia termasuk hotel PARKROYAL, LEGEND, REGENT, WESTIN & MANDARIN ORIENTAL. Hebat kan? Dengan pengalaman luas yang beliau ada itu yang menjadikan air tangan dan idea dalam masakan chef best. Opss, superb best!

Jom layan menu pulak, makanan disediakan pelbagai jenis , lebih dari 100 jenis makanan.Yang bestnya, makanan disediakan ini fresh Boleh pilih dan masak. Bukan kita masak, pekerja hotel la masak! Bila dapat jer makanan panas-panas lagi dan kalau bahagian sandwich tu memang fresh sangat.

Antara makan yang disediakan untuk Hi-Tea adalah : Pasembor, DimSum, Mini Pizza(BEST!) Selain itu , siapa yang suka manis-manis ada juga disediakan Tapai Pulut, Bubur Cha-Cha, Dodol dan kuih-kuih Melayu.

 

     

VIVATEL

Semua makanan untuk Hi-Tea di Vivatel memang sedap. Daripada makanan berat, sehinggalah pencuci mulut. Special yang Ummi suka  ialah  Nasi Lemak Pandan Daun Pisang , Puyuh Berempah , Mee Rebus Urat Keting , Vietnamese Noodle Chicken Soup(1st time rasa yang best). Masakan disini disediakan oleh Chef Ashar yang banyak pengalaman. Tentunya beliau mahir bab citarasa orang Malaysia kan? Specialnya masakan sini ada khas untuk pengemar masakan Pantai Timur (budu pun ada!). Apa nak di katakan..ehhm…makan dengan lauk panas-panas, fuh bertambah selera. Hilang DIET , nak diet konon! Maaf la, baru ingat habis pantang ini nak kecikkan saiz, nampak gayanya kena pikir dulu la bila banyak sangat review bab makan ini, Pantang juga, pantang jumpa makanan best
;).

VIVATEL

Muka excited 200%, hadoiii sebab pa nak tau? Sebab rasa puas hati pun 200% dengan masakan disini.

Untuk sebarang pertanyaan :

Email : lilykhoo@vivatel.com.my

Website : www.vivatel.com.my

Address: Jalan Loke Yew, 55200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia