Along dah dapat port pancing!

Rutin kami ke Sg Long untuk hantaq anak kelas membaca sejak 2014. Tapi sebab malam, jarang la nak explore kawasan sini.

Tahun ini Cikgu Ani tukar lokasi, daripada rumah ke premis kedai. Semasa sedang tawaf kawasan, nampak kolam udang. Biasa kami hanya tunggu di dalam kereta sahaja selama sejam.

Ehmm, Along kan memang kaki pancing. Kalau balik kampung memang kena turut kehendak dia nak memancing. Biasa Tok la dengan Tok Njang yang melayan. Malam ni dia pujuk Ummi nak cuba memancing udang.

Ummi survey harga kanak-kanak sejam Rm10.00, umpan Rm3.00. Jadi pikirkan masa ada sejam, Ummi pun bagi jer dia masa untuk bersendirian. Adik-adik ini teman sekejap je, memancing mana boleh bising. Orang masa nilah nak tenangkan jiwa.

Hasil boleh bawa balik, owhh tambah syok la dia. Hasil tangkapan Along ada 13 ekor. Banyak juga dalam masa sejam. Hobi berduit ini Along oiii.

Sejam berbaloi la harga budak. Kalau dewasa Rm18.00 sejam. Pasangan Rm25.00. Ini dia duk ajak pergi lagi. Ummi bagi syarat, sebulan sekali sahaja. Hahaha.

Anak ikut teladan ayah.

Selamat pagi. Setiap kita ingin hidup lebih baik daripada sebelumnya. Cuma, apakah tindakan yang kita buat?

Dalam gambar ini adalah adik. Pantang nampak nasi atau sebarang sampah. Cermat sangat orang kata.

Nak dikatakan pandai menyapu tidaklah. Yer la baru nak masuk 2 tahun.

Tetapi, dia mencuba buat yang terbaik.
Dan ‘result’, mungkin dia akan jadi serajin abah Muazam Nawawi 😚. Untung wife adik esok😄😍.

#teladanayah

Cerita anak lelaki yang boleh harap!

Ini cerita minggu lepas hari Sabtu. Suami kena bertugas pada hujung minggu. Hari Jumaat kira dia off duduk di rumah la.

Jadi kami sahaja anak beranak berpakat untuk pergi ke kenduri kahwin dan juga untuk memenuhi masa mereka kami pilih untuk ke perpustakaan.

Bangun seawal pagi, semua dah semangat untuk berjalan. Oleh sebab kenduri kahwin ini di Felda D’Saji Tasik Titiwangsa jadi kami singgah ambil suami untuk keluar lunch. Sampai disitu kami pilih untuk parking valet, RM10.00. Parking valet ini menyenangkan dan memudahkan kami.

Kami berjumpa dengan Tuan Ramlee. Tuan Ramlee ini bantu kami suami isteri dan bantuan dia akan kami kenang sehingga akhir hayat kami. Orang kata, bila orang berbudi kita berbahasa. Beginilah, sampai  kini ada masa bertanya khabar juga kepada orang lama ini. Semoga ukhwah sehingga akhir hayat kita. InsyaAllah. Bab makan disini memang tip top. Puas hati buat majlis di Felda D’Saji. Along makan banyak, adik walaupun dalam kategori infant, makan pun boleh tahan juga. Nak larang, anak suka,jadi makan jer la.

Lepas makan, kenalah hantar suami balik ke pejabat. Si kakak nak ikut abah masuk pejabat. Ingatkan mahu la dia stay sampai esok pagi, rupanya tidak pun. Boring agaknya, yerla semua orang dewasa di pejabat.

Kami anak-beranak singgah solat zuhur di Masjid Bukit Aman. Nak tahu, adik nak sangat pergi dekat Along dan Angah, Ummi pula risau. Tapi fikir biarkan jer la, dan tunggu lihat apa reaksi dia. Rupanya  baik pula kelakuan. Dia tak bermain, sebaliknya solat ikut jemaah lain. Bagus, ini baru nak masuk 2 tahun. Pandai adik bawa diri. Ummi rakam dan tunggu tengok lama juga. Risau dia kacau orang, sebaliknya baik jer dia. Hish, lepas ini jangan risau tak kena tempat. 

Lepas solat, kami ke Perpustakaan Negara. Alang-alang ke sana Ummi nak pinjam buku. Ummi tinggal jer anak-anak lelaki 3 orang dalam library kanak-kanak. Cepat-cepat beredar dan ke bahagian pinjaman. Dalam duduk pilih buku debaran didada laju aihhh! Bukan apa risau juga tinggalkan adik dengan Along dan Angah. Lepas pinjam terus turun semula ke perpustakaan kanak-kanak. Buka pintu dan cari mereka bertiga. 

Rupanya tanpa Ummi, ketiga-tiga okay jer. Depa melayan televisyen dan baca buku(tak baca sangat) tengok gambar sahaja. Ummi masuk je, bila dah nampak Ummi dah tak duduk diam dah! Ini lah budak, tanpa mak boleh jer main diam-diam.

Tak lama lepas tu singgah semula di pejabat ambil kakak dan balik. Seharian kami di KL, penat tau. Dan sampai jer di Petronas selepas Sg.Long terus Ummi tak tahan lagi nak memandu. Jadi, berhenti dan take res seketika. Terlelap la sekejap. Lepas 20 minit sambung drive. Sampai rumah Along dengan Angah je bangun, adik dengan kakak sambung tidur. Fuh! Penat tapi anak-anak syok setelah 2 minggu terperap di rumah. Okay lah setakat ini dahulu cerita suka duka kami. Bye.

Melawat orang sakit menginsafkan dan bawa diri sedar untuk syukur

Lawatan ke Hospital bukan sekadar tugas. Tetapi kurniaan Allah swt kepada team saya yang terdiri daripada SI Noriah dan KPL Mohamad Yusri Marzuki. Kami di tugaskan pada 18 Januari 2018. Seawal jam 10.00 pagi kami ke Glenegles Ampang dan seterusnya ke IJN, HKL dan hospital Tawakal.

Kami bukan sekadar melawat atas dasar tugas. Kata En Yusri, “Puan, kita ini direzekikan bertugas dan melawat orang sakit ini 70 malaikat mendoakan kita”.

SAKIT BUAH PINGGANG
Ini adalah Sarjan Nasir daripada Forensik Cheras. Beliau mengalami sakit buah pinggang.
Kopral mengalami masalah jantung. Nampak sihat, tetapi ada isu denyutan jantung yang laju sehingga boleh menyebabkan beliau penat dan pengsan. Doakan beliau kembali sihat.

Setuju.Seperti saya melawat Adik Arissa, sebenarnya Allah swt sedang menjentik saya supaya lebihkan kasih sayang kepada anak-anak. Syukur atas kurniaan Allah.Jom kita doakan semua yang sakit kembali sembuh untuk beribadah. InsyaAllah.

Ini ceritanya Adik Arissa :

18/01, 18:53] KONST NASRULHAQ MAD LATIF: Anak kami Nur Arissa Sofia berumur 6bulan adalah menghidap penyakit yang jarang berlaku dimalaysia yang mana penyakit ini adalah kes ke 3 di malaysia yang diberitahu oleh doktor pakar pediatrik HKL.Dari HPSF pindah HSI skrg ke HKL sudah 4buln.Walaupun diusia 6bulan kami berdoa agar anak kami tetap kuat melawan penyakitnya seperti kalsium tinggi dalam darah,tulang tidak padat dikataan tulang rapuh dan mudah patah,tulang rusuk antara ke 6 ke 7 sudah patah,manakala paru2 tidak dapat berkembang akibat tulangnya tidak dapat membesar mengikut umurnya sekarang,dan bermacam lagi yang sukar kami jelaskan.1jan yang mana anak kami dikejarkan ke icu pediatrik akibat tidak dapat mgawal penafasnya dan nadinya tiba2 menurun keseluruhan badan menjadi biru darahnya turun sangat rendah.9hari mengunakan mesin bantuan penafasan,diberi ubat tidur dan dimasukkan darah tambahan di icu.Anak kami sangat memerlukan susu CALCILO XD dari US yang mana kos nya juga besar.Moga ada keajaiban dan kesembuhan untuk anak kami.

Jika Tuan/Puan ingin membantu boleh hubungi
Nama Ayah : KONST NASRULHAQ MAD LATIF
Tempat bertugas :
BN 6, PGA : 013-6198077

Pengajaran :

Tugasan ini sangat terkesan di hati. Saya melihat akan adik Arrissa merasa amat bersyukur. Jika dibandingkan kehidupan sendiri dengan keluarga ini. Saya memiliki anak-anak yang sihat dan pintar. Bising dan cergas itu nikmat yang kadang saya lupa. Insaf dan sedar untuk menjadi ibu ayah yang lebih baik.

Keduanya, apabila melawat orang sakit, secara tidak langsung kita tahu apa sakit mereka. Punca? Ya mungkin daripada pemakanan. Jadi, apa yang kita makan wajib dijaga daripada usia muda. Kesihatan itu nikmat dan anggota tubuh Allah swt bagi adalah pinjaman yang tidak boleh kita sia-siakan.

Sama-sama kita jaga diri untuk niat menjadi insan yang boleh berjihad kepada Allah swt. Kita juga doakan saudara mara kita juga sihat dan boleh bersama-sama menikmati kehidupan yang indah ini. InsyaAllah.

Ter”offer” diri kerana rasa bersalah!

Assalamualaikum. Apa khabar semua. Nak tahu, sejak memasuki bidang blogging secara serius secara tidak langsung saya tahu beberapa perkara yang bukan dalam bidang saya sebenarnya.

Sejak 2016 saya aktif blogging di bawah kepimpinan blogger BEN ASHAARI. Kami disatukan di bawah Kelab Blogger Ben Ashaari. Sejak daripada itu, saya kenal ramai PR dan ada juga hadir event mereka. Masa mula-mula dulu hadir majlis orang sopan jer. La ni pun sopan takkan nak tantrum depan orang. Cuma lebih berani keluar daripada dunia kebiasaan.

Satu demi satu dipelajari secara tidak langsung. Sejak itu dah nampak bagaimana blogging juga dapat bantu menaikkan nama jabatan tempat bertugas sekarang.

Namun begitu apa yang kita rancang belum tentu dapat dilaksanakan. Saya cuba sampaikan hasrat beberapa kali, aa juga berdoa dan minta dalam solat tapi bila belum masanya memang impian takkan tercapai. Idea ada, tetapi apabila kita sampaikan kepada orang yang salah ianya tidak bermakna.

Semalam (17/1/2018), niat asal berjumpa dengan Boss besar kerana untuk dapatkan minit daripada beliau kerana membenarkan saya tiba ke pejabat mengikut waktu kerja anjal. Jadi saya lewat dan balik awal pada masa tertentu boss telah maklum. Jadi, siapa yang cucuk boss perkara tidak baik, pasti boss boleh tahu siapa baik siapa jahat. Namun begitu, jenggg jengg jenggg.

Tuan ada offer Insp Pro kan? Ya, Puan berminat?

Ya saya nak mohon Tuan. Saya rasa bertanggungjawab untuk membantu jabatan kita. Sedangkan saya banyak bantu jabatan luar, tapi jabatan sendiri saya tidak bantu. Jika diberikan peluang, saya akan lakukannya.

Memang terjah betul ini. Ayat tanpa skrip dan semuanya daripada isi hati. Terus boss setuju dan minta pegawai berkaitan untuk keluarkan surat arahan menjalankan tugas.  Bahasa orang muda, “Kau rasa???” Setuju kalau saya katakan apa kerja kita lakukan pasti akan menjadi seronok kalau ada minat? Jadi ini passion saya, tak salah saya luahkan pada boss. Apa orang nak cakap, abaikan sebab kita sahaja tahu kemampuan kita.

Penugasan pegawai PRO :

  1. Merancang dan menguruskan perhubungan media dan publisiti serta memupuk hubungan baik dengan media tempatan
  2. Mengurus dan membuat perancangan acara kepada jabatan/agensi
  3. merancang dan mengurus media sosial jabatan/agensi
  4. menguruskan bahan penerbitan korporat jabatan/agensi
  5. merancang dan mengurus pameran/lawatan di dalam dan luar negara
  6. mengurus sebarang maklumat balas dan aduan yang diterima oleh jabatan/agensi
  7. Memantau dan menilai isu-isu semasa dari akhbar yang dilanggan
  8. menguruskan sewaan tempat oleh organisasi/orang perseorangan di jabatan / agensi
  9. Menjalankan tugas-tugas yang diarahkan dari masa ke semasa

Sahabat semua doakan yer. Kata boss atas daripada saya semuanya sedang diuruskan . Jadi kita hanya tunggu sejauh mana akhirnya perkara ini akan terjadi. Doa-doakanlah , saya mohon bidang saya suka dan boleh buat. Bukan atas sebab lain. Lagi satu, saya minta buat kerja harapnya tiada masalah. Lainlah saya minta pangkat, ini hanya minta untuk menjalankan tugas yang saya minat.

Jika berhasil, KBBA9 harap sudilah bekerjasama ya. Okay setakat ini dahulu. Selamat bercuti esok ya.

Apa yang syok di Perlis?

Apa best di Perlis?

Wah tajuk bukan main lagi kan? Dua minggu lepas kami balik kampung. Sebenarnya adalah untuk hantar mak balik ke kampung setelah dia datag ke sini selama hampir dua minggu.

Tiap-tiap tahun mak secara tidak sengaja mesti ada disini pada tahn baru. Rezeki mak sambut birthday dengan anak-anak disini. Kali ini nak cerita berkenaan negeri kelahiran saya dan kampung kesayangan anak-anak.

Apa ada di Perlis tahun 2018?


Tahun 2018 banyak juga perubahan di Perlis. Antaranya dah ada Hospital KPJ. Satu pembangunan mampan juga. Lepas ini tidak lagi perlu ke Alor Setar. Jika sebelum ini pasti dari Perlis akan mencari hospital seperti KMC dan Putra Medical Centre. Syukur pembangunan yang berjaya menyenangkan rakyat Perlis

Keindahan yang terpelihara:

Walaupun tahun semakin berganjak. Namun keindahan Perlis mastlih tetap sedap mata memandang. Cuba perhatikan setiap keindahan yang ada. Best kan? Dan kalau balik kampung, anak-anak yang seronok sangat. Bukan apa, disinilah mereka bebas bermain dan paling mereka suka adalah memancing.

Ini antara pemandangan yang masih ada dan mungkin lepas ini ianya hanya tinggal kenangan.

Makanan pula, kalau dekat Arau terkenal dengan capati. Kedai Capati Arau ini buka dari pagi sampai malam. Capati pun best, lembut jer. Bila makan tu, wowww nyaman di perut suka di hati.

Atas kedai capati, ada kedai bekam di Perlis. Saya dah pernah cuba berbekam disini, memang best. Boleh la jika ingin mencuba.

Perlis ini kecil, dan masih mengekalkan kehidupan kampung yang relax dan tidak ada tekanan. Jalan jem jauh sekali melainkan malam raya. Itu pun tidaklah berjam-jam dan kematu bontot berada dalam kereta. Jem yang singkat.

menarik di negeri perlis

Kampung ini sejauh mana ditinggalkan pasti akan dirindui. Serius kalau ada driver ingin sahaja balik kampung setiap minggu. Kampung mana lagi best, lalau ada cuba share. Mana tahu boleh cari homestay area sana.

Pengalaman tu sekali sahaja datang dalam hidup kita. Jadi tahun ini planning untuk bawa anak-anak menikmati suasana kampung dengan lebih kerap, walaupun hanya sekitar Kuala Lumpur.

Okaylah, kalau ada kesempatan boleh la pergi ke SINI ya. Kalau perlukan homestay hubungi nombor ini: 012- 4430338.

Bye.Saya sayang Perlis😍

Perjumpaan Perdana Menteri Bersama Pesara-pesara Polis

Ya Allah , rasa rindu dengam blog sendiri sebab telah beberapa hari tidak ada kesempatan untuk log in serta mencoretkan nukilan istimewa di paparan media blog Umminani ini. Namun, bersyukur hari ini ada kesempatan untuk update blog ini. Ini cerita seharian semalam kami berkampung di PWTC sejak jam 630 pagi. Seawal 5pagi dah keluar rumah okay. Rasa kesejukkan menunggang motor tu sampai ke Dewan Merdeka.

Bersama platun mate, ASP Monanorlina.

Kali ini tugas saya adalah sebagai penyambut tetamu. Ya, tugas yang penting untuk memastikan PDRM di segani dan event berjalan lancar. Bukan apa, apabila majlis besar dan memerlukan semuanya dalam keadaan teratur, maka penyambut tetamu memainkan penting untuk mengatur urus kedudukkan juga.

SARJAN Azlina, orang yang banyak bantu saya ketika zaman io dulu. Salah seorang sarjan wanita yang bertugas sama dalam satu team. Hebat, antara penerjun wanita satu ketika dahulu. Sarjan belum pencen, namun datang bersama-sama dengan rakan-rakan yang pernah ditugaskan.

Ini pula suasana dalam dewan. Asp Yasmeen juga platun mate yang sama-sama training dulu. Manakala Insp Zana adalah orang yang banyak bekerjasama semasa dia masih di Muzium satu ketika dulu. Kini bertukar ke Insp Latihan Bukit Aman. Walaupun event disini, tak menyusahkan kami. Makanan disediakan dan pengangkutan juga disediakan. Cuma saya lebih selesa merempit dengan motorsikal.

Pengalaman:

Semasa bertugas kami berurusan dengan bekas polis yang lama-lama dulu. Ada seorang tu G650 India, masih sihat. Nama tak ingat, tapi yang menarik kami cuba bantu dia. Oleh sebab kurang pendengaran kami tanya, “Tuan, datang dari mana?” – Yang dijawab, “Saya pokis, saya tak ada surat, tapi datang sebab ada dijemput!”.

Lepas kami tidak dapat lagi nak bantu dia, terus Insp Wahida bawa orang lama ke kau ter tingkat dua.Dengar la dia mengomel, “Apa ini orang muda, tak pandai layan pegawai lama!” 🤣.

Pengalaman deal dengan orang lama. huhuu! Masa makan pula, ramai yang keliru antara dewan malan Tun Razak 3 dan 4. Maka, terpaksa la saya menjerit untuk mereka tengok pada slip yang telah diberikan. Kelakar. Lepas makan kami pun beransur balik.

Harap mereka yang datang happy balik dengan membawa sedikit saguhati daripada PM. Lepas ni,mood pilihanraya pula. Bila ya? Kita tunggu announcement okay.

 

Kitsui Generation Two Collagen dan Stemcell Mixberries saling melengkapi

Tahun 2018 umur Ummi secara tidak rasmi telah mencecah 33 tahun. Selama 33 tahun ini pelbagai asam garam kehidupan telah dihadapi. Bekerja sebagai pegawai kanan polis bukanlah setiap masa berada di pejabat. Malah kenderaan rasmi ulang alik dari rumah adalah motorsikal SYM Vts 200. Kulit jadi kusam, letih dan mula menampakkan tompok. Ada baca tentang Kitsui Generation Two Collagen. Tergerak hati untuk mencuba.

Kelebihan Kitsui Generation Two Collagen

Kitsui Generation Two Collagen
✔ Merangsang pembentukan kolagen kulit yang akan menjaga keanjalan, kelenturan serta kehalusan kulit. ✔ Mengatasi masalah “stretch mark”. ✔ Mengatasi masalah kulit berminyak. ✔ Mengatasi masalah tona kulit tidak sekata. ✔ Mengatasi masalah kedutan halus. ✔ Mengatasi masalah kulit kering. ✔ Menghilangkan parut jerawat. ✔ Menegangkan serta gebukan kulit wajah. ✔ Menambahkan tenaga ( mudah bangun pagi ). ✔ Melambatkan proses penuaan. ✔ Melembapkan kulit wajah. ✔ Mencantikkan rambut dan kuku. Ps: tidak disyorkan untuk mereka yang ada alahan terhadap makanan laut.

Semua yang dinyatakan itu la yang sedang dihadapi. Kadang tu geram rasa bila memandang wajah sendiri. Namun,apakan daya untuk bertukar skin care tak berani lagi. Takut jika salah produk sekali lagi.

Kelebihan Stemcell Mixberries

Stemcell Mixberries
✔Anti Oxidant Semula jadi. ✔ Melindungi daripada sinaran UV. ✔ Mengatasi pembentukan garis-garis halus wajah. ✔ Menghilangkan kerutan, kantung mata dan lingkaran gelap di bawah mata. ✔ Menjadikan kulit lebih lembab. ✔ Mengatasi masalah kedutan halus. ✔ Mengatasi masalah kulit kering. ✔ Membantu pertumbuhan sel baru. ✔Mampu meneutralkan kulit yang nipis atau terbakar akibat terdedah kepada cahaya matahari yang lama.

 

CARA PENGGUNAANNYA : Kitsui Generation Two Collagen dan Stemcell Mixberries

Kitsui Generation Two Collagen dan Stemcell Mixberries pelengkap terbaik
Bancuhan Kitsui Generation Two Collagen dan Stemcell Mixberries adalah sama sahaja

Bancuhkan 1 paket (15 gram) ke dalam 150ml air suam atau air biasa. Goncang dan minum dengan kadar segera. Wajib minum air yang secukupnya untuk mendapatkan hasil yang terbaik.Sepaket sehari dan amalkan sebelum tidur.

Apa rasanya?Bagi Ummi rasa sedap dan boleh ditelan macam biasa. Sedap sangat, sekali shake terus minum. Stemcell Mixberries memang sedap, Ummi bagi 5 bintang. Tak rasa jamu pun..eh, memang la sebab bukan jamu..collagen kan 🙂

Kenapa Wajib Minum Kitsui Generation Two Collagen Dan Stemcell Mixberries?

Kesan daripada salah facial dulu, muka jadi kusam. Tambahan lagi, ada garis halus yang sangat mencacatkan pemandangan wajah. Apabila make up, tidak sekata. Dulu akibat kulit kering, kulit muka / kulit wajah mengelupas. Tension! jika korang rasa perkara sama, bermakna masalah kita sama.

Menarik Kitsui Generation Two Collagen ini  untuk dikongsikan apabila kita juga dapat menambahkan rasa kesegaran serta membaiki tisu kulit daripada bawah. Minum pula Stemcell Mixberries ianya bagaikan pinang dibelah dua. Sepandan dan saling memerlukan. Ummi serik tukar produk dan buat facial, jadi kata orang kita perbaiki dalaman la pula.

Jika korang yang membaca ini memerlukan produk seperti ini, boleh layari laman web ini :

https://www.kitsui.com.my

 

Minyak kelapa dara ibu bantu selesai masalah kembung dan susah berak!

Hi semua, rasa rindu pula lama menyepi kan. Apakan daya ada pelbagai isu di sekeliling. Ada tetamu datang ke rumah dan wajib disantuni dahulu. Cuma, hati ini duk menyanyi-nyanyi tak sabar sudah nak share tentang kelebihan Minyak Kelapa Dara Ibu ini. Sebulan sudah Ummi mencuba, memang terbaik.

Ingat lagi lepas bersalin anak pertama dulu. Masa tu bersalin normal, cuma bila bersalin normal rasa sakit itu mengerikan. “Terasa bagai dihiris-hiris!” Uhhhhh! Terasa sangat! Sampaikan satu tahap tu, sanggup ‘simpan’ kerana tidak mahu merasa sakit akibat dijahit! Serik. Tapi dulu orang lama memang bagi minum minyak kelapa buatan sendiri.

Minyak Kelapa Dara Ibu

Mudah dan senang la ni. Tak perlu lagi merasa sakit macam zaman kami dulu. Tambahan sekarang ini duduk dimana-mana pun boleh dapat Minyak Kelapa Dara Ibu ini.

Order online je. Seram kalau teringat zaman dulu, minyak tok buat bukan sedap macam yang di proses. Nak telan wajib tutup hidung. Sekarang kita dah tak merasa lagi buat sendiri.

Siapa yang perlu amalkan MKDIBU ini? Anda perlu miliki jika anda:
Ibu muda
Pertama kali bakal menjadi ibu
Trauma dengan pengalaman bersalin anak pertama.

Mengimpikan momen bersalin yang indah

Sesuai kan? Untuk kita yang tak bersalin lagi pun boleh amalkan minyak kelapa dara ibu ini. Hadoi, ada pulak nak menaip minyak kepala dara. Hish! Amalkan supaya maintain! Tadi yang best jumpa kawan, “Nani untung kau, masih maintain ya!”. Hahah tak caya ke?

Kelebihan selain memudahkan penghadaman adalah ianya juga boleh dijadikan minyak sapu atau minyak rambut. Dulu orang lama memang pakai minyak kelapa untuk minyak rambut dan urut. (Rujuk fb banyak testimoni).

Kiranya banyak khasiat , cuma semakin lama semakin menyepi. Syukur Minyak Kelapa Dara Ibu ini ada untuk bantu kita. Pilihan di tangan kita , nak pilih barang branded atau pun bumiputra, tapi jangan lupa MKDI ya.

Untuk maklumat lanjut oleh ke facebook :

Minyak Kelapa Dara Ibu (MKDI)

Info Ibu Hamil

Bakar-bakar Steamboat di Bangi Lokasi Pilihan Keluarga

Cuti Hari Krismas, kebetulan mak datang ke rumah kami. Jadi, walaupun excident sekali lagi kami tetap usahakan untuk bawa mak jalan-jalan dan makan-makan. Mula-mula plan untuk ke IOI Mall, siap punya segak dah, pakai foundation semua dah nak melawa ;), , tapi sampai jer di IOI Mall Ummi masih rasa nak makan steamboat. Asalnya malam sebekum tu ada cari di facebook, lokasi terdekat di Beranang. Tunjuk kedai dekat suami, katanya macam tak best. Ehm, penting peniaga buat kedai lawa-lawa dan presentation cantik tau, tengok ada customers yang melihat sahaja dah boleh decide nak makan atau tak di kedai anda. Jadi, bila dah sampai IOI Mall, Ummi rasa nak ke Bakar-bakar Steamboat di Bangi.

Bakar-bakar Steamboat di Bangi.

Search di google, blog Cik Lily Putih yang ada cerita tentang Bakar-bakar Steamboat di Bangi ini. Tapi hati tak sedap juga bila hasil carian google kata tutup hari Isnin. Tapi dah u-turn daripada IOI Mall ke Bangi, macamana ni? Ehm, redha jer la. Tetap menghala ke Bakar-bakar Steamboat di Bangi.

Akhirnya, tak sampai 15 minit kami sampai. Cuma sunyi sepi, jam menunjukkan pukul 1130pagi. Alahai, ada rezeki ke tidak nih?? Terus suruh Along turun survey dulu, buka ke buka restoran ini. Along cakap tutup! Tapi, ada lori hantar barang mentah. Hish tak puas hati ini. Sebab pekerja yang hantar bahan mentah tu tolak pintu restoran dan masuk. Maknanya, pintu terbuka. Jadi, Ummi sendiri turun dan pergi kedalam kedai. Bila baca di papan tanda luar, wah berita gembira, restoran Bakar-bakar Steamboat di Bangi ini buka daripada jam 11.00pagi.

Cuma tak puas hati, masuk dan tanya pekerja sendiri. “En, dah beroperasi ke belum?” “Dah Puan”.  Okay, maknanya kami adalah pelanggan pertama hari tersebut (26 Dec 2017). Syukru rezeki kami sekeluarga dan yang penting dapat bawa mak makan juga.

Harga Ikut Pakej :

Harga makanan disini ikut pakej :

Dewasa =RM42.00+ , Senior Citizen : RM33.00+ , Kanak-kanak RM21.00+, Bawah 6 tahun PERCUMA. So, kalau pergi satu keluarga bajet dalam RM150.00 dah cukup. Ini kalau anak kecil macam Ummi la. Kami seisi keluarga dengan mak baru RM138.00+. Terlupa harga sebenar, tapi ini harga yang tidak tepat pada sen-sen tu.

Bakar-bakar Steamboat di Bangi

Kalau rasa nak cuba boleh pergi sini. Berbaloi dan selesa sebab ruang makan ada air-cond. Ada juga ruang solat di tingkat atas. Kiranya kalau makan dan ambil masa lepak lama pun untuk bersama keluarga tidak jadi masalah. Yang penting waktu solat tinggalkan meja dan solat dahulu. Bilik air juga selesa. Tapi, TIDAK MESRA OKU, sebab toilet di tingkat satu. Lagi jika bawa nenek ke atok yang sakit lulut itu sikit isu. Pergi cari toilet sebelum masuk restoran ini. Lain-lain kemudahan termasuk parking sangat selesa. Lepas makan balik sahaja anak-anak semua terlena dengan nyenyaknya. 

Maklumat lanjut layari facebook  : Bakar Bakar Steamboat & Grill House Bangi

Setakat ini dahulu entry kali ini untuk memori masa akan datang. Jumpa lagi bye. Assalamualaikum .