Food Review

Food review adalah satu perkongsian tempat makan menarik dan juga yang memiliki keunikkan. Food review adalah usaha sama Umminani.com dengan usahawan, hotel berpengaruh dan juga mana-mana pihak yang menjalankan perniagaan makanan. Apa yang dikongsikan adalah berdaarkan pengalaman merasai keenakkan rasa dan juga kelainan rasa di sesebuah lokasi makan samada restoran, hotel atau food truck.

Umminani.com menulis berdasarkan pengalaman yang dialami. Kehebatan food review adalah membantu usahawan untuk meningkatkan kualiti persembahan kepada pelanggan. Selain itu, food review adalah salah satu usaha usahawan makanan ingin meningkatkan kepercayaan produk , restoran kepada pelanggan. Kebiasaannya pengusaha makanan memohon Umminani.com review restoran, cafe hotel dan sebagainya supaya pelanggan mereka dapat maklumat terkini berkenaan perniagaan mereka di samping PROMOSI semasa restoran dan premis mereka.

Jika tuan /Puan ingin bekerjasama email ke admin@umminani.com untuk perbincangan lanjut. Kami sedia membantu menulis dan mewar-warkan restoran, produk, premis dan kepakaran Tuan/Puan dalam blog kami. Semoga usaha yang kecil ini dapat membantu memeriahkan dan menjadikan kita semua usahawan berjaya dunia dan akhirat.

Sekian.

wassap  : 012 4430338

Umminani.com

Nasi Bamboo Sg Klah Makanan Sedap Di Sungkai

Hi, ada yang kaki makan tak ? Heheheh Ummi last week pergi ke Majlis Perkahwinan Anggota Ummi di Taman Fasa 2A , Sri Manjung. Nak cerita hari Sabtu masa on the way pergi, turun jer Tol Sungkai nampak kedai makan tertulis Nasi Bamboo Sg Klah. Masa tu dalam jam 1000 pagi. Kawasan letak kereta pun kosong jer. Terdetik di hati, hari balik nanti nak singgah.

Nasi Bamboo Sg Klha memang special. bau nasi yang wangi dan sedap.

I iols memang tak tahu yang kedai makan Nasi Bamboo Sg Klah ni pernah viral. Jadi perasaan teruja nak singgah tu tak ada sangat. Sehinggalah hari sampai disini, hari Ahad 2 April jam 1215 tengahari. “Mak ai! Ramainya orang”. Husband ” Jom la balik, kalau ramai-ramai ini makanan dah tak sedap!” Cewah!

Dah la parking sesak. Motor banyak kot! Ramai geng motor. Anak-anak suka lah. Tapi nak jadi cerita, Ummi tetap nak cuba. Sebab dah aim dari hari Sabtu masa pergi kot nak singgah. Sedap atau tak lain hal. Rezeki kami, mudah jer dapat parking. Ummi dah ajar anak-anak hafal ayat seribu dinar, jadi kalau dalam apa juga keadaan kena baca ayat ni. InsyaAllah mudah jer dapat parking yang selamat.

Nasi Bamboo Sg Klah

Ini pemandangan depan kedai makan. Banyak sangat motor dan parking sangat terhad. Kena datang awal ke Nasi Bamboo Sg Kalh ini.

Ummi dan family kecil Ummi memang ada  rezeki baik. Kami masuk je ke kedai, dapat lokasi meja yang sangat strategik untuk anak-anak selesa dan duduk serta makan dengan aman damai. Sambil tu anak-anak boleh tengok geng motor dengan helmet yang warna warni. Kalau nak lebih selesa ada dewan aircond RM10.00 untuk 8 orang.

Nasi Bamboo dibuat dengan nasi dimasak dan di balut dengan daun dan dimasukkan dalam buluh Set nasi Bamboo RM3.00+ dan nasi tambah dalam RM2.10

 

Nasi Panggang antara yang Ummi suka, sebab ada kelapa dalam nasi. Lain daripada lain.
nasi panggang
Ini rupa nasi panggang. Serius yang ini sedap. Wajib beli yang ni. Kalau compare dengan nasi buluh ini lagi sedap.

Aneka juadah dan lauk pauk tersedia. Pilih yang mana nak dan lepas ambil terus bayar. Sistem layan diri. Makanan yang diambil dah siap ada set harga.

Harga ikan dan ayam bakar dari RM6.40 – RM24.00. Ikut jenis dan juga saiz ikan .

Ummi ambil kerabu pegaga dan kerabu kacang botol semangkuk. Harga mangkuk kecil RM4.00 dan semangkuk besar RM6.00

Ini set yang diberi sekali dengan nasi Bamboo dan juga nasi panggang.

Ini Ayam Kampung Bunian – RM6.40 – RM10.00 , Rasanya sedap, manis-manis macam ayam madu. Rasa dan bau arang tu yang buat lebih berselera makan. Puas hati makan, walaupun namanya pelik.

Gulai Kawah Batang Pisang dan Kambing –   Semangkuk RM8.20 Ummi beli semangkuk untuk Mr Suami dan Along. Kedua depa suka yang amat dengan kambing.

Ikan Talapia Bakar -RM21.00 – Komen suami ” Sedap ikan bakar ini. Sambal dia macam letak kerisik. Tak berapa masam dan memang puas hati makan.”

Komen Ummi :

Keseluruhan makan disini sangat berbaloi. Total juadah kami RM55.00 termasuk air teh o ais satu jag RM6.00. Kiranya ini pun dah terlebih makan. Kalau bawa family makan beramai-ramai tentu lagi best. Memang masakan di Nasi Bamboo Sg Klah tak ada cacat cela. Semua rasa sedap sangat. Kalau ada yang minat kambign bakar ada juga di jual RM10.00 sepinggan.

Ada kios-kios lain yang jual coconut shake, kuih muih dan ada juga gerai kerepak. Kiranya kalau nak balik ke Utara atau nak ke KL boleh singgah , berbaloi dengan harga di bayar. Ada juga kedai cenderamata, opss ada jual barangan marchandise Upin Ipin. Nak selamat jangan bawa nak-anak masuk. Jimat duit Ummi . Singgah lah, kalau nak cuba. 🙂

 

Resepi donut mudah, pertama kali Ummi buat gebu gebas

Hi semua. kalau uols ada singgah blog Ummi , mesti perasan yang blog ini memang kurang resepi kan. Hahahah , maafin gueee! Ummi memang hari-hari masak, tapi ianya bukan passion. Jadi nak tulis lagi lah kan. Masak pun setiap hari masakan yang simple gitu. Asalkan balik kerja, masak dan suami serta anak-anak tidak berada dalam keadaan kelaparan. Kali ini Ummi rajin sebab dah lama Along minta masakkan Donut gebu gebas! Hahaha resepi donut  mudah ini pun Ummi “terjumpa” dalam facebook.

Alkisahnya lepas balik dari buat ukuran baju kat Setiawangsa, Ummi yang rajin tiba-tiba ni ajak abah singgah dekat Mom’s Bakery di Pekan Semenyih untuk beli Mauripan. Dah pernah beli yis ni, tapi sebab dah lama beli dan simpan, maka masa sessi mencuci peti ais terus buang. Owhh ruginya!

Nak buat donut rupanya tak susah sangat. Cuma ambil masa, step by step nak buat.

resepi donut mudah
Bahan bahan untuk adunan pertama Donut Mudah

Bahan-bahan yang digunakan untuk resepi donut mudah:

Bahan 1 :

2 sudu besar gula

2 sudu besar susu pekat

dan 1 paket mauripan

1 gelas air suam – bab ini tolongg la guna air suam. Jangan gunakan air panas , nanti yis mati dan boleh menyebakan adunan tak naik dan jadi keras. Rugi sangat.

Bahan kedua :

4 cawan tepung gandum / tepung serbaguna

2 sudu besar majerin / planta / butter – Ummi guna majerin sebab itu jer bahan yang ada di rumah.

2 sudu teh serbuk penaik

1 susu teh garam

Caranya mengadun resepi donut mudah :

Satukan bahan pertama dalam 1 bekas besar sampai naik macam buih. Kalau tengok at facebook, memang berbuih sakan yis depa. Tapi Ummi punya bancuhan berbuih sikit jer. Tapi masih ada buih berani teruskan agenda mendonut.

Biarkan dalam 30minit

Lepas 30 minit. Ummi buat adunan bahan kedua dan gaul sampai jadi rata. Lepas tu masukkan adunan yis tadi dan gaul sampai rata. Lepas dah gaul , biarkan selama 1 jam. Nak tahu lepas sejam apa jadi? Meriah  adunan tadi mengembang. Suka sangat tengok dan yakin bila dah kembang kalau buat donut mesti jadi lembut.

Ini pau kaya dah gebu, menggunakan adunan sama.

Bila dah kembang lepas sejam, Ummi buat bulat-bulat dan buat lubang di tengah tanpa guna cawan dan penutup botol. Nak cepat kan, yer la Ummi kat dapur  ada jer pengikut Ummi. Adik zakir dah mula bising. Tapi Ummi bagi dia main bekas supaya dia ralit.

Bila dah buat adunan tu macam donut, biarkan seketika dalam 30 minit sampai kembang. Lepas tu panaskan minyak dan terus goreng. Siap! Mudahkan…ingatkan nak buat donut susah. Rupanya  mudah.

donut coklat
Ini Donut yang dah siap digoreng. Kami tak buat donut gula yang biasa kita.makan tu, tapi buat donut coklat. Rujuk gambar kat atas sekali.

Resepi menggunakan 4 cawan tepung ini, Ummi buat pak tungku sebahagian dan juag pau kaya dengan coklat sebahagian.

Pau kaya dapat dalam 15 biji. Memang sedap ! Eh, bukan nak puji tau..tapi anak-anak yang cakap. Lepas dah siap makan, Along request buat dorayaki pulak! Lepas ini jangan terkejut kalau blog ini berubah jadi blog resepi. Try la buat, Ummi dah buat memang puas hati. Tak perlu jadi pakar pun boleh buat donut gebu. Hehehe lepas dah siap, memang ,menyelerakan makan bersama dengan Kopi Pegaga Warisan  .

kopi untuk sihat

Berkaitan  :

Resepi Kuih Keria Gula Melaka

Jangan Minum Kopi Pegaga Warisan

 

Yee Sang Di Seri Pacific Sempena Chinese New Year 2017

Menu Buffet Chinese New Year di Hotel Seri Pacific, KL Best

Bagi tahun yang penuh kegemilangan dan diharapkan semua kita mendapat kesihatan yang baik, Zende Restoran membawakan menu khas sempena Chinese New Year  2017. Menu Buffet Chinese New Year 2017  yang disajikan adalah mengikut citarasa rakyat Malaysia dan masih mengekalkan identiti sempena Tahun Baru Cina 2017.

Yang paling menarik adalah Yee Sang.  Yee sang terdiri daripada potongan daging ikan mentah yang bercampur dengan cebisan sayur-sayuran. Terdapat pelbagai  sos dan perasa. Yee Sang oleh dianggap melambangkan kemewahan, kemakmuran dan kesuburan.

Ummi rasa Yee Sang ini memang sedap. Manis sos yang dicampurkan amat menarik perhatian lidah untuk merasa. Masa kami mengaul Yee Sang, Ummi dapat rasai keseronokkan makan bersama keluarga terutama mereka yang menyambut tahun baru. Kemesraan dirasai sehingga ke jiwa.. ewahh!

Yee sang biasanya terdiri daripada potongan daging ikan mentah (khususnya salmon), yang bercampur dengan cebisan sayur-sayuran dan beraneka sos dan perasa, dan ramuan-ramuan lain.
ikan goreng best
Fried Boneless Red Garoupa With Spicy Bean Sauces

Menu ikan Garoupa ini Ummi paling suka. Isi ikan di goreng dengan rasa masih  “juicy”. Ranggup di luar dan lembut di dalam. Sedap dan mudah dinikmati tanpa rasa risau akan tulang. Sos ikan ini, pedas-pedas manis memang sedap.

Cheesy Tiger Prawn

Kai Lan With Balck Mushroom Sea Cucumber
Buffet Chinese New Year 2017
Mango Fried Rice With Anchovies
Baked Yam With Chicken On BBQ Sauces.

[otw_shortcode_info_box border_style=”bordered” rounded_corners=”rounded-3″ background_color_class=”otw-pink” border_color=”#eb0081″]Yee Sang Promotion : Hari : Monday – Sunday Tarikh : 16 Jan – 13 Feb 2017 Masa : 11 pagi – 11 malam Harga : dari RM50.00 /nett per portion [/otw_shortcode_info_box]

Countdown Buffet Chinese New Year 2017   :

Dinner untuk meraikan malam Chinese New Year bermula pada 23-27 Jan 2017  dari jam 6.30 petang -10.30 malam. Harga Buffet yang ditawarkan adalah:

RM130.00 nett/per person

RM230.00 nett for 2 persons

RM450.00 nett for 4 persons

RM660.00 nett for 6 persons

Lagi ramai yang meraikan , lagi murah belanja yang ditawarkan. Selamat menyambut Tahun Baru Cina 2017 kepada semua kaum Cina yang meraikannya. Dan pesanan khas daripada Ummi, selamat balik kampung berhati-hati di jalan raya.

Artikel Menarik : TIP MEMANDU DENGAN SELAMAT

 

Kuih Keria Gula Melaka Yang Jadi Trending Di Media

Kuih Keria Gula Melaka tiba-tiba jadi viral. Ada yang masih mencari resepi kuih keria gula melaka ke? Ummi dah try buat dengan ubi keledek purple, tapi kurang sedap. Kena guna keledek Oren juga baru power. Ada juga yang guna keledek putih.

Kuih Keria Gula Melaka

Ini resepi Kuih Keria Gula Melaka untuk 15 – 20 biji. Masa nak siapkan ambil masa 30-40 minit . Kalau ada Periuk Noxxa mungkin lagi cepat sebab ubi cepat empuk .

Bahan-Bahan Kuih Keria Gula Melaka

Bahan-bahan untuk doh keria:
  • 800 gram ubi keledek oren (dalam 2 ketul besar)
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil garam
Bahan-bahan untuk salutan gula/sira:
  • 1/2  ketul gula melaka (ikut saiz dalam seibu jari )
  • 1 sudu besar gula batu
  • 1 sudu besar gula putih (ikut kesesuaian )
  • 1/2 cawan air

Cara Penyediaan :

Cara-cara untuk kuih keria:
  1. Rebus ubi hingga empuk dan toskan airnya. Apabila ubi sudah sejuk, lenyek atau tumbuk ubi sehingga halus. Boleh juga tenyeh dengan lesung batu.
  2. Tambahkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan doh kurang melekat. Yang ini kena pandai supaya tak lembik atau terlalu keras.
  3. Leperkan bebola doh dan buat lubang di tengah.
  4. Ulang proses sehingga habis.
  5. Panaskan minyak dan  goreng di dalam minyak panas sehingga keperangan/kekuningan.
  6. Kacau atau gaul kuih keria yang digoreng tadi dalam gula pekat yang sedang mendidih sehingga sekata.
Cara-cara untuk salutan gula/sira:
  1. Tumbuk halus gula dan masak di dalam kuali sehingga mendidih dan pekat.
  2. Sedia untuk digaul kuih keria

Petua masak Kuih Keria  Oleh  Nina Mirza (Blogger masakan)

Kuih Keria Antarabangsa
Kuih Keria Yang Tengah Viral Sekarang –  Harga mengikut paket RM2.00.

Dah siap boleh hidangkan untuk makan waktu sarapan pagi, atau bila-bila masa sahaja. Kalau area Semenyih atau KL Sentral, boleh order dengan Ummi untuk sebarang majlis jamuan. Boleh berhubung dengan nombor : 017-2538723. Ummi dah bawa ke pejabat bagi kawan-kawan merasa, memang depa suka sangat. Nak lagi katanya . Heheeh best kan Kuih Keria Gula Melaka.

[otw_shortcode_info_box border_type=”bordered” border_color_class=”otw-black-border” border_style=”bordered” rounded_corners=”rounded-10″ background_color_class=”otw-orange”]Kuih Keria Gula Melaka Semenyih : 017-253 8723 [/otw_shortcode_info_box]

Nak resepi lain :

Baca Resepi Kuih Keria Gula Melaka gaya Shiqeen Sattar .

Menarik : Kenapa Aku Pilih Tyzara

Nak Segak Minum Kopi Pegaga Warisan!

Kopi pegaga warisan memang sedap di minum setiap masa, tanpa kira waktu. Tanpa gula berlebihan dan menggunakan kopi putih berkualiti tinggi. Ramai orang dah rasai kesan yang baik daripada minum Kopi Pegaga Warisan ini. Nak tahu kena buka IG : Ummi_nani

kopi pegaga warisan

1001 Khasiat Pegaga

Bahan aktif pada pegaga yang merangasang peredaran darah mempercepatkan proses pemulihan di bahagian luka atau terbakar selain menggalakkan pembentukan kolagen, sekali gus me­ngurangkan masalah seperti parut atau regangan kulit.

Amalan meminumnya dikatakan mampu menjadikan wajah kelihatan awet muda kerana ia membantu menyuburkan kulit, rambut dan kuku. Ini kerana ia menyokong pembentukan kolagen, seterusnya me­ngelakkan kulit kendur atau kehilangan lembapan semula jadi.

Pegaga juga dikatakan mampu ­meningkatkan aliran darah dan mengurangkan masalah berkaitan termasuk urat bersimpul atau salur darah lemah hingga menimbulkan urat berwarna ungu pada betis dan paha.

Bagi yang bimbang de­ngan kemunculan tanda penuaan, pegaga boleh dijadikan alternatif rawatan wajah memandangkan ia memiliki sifat yang mampu menegangkan kulit apabila disapu dan dibiarkan beberapa minit.

Istimewanya, ia me­ngandungi pelbagai nutrien antaranya asid asiatik, kalsium, potasium, fosforus, beta karotin, vitamin C, tiamin, niasin dan riboflavin.

Bukan sekadar pencuci wajah, pegaga juga boleh dijadikan penyegar yang disapu bagi menegang­kan kulit dan menjadikannya lebih tegang.

Lebih me­ngujakan, pegaga dikatakan mampu melawan masalah selulit yang sering dialami wanita di bahagian paha, tangan dan kaki hingga menjejaskan penampilan mereka lantaran sifatnya yang diuretik di samping mening­katkan peredaran darah.

Sifat antibakteria yang ada pada pegaga membuat­kan ia turut digunakan sebagai rawatan tradisi untuk jangkitan bakteria dan virus seperti selesema, jangkitan ­saluran kencing, influenza, batuk kering, kusta dan taun.

Selain kulit, pegaga memberi manfaat kepada kecantikan rambut terutama masalah keguguran rambut kerana kandu­ngan nutrien mampu me­nyuburkan kembali rambut tidak bermaya.

Ia mampu me­nguatkan akar rambut, menyuburkan kulit kepala, me­nguatkan salur darah dan akar rambut serta mengelak masalah rambut yang lain.

Peredaran darah yang baik di kulit kepala membantu meningkat­kan aliran oksigen, seterusnya mengelak masalah rambut gugur dan menggalakkan pertumbuhan anak rambut.

Pegaga menawarkan rawatan alternatif yang murah, berkesan dan mudah. Bagaimanapun, bagi mereka yang mengalami masalah kesihatan serius, penggunaan herba untuk merawat perlu dirujuk kepada doktor.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 13 November 2014 @ 5:00 AM Sumber : Harian Metro

Kopi Pegaga Warisan

Kopi pegaga ini antara favourite kami sekeluarga. Daripada anak sampai la dewasa, semua suka. Malam-malam Along yang bancuh untuk Abah depa. Bukan apa seronok nak main.Bancuh kopi untuk abah pun boleh jadi terapi anak beranak. Anak-anak suka dilayan sama macam suami, yer kan? Bila setiap malam depa dapat bancuh kat abah depa, macam satu kepuasan.

Kopi pegaga ini Ummi suka, sebab jika amal setiap hari ianya bantu Ummi untuk nyah toksik dalam badan juga. Setiap hari Ummi ambil 2 sachet masa kat pejabat. Satu pagi dan 1 lagi waktu petang dalam jam 3.00 petang. Kalau ikutkan masa pejabat sahaja dah 2 kotak sebulan.

Dah tau khasiat pegaga kan..siapa teringin nak cuba boleh sms : kopi pegaga 011-1307 8546 Harga sekotak Rm30.00 sahaja dan ada 20 sachet dalam setiap kotak. Sayangi kesihatan dengan amalan minuman dan makanan sihat. Selamat mencuba. 🙂 Nak tengok testimoni boleh tengok di IG : www.instagram.com/ummi_nani okay..selamat mencuba.

Entry Menarik :

Resepi kuih keria gula melaka

Best Sangat Menu Baru Kenny Rogers Roasters

Kenny Rogers Roasters Saji Fun Fruity Feast

Hujung minggu bukannya Ummi malas nak masak, tapi biasanya anak-anak ajak makan di luar sebab nak jalan-jalan dan bermain kat luar. Kami satu keluarga memang penggemar ayam. Antara restoran yang jadi pilihan kami adalah Kenny Rogers Roaster. Rupanya Kenny Rogers Roasters ada menu baru nak diperkenalkan mulai minggu depan. Wah , bertambah excited nak makan kalau begini. Kali ini menu lebih kepada buah-buahan. Fruity gituu..wah sukaaa..

kenny-rogers-malaysia

Menu Sweet-Sweet Fruity Meriahkan Akhir Tahun Kenny Rogers Roaster

Setahun kita berpenat lelah bekerja , pastinya nak gembirakan anak-anak dengan sajian makanan sihat kan.? Nak tahu ? Kali ini ada tiga menu khas yang sangat sweet di tawarkan di penghujung tahun 2016 disini. Ummi memandang pun dah cukup terliur. Yer la, menu baru dengan buah-buahan pastilah buat kecur air liurr kan..

menu-baru-kenny-rogers
Fruity Favourtie Meal – Kenny Fruity 1/4 Chicken , Garlic Parsley Potato , 1 Side Dish  + 1 Vanilla Roselle Muffin

Ummi pilih Fruity Favourite Meal sebagai menu pilihan Ummi. Sebab buah-buahan tu lagi menambahkan selera nak cuba. Bila Ummi rasa buah tu, terus jatuh cinta. Yer la, cuba bayangkan makan tembikai sejuk, lemon sejuk dan buah-buahan lain semuanya sejuk dan ada rasa tersendiri..sedapkan.. Huishh okay dah nampak ada yang meleleh tu..maafkan Ummi!!!

Kenny Rogers Roasters
Fruity Favourtie Meal – Kenny Fruity 1/4 Chicken , Garlic Parsley Potato , 2 Side Dishes + 1 Vanilla Roselle Muffin
kenny-rogers-roasters
Fruity Favourtie Meal – Kenny Fruity 1/4 Chicken , Garlic Parsley Potato , Country-style Chicken Soup + 1 Vanilla Roselle Muffin

Muffin ini antara menu yang terbaik Ummi nak habaq. Ummi sekali makan tu rasa wauuuu.. marvellouss. Sedap sangat, rasa dan nampak roselle tu satu-atau dalam muffin tu.. Menyelerakan.. untuk Muffin Ummi bagi 5/5 star..Yeayyy sebab berjaya pikat hati Ummi.

muffin-roselle
Kenny’s Home-made Muffin – Vanilla Roselle Muffin

Airnya lain daripada yang lain disediakan oleh Kenny Rogers Roaster.. Nyaman jer tekak tau! Siapa rasa dah tak tahan tu , tungggguuu dulu! Next week baru launching menu baru tau. Jadi kalau kecur air liur sekarang sekali pun, maafkan Ummi tak dapat nak pergi cari untuk uols.

air-fruity-kenny-rogers-roaster
Merry- Go-Fruity – Dragon Fruit , Roselle and Guava Juice with a zing of Lemon Juice

Komen Ummi

Ini adalah menu baru yang bertemakan Fun Fruity Feast.
Ini adalah menu baru yang bertemakan Fun Fruity Feast.
kenny-rogers
Menu ini juga ada Take Away tau… berbaloi dan Ummi yakin dan percaya ramai ibu ayah akan grab peluang untuk menggembirakan anak-anak dengan set ini.

Ummi cadangakan bagi mereka yang nak keluar shopping beli baju sekolah dan persediaan lain anak-anak , boleh cuba untuk merasa Kenny Rogers Roaster. Dibuka setiap hari, InsyaALLAH bila perut kenyang sebelum shopping, ia akan memudahkan program yang dirancang.

Jumpa di Kenny Rogers Roasters Ya....
Jumpa di Kenny Rogers Roasters Ya….

Bagi yang nak tahu promosi lain boleh ke  Kenny Rogers Roaster .  Okaylah, Ummi dah cuba ! Lepas untuk anak-anak pula. Okay , selamat merancang untuk mencuba Kenny Rogers Roaster. 🙂

Biskut baby 3 perasa yang jadi kegemaran anak Ummi

Nak cari biskut baby yang sesuai untuk Zakir bukan mudah. Nak harapkan Ummi buat, opss minta  maaf sayang.. 

Ummi mencari makanan yang mudah untuk baby Ummi si comel ini pada waktu malam. Ummi tak ajar Zakkir untuk makan nestum segera. Jadi Ummi kena cari alternatif lain. Dok belek di google dengan rak  rak dipasaraya, semuatak berkenan di hati. Tapi , setelah mencari akhirnya Ummi jumpa biskut baby perisa kurma yang terbaik untuk Zakkir makan pada usia dah cecah 7 bulan. Ada juga perisa mango, kismis dan zakkir pilih kurma. Kurma sedap.

Biskut baby
Ramai ibu kat luar sana mencari makanan berkhasiat untuk bayi mereka. Kali ini biskut baby tanpa pengawet adalah pilihan terbaik yang sesuai sejak bayi berusia 6 bulan.

15032602_1208110175903685_1156489181_n

Antara Biskut Dan Nasi, Kenapa Ummi Pilih Biskut?

Zakkir ini kategori tembam juga.Dia makan apa sahaja yang Ummi supa ke mulut waima nasi. Kalau Ummi lambat, fuh naik berang si manja Ummi yang bam – bam ini! Ha nak tau tak kenapa Ummi cari biskut? Sebab Ummi nak elakkan Si Zakkir daripada makan nasi waktu malam. Kalau nak bagi tak ada masalah, tapi selagi ada alternatif, boleh ubah gaya makan daripada awal. Jangankan terikut dengan Along, kaki nasi… hahaha ini kalau tak jumpa nasi waktu malam memang masalah. Tapi Along pun Ummi dah control la ni, tu yang kurus daripada dulu. Dulu lagi gemuk.

biskut-baby

Saiz biskut kurma ini dalam anggaran duit RM0.20. Biskut ini mudah pecah , jadi bila nak bagi makan tu kena hati-hati, jangan sampai kena rampas! Eh, baby pun pandai rampas tauuu..tak caya kena tanya Mummy Allene.. Si Dina penyabar tak bab makan, ke rampas juga kalau mummy dia lambat.

cara-bayi-tidur

Adik memang kaki makan. Kalau saiz ini , 2 biji atau 2 butir tak cukup hokeh. Adik perlukan sekurangnya 4 butir untuk kenyang. Bila dah kenyang…inila kerja adik…tidurr.. Jadi kalau ibu yang sedang baca ni nak anak lena dengan mudah di waktu malam, cuba try biskut ini . Anak mudah kenyang dengan biskut baby yang sedap ini. Nak order wassap 019-252 3932 . Homemade tau, jadi tak risau bab halal haram dan bahan yang disertakan dalam biskut. Cubalah , Fariza Pun dah cuba.. 🙂

Restoran Rasamas Saji Makanan Sihat Untuk Keluarga

Restoran Rasamas Saji Menu Tema Ayam Untuk Keluarga

Kebiasaaanya hari minggu meruakan hari santai bersama keluarga. Bila tiba hujung minggu Ummi paling sibuk mencari lokasi untuk reakreasi dan beristirehat bersama keluarga. Perkara utama selain tempat untuk anak bermain adalah lokasi untuk makan. Kali ini, lepas bermain sekitar Taman Tasik Titiwangsa kami sekeluarga memilih untuk makan di Restoran Rasamas.
Restoran RasamasSajian di Restoran Rasamas bertemakan masakan ayam. Terdapat nasi ayam bersama ayam masak percik dan ayam black pepper. Ada pakej untuk sekeluarga dan jika pergi secara perseorangan Ummi cadangkan belian secara ala-carte.

picsart_10-25-06-23-45Menu Nasi Ayam Percik untuk sekeluarga di Restoran Rasamas.

picsart_10-25-06-32-41Curry Mee – Antara menu pilihan Ummi di Restoran Rasamas.

picsart_10-25-06-31-12Restoran Rasamas sediakan Ayam Panggang Citarasa Malaysia.

picsart_10-25-06-36-57

Lokasi Restoran Rasamaslokasi-rasamas

Ummi pilih Restoran Rasamas di Hospital Tawakal. Restoran ini terletak di Ground Floor berdekatan pintu masuk ke lobi utama Hospital Tawakal, Jalan Pahang Kuala Lumpur. Namun begitu ada lagi cawangan Restoran Rasamas di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

Nak tahu lebih lanjut, boleh klik di www.rasamas.com.my untuk info lanjut.

Alamat Hospital Tawakal Kuala Lumpur: 202A, Jalan Pahang, 53000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Menu Pilihan Ummi  : 

Jpeg

Ummi dah cerita menu-menu yang terdapat disini. Dan antara semua menu yang ada, Um mi paling suka Nasi Ayam, Ayam Percik. Rasa Ayam Percik kat Restoran ini memang Ummi suka. Dengan rating 1-5, Ummi bagi  4/5. Terlalu suka dengan rasa Ayam Percik disini. Selain itu, ada ice cream dan kek sebagai dessert yang disediakan secara ala-carte.

Jpeg
Habis ke Dik Oiii…  ( Mar – http://www.puterymemory.com/ )

Ummi cadangkan untuk dapatkan makanan yang sedap dan sihat, Restoran Rasamas boleh dijadikan sebagai salah satu pilihan tempat makan di KL.

Jadi, boleh singgah ke Hospital Tawakal jika ada berdekatan Kuala Lumpur untuk merasai keenakkan rasa ayam di Restoran Rasamas. 😊😊


  • RasaMas Restaurants has been around since 1996 with its first restaurant in Bukit Jambul, Penang under the brand name Deli Ayamas, later changed to Rasa Gourmet Restaurants.
  • The first Malaysian restaurant concept to sell Roasters with a combination of Asian and Western sides dishes. The name was changed to Rasa Ayamas Restaurants in 2003 to strengthen its association with its holding company – Ayamas Food Corporation Sdn Bhd. To ride on the goodwill of the trusted Ayamas brand.
  • The first Rasa Ayamas flagship restaurant commenced operations in May 2003 at Sunway Pyramid. It offers full table service and is the place where the famous and delicious Ayamas Roasters and a variety of chicken meals can be experienced and savoured.
  • The name change also serves to broaden its appeal locally by renovating the menu and offering Local / Asian dishes. It is also poised to springboard to overseas market and to be known as a Malaysian brand – hence the name RASAMAS
  • As June 2016, Rasamas have 9 outlets nationwide which is in Klang valley we have 4 outlets, Nothern 2 outlets & east coast 3 outlets.

Blue Ginger Restoran Saji Masakan Cina Muslim Sedap

Blue Ginger Restoran sajikan masakan  Cina Muslim yang sedap.

Masuk area Puncak Jalil memang mengimbau kenangan. Tahun 2010 sehingga 2013 Ummi pernah menyewa di lokasi area Puncak Jalil. Tapi bukan itu yang nak cerita kali ini. Kali ini kami di jemput untuk sama-sama merasai keenakkan rasa makanan di Blue Ginger Restoran. Blue Ginger Restoran yang terletak di Puncak Jalil, Seri Kembangan saji masakan Cina Muslim yang lain sangat rasanya. Blue Gingermakan-sedap-puchong

Sajian Seafood di Blue Ginger Terbaik

Sajian seafood memang terbaik. Bila nak makan disini, wajib untuk kita pilih samada nak makan apa yang semestinya kita suka. Bagi yang kegemarannya adalah seafood Blue Ginger Restoran adalah antara pilihan restoran terbaik. Untuk makanan seafood antaranya yang tertulis dalam menu adalah Salted agg crab, Black Pepper Crab, Sambal Chilli Prawn, Salted Egg Squid, Dry Butter Prawn dan lain-lain. Itu yang tertulis di menu. Tapi pilihan Ummi yang dah rasa, Dry Butter Prawn memang terbaik Ummi bagi 4 bintang juga.

blue-ginger-1 blue-ginger-5 blue-ginger-11tomyam-best-seri-kembangan

Sebab memang jadi butter  tu macam sarang burung. Dan bagi ketam, Ummi pilih Black Pepper Crab. Ketam yang di masak dengan lada hitam ini rasanya memang lain daripada lain. Rasa nak hisap cengkerang ketam tu semua yang terhidang. Opsss, ada juga tahap malu sebenarnya. Yang lain-lain adalah menu yang boleh dipilih jika minat. Overall Ummi bagi 4 bintang untuk seafood.

blue-ginger-4blue-ginger-9

Menu di hidang secara ala-carte

Menu yang disediakan di sini adalah secara ala-carte. Bukan soal harga, tapi soalnya apa yang lidah minta nak rasa. Ha, sebab kalau kita order banyak sekali pun belum tentu rasa puas. Jadi boleh pilih nak makan masakan yang mana satu. Bagi Ummi, untuk kategori sayu Ummi memilih Broccoli dengan mushrooms. Dalam  menu tertulis “Broccoli and asorted mushroom”. Memang sedap dan Ummi yang memang suka mushroom memang lagi suka. Bagi sayur inu Ummi bagi 4 bintang.

chinese-food-halal chinese-food-kl blue-ginger-7Menu-menu lain adalah ayam dan daging. Menu yang menjadi rebutan semua adalah butter sauce chicken. Hahahah kata Shiqeen Sattar, rasa macam nak jilat pinggan. Hahaaha, nasib baik dia tak angkat pinggan. Kalau angkat tadi rasa nak juga snap photo tu. Mahal value tu.
kbba9

Kami semua dah cuba makanan disini. Menang sedap , siapa nak pergi ke sini boleh waze Blue Ginger Restoran, No, 32, Jalan PUJ 3/2 Taman Puncak Jalil, Seri Kembangan.  Jom ramai-ramai kita cari seafood best lagi sekitar Selangor dan Puchong.

Facebook  : Blue Ginger No tel : 012-210 2710

Buka : Selasa -Ahad (Isnin Cuti).

D’Kayangan Steamboat Shah Alam Offer Menu Sunday Lunch

dkayangan steamboat

D’kayangan Shah Alam Promosi “Sunday Lunch” 

D’kayangan Steamboat menawarkan menu Grill, Barbeque dan Steamboat yang menarik. Melangkah masuk sahaja ke dalam restaurant memang buat jiwa lebih teruja untuk menikmati makanan yang disediakan. Sebelum itu nak bagitahu, lokasi makan D’kayangan Steamboat Shah Alam amat strategik untuk bersama keluarga. Kalau biasa dengan facebook mesti pernah ternampak pages mereka Steamboat BBQ Buffet D’kayangan .

Jika ada anak kecil bukan satu masalah. Keadaan dalam restaurant selesa dan boleh dijadikan satu lokasi untuk bersama anak-anak dihujung minggu. Anak-anak juga boleh experience sendiri untuk grill makanan. Memang terbaik makan disini.
Jpegdkayangan steamboat

Pelbagai jenis minuman disediakan. Kenapa air yang di utamakan? Sebab bila dah makan sdengan pelbagai sos, pasti kita akan mencari minuman. Nak air sirap , mahupun oren semua ada. Ada juga disediakan minuman panas yang menyelerakan.

Jpeg

D’kayangan Steamboat bukan sahaja sediakan makanan sedap, tetapi makanan sihat dan berkhasiat. Untuk lihat pelbagai menu  disini boleh baca disini. Makanan Sampingan yang disediakan juga  menarik dan mampu memuaskan perut yang inginkan makanan berat.

Jpeg

Jpeg

Jpeg

Promosi Terbaru D’Kayangan Steamboat

Keselesaan pengunjung jadi keutamaan. Disini makanan yang disediakan cukup memuaskan. Ada kuah sup dan tomyam. Jadi nak makan yang mana satu, itu terpulang kepada kita. Ummi pilih untuk merasai kuah Sup untuk steamboat. Yer la, bawa anak-anak mestilah pilih makanan yang sesuai dimakan oleh semua lapisan umur, dari usia Cik Sarah sehingga la Ummi dan Abah.

Dkayangan Steamboat

dkayangan steamboat and grill shah alam

Bukan main excited lagi Along dengan Angah main masak-masak. Tapi sebab mereka ambil experience baru, makan juga boleh tahan banyak. Along makan bertambah-tambah sampai Ummi cakap dengan Along “Dah la ALong, control-control makan”. Risau nanti dalam perjalanan balik ke Semenyih Along letih sebab makan terlampau banyak. Bukti makanan di sini best.

steamboat shah alam

Dkayangan Steamboat

Jpeg

Komen Ummi Untuk D’Kayangan Steamboat

d'kayangan steamboat

Ummi paling suka Sate Ayam dengan bijan. Rasanya memang terbaik lah. Dan ada juga siput buloh, kerang dan pelbagai makanan seafood lain. Ada juga pilihan makanan disini untuk grill , ayam , ikan bakar, sotong dan lain-lain. Menarik sangat. Ada juga disediakan ice cream untuk anak-anak dan a.b.c . Menarik minat budak-budak. Dan pilihan disini keseluruhannya memang berpuas hati. Nak tahu lebih lanjut lawat ke ig  hashtag #dkayangansteamboat atau ig D’kayangan Steamboat. Ummi bagi  4 /5 rating.Sunday Lunch ada promosi harga terbaik. Jangan pergi jika tak suka penjimatan. Okay, terima kasih membaca.