khasiat teh misai kucing apotec
Makanan/Resepi

Khasiat teh misai kucing untuk kesihatan seharian

Tinggi Dengan Antioksidan: Apa yang menarik tentang misai kucing ini adalah ia dapat menjaga sel dari tindak balas radikal. Tumbuhan herba ini sangat kaya dengan antioksidan. Penggemar dan pengamal teh misai kucing akan kelihatan lebih awek muda jika mengamalkan air misai kucing secara konsisten. Teruskan membaca bagi mengetahu khasiat teh misai kucing.

Pokok misai kucing – kandungan/manfaat

khasiat teh misai kucing

Pokok misai kucing juga dikatakan kaya dengan kandungan kalium bagi boleh mengantikan kehilangan kalium ketika membuang air kencing dan tidak akan mendatangkan kerosakan kepada buah pinggang jika dibandingkan dengan ubat-ubatan modern.

Antara penyakit-penyakit lain yang boleh dirawat menggunakan misai kucing adalah seperti gaout, athriris, reumatik, penyakit batu karang iaitu mencegah pembentukan batu karang dan jangkitan saluran kencing. Khasiatnya juga terkenal sebagai perawat kencing manis (diabetes dan nephritis), masalah peredaran darah, mengurangkan kadar kolestrol darah, menurunkan tekanan darah tinggi serta melegakan kekejangan otot disamping ia juga bersifat antiseptik.

Kaedah Tradisional : Untuk kegunaan perubatan, keseluruhan tumbuhan ini dikeringkan dan direbus, airnya diminum setelah ditapis. (Bagus untuk pesakit kencing manis dan jimat sebab satu uncang boleh diguna 2 ke 3 kali atau sehingga tiada warna dan rasa. )

Namun begitu, kini kita telah dipermudahkan dengan adanya Teh Misai Kucing. Hanya bancuh dan minum 🙂

Khasiat Teh Misai Kucing

Teh Misai Kucing ni juga dapat membantu kita,

  • Memperbaiki sistem pundi kencing
  • Menguruskan glucose dalam darah dan hipertensi
  • Menghalang dari terjadinya batu karang

Cara minum : 1 uncang Teh Misai Kucing dan rendam lagi uncang yang sama sampai hilang rasa dan warna teh. Teh misai kucing UN amalkan sebagai pengganti kopi selepas makan 🙂 .

Oleh kerana UN amat suka bab makan, jadi diharapkan dengan amalan dan khasiat teh misai kucing dapat bantu balancekan pemakanan UN untuk jaminan kesihatan yang baik.

Teh Misai Kucing yang Un cuba adalah dari Apotec Malaysia yang dikeluarkan oleh Syarikat BioAlpha Holdings Berhad. Boleh didapati dari farmasi Constant atau LAZADA.

Teh Misai Kucing yang Un cuba adalah dari Apotec Malaysia yang dikeluarkan oleh Syarikat BioAlpha Holdings Berhad. Boleh didapati dari farmasi Constant atau LAZADA.

Store Locator : Constant Pharmacy

Website : Apotec Malaysia

Facebook : Apotec Malaysia

Instagram : @apotecnushine

11 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge