Wed. Sep 29th, 2021

Tak ada projek nak buat? Dah jemu meroti dan juga deco kek? Ini idea juga untuk pastikan anak-anak tidak jemu dan otak-otak mereka bersambung dengan baik. Kraf Mudah Untuk Kanak-Kanak adalah dengan melakukan aktiviti plastisin.

Kraf Mudah Untuk Kanak-Kanak

Kraf Mudah Untuk Kanak-Kanak

Projek mudah, plastisin kos 100gm bermula dengan RM2.50 – RM3.30.

Aktiviti ini boleh dilakukan dengan pemantauan ibu ayah. Semasa anak-anak lakukan projek mereka, kereta la, pasu lah, dan pelbagai lagi kereta terbang UN ada je di sebelah mereka. Kraf mudah untuk kanak-kanak ini boleh dilakukan dengan pemantauan orang dewasa lebih baik.

Kraf Mudah Untuk Kanak-Kanak

Tapi masa mereka main, mak ayah kena redha, memang akan disogokkan dengan pelbagai soalan menarik..hahah!

“Ummi , ummi rasa ni haiwan apa?”

Ummi jawab : “Ikan dugong kot”

“Dak, ni haiwan kereta” – Sarah ..

Huhuu..layan je lah kan!

Lepas satu projek, depa buat lagi bentuk lain, dan katanya pasu ini idea untuk hadiah Birthday Abah – 23 July 2021 . Layan je la, dan biasanya kalau dah macam ni, kena bawa letak di pejabat supaya projek tak menjadi sampah, faham ke faham? hahahah, kalau kat rumah nanti pasu ni ‘runtuh’.

Bina Kerjasama Antara Anak-Anak

Bila melakukan projek bersama, ada yang kena mengalah, dan juga beri tunjuk ajar. Tapi ‘real time’ tu ada la bertekak dalam senyuman. Hahahaha! tabah mak-mak sekalian ya.

Kraf Mudah Untuk Kanak-Kanak

Projek ini juga boleh dijadikan sebahagian projek PDRP Pra sekolah, projek tahun 1 sehingga tahun 6. Dengan permainan plastisin boleh menggerakkan otot dan asah skill anak-anak dalam kemahiran. Selain itu juga asah motor skill anak-anak.

Kraf Mudah Untuk Kanak-Kanak

Lepas dah penat bermain – mereka boleh teruskan pelajaran PDPR dan tuisyen online.

Hasil Pasu Bunga Plastisin

Kraf Mudah Untuk Kanak-Kanak

Tada, ini dia hasil pasu bunga, projek ini jadi projek PSV tahun 5 dan juga sebagai hadiah birthday abah mereka la juga. Sentuhan UN dan anak-anak. Bunga? Ambil je di pasu yang dah di robohkan untuk cucuk disini sebagai penyeri.

Selain daripada aktiviti macam ni, boleh juga lakukan aktivit lain sepanjang PKP dan PDPR. Inilah masa terbaik untuk bersama dengan anak-anak dan meraikan mereka secara tidak langsung. Sokongan ibu ayah penting semasa dalam suasana PKP ini, insyaAllah kita semua boleh lakukannya. Jika anda wfh, lebih untung. Bagi kami yang bekerja ini, hujung minggu dan cuti tahunan adalah masa untuk kami gunakan bersama anak-anak.

Nampak senang dan ada yang nampak renyah bermain dengan plastisin, tapi dengan penggunaan kain Norwex (yg biru atas meja) , senang je nak pastikan permukaan meja kemas dan licin kembali tanpa meninggalkan sebarang kesan platisin. Jadi, kain lap Norwex bukan sahaja untuk dapur tetapi untuk pelbagai kegunaan lain dalam rumah supaya sentiasa kemas dan bersinar.

Nak kain Norwex ? Kalau nak try wassap UN – 012 4430338

2 thoughts on “Kraf Mudah Untuk Kanak-Kanak Guna Plastisin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge