KBBA9

KBBA9 Satu Ukhwah Keluarga

LAKSA UTARA

KBBA9 Satu Ukhwah Keluarga

LAKSA UTARA

Hari Ahad lalu, Ummi lepas subuh jer cakap kat Mr Suami, “Sayang, u jaga anak-anak Ummi nak pergi pasar borong”. Terkejut juga Mr Suami , yer la peas subuh nak pergi. Dan pastinya Ummi merempit la dgn SYM VTS 200 Ummi. Perjalanan dari Semenyih ke Pasar Borong Selangor yang terletak di Seri Kembangan mengambil masa 30 minit perjalanan.

Dulu tahun 2010-2013 Ummi tinggal area sana. Ummi menyewa kat Taman Lestari Putra 4. Bila dah beli rumah sendiri kami terus berpindah ke Semenyih.

Pengalaman shopping ikan , sotong dan udang di pasar borong ini membuatkan Ummi memang suka kesana. fuh.. macam nak beli baju rasa kegilaannya. Dan juga, kalau uols datang mesti terkesan juga. Tak percaya kena pergi. Waze jer Pasar Borong Selangor.

Ummi beli ikan sahaja hari tu RM90.00 lebih. Hish, memang tak tahan tengok ikan yang berkilat tu.

KISAH LAKSA SEGERA

Mula-mula ingat nak rebus biasa jer dan cicah tempoyak. Tapi bila pikir, ikan banyak mai la idea nak ajak kawan-kawan bertandang. Maka, Ummi pun dengan bahan yang ada masak kuah laksa.

Lama juga tak masak kuah laksa ini. Kalau dulu laksa la kegemaran, setiap minggu buat. Cuma bila tak berkesempatan tu yang jarang masak. Along paling suka laksa.

Tanya Mr Suami, dia cakap nak jemput suami Yanie Yusuf. Ehmm, sejak jadi penyokong KBBA9 mereka jadi kawan. Sorang lagi suami Shiqeen Sattar dengan yang suami i ingat suami Ezza dan Bell Edura. Bagus tau komuniti kelab blogger ini, bukan sahaja menyatu padukan blogger, tapi juga ahli keluarga. Daripada persahabatan jadi keluarga. Siapa nak sertai KBBA9? Pm Ben Ashaari. Kena temuduga dulu.😄

KBBA9 SATU UKHWAH KEUARGA

Tudia tajuk Laksa Pengikat Kasih. Siap masak semua kami pun menunggu la Yanie , Ss, Ezza dan Ben. Tapi yang mai 2 keluarga sahaja. Its okay. Sebab tiba-tiba kan, ada yang ada program lain.

Kelab Blogger Ben Ashaari

Jadi inilah suasana kt rumah Ummi hari tu. Meriah dan sebenarnya kedatangan mereka ini buatkan Ummi rasa rindu dengan geng OC UiTM dulu. Dulu masa belajar Ummi suka juga masak-masak ajak kawan-kawan datang rumah. Kenangan betul.

UMMINANI.COM

Siapa nak laksa calling-calling. Nanti free Ummi masakkan. jumpa lagi.

Sombong VS Respek apa pendapat kalian?

SOMBONG VS RESPEK

IMG_20160905_160926

Hi semua apa khabar? Sat sahaja dah jam 4 petang kan. Kalau kat office dah tengpok-tengok jam ini , “ bila lah nak balik ni??” Betul kan? Setuju? Ehm, kalau kat pejabat masa cepat jer berlalu? Sama juga kalau buat sesuatu yang kita minat sanggup kita mengadap berjam-jam. Siapa macam ini? Kalau kena paksa buat sesuatu, huh! Oiii bila nak nak habis ni!! Pernah kan hadapi situasi macam ini ?

Ehm, Ummi? Mest tertanya-tanya Ummi minat ke menulis? Kali ini kalau uols nak tahu kena baca semula entry lepas. Kat situ ada Ummi cerita. Homework sikit. Boleh?

Okay, hari ini Ummi nak share pendapat jer. Tentang sombong vs respek. Ramai orang anggap bila kita diam, senyap dalam sesuatu majlis kita sombong? Adakah benar? Bagi Ummi kita bukan kategori sombong. Cuma itu persepsi orang sahaja. So, abaikan. Cuba lepas kita mengenali  orang tu, sembang dalam masa 5 minit  dah cukup untuk tahu si dia sombong atau sebaliknya. Macam Ummi sendiri, di pejabat Ummi kurang komunikasi yang tak berfaedah. Ini bukan bermakna I sombong, tapi I cuba terangkan bahawa i ada adab yang perlu dijaga. Sebagai seorang pegawai wanita, Ummi rasa Ummi memainkan peranan dalam menjaga komunikasi. Melawak kena tengok tempat. Jangan nak melawak dengan orang tak dikenali. Dan bahasa kita memainkan peranan. JANGAN pula sampai kita di cop sombong tapi bodoh. Dah tak tahu tak nak bertanya. Ini juga satu masalah.

Respek pula bermakna kita boleh “down to earth” . Waima tukang sapu mereka juga manusia. Berhak dilayan seperti manusia. Syukur dan pandang mereka dengan mata hati. Walaupun tukang sapu kita orang biasa, dia juga berkemampuan hantar anak-anak sekolah. Malah kaji semula adakah dia bahagia. Kadang kala, dia lebih suka dan gembira daripada orang yang kaya, berpangkat dan berduit daripada dia. So, perlukah kita respek orang yang dibawah daripada kita? Ummi punya pendapat  “YES!”.

Lagi satu, orang suka judges manusia. Ini juga satu isu. Kalau pakai baju biasa, orang malas nak layan. Gambaran negative pula pada orang walhal tak pernah bersua pun. Perlukah bersikap begini? Tak perlu! Sebab ramai sahaja orang kaya, jutawa yang lebih kaya daripada kita tapi berada dalam kedudukkan yang sederhana. Sebab kita tak tahu, orang ni ada kala dia banyak memberi kepada orang lain dan itu buat dia bahagia . Bukan pakaian yang bahagiakan dia. Jadi perlukah kita judge orang dengan melihat penampilan dan dengar buah mulut orang sahaja?

So nak bagi tahu satu perkara, bagi Ummi pangkat dan darjat bukan ukuran. Tapi nilai kemanusiaan dan nilai dalam diri yang menonjolkan siapa kita sebenar. Kaji dan lihat dalam diri adakah kita cukup pemurah? Suka menderma atau suka senyum? Itu dah cukup kita tahu siapa kita. Jika tiada semua tu, usahlah sombong dan sama-sama kita berubah demi untuk masa depan kita. Tak rugi menjadi orang yang tidak sombong dan respek orang lain.

Respek, respond dan relax. Cool jer apa juga keadaan mendatang. Be yourself dan be confident.

Sebab tu tambah lagi satu, walaupun Ummi bekerja Ummi respek usahawan atau orang yang berniaga dan ingin belajar daripada mereka. Nilai dalam diri mereka sangat tinggi , nak tahu nanti Ummi cerita lagi. Bye

Umminani.com di Media Akhbar Ruangan blog Harian Metro

polis wanita hebat

Umminani.com di Media Akhbar Ruangan blog Harian Metro

Alhamdulillah, pada minggu lalu Ummi dapat panggilan daripada seorang wartawan daripada Harian Metro untuk interview Ummi bagi ruangan blog Harian Metro keluaran 2 September 2016. Ummi rasa bersyukur sangat dengan peluang yang datang. Sebenarnya ini adalah hasil daripada recomendation daripada sahabat Ummi dalam komuniti blog iaitu Yanie Yusuf .

Antara yang Ummi ceritakan dalam siaran media tersebut antaranya seperti berikut :

1). Sejak bila terbabit dalam penulisan blog

Saya mula terlibat dengan penulisan blog sejak Februari 2011. Entry pertama masa tu memang berkisar tentang anak. Ini kerana saya memang suka niche tentang parenting, motivasi dan juga lifestyles.  Pembabitan dalam dunia blog ini ibarat diari keluarga kami.

2). Blog mengenai apa (kategori)

Sejak aktif dalam penulisan blog, saya focus kepada kategori keibubapaan (parenting) dan lifestyles.

3). Memang minat menulis ke?

Saya memang minat menulis sejak dari sekolah lagi.Saya suka menulis dari sekolah lagi. Zaman belajar saya memang ada diari sendiri dan setiap apa saya beli, pakai , amkan semua saya catatkan dalam diari. Tapi bila menulis di blog lagi mudah sebenarnya.

4). Cerita ringkas mengenai blog anda

Blog UMMINANI.COM adalah blog official saya sehingga hari ini. Blog saya menceritakan lebih kepada kekeluargaan (parenting) dan juga lifestyles. Saya juga suka berkongsi tips berkenaan dengan pendidikkan anak-anak, merangkumi pembelajaran , adab dan juga teknik memupuk anak suka menyimpan untuk masa depan. Selain itu, saya suka juga menulis berkenaan lifestyles. Ianya merangkumi perjalanan hidup saya , percutian serta makanan. Walaupun saya bukan kaki masak, tapi saya biasanya berkongsi lokasi menarik untuk makan di sesuatu kawasan. Saya juga suka berkongsi tempat makan yang menarik.

5). Bagi pendapat anda apa faedah melalui blog

Pada pendapat saya melalui penulisan di blog saya dapat berkongsi tips-tips keibubapaan dan juga bertukar idea dengan ibu bapa  lain. Selain itu, dari blog juga saya dapat meluahkan perasaan saya dan juga kreativiti serta pendapat. Melalui penulisan blog ini, saya dapat kongsikan kegembiraan dan pengalaman dengan ramai orang. Blog memudahkan pembaca mendapatkan input  serta bertukar idea.

6). Siapa yg mula perkenalkan penulisan blog

Penulisan blog ini pada asalnya saya tidak berguru. Saya hanya try and error setelah say abaca blog daripada usahawan muda pada masa itu, Irfan Khairi. Dan saya boleh serius dalam menulis blog apabila saya berkenalan dengan BEN ASHAARI dan menyertai Kelab Blogger Ben Ashaari. Sejak penglibatan saya dengan kelab blogger ini, saya lebih bersemangat menulis kerana pada masa yang sama menulis juga satu jihad selagi apa yang kita kongsikan membawa manfaat kepada ramai orang.

Sokongan daripada suami membuatkan saya lebih bersemangat dalam penulisan blog. Sehinggakan jika saya di jemput untuk penuhi sesuatu event, suamilah yang menjaga anak-anak seramai 4 orang di rumah.

7). Nama penuh dan usia

Nama penuh NOORAINI ALI dan berusia 31 tahun.  Suami MOHD MUA’ZAM BIN MOHD NAWAWI. Usia perkahwinan kami kini masuk 7 tahun dan di kurniakan seramai 4 orang cahaya mata . 3 lelaki dan 1 perempuan.

8). Asal,

Berasal dari Kg Bukit Keteri Perlis.

9). Status diri (bekerja atau masih belajar)

Saya juga adalah INSP MODENISASI (Penyelidikan) , Cawangan Urusetia Jab Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik , Bukit Aman.

10). Apa yang menarik mengenai blog Ummi?

Pembaca di blog saya biasanya  datang ke blog untuk dapatkan maklumat berkenaantips untuk anak, wanita bekerjaya , dan ramai juga daripada data saya dapat pembaca ke blog saya kerana minat mereka untuk mengetahui kehidupan sebagai seorang polis wanita dan sebagai ubu bekerjaya. Blog saya biasanya dibaca oleh golonngan dari usia 15 tahun sehingga 50 tahun. Saya suka berkongsi cerita yang boleh menarik minat orang  untuk membentuk generasi akan datang menjadi generasi ilmu dan beriman.  Bagi saya pendidikkan dari rumah memainkan peranan walaupun sibuk bekerja dan menguruskan rumah tangga.


 Tentang Umminani

Ucapan Terima Kasih Untuk Sahabat Yang Menyokong Ummi

Ummi ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada semua yang menyokong Ummi sepanjang penglibatan dalam kerjaya penulisan ini. Semoga ianya memberikan manfaat kepada ramai orang dalam apa juga yang kita tulis dan sampaikan dalam blog. Bagi sahabat yang tidak menulis di blog, Ummi harap tulisan dan perkongsian Ummi membawa makna kepada anda semua.


Gallery Media Harian Metro  2 September 2016

Ruangan blog Harian Metro
Ruangan blog Harian Metro Alhamdulillah satu penghargaan yang baik dan rezeki daripada Allah swt.

umminani.com Harian Metro Harian Metro

PASANGAN BLOGGER ROMANTIK PILIHAN RAMAI

UMMI COP MEREKA SEBAGAI PASANGAN BLOGGER ROMANTIK

Ummi mula berkenalan dengan blogger ini sejak join KBBA9. Berkenalan dengan seorang blogger ini kali pertama ketika kami bersua di satu program gelandangan di KL awal tahun ini. Masa tu berborak dengan nya yang lebih di kenali sebagai Ms Yanie membuatkan Ummi betul-betul teruja. Teruja kenapa? Nak tahu ke? Salah satunya mereka berdua adalah pasangan blogger romantik. Selanjutnya , begini ceritanya.

pasangan bahagia
Melihat kebahagiaan mereka Ummi yang jelous . Inilah pasangan blogger romantik yang Ummi maksudkan. Hehehehe

Ummi teruja dengan semangat blogging Ms Yanie, kerana kesungguhannya. Ms Yanie ini tinggal di Tanjung Malim. Tapi apa sahaja aktiviti di KL yang tidak melibatkan aktiviti atau program lain, pasti Ms Yanie ada. Sanggup berulang alik dari Tanjung Malim ke KL.

Dan yang buatkan Ummi jelous, Ms Yanie sentiasa ditemani suami. Eh, Ummi pun ditemani suami juga. Tapi kalau nak dating perlu bercuti. Hari minggu masa untuk berkeluarga. Bagus suami Ms Yanie, sentiasa ada disisi support isterinya blogging. Hebatkan pasangan begini.  Inspire dengan mereka.


KEISTIMEWAAN BLOG MS YANIE – Yanieyusuf.com

Jika klik sahaja yanieyusuf.com kita dapat baca pelbagai pengalaman Yanie bercuti dan kehidupan harian Ms Yanie. Ummi suka ke blog ini sebab Ummi pun suka travel. Namun sebagai ibu yang ada anak kecil 4 orang kekangan itu wujud. Ummi punya kesempatan bercuti seperti Yanie agak kurang. Namun begitu, baca catatan Yanie dah buatkan Ummi cukup teruja nak bercuti. Ada sahaja tempat menarik yang Ms Yanie kongsikan dan sesuai dengan bajet Ummi untuk bercuti dalam negara. Paling best Ummi nak pergi Grand Lexis Hotel kat PD. Ini semua pengaruh cerita Yanie di blognya.


MS YANIE DAN PENGALAMAN BER “BLOG”

Ingatkan Ummi sahaja yang melalui jalan gelap dahulunya. Bila dah kenal dengan Ms Yanie baru Ummi tahu yang blogger manis ini juga pernah berblog menggunakan nama blog lain. Itu sebelum ada ilmu. Blog Yanie sebelum ini bernama littledreamsfairy.  Namun atas kesedaran untuk branding, Yanie kini secara official menggunakan blog yanieyusuf.com.

Pernah dengarkan, malu bertanya sesat jalan. Jadi kini bila Yanie dan Ummi dah belajar lebih mendalam dalam bloging, alhamdulillah blog kami lebih baik daripada sebelumnya. Namun begitu pengalaman Yanie berblog lebih baik daripada Ummi. Kesatuan kami dalam satu kelas blog di Kl baru-baru ini lebih membuka mata kami tentang blog dan juga kerjaya sebagai blogger. Ini entry Ummi dan entry Ms Yanie jika ada yang berminat untuk belajar berblog. Doakan kami berjaya ya.


DIPINANG MEDIA SEBAGAI BLOGGER PILIHAN

pasangan romantik
Antara kejayaan Ms Yanie setelsh dipinang untuk coverage media. Tahniah Yanie

Seronok melihat kejayaan yang dicatatkan oleh Ms Yanie. Beberapa kali Yanie dipinang media untuk slot yang berlainan. Namun masih berkisar tentang penulisan di blog. Hebatkan  kerjaya sebagai blogger. Ini boleh membawa  beliau pergi lebih jauh dalam dunia blogging. Tahniah Yanie atas coverage dalam media. Bukan calang-calang orang untuk memasuki ruang media melainkan ianya adalah petunjuk kepada rezeki kita. Nak tahu lagi ? Ms Yanie juga seorang usahawan dengan jenamanya sendiri Dreams Fairy Boutique dan FHmixstar.

butik yanie yusuf
sumber daripada : Cik Za.com

Okay Ummi sertakan details jika ada yang nak jadikan Ms Yanie sahabat :

CIKZA.COM BLOG BLOGGER LIFESTYLE YANG CEKAL DAN PASSIONATE

top blogger melayu

CIKZA.COM BLOG TOP LIFESTYLE BLOGGER MALAYSIA 2016 DARI KELAB BLOGGER BEN ASHAARI (KBBA9)

Cik Za seorang gadis cekal yang berasal dari Kuala Lumpur dan membesar di Kajang merupakan seorang yang sangat Ummi kagumi. Beliau adalah anak sulung dari 2 orang adik beradik. Mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah dan Menengah di Jalan bukit Kajang, dari darjah 1 sehingga tingkatan 5. Ummi sangat suka berkawan dengan Cik Za, kerana dari satu sudut pandangan Ummi, Cik Za seorang yang sangat matang dan berdikari. Beliau adalah antara Top Lifestyle Blogger MALAYSIA 2016.

top blogger melayu
Top malaysia lifestyle blogger 2016 yang menulis dengan penuh passionate dan berimpian tinggi.

Mungkin pengaruh daripada watak Cik Za sebagai anak sulung yang banyak mempengaruhi karakter beliau. Selalu Cik Za bercerita pada Ummi, “Kak Ummi, Za kena bawa mak pergi hospital. Mak ada check up.” antara lain yang selalu Beliau cerita pada Ummi “Kak Ummi, Za kena masak kat mak dulu sebelum pergi event”. Dari cerita Cik Za, dapat Ummi agak yang beliau seorang yang bertanggung jawab terhadap keluarga. Untung aihhhh kalau siapa-siapa dapat pikat hati Cik Za, oppppss 😄😄😄😄😄😄😄

BERMULA SEBAGAI KERANI SAMBILAN

Beliau ini ada pengalaman bertugas sebagai Pembantu Tadbir p/o di Perbadanan Putrajaya di Unit Perancangan Bandar Selama 1 tahun setengah. Sebelum mendapat jawatan tetap di Ibu Pejabat Risda Kuala Lumpur sebagai Pegawai Khidmat Pelanggan. Sebab tulah Cik Za melayan semua orang tip top. Tak menyesal dapat kenal Cik Za tau.

PESAKIT SLE

Cikza juga pesakit sle yang kini menerima rawatan selama 6 tahun di HUKM sehingga harini. Kehidupan positif sangat dititikberatkan demi penyakit yang di hidapi. Sentiasa senyum dan happy itu adalah diri Cikza dalam hidup sebagai seorang Pesakit SLE. Cekal sangat Cik Za ini. Dalam menghadapi penyakit SLE ini , tetap aktif dan bersemangat. Kehidupannya diteruskan tanpa orang tahu beliau penghidap penyakit SLE. Sama-sama kita doakan Cik Za dan juga kita sentiasa sihat dan juga diberikan kesihatan yang baik.

KEISTIMEWAAN BLOG CIKZA.COM, TOP  LIFESTYLE BLOGGER MALAYSIA 

TOP LIFESTYLE BLOGGER MALAYSIA
Cik Za adalah seorang gadis yang sangat berdisiplin. Dan Ummi suka berkawan dengan Cik Za kerana kejujurannya.

Cikza menggunakan niche lifestyle yang memfokuskan makanan berkongsi apa sahaja tentang makanan, termasuk suka memasak dan berkongsi resepi yang sentiasa beliau masak. Cik Za jika nak bandingkan dengan Ummi yang anak 4 orang ni, beliau lagi cekap memasak. Mungkin sebab Cik Za sentiasa masak untuk mak dan keluarganya, itu yang menjadikan setiap masakan Cik Za sedap dan menyelerakan. Nak diet dilarang kawan dengan Cik Za okeh!! sebab apa tau, nanti Cik Za kena marah sebab menjadi perosak diet korang semua.

Blog cikza juga turut berkongsi tentang pengalaman percutian dan review produk serta event jemputan. Cik Za ini satu kelebihan dia, apa sahaja perkara baik-baik yang dia tahu pasti beliau kongsikan dalam blog. Even, produk yang digunakan untuk cantik , Cik Za kongsikan. Sebab apa tau, Cik Za nak semua pembaca blognya Cikza.com sihat dan kelihatan segar sentiasa. Seperti Ummi katakan kata, Cik Za sangat menitikberatkan kehidupan positif.

Untuk sekarang, Cikza secara sambilan adalah pegawai pemasaran online simpanan khas SSPN-i Plus untuk anak-anak dan juga sesiapa yan ingin menyimpan dengan SSPN-i Plus. Boleh berhubung dengan Cik Za juga selain daripada Ummi sendiri. Setiap permasalahan pasti Cik Za akan bantu untuk diselesaikan.

Okaylah, Ummi dah cerita tentang blogger pilihan Ummi kali ini. Di bawah ini ada details tentang Cik.Za. Boleh la terjah blog Cik Za / FB dan IG Cik Za. Semoga berjumpa lagi nanti, dan Ummi akan introduce lagi blogger  lain yang hebat-hebat juga.

Detail cikza : Cik Haniza Mohmad
Email : admin@cikza.com / cikzacom@gmail.com
Blog : www.cikza.com
FB : facebook.com/cikza.mohmad
Ig : instagram.com/cikzacom
Phone : 012-2507234

Selamat berkenalan semua.

KELAS BELAJAR BUAT BLOG

Kursus Membina Blog

KELAS BELAJAR BUAT BLOG KL
KELAS BELAJAR BUAT BLOG YANG SEMPOI DAN BUATKAN OTAK SAHAJA MIGRAIN SEBAB BANYAK SANGAT ILMU TIDAK DIKETAHUI SEBELUM INI

Ramai orang suka menulis. Tapi kadang-kadang penulisan yang bermakna sekalipun, tanpa guru dan tanpa channel yang baik, pasti tidak membawa kemana. Begitu juga dengan Ummi sendiri. Menulis dari 2011 di blog, sekadar sebagai satu passion dan diari. Tanpa guru pada masa tu, mulalah carca merba. Ingat lagi Ummi bermula sebagai blogger menggunakan blogspot www.kakchiknanie.blogspot.com dah tu tukar lagi kepada www.umminoorainiali.blogspot.com. Kisahnya nak buat UMMINANI.COM , tapi sebab tak ada guru maka, beli domain dan simpan. Haahaahaaa gelak besaq weiii pasal bodohnya aku..!! Ha…tu la namanya bodoh bila tak berguru. Nak nama blog di tempatkan di muka pertama google, menulis pun cikai-cikai ada hati.. Eh tak kata kat orang tau! Ni mengutuk diri sendiri yang tak berguru masa tu. Korang sama dengan Ummi ke…eleh…tak nak mengakuuu…😜😜

Okayla, kawan-kawan Ummi hebat..sebab tu tak lalui zaman gelap macam Ummi. Tahniah yer.


ANJAKKAN PARADIGMA DENGAN MENYERTAI

KELAS BUAT BLOG

Setiap kali scroll facebook, pasti pernah terjumpa posting seseorang yang share link daripada blog. Waima kisah tentang artis kan. Setuju? Ha…tu la blog yang mampu menarik minat pembaca. Baguskan.. ada blog kisah makanan contohnya explorasa.com , bab makan dari A to Z. eh..ada travel juga. Ha…ada juga blog cerita hal anak-anak sahaja, ada yang berkongsi tentang affiliate dan sebagainya. So, faham.kan..blog ini banyak fungsi. Ada yang bawa kepada saham akhirat dan ada penulisan yang membantu menjana pendapatan sehingga ribuan ringgit, hanya dengan blogging. Tak teringin ker??

Alkisahnya bermula dengan menyertai satu kelab blogger yang tak kurang hebat, iaitu kelab blogger ben ashaari. Di sini lah Ummi berjumpa dengan sahabat dan guru blogging yang betul. Kelab blogger Ben Ashaari atau boleh klik Link www.kbba9.com adalah satu komuniti yang membantu blogger atau sesama blogger untuk terus memberikan manfaat kepada ramai orang melalui penulisan. Kalau dulu, mata pena itu pedang. Kini “Keyboard warrior” … kuasa penulisan ibarat pedang yang tajam.


SERTAI KELAS BELAJAR BUAT BLOG

Seperti yang Ummi katakan tadi, tanpa guru tak kemana kita dalam sesuatu bidang. tanpa guru manakan dapat kita membaca dan menulis hari ini. Semua itu perlukan guru. Ceritanya lagi, hari Ahad lepas 14 Ogos 2016 hari minggu disaat orang lain bercuti dan beristirehat dengan keluarga, Ummi dengan kebenaran dan jasa baik Mr Suami jagakan anak-anak dapat peluang pergi kelas belajar buat blog yang lebih baik.

Di kelas ini, UMMI belajar daripada guru Ummi iaitu penulis blog hafizrahim.com dan sohoque.com. Belajar seharian di Old Town White Coffee Bangsar South buatkan kepala Ummi pening seakan pening menaikki bot laju😂😂.

Banyaknya ilmu yang disampaikan, Ummi tak tahu sepanjang berblog. Sedihnya tuhan sahaja tahu. Rupanya kepakaran menulis yang hebat sekali pun, tanpa medium dan kaedah yang baik , maka terkuburlah penulisan kita. So, jika kita ada kepakaran menulis, naikkanlah branding blog sehingga asbab penulisan kita dapat menjadi salah satu asbab saham akhirat kita. Supaya kita meninggal nanti ilmu yang bermanfaat itu kekal menjadi bahan bacaan dan faedah kepada orang lain.


5 PERUBAHAN SELEPAS KELAS

1)Perubahan daripada blogspot dapat tukar kepada .com tanpa hilangkan entry bertahun lepas.

2) Blog sebelum ini di pages belakang antara 10 pages di google, tapi sekarang dapat berapa di beberap pages depan Ntara 1 hingga 4.

3) Penulisan menjadi lebih berstruktur dan tidak menjadi carca merba.

4) Semangat menulis berkobar-kobar dengan adanya support lifetime daripada guru dan kumpulan sokongan kecil.

5) Pengunaan keyword lebih tersusun dan lebih mesra pengguna.

6) Belum lagi capai tapi pasti dengan teknik ini dapat tingkatkan PV dan UV. Bila 2 perkara ini meningkat, pasti ada yang daripada nipis jadi tebal. eh…apa tu.😁

Artikel berkaitan : TIPS BRANDING DIRI DENGAN MEDIA

KOMEN UMMI

Jika masih mencari guru belajar blog, kami ada penyelesaiannya. Ummi cadangkan , berhubunglah dengan guru Ummi nyatakan diatas. Sohoque.com dan Hafizrahim.com Insyaallah, pasti berpuas hati walaupun terpaksa keluarkan ratusan ringgit, takkan menyesal. Sebab ilmu itu bakal membawa anda berubah pada satu dunia lain lebih baik. Ummi yakin dan percaya, bukan Ummi dan rakan-rakan blogging sedia ada sahaja dapat lakukan, tapi ramai lagi sahabat Ummi di luar sana. Suri rumah juga boleh jadikan blog sebagai sumber pendapatan, tapi kena ada ilmu.

JEMPUTAN KE GATHERING RAYA KELAB BLOGGER BEN ASHAARI 2016

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

KBBA9 akan mengadakan majlis hari raya Aidilfitri 2016 pada esok 31 Julai 2016. Jadi masing-masing ada task masing-masing, dan Ummi bertugas untuk menyediakan kad jemputan. Masa buat kad ini, banyak yang terlepas pandang, tapi dah jemput pun. So, kira halal lah.  Tarikh smeua betul, cuma yang salah tu adalah nama cafe “Restoran Ummiza” sepatutnya “Ummiza Cafe” , dan “Majlis Hari Raya Aidilfitri” sepatutnya “Gathering Kelab Blogger Ben Ashaari” . 

So , mana  yang silap tu mohon ampun dan maaf yer semua ajk yang terlibat. Walau bagaimanapun setakat hari ini kerjasama daripada ahli komuniti kelab blogger ben Ashaari sangat baik. Sebab tu sangat sayangkan kelab ini. Semua blogger memberikan kerjasama dan saling ambil berat satu sama lain. Rugi siapa tak join Kelab Blogger Ben Ashaari tau.. 🙂 

stock-vector-an-islamic-greeting-card-template-for-holy-month-of
KAD JEMPUTAN GATHERING KBBA9
IMG-20160729-WA0004
BANNER YANG DI PILIH AKHIRNYA SANGAT MENARIK

¥So, hasil daripada perbincangan ajk dan semua ahli kelab, akhirnya design ini dimuktamadkan. Gathering Raya Kelab Blogger Ben Ashaari di Jenderam Hulu akan ditaja oleh senarai berikut. Terima kasih kepada semua penaja yang sangat berbesar hati meraikan kami semua.

Penaja Lokasi & Makanan UMMIZA CAFE
Penaja Burger SECONDITEM BURGER BANTING
Minuman Rasmi Oleh YEO’S MALAYSIA
Penaja Hamper Utama :
COSMODERM
TIGERUS
FATA BESTARI HOLDING

Bagi semua yang berminat nak tahu tentang sponsor kali ini boleh  melawat IG mereka seperti di bawah :

@ummizacafe
@yeosmalaysia
@cosmoderm
@dr.tigermilk
@fatabestari
@seconditemburgerbanting

Terima Kasih Rakan Penaja, semoga majlis esok berjalan lancar hendaknya.  Amin

RAYA LAGI SEBELUM HABIS SYAWAL

BERHARI RAYA LAGI SEBELUM HABIS SYAWAL

Jpeg

Sabtu lepas Ummi dengan suami dan anak-anak berhari raya sakan tu dengan kawan-kawan. Awal pagi dah setting nak pergi beraya, lepas dah breakfast terus keluar. Kiranya memang nak beraya sakan lah. Jam 10 pagi kami singgah dulu rumah mak a.k.a rumah tok depa. Singgah beraya, sebab raya hari tu dah beraya kat Perlis tak sempat nak beraya dengan tok dan opah depa. Cuma masa sebelum balik tu dah singgah la, mood raya belum sampai masa tu. So, Sabtu hari tu mood berhari raya dah mai… apa lagi, jalan sakan kami semua.


REUNION EX OC UITM ARAU,PERLIS

IMG_20160716_231648
Selepas tu, kami terus gerak UiTM Puncak Alam, rumah terbuka Pn Noridah HEP masa kat UiTM Perlis. Masa dulu, kami geng pembantu mesra siswa memang close sangat dengan HEP, tu sebab sampai la ni masih berhubung. Geng-geng OC ni pula, antara student penting yang melancarkan minggu mesra siswa zaman di UiTM. Sebut sahaja beberapa nama yang famous, seperti Fakran, Pak Sheikh pasti sampai pak guard kenal.

IMG_20160716_151554

Kami tak dapat lupakan zaman jadi OC masa Perlis Banjir dulu. Masa tersebut, menerima kehadiran pelajar baru dengan sampan. Sangat nostalgia. Gambar tak ada pula dalam simpanan, cuma dalam ingatan masih segar. Siapa ingat?

Sekarang dah berjumpa, masing-masing dengan keluarga. Anak dah besar-besar semua. Bagusnya wassap ini, dapat himpunkan kami dalam 1 group dan faedahnya, ada yang dapat dirujuk bergantung kepada kepakaran masing-masing. Ada baiknya reunion ini, cuma kena jaga adab dan batasan.Insyaallah jika ada batasan ukhwah tu lebih lama dan di berkati.


GEGAR RUMAH EZZA AZLAN

Ezza Azlan , salah seorang blogger juga yang mana buat open house juga hari Sabtu lepas. Ini wajib Ummi hadirkan diri. Mana boleh terlepas, sebab kak Ezza Masak setahun sekali jer..hahaha ada video life tgk kat link ini.

IMG-20160717-WA0004

Dengar gelak tawa kami, tau la meriah ke tidak. Disini bukan sahaja KBBA9 berkumpul, tapi kami juga mengeratkan silaturrahim antara kami dan keluarga. Thanks kak Ezza, next time plan buat BBQ eh…. sebab suasana kejiranan kak Ezza best. (u take note yer kak Ezza).

Jpeg

Dapatlah kami rasa masakan special kak Ezza hari sabtu lepas iaitu Mee Kari Special. Sedap oooo…2 kali kut Ummi dengan Mr Suami menambah … maaf lah yer, sebab sedap sangat dah lupa diet.

IMG_20160716_234140 IMG_20160716_234034 IMG_20160716_234612

Gegar lagi rumah kak Ezza , bila banyak pot menarik untuk kami bergambar. Sana -sini nak snap gambar sebenarnya walaupun bateri dah menampakkan 5%.
Tengoklah, ini beberapa gambar suasana di rumah kak Ezza. Kak Nina yang menunggu hari nak bersalin pun sampai kat rumah kak Ezza. Katanya tak per, hospital dekat, kalau dah nak bersalin. Dah macam adik beradik di rumah kak Ezza, sakan juga lah berayanya. Bersembang tu yang best. Tambahan kak Ezza dan suami memang sporting. Tak lah janggal sangat sehingga bersopan santun gitu… Memang habis hilang sopan hahaha Minta Maaf sekali lagi ya tuan rumah. 😄😄


MENZIARAH TUAN JASNI DAN KELUARGA

IMG-20160716-WA0028
Last hari tu kami singgah ke Kuang, Sg Buloh rumah ASP Jasni. Sahabat lama Mr Suami sejak dari Sg Petani. Mendengar cerita mereka, rasa tak cukup masa. Sampai pun disini dah jam 645 petang. Sebab dah lama Mr Suami dan Tuan Jasni tak berjumpa, lama jugalah mereka berbual. Dan ingat Tuan Jasni ini, antara orang pertama yang tahu kami bercinta pada 2008 tu, masa Ummi praktikal kat Balai Sg. Petani. Dah nak pencen pun dia. Semoga selamat semuanya.

PicsArt_07-18-04.21.08

Dan, berakhirlah jalan-jalan raya kami hari tu Jam 1130 malam. Sampai rumah Ummi dan anak-anak dah keletihan. Terus tidur , mujur dah solat sebelum balik. Semoga ukhwah kita dan silaturrahim yang terbina kekal selamanya. Insya Allah. Amin.

VAKSIN DAN KENAPA PENTING KEPADA ANAK?

VAKSIN DAN KENAPA PENTING?

FB_IMG_1468217786734

28 Jun 2016 Ummi berkesempatan untuk hadir majlis berbuka puasa Kementerian Kesihatan bersama pengamal media bagi tahun 2016. Majlis kali ini diadakan di Seri Pacific Hotel KL. Jemputan VVIP semestinya adalah YB Menteri Kesihatan Malaysia iaitu YB Dato S. Subramaniam. Majlis diadakan bagi meraikan rakan-rakan media kementerian kesihatan sepanjang kerjasama yang diberikan. Pada sessi sidang media juga, YB Menteri ada mengulas tentang pemberian vaksin dan kenapa penting kepada anak-anak. 

KLIK SINI ULASAN YB MENTERI KESIHATAN

Bila dapat tahu tentang bahaya bila tak cukup vaksin pada anak, Ummi nekad pastikan anak-anak Ummi lengkap dengan Vaksin seperti di syorkan.

Baca Pula di fb Puan Felinna, terus rasa nak war-warkan lagi kepada rakan-rakan Ummi agar jangan pandang enteng tentang pemberian vaksin kepada anak-anak kita.

Sedikit info:

Tujuan imunisasi merupakan upaya yang dilakukan untuk memberikan kekebalan pada bayi dan anak dengan memasukkan vaksin ke dalam tubuh agar tubuh membuat zat anti untuk mencegah terjadinya penyakit tertentu. Inilah yang dimaksud dengan pentingnya imunisasi bagi anak bayi buah hati kita semuanya.

Berikut jadual pemberian vaksinasi imunisasi yang pokok yaitu :
Bayi Umur < 7 Hari : Hepatitis B (Hb)0.
1 Bulan : BCG, Polio 1
2 Bulan : DPT / HB1, Polio 2.
3 Bulan : DPT / HB2, Polio 3.
4 Bulan : DPT / HB3, Polio 4.
9 Bulan : Campak.

#RaifFathullah

KLIK SINI BACAAN LANJUT TULISAN PENDAPAT PUAN FELINNA
Semoga kita semua dalam lindungan Allah swt, dan apa juga keputusan rujuk pada yang lebih pakar.


REZEKI KOMUNITI KBBA9

IMG-20160628-WA0060

Bagi Ummi peluang kami berbuka puasa bersama KKM adalah satu peluang yang amat baik. Tambahan komuniti KBBA9 yang hadir adalah terdiri daripada blogger yang ada anak-anak kecil dan menjada anak-anak saudara yang masih kecil. Jadi,inilah peluang untuk kami semua menambah ilmu pengetahuan dan keyakinan tentang pemberian vaksin juga.

Selain itu, bila komuniti Kbba 9 berjumpa, memang macam dah tak ingat dunia. Macam-macam cerita nak berkongis, daripada tips parenting sehingga business. Tu sebab KBBA9 bukan biasa-biasa. Masing-masing ada kepakaran masing-masing dan mahir dlm tugas dan tanggungjawab mereka.

Kami yang hadir rasa bertuah sangat sebab terpilih untuk hadir dan beramah mesra dengan ahli dan staff Kementerian Kesihatan yang hadir.

Semoga kami semua juga dapat panjangkan pengetahuan yang ada untuk dikongsikan bersama rakan-rakan lain di luar sana demi kelangsungan hidup anak-anak kita semua kearah yang baik.


ARTIKEL BERKAITAN :

shiqeensattar.com/suntikan-vaksin-lima-serangkai

cikza.com/2016/07/iftar-bersama-yb-menteri-kesihatan-bersama-pengamal-media-2016

shehanzstudio.com/2016/06/iftar-bersama-yb-menteri-kesihatan-dan-pengamal-media-2016-di-zende-seri-pacific-hotel.html


GALLERY

FB_IMG_1468392443204 FB_IMG_1468392237911 FB_IMG_1468392403401

MAJLIS BERBUKA BERSAMA ANAK-ANAK YATIM BAITUL KASIH

MAJLIS BERBUKA PUASA BERSAMA ANAK-ANAK YATIM BAITUL KASIH

Malam tadi ada Majlis Berbuka Puasa Bersama Anak Yatim Baitul Kasih oleh Persatuan Pereka Fesyen Muda (YODA) & Persatuan Seniman Malaysia 2016 bertempat di D’Arina Skyview, Kuala Lumpur.

Jpeg

Kawasan yang betul-betul strategik di tengah kota. D’Arina Skyview baru sahaja di lancarkan awal Jun lalu. Seronok yang amat anak-anak ini. Mereka terima duit raya dan dapat makan makanan yang sedap. Itu satu rezeki yang terbaik untuk mereka bagi meraikan Syawal yang bakal tiba.


D’Arina Skyview

Jpeg

Di D’Arina Skyview mengajikan masakan Melayu tradisional dengan memenuhi citarasa asli. Ummi suka sangat dengan masakan yang di sediakan, sedap. Daripada 5 bintang Ummi bagi 4 bintang, ikut kesesuaian lidah Melayu. Pelbagai resepi ada, daripada nasi minyak sehinggalah sup, sate dan ketupat rendang.

PicsArt_07-01-07.36.18

PicsArt_07-01-07.38.23


Kenapa Skyview?

IMG-20160701-WA0016
Ini blogger daripada kelab blogger Ben Ashaari. www.bellaidura.com Cantik bergambar dari D’ARINA SKYVIEW.

Dari sini dapat lihat permandangan cantik sekitar kawasan KL. Boleh nampak KLCC suasana petang dan malam. Bercahaya dan cantik. Bila kita dah berada kat atas,pastilah angin sepoi-sepoi tu terasa…sungguh nyaman. Oleh sebab suasana yang menarik dan selsesa inilah yang membuatkan D’Arina Skyview ingin berkongsi dengan ramai orang keistimewaan ini. Bagi tawaran buffet syawal, pakej bermula daripada RM45.00 NETT untuk 100 orang. Jika siapa yang mencari lokasi untuk jamuan raya mahupun wedding atau majlis pertunangan, D’Arina Skyview mungkin salah satu wish list.

D’ Arina Skyview:  Lokasinya terletak di Tingkat 20 Menara Arina Uniti , Jalan Raja Muda Abdul Aziz , Kuala Lumpur.

Untuk tempatan atau info lanjut , boleh telefon 03-2202 7353 atau whatsapp 017-229 4669.


MAJLIS MERAIKAN ANAK YATIM

Jpeg

Rumah anak yatim Baitul Kasih menempatkan anak-anak yatim dan juga asnaf. Seusia mereka ini sepatutnya mereka bersama keluarga, namun siapalah kita. Ketentuan mereka di hadapan Allah swt dah tentukan,manalah tahu ada yang boleh jadi jutawan dermawan kelak. Mari sama-sama kita doakan.


KERJASAMA DENGAN PERSATUAN SENIMAN , YODA DAN USAHAWAN

Jpeg

Majlis semalam menggabungkan beberapa badan sukarela, NGOs serta kelab blogger Ben Ashaari. Alhamdulillah masing-masing memainkan peranan dan majlis berjalan lancar. Menurut Puan Norhimah Aziz, kerjasama ini sangat bagus bagi menjalinkan hubungan dengan pelbagai pihak. Di samping itu anak-anak yatim juga terhibur dengan nyanyian oleh penyanyi baharu dan lama.

PicsArt_07-01-08.56.51

Semoga usaha sama lebih ramai orang , bukan sahaja pada bulan ramadhan akan menyumbang kepada rasa bahagia di hati anak-anak yatim dan golongan asnaf. Amin

IMG-20160701-WA0029

BERSAMA 2 RATU EZZA AZLAN & SHIQEEN SATTAR