KBBA9

Berakit dan belajar skuba di Legend Cherating Beach Resort

Ehm,masih mood berfamily day ni. Hahahah ampunkan mak! Banyaknya entry yer nak..Bukan apa benda seronok serius syok nak share, dan banyak lagi story nak tulis ni. Okay, straight to the point, hari Ahad pagi sebelum bersiap untuk balik, kami semua ada aktiviti terakhir iaitu, berakit. Atau orang putih kata sea rafting. Kali ini nak cerita kami Berakit dan belajar skuba. Jom teruskan membaca.

Aktiviti kali ini agak mencabar kerana semua peserta dalam kumpulan kena lakukan sendiri proses menyediakan rakit. Bahan-bahan disediakan oleh pihak Legend Cherating Beach Resort : Legend Cherating Beach Resort Lokasi Pilihan Family Day KBBA9.Cuma peserta hanya perlu ikat dan bawa rakit ke laut.

Masing-masing gigih mengikat rakit masing-masing. Group Bravo yang ada abe Que ini sangat cermat, siap lapit buluh dengan pelampung supaya mudah diikat. Nampak kreativiti mereka disini. Group alpha, yang salah seorangnya Aben pula beruntung sebab ada kak Moha, pandu puteri yang sangat bijak buat ikatan yang kemas dan cantik je.

Manakala, group Charlie pula, mereka antara yang pantas dan bersaing dengan Bravo. Kiranya masa nak pasang ni, dua group ini bersaing sengit. Hhahaha ulasan daripada Ummi sebagai pemerhati.

cara buat rakit
Ini contoh ikatan buluh sebelum diikat dengan pelampung

Mr Suami dengan kak Tati bersungguh mengikat. Kerjasama 2 orang ini Ummi puji sebab ikatan depa juga antara yang kemas dan tersusun je. Boelh bagi 3 bintang daripada 5 bintang.

Ha, ini dia rakit group Charlie, kami penyokong group Charlie la, sebab Mr Suami ada disini. Jadi , lepas ni masanya nak berakit ke laut..jom kita tengok apa yang jadi.

Ini model pemberi semangat dan penyokong group Charlie. Lupa nak bagitau, masa main kat sini, tanah merah ni amat memberi kesan pada baju tau. Balik rumah Ummi cuci dengan Zing Detergent Film yang mana Ummi ada share Review zing detergent film, mujarab untuk baju sekolah.

Sampai masa untuk berakit di laut

Dah siap depa posing dengan rakit masing-masing kena la angkat ke laut, boleh tahan jarak tu jauh juga dalam 100 meter kena lari. Syukur orang KBBA9 semua kuat-kuat stamina boleh tahan depa ni.

Baguskan aktiviti disini, semua nampak bekerjasama. Kata Mr Suami, ikutkan keluarga pun kena ada family day macam ni..yang mana jauh tu boleh didekatkan. Barulah hati bertaut semula.

Masa kat tengah laut ni, Charlie mendahului, lepas tu Bravo u turn dulu.. kiranya sampai ke penamat Bravo la, sebab diaorang tangkas dalam iar. Manakala Alpha pergi senget merata-rata. Hhehehe, macam -macam gelagat tau!

Meleraikan rakit la pula!

Kalau tadi semua kena bekerjasama untuk memasang rakit, kini nak kena leraikan dan letakkan semula seperti mana asal. Dan kat sini Bravo kalah sebab lambat buka ikatan. Dan secara keseluruhannya pertanding Sea Rafting atau berakit di laut ini dimenangi oleh …. rujuk gambar dibawah.

Juara merakit hari Ahad lalu..wah tahniah, dah la siap awal pasang, buka pun paling awal buka dan leraikan semula rakit..terbaiklah Group Charlie.

Hasil daripada aktiviti ini amat memberansangkan. Selain stamina, kumpulan jga belajar bekerjasama dalam kumpulan dan yang pastinya mereka yang tak pernah tahu bagaimana nak merakit atau berakit , lepas aktiviti ini dah tahu dah. Kiranya pengalaman indah la buat aktiviti ini termasuk kepada MrSuami. Serius bila buat dalam keadaan suka, bahagia dan gembira , hilang penat. Seronok bukan main.

Ini aktiviti terakhir kami di sini, dan selepas tu masing -masing berehat dan blogger sambung pula aktiviti dengan kelas Scuba oleh Muck Dive.



Berakit dan belajar skuba : Kelas Skuba Oleh Muck Dive

Berakit dan belajar skuba
kredit photo : papaamyzal dan saidilia.com
credit photo : yanieyusuf.com

Ehm, masa kami dapat taklimat tentang Skuba ini sangat excited nak cuba.Malangnya, coach tak bawa banyak, jadi bagi peluang kepada bebrapa peserta sahaja untuk mencuba. So, kalau korang pergi Kuantan atau Cherating boleh contact Muck Dive okay!

Pantai Balok Kuantan 
Call 013-286 1620
Instagram : @muckdive
Setakat ini dulu cerita kami berfamily day di The Legend Beach Resort. Kalau ada umur panjang , doakan rezeki kami berjumpa lagi di lain masa dan ketika. Serius amat merindui setiap saat disini.
Entry berkaitan :

Hafiz’s Cherating firefly dan mangrove exploration

Hi…jom sambung lagi baca apa lagi aktiviti yang KBBA9 lakukan sepanjang di Legend. Kami sambung aktiviti hari kedua dengan tour kawasan di sekitar Cherating. Kami dibawa oleh En Meor , Director of Sales The Legend Cherating Beach Resort  melawat ke kawasan sekitar termasuk melawat ke Hafiz’s Cherating di Kampung Cherating. Hafiz’s Cherating menawarkan perkhidmatan “Cherating firefly” dan menyusuri Sungai Cherating melihat keindahan paya bakau atau bahasa English “mangrove exploration”. Ok, semangat ni nak cerita lagi pasal Hafiz’s Cherating firefly dan mangrove exploration! Jom sambung baca kat bawah

Ummi  nak mulakan dengan cerita perjalanan hari kedua kami petang tersebut ke perusahaan Keropok Ikan ya… jangan konfuse.. ini ikut jadual acara kami.

Keropok Cap Intan :

Petang hari kedua, perjalanan percutian kami di teruskan dengan singgah ke tempat pembuatan keropok Cap Intan. En Meor Amran cakap disini, keropok Cap Intan famous. Siap kak Tati, buat sendiri keropok leko.. pandai pula tu uli bagi jadi panjang-panjang. Kak Saidila pun try, boleh la terjah blog depa.

Selepas memborong keropok, kami ke Pusat Konservasi Penyu.. Jom baca berkenaan penyu kat bawah ya.

Penyu Sanctuary Cherating

Isnins – Ahad : 7:30pm to 7:30am , Program yang dijalankan disini termasuk melepaskan anak penyu, menyaksikan penyu bertelur pada waktu malam dan pelbagai lagi aktiviti tertakluk kepada perubahan.

Info berkenaan Pusat konservasi Penyu Cherating:

Masuk adalah percuma

Nombor telefon untuk dihubungi :  +6 09 581 9087.

Rasanya Ummi sendiri dah lama tak tengok real penyu, hinggakan dah lupa bagaimana rupa penyu, sekali tengok MasyaAllah lawanya penyu…corak batik atas cengkerang tu lawa sangat.

Ada corak yang cantik, serius Ummi suka. Ciptaan Allah ni cantik kan, macam-macam reka bentuk, kadang kita tak perasan. Tengok la kepak penyu tu, corak batik yang menawan, lawa ni kalau corak ni juga di zahirkan atas kain dan dibuat baju kan. Last pergi yang kat Dungun.

Masa ni nak gerak ke Hafiz Cherating, sempat bergambar dengan Ben Ashaari

Disini seronok kalau bawa anak-anak bersama, sambil berjalan sambil menikmati dan belajar perihal kehidupan penyu. Macam-macam disediakan di sudut informasi. So,boleh la singgah kalau datang Cherating atau Kemaman.

Next, apa pula kami lakukan selepas tu? Jom sambung cerita. Kami menyusuri Sg Cherating menikmati suasana paya bakau.

Hafiz’s Cherating firefly dan menyusuri paya bakau “mangrove exploration”

Kami beruntung bila pihak Hafiz Cherating telah menaja KBBA9 untuk 2 aktiviti diatas. Dan kalau nak menonton atau menikmati firefly atau kunang-kunang disepanjang Sg. Cherating ni perlu sampai kesini waktu malam. Untuk menikmati suasana hutan paya bakau pula, boleh dilakukan pada waktu siang hari.

Untuk menyusuri Sungai Cherating ni , pengunjung akan dibawa menaiki bot. Ada bot besar dan kecil, ianya akan dibawa mengikut kapasiti pelancong atau pengunjung.  Jangan risau , tahap keselamatan terjamin disini. Tak perlu risau untuk mendapatkan perkhidmatan mereka disini.

Keindahan alam disini amat memukau mata memandang. Sehinggakan Ummi asyik ambil gambar pemadangan sahaja. Kak Lya yang kat sebelah Ummi dah tanya “Ambil gamabr apa jer depa ni?” Ummi membalas “kak , lawa la gambar disini, yang mana cantik boleh buat wall paper komputer atau henset tau”. Layan je la Kak Lya kan.

Berada dalam bot dan sambil menikmati pemadangan disini tak sah kalau tak selfie dan bergambar sebagai kenangan. Jadi, rasanya 3 bot yang KBBA9 memang asyik bergambar jer la. Bila saat menyusuri Sungai ini, ada pelbagai binatang liar nampak, ada satu pokok tu ada ular katam tebu kalau tak silap..baik jer tidur kat ranting pokok. Kami di maklumkan, supaya tidak dekat, bukan apa, risau sangat kalau bot terlanggar akar pokok bakau ke apa, mau terkejut binatang semua. Dan kalau nasib tak menyebelahi, jatuh pula ular tu kat dalam bot..apa korang nak buat? Malas nak pikir sebab dah selamat hingga kini.

Paya bakau disini bukan sehari dua. Jadi tanggungjawab kita semua untuk jaga dan menghargai keindahan yang Allah anugerahkan kepada kita. Tengoklah, akar pokok bakau ini pun dah lain macam. Ini mesti dah lama hidup, setuju?

Hafiz's Cherating firefly dan mangrove exploration

Jadi, kalau lepas ni ke Cherating, boleh tinggal di Legend Cherating Beach Resort dan nikmati pakej ke sini dengan harga dewasa RM70.0 seorang, kanak-kanak pula dalam lingkungan harag RM40.00 satu kepala. Hafiz’s Cherating firefly dan mangrove exploration wajib ada dalam itenary kalian.

7/ 1156, Cherating village,
Kuantan 26080 Kuantan
Highlights info row image017-978 9256
Ini sehingga petang Sabtu, tapi ada lagi tau aktiviti sebelum dan selepas maghrib pada hari Sabtu tersebut. Nanti Ummi sambung di entry akan datang. Bye

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017

Hari ni dah hari Rabu, hari ketiga lepas balik daripada Family Day Kbba9 . Entry first day sampai Ummi coretkan kisah kami di disini : Legend Cherating Beach Resort Lokasi Pilihan Family Day Kbba9. Sebab masih mood happy, mood baik ni, nak story semua apa kami buat hari kedua dan ketiga disana, bagi Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017.



Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017.

Setelah berehat semalaman, kami bangun dengan penuh rasa syukur pada hari Sabtu iaitu hari kedua. Bangun awal semua, even ada anak kecil, budak-budak ni pun excited nak tengok suasana pagi tepi pantai. Seawal jam 5pagi, Ummi bangun solat tahajud dan witir. Selepas tu, anak-anak semua bangun. Depa ni dah biasa mandi pagi, nak mandi juga even dah cakap kita nak pergi tepi pantai. Layan jer la..maybe nak rasa feel mandi kt bilik Grand Deluxe Di The Legend Cherating Beach Resort ni kot. 

Budak-budak ni kadang lebih feeling daripada kita. Dah siap mandi, bersiap-siap, solat subuh 4 beradik dah ready nak ke tepi laut. Nak cepat, jadi lambat juga uruskan depa ni. Boleh keluar bilik 645pagi. Kira still okay la. Alhamdulillah masih lagi suasana redup, sejuk dan nyaman. Kami menunggu mentari pagi menyapa.

Namun, pagi yang indah tersebut awan menutupi cahaya mentari pagi. Cuma dapat menyaksikan sinaran pagi yang tidak betul-betul menyinar. Syukur masih ada peluang kedua di hari Ahad. Anak-anak Ummi dah excited sangat. Along dah sedikit basah. Main air. Ummi dengan abah melayan perasaan. Cuma, kena ketahui, percutian dengan anak-anak tak serelax bercuti berdua. Mood honeymoon sikit kacau bilau..hahahah, tapi seronok la melayan gelagat depa. Penat sekejap jer terasa, namun memori indah saat anak-anak kecil ni akan tetap mekar di ingatan.

Lepas melayan perasaan di tepi ombak yang tenang, awan yang redup dan suasana yang indah. Kami semua meneruskan aktiviti pagi dengan bersarapan di coffee house.

Makanan disini enak yang amat. Ummi dengan abah , breakfast hari pertama kami sama-sama setuju yang bubur nasi adalah yang paling best. Serius, bila tambah dengan sambal kicap..fuh sedap! Jam masa tu dah menunjukkan 830pagi. Kami keluar daripada coffee house dan anak-anak Ummi nak terjun swimming pool. Pikir, alang-alang lepas ni sukaneka jadi Ummi benarkan, sebab nanti main pasir kotor juga.



Sukaneka Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017

Aktiviti bermula jam 915pagi. Jadual sikit berganjak, kerana menunggu semua ahli berkumpul. Sukaneka bermula dengan acara anak-anak. Ada 3 game pihak resort sediakan untuk blogger cilik. Sebab apa panggil blogger cilik? Depa semua , tak kira anak blogger mana semua suka bergambar, dan bab blog pandai.

Mungkin ni semua , bakal pengganti generasi mak dan ayah. Jom saksikan galeri sukaneka blogger Cilik. Mak ayah yang excited bila anak main. Hahaha nak menang punya pasal, suruh anak tiup belom cepat-cepat dan lepas tu gunakan kuku asalkan pecah.

Si angah, ehm..tiup kecik yang amat. Lepas tu dia tarik jer, asal pecah.. hahaha dah tau, dia mana reti tiup belon, tapi nak cuba tu. Bagus Angah, keyakinan 200%. cayalah! Tapi, bab group, asyik salah baris ker Angah ni!.

Sukaneka Kbba9 dan pasangan

Kalau tadi budak-budak, ini pula mak budak dan ayah budak. Kami pun ada 3 game. Siap kena lari dalam guni.. hahah Ummi tak ingat last lari dalam gini bila,asa kecik jer kot. Tapi syoknya macam-macam gaya. Kak D paling lawak, boleh catwalk gitu. Adoiii, orang bertanding la kak😁😁. 
Masa permainan bawa bola dengan gelung, semua orang boleh buat, cuma ada yang laju, ada yang terpesong ke barisan group lain, dan macam-macam lagi. Yang best, gelak ketawa tu yang buat semua orang suka dan rasa lebih rapat dan mesra.
Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017

Nka order Brownies di Putrajaya dan KL boleh contact abam Korie, okay!

Paling teror main boling kelapa , group Chalie tak silap. 26 pin jatuh. Hebat! Group Ummi 6 jatuhan sahaja. Abah kali ni tak bernasib baik, tak ada yang jatuh. Owh ya, satu lagi, kudapan sedap kami semasa sukaneka Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017 di bawakan khas oleh AbamKorie.com.

Lepas habis sukaneka kami semua berehat dan sambung untuk lunch sebelum tu sempat mandi manda di swimming pool. Dan nak tahu apa aktiviti kami selepas ini, tunggu ya..

 

Travel Pack Cosmoderm wajib bawa travel.

Hi korang, apa khabar? Nak cerita lagi ini, kami masih tak boleh move on la mood bercuti di Legend Cherating Beach Resort Lokasi Pilihan Family Day KBBA9. Kali ini Ummi nak share apa yang Ummi bawa sepanjang percutian, ini nak kenalkan kat korang Travel Pack Cosmoderm. Sangat sesuai untuk travel mana-mana, kiranya wajib ada satu set dalam beg kain atau beg kain solat tu.. haa!

Kenapa Travel Pack Cosmoderm wajib bawa travel?

1 set travel pack Cosmoderm ini ada 3  yang wajib. Tapi kalau beli set set travel pack Umrah dan haji yang special tau. Ada free Vanity’s Favourite Deep Heat Lotion (100ML).  Klik website Cosmoderm untuk tengok pakej yang sentiasa di offer. Wajib bawa semua ni. baca sampai habis apa sebab semua ni wajib ada.

credit photo kepada http://alampauh.blogspot.my/
1. Vitamin E Cream 3,000iu (50ML)
Melembapkan kulit wajah yang kering dan tidak selesa dalam keadaan cuaca panas terik atau dingin kesejukkan ketika travel. Ummi sendiri dah pakai lebih daripada 8 tiub ke 10 tiub vitamin E cream 3000 iu ni.  Ummi pakai sejak Vit E Cream ni masih dalam bekas bulat lagi. Salah satusebab Ummi pakai Vitamin E ni adalah selepas muka  teruk kesan facial kalau tak kena dengan kulit memudaratkan.
Kulit masa tu jadi kering yang amat, lepas pakai Vitamin E cream 3000 iu ni terus nampak perubahan, itu yang buat jatuh cinta dan terus pakai sampai hari ini. Ini Ummi buat demo :

2. Tea Tree Oil Magic Body Lotion (60ML)
Ini pula tea Tree Oil Body Lotion yang mana sangat memberikan kesegaran dan meredakan kegatalan kulit akibat cuaca panas kering atau dingin. Saat pergi travel, ada macam-macam keadaan , ada masa sejuk yang amat dalam bilik hawa dingin. Malah ada ketika badan gatal-gatal akibat berpeluh dan tidak membersihkan diri secukupnya.
Jadi, biasa Ummi bawa kemana sahaja magic Body Lotion ini. Kalau anak-anak gatal, boleh terus pakaikan dan sapu pada tempat yang gatal tu. Lagi satu tahu kenapa kena bawa travel set Cosmoderm ini? Salah satu sebab kalau la uols tertinggal deadorant, magic lotion ni boleh bantu tau.. hehehe ambil sikit jer, sapu kat bawah celah-celah ketiak tu… ha! Ke baru tau jer penggunaan rahsia ni? Heheeh sangat sesuai juga kalau nak letak kat celah-celah tu , bagi mereka yang kulit sensitif  dan gatal pakai deadorant, boleh gunakan magic lotion lepas ni tau.
Penyelesaian cepat dan berkesan untuk bau badan, jerawat badan dan selar matahari
• Menyamankan kulit terengsa dan tidak selesa
• Meredakan selar matahari tanpa pengelupasan
• Membantu kurangkan ruam, jangkitan kulat dan kuman
• Penghalau nyamuk, serangga, pepijat katil dan redakan gigitan serangga
• Anti-bau badan dengan deodoran asli
3. Advanced Moisture Therapy Cream (50ML)
Lagi satu, korang kena bawa sekali Advance Moisture Therapy Cream ini. Biasa kalau travel kita akan rasa kering jer kulit , bila berjemur , mandi kat pool dan sebagainya. Jadi nak pulihkan semula kulit  dan mungkin ada tumit kaki yang merekah  boleh gunakan juga cream ini. Kiranya cream penyelamat jugalah.
4. Vanity’s Favourite Deep Heat Lotion (100ML) – PERCUMA – mengikut term semasa 
Biasa kalau travel pasti banyak berjalan kan, samalah macam kami ke Family Day lepas. Ada sukaneka , ada game dan jalan sana sini , penat yang amat. Tapi ada deep heat ni amat melegakan. Serius tau!
Vanity’s Favourite Deep Heat Lotion sangat membantu melegakan otot-otot yang lenguh akibat berjalan jauh. Ummi dah pakaikan siap-siap pada kaki, betis dan belakang.. sedap jer angin keluar tau, lepas beberapa ketika sapu pada badan.
Apa lagi keistimewaan Travel Set Cosmoderm ini? Ehm, kebanyakkan produk Cosmoderm selamat untuk semua  peringkat umur. Kalau beli dan menggunakannya, semua dari abah, mak dan anak-anak semua boleh kongsi pakai. Mudah kan? Kalau bawa nenek pergi travel sama, deep heat sangat membantu melegakan otot yang kejang atau tegang akibat berjalan banyak.

Travel Pack Cosmoderm

So , siapa nak cuba boleh dapatkan dari sini :

Website: www.cosmoderm.com.my
Facebook: https://www.facebook.com/Cosmoderm/
Instagram: https://www.instagram.com/cosmoderm/

Legend Cherating Beach Resort Lokasi Pilihan Family Day KBBA9

Huhuhuuu, nak share ni, kami tengah berseronok kat Legend Cherating Beach Resort untuk family day KBBA9 bagi kali ini setelah  yang berlalu beberapa bula lepas entry lepas disini : Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari Padat Dengan Ilmu dan Silaturrahim

Kali ini kami ber kampung di Legend Cherating Beach Resort  selama 3 hari 2 malam. Ini Ummi nak share excitednya hari pertama kami sampai di sini. Serius teruja sangat. Sekali yang menarik perhatian anak-anak adalah pool kat sini. Wah, sangat nyaman mata memandang dan lebih mengujakan bila dapat terjun! Ini permandangan bilik penginapan kami Bilik Ummi tu kat atas tu, level 3, bilik 337.

Pet Farm – Arnab Gebu-gebu tau!

Petang Jumaat (18/8/2017) kami sampai dalam jam 330 petang. Sampai sini terus rehat seketika, solat jamak dan anak-anak dah teruja nak turun ke pool. Tapi bila dah kat bawah nampak ada Pet Farm , berlari semua ke  arnab yang nampak  duk dalam kandang yang disediakan. Sampai jer sana, adik tak berani masuk. hehehe , masuk free tau, tapi makanan arnab kena beli 1 pek RM5.00.  Bolehlah kan, nak gembirakan arnab dan anak-anak kan.. hehehe

Tengoklah ni, gebu gebu tau..dan yang penting manja sangat. Semua friendly, boleh jer angkat kalau berani. Ana-anak arnab ni ada macam-macam warna, semua lawa-lawa .. geram aihh!

Geram sangat dengan gebu gebas ni.. bulu tebal. Yang penting mudah didekati dan mesra tetamu. So, budak-budak lagi lah excited. Angah siap nak tangkap seekor nak bawa balik . Adui lah angah oiii..memang pencinta alam!

Ada juga taman mainan yang simple jer  untuk anak-anak. Bolehla singgah sekejap untuk main-main dan tenangkan aak-anak yang nak main atau dalam keadaan teruja gitu.

Swimming Pool di Legend Cherating Beach Resort 

Swimming pool kat sini ada beberapa ketinggian , daripada 2.5 ft sehingga 6ft. Serius anak-anak mandi, mak-mak pun excited tau. Syok owh berendam, kalau kat rumah tak boleh kan. Boleh mandi seawal jam 8.00 pagi. Anak-anak Ummi dah tak boleh dikawal, pool buka jer depa dah siap sedia nak terjun. Puas hati bukan main mandi kat sini. Along dah besar , dia berani la ke pool yang 3ft tu, Angah jer Ummi tak berapa harap lagi.

Legend Cherating Beach Resort

Bagi siapa-siapa yang masih merancang untuk bercuti , Legend Cherating Beach Resort amat sesuai untuk lokasi percuti. Dan kali ini kami kan pergi untuk family day , jadi banyak la aktiviti dilakukan termasuk sukaneka, menyusuri sungai paya bakau, melihat kelip-kelip dan juga berakit. Serius semua game dan juga aktivit di sediakan amat memuaskan hati dan buatkan hati ini girang 200%. .. tunggu Ummi update apa lagi aktiviti kami ya..

Facebook : https://www.facebook.com/legendresort.cherating/

Website : http://www.legendcherating.com/

Instagram : https://www.instagram.com/legendresort.cherating/

https://www.instagram.com/umminanipictures/

Segmen bersama blogger Umminani di rancangan Tumit Tinggi Tv 1

Assalamualaikum, hi semua kawan-kawan pembaca blog Ummi. Apa khabar? Sihat ? Kali ini Ummi nak ambil kesempatan untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua krew Rancangan Tumit Tinggi TV 1 yang telah bekerjasama dengan Ummi untuk segmen blogger.

Syukur tak terhingga bila , Shiqeen Sattar  sahabat blogger dan juga sahabat PDRM Ummi mencalonkan Ummi untuk segmen blogger Rancangan Tumit Tinggi TV 1.  Pada mulanya Ummi agak terkejut, dan bila lamaran di berikan Ummi terima wlaupun hakikatnya belum pasti pihak PDRM beri keizinan atau tidak.

Bagi slot bersama Blogger kali ini, Ummi perlu memakai pakaian uniform polis. Salah satu kehendak penerbit kali ini. Tujuannya  tidak lain , hanya sekadar memberikan inspirasi kepada pembaca dan penonton di luar sana.

16 JUN 2017 – Dalam kesibukkan menyiapkan persiapan  paluan berundur YDH Dato Pengarah JSPT, Ummi kena persiapkan diri juga untuk rakaman segmen blogger rancangan Tumit Tinggi TV1.

Gila weh masa kesuntukkan yang amat sangat, bayangkan pada bulan puasa masa sangat limited untuk buat kerja. Sampaikan ada saat, nak berjumpa boss pun sangat limited dan terhad. Semua sibuk untuk pengurusan paluan berundur dan juga serah terima tugas.  – Terpaksa jadi mc adhoc di majlis serah terima tugas timbalan pengarah!

Proses dapatkan kelulusan untuk rakaman Rancangan Tumit Tinggi

15 Jun masih tak sign surat kebenaran untuk mengadakan sessi rakaman di pejabat. Urghhh! Ini kalau tak kena gaya atau salah step boleh dapat surat cinta lagi ini. Jadi, dalam masa menunggu buku aturcara yang Ummi sediakan dengan pro pusat, Ummi ambil kesempatan untuk dapatkan kebenaran daripada ACP Ibrahim. Alhamdulillah dengan briefing ringkas akhirnya surat daripada RTM dah di luluskan oleh Tuan ACP Ibrahim. Bukan mudah weh! Patut balik jam 4.00 petang, tunggu sampai jam 6.00 petang tau! Semata -mata nak ikut procedur.

Bila di tanya, Ummi maklumkan ACP Ibrahim, “saya dipilih kerana sya pemilik blog Umminani.com. Tuan, walaupun ada calon lain, tapi mereka bukan pemilik blog ini. Ini hak saya!” Huhuu  berani weh. Kena tahu dan faham, politik ada di mana-mana, ada masa kau dah beraya buat satu-satu benda tapi, kena potong kat korner..hahaha jadi kali ini tak ada siapa boleh potong kat korner weh.. Umminani ada sorang jer!

Angkut barang, tunggu crew lebih 30 minit! Lama juga!

Okay, bila tiba hari jadi, lepas sahaja acara paluan berundur selesai , Ummi terus ke pejabat. Bila dah naik  ke pejabat , Ummi tunggu call Cik Wan Zila, penerbit Rancangan Tumit Tinggi. Tepat jam 1030 pagi, Ummi ajak Cik Nurul KPL Ummi untuk turun kebawah  Menara 1 , ke gate utama Bukit Aman dengan kereta pasukan untuk bawa naik barang dan kelengkapan untuk rakaman.

Bila kami dah naik kenderaan, tunggu crew punya la lama untuk buat pendaftaran kat pintu masuk Bukit Aman, yes ini procedur kena ikut demi keselamatan. Punya lah lama, hampir 30 minit menunggu di Lobi Menara 1. Bila dah semua sampai, terus naik ke tingkat 20 dan mulakan sessi.

Huuuuhu, muka memang sememeh k, yer la tadi masa majlis paluan berundur jalan panas-panas tak sempat dah nak make up lawa-lawa. Tak pe baru lah real kerja polis kan, bukan model! ahaksss!

Sessi pertama habis dalam jam 4 petang juga. Dari rakaman dalam pejabat sampailah depan pintu utama Bukit Aman. Syukur semua selesai dengan baik, dan bila settle je, hujan pun turun..syukur selamat selesaikan kerja rakaman ini dengan jayanya. Alhamdulillah.

Hari rakaman atas helikopter 22 Jun 2017 – PGU Sungai Besi 

Ehm, ini satu hal lagi, bukan mudah nak settlekan urusan crew untuk naik bersama dalam helikopter. Kalau tahun lepas bawa crew utusan mudah jer! Ini storynya –  Pemantauan Trafik PDRM Melalui Udara Sempena CNY 2017

Tapi bila dah Allah swt izinkan semuanya jadi mudah jer. Kiranya masa nak buat pengambaran atas helikopter ini , crew ikut sekali untuk  pemantauan udara Op Selamat 11/2017 – Sempena Hari Raya Aidilfitri . Krew sorang jer boleh naik dan segala form semua kena isi untuk keselamatan.

Ini pula striory Ummi masa pemantauan udara tahun ini – lepas memantau terus shoot balik kampung. – Perjalanan balik kampung, 12 jam perjalanan..huhuuu

Lepas semua dah ready, rakaman dah siap semangat nak raya bukan main lagii. Terlupa nak update pasal preparation untuk rancangan Tumit Tinggi ini. Maaf ya semua. Tapi di instagram ada jer update – siapa belum follow , silakan ke https://www.instagram.com/ummi_nani/

Rancangan yang di tunggu kini tiba pada  – 9 Julai 2017 . korang jemput layan rakaman ini yer.  Terima kasih kepada semua yang dah menonton, semoga menjadi inspirasi kepada semua. Terima kasih atas sokongan kepada Umminani.

Tumit tinggi, wanita inspirasi global!

 

Perjalanan balik kampung, 12 jam perjalanan..huhuuu

Hi dears, apa cerita raya? Kami akhirnya beraya di Perlis, selepas ambil kira banyak perkara. Seronok bukan main , bukan saja anak-anak tapi maknya sekali heheh.

Perjalanan balik kampung kami pada hari Khamis. Itupun selepas Ummi balik kerja, permantauan udara menggunakan helikopter ke Timur. Balik pemantauan udara, huha huhaa, sampai jam 3ptg juga.

Yer la, sebabnya lepas turun dari helikopter rehat sekejap sebelum meneruskan sessi shooting. Ops shooting apa yer? Heheheh rahsia seketika.

Tup tap tup tap balik rumah sampai jam 5petang jugalah. Lepas tu, singgah pergi pasar ramadhan beli nasi bungkus jer. Kami beli nasi bukan apa mudah jer untuk makan dan kemas-kemas terus bergerak balik kampong.

Kami bergerak balik kampung lebih kurang jam 930 malam, bertolak dari Semenyih. Masa kami bergerak balik, jem tu jem juga, tapi still boleh gerak. Tapi memandangkan Ummi memang pening lalat, kira nak tidoq je..heheheheh mujuq cik abang boleh drive sendiri. Cuma kami singgah di  Simpang Pulai kami sahur. Sahur dengan maggi jer dengan sikit bekalan makanan dari rumah.

Nak belikan Along roti, tapi malangnya roti habis langsung kat Petron. Huhh…tu yang terpaksa belikan Along maggi ayam cup. Cukup lah untuk Along alas perut..

Lepas tu , lepas jer Bandar Baru, mata dah tak boleh tahan dangat dah. Kami singgah tepi hentian  dan Cik Abang kata ambil masa nak rehat. Masa tu, kami pastikan kunci kereta, semua sambung lena! Hahahah, apa yang lawaknya..kami terlena sampai jam 7 pagii…hahahaha..terus bangun!

Kami teruskan perjalanan dan singgah kat Juru , isi minyak di Shell. Yang lawaknya masa kat Tol Juru, T&G tak lepas! Perjalanan lebih masa.. adeh..berapa jam di benarkan kat highway? Ehm, mujur kami di lorong kiri. Lorong kiri tunai , ada Cashi jaga, jadi mudahlah urusan ..kalau tak mesti sangkut kat tol!

Bila nak bergerak , sebab nak ambil mak kat rumah mak sedara, rumah jang..kami saja pilih nak lalu Jitra. Singgah pasar Jitra, beli dodol 2 kilo. Rm12 sekilo. Sedap juga.. Mr Suami kata, singgah  la rumah Datuk Karim, ayahanda kepada Mummy Reena. Tapi, sampai jer depan rumah , ting tong… ting tong.. “Assalamualaikum…assalamualaikum….”.. sunyi jer.. Ummi call Mummy Reena , rupanya Datuk Karim di KL, beraya dirumah anak-anak.

Last, kami teruskan perjalanan balik ke Perlis. Pergi rumah mak jang sat, ambil mak dan terus balik rumah mak. Huhuuu penat nya perjalanan! Dekat 12jam! Syukur, akhirnya dapat la duduk rehat dan berbuka puasa di kampung.

Sessi Photoshoot Raya 2017 KBBA9 Meriah

Syukur Alhamdulillah , hari ini selesai sessi photoshoot raya KBBA9 tahun 2017. KBBA9 ini adalah Kelab Blogger Ben Ashaari yang di mulai sejak 2009. Kami adakan photoshoot di Muzium Warisan Melayu, Universiti Putra Malaysia . Seawal jam 7pagi kami geng KBBA9 dah tiba di lokasi. Serius teruja!

Yang mana satu Ben Ashaari? Ala tak payah nak kenalkan, bukan asing lagi di mana-mana media. Ben Ashaari tu yang berbaju oren. Nak kenal rapat – Terjah blog Aben. Seronok yang amat, bukan sekadar nak photoshoot raya, tapi merapatkan silaturrahim sesama kami. Serius, kami ada yang tak pernah jumpa tapi macam adik beradik. Jumpa baru sekali , tapi mesranya bagaikan bertahun lamanya.   Encik Amin Jamri dari K.Rogers Butter Cookies Distributor – Center sponsor biskut untuk kami beraya hari ini.. Eh awalnya, bukan beraya tapi nak ceritanya K. Rogers Butter Cookies ini sangat sesuai untuk di hidangkan semasa hari raya nanti. Serius uols takkan menyesal. Harga berpatutan dan yang penting rasa tu sedap. Jimat masa ooo nak bua cookies.
Ini wanita blogger KBBA9 yang terlibat dengan photoshoot Raya KBBA9 tahun ini. Ramaikan? Memang ramai, secara tak langsung inilah family kami di serata negeri. Pergi  mana-mana pun tak sunyi sebab setiap negeri ada jer adik beradik Blogger. Ini kehebatan KBBA9 – Kelab Blogger Ben Ashaari. hehehe ada yang nak join ? Pm BEN ASHAARI ye.. serius semua orang ada peluang nak join KBBA9.
Ini sahabat Ummi, Yanie Yusuf seorang wanita hebat. Bekerja dan juga berniaga. Mula-mula kenal memang tak mesra, sekali bila kami semua dah rapat, serius manis orangnya dan baik budi. Best sangat kawan dengan Yanie. Heeheh kononnya berposing gaya Datin gitu
photoshoot raya

Persahabatan tidak mengira siapa , pangkar dan darjat. Abang Ben Ashaari biasanya akan kerap tekankan bab kesetiaan dan kejujuran dalam bersahabat. Serius , sebab tu kami bukan sekadar suka-suka tapi ukhwah kami berpanjangan sehingga pasangan kami dan juga anak-anak. Ini yang buatkan Kelab Blogger Kbba9 utuh . Lagi teringat akan pesan Ben,  “Nak dapatkan sesuatu kena usaha, kena konsisten. Selepas tu, bersedia untuk dapatkan hasilnya… “. Semoga seua geng KBBA9 terus cemerlang. Bye.

Debaran merisik dan meminang buat hati jadi gundah , ini keputusan besar dalam hidup !

Korang pernah mimpi tak nak dapat barang idaman? Ummi serius rasa nak menangis pun ada bila tarikh 18 April jadi saksi Ummi buat satu pelaburan besar demi minat. Owhhh..rasa pilu di hati, tambahan lagi dengan sokongan Mr Suami dan juga Abg Ben Ashaari.

Hari dijanjikan tiba…

Hari dijanjikan tiba, kami berjumpa di KLCC jam 10.00 pagi. Rasa berdebar yang amat sangat. Bawa cash, tapi kononnya nak mudah masukkan cash ke dalam Maybank KLCC. Nanti Sambung kat bawah..hehehe

Sebelum abg Ben sampai, Ummi dah usha usha barangan nak dipinang. Tapi macam kucing tengok besi. Tahu tu besi, tapi tak tahu kegunaan. Serius blur dan yang tahu nak hasilnya menawan mata memandang. Bila abg Ben sampai…

Satu-persatu di soal, kalau Ummi memang tak tahu nak soal apa..ehhe. Bayangkan , nak meminang gadis jelita, atau jejaka idaman depan mata… heheh uols rasa apa? Eh..mesti debaran tu kencang kan? Yer kannn?

Samalah tahu tak bila dah buat keputusan nak meminang dan terus menikah ni! Hahaha walaupun gajaet, bukan sebarang gajet okay! Ummi buat keputusan penting  , untuk melabur kali ini. Seriuss, macam keputusan nak kahwin..heheh

Okay, back to story… abg Ben pun cerita satu-satu function,daripada body , hinggalah accessories..huhuu, seriuss bertambah kencang..hehe berpeluh wei dalam aircond!

Hantaran ada masalah!

Bukan satu tapi dua , tiga..akhirnya .. mereka semua di pinang dan mereka juga bersetuju . Mas kahwin pula ada masalah! Erghhh… apa ni, unsuccessfull.. ya Allah cubaaan apakah ini? Haishh..rupanya, teknologi tak benarkan hantaran melebihi RM5K.

Alhamdulillah ada singa kuning di bawah, mengatur langkah..mengira langkah..berdebar..dan bertambah debar. Mana tidaknya.. dah pinang nak nikah..tapi hantaran taka da! Wowww…serius bederau darah!

15 kemudian, syukur..rupanya perlukan hantaran secara cash! Baru puas hati. Ehm… akhirnya, transaksi berjaya. JADILAH DIA milikku selamanya.

Hilang debaran di jiwan..hati bergelora rasa syukur tak terkata. Hantaran keseluruhan RM6733.50, Jumlah yang besar bagi Ummi. Belum ditambah kos lain dipinang di Low Yatt RM596. Syukur tak terhingga. Bagaikan mimpi, ini hasil usahaku bertahun lamanya. Bukan mudah, tapi demi cita-cita dan minat ku redha. Paling touching, suami menemani  disisi.. rasa bahagia tu masyallah buat air mata bertakung.

Bila pegangan pertama, rasa berdebar..suka dan hiba.. hasilnya disini : Bawal Sempoi

Malam pertama kami, ku usap..ku pegang, dan belai..kau kini milikku. Kau jiwaku… bukan Ummi sahaja rasa seronok, tapi kegembiraan ini Ummi kongsikan dengan Suami dan anak-anak. Mereka semua menyokong Ummi, support Ummi ..serius rasa diri dikasihi bila minat dihargai. Terima kasih sayang dan anak-anak.

Kini hari kedua kami bersama, Ummi masih lagi rasa syukur dan seronok. Sehingga pergi kerja dan juga kegunaan rasmi ku bawa dan peluk seeratnya. Syukur… selamat datang dalam hidupku  Sony Alpha A6000 – Sebuah CAMERA .

Thank you abg Ben Ashaari banyak bantu , daripada blog jiwa kacau kini sehari ke sehari makin bertambah baik. Halalkan ilmu dan tenaga yang dikerahkan. Tiada mampu dapat dibalas. Semoga keluarga aben dimurahkan rezeki.

Doakan Ummi success dalam bidang dan minat Ummi. Doakan minat berubah menjadi mesin cetakkan duit untuk kami sekeluarga . Ummi doakan uols boleh capai apa juga hajat uols, yang penting ada matlamat dan minat, kena usaha selepas tu. All the best untuk kalian yang ada impian juga. Semoga tercapai.

Kolam mandi penuh dengan cecair kekuningan, apa jadi?

Selamat berhujung minggu. Apa perancangan hari ini, dah ada menu nk di masak ke? Ummi bab masak belum tahu sebab hanya kami jer kat rumah hari ini.Mr Suami pula kena kerja 24 jam hari ini.

Pagi ini acara bermula dengan mandi kolam. Adeh! Anak-anak ini ingat tau apa kita janji, jangan buat main. Hari Rabu lepas nak lepas gian main air, depa minta abah masukkan angin dan mandi kat dapur.

Aduiii, yang abah ini melayan..Ummi pun layan jer la ingatkan kesian. Tapi, rezeki nak mandi tak lama sebab apa nak tahu… hahahaha adik buat hal! Adehh….prutttttt, tiba-tiba air kolam bertompok kuning… bersepah Along dengan Angah lari keluar dari kolam.

Hahahahaha adik sembur pewarna kuning. Erghhh, bukan Along Angah jer yang tak lalu nak mandi tapi Ummi dengan abah bising sebab air dah jadi najis.

Al kisahnya Ummi la kena bersihkan. Adeh! Adik, Ummi letih sangat dik.. Silap Ummi juga tk pakaikan wet drypers untuk mandi. Kalau tak dah selamat la. Proses mengemop ambik masa juga! Tapi okaylah, berpeluh juga Ummi.

Pagi ini….

Aktiviti hujung minggu depa semua, berendam. Hahahah belajar daripada pengalaman Ummi dah pakaikan adik CD awal-awal, tapi tak risau sangat sebelum masuk air adik dah lepasan pewarna kuning. Kebarangkalian nak melepas lagi tu dah 0.01% sahaja.

Penat kot kalau nak mencuci lagi pool pagi ini. Ummi pun ada kerja nak selesaikan jadi biarjer Along dengan Angah terus berendam sampai letih. Kakak dengan Adik dah masuk . Cukuplah sikit-sikit, baby tak boleh main lama-lama.

Plan hari ini nak ke KLANG. Dan nak ke DIY nak beli barang untuk buat hadiah pakcik dengan cik NANA punya konvokesyen. Petang-petang sikit la keluar, boleh rest sekejap. Tambahan semalam kul 1215am baru smpai rumah.

Lepas kelas anak terus ke Putrajaya tengok geng KBBA9 main futsal. Ikutkan hati Along dengan Angah tak mahu lagi berganjak depa. Nak terus main, owh no..abah bagi kebebasan sampai kul 12 jer. Okaylah, nak siap-siap apa yang patut.. selamat berhujung minggu. Kalau nak buat donut hari ini boleh tengok resepi ini : RESEPI DONUT MUDAH TANPA ULI