KBBA9

Blogger, bekerja, rumah dan anak-anak ada cabarannya…

Hari ini ada kerja yang kena settle dr jam 5petang sampai selewatnya 830 malam di Kl Tower. Ada food review untuk blogger , ini nak ucap terima kasih juga kat Ben Ashaari, tapi sayangnya dia yang tak dapat hadir. Demam katanya.  “Aben, semoga diberikan kesembuhan dan kelegaan seperti sediakala”-Amin Blogger bekerja macam Ummi ada cabarannya..baca nak tahu ke?

Blogger bekerja dan cabarannya .. ada cabaran ke jadi Blogger? Nak cerita, apa yang orang nampak tapi bagi kami bukan mudah. Ummi pula kena dapatkan redha suami. Dia banyak bantu. Syukur😍 Bila suami Redha , benda susah jadi mudah.

Perjalanan 3 jam urus ambil anak sekolah dan kembali ke pejabat 
Hari ni Suami , Dr Kl → Beranang ambil anak→ 50 minit → hntr anak ke rumah pengasuh → balik ke Kl semula sebab kerja 24 jam hari ini. makan masa mau 3 jam atas jalan raya.  Satu perjalanan yang perlu harungi hujan dan panas. Ini pengorbanan mu..Thank you sayang , u always support me alot … *nak menangis rasa

Tapi , sebab dia redha dia juga membantu. Ingat mudah ke nak lalui satu-satu perkara? Huhuu, kalau Ummi mau dah melalak atas motor, menyanyi…yang paling best azan kuat-kuat. Waktu macam ni nak berada atas jalan raya 3 jam bukan mudah! Mengantuk pun ada, dengan sejuk hujan lebat lagi… Allahuakbar, Thank you sayang.. Takkan ku lupa jasamu sehingga ke syurga.

mama blogger malaysia
Doaka asbab usaha dan kerjasama dan sokongan ramai orang, satu hari nanti Ummi akan dapat kembalikan apa mereka beri dengan seindah senyuman dan membanggakan mereka. Kini biar aku menapak , tapi aku tahu, satu hari kejayaan pasti milik aku dan keluarga.

Hubungan baik dengan Pengasuh anak-anak
Kerjasama dengan Mama a.k.a pengasuh amat berharga, tanpa sokongan orang sekeliling tak kemana juga. Dalam keadaan memerlukan mujur Allah gerakkan mereka membantu. Tanpa mereka, tanpa kerjasama walau susah bagaimana tak kan dapat Ummi hadir ke mana-mana event. Satu jasa dan pengorbanan yang besar sangat.

Duk menaip ini terdetik “YA allah , esok aku kaya dan kau kayakan aku dengan rezeki yang halal, mudahkan untuk aku bantu mereka juga. Asbab melalui aku, kau rezekikan pengasuh aku rezeki yang berlipat ganda juga..aku sayangkan mereka seperti mana ibu ayahku sendiri. Ya Allah selamat kan mereka dan peliharakan keluarga mereka seperti kau jaga keluarga besarku. Jadikan mereka sebahagian keluargaku, kasih sayangku..Ya Rahman Ya Rahim”.

Nak berjaya ni ada penghalang dan batu batu yang bersepah di lantai…cuma nak lalui atau tidak. Jadi, apa kita ada syukur. kita susah, tapi ada orang lagi susah…kita lihat orang dapat benda mudah, kaji sejauh mana liku dia lalui. Hidup untuk dinikmati. Dan menghargai. Ini reality kami, bukan sekadar ilustrasi. Doakan susah senang ini berakhir dengan pelangi nan indah.

Thank you my love Muazam Nawawi ,

Mama Rosniza Ismail dan Ben Ashaari .. Tq tq tq

BEN ASHAARI NAK KOREK RAHSIA MEDIA SOSIAL AKU !

Hi, hari ini masih mc akibat daripada excident hari khamis lepas. Jadi lepas solat dhuha, banyak masa nak update entry. Niat nak siapkan entry untukschedule. Tapi, tiba-tiba baca kat blog Ben Ashaari ada segmen . Boleh la join..hehehe rezeki dan idea Allah nak bagi menulis pagi ini.  Tajuk Segmen adalah ” BEN ASHAARI NAK KOREK RAHSIA MEDIA SOSIAL AKU ! “

Kenapa anda jadi blogger ?

Susah nak jawab soalan nih! Mula blogging tahun 2011 untuk nak kongsikan cerita dan untuk anak-anak baca sebagai tatapan kenangan mereka besar nanti. Itu sebab utama Ummi nani menulis dan jadi blogger. Dari awal memang suka menulis, tapi bil atiada ilmu, penulisan jadi sia-sia. Sekarang yakin, dengan jadi blogger walaupun separuh masa, banyak jihad boleh dilakukan. Samada nak grab peluang atau tidak sahaja.

BEN ASHAARI NAK KOREK RAHSIA MEDIA SOSIAL AKU !’
Dikatakan sekarang blog tidak lagi relevan dan akan pupus dari internet . Apa pendapat korang ?

Dulu tak tahu pasa blog ini boleh jana income. Jika tersu blogging tanpa ilmu yes, akui bahawa blogging ini hanya buang masa. Buang tenaga dan tak berfaedah. Tapi bila dah serius bloging sejak awal 2015, rupanya blogging mendatangkan banyak faedah dan rezeki. Sejak join Kelab Blogger Ben Ashaari , terus daripada menulis suka hati, kini jadi penulis blog yang lebih ilmiah dan nak kata bagus tak, tapi ada la manfaat boleh disampaikan pada pembaca.  So, pendapat Ummi, blogging takkan pupus dari internet. Semakin hari akan semain berkembang. Makin ramai pengguna internet , maka akan lebih ramai yang menggunakan blog sebagai sumber carian info. Dalam era kini juga, ramai yang berniaga, jadi kepakaran dan kebolehan berkongsi cerita di blog boleh menjadi salah satu tools kepada marketing seseuah syarikat.

Antara blog , Facebook dan Instagram , mana satu medan pengiklanan yang lebih berkesan bagi korang dan kenapa ?

Bagi Ummi, medan pengiklanan blog adalah untuk jangka masa panjang. Selagi entry tersebut tidak didelete dan seo serta keywords yang telah  disetkan kena pada entry , ia sangat membantu untuk sesebuah perniagaan.  Jika menggunakan facebook , peniaga mestilah berani untuk membakar sejumlah wang demi untuk memberitahu penggunan tentang produk yang di niagakan.

Belum tentu akan berjaya! Sama juga dengan instagram, hanya akan berkesan jika mengunakan #hastag yang dicari.  Tapi dengan blog, inFo yang padat dan lengkap dapat disampaikan. Selain itu, menggunakan blog untuk pengiklanan lebih berkesan kerana pengguna atau customers yang mencari bukan peniaga yang terhegeh-hegeh mahu menjual.’

cropped-tyzara-banner-1.jpg

Blogger sering dikaitkan dengan ‘perwira papan kunci’. Bagaimana nak menafikan dakwaan ini ? Apakah yang perlu blogger buat ?

Blogger harus tahu matlamat dan tujuan untuk blogging. Perwira papan kunci tidak salah selagi tidak memutuskan silaturrahim danti dak mencemarkan maruah agama. Tulisan yang baik akan menjadi asbab kepada pintu syurga. Dan jika kita menulis perkara tidak baik, ianya akan menjadi asbab kepada panggila neraka. Jadi sebagai blogger , mestilah kita pilih untuk menulis dan menulis kerana Allah swt. Betul ?

Blogger hendaklah berpegang kepada ayat-ayat ini sebelum menulis :

Dan katakanlah kepada hamba-hamba-Ku: ” Hendaklah mereka mengucapkan perkataan yang lebih baik (benar). Sesungguhnya setan itu menimbulkan perselisihan di antara mereka. Sesungguhnya setan itu adalah musuh yang nyata bagi manusia. [QS. Al Isra’ :53]

Allah berfirman : “Tiada suatu ucapan pun yang diucapkannya melainkan ada di dekatnya malaikat pengawas yang selalu hadir.”[QS. Qaaf :18]

‎”Tuhanku mengetahui semua perkataan di langit dan di bumi dan Dialah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui”. [QS. Al Anbiya : 4]

Semoga Ummi dan rakan-rakan blogger yang lain dapat menjadi blogger yang membawa manfata kepada Ummah. Amin.. Okay lah,  Jemput follow fb dan ig Ummi Nani :

Jumpa lagi ya…

Mama Kembar Tiga Super Parenting Model

Ummi pernah terbaca dulu-dulu pasal seorang mama yang ada kembar 3. Masa tu taklah aktif pun blog, sekadar baca dan baca. Dah hilang ingatan tahun bila. Mama kembar tiga ini memang ada anak lelaki berusia 9 tahun dan ketiga-tiga mereka adalah kembar.

kembar tiga
Cuba Cari Kembar Tiga dalam gambar ini

Jika ikut blog mamakembartiga.com , dapatlah tengok aksi mereka bertiga  dari kecil sampai la kini dah 9 tahun. Masing-masing ada karenah sendiri. Ummi pasti mama dengan abah mereka ada story lagi menarik bagaimana nak jaga bertiga sekali gus semasa mengandung, melahirkan sehinggalah kini mereka dah besar.

Yang menarik, mama menjaga mereka bertiga sekali gus tanpa bibik. Semua nya di lakukan sendiri bersama suami tercinta. Kita jika baca blog sekarang maybe tak boleh nak rasa sangat kepenatan itu macamana melainkan baca story dan dengar sendiri daripada mama. Eh, mana tau nanti one day mama bukukan cerita ini. Yer la buku non-fiksyen siapa pun boleh tuliskan.. No wonder!

Perkenalan dengan Mama Kembar Tiga

Ummi kenal mama masa 1st time pergi satu event SSPN-i Plus di Pullman BANGSAR. kali pertama berjumpa , tapi mama mesra dan memang baik hati. Tak hiaran la mama boleh tackle ketiga-tiga kembar dengan baik. Mama juga bukan sahaja bekerja malah ada membuat business online. Nak tahu kena klik instagram mama :  mamakembartiga

umminani

Baru-baru ini kami berjumpa lagi dalam 1 event Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari di De Rhu Beach Resort. Nak tahu, kali ini bukan sahaja Ummi dengan Mama jer yang berkawan, tapi…. kembar tiga dan juga Along, Angah dan Sarah menjadi kawan juga. Dah macam keluarga besar. Tak ingat mana satu kembar antara Fahmi , Faris dan Fauzi , salah seorang sukakan adik Zakkir. Suka melayan, bagus.

mama kembar tiga

Siapa yang ada anak kembar atau anak yang setahun seorang boleh la menuntut ilmu mengasuh dan tackle hati anak dengan mama. Banyak rahsia menjaga anak yang mama boleh share. Boleh cari FB mama : Nani Zati. Selamat berkenalan dengan mama kembar tiga.

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari Padat Dengan Ilmu dan Silaturrahim

Hi semua, kali ini Ummi nak share dengan uols apa yang buatkan kami semua rasa seronok sangat dengan Family Day kelab Blogger Ben Ashaari di De Rhu Beach Resort, Kuantan baru-baru ini. Hampir 100 orang anggaran peserta amat menggamatkan suasana. Meriah dengan kehadiran pasangan dan juga anak-anak dari KBBA9.

Kami semua ambik pakej Rehlah yang mana dah termasuk makan dan minum 3 kali sehari dan juga sukaneka. Berbaloi dengan harga dan juga kemudahan yang terdapat disini.

Pakej Reunion paling laris dengan hanya RM300++ (sekeluarga)
2 dewasa dan 3 kanak-kanak boleh menikmatibilik penginapan, 3 kali makan dan sukaneka . Rujuk terma dan syarat di www.derhu.com.my

Acara Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari

Setibanya kami kat De Rhu Beach Resort, kami di sambut dengan senyuman yang manis oleh receptionist di sini. Mereka semua sangat peramah dan juga mesra pengunjung. Selepas check ini, kami semua termasuk Ummi dan anak-anak tak sabar untuk bermain di swimming pool. Tapi malangnya, bila sampai Ummi tengok beg baju, baju Ummi hanya da 2 helai sahaja. Lain-lainnya penuh dengan baju suami dan anak-anak. Makanya, tengok jer la orang mandi manda.

Mujur masa ini , kak Ezza Azlan tak tarik Ummi jatuh ke dalam Swimming pool. Kalau tak kuyuppp oiiii.. tapi yang best masa ni kami hantar video kat Shiqeen Sattar, saja nak perangat dia  pasal tak join kami. Tapi kami dari jauh doakan dia berjaya dengan apa yang sedang diusahakan. Amin.

Berkaitan : Kelab Blogger Ben Ashaari itu apa ?

Acara sukaneka family day Kelab Blogger Ben Ashaari di mulakan dengan permainan kanak-kanak mengutip gula-gula. Ummi tak tahan tengok Along, bila wisel di bunyikan, tengok perut dia kembung..hahahah rupanya dia masukkan baju dalam seluar dan penuhi baju dengan gula-gula.. Adehhh, anak oii, sapa la ajaq macam tu. Tapi last bangun daripada tikar anak Mama Kembar Tiga

Aktivit lain untuk anak-anak adalah kerusi muzik. Pusing punya pusing, si Along dapat nombor tiga . Dan juara adalah Natasya yang slim gituu, anak siapa lagi jika bukan Kak Ezza Azlan. Apapun depan enjoy sakan masa main.

Family day kelab blogger ben ashaari

Acara boling kelapa Juara adalah Umminani dan pasangan..Hehehhe tq Mr Suami balingan kena 5 jatuhan pin botol. Ummi baling atuh 2 jer. Kak ita pula memang nombor dua. Dan Bella nombor 3.

Kemeriahan di sambung lagi dengan acara kukur kelapa. Punya la bersungguh-sungguh melawan. Last yang menang geng kak Saidila.com dan corot sekali Group Bella 1.75gm. Yang lain-lain menang dengan 3.11gm, 3.10, 3.09gm Tahniah Bella, lepas ini balik kampung kukuq nyok banyak-banyak. Mana tau nak pergi lawan lagi kan..heheheh

Game terompah paling kelakar. Group Mr Suami , En Halim dan En Firaz dan Abg Sohoque last sekali. Ramai orang duk tunggu depa semua berjalan, tapi terompah depa gear rosak. Asyik nak tersembam. Tapiiiii…jeng..jengg..jenggg, bila abang Sohoque turun je, geng 3 orang ini cuba berjalan semua, dan berjaya!! Rupanya bukan gear rosak wehhh!!! Overweight! Hahahaha semua orang gelak dengan gembiranya dekat team ini. Paling kelakar kott!

Kbba Jalinkan Ukhwah

Ini pula gelagat anak-anak mak ayah Kelab Blogger Ben Ashaari. Bukan mak ayah jer dapat kawan baru, tapi mereka juga. Dah la tu, pentas jadi tapak mainan dan pentas mereka beraksi bersama. Faris, Fauzi dan Fahmi pula kaki menyanyi, lagu apa Ummi tak sure, tapi macam tengah perform atas stage la gayanya.

Aktiviti Malam Kami Di Sini

Sessi pillow talk bersama Abang Ben Ashaari dan juga geng KBBA9. Semua meluahkan rasa dan juga berkongsi bagaimana mereka boleh join menulis blog dan menyertai KBBA9. Semua ada cerita dan juga perkongsian hebat. Selain itu, kami yang dapat bersama malam tu, dapat ilmu direct daripada abg Ben terus, bukan lagi di media sosial mahupun kelas wassap. Serius ini yang paling best.  Bukan sahaja padat dengan ilmu, tapi juga menghubungkan silaturrahim sesama kami semua. Syukur.

Kelab Blogger Ben Ashaari itu apa?

Kali ini Ummi nak story macamana boleh terjebak dengan blog. Pada tahun 2011, Ummi dah mula menulis, tapi sekadar menulis untuk diri sendiri dan keluarga. Kononnya sebagai diary untuk anak-anak pada masa depan. Bil adepa baca blog, atau diari online Ummi depa tahu betapa senangnya Ummi membesarkan mereka dari kecil. Ummi menulis blog dan join kelab blogger Ben Ashaari pada Mac 2016. Masa tu masih kat hospital, dalam nak bersalin dekat Zakkir.

Kelab blogger ben ashaari

Tapi nak cerita, betul anak itu rezeki. Bila adik lahir dan Ummi join Kelas Belajar Buat Blog , blog Ummi bukan lagi sekadar diari peribadi tetapi melalui blog juga Ummi menjana pendapatan sampingan, walaupun tak seberapa.

Hasil dari Menulis Blog
Jika kita jadi luarbiasa, maka tak mustahil dapat hasil luar biasa. Yang penting usaha.

Kelab Blogger Ben Ashaari ini dah lama Ummi follow tapi masih tak tergerak hati nak join. Sampailah , bila Abang Ben open kat instagram untuk ambil geng baru, Ummi beranikan diri untuk DM kat instagram.

Mula-mula join memang kena raging. Adalah , mana boleh bagitau apa kena buat. Tapi itu first day sahaja. Lepas tu, akrabnya kami dah macam satu keluarga besar. MasyaAllah , seronok bila ada event tertentu kami yang tak pernah jumpa pun dah macam kenal berapa lamanya. Syukur ALHAMDULILLAH.

Kini kami di bawah Kelab Blogger BEN ASHAARI bukan sahaja ada ukhwah yang besar, malah kami juga berkongsi rezeki. Dalam Kbba9 (singkatan kepada Kelab Blogger Ben Ashaari) ada pelbagai background. Ada usahawan, polis, ada yang S.O.H.O , ada engineer dan ada juga pelajar. Nampak kan kepelbagaian kami ini sebenarnya membuatkan kami lebih memahami satu sama lain. Kami di KBBA9 saling menghormati satu sama lain, tanpa mengira pangkat dan darjat. Seronok!

Kenapa Ummi kata berkongsi rezeki ?

rawat rambut gugur

Masing-masing ada follower dan kepakaran. Dengan keistimewaan inilah yang memeriahkan dan membantu ahli keluarga dalam KBBA9. Ada yang berniaga bersama, ada yang bayarkan ahli dengan kos pengiklanan dan lain-lain. Seronok berada dalam satu keluarga besar yang tok ketuanya adalah Abang Ben Ashaari sendiri.

Berkaitan : Ummi Nani di Media

Apa aktiviti kami di Kelab Blogger Ben Ashaari?

KBBA9 sentiasa menyokongg ahlinya. Sokong dari segi komen di blog, kerja viral dan juga kami sentiasa mencuba untuk bergerak dalam satu komuniti bagi membantu ramai orang untuk menghebahkan perniagaan dan juga kerja amal mereka. Antara aktiviti kami di KBBA9, Menyusuri  Gelandangan KL ,  Aktiviti di rumah penjagaan Mahmudah , Semenyih

Panjang lagi nak cerita, tapi sebelum tu nak ucap , Terima Kasih KBBA9 terutama Abang Ben yang bagi tunjuk ajar dan dari KBBA9 juga banyak perkara baru danb best di pelajari.

Siapa nak join KBBA  PM kat Fb : Ben Ashaari

Blog : Ben Ashaari

Suka Selfie? Jom join #GooseySelfie Contest Anjuran MyTown Shopping Centre

IKEA CHERAS

MyTown Shopping Centre Anjur Contest #Gooseyselfie. Ini sempena pembukaan MyTOWN Shopping Centre pada 16 Februari 2017. Nak tahu?? Hadiah yang ditawarkan RM10,000.00 untuk dimenangi. Woow excited sangat.

Lokasi MyTOWN Shoping Centre adalah di jalan Cochrane, yang mana terletak kira-kira 3km sahaja dari kawasan tarikan utama Kuala Lumpur iaitu KLCC. Lokasi strategik yang mana mengambil masa lebih kurang 30 minit pemanduan dari Cheras, Taman Maluri, Desa Panda dan juga Ampang Hilir. Paling mudah ianya adalah bersambung dengan IKEA Cheras.

MyTown Shopping Centre

#GOOSEYSELFIE Contest By MyTown Shopping Centre

IKEA CHERAS
#GooseySelfie tawarkan hadiah sehingga RM10,000.00

Cara nak sertai pertandingan #GooseySelfie ini mudah sahaja, boleh gunakan komputer atau mudah gunakan telefon . Peserta di kehendaki menghias selfies mereka dengan ciri-ciri Goose dan hendaklah “share” bersama di dalam Facebook dengan hashtag(#GooseySelfie). Setiap minggu 10 peserta akan di pilih sebagai pemenang. Wah, uols teruja kan dengan nilai hadiah RM10,000.00?

Panduan:

· Log on to https://www.gooseyselfie.com.my/

· Click “Join Now” · Click “Start” · Log in with your Facebook account · Upload a selfie from your gallery or take a selfie using your phone/webcam · Goosify your selfie (Add goose elements to your selfie) · Click “Submit” · “Share on Facebook” – use hashtag (#GooseySelfie) .

Apa nama #GooseySelfie Ummi? 

menarik di IKEA Cheras

Agoosetina wahhh..bestnya nama! Uols boleh cuba juga tau. Setiap minggu 10 peserta akan di pilih sebagai pemenang.

Goosini , Goosana…wah sana sini selffie..syoknya.

 

Untuk maklumat lanjut follow :

Facebook  : https://www.facebook.com/mytownshoppingcentre/

Website : http://www.mytownkl.com.my/

MyTOWN is a new family and lifestyle shopping centre in the heart of KL, anchored by the largest IKEA in Malaysia.

About 460 lots filled with exquisite shopping dreams come alive on 5 spacious levels. Nestled in a strategic location, just a 5-minute drive time from the city.

Seamless connectivity to major highways & the direct tunnel link from Cochrane underground MRT station adds to its excellent accessibility.

A blend of unique factors set this shopping centre apart from others – lush green surroundings for some sun & fun in a relaxing atmosphere whilst the numerous chic restaurants & cafes in stylish alfresco settings serve a mix of exquisite cuisines.

– See more at: http://www.mytownkl.com.my/#sthash.1woQgn92.dpuf

 

 

Cerita tragis jemput anak dari sekolah!

Maaf masih lagi excited nak cerita hal anak-anak sekolah. Betul la kan, bila sekolah bukan anak sahaja excited, tapi mak ayah juga. 3 hari berlalu, Along hanya di tinggalkan di pagar sekolah dan berjalan sendirian masuk ke kelas. Abah hanya hantar dan tidak ada istilah menunggu anak di hari pertama sekolah. Dan hari kedua juga sama, hantar dan ambil pada waktunya. Hantar dan jemput anak dari sekolah satu rezeki yang tak semua ibu ayah boleh lakukan . Syukur.

Hari ini hari ke-3 , masih abah yang hantarkan  dan masa balik Ummi yang ambil. Kali pertama Ummi ambil Along dari sekolah baru tahu cabarannya macamana. Ummi kena harungi panas terik lebih kurang 1jam 15 minit untuk sampai ke sekolah Along dari KL. Yer la..mesti ramai yang tanya, awat jauh sangat tu??? Dah rezeki anak pergi sekolah ini, Ummi dengan abah kenalah harungi dan buat sikit pengorbanan.

Cerita tragis jemput anak dari sekolah!

Ceritanya, jam 2petang adalah saat genting di jalan raya. Panas dan perasaan mengantuk menguasai diri. Aduii, nak layan pun dah tak termampu. Akhir pilihan yang ada , Ummi terpaksa singgah di Surau Masjid Tun Hussein Onn dan solat zuhur disana. Punya dok layan wassap geng KBBA9 lepas solat zuhur, Ummi terlelap!!! Letih yang amat mengharungi cuaca terik.

Agaknya-agaknya, Ummi sampai ke kat sekolah Along tepat jam 330petang ? Syukr sangat dalam tidur yang dalam keadaan amat meletihkan ini, rupanya Allah dan malaikat bantu Ummi. Tepat jam 245 petang, Ummi tersedar macam ada yang kejutkan. Walhal, mana ada sembang dengan siapa-siapa nak tidur dan bangun jam sekian-sekian. Syukur sangat yang mengejutkan pastilah Allah swt.

Ummi terjaga , terus pakai tudung dan hala ke motor. Teruskan perjalanan dan syukur dalam jam 305 petang Ummi sampai di depan sekolah Along. Ada van sekolah dan juga mak ayah yang juga menunggu kepulangan anak tersayang. Ummi sedar, dalam keadaan mengantuk bahaya sangat menunggang motorsikal dan juga berada di jalan raya.

Serik sangat tengok ramai excident. Apa yang tragisnya? Tragisnya bila Ummi beberapa kali melelong masa menunggang motor dan hampir langgar divider. Ya Allah , bahaya walau terlelap beberapa saat ini!

Tu sebab, apa juga sekalipun , kalau dah mengantuk walaupun nak sampai satu-satu tempat hanya 15 minit Ummi tetap akan berhenti dan rehat sebentar. Dan Ummi pikir semula awat la aku ni mengantuk yang amat!! Rupanya lupa minum Kopi Pegaga masa keluar tadi! Next time Ummi sendiri akan pastikan kopi pegaga sentiasa dalam ingatan sebelum ambil Along.

Selain membekalkan tenaga , dikatakan Kopi Pegaga Warisan ni mampu membuatkan kulit kita lebih cantik serta menyingkirkan toksin dalam badan ! Mereka yang stress pon digalakkan minum kopi pegaga ni. Mampu melegakan tekanan katanya.

Manis ? Bagi aku tak la. Kalau manis , aku tak minum. Aku memang tak minum sangat 3 in 1 punya kopi. Agak memilih skang ni.. Tapi Kopi Pegaga Warisan , takda isu bagi aku.

Korang yang bekerja di pejabat tu , aku tau.. korang jam 10 gitu mesti dah mengantuk ! Aku syorkan simpan sekotak dua di pejabat. Time mengantuk , kasi minum jer. -Ben Ashaari

Bila dah ambil Along, kami terus balik dan pastila meluru ke dapur cari kopi pegaga. Stok nak bawa office terus Ummi masukkan dalam beg. Tak mau dah lemau seharian!

Jenama Sendiri? Ya, tidak mustahil dengan kos yang munasabah!

Sejak terlibat dengan keusahawanan dari tahun 2013, Ummi pernah terfikir nak keluarkan Jenama Sendiri. Namun begitu niat terhenti memandangkan kos untuk keluarkan jenama sendiri adalah mahal. Juga memikirkan teknik marketing juga antara perkara yang perlu di titik beratkan.

Miliki Produk Kosmetik Jenama Sendiri Tidak Mustahil

Namun begitu, semalam bila Ummi hadir ke sidang media Majlis Tandatangan antara Amyra Rosli dan JenamaSendiri.Com di Flora Terrace, Hamspire Place Ummi merasakan untuk seorang usahawan keluarkan produk kosmetik atas Jenama Sendiri bukan lagi satu masalah besar.

JenamaSendiri.com
Dr Amin Pengarah JenamaSendiri.Com yang memulakan perniagaan pembuatan kosmetik di Malaysia sejak 10 tahun yang lalu.

JenamaSendiri.Com adalah pelopor dalam industri pembuatan kosmetik dan pengilang NO.1 di Malaysia yang telah hasilkan pelbagai jenama tempatan dan antarabangsa. Selepas ini , mereka juga akan mengembangkan lagi sayap perniagaan ke luar negara dengan pembukaan kilangnya ke-3 di China pada tahun 2017.

Pemilihan Amyra Rosli sebagai pengasas bersama adalah untuk menerajui bahagian pemasaran dan promosi di samping memberikan kesedaran kepada rakyat Malaysia untuk tidak lepaskan peluang menceburi bidang keusahawanan kosmetik yang terbukti berkembang maju dan memberikan pendapatan lumayan.

Kos Untuk Mengeluaran Jenama Sendiri

JenamaSendiri.Com juga mengumumkan pakej untuk mengeluarkan produk hanya bermula daripada RM15,000 sehingga RM25,000 sahaja. Yang Ummi paling suka dengar adalah bila Dr Amin berkata :

Dalam tempoh 2 minggu produk boleh disiapakan . Dan paling best , jika seorang usahawan tersebut ambil pakej RM25,000, mereka akan di kenalkan dengan network dalam bidang yang sama.

Untung tu, bukan mudah nak sertai network usahawan-usahawan hebat dengan kos yang rendah. Selain itu, Pengarah JenamaSendiri.com Dr. Amin juga melancarkan Yayasan JenamaSendiri.Com dengan kerjasama MAKNA (Majlis Kanser Nasional) dan NKF (Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan Malaysia) dimana akan memberikan sumbangan bulanan secara tetap kepada kedua pihak ini. Semoga rezeki Dr Amin di perluaskan lagi untuk membantu lebih ramai orang yang memerlukan.

ben ashaari
Ben Ashaari blogger terkenal Malaysia bersama dengan Amyra Rosli dan Amar Baharin

Amyra Rosli merupakan seorag pelakon wanita Malaysia yang terkenal melalui drama Cik Bunga Encik Sombong di stro Ria dan kini popular dengan drama Isteri Tuan Ihsan. Amyra berkahwin dengan pelakon yang berlakon bersamanya dalam drama Tersuka Tanpa Sengaa Amar Baharin pada 11 November 2016.Populariti Amyra Rosli antara faktor pemilihan beliau sebagai pengasas bersama untuk Projek Kilang Kosmetik Bersama JenamaSendiri.Com.

Pemenang Giveaway Play-Doh Oleh Umminani.com

Ummi sangat teruja nak berkongsi dengan ramai lagi anak-anak yang ingin bermain dengan Play-Doh. Terima kasih semua yang join giveaway Play-Doh minggu lepas di blog Ummi. Ummi dapat beberapa komen yang best kenapa ibu ayah ini inginkan Play-Doh untuk  anak mereka. Pelbagai harapan ibu ayah diluahkan kat komen di blog Ummi. Kebanyakkannya buatkan Ummi rasa nak bagi lebih hadiah, tapi apakan daya hanya  satu sahaja yang di peruntukkan. Serius  teruja sangat nak pilih.

Play-Doh adalah mainan yang selamat di main oleh anak-anak kita.

Seperti yang Ummi ceritakan sebelum ini, banyak kebaikkan bermain dengan Play-Doh. Antaranya boleh rapatkan hubungan  adik dan abang, malah ianya sebagai alat untuk ibu ayah bermesra dengan anak-anak juga dalam menggunakan masa dengan lebih berkualiti. Bermain permainan ini juga dapat meningkatkan daya keativiti anak-anak. Paling menarik dengan mainan Play-Doh anak-anak boleh tinggalkan dan lupakan gajet. Baguskan?

Bagi mereka yang tidak terpilih untuk menerima hadiah ini, Ummi tetap cadangkan untuk mendapatkan Play-Doh ini di kedai-kedai yang menjualnya untuk anak-anak. Ini pasti satu hadiah terhebat untuk anak-anak dan sempena cuti sekolah ini. Bolehlah anak-anak bermain dengan abang dan kakak mereka di rumah. Ibu ayah juga boleh menyertai mereka untuk bermain. Ummi yakin dan percaya permainan ini akan jadi permainan yang best untuk mereka sempena cuti sekolah tahun ini.

Okay tanpa melenggahkan masa, Ummi umumkan pemenang giveaway Play-Doh adalah…jeng..jeng..jenggggg… tepuk tangan kepada Allene Noraslin kerana berjaya mendapatkan Play-Doh untuk anak-anak tersayang. Semoga mereka bertambah gembira dengan hadiah ini. Ummi doakan anak -anak Allene jadi anak yang kreatif dan cergas minda mereka dengan bermain permainan seperti ini. Terima kasih kerana menyertai giveaway ini sebagai tanda sokongan.

giveaway Play-Doh

Hadiah ini perlu di tuntut di :

Pejabat GO Communications, S 111 & S 112, 2nd Floor Centrepoint, 3 Lebuh bandar Utama, Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya.

Ummi harap Allene cepat-cepat pergi ambil hadiah ini untuk anak-anak. Rezeki mereka bermain mainan hebat ini. Jika gagal untuk ambil, Ummi akan pilih oleh lain ya. Cepat-cepat dapatkan di pejabat GO Communications yer. Tahniah Allene.

Mini Zoo Menara KL Lokasi Disyorkan Sempena Cuti Sekolah

Mini Zoo Menara KL Buat Anak Happy 

Semalam birthday Cik Sarah ke 2 tahun. Happy birthday Sayang. Kali ini Ummi dengan Abah nak belanja Cik Sarah dengan Along dan Angah masuk Mini Zoo Menara KL, Kuala Lumpur. Bukan di KLCC yer.  Lawatan kali ini Ummi bersama dengan blogger dari Kelab Blogger Ben Ashaari. Lokasi Mini Zoo betul-betul di sebelah pintu masuk ke Menara KL. Sebelum masuk Ummi mestilah bergambar di depan Mini Zoo Menara KL ini sebagai tanda kenangan. Walhal, banyak lagi gambar nak ambil kat dalam nanti. Excited okeh!

menara-kl-2016

Bagaimana Nak Parking Jika Ke Mini Zoo Menara KL? 

Ini antara persoalan yang bakal di tanya kalau nak ke satu-satu tempat. Betul kan? Siapa setuju? Okay Ummi cerita bab jika datang sendiri dengan kenderaan peribadi. Jika masuk menggunakan motorsikal parking FREE. Jika masuk dengan kereta, sejam pertama adalah RM4.00 dan RM3.00 untuk jam seterusnya. Bagi percutian singkat kami bagi sambut birthday girl kali ini, kami kena charges RM10.00. Rasanya sampai sini dalam jam 9.30 pagi dan balik hampir jam 12.3o tengahari. Okaylah , berbaloi.

Penyambut Tetamu

Kedatangan kami ke sini di sambut mesra oleh si cantik manis burung kakak tua yang segak gitu! Geram tengok bulunya yang kebiruan ini, tapi  si cantik manis ni tak pandai cakap.. ke Ummi yang dia tak nak sapa itu tak pasti..hahahah. Yang pasti memang cantik la wakkk..! Si Cantik sangat memukau hati untuk masuk ke dalam Mini Zoo ini.burung-kakak-tuaharga-tiket-mini-zoo-menara-kl

Harga Tiket Masuk Ke Mini Zoo Menara KL

Harga tiket untuk masuk ke sini adalah RM32.00 bagi dewasa dan RM27.00 bagi kanak-kanak dan orang tua. Masuk PERCUMA bagi kanak-kanak bawah 90cm. Jika datang berkeluarga boleh ambil pakej 2 dewasa dan 2 kanak-kanak dengan harga PROMOSI RM98.00 sahaja. Jimat kan? So bagi Ummi yang 4 orang anak ini, sangat murah , sebab hanya ambil pakej promosi.

Jelajah Mini Zoo Menara KL – Bahagian 1

mustaqim muhaimin

Apabila masuk ke sini, budak-budak paling teruja sebab dapat bergambar dengan rakan-rakan si cantik. PERCUMA tanpa perlu bayaran. Apa lagi , pakat lawan nak bergambar, cuma Cik Sarah jer tak boleh pegang risau Si Cantik jatuh sebab bahu Cik Sarah masih belum kuat. Yer la baru 2 tahun kan.. tapi ….

Mi, nak..nak

Maknanya Cik Sarah teringin nak pegang, cuma zoo keeper yang tak izinkan. Maaf yer sayang..

Jom jelajah Mini Zoo Menara KL

kangaroo

Kat bahagian satu ni juga ada anak Kangaroo yang comel duduk dalam beg kecil ini. Ummi nak bergambar dia izinkan dengan baiknya dia posing. Binatang dalam ni mesra okay.

Bahagian Ke 2  – Indoor Exhibition

Di bahagian ke dua ada binatang dalam cermin. Tengoklah tu, apa yer?? Cer teka? Ada juga squirell , ayam , ular di dalam bahagian 2 ini. Semuanya dalam cermin bagi tujuan keselamatan.

menarik-di-menara-kl

Amboi sakan Angah nak bergambar.

Segak ka Angah pakai spec Ummi?

Yer la Ummi pakai lawa!

Ehm..rupanya dok perhati jer Ummi pakai yer Angah. Ummi pula lupa bawa budak-budak ini punya sebab nanti kalau bawa pun  risau tercicir. Nak kendong beg lagi, adik lagi..hehehe banyak sangat kiri kanan.. Takper lah, Angah hensem dengan spec Ummi pon okay.

15045817_1210681478979888_2016629144_n

Masuk ke bahagian satu ini teringat Ummi dengan cerita Chipmunk.hahaha ni buat Ummi rindu dengan sahabat Ummi  masa kat JKR dulu Kak D dan juga kak ipar sekarang. Kami ada watak bagi setiap orang  bagi cerita tu. Okay nak cerita lagi dalam ni ada binatang comel-comel. Ada juga ayam selama kalau tak silap Ummi.

ayam-serama cacing-mini-zoo-kl

Ayam kat dalam ni makan cacing. Ummi minta pada zoo keeper nak bagi ayam makan, ingatkan dedak ayam! Rupanya Ulat! Adehh…maaflah rasa tak sesuai nak pegang, sebab nanti nak pegang Si Zakkir pula. Ada ke yang geli dengan cacing??

ular-sawa
Ular katam tebu ini berkilat sangat. Sayangnya dia tak buka mulut untuk telan telur tu. Kalau telan depan-depan mesti best tengok gigi yang tajam tu!

mini-zoo-kl-tower squirell

Bahagian 3 – Kampung Style

Bahagian 3 ada Falebella Horse. Berasal dari Argentina dan dapat hidup sehingga 30 tahun. Bestnya disini ada binatang yang kita tak pernah nampak di zoo biasa tapi ada disini. Dalam kawasan ini juga ada ayam dan permandangan dalam suasana kampung. Bak kata orang “Kampung Style”.

15086426_1210681485646554_166000011_n15046213_1210680892313280_768282702_n

Bahagian 4 – Birdy School

Bahagian 4 adalah untuk burung. Kat sini alahai comel-comel burung tau! Geram Ummi tengok. Si Sarah dengan Angah okay jer , tapi yang geli dan takut Along… sebab burung tu terbang ke sana sini dalam sangkar tu. Tu yang buat Along nak cepat-cepat keluar dari rumah burung ni.

15050391_1210680968979939_377305198_nbird-park-kl15057862_1210680228980013_789472768_n15058683_1210680312313338_297882858_n

Seterusnya boleh jumpa, bergambar dengan milky dan brownie.. bulu depa tebal dan halus. Geramnya bila pegang. Depa manja , boleh bagi makan kepada keduanya.

aktiviti-di-mini-zoo-menara-klzoo-negara

Kat sini ada Longkang Fishing untuk anak-anak bermain dan menangkap ikan. Punya la susah nak tangkap ikan. Pandai tau depa(merujuk kpd ikan )😉 menyorok bawah jambatan. Along stress ikan tak masuk di jaring yang disediakan. Ikan di dalam ni banyak, tapi bijak, sebab pandai selamatkan diri daripada di tangkap.

Bahagian 5 – Rabbit Village

Kat bahagian Pet House ini paling anak-anak suka, dapat main dengan arnab, dan seangkatan dengan spesies arnab. Ada juga kura-kurayang berusia lebih 30 tahun tau! Jom layan gambar kami di bahagian ini. Sini boleh bagi makan arnab dan juga kura-kura dengan pemantauan Zoo keeper.

menarik-di-sekitar-menara-klcuti-sekolah-2016kura-kura

Si Sarah cuba-cuba naik atas belakang kura-kura.

“Oppss sayangg!!! Tak boleh naik, tengok jer, kesian dia . Kakak kan berat, nanti menagis dia, kesian kan”. Ummi terpaksa pujuk. Dan memang tak diizinkan naik atas belakang kura-kura ya.

arnab

Angah memang berani, nak pegang Si Arnab gebu gebas ni. Tapi Angah tak pandai nak pegang bahagian lengan dia. Tu yang Ummi gelak sakan , tapi bagus ada usaha mencuba untuk pegang. Tahniah Angah.

mini-zoo-kuala-lumpur
Dalam ini tak akan sesat, sebab ada petunjuk jalan yang mudah difahami.

Bahagian 6 – Jungle View

Bahagian ini dikelilingi dengan hutan dan pokok yang besar-besar. Nak ke bahagian ini kena menuruni tangga dan jalan sejauh 5-10 minit  dan kena berpatah balik. Taklah penat, anak-anak la seronok berlari sana sini. Kat bahagian ini ada kura-kura kulit lembut tau. Besarr… tapi maaf gambar hilangg..adehhh!!

Laluan masuk perlu menuruni tangga dan berjalan sehingga 5 -10 minit.
Laluan masuk perlu menuruni tangga dan berjalan sehingga 5 -10 minit.

zoo-mini-malaysia15046250_1210682022313167_1230598340_n

Dalam ni anak-anak dapat tengok binatang yang disediakan dalam sangkar juga. Masa kami ke sini hari ini, monyet putih ini baru melahirkan baby. Comel sangat dengan warnanya yang putih bersih.

kuala-lumpur-lokasi-percutianaktiviti-menarik-cuti-sekolah

Bahagian 7 – Kedai Souvenirs

Laluan keluar ada jual pelbagai cenderahati sebagai tanda kenangan. Boleh beli fride magnet, dan juga ada juga dijual t-shirt dan juga bear serta makanan dan minuman ringan.

souvenirs-menara-klkedai-cenderahati-mini-zoo-menara-kl

Kelab BLOGGER BEN ASHAARI 

Bukan sahaja meriah dengan anak-anak tapi mak ayah pun meriah juga tau. Dapat berkumpul dengan rakan-rakan blogger satu yang indah bersama rakan-rakan. Dan terima kasih Abang Korie yang belanja brownies sedap. Nak order boleh call abang Korie – 017 -349 5797, cod Area Putrajaya dan sekitar. Rugi tak cuba.

brownies-putrajaya

ratu-kbba9
Kami Ratu – TUDUNG KUNING SHIQEEN SATTAR nak jadi TOP BLOGGER, TUDUNG PUPRLE – BUSINESS WOMEN TYZARA , UMMINANI – TOP MOTHER AND WIFE TILL JANNAH .
zoo-menara-kl
Ini mak ayah angkat tak rasmi adik Zakkir. Yanie Yussuf dengan ayahanda Ajaimy sayang sangat kat Adik

mini-zoo-menara-kl

umminani
BYE – MINI ZOO MENARA KL

Kesimpulannya memang seronok masuk ke Mini Zoo Menara KL . Meriah dan sangat sesuai untuk bawa anak-anak hilangkan kebosannan mereka di rumah pada hujung minggu. Jika ada bajet lebih, atau nak lagi best beli tiket untuk naik keatas. Nak murah boleh booking di groupon. Harga buffet pun sangat berbaloi. Okay  ini sahaja cerita kami disini. Jemput datang beramai-ramai tau!