kelas online PKP COVID 19
Umminani

Maka, kelas pun bermula, tapi …

Hari Isnin lalu kelas dah bermula bagi semester 3, actually aku ready nak harungi kelas di rumah. Cuma aku tertekan bila pada masa yang sama aku juga kena hadap untuk memastikan kerja anak-anak juga berjalan lancar. Allah…aku cuba pujuk hati, tapi tak tahu kenapa aku seolah-olah tertekan. Tambahan jika anak tak faham-faham apa yang disampaikan..ulang 3/4 kali masih tak ingat , buat aku jadi marah…ehm..Allah dugaan apakah ini. Biasanya aku okay je, tapi aku sendiri rasa tak settle dengan diri.. bukan takada ilmu…ada je ilmu nak atasi, but still cant face it!!

Ehm, lagi pula Sarah nak hadapi exam SRAI tak lama lagi. Abang-abang dah berjaya kesana. Dan aku juga menaruh harapan tinggi pada Sarah. Cuma, mungkin dia ni lahir bulan 11, jadi agak slow learner. Bukan tak reti tapi manja dan harapkan orang. Beza dengan Along, Along dan Angah sangat berdikari. Malah boleh buat sendiri.

Sarah dia faham, tapi kalau suara tinggi sikit dah shut down! Huhhh..aku pula tak ada la nak pikir sangat tentang kelas sendiri, sebab masih lagi minggu pertama. Tapi aku stress, what happen to me!!!! Ya allah bantu aku…

Rutin harian menghadapi kelas Online

Lepas solat subuh, aku berteleku atas sejadah, aku doa banyak-banyak supaya anak-anak aku dipermudahkan urusan terutama bab pelajaran. Aku nak lihat mereka berjaya dan berakhlak. Dan pada masa yang sama, lepas je solat, aku jalankan rutin harian, masak untuk anak-anak. Yer la depa masih lagi hadapi kelas secra online, so #juststayathome.

Mungkin aku dah terbiasa keluar pagi, pergi kerja dan sebagainya, masak hari-hari pun agak seronok dan ni dah sampai level bosan jap..hahaha. Manusia biasakan … mana dapat lari daripada lumrah. Bosan itu biasa.

Lepas masak, setle dalam jam 745pagi, ting tong…sana sini aku sempatlah skipping sekejap dalam 8 lebih. Niat hati nak lari, memikirkan masa nak bersiap, nak lagi pergi jogging adoi so rushing! Maka 15 minit aku peruntukkan untuk skipping. Lepas setle skipping, aku terus siap mandi dan sarapan sikit. Tup-tup masa pun 850pagi gitu, terus on pc dan menghadap kelas. Ehm… masa kelas aku okay je, tapi bila lepas kelas kena direct ajar anak-anak , jadi cikgu aku mula stress! Angah dengan Along okay, si kakak ni..

Kelas Online – actually pakai aku telekung je…bebas gitu. Best sangat kelas macam ni. Ehhh, siapa nak order “telekung mini ada tangan” – tengok pada gambar, kalau berkenan wassap saya ya 🥰Warna banyak… kalau nak lari2 anak sambut barang posmen hantar pun.mudah..sarung je terus labuh. Banyak la kegunaannya…

Apapun, korang yang baca doakan aku keluar daripada masalah sendiri yang tak settle..huhuu rasa nak menangis je tau.. tapi tak tahu punca..OMG…Ya Allah..maka aku rela bersendirian dalam bilik..hadap pc dan juga melayani perasaan seorang diri.. : )

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge