travel ke dhubai rehatkan minda
Kisah Cuti/Travel

Travel ke Dhubai ; Apa pendapat korang?

Salam ramadhan ke 17, kita semakin menghampiri pada pengakhir Ramadan. Dan yang best tu, cuti sekolah pula menjelma. UN masih terfikir dan masih mencari-cari lokasi best nak bercuti. Benar-benar tepu oiii kerja tanpa ada rest. Kalau yer pun rest, mereputlah kat rumah. Ehm.. mula-mula plan nak travel jauh sikit kali ini. Mungkin ke Singopore, Vietnam, atau Krabi. Kan dekat dah tu dengan Perlis kan.  Tapi, sesungguhnya menggugat jiwa bila UN google dan layari instagram ternampak Dhubai. Eh..kalau ter travel ke Dhubai pun okay jugakan?

Sejak kahwin sampai hari ini, UN belum lagi travel jauh tau. Yer la anak-anak masih kecil. Masa tu nak pergi dan nak tinggalkan mereka pun satu masalah juga. Kalau nak bawa mereka, ehm..kenalah prepare poket lebih tebal dari pergi berduakan. Malah UN memang ada juga berimpian nak travel jauh. Dah masukkan dalam dreamboard pun. Harapnya jadi impian dalam masa terdekat. Korang doakan impian UN untuk travel ke Dhubai menjadi kenyataan okay.

Okay, UN sebenarnya teringin nak merasa angin di negara orang lain. Malah, kalau kita  pergi jauh dan luar sikit dari negara kita sekurangnya dapatlah kita belajar budaya baru di tempat orang. Makanan, budaya dan juga lifestyles mereka pastinya berbeza dengan kita kan. Korang, nak tanya. Kalau UN ubah plan ke Dhubai okay tak? Betul ni..okay ke okay?

Kenapa travel ke Dhubai jadi pilihan UN ?

Kenapa travel ke Dhubai jadi pilihan UN? Bila UN mencari maklumat , Malaysia ini adalah top 10 passport bermaksud. Kat sini bermakna lebih 50 negara kita adalah antara negara yang tidak perlu apply visa dan Dubai antara negara yang anda terima visa semasa kita tiba di sana. Tidak perlu apply visa. Urusan immigration di Dubai juga sangat cepat.  Malaysia adalah Negara yang sangat dipercayai oleh Dhubai, maka urusan di immigration juga sangat cepat dan tidak mengambil masa yang lama.

travel ke dhubai demi burj khalifa

Selain itu, bila sebut Dhubai semestinya tempat mesti pergi adalah Burj Khalifa. Bangunan yang tertinggi di dunia tau. Korang bayangkan lah, bangunan tu ada 124 tingkat dan anda nak naik ke atas sana tu dengan menaiki lif yang berkelajuan tinggi dan bergerak pantas. Pemandangan dari atas sangat cantik terutama pada waktu malam. Pemandangan yang indah dengan 360 darjah yang sememangnya memberikan anda satu momen dan kenangan yang indah dan istimewa. Teruja sangat, itu baru tengok pada google dan youtube, belum lagi lihat dengan mata sendiri. Tak sabarnya. Harga tiket seorang untuk naik keatas baru RM163.12.

Keunikkan makanan di Dhubai :

Sumber : google

Even, kat Dubai ni makanan pun sedap2 tau. Unik tu semestinya sebab setiap negara tu berbeza dari segi hidangan makanannya. Member UN yang pernah kesana ada cerita,  makanan kat sana sangat sedap. Cuma harganya agak mahal jika dibandingkan dengan harga makanan di Malaysia. Tapi kita yang nak travel ini kena ingat, pergi bukan selalu dan tak slaah mencuba sesuatu yang baru. So, food hunter sejenis UN ini sesuai sangat ke sana kan.

Search Flight Guna Traveloka :

Korang pun tahukan, UN sejenis manusia suka mencari maklumat. Kalau dah berimpian nak kesana, mestilah kita cari tiket. UN dalam masa mencari-cari tiket, terjumpa website Traveloka dan search flights to Dubai. Haa, kenape UN pilih traveloka? Banyak benda best yang korang boleh dapat kalau korang book thru Traveloka ni tau. Antara benefits yang korang boleh dapat adalah no hidden charge dikenakan kat korang. Save dah bajet korang kat situ, betul tak?

Lagi satu kan, paling best adalah book thru Traveloka ni , korang boleh boleh buat monthly installment kat Maybank. Yes, sekarang.

Last skali UN nak bagitau pasal Traveloka ni. Kompem benda best giler punye lah. Nak tahu ke ? Rahsianya adalah, korang boleh set price alert tau melalui apps Traveloka ni. Kiranye kalau kita dah memang ada plan nak travel ke satu-satu tempat tu, tapi tunggu promo untuk pergi sana, jangan risau lah, Traveloka boleh notify kita.  Nampak kan yang Traveloka ni sangatlah membantu terutamanya  bagi UN yang first time bercuti di luar negara ataupun firstime nak jadi backpacker.

Dalam banyak-banyak flight tu, UN  jumpa Cheap Singapore Airlines Booking. UN cam terkejut giler, “What, seriouslah die boleh bagi harga yang sangat-sangat dan amatlah berbaloiii!”

Jadi takkan nak tunggu je kan. Memang terus book lah. Sebab selaLunya benda-benda promo dengan sales cepat jer habis. Jadi risau tau dari impian terus tak jadi pergi. Aduhhhhh, tak sabarnya nak pergi bercuti ke Dubai.

Plan anniversary kat Dhubai :

umminani dan suami makan di naan lounge

Jom la korang, kita book sesama pergi ke Dubai kat Traveloka punya website. Mana tau lah rezeki kita dapat jumpa ke kan. Lagi satu, simpan duit poket banyak –banyak, kita shopping kosmetik Huda Beauty kat sana. Heheheh Oklah, nak rehat sambil google lebihbanyak info tentang Dhubai. Kita jumpa kat sana okay… ewahhh, bagilah chance nak honeymoon kat Dhubai setelah usia perkahwinan kami cecah 10 tahun. Anniversary kita celebrate kat Dhubai okay sayang 🙂 .

17 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *